31 oktober 2018

Gesignaleerd 450 (nieuws, 2018)

J.P. Delaney - Geloof mijUitgeverij Cargo brengt op 1 november Geloof mij op de markt, na Het vorige meisje de tweede thriller van de auteur J.P. Delaney.


Claire Wright is een werkloze actrice in New York. Haar enige klus is de rol van lokaas spelen voor een advocatenkantoor gespecialiseerd in scheidingen. Claire moet getrouwde mannen verleiden, haar avances neemt ze op om later tegen hen te gebruiken.

Er is maar één regel: zij mag verleiden, de mannen moeten de eerste stap zetten. De advocaten willen bewijs hebben voor overspelig gedrag, onschuldige mannen hebben niks te vrezen.

Dan verandert het spel. Een van de mannen wordt door de politie verdacht van de moord op zijn vrouw. Ze vragen Claire om de man een bekentenis te ontlokken. Claire denkt dat ze het kan, al zal het de rol van haar leven worden. Maar al snel gaat ze twijfelen. Want wie bespeelt wie?

J.P. Delaney is het pseudoniem van een Amerikaanse auteur, zo meldt de uitgeverij. Maar inmiddels weten we beter: achter J.P. Delaney gaat de in Oeganda geboren Britse schrijver Tony Strong (1962) schuil. J.P. Delaney is niet Strongs enige pseudoniem, eerder schreef hij onder de naam Anthony Capella enkele populaire romans. Tussen 1997 en 2003 publiceerde Strong, die ook als copywriter voor commercials successen boekte, vier misdaadromans. Delaneys eerste thriller Het vorige meisje wordt verfilmd door Ron Howard.

Gesignaleerd 449 (nieuws, 2018)

Engelina Fenn - Ontsnapt aan de doodBij uitgeverij Palmslag verschijnt zaterdag 3 november de thriller Ontsnapt aan de dood. Volgens de uitgever gaat het hier om het 'aangrijpende debuut' van Engelina Fenn over het belang van het maken van juiste keuzes.


Hoe ontsnap je uit de criminaliteit en aan een donkere toekomst? Engelina Fenn wist haar verleden achter zich te laten en verwerkte haar ervaringen in de thriller. Hoofdpersoon in  Ontsnapt aan de dood is Monica. Zij leidt met haar vriend Willem, met wie ze samen een pension runt, een rustig leventje.

Door gasten van het pension raakt ze echter onverwachts verzeild in het criminele circuit en de wereld van de drugshandel. Monica is haar leven niet zeker en wordt beheerst door angst. Ook in de liefde wordt haar vertrouwen telkens op de proef gesteld. Hoe weet ze zich weer los te maken uit het wereldje en te overleven?

Engelina Fenn (1973) is in Drenthe geboren en woont al jaren in Groningen. Haar uitgeverij noemt haar 'een sprankelende persoonlijkheid die beide kanten van het leven heeft meegemaakt'. Eerder publiceerde ze korte verhalen, waarvan een aantal is gepubliceerd in twee bundels. Wekelijks schrijft ze een column in een digitale wijkkrant, altijd weer met een belangrijk moraal erin verweven.

Voordat ze afgekeurd werd vanwege de spieraandoening fibromyalgie, was Fenn vrachtwagenchauffeur. Ook heeft ze gewerkt in de binnenvaart, passagiersvaart, horeca en als vertegenwoordiger en beveiliger. Op haar website schrijft ze: 'Met mijn nog uit te geven boek, wil ik (kwetsbare) jongeren waarschuwen om niet dezelfde fout te maken als ik vroeger. Een jaar of achttien geleden heb ik een turbulente periode meegemaakt. Dit was zo heftig dat ik er nu de naweeën nog van ondervind.

Ieder mens weet wel dat te veel stress en trauma’s slecht zijn voor je lichaam. Om te proberen alles een plekje te geven, heb ik die turbulente verwerkt in een boek. Hierin kun je lezen, hoe je zo makkelijk de andere kant van de maatschappij in wordt gezogen. Een leven wat je helemaal niet voor ogen had
.'

28 oktober 2018

Kenmerkende tatoeages (nieuws, 2018)

Jos Pierreux wint Hercule Poirotprijs 2018Met Niets erger dan spijt heeft Jos Pierreux vandaag de Hercule Poirotprijs 2018 gewonnen. De auteur kreeg de prijs voor de Beste Vlaamse misdaadroman van het jaar uitgereikt op de Boekenbeurs in Antwerpen. Aan de prijs, die voor de eenentwintigste keer werd toegekend, is een bedrag van 5.000 euro verbonden. Pierreux kreeg ook een 'gepersonaliseerde' Mont-Blanc-pen.

Pierreux was samen met Kevin Valgaeren de enige kanshebber op de prijs. De overige drie genomineerden gingen al eerder met de award aan de haal: Toni Coppers (in 2014), Jan Van Der Cruysse (2016) en Bob Van Laerhoven (2007) en er geldt nu eenmaal een ongeschreven wetmatigheid bij de Hercule Poirotprijs die bepaalt dat geen enkele auteur opnieuw deze Vlaamse thrillerprijs kan winnen.

De jury koos de winnaar uit de Vlaamse misdaadromans die verschenen na 1 oktober 2017 en voor 1 september van dit jaar. De genomineerde romans waren: De jongen in het graf van Toni Coppers, Niets erger dan spijt van Jos Pierreux, Bling Bling 3 van Jan Van der Cruysse, Dossier Feuerhand van Bob Van Laerhoven en Blackwell van Kevin Valgaeren. Jos Pierreux werd al drie keer genomineerd voor de prijs, maar kon hem nog nooit in de wacht slepen.

In Niets erger dan spijt heerst terreurdreiging niveau 3 in heel België. In Knokke worden twee tienermeisjes verkracht. Hun aanrander heeft kenmerkende tatoeages. Inspecteur Luk Borré bijt zich in het onderzoek vast. Dan wordt er een aanslag gepleegd op zijn leven: wie wil zich op de speurder wreken en waarom?

Als mama Borré in het ziekenhuis belandt, heeft zij maar één wens. Haar zoon wordt geacht ervoor te zorgen dat die ingewilligd wordt. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

'Een ingenieuze plot, een strak volgehouden klacht tegen het establishment en een opmerkelijke stijlbeheersing”, luidde het oordeel van de jury over het winnende boek. De publieksprijs was voor Toni Coppers’ De jongen in het graf, dat afgelopen week ook al de LangZullenWeLezen-trofee voor spannende boeken won. En de Fred Braeckmanprijs voor beste spannende debuut ging naar De boekenmoordenaar van Maja Wolny.

Oeuvreprijs (nieuws, 2018)

Duo Hoogstraaten pakt Gouden VleermuisMarianne en Theo Hoogstraaten hebben vanmiddag in Zoetermeer verrassend de Gouden Vleermuis in ontvangst genomen. Verrassend, omdat van tevoren door de organisatie van het Nederlands Thrillerfestival niet was gemeld dat het thrillerduo aanwezig zou zijn. Met de onderscheiding eert het festival het oeuvre van het koppel en hun bijdrage aan het thrillergenre.Het auteursduo Marianne & Theo Hoogstraaten heeft inmiddels een tiental thrillers op hun naam staan. Hun verhalen vinden volgens hun uitgeverij De Crime Compagnie vaak hun oorsprong in actuele, maatschappelijke thema’s, zoals een terroristische aanslag in Nederland (Kinderspel) of verzet tegen een nieuwe kernreactor (Machteloos).

In hun laatste thrillers (Evenbeeld, Bloedlink, De verleidsters) leggen ze tussen gebeurtenissen uit het heden en de historie. Personen uit het verleden worden tot leven gewekt en zijn bepalend voor de bloedstollende afloop van een hedendaags verhaal.

Het tweetal doet altijd uitvoerig research, onder andere op de plekken waar een verhaal speelt, voor De verleidsters bijvoorbeeld deden ze onderzoek in het Vaticaan en de Engelenburcht in Rome. Hun thrillers Lokvrouw en Machteloos stonden op de longlist van de Gouden Strop. Dit jaar kwam Dochters van het duister uit, een speciaal e-book met de historische delen van de boeken Zondeval (2017) en De verleidsters (2016).

Het Nederlands Thrillerfestival beleeft dit jaar zijn tiende editie. Eerdere winnaars van de Gouden Vleermuis zijn Charles den Tex, Hakan Nesser, René Appel, Tomas Ross. Vorig jaar ging de tamelijk onbekende Zweedse Sara Lövestam met de prijs aan de haal.

26 oktober 2018

Rijk entertainment (nieuws, 2018)


Henning Mankell postuum geëerd met International DaggerDrie jaar na zijn dood is de Zweedse thrillerschrijver Henning Mankell postuum lof toegezwaaid door de Britse Crime Writers' Assocation (CWA). Op een bijeenkomst in Londen werd Mankell de International Dagger toegekend voor zijn thriller After the Fire (Zweedse laarzen in Nederlandse vertaling), dat pas vorig jaar in het Engels verscheen.

De Amerikaanse bestsellerauteur Michael Connelly nam tijdens het galadiner de prestigieuze oeuvreprijs, de Diamond Dagger, in ontvangst. Eerder ging deze onderscheiding naar thrillerfenomenen als P.D. James, John le Carré, Ruth Rendell en Lee Child.

Wereldwijd heeft Connelly meer dan zestig miljoen boeken verkocht. Hij is de schepper van onvergetelijke karakters als de LAPD-rechercheur Harry Bosch en de strafadvocaat Mickey Haller. Zijn boeken zijn bewerkt voor televisie en film. Zo werd zijn thriller Blood Work uit 1998 verfilmd door Clint Eastwood, die er ook de hoofdrol in speelde. En Mickey Haller werd vertolkt door Matthew McConaughey in de film The Lincoln Lawyer uit 2011.

CWA-president Martin Edwards prees Connelly de hemel in. Hij zei dat Connelly met zijn werk vele lezers, tv-kijkers en bioscoopbezoekers heeft voorzien van 'rijk entertainment'. Ook stak hij de loftrompet over Connelly's fraaie personages en pakkende verhaallijnen. 

Steve Cavanagh ontving de Gold Dagger voor misdaadroman van het jaar voor zijn boek The Liar. De Ian Fleming Steel Dagger voor beste thriller ging naar Attica Locke, die Bluebird schreef. Dit boek focust op raciale spanningen in het zuiden van de Verenigde Staten. Debutant Melissa Scrivner Love won met haar thriller Lola, over bendeoorlogen in Californië, de John Creasey (New Blood) Dagger. De Historical Dagger award ging naar Roy Clements, die met Nucleus een spionageroman schreef die zich afspeelt in 1939.

Bron: The Guardian

24 oktober 2018

Zo blij (nieuws, 2018)

Geen thrillers bij nominaties NS PublieksprijsHet spannende boek wordt sinds jaar en dag het meest gekocht. Maar bij de nominaties voor de NS Publieksprijs 2018 merk je daar niets van. Evenals in 2016 moet de shortlist het zonder een pure thriller stellen. Wel zijn twee auteurs genomineerd, die hun faam te danken hebben aan goedverkopende thrillers: Esther Verhoef en Saskia Noort. Beiden zijn in de race met een roman.

Vanavond is het stemmen voor de NS Publieksprijs, de grootste boekenprijs van Nederland, van start gegaan. Volgens boekpromotor is het niet alleen de grootste publieksprijs voor Nederlandse boeken, het is ook de bekendste boekenprijs voor volwassenliteratuur. In De Wereld Draait Door zijn de genomineerden bekendgemaakt:

Dagboek van een getuige van Astrid Holleeder (Lebowski)
De heilige Rita van Tommy Wieringa (De Bezige Bij)
Het beste wat we hebben van Griet Op de Beeck (Prometheus)
Nazomer van Esther Verhoef (Ambo | Anthos)
Zolang er leven is van Hendrik Groen (Meulenhoff)
Stromboli van Saskia Noort (Lebowski)

Tot en met woensdag 21 november kan er door alle lezers van Nederland worden gestemd op een van deze genomineerde boeken of op een boek naar keuze via www.nspublieksprijs.nl. Op de laatste avond wordt, direct na het sluiten van het stemmen, in aanwezigheid van bijna alle genomineerden in De Wereld Draait Door bekendgemaakt welke titel Boek van het Jaar 2018 wordt.

Alle auteurs zijn eerder genomineerd. Esther Verhoef is voor de achtste keer genomineerd en zij won de NS Publieksprijs in 2011 met Déjà vu, eerdere nominaties kreeg zij voor: Rendez-vous (2006), Close-up (2007), Alles te verliezen (2009), Tegenlicht (2012), De kraamhulp (2014) en Lieve mama (2015). De schrijfster liet via Twitter weten 'zó blij' te zijn met de nominatie.

Saskia Noort is voor de zesde keer in de race voor de NS Publieksprijs, zij was eerder genomineerd met: De eetclub (2004), Nieuwe buren (2006), De verbouwing (2009), Debet (2014) en Huidpijn (2017). Tommy Wieringa beleeft dit jaar zijn derde nominatie, twee keer eerder was hij genomineerd: Joe Speedboot (2006) en Dit zijn de namen (2013). Ook Griet Op de Beeck haar boeken zijn twee keer eerder genomineerd: Kom hier dat ik u kus (2015) en Gij nu (2016). Astrid Holleeder was genomineerd met Judas (2017). Hendrik Groen was eerder genomineerd voor Pogingen iets van het leven te maken (2016), dat jaar won zijn boek de NS Publieksprijs.

De zes genomineerde oorspronkelijk Nederlandstalige boeken behoren tot de bestverkochte titels van het afgelopen jaar (1 juli 2017 tot 1 juli 2018). Een stem uitbrengen kan niet alleen op de website van de NS Publieksprijs maar ook door een stembiljet in te vullen in de boekhandel of openbare bibliotheek. Stemmers maken kans op een jaar lang gratis boeken en gratis reizen met de trein. Vorig jaar werden er maar liefst 96.000 stemmen uitgebracht. De NS Publieksprijs bestaat, naast de eretitel Boek van het Jaar 2018, uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500,- en een jaar lang gratis reizen met de NS Businesscard OV Vrij 1ste klas.

23 oktober 2018

Fenomeen (nieuws, 2018)

Suzanne Vermeer heeft er weer een miljoen bijIn april 2015 meldde uitgeverij A.W. Bruna dat haar schrijver Suzanne Vermeer anderhalf miljoen exemplaren van haar of zijn thrillers heeft verkocht. En nu, ruim drie jaar later staat de teller inmiddels op meer dan 2,5 miljoen exemplaren.

Je kunt niet anders dan het met de uitgeverij volmondig beamen: Suzanne Vermeer is een fenomeen. Zonder promotionele activiteiten als talkshows, festivals of signeersessies weet de auteur miljoenen boeken af te zetten. Want Suzanne Vermeer bestaat eigenlijk niet.

Suzanne Vermeer is het verzinsel van de in juni 2011 veel te vroeg overleden auteur Paul Goeken. Onder eigen naam had hij een zestal actiethrillers gepubliceerd, die lang niet zo succesvol waren als de latere Vermeer-boeken. Na zijn boek De orde (2005) schreef Goeken de vakantiethriller All-inclusive. Omdat het boek wat verhaal en stijl betrof afweek van zijn eerdere boeken en vanwege de successen van schrijfsters als Saskia Noort en Simone van der Vlugt besloot de uitgever het boek uit te brengen onder de schrijversnaam Suzanne Vermeer.

Alle Vermeer-boeken zijn in de bestsellerlijsten verschenen, twee titels - Cruise en Noorderlicht - werden zelfs genomineerd voor de NS Publieksprijs. Schrijver Ernest van der Kwast was eventjes zo jaloers op Vermeers succes dat hij een korte tijd claimde achter het pseudoniem van de bestsellerauteur schuil te gaan.

Na Goekens overlijden is in overleg met zijn familie besloten de Suzanne Vermeer-formule voort te zetten. Wie nu onder haar naam de vakantiethrillers schrijft, is een goed bewaard geheim.

Vandaag is het vierentwintigste boek van Suzanne Vermeer verschenen. Het is een winterthriller en draagt de titel IJskoud. Op oudjaarsnacht 1992 verdwijnt de zestienjarige Johanna van Vliet op mysterieuze wijze. De politie staat voor een raadsel, het lijkt alsof het meisje in het niets is opgelost. Niemand heeft die bewuste nacht iets gezien en al snel lopen de weinige sporen die er zijn dood.

Vijfentwintig jaar na dato verdiept inspecteur Ben de Groot van het coldcaseteam zich opnieuw in de zaak, in een ultieme poging hem alsnog op te lossen. Maar wanneer hij de familie hierover inlicht, lijken Johanna's broer en bejaarde vader onaangenaam verrast door deze ontwikkeling. Johanna's moeder is bijna aan de verdwijning van haar dochter ten onder gegaan, wat voor nut heeft het dan nu om alles weer op te rakelen? Alleen Johanna's nichtje Olivia – die enkele jaren na de verdwijning is geboren – toont interesse in het mysterie rond haar tante. Zij begint haar eigen onderzoek en volgt een spoor dat uiteindelijk strekt tot in Denemarken en Groenland. Maar hoe meer ze ontdekt, hoe meer haar eigen leven in gevaar komt.

20 oktober 2018

Kleine tunnel (nieuws, 2018)

Pieter Aspe laat Boekenbeurs links liggenVoor een handtekening van Pieter Aspe hoeft de fan dit jaar niet naar de Boekenbeurs in Antwerpen te gaan. De Vlaamse bestsellerauteur boycot de beurs.


De 65-jarige misdaadauteur vindt het niet kunnen dat je tien euro entree voor de beurs (van 28 oktober tot en met 11 november) moet betalen om een boek te mógen kopen. Van de weeromstuit heeft hij een tegenactie georganiseerd. 'Op de topdagen organiseer ik zelf gratis signeersessies in mijn stamcafé in Antwerpen.'

Vlaanderens succesvolste thrillerschrijver vindt dat hij consequent moet zijn. 'Vorig jaar heb ik kritiek geuit op het feit dat je tien euro moet neertellen om de beurs te bezoeken', zegt hij in Het Nieuwsblad. 'Betalen om een boek te mogen kopen: dat vind ik ervan. Ik heb toen gezegd dat ik niet meer op de beurs zou signeren als er niets veranderde. Wel, er ís niets veranderd, ook al toetert Boek.be (de organisatie) deze dagen volop met de ‘vernieuwde’ Boekenbeurs. Sorry, ik zie voor het publiek geen enkele vernieuwing.'

Lezers kunnen Pieter Aspe wel in levenden lijve elders ontmoeten. Op 1 en 11 november kunnen lezers hem tussen twee uur 's middags en zes uur 's avonds opzoeken in zijn Antwerps stamcafé Kleine Tunnel. Fans kunnen er een boek kopen, of een reeds aangekocht boek laten signeren. 'Of gewoon een babbeltje komen slaan, want mijn privésigneersessies hebben geen enkel commercieel oogmerk. Ik hoop in de eerste plaats een statement te maken.'

Bron: De Morgen

Gesignaleerd 448 (nieuws, 2018)

John Grisham - Het oordeelBij uitgeverij A.W. Bruna verschijnt komende week een nieuwe legal thriller van bestsellerauteur John Grisham: Het oordeel. Bijzonder is dat de schrijver teruggrijpt naar een gebeurtenis die zich een jaar of zeventig geleden afspeelt.

Grisham keert terug naar zijn core business: de legal thriller. Hoofdpersoon is Pete Banning, een van de meest geliefde inwoners van Clanton, Mississippi. Banning is oorlogsheld, patriarch van een invloedrijke familie, herenboer, vader, goede buur en trouw lid van de Methodistische Kerk.

Maar op een ochtend in 1946 staat hij vroeg op, rijdt naar het stadje, loopt de kerk binnen en schiet kalmpjes zijn vriend, de dominee Dexter Bell, dood. En alsof dat niet schokkend genoeg is: het enige wat Pete erover wil zeggen – tegen de sheriff, tegen zijn advocaat, tegen de rechter, tegen zijn familie en vrienden, en tegen de inwoners van Clanton – is ‘Ik heb niks te vertellen.’ Hij is niet bang voor de dood en bereid zijn motief mee het graf in te nemen.

Elk nieuw boek van Grisham wordt door zijn uitgever bestempeld als 'zijn meest schokkende' of 'zijn meest aangrijpende'. Bij Het oordeel is dat niet anders. 'John Grisham neemt ons mee op een ongelooflijke reis van het Amerikaanse Zuiden ten tijde van de rassenscheiding van Jim Crow', aldus de uitgever. Voor degene die niet direct weten wat met Jim Crow bedoeld wordt: De Jim Crow-wetten zijn rassenscheidingswetten die vanaf het eind van de negentiende eeuw werden ingevoerd en pas in 1964 onwettig werden met de invoering van de Civil Rights Act.

Volgens de uitgever maakt Grisham ook een uitstapje naar de jungle van de Filipijnen tijdens de Tweede Wereldoorlog, een krankzinnigengesticht vol geheimen en naar de rechtszaal van Clanton, waar een wanhopige advocaat er alles aan doet om zijn cliënt te redden.

John Grisham, geboren in 1955, Jonesbore, Arkansas, is de auteur van bijna 30 thrillers en romans, waarvan er vele werden verfilmd. Hij is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een van de succesvolste thrillerschrijvers aller tijden. In zowel zijn boeken als in zijn eigen leven voert hij strijd tegen onrecht en trekt hij zich het lot aan van diegenen in de samenleving die er alleen voor staan of niet de middelen hebben om voor zichzelf op te komen. Grisham is maatschappelijk zeer betrokken, zo zette hij zich in 2005 in voor de slachtoffers van Hurricane Katrina.

John Grisham werd geboren als tweede kind in een gezin van vijf kinderen. Zijn vader werkte in de bouw en zijn moeder was huisvrouw. Na zijn studie rechten aan de University of Mississippi, werkte Grisham bijna tien jaar lang als jurist, waarbij hij zich specialiseerde in strafrechtelijke zaken en letselschadeclaims. In 1983 werd hij gekozen tot lid van het Huis van Afgevaardigden van de staat Mississippi, een functie die hij tot 1990 bekleedde. Als thrillerschrijver debuteerde hij in 1988 met De jury, maar het was zijn tweede boek Advocaat van de duivel waarmee hij definitief zijn naam vestigde als de koning van de juridische thriller.

John Grisham begon zijn carrière als schrijver toen hij op een dag in de rechtbank het schokkende relaas hoorde van een 12-jarig meisje dat was verkracht. Het zette hem aan tot het schrijven van een thriller waarin hij beschreef wat er gebeurd zou zijn als de vader van het meisje de verkrachters had vermoord.

Drie jaar lang stond Grisham elke ochtend om vijf uur op om enkele uren te kunnen schrijven voordat hij naar zijn werk ging. Zijn eerste manuscript werd afgewezen door 28 uitgevers, maar uiteindelijk werd het in juni 1988 door een kleine uitgeverij gekocht en uitgegeven in een bescheiden oplage van 5.000 exemplaren.

Sinds de publicatie van De jury heeft Grisham elk jaar een thriller geschreven, die stuk voor stuk bestsellers werden. Over de hele wereld zijn er op het ogenblik meer dan 225 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht, in 29 talen. Negen titels zijn verfilmd.

18 oktober 2018

Nalatenschap (nieuws, 2018)

Ex van Elmore Leonard wil geld zienDe ex-echtgenote van de in 2013 overleden Elmore Leonard daagt de zoon, de stichting en het bedrijf van de Amerikaanse thrillerauteur voor de rechter. Ze beschuldigt hen van het in het geheim verkopen van diens archief. Volgens haar is ze daardoor een fors bedrag misgelopen.

Elmore Leonard en zijn derde vrouw Christine Kent scheidden in december 2012. Acht maanden later stierf de schrijver op 87-jarige leeftijd. Leonard, de favoriete auteur van Gouden Strop-winnaar Elvin Post, publiceerde tientallen thrillers waarvan vele zijn verfilmd of bewerkt tot televisieseries. Zijn vermogen werd geschat op vele miljoenen.

Wat Christine Kent steekt is dat 150 archiefdozen vol manuscripten, ongepubliceerde verhalen en ander materiaal dat gelieerd is aan de schrijver, zijn verkocht aan de universiteit van South Carolina voor een bedrag van een kleine miljoen euro. Volgens documenten die zijn ingediend bij de rechtbank van Oakland County heeft Kent krachtens de echtscheidingsconvenant recht op ruim 21 procent van de opbrengsten van verkocht materiaal dat tot de literaire nalatenschap van Leonard kan worden gerekend.

Volgens Christine Kent is zij nooit geïnformeerd over de verkoop van het materiaal. Ze verdenkt Leonards zoon Peter ervan dat het archiefmateriaal in augustus 2013, de maand dat de schrijver stierf, in het geheim is overgeheveld naar de Elmore Leonard Jr. Trust. Kents advocaat meldt dat zijn cliënte van de verkoop op de hoogte raakte, toen ze erover las op internet.

Volgens advocaat Gerald Cavalier van Peter Leonard is Kents claim ongegrond. 'We zullen binnen drie weken op haar dagvaarding antwoorden', aldus de raadsman tegen Detroit News. 'We verwachten dat de rechter haar claim zal afwijzen.'

Bron: Detroit News

16 oktober 2018

In treinen, op vliegvelden (nieuws, 2018)

Val McDermid: 'Jureren betaalt minder dan het minimumloon'Doorgaans leest ze honderd boeken per jaar. Maar als een van de vijf juryleden van de Man Booker Prize moest de Schotse bestsellerauteur Val McDermid er 171 binnen zeven maanden verstouwen. 'Iedereen zei dat ik het moest doen. Het is een eer en je zult het leuk vinden. Ze hadden gelijk.'

Morgen, 17 oktober, ploft Val McDermid ergens neer in huis en leest ze een boek dat ze niet verplicht is om te lezen. De afgelopen maanden was het andere koek. Toen moest ze samen met vier andere juryleden bepalen welke boeken van de 171 ingezonden romans er doorgingen naar de finale van de Man Booker Prize. Vandaag, aan het einde van de dag, wordt bekend wie van de zes genomineerden de felbegeerde literaire prijs mee naar huis mag nemen.

Of ze gecompenseerd werd voor de tijd die McDermid in het verplichte lezen stak, wil de New York Times weten. De Schotse thrillerschrijfster die het niet voor het geld hoefde te doen, antwoordt: 'Ja, we zijn betaald. Maar als je al die leesuren bij elkaar optelt zijn we onder het minimumloon betaald.'

Ze was verbaasd dat ze werd gevraagd om te jureren. 'Ik ben niet de eerste aan wie je denkt om plaats te nemen in een jury voor literaire fictie. Ik schrijf genreboeken, ik verschijn zo nu en dan in komische nieuwsprogramma's op de radio. Ik schrijf ook geen essays van tienduizend woorden voor de The Londeon Review of Books. Daarom is het toe te juichen dat de Booker-organisatie in den brede kijkt naar geschikte juryleden.

Ze geeft toe dat niet ze niet alle boeken van voor tot achter heeft gelezen. 'Om eerlijk te zijn: er waren boeken bij waarvan je nog niet eens heel veel pagina's hoefde te lezen om vast te stellen: deze wint niet de Booker Prize.' McDermid las ze in bed. In haar kantoor, in treinen, op perrons als de trein vertraging had, op vliegvelden. 'Niet in koffiehuizen, want die vind ik behoorlijk irritant.'

Bij Val McDermid zijn drie boeken favoriet voor de prijs. 'Meer kan ik er niet over zeggen.'


UPDATE: De Noord-Ierse schrijfster Anna Burns (56) heeft de Man Booker Prize 2018 gewonnen voor haar boek Milkman. De roman gaat over een achttienjarig meisje dat tijdens de burgeroorlog in Noord-Ierland bezig is zichzelf te leren kennen. Ze krijgt in die periode te maken met veel conflicten in het land en zichzelf. Burns is de eerste schrijver uit Noord-Ierland die de prijs wint. Ze is ook de eerste vrouw sinds 2013. Aan de prijs is een geldbedrag van 57.000 euro verbonden. Het is de vijftigste keer dat de Britse literatuurprijs werd uitgereikt.
Bron: New York Times, Nu.nl

Wordt verwacht 453 (nieuws, 2018)

Coppers steekt Het Kanaal overToni Coppers mag hier in Nederland nog niet zo bekend zijn, in Vlaanderen is hij 'een gevierd auteur'. Al tien jaar voorziet hij zijn fans van spannende boeken met daarin steevast een hoofdrol voor commissaris Liese Meerhout.

Om zijn tienjarig schrijverschap luister bij te zetten ging de in 1961 geboren auteur op tournee langs boekhandels, hij was ook niet te beroerd om de taart aan te snijden voor zijn lezers en en passant publiceerde hij ook nog zijn veertiende thriller De jongen in het graf. Op 10 november voegt Coppers een nieuwe titel aan zijn oeuvre toe, als bij uitgeverij Angèle zijn nieuwe boek De genezer verschijnt.

Liese Meerhout 'goes to Oxford' in De genezer. In Antwerpen wordt een professor geschiedenis dood aangetroffen in zijn flat. Alles wijst op roofmoord, want een kostbaar en zeldzaam middeleeuws handschrift over fabeldieren is verdwenen. Het spoor leidt commissaris Liese Meerhout naar de universiteit van Oxford. Daar raakte de Vlaamse studente Emma vermist. Haar kleren liggen netjes opgevouwen op een jaagpad langs de Theems.

De politie houdt het op een gevalletje van zelfdoding, maar die lezing gaat er bij velen niet in: Emma was immers een vrolijke spring-in-'t-veld die bij iedereen geliefd was. Liese Meerhout en haar hoofdinspecteur Michel Masson pendelen tussen Antwerpen en Oxford. Gaandeweg wordt duidelijk dat zowel in de wereld van de magie en de fabels als in het leven van Emma niets is wat het lijkt.

Voormalig reisjournalist Toni Coppers won in 2014 de Hercule Poirotprijs met Dood water. De Liese Meerhout-serie werd twee jaar geleden bewerkt tot de tv-serie Coppers voor VTM.

Gesignaleerd 447 (nieuws, 2018)

Alexander van Ketwich - Het PactBij uitgeverij Gopher is verschenen Het Pact, na Iskenderun de tweede thriller van voormalig topbankier Alexander van Ketwich. In deze thriller staat een mysterieus vliegtuigongeluk centraal. Aan boord zat de vicepresident van de Verenigde Staten.

John Strasser, CEO van wapengigant Nolan Industries doet een overnamebod op Wilkinson Inc., het beursgenoteerde imperium van Emma Wilkinson, meldt de achterflap van de thriller. Deze succesvolle zakenvrouw is een van de rijkste vrouwen ter wereld en wijst het overnamebod gedecideerd af.

Tot op het bot getergd stelt Strasser, aka 'de bull', alles in het werk om Emma Wilkinson op andere gedachten te brengen. Hij schuwt geen enkel middel. Als Emma door de manipulaties van Strasser de gevangenis in dreigt te gaan, schakelt ze ex-FBI- en ex-Secret Service-agent Robert Gallagher in.

Wat de achterflap ook prijsgeeft is een nogal luguber fragment uit het boek: Op de grond voor het bureau lagen twee kinderlichaampjes. Van Samuel van vier en George van drie. De kleinzoontjes van de Amerikaanse vicepresident Gary Stevens. Het oudste jongetje lag in een plas bloed. Zijn achterhoofdje was weggeblazen door een zwaar kaliber kogel en zijn hersentjes lagen als grijze vlokken op de glimmende mahoniehouten vloer. Naast het joch lag een revolver. Het andere jongetje kreunde licht en hield zijn linkerarm vast. Of wat daarvan over was. 

Het dramatische ongeluk roept vragen op bij de pers. Zal de Republikein Stevens nu anders tegen de vrije verkoop van wapens in Amerika gaan aankijken?

Alexander van Ketwich Verschuur, zoals zijn volledige naam luidt, heeft een loopbaan in de bankierswereld achter de rug. Zo was hij werkzaam voor Veer Palthe Voute NV, Generale Bank Nederland en Credit Lyonnais. Ook was hij korte tijd de rechter hand van oud-minister Rita Verdonk in haar pogingen om de politieke partij Trots op Nederland van de grond te krijgen. Tegenwoordig woont de schrijver annex consultant op Malta, waar hij een financieel adviesbedrijf runt. Volgens de uitgever 'bestuurt hij regelmatig zijn vliegtuig over het Europese continent'.

13 oktober 2018

Mads Peder Nordbo - Meisje zonder huid (2018)

Een stralenkrans van darmen(Door Peter Kuijt)

Een thriller vergaart flink wat meerwaarde als het boek niet alleen een spannend verhaal herbergt, maar ook zaken waar je wat van opsteekt. Zulks is het geval bij Meisje zonder huid van de Deense schrijver Mads Peder Nordbo.

Zo leren we dat Groenland in grote mate zelfstandig is, maar deel uitmaakt van het Deense koninkrijk, dat de hoofdstad Nuuk heet, dat de Vikingen er zo’n vijfhonderd jaar hebben gewoond en plots van het eiland verdwenen en dat vooral in de jaren 70 van de vorige eeuw het seksueel misbruik van kinderen buitensporig groot was.

Ook lezen we over een ulo, een sikkelvormig mes, waarmee doorgaans vet van de binnenkant van een zeehondenhuid wordt geschraapt. Met zo’n ulo worden aan het begin van het verhaal twee mannen gevild, van kruis tot borstbeen opengesneden en van ingewanden ontdaan. Het ene slachtoffer waakte op het ijs bij een gemummificeerd lijk van wat mogelijk een Viking was, de ander wordt aangetroffen in de kajuit van een vissersboot.

Journalist Matthew Cave ontdekt dat in 1973, toen Nuuk nog de Deense naam Godthåb voerde, vier mannen op soortgelijke wijze waren vermoord, om hen heen lag ‘een stralenkrans van darmen’. Cave graaft verder in de zaak en stuit, met gevaar voor eigen leven, op een onvervalste winterse doofpot.

Nordbo heeft een intrigerend verhaal afgeleverd dat tot het eind blijft boeien. ‘Een arctische thriller’, aldus de uitgever. Het boek staat inderdaad bol van schuivend pakijs, gure wind, scherpe rotsen en dikke nevel, je verwacht elk moment het noorderlicht te zien.

Mads Peder Nordbo - Meisje zonder huid. Uitgeverij Ambo|Anthos, 365 pag.

Deze recensie verscheen eerder in het AD.

Een gepersonaliseerde pen (nieuws, 2018)

Twee kanshebbers voor de Hercule PoirotprijsEr geldt een ongeschreven wetmatigheid bij de Hercule Poirotprijs die bepaalt dat geen enkele auteur opnieuw deze Vlaamse thrillerprijs kan winnen. En dus zijn er dit jaar slechts twee kanshebbers voor de prijs: Jos Pierreux en Kevin Valgaeren. De overige drie genomineerden gingen al eerder met de award aan de haal: Toni Coppers (in 2014), Jan Van Der Cruysse (2016) en Bob Van Laerhoven (2007).

Natuurlijk kan het dit jaar anders lopen, maar wat een Vlaamse thrillerschrijver de redactie van De Spanningsblog jaren geleden influisterde, doet nog steeds opgeld: 'Kijk eens naar de lijst met winnaars, geen enkele schrijver heeft de prijs twee keer gewonnen.' 

Op 28 oktober, de openingsdag van de Boekenbeurs, maakt de jury bekend wie de 21ste Knack Hercule Poirot wegkaapt, de prijs voor de beste Vlaamse misdaadroman van het jaar. Aan de prijs is een bedrag van 5.000 euro verbonden. De winnaar krijgt ook een gepersonaliseerde Mont-Blanc-pen.

De jury kiest de winnaar uit de Vlaamse misdaadromans die verschenen na 1 oktober 2017 en voor 1 september van dit jaar. De genomineerde romans zijn: De jongen in het graf van Toni Coppers, Niets erger dan spijt van Jos Pierreux, Bling Bling 3 van Jan Van der Cruysse, Dossier Feuerhand van Bob Van Laerhoven en Blackwell van Kevin Valgaeren. Jos Pierreux werd al drie keer genomineerd voor de prijs, maar kon hem nog nooit in de wacht slepen.

Naast de 21ste Knack Hercule Poirotprijs worden op de openingsdag van de Boekenbeurs ook de Knack.be publieksprijs en de derde Fred Braeckman award voor het beste thrillerdebuut toegekend.

11 oktober 2018

En dan graag hier een krabbel (nieuws, 2018)

Jac. Toes vindt onderdak in ZwitserlandMisdaadschrijver Jac. Toes, eind jaren 90 winnaar van de Gouden Strop met zijn hardloopthriller Fotofinish, zoekt zijn heil in het land van de kaasfondue en het bankgeheim. De auteur uit Oosterbeek tekende gisteren op de Frankfurter Buchmesse een contract met het Zwitserse Unionsverlag voor de levering van een thriller.

Dat deed Toes overigens samen met de Duitse schrijver Thomas Hoeps, sinds 2004 zijn partner in crime. Met hem schreef Toes de trilogie Kunst zonder Genade, Het Leugenarchief en Hoogste bod, waarmee ze diverse nominaties voor literaire prijzen in de wacht sleepten. Ook stelde het duo een bundel smokkelverhalen samen, getiteld Over de grens, geschreven door Nederlandse en Duitse auteurs.

Sinds 2016 werkt Jac. Toes als rechtbankverslaggever voor De Gelderlander met als specialisatie zaken die door de politierechter worden behandeld.

De nieuwe thriller van het koppel Toes-Hoeps verschijnt in het seizoen 2019/2020. Dat het boek dan pas op de markt komt, is wat vreemd omdat het al geschreven is. 'We hebben een kant-en-klaar manuscript ingeleverd', aldus Toes op Facebook. De schrijver voegt er later in een mail aan toe: 'Dat het boek pas in 2020 zou kunnen verschijnen heeft twee redenen: ten eerste de veel langere productietijd in Duitstalige landen en de vertaling (van de Nederlandse delen) moet eerst nog plaatsvinden. Desondanks is het waarschijnlijker dat de roman volgend jaar verschijnt dan in 2020. De uitgever wilde in ieder geval de vrijheid hebben ons in een evenwichtig samengestelde ‘worp’ op de markt te brengen.'

Toes en Hoeps hebben ook aan de Nederlandse lezer gedacht. 'We zijn via ons Duitse Agentur Kossack al in verregaande staat van onderhandeling met een Nederlandse uitgever die de vertaling in 2019 op de markt wil brengen.'

Het nieuwe project van het Nederlands-Duitse duo betreft een politieke thriller die zich in het huidige Berlijn en tijdens de roerige jaren 80 in Amsterdam afspeelt. Op de foto van links naar rechts: Thomas Hoeps, uitgever Lucien Leitess van Unionsverlag en Jac. Toes.

10 oktober 2018

Finetunen (nieuws, 2018)

Esther Verhoef schaaft aan 'Passe-partout'Als alles volgens plan verloopt, ligt vier jaar na Lieve mama, de nieuwe thriller van Esther Verhoef in de winkel. De schrijfster maakte via Twitter bekend dat de eerste versie van haar nieuwe boek is afgerond. 

De nieuwe thriller van de auteur die titels als Déjà vu, Rendez-vous en Close-up op haar naam heeft staan, heet Passe-partout. Het boek verschijnt in de eerste helft van 2019 bij uitgeverij Prometheus. 'De komende maanden neem ik de tijd om het verhaal te finetunen', aldus Verhoef op Twitter.

Esther Verhoef is een van de succesvolste schrijvers van Nederland. Ze heeft dertien romans en thrillers en tientallen dierenboeken op haar naam staan. In 2009 schreef ze Erken mij, het geschenkboekje van de Maand van het Spannende Boek. Van haar psychologische thrillers en romans werden 1,9 miljoen exemplaren verkocht. De in Noord-Brabant wonende schrijfster won onder andere de NS Publieksprijs, de Diamanten Kogel en de Gouden Strop.Na Appie en Saskia (nieuws, 2018)

Meesterprijs gaat naar een GNM-auteurHet zou zo maar kunnen zijn dat de komende jaarvergadering van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) volgende maand voor de verandering uitermate goed bezocht wordt. Want voorafgaand aan het aan de vergadering gekoppelde 'Mystery Dinner' wordt de Meesterprijs uitgereikt, zo laat GNM-voorzitter Peter Römer weten.


Volgens de statuten mag het Genootschap eens in de drie jaar de Meesterprijs toekennen aan een auteur om daarmee het belang van zijn/haar bijdrage aan het thrillergenre te onderstrepen. In 2003 was Appie Baantjer de eerste die met de prijs werd onderscheiden. Tien jaar later kreeg Saskia Noort de trofee uit handen van toenmalig voorzitter Wendela de Vos (foto).

'Aan wie de eer ten beurt valt, moet ik nog even voor mij houden, maar zal binnen enkele weken bekend worden gemaakt', aldus Peter Römer. Hij geeft wel een hint: de te bekronen auteur een van de 116 schrijvers is lid van het genootschap. 'Dus het afstrepen kan beginnen.' De niet-leden Simone van der Vlugt, Marion Pauw en Simon de Waal maken dus geen kans, leden als Charles den Tex, Marelle Boersma, Loes den Hollander en René Appel des te meer. Ook Tomas Ross is natuurlijk in de race, hoewel hij al eerder het erelidmaatschap van het GNM kreeg.

De uitreiking van de Meesterprijs is een publiek evenement en kan door familieleden en andere belangstellenden worden bijgewoond, aldus Römer. Vorig jaar liet de toen net aangetreden GNM-voorzitter weten dat de uitreiking van de prijs 'een aangelegenheid met allure' moet worden. Binnen het GNM-bestuur circuleert sinds een jaar een shortlist met kandidaten voor de eervolle prijs.

09 oktober 2018

Gesignaleerd 446 (nieuws, 2018)

Rudy Soetewey - SalamiInbraak, Moord, Vrienden, 2017, Getuigen. Als het om boektitels gaat, heeft de Vlaamse misdaadschrijver Rudy Soetewey doorgaans aan één woord genoeg. In de eenvoud toont zich de meester. Ook zijn nieuwste thriller, die bij uitgeverij Vrijdag verschijnt, heeft een korte, krachtige en ditmaal hartige kop: Salami.


Help, mijn man is een klusser, zou ook een aardige titel zijn geweest. Want in Salami staat een beginnend klusjesman centraal, namelijk Bart Colenbunders. Wanneer hij het voorstel krijgt om een uit een laboratorium ‘gestolen’ sensationele uitvinding terug te vinden, lijkt hem dit een eenvoudige, lucratieve opdracht. De dievegge is namelijk bekend, de opdrachtgever een multinational en de beloning mag er zijn.

Dat er maar één staal van bestaat, lijkt geen probleem – tot blijkt dat het in een salami verwerkt is. Tijdens de speurtocht naar de verdwenen worst duiken al snel andere geïnteresseerde partijen op, en wordt duidelijk dat de uitvinding een bedreiging vormt voor de mensheid. Maar niet zoals iedereen zich voorstelt.

Rudy Soetewey werd in 1955 geboren in Wilrijk, maar woont al meer dan twintig jaar in Edegem. Hij werkt al zijn hele werkzame leven in het onderwijs. Zijn eerste boek Bedrieglijke eenvoud publiceerde hij in 1992. In datzelfde jaar schreef hij ook het toneelstuk Bizar bezoek, dat een jaar later werd uitgevoerd.

Soetewey heeft inmiddels tien boeken en bijna evenveel toneelstukken op zijn naam staan. De thriller Inbraak werd genomineerd voor de Hercule Poirotprijs 2001, de Schaduwprijs 2002 en De Gouden strop 2002. Moord uit 2007 werd genomineerd voor de Gouden Strop 2007 en voor de Hercule Poirotprijs 2007. Vrienden (2009) werd genomineerd voor de Hercule Poirotprijs 2009. En Getuigen (2011) belandde op de shortlist van De Diamanten Kogel 2011 en won de Hercule Poirotprijs 2011.

08 oktober 2018

Plaats delict (nieuws, 2018)

Winnares Fintro Literatuurprijs debuteert bij AngèleDe Belgische bank Fintro lanceerde vorig jaar de Prix Fintro Ecritures Noires, een literaire onderscheiding voor het beste boek van een Franstalige misdaadschrijver. Uit de inzendingen van vijf finalisten koos de jury in september 2017 Ring Est van Isabelle Corlier als de beste. Eerder verscheen dit boek bij de Waalse uitgeverij Ed. Ker, vanaf 10 oktober brengt uitgeverij Angèle de Nederlandse vertaling Ring Oost op de markt.
De centrale vraag in Corliers misdaadroman is: wat gebeurt er wanneer kleine machthebbers met een grote verantwoordelijkheid besluiten het rechte pad te verlaten en de verkeerde afslag te nemen?


Een parkeerplaats op Ring Oost, het deel van de Grote Ring rond Brussel dat het grote Zoniënwoud doormidden knipt, wordt op een novemberavond een plaats delict wanneer bankdirecteur Nadir Abennaïm er met ingeslagen schedel wordt gevonden.


Onderzoeksrechter Aubry Dabancourt, weduwnaar en vader van een babydochter, heeft meer dan een gewoon belang bij het aansturen van het onderzoek en geeft de jonge hoofdinspecteur Zakaria Bouhlal de leiding over het onderzoek. Bouhlal komt terecht in een steeds dichter gesponnen web van misleiding en manipulatie.

Isabelle Corlier (1977) is afkomstig uit Namen maar woont al twintig jaar in de Belgische hoofdstad. Volgens haar Waalse uitgever heeft ze 'een speciale genegenheid voor de loden hemel, de natte kasseien, de bonte mensen en de bizarre taal van haar geboorteland'. Met het winnen van de Fintro-prijs kreeg Corlier de garantie dat haar boek zou worden gepubliceerd en gedistribueerd.

Wordt verwacht 452 (nieuws, 2018)

Een scheiding, een affaire en een verdwijning'De nieuwe Het meisje in de trein', zo wordt de thriller Obsessie genoemd die op 13 november door uitgeverij HarperCollins Holland op de markt wordt gedropt. Het is het 'debuut' van de Britse auteur J.L. Butler, die onder haar echte naam Tasmina Perry al ruim een dozijn romans heeft gepubliceerd.

De hoofdpersoon luistert naar de naam Francine Day, een vrouw die altijd alles goed heeft gedaan. Ze is een jonge, ambitieuze echtscheidingsadvocate met een indrukwekkende carrière. Toch heeft ze nooit het gevoel gehad dat ze écht bij het elitaire advocatenwereldje hoorde.

Nu is ze nog maar één zaak verwijderd van een promotie: de spraakmakende echtscheiding van de succesvolle maar bescheiden bankier Martin Joy, die ook al zo’n vreemde eend in de bijt is. De aantrekkingskracht tussen Francine en haar nieuwe cliënt is vanaf de allereerste ontmoeting onweerstaanbaar. Je zou van een obsessie kunnen spreken.

Ze krijgen een affaire en Francine denkt alles onder controle te hebben. Maar dan verdwijnt Martins vrouw Donna. En Martin is de hoofdverdachte. Francine is nu niet alleen de advocate en minnares van de mogelijke dader, maar ook de laatste die Donna Joy in leven heeft gezien…

J.L. Butler (lees: Tasmina Perry) deed goede zoeken met haar eerste psychologische thriller met de oorspronkelijke titel Mine. Op de London Book Fair in 2017 sloot ze een filmdeal met Sony Pictures en meteen stonden er uitgevers uit ruim vijftien landen aan haar deur te kloppen om de rechten op het boek te bemachtigen. Het boek wordt beschreven als een mix van de film Fatal Attraction en de tv-serie Apple Tree Yard. Tasmina Perry, een voormalig advocate en romanschrijfster, woont in Londen met haar man, zoon en te veel schoenen.

07 oktober 2018

Alafair Burke - De echtgenote (2018)

Van halfbakken seksisme tot erger(Door Hans Knegtmans)

Angela Powell heeft een succesvolle echtgenoot: Jason. Hij is hoogleraar economie aan de Universiteit van New York, en zijn populairwetenschappelijke boek Equalonomics staat al anderhalf jaar in de hitlijsten. Ook leidt hij een succesvol adviesbureau, en sinds kort koestert hij politieke ambities.

Angela zelf kwam nooit verder dan high school, waardoor het op feestjes vaak moeizaam converseren is. Haar sociale leven houdt dan ook niet over. Gelukkig kan ze altijd rekenen op haar dertienjarige zoon Spencer, geboren uit een eerdere relatie.

Tijdens een restaurantmaaltijd vertelt Jason haar over 'iets geks' op zijn werk. Hij kreeg ruzie met de studente Rachel Sutton. En dat alleen maar omdat hij tijdens een intermezzo over haar recente verloving gekscherend had gevraagd 'of zij er al aan toe was' zich op die manier vast te leggen. Tot zijn verbijstering beschuldigde zij hem prompt van seksisme. En, als een #MeToo-sympathisant avant la lettre, diende zij bij de politie een klacht tegen hem in.

Alafair Burke - de dochter van James Lee Burke, een van de grootste thrillerschrijvers ooit - voert een tweede vrouw op die Jason beticht van wangedrag. Dit keer gaat het niet om halfbakken seksisme, maar om een onvervalste verkrachting. Het slachtoffer, Kelly Lynch, is topvrouw bij een van de bedrijven die mede door Jasons adviesbureau een hoge positie op de markt hebben kunnen veroveren.

Wanneer Kelly Lynch ook nog eens van de aardbodem verdwijnt, is de chaos in huize Powell compleet. Verkrachting? Ontvoering? Moord? De zwarte rechercheur Corrine Duncan houdt als enige het hoofd koel.

Tussen de bedrijven door vernemen we bij monde van Angela dat zij en een vriendin - ruim voordat Jason in haar leven kwam - een ingrijpend incident hebben meegemaakt. De lezer heeft geen uitputtende thrillerkennis nodig om te vermoeden dat deze gebeurtenis zijn sporen heeft achtergelaten.

Tegenwoordig is het gebruikelijk iedere auteur die een of meer personages opvoert die een loopje met de waarheid nemen, tot 'de nieuwe Gillian Flynn' of 'de nieuwe Paula Hawkins' te promoveren. Burke maakt die vergelijking zeker waar, zowel compositorisch als stilistisch.

Alafair Burke - De echtgenote. Uitgeverij Xander, 350 pag.

Deze recensie, met toestemming van de auteur overgenomen, verscheen eerder in Het Parool.

03 oktober 2018

Na dertien jaar (nieuws, 2018)

Bedenker van Hannibal Lecter komt met nieuwe thrillerThomas Harris, schrijver van de bestseller The Silence of the Lambs, komt in mei 2019 met een nieuwe thriller. Het is zijn eerste in dertien jaar. Maar de lezer hoeft geen comeback te verwachten van dr. Hannibal Lecter, de grootste snoodaard in de wereldliteratuur.

Uitgeverij Grand Central Publishing maakte vandaag bekend dat Thomas Harris zijn eerste standalone thriller wil uitbrengen sinds zijn debuut Black Sunday in 1975. Er werden geen details bekendgemaakt, hoewel de uitgever tegenover Associated Press toegaf dat de kannibalistische psychiater dr. Lecter er niet in voorkomt.

De nu 78-jarige als een kluizenaar levende Amerikaanse schrijver heeft tot nu toe slechts vijf thrillers geschreven. In vier boeken, waaronder The Silence of the Lambs en Red Dragon kwam de vleesetende Lecter voor. Zijn meest recente werk, Hannibal Rising, kwam uit in 2006, zeven jaar na publicatie van Hannibal.

Op de nieuwe thriller wordt al jaren gewacht. Harris tekende in 2004 een contract voor een bedrag met acht cijfers voor de komma voor de levering van twee thrillers. De eerste was dus Hannibal Rising, maar daarna bleef het tot vandaag gissen naar de publicatiedatum van een nieuw boek.

Harris, die sinds 1976 geen interview meer heeft gegeven, heeft miljoenen boeken verkocht. The Silence of the Lambs werd bewerkt tot een Oscar-winnende film, met glansrollen voor Anthony Hopkins (foto) en Jodie Foster.

Bron: New York Times, The Guardian

02 oktober 2018

Opkomend talent (nieuws, 2018)

Vlaanderen heeft er - in 2019 - een nieuwe thrillerprijs bijGoed nieuws voor de Vlaamse aspirant-misdaadschrijver. De Diamanten Kogel mag dan ter ziele zijn, er komt een nieuwe prijs voor het spannende boek. Met dank aan de bank Fintro.


De geldinstelling lanceert een nieuwe literaire prijs op de komende Boekenbeurs, die eind deze maand in Antwerpen begint: de Fintro Prijs Spannend Boek. Dat doet de bank in samenwerking met Boek.be, de belangenorganisatie van het Vlaamse boekenvak en organisator van de Boekenbeurs.

De prijs wil opkomend literair talent ondersteunen en zal niet naar een boek, maar naar een manuscript gaan van een Vlaams auteur die nooit eerder een boek heeft gepubliceerd bij een erkende uitgever.

De winnaar krijgt een bescheiden geldprijs: duizend euro. Daarnaast wordt het manuscript gepubliceerd door Standaard Uitgeverij. Misdaadauteur Toni Coppers zal de jury leiden, die verder zal bestaan uit een vertegenwoordiger van de bank, een journalist, een medewerker van de uitgeverij en afgevaardigde van de opleiding Creatief Schrijven. De prijs gaat dit jaar naar een spannend boek, maar het bekroonde genre kan van jaar tot jaar wisselen.

Fintro bekostigt een soortgelijke prijs op de Foire du Livre in Brussel. De winnaar van de Fintro Prijs Spannend Boek zal worden bekendgemaakt op die Foire du Livre, in februari 2019.

Gouden vleermuis (nieuws, 2018)Boris Dittrich op expeditie in ThrillercityIn Zoetermeer vindt eind oktober voor de tiende keer het Nederlands Thrillerfestival plaats. De gemeente aan de A12 is van 26 oktober tot en met 4 november omgedoopt tot Thrillercity. Het spannende verhaal komt dan in al zijn facetten aan bod: films, toneelstukken, een Halloween-optocht en gegriezel in de plaatselijke bibliotheek. Op zondag 28 oktober is er speciale aandacht voor het spannende boek.

In de foyer van het Stadstheater presenteren zo'n twintig auteurs hun boeken. Echt grote namen zitten hier niet bij, als we op het programma van het Thrillerfestival moeten afgaan. De schrijvers bevinden zich veelal in de Jupiler League van het spannende genre. Dat geldt ook voor de auteurs die in de Kleine Zaal van de schouwburg een lezing zullen verzorgen. Het gaat om Han Thomas, schrijver van Het Darwin Dilemma, de Vlaming Marc Kerkhofs (auteur van de 'softe' thriller Beet), Garvin Pouw (fantasyschrijver) en debutante Carla Scheepstra (YA-fantasy).

Verder is de komst bevestigd van een schrijver uit de eredivisie: Boris O. Dittrich, auteur van een vijftal thrillers en Barst, dat dit jaar het geschenkboekje was voor de Maand van het Spannende Boek. In de loop van de middag wordt De Gouden Vleermuis uitgereikt waarmee het oeuvre van een bepaalde auteur wordt bekroond. Eerder ging de trofee naar auteurs als Charles den Tex, Hakan Nesser, René Appel, Tomas Ross. Vorig jaar ging de Zweedse Sara Lövestam met de prijs aan de haal. De redactie van De Spanningsblog heeft het donkerbruine vermoeden dat de award eind deze maand in handen valt van een voormalig Kamerlid en oud-rechter, die zich nu voor Human Rights Watch inzet.

Het boekenfestival op zondag 28 oktober begint om 12.00 uur. De toegang is gratis. Klik hier voor meer informatie.

01 oktober 2018

Een gerespecteerde journalist (nieuws, 2018)

'Anonymous' schrijft thriller over VS-president en een porno-actricePresident Donald Trump ligt onder vuur wegens de betaling van zwijggeld aan pornoactrice Stormy Daniels. Een beter moment is niet denkbaar om een thriller in de handel te brengen over 'een controversiële en belachelijk rijke zakenman die president van de Verenigde Staten wil worden en een vrouw die in vele pornofilms heeft geacteerd en nu haar affaire met de zakenman openbaar wil maken'. The Kingfisher Secret heet het boek en komt op 16 oktober gelijktijdig uit in de VS, Canada, Duitsland en Groot-Brittannië. Spanje en Italië volgen met publicatie in 2019. 


De auteur van het boek is Anonymous. Volgens de Britse uitgeverij Cornerstone is de schrijver 'een gerespecteerd journalist' wiens identiteit geheim moet blijven teneinde de bron te beschermen die de auteur inspireerde met de plot voor het boek. De voorbereidingen voor het boek gebeurden in het geniep, met gebruikmaking van versleutelde apps en gecodeerd materiaal.

Het boek, waarvan wordt gezegd dat het 'geïnspireerd is door geluiden uit de omgeving van geheime diensten', begint aan de vooravond van de presidentsverkiezingen van 2016. De journaliste Grace Elliott die aan een sensationeel verhaal werkt over de affaire van een van de presidentskandidaten wordt opgedragen het verhaal 'vanwege politieke redenen' te laten liggen. Daarna wordt Elliott naar Europa gestuurd om als ghostwriter te werken aan het boek van de ex-vrouw van de presidentskandidaat - een Tsjechische no-nonsense zakenvrouw. De journaliste stuit vervolgens op een schokkend verhaal over de man die op het punt staat president te worden.

De auteur werd volgens de uitgever in het najaar van 2017 benaderd door een man die vroeger heeft gewerkt als spion voor de Amerikaanse geheime dienst. De oud-spion had een idee voor een verhaal, want hij had geruchten gehoord over Donald Trump en zijn ex-vrouw Ivana. Zij zou deel uitmaken van het zogeheten 'swallow'-programma: een Koude Oorlog-tactiek om invloedrijke westerse mannen in te palmen en te compromitteren. Research in Praag leverde de auteur geen informatie op over Ivana, kennelijk waren dossiers over haar verdwenen of vernietigd. 'Op dat moment nam de fantasie het over en kwam The Kingfisher Secret tot leven', aldus de uitgever.

Bron: The Bookseller, 

Wordt verwacht 451 (nieuws, 2018)

De profiler lijdt aan dementieDe minnares, de eerste solothriller van de Zweedse Camilla Grebe, werd twee jaar geleden meteen haar doorbraak. Op 25 oktober verschijnt bij uitgeverij Cargo haar nieuwe thriller Dagboek van mijn verdwijning.


De uitgever noemt Grebes nieuwe boek 'een intrigerend psychologisch spel van vergeten herinneringen'. Acht jaar geleden vond Malin Brundin in het bos het skelet van een meisje. Nu is ze politieagente en wordt deze cold-casezaak opnieuw geopend. Samen met profiler Hanne Lagerlind en inspecteur Peter Lindgren probeert ze de jaren oude moord op te lossen.

Lagerlind doet ondertussen haar best haar beginnende dementie te verbergen door nauwgezet een dagboek bij te houden over alles wat ze zou kunnen vergeten.

Dan verdwijnt zowel Peter als Hanne. Hanne wordt volledig uitgeput en uitgedroogd teruggevonden, ze heeft geen idee wat er met haar is gebeurd en haar dagboek is verdwenen. Peter wordt nog steeds vermist.Wanneer vervolgens het lichaam van een vrouw wordt gevonden op dezelfde plek waar ooit de overblijfselen van het meisje lagen, wordt duidelijk dat deze twee moorden en Peters verdwijning met elkaar te maken hebben.

Camilla Grebe (1968) boekte in eigen land al succes met Dagboek van mijn verdwijning. De thriller werd door de Swedish Crime Writers' Academy verkozen tot beste Zweedse thriller van 2017 en bekroond met de Glass Key Award 2018.

Lijnrecht tegenover elkaar (nieuws, 2018)

Mocro Maffia infiltreert in VideolandMocro Maffia was als boek al een succes (35 weken in De Bestseller 60), vanaf 11 oktober krijgen ook de Videoland-kijkers de liquidaties in de Amsterdamse onderwereld voor hun kiezen. In acht afleveringen van 45 minuten  wordt het boek van Wouter Laumans en Marijn Schrijver op het scherm gebracht. 

De cast van Mocro Maffia mag er wezen. Achmed Akkabi, Nasrdin Dchar, Daan Schuurmans, Robert de Hoog en Mandela Wee Wee zijn van de partij. Hiphopartiest Sevn Alias maakt in de serie, over de opkomst van een nieuwe generatie criminelen in de Amsterdamse onderwereld, zijn acteerdebuut. De serie is een initiatief van Achmed Akkabi en Thijs Römer.

In het boek Mocro Maffia worden de brute afrekeningen in de Amsterdamse onderwereld beschreven. Wat begon bij een kleine beroving escaleert al snel in schietpartijen op straat. De serie gaat over de drie beste vrienden Romano, Potlood en De Paus. Samen maakten ze de overstap van de kleine criminaliteit naar het grotere werk. Binnen no time hebben ze de hele cocaïnehandel in Amsterdam in handen.

Haat en nijd doen de vriendengroep uiteen vallen, waardoor ze lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. De Paus gaat samen met zijn oude schoolvriend Tatta de strijd aan met Romano en Potlood. Uit woede probeert de Paus een cokedeal van Romano te rippen. Als deze poging volledig mislukt en er twee doden vallen aan de kant van de Paus, neemt hij op een gruwelijke manier wraak.

Dit is het startschot van een slepende bendeoorlog die veel slachtoffers kent en de hoofdstad op zijn kop zet. Aan alles voelt de uitgerangeerde misdaadjournalist en auteur Rein de Kort dat dit wel eens het begin zou kunnen zijn van een groot verhaal en wellicht een volgend boek. Rein sluit een pact met een leergierige stagiair van Het Parool en samen onderzoeken ze de gebeurtenissen van de Amsterdamse onderwereld.

Bekijk de trailer: