31 oktober 2011

Gesignaleerd 82 (nieuws, 2011)

vers van het mes!

HÅKAN NESSER - DE STILTE NA SARAH

Bij uitgeverij De Geus verschijnt dinsdag 1 november 'De stilte na Sarah', een nieuwe thriller van de Zweedse auteur Håkan Nesser.

Erik Steinbeck en zijn vrouw Winnie Mason zijn verhuisd naar Carmine Street in York nadat hun dochtertje Sarah ontvoerd is. Hij is een schrijver die al jaren geen roman meer heeft kunnen schrijven. Zij is een beeldend kunstenaar die alleen nog maar in staat is het moment van de ontvoering te schilderen.

Terwijl Erik probeert te accepteren dat Sarah dood is, beweert Winnie dat ze nog leeft.

Dan gebeuren er vreemde dingen. Wat doet Winnie op straat en waarom ontkent ze dat ze daar was? Waarom wordt ze voor iemand anders aangezien? Erik blijft achter met veel vragen en gaat op zoek naar de antwoorden.

Håkan Nesser (1950) debuteerde met de thriller 'Het grofmazige net', die uitgeroepen werd tot Beste Misdaaddebuut van 1993. De opvolger, 'Het vierde offer', werd de Beste Zweedse Misdaadroman van 1994. Dit gebeurde in 1995 opnieuw met Nessers derde detective, 'De terugkeer'. Verder verschenen 'De vrouw met de moedervlek', 'De commissaris en het zwijgen', 'De zaak van Münster', de spannende novelle 'Valse vriendinnen' en de roman 'De zomer van Kim Novak' in vertaling. Hij is vooral bekend van de reeks met commissaris Van Veeteren, die ook verfilmd werd. Nessers boeken worden in meer dan vijftien landen uitgegeven.

Håkan Nesser - De stilte na Sarah. Vertaling: Ydelet Westra. Uitgeverij De Geus, 249 pag., € 18,90. ISBN: 9789044518870

30 oktober 2011

Dode schrijver (column, 2011)

INDRUK MAKEN

(Door Peter de Zwaan)

Een paar maanden geleden vroeg de bibliotheek in Hengelo aan een aantal misdaadschrijvers om voor een blog een stukje te schrijven over een auteur die indruk had gemaakt.

Ik had net een paar boeken van Robert B. Parker gelezen en koos hem uit. Als ik de laatste van Hiaasen had gelezen was hij het geworden en als ik net 'De Fazantenmoordenaars' van Adler-Olsen onder ogen had gehad dan had ik die schrijver gekozen. Je moet bij verzoeken niet te nauw kijken. Ze worden nooit betaald, er is bijna altijd haast bij en als je je werk hebt gedaan krijg je een kort bedankje en hoor je verder nooit meer iets.

Een tijdje later kreeg ik een mailtje van Tomas Ross die zei dat het hem niet lekker zat dat ik, net als, op hem na, alle anderen, een buitenlander had gekozen. Waarom niet een Nederlandse collega? In Nederland worden toch heel mooie boeken geschreven?

Hij had gelijk. In Nederland verschijnen puike misdaadromans. Het is een beetje jammer dat het grote publiek er nog niet achter is en een flink deel van de recensenten ook niet, maar ze zijn er wel.

Ross had Joop van den Broek uitgekozen en daar bedierf hij zijn statement wel een beetje mee. Mooi hoor, een Nederlander, maar als je voor een dode kiest wiens boeken alleen nog op rommelmarkten te verkrijgen zijn dan geef je me niet het gevoel dat je veel ziet in de huidige misdaadschrijverij.

Een dode schrijver als voorbeeld, ik moest er om lachen.

Tot ik hoorde dat Robert Parker uit het leven is; zo zeggen ze dat in Twente.

Ik had dus ook een dode schrijver genomen. Ik wist het niet, maar ik had het kunnen weten, want De Spanningsblog had het gemeld.

In geen enkele krant heb ik een stukje over Parker gezien, maar dat kan aan mij liggen, ik lees zelden boekenpagina’s en als ik aan een boek werk, en dat is bijna elke dag, dan trek ik weinig tijd uit voor sites, bloggen en mailtjes. Ik mis vaak iets en een enkele keer betreur ik dat, zoals toen met Parker. Ik zou voor Hengelo een ander hebben gekozen als ik het had geweten.

Misschien wel een Nederlander.

Bijvoorbeeld Felix Thijssen, en man met veel gevoel voor humor, een prachtige stijl en een rijke fantasie. Voor mij is Felix een topper, en hij leeft ook nog.

Goed zo, Tomas?

(Deze column is ook te lezen op www.peterdezwaan.nl)

Peter de Zwaan (1944, Meppel) heeft tientallen publicaties op zijn naam staan, misdaadromans en jeugdboeken. Voor zeven van zijn thrillers werd hij genomineerd voor de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Met 'Het Alibibureau' won hij in 2000 de Gouden Strop. Deze maand verscheen bij uitgeverij Ellessy Crime de thriller 'Zusjesliefde', dat De Zwaan samen met zijn vrouw Lia Krijnen onder het pseudoniem Lia Peters heeft geschreven. (Foto Peter de Zwaan: Bob Bronshoff)

De Vlamingen tegen de Hollanders (nieuws, 2011)

PETER BUWALDA OOK GENOMINEERD VOOR DIAMANTEN KOGEL


Schrijver Peter Buwalda, die vandaag de selexyz debuutprijs won, vorige maand de Academica Debutantenprijs mee naar huis mocht nemen en morgen hoort of hij met de Ako Literatuurprijs wordt bekroond, maakt ook kans op de Diamanten Kogel. Hij is een van de zeven auteurs op de shortlist voor de tiende editie van deze Vlaamse thrillerprijs, waarvoor een recordaantal van 107 boeken werd ingezonden.

De jury nomineerde de volgende zeven titels:
Michael Berg - Hôtel du Lac (The House of Books, 2011)
Peter Buwalda - Bonita Avenue (De Bezige Bij, 2011)
Toni Coppers - Iris was haar naam (Manteau, 2011)
Nellie Mandel - Grijze herfst (Manteau, 2010)
Elvin Post - Roomservice (Anthos, 2010)
Rudy Soetewey - Getuigen (Kramat, 2011)
Esther Verhoef - Déjà vu (Anthos, 2010)

De trofee, een edelmetalen boksbeugel met diamant, een kunstwerk van Wim Delvoye, wordt in Antwerpen op 6 december door wethouder van Cultuur Philip Heylen uitgereikt. De jury van DDK 2011 bestaat uit: Frank van den Auwelant (secretaris), Jos van Cann, Eric Diepvens, Henri-Floris Jespers (voorzitter), Kris Kenis, Alain Sohier, Geert Swaenepoel en Magali Uytterhaegen.

Vorige winnaars van DDK:
2002 Benny Baudewijns (De Emerson locomotief)
2003 Jef Geeraerts (Dossier K)
2004 Bob Mendes (Medeschuldig)
2005 Esther Verhoef (Onder druk)
2006 Felix Thijssen (Het diepe water)
2007 Patrick Conrad (Starr)
2008 Simon de Waal (Pentito)
2009 Bavo Dhooge (Stiletto Libretto)
2010 Mieke de Loof (Wrede schoonheid)

28 oktober 2011

Sokstory (nieuws, 2011)

BAVO DHOOGE IS OOK HAROLD S. KARSTENS

De Vlaamse auteur Bavo Dhooge, winnaar van De Diamanten Kogel, genomineerde voor de Gouden Strop, gaat schuil achter het pseudoniem Harold S. Karstens. Na in 2010 zijn literaire debuut te hebben gemaakt met 'De Sciencefictionschrijver' verscheen deze maand zijn tweede roman 'De Sok'.

Dhooge besloot vorig jaar voor dit op het eerste oog vreemde pseudoniem, omdat zijn literaire werk naar zijn mening veel persoonlijker is dan het andere werk. Om die reden is ook besloten bij de kleinere Nederlandse uitgeverij Marmer uit Baarn te publiceren.

Wie volgens de uitgeverij goed kijkt naar de initialen van het pseudoniem - HSK - zal de initialen van Harry Stephen Keeler, de Amerikaanse sciencefictionschrijver ontdekken. En wie de titels van de boeken herleest, zal ook direct zien dat Dhooge zijn S-fascinatie doortrekt naar zijn literaire werk.

In 'De Sok', een tragikomische roman stelt de uitgever, vertelt de auteur hoe het leven van professor in de filosofie Simon Mignolet een uiterst verrassende en bijna dramatische wending neemt, vanaf het moment dat hij tot de schrikbarende conclusie komt dat een van zijn sokken is verdwenen.

Simon Mignolet, academicus en professor filosofie, echtgenoot en stiefvader van een tweeling, komt op een ochtend tot een verschrikkelijke vaststelling als hij zijn sokken aan wil trekken. Hij pakt wat hij denkt dat een paar is, maar een van de twee sokken is weg. Verdwenen.

Mignolet probeert het met een van de dertig andere paar sokken die hij in zijn kast heeft liggen. Maar de verloren sok stemt hem triest. Hij voelt zich in de steek gelaten en 'onvolledig'. Het vreet aan hem. Zijn hele leven stort in. Al gauw komt hij tot een onvermijdelijke conclusie: hij moet en zal de verloren sok vinden. Een verrassende ontknoping volgt…

David Monteagudo - Einde (2011)

Macabere magnetische aantrekkingskracht


(Door Guido Huisintveld)

Er is niet zo veel bekend over de Spaanse auteur David Monteagudo. Niet verwonderlijk omdat de man professioneel gezien vooral rondscheurde op een heftruck. Pas na zijn veertigste schrijft hij zijn opzienbarende debuut Einde.

Een groep twintigers spreekt af elkaar na 25 jaar weer te ontmoeten. In een afgelegen berghut komen de volwassenen weer bij elkaar, met uitzondering van De Profeet, de jongen die door de groep destijds flink voor schut is gezet. De reünie verloopt stroef en ontaardt langzaam in een surrealistische nachtmerrie, wanneer de stroom uitvalt, mobieltjes het begeven en auto's niet gestart kunnen worden.

David Monteagudo overstelpt ons met dialogen en neemt alle tijd om de personages te introduceren. Dat is niet vervelend maar – zo zal later blijken – zeer effectief. Idealen zijn verloren, relaties verbroken, dromen niet uitgekomen, kortom: de harde realiteit heeft hen allen ingehaald. De groep is uiteraard al lang geen groep meer, maar ze zullen elkaar nodig hebben om weer terug te keren naar de bewoonde wereld.

Wanneer het thrilleraspect zich ontwikkelt, krijgt het boek een macabere magnetische aantrekkingskracht. Monteagudo drijft de spanning ondraaglijk op, om je pas na de laatste bladzijde in opperste verdwazing achter te laten. Het duurt even voordat de schoonheid van deze ontknoping binnen sijpelt. Later besef je dat een ander einde ondenkbaar zou zijn geweest.

David Monteagudo - Einde. Vertaling: Sara den Boer. Uitgeverij Wereldbibliotheek, 350 pag.

Gesignaleerd 81 (nieuws, 2011)

vers van het mes!

ISA MARON - SCHADUWKANT

Bij uitgeverij Mistral is 'Schaduwkant' verschenen, de derde thriller van Isa Maron.

Wanneer Nora midden op de dag uit de klas wordt geplukt door haar vader, weet ze nog niet dat het vrije leven waarvan ze droomt in rook op zal gaan.
Ze verdwijnt. Tien jaar later is Nora terug. Vijftig kilo dikker en schuw. Ze vlucht in fantasieën en voedsel. Totdat ze een man tegenkomt die haar mooi vindt zoals ze is, iets te mooi misschien…

Isa Maron (Utrecht, 1965) woont in Amsterdam, waar ze actief is als ondernemer. Na haar studies aan de UvA en de universiteit van Groningen te hebben afgerond, deed Isa Maron in 2004 een cursus proza schrijven.

Haar debuutroman 'Passiespel' leverde haar in 2008 de prijs voor Beste Nederlandse Vrouwenthriller van het jaar op. In november 2010 verschenen haar tweede boek 'Verboden verleden'.

Isa Maron - Schaduwkant. Uitgeverij Mistral, 320 pag., € 10,00. ISBN 9789049952334

26 oktober 2011

Gesignaleerd 80 (nieuws, 2011)

vers van het mes!

JEAN-CHRISTOPHE GRANGÉ - BLOEDDORSTIGE DRIFTEN

Bij uitgeverij De Geus verschijnt dinsdag 1 november de thriller 'Bloeddorstige driften' van Jean-Christophe Grangé.

Jeanne Korowa, briljant officier van justitie met een desastreus liefdesleven, onderzoekt samen met François Taine een serie bijzonder gewelddadige moorden in Parijs: afgehakte ledematen, kannibalisme en macabere mise-en-scènes.

Jeanne maakt misbruik van haar positie en installeert afluisterapparatuur in het bureau van Antoine Féraud, de psychoanalyticus die wekelijks haar ex-vriend ontvangt. Ze beluistert per ongeluk een vreemde sessie waarbij een vader spreekt over de bloeddorstige driften van zijn autistische zoon en diens daden.

Autisme, vruchtbaarheid en prehistorie: ze leiden Jeanne naar Nicaragua, Guatemala en Argentijnse moerassen.

Jean-Christophe Grangé (Frankrijk, 1961) debuteerde op zijn 33ste met 'De vlucht van de ooievaars'. Van 'Godenstemmen' werden in Frankrijk in recordtempo 200.000 exemplaren verkocht. Eerder verschenen bij De Geus 'Het stenen concilie', 'Het wolvenrijk', 'Voorbij de zwarte lijn' en 'Duivelseed'.

Jean-Christophe Grangé - Bloeddorstige driften. Vertaling: Floor Borsboom. Uitgeverij De Geus, 538 pag., € 19,90. ISBN 9789044516944

Je hebt er niks meer aan (nieuws, 2011)

LARSSON IN TOP TIEN BEST VERDIENENDE DODE

De in 2004 aan een hartaanval overleden Zweedse thrillerschrijver Stieg Larsson staat in de top tien van best verdienende doden ter wereld. Vorig jaar leverde zijn Millenniumtrilogie nog zeven miljoen dollar op, blijkt uit een overzicht van het zakenblad Forbes.

Larsson staat op de negende plek, aldus het magazine. Ook in verdiensten ver achter nummer 1, zanger Michael Jackson, die twee jaar geleden definitief stopte met zingen. Jackson verdiende vorig jaar 170 miljoen dollar. Elvis Presley staat op de tweede plaats met een inkomen van 55 miljoen dollar. Marilyn Monroe wist het afgelopen jaar 27 miljoen dollar bijeen te schrapen. In de lijst staan verder namen als John Lennon, Albert Einstein en Andy Warhol.

25 oktober 2011

Gesignaleerd 79 (nieuws, 2011)

vers van het mes!

GERARD NANNE - ZWANENDRIFT

Bij uitgeverij Ellessy Crime verschijnt deze maand de misdaadroman 'Zwanendrift' van Gerard Nanne.

In zijn elfde - zijn coproductie 'Buitenspel' met Connie Harkema meegerekend - misdaadroman 'Zwanendrift' laat Nanne zijn verhalen met inspecteur Jillian Blom en die van inspecteur Frank Benders en zijn trouwe hulp Paula van Es bij elkaar komen. Inspecteur Jillian Blom krijgt een baan bij een ander korps door haar verhuizing naar een boerderij in het West-Friese Andijk. Daar raakt ze betrokken bij een oude vermissingzaak die verband lijkt te houden met een eerder gepleegde moord op een zwanendrifter, een zaak door inspecteur Frank Benders behandeld.

,,Die link naar het verleden kwam voort uit een soort heimwee'', aldus Nanne in een persbericht. ,,Ik kreeg vaak van lezers te horen dat ze - met alle respect voor Jillian - het duo misten.''

Gerard Nanne - Zwanendrift. Uitgeverij Ellessy Crime, 230 pag., € 17,95. ISBN: 978 90 8660 079 3

Gesignaleerd 78 (nieuws, 2011)

vers van het mes!

JOHN GRISHAM - HET PROCES

Bij uitgeverij A.W. Bruna is vandaag verschenen 'Het proces' van John Grisham, een legal thriller over een 'class action'-proces tegen een groot farmaceutisch bedrijf.

David Zinc, een jonge advocaat bij het invloedrijke advocatenkantoor Rogan Rothberg, heeft nog nooit een rechtszaal van binnen gezien. Al vijf jaar lang werkt hij tachtig uur per week aan saaie zaken met collega's aan wie hij een hekel heeft. Totdat hij er op een dag genoeg van heeft en ontslag neemt, om in dienst te treden bij de kleine firma Finley & Figg.

Oscar Finley en Wally Gigg, ook wel senior en junior genoemd, houden zich voornamelijk bezig met verzekeringszaken die voortkomen uit de vele aanrijdingen die zich voordoen op het drukke kruispunt voor hun kantoor. Zaken die zelden voor de rechter komen, omdat de partijen altijd tot een schikking komen. Een rustig en veilig bestaan.

Maar dan klagen senior en junior namens een van hun cliënten een groot farmaceutisch bedrijf aan in een class action-zaak, een proces waar een grote groep mensen collectief een vordering bij de rechter brengt. Het lijkt in eerste instantie een zaak waarbij ze rustig op de achtergrond kunnen blijven en alleen maar hoeven af te wachten tot er geschikt zal worden. Dan blijkt dat juist hún zaak wordt aangewezen om voor de rechter te komen. En zo komt David Zinc recht tegenover zijn vroegere collega's van Rogan Rothberg te staan. Een ongelijke strijd tussen een jonge, ooit veelbelovende advocaat en een groep juristen uit een wereld waarin geld belangrijker is dan gerechtigheid.

John Grisham is de auteur van meer dan twintig thrillers en romans, waarvan er vele werden verfilmd.

John Grisham - Het proces. Uitgeverij A.W. Bruna, 400 pag., € 19,95. ISBN: 978 94 005 0069 3

24 oktober 2011

Harlan Coben - Tegenwerking (2011)

Prijswinnend cabaret


(Door Arno Ruitenbeek)

Schateren en huiveren tegelijk: dat moet Myron Bolitar zijn. Harlan Cobens sublieme sportagent annex particulier rechercheur is held en antiheld tegelijkertijd. Ook in deze al in 1996 verschenen, maar niet eerder in het Nederlandse vertaalde thriller, verslaat de Joodse Amerikaan zijn tegenstanders op alle fronten.

Met bijtende humor en tactische vondsten die jarenlange ervaring verraden maar in werkelijkheid slechts een paar minuten eerder zijn geboren. En niet in de laatste plaats door de hulp van zijn vrienden, worstellegende Esperanza en ijskoning Windsor Horne Lockwood III.

Rijkeluiskindje Win komt goed van pas om Myron te introduceren in de hoogste kringen. Want tennistalent Valerie Simpson, beoogd klant van MB Sportsreps, is vermoord en zij is van hetzelfde oude geld als Win. Ze was bovendien ooit verloofd met de, ook vermoorde zoon van de senator. Dat de laatste een marionet is van de maffia, maakt het onderzoek van Bolitar er niet gemakkelijk op.

Tenslotte blijkt Valerie kort voor haar dood contact te hebben gehad met Myrons nieuwste tennisgrootheid, Duane Richwood. Een neger van lage komaf. Wat de relatie tussen beiden is, blijft voor de sportieve snuffelaar lang verborgen. En daar zijn verdomd goede redenen en oorzaken voor.

De intrige is, Coben eigen, van gewapend beton. De wapening zijn de karakters en de dialogen. Hoe Bolitar een politieman tot wanhoop brengt, is werkelijk prijswinnend cabaret. De diender, Roland Dimonte, wil Myron intimideren en blaft hem af, verbeten bijtend op een tandenstoker. De reactie van Myron staat de met 'Rolly' aangesproken sukkel niet aan: 'Inwendig huiver ik van angst.'
'Krijg de pest, Bolitar.'
'Die tandenstoker doet het hem. Misschien een beetje cliché, maar jou staat het wel.'
'Als je je maar gedeisd houdt, wijsneus.'
'Mag ik binnenkomen, voordat ik het in mijn broek doe?'
Dimonte gaat dan opzij. Heel langzaam. De dodelijke blik staat nog steeds op de automatische piloot.

Harlan Coben - Tegenwerking. Vertaling: Martin Jansen in de Wal. Uitgeverij Boekerij, 336 pag.

22 oktober 2011

Ripper Award (nieuws, 2011)

STROP-WINNAAR IN JURY EUROPESE THRILLERPRIJS

Thrillerschrijver Jac. Toes, die in 1998 de Gouden Strop won met de hardloopthriller 'Fotofinish', maakt deel uit van de zevenkoppige jury, die drie genomineerden gaat aanwijzen voor de Ripper Award, oftewel de Europäischen Preis für Kriminalliteratur. De prijs, groot 11.111 euro, wordt op 10 november tijdens het thrillerfestival Mord am Hellweg VI – Tatort Ruhr uitgereikt.

Toes bevindt zich in goed gezelschap. Zijn medejuryleden zijn de Deense thrillerschrijfster Sarah Blædel en haar vakgenoten, de Schotse Helen FitzGerald en Andrea Maria Schenkel uit Duitsland. Eveneens uit Duitsland is het jurylid Norbert Horst, in het dagelijks leven politiecommissaris, maar ook schrijver. Vertaler Ævar Örn Jósepsson uit IJsland en misdaadauteur Bruno Morchio uit Italië maken de lijst compleet.

Een 'voorjury' heeft uit een onbekend aantal inzendingen een longlist van elf auteurs vastgesteld. Doel van de jury waarin Toes zit, is uit die lijst een drietal kanshebbers te selecteren. Uiteindelijk bepaalt het publiek dat het thrillerfestival bezoekt, wie de winnaar is. Eerdere laureaten zijn Henning Mankell en Hakan Nesser. Met de prijs wil de organisatie die auteur eren die een bijzondere bijdrage aan de Europese misdaadliteratuur heeft geleverd.

Mo Hayder - Rot (2011)

Geloofwaardigheid onder druk


(Door Guido Huisintveld)

Liefhebbers van Vogelman en De behandeling hopen al jaren dat Mo Hayder weer eens een thriller van dat niveau schrijft. Tevergeefs.

Haar achtste boek Hanging Hill (beetje lomp vertaald als Rot) brengt daar helaas geen verandering in.

De zussen Sally en Zoë worden al op vroege leeftijd gescheiden. Hoewel ze niet ver van elkaar wonen, leiden ze hun eigen leven. Sally probeert met haar dochter Millie de eindjes aan elkaar te knopen en werkt als schoonmaakster bij pornobaas David Goldrab.

Met Zoë lijkt het in eerste instantie wat beter te gaan. Ze is rechercheur en onderzoekt de recente moord op een studente, een vriendin van Millie.
De hereniging van beide zussen is onafwendbaar…

De eerste helft van het boek is zeer goed opgezet door Mo Hayder. Personages krijgen een gezicht en komen tot leven. Dialogen zijn scherp en bij vlagen sarcastisch, vooral als rechercheur Zoë of pornobaas Goldrab in beeld komt.

In de tweede helft van het boek worden de plotlijnen met elkaar verbonden en ligt de nadruk op niet altijd even geslaagde actiescènes. Dialogen worden wat zeurderig en de geloofwaardigheid krijgt af en toe een flinke douw.

De apotheose op de laatste bladzijden zou de verrassende kers op de taart moeten zijn, maar is eigenlijk een niet geheel onverwacht prutje slagroom.

Mo Hayder - Rot. Vertaling: Yolande Ligterink. Uitgeverij Luitingh, 400 pag.

21 oktober 2011

Gesignaleerd 77 (nieuws, 2011)

vers van het mes!

ARTURO PÉREZ-REVERTE - DE GESELING VAN CÁDIZ

Bij uitgeverij Karakter is deze week verschenen 'De geseling van Cádiz' van de Spaanse auteur Arturo Pérez-Reverte. In zijn geboorteland klom dit vuistdikke boek naar de top van de bestsellerlijsten.

Cádiz, 1811. Spanje en Amerika zijn verwikkeld in een strijd om hun onafhankelijkheid. In de straten van de meest liberale stad van Europa wordt tegelijkertijd een andere strijd geleverd; in Cádiz duiken lichamen op van jonge meisjes van wie de huid met zweepslagen is opengereten. Op elke plek is, vlak voordat het lichaam gevonden wordt, een Franse mortier ingeslagen. Op de plattegrond van de stad wordt zo een luguber patroon uitgetekend van een spannende schaakpartij, waarbij een onzichtbare hand stukken verplaatst die het lot van de personages beïnvloedt en met elkaar verbindt.

Rogelio Tizón, een corrupte en meedogenloze politiecommissaris, wordt belast met de zaak en zet de achtervolging in op de mysterieuze en gewelddadige moordenaar, iemand met wie hij vreemd genoeg nauwer verbonden is dan hij denkt. Het is echter zaak om hem een halt toe te roepen voordat er nog meer lijken van jonge meisjes opduiken en de Franse mortieren ver genoeg komen om de hele stad in puin te leggen.

Arturo Pérez-Reverte (1951) was aanvankelijk journalist en (oorlogs)correspondent in meerdere Afrikaanse landen, voor dagblad Pueblo en de Spaanse televisie. Sinds 1991 schrijft hij columns voor de weekbijlage El Semanal, die maandelijks in grote oplage bij meerdere kranten verschijnt. Eind jaren tachtig begon hij ook romans te schrijven. Het bekendste werk van Pérez-Reverte is 'De club Dumas' (1993), een literaire thriller over Lucas Corso, een handelaar in zeldzame boeken die op zekere dag op een manuscript stuit van Alexandre Dumas' 'De drie musketiers' en een ander mysterieus boek waarvan hij de authenticiteit moet aantonen; het is het startschot voor een sinistere tocht door archieven, bibliotheken en tweedehands boekwinkeltjes. Het boek werd in 1999 verfilmd door Roman Polanski.

Arturo Pérez-Reverte - De geseling van Cádiz. Vertaling: Imke Zuidema en Lieske Simón Sabsay-Pauw. Uitgeverij Karakter, 600 pag., € 22,95. ISBN 978 90 6112 517 4

19 oktober 2011

Cirkelredenering (nieuws, 2011)

ALEX VAN GALEN: VOLKSKRANT IS PATERNALISTISCH

De Volkskrant wijdde vandaag een commentaar aan het winnen van de NS Publieksprijs door Esther Verhoef. De krant gunde de schrijfster de prijs, maar constateerde wel dat hier sprake was van 'literair populisme'. Collega-auteur Alex van Galen is het oneens met deze stelling en plaatste de volgende reactie op zijn website:

,,De Volkskrant heeft in haar hoofdcommentaar nauwelijks een goed woord over voor het toekennen van de NS Publieksprijs aan Esther Verhoef. De redactie windt zich op over literaire prijzen (Bookerprize, AKO) voor boeken die te publieksgericht zijn en daarom blijkbaar automatisch te weinig 'literaire' kwaliteit hebben.

Die verontwaardiging is nog tot daar aan toe. Maar om nou net de NS Publieksprijs als aanleiding voor een ronkend commentaar te nemen, is onhandig. De NS Publieksprijs is namelijk precies wat de naam al belooft: een prijs van het publiek. De toekenning van een publieksprijs vervolgens zien als een uiting van populisme is dan ook bijna een cirkelredenering.

De Volkskrant heeft blijkbaar meer verstand van literatuur dan lezers en deskundige jury's. Maar die zitten niet op zulk paternalisme te wachten.''

Guur sprookje (nieuws, 2011)

ISA HOES IN NICCI FRENCH-THRILLER

Actrice Isa Hoes gaat volgend theaterseizoen de hoofdrol spelen in het toneelstuk 'Verlies'. Het stuk is gebaseerd op de gelijknamige thriller van schrijversechtpaar Nicci French, zo heeft producent KP Theaterproducties laten weten. De toneelbewerking van 'Verlies' is in handen van Léon van der Sanden. Hij tekende eerder voor 'De Avonden' en 'De Gelukkige Huisvrouw'. Naast Hoes zullen Ad Knippels ('Ciske de Rat' en 'Mamma Mia') en Irma Hartog (televisieserie 'IC') in het stuk te zien zijn.

Nicci French schreef de novelle 'Verlies' op uitnodiging van de Stichting CPNB voor de Maand van het Spannende Boek 2002. Het is een beklemmend verhaal over het echtpaar Rick en Stella, ouders van twee kinderen, die hun vijfjarige zoontje verliezen bij een ongeluk.

,,Het is een guur sprookje'', zei Nicci Gerrard destijds over het verhaal. ,,Een van de moeilijkste onderwerpen om over te schrijven is de dood van een kind. Zeker als je zelf een ouder bent. Het is te pijnlijk om daar aan te denken. Maar op hetzelfde moment dat we dachten 'we kunnen er niet over schrijven', besloten we het toch te doen.''

18 oktober 2011

Onder het stof vandaan (nieuws, 2011)

MISDAADROMAN VAN C.S. FORESTER NA 75 JAAR IN DE WINKEL

Een verloren gewaande misdaadroman van de Britse schrijver Cecil Scott Forester wordt na ruim drie kwart eeuw eindelijk gepubliceerd. De thriller heet 'The Pursued' en gaat over een vrouw die resoluut achter de man aan gaat die haar dochter heeft vermoord.

Het boek zou aanvankelijk door uitgeverij Michael Joseph, nu onderdeel van Penguin, op de markt worden gebracht. Maar de schrijver en zijn uitgever stelden de publicatie uit. Ze vonden het niet verstandig om de thriller uit te brengen tussen twee romans over de Britse zee-officier Horatio Hornblower, boeken waarmee Forester grote faam had verworven. De schrijver verhuisde daarop en toen de uitgeverij werd overgenomen, bleek het manuscript van The Pursued op de een of andere wijze verdwenen te zijn.

Forester was aangedaan door het kwijtraken van het manuscript. Decennia later schreef hij in zijn autobiografie: ,,Ik ben het boek echt kwijt. Mogelijk bestaat er nog een getypte versie ergens, stof vergarend in een opslagruimte.''

En Forester had gelijk. Het manuscript dook op in 2002 bij veilinghuis Christie's. Lawrence Brewer, levenslang Forester-fan, was stomverbaasd toen hij het ontdekte tijdens een veiling van aan de schrijver toegeschreven voorwerpen en objecten. Samen met een andere Forester-adept kocht Brewer het manuscript voor 1500 pond.

Toen Brewer doorkreeg dat de roman ook kwaliteit had, vond hij dat het moest worden uitgegeven. Hij ontdekte dat het copyright toebehoorde aan de nazaten van Forster. Brewer: ,,Ik mocht dan wel het manuscript in bezit hebben, dat betekent nog niet dat ik met de woorden die er in stonden mocht doen en laten wat wilde. Het duurde zes jaar voordat Brewer en de erven-Forester overeenstemming bereikten. Het boek verschijnt nu op 3 november in de reeks Penguin Modern Classics.

Cecil Scott Forester, pseudoniem van Cecil Lewis Troughton Smith (1899–1966) werd wereldberoemd met zijn serie Horatio Hornblower en met zijn roman 'The African Queen'.

Zijn carrière kwam slechts langzaam op gang. Aanvankelijk schreef hij enkele romans en biografieën. Voor de roman 'Payment Deferred' uit 1926 kreeg hij goede kritieken. Het werd bewerkt voor toneel in 1931 en verfilmd in 1932, met in de hoofdrol 'Charles Laughton'. Zijn reputatie nam toe met de publicatie van 'Death to the French' in 1932 en 'The Gun' in 1933. In 1935 verscheen de klassiek geworden roman 'The African Queen', in 1951 succesvol verfilmd door John Huston, met hoofdrollen voor Humphrey Bogart en Katherine Hepburn.

Adam Freudenheim van Penguin is verheugd over de aanstaande publicatie. ,,Het gaat om een duistere thriller die zijn tijd ver vooruit was. Het is ook een aangrijpend portret van de onderkant van het leven in Londen''

(Bron: The Guardian)

17 oktober 2011

Anthos-feestje (nieuws, 2011)

NU OOK PUBLIEKSPRIJS VOOR ESTHER VERHOEF

Een paar uur voor de uitreiking zei Simone van der Vlugt nog voor de radio dat ze hoopte dat Esther Verhoef de NS Publieksprijs 2011 zou winnen. ,,Want ze is een hele goede vriendin van me.'' En de wens van de winnares van de NS Publieksprijs 2010 kwam uit: ze mocht de prijs aan haar vriendin én Anthos-collega overhandigen.

'Déjà vu' van Esther Verhoef ontving 20,3 procent van de stemmen van het Nederlandse publiek en mag zich Boek van het Jaar 2011 noemen. Esther Verhoef ontving de prijs vanavond in Het Concertgebouw in Amsterdam. De NS Publieksprijs is de grootste boekenpublieksprijs van Nederland en is dit jaar voor de 25ste keer uitgereikt. Ruim 66.000 mensen brachten hun stem uit, een verdubbeling van het aantal stemmen van vorig jaar. Na de prijsuitreiking schoof Verhoef aan bij Pauw & Witteman. Klik hier voor een verslag van het gesprek.

De prijs bestaat, naast de eretitel Boek van het Jaar 2011, uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7500 en een NS Altijd Vrij 1e klas-abonnement. Het is de tweede keer dat een thriller de NS Publieksprijs wint.

In de thriller 'Déjà vu' gaat een jonge journaliste die haar baan kwijt is geraakt naar Frankrijk om uit te huilen bij een vriendin. Deze blijkt verdwenen en als de journaliste op onderzoek gaat, komt ze zelf in gevaar.

Verhoefs thriller kwam in week 36 van 2010 op nummer 1 binnen in De Bestseller 60. Het boek stond vijf weken op de eerste plaats en heeft in totaal 34 weken in De Bestseller 60 gestaan. Alle thrillers van Esther Verhoef werden tot nu toe genomineerd voor de NS Publieksprijs: 'Rendez-Vous' (2006), 'Close-up' (2007) en 'Alles te verliezen'
(2009).

Naast 'Déjà vu' waren dit jaar voor de NS Publieksprijs genomineerd: 'Bonita Avenue' van Peter Buwalda, 'Congo' van David van Reybrouck, 'Vaslav' van Arthur Japin, 'Wij zijn ons brein' van Dick Swaab en 'Zomerhuis met zwembad' van Herman Koch. Eerdere winnaars zijn naast Simone van der Vlugt o.a. Herman Koch ('Het diner'), Arthur Japin ('De overgave'), Joris Luyendijk ('Het zijn net mensen') en Kluun ('Komt een vrouw bij de dokter').

Gesignaleerd 76 (nieuws, 2011)

vers van het mes!

CORINE HARTMAN - HELS VERLANGEN

Bij uitgeverij Karakter verscheen op 11 oktober 'Hels verlangen' van Corine Hartman, een thriller over vernietigende wraaklust.

Op een zonnige dag in maart wordt de ergste nachtmerrie voor een moeder gruwelijke waarheid. Emma Kortelings dochter Sophie belandt na een verkeersongeluk in een diep coma. In Emma groeit een allesverzengende haat, die haar immens verdriet luidkeels overstemt. Een hels verlangen tot pure vernietigingsdrang, met maar één doel: wraak nemen op de man die haar leven verwoest. Intussen strijdt Sophie, zonder dat iemand het merkt, voor haar leven. Of voor haar dood?

Corine Hartman (Den Haag, 1964) schreef eerder onder meer de thrillers 'In vreemde handen', 'Schijngestalten', 'Zwart water', 'Als de dood'

Corine Hartman - Hels verlangen. Uitgeverij Karakter, 279 pag., € 15,00. ISBN: 978 90 452 0053 8

Gesignaleerd 75 (nieuws, 2011)

vers van het mes!

DE WAAL & BAANTJER - EEN RAT IN DE VAL

Bij uitgeverij Lebowski verscheen vrijdag 14 oktober 'Een rat in de val' van De Waal & Baantjer. Het is het vijfde deel in deze serie. In april 2012 volgt nummer zes.

Tijdens een grote schoonmaak van de Amsterdamse Singelgracht stuit een grijper op een auto, die diep in de modder vastzit. Als de auto uit het water wordt getakeld, blijkt het levenloze lichaam van de bestuurder er nog in te zitten. Rechercheur Peter van Opperdoes en zijn trouwe collega Jacob ontdekken dat de eigenaar van de auto lang geleden als vermist is opgegeven. Maar is de inmiddels onherkenbare man in de auto wel de vermiste eigenaar? En wat doet die tas met vergane papieren en bankbiljetten in de kofferbak van de auto? Van Opperdoes en Jacob hebben geen idee waar ze het zoeken moeten in deze mysterieuze zaak.

De Waal & Baantjer - Een rat in de val. Uitgeverij Lebowski, 186 pag., € 9,95. ISBN: 9789048811267

16 oktober 2011

Kruimels (column, 2011)

MOEILIJKE TIJDEN

(Door Peter de Zwaan)

Vorige week 'Zusjesliefde' opgehaald bij de drukkerij, samen met mede-auteur Lia Krijnen. De uitgever was er ook. Een uitgever die naar een drukkerij rijdt om dozen vol boeken op te halen, waar zie je dat nog. In mijn geboortestad Meppel. Daar was Larry Iburg van Ellessy en hij bleek in de drukkerij kind aan huis.
Als je over zoiets doorpraat kom je gauw op 'moeilijke tijden'. Ik schrijf al een poosje, zo’n jaar of veertig, en ik kan me niet herinneren dat ik een uitgever (of een boekenverkoper) ooit heb gehoord over 'makkelijke tijden', maar nu zijn ze moeilijk en een uitgever die kosten wil uitsparen haalt zijn handel zelf op.

Het was niet zo dat Larry het letterlijk zei, maar ik kreeg de indruk dat de kleinere uitgeverijen net een tikkeltje minder zuchten dan de grote. Omdat ze toch al niet verwend waren met grote bestellingen. De grote jongens happen zo gretig mogelijk in de koek en de leftovers zijn voor de kleintjes. De koek is klein geworden, maar kruimels zijn er nog steeds. En soms krijgen de kleine uitgevers te maken met een boekhandelaar die mooie ingevingen heeft. Zoals Heinink in Denekamp. Hij kocht een stapel Zusjesliefdes waar ze bij Ellessy 'u' tegen zeiden.

'Omdat het boek voor een deel speelt in het Lutterzand. Dat ligt toch bij Denekamp?'

Nou en of, en dicht bij Losser, en Ootmarsum, en Oldenzaal, maar het was Heinink die ver voorbij de lengte van zijn neus keek.

De basis van het boek ligt in Enschede, maar daar reageerde niemand. Een paar hoofdstukken spelen zich af in Normandië, maar bij Ellessy hebben ze totnutoe weinig Franssprekende belangstellenden aan de lijn gehad.

Een poosje geleden sprak ik met de eigenaar van een boekwinkel over de 'moeilijke tijden'.

'Het enige wat je kunt doen is meedeinen op de golven van de bestsellerschrijvers en goed luisteren naar je klanten', zei hij.

In Denekamp is iemand die luisterde en als er meer boekhandelaren komen als hij wordt 'Zusjesliefde' vanzelf een bestseller, maar dat schrijf ik natuurlijk uit een schaamteloze drang naar reclame. (Schreeuw om aandacht, ja, maar ik wilde het niet mooi zeggen.)

Waar het me om gaat is dat de boekverkoper die genoegen neemt met bestsellers iedere lezer die meer wil naar Bol.com drijft. Prima hoor, maar word dan niet boos als ik hard ga lachen als je over 'moeilijke tijden' begint.

O, ja, ps en terzijde: dat samen een boek schrijven is om de donder niet eenvoudig. De een wacht op de ander, de ander op de een en voor je het weet ben je vier jaar verder. Toch eens vragen hoe andere duo's het doen.

(Deze column is ook te lezen op www.peterdezwaan.nl)

Peter de Zwaan (1944, Meppel) heeft tientallen publicaties op zijn naam staan, misdaadromans en jeugdboeken. Voor zeven van zijn thrillers werd hij genomineerd voor de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Met 'Het Alibibureau' won hij in 2000 de Gouden Strop. Deze maand verschijnt bij uitgeverij Ellessy Crime de thriller 'Zusjesliefde', dat De Zwaan samen met zijn vrouw Lia Krijnen onder het pseudoniem Lia Peters heeft geschreven. (Foto Peter de Zwaan: Bob Bronshoff)

Gesignaleerd 74 (nieuws, 2011)

vers van het mes!

CARIN GERHARDSEN - SLAAP MAAR ZACHT

Bij uitgeverij Q verschijnt dinsdag 18 oktober de thriller 'Slaap maar zacht' van Carin Gerhardsen, het derde boek in de Stockholm-serie rond Conny Sjöberg.

Hoofdinspecteur Conny Sjöberg en zijn collega worden verrast door de gruwelijke moord op een Filippijnse vrouw en haar twee kinderen. De Zweedse vader van de kinderen leidt een eenzaam bestaan en heeft met bijna niemand contact. Behalve de vraag hoe de Filippijnse schoonmaakster het zich kon veroorloven om in een dure flat te wonen, zijn er geen aanwijzingen voor verder onderzoek. Maar het verhaal begint heel lang geleden, op een mooie zonnige dag in mei, wanneer een jong stel bij een kruidenier stopt om snoepjes te kopen voor de twee jongetjes op de achterbank.

Carin Gerhardsen (1962) woont in Stockholm. Ze is wiskundige en werkte lange tijd in de automatiseringsbranche.

Carin Gerhardsen - Slaap maar zacht. Vertaling: Tineke Jorissen-Wedzinga. Uitgeverij Q, 312 pag., € 19,95. ISBN: 978 902 141 313

Gesignaleerd 73 (nieuws, 2011)

vers van het mes!

NELE NEUHAUS - SNEEUWWITJE MOET STERVEN

Bij uitgeverij Q verschijnt dinsdag 18 oktober 'Sneeuwwitje moet sterven', de vierde thriller van de Duitse schrijfster Nele Neuhaus.

Op een ochtend in november vinden bouwvakkers op een verlaten vliegveld van de Amerikaanse luchtmacht in Eschborn bij Frankfurt een menselijk skelet. Even later stort een vrouw van een voetgangersbrug op een voorbijrijdende auto. Een getuige denkt gezien te hebben dat de vrouw werd geduwd. Het onderzoek voert Pia Kirchoff, assistente van hoofdcommissaris Oliver von Bodenstein, naar het verleden: vele jaren geleden verdwenen uit het kleine plaatsje Altenhain twee meisjes. De vermoedelijke dader, de twintigjarige Tobias Sartorius, keert na het uitzitten van zijn straf terug naar het dorp. Wanneer dan opnieuw een meisje verdwijnt, begint het verhaal van voren af aan.

Nele Neuhaus is volgens de uitgeverij 'een echte self-made woman', groot geworden door haar boeken in eigen beheer uit te geven. Haar publiek bereikte ze door de boeken mee te geven aan de vrachtwagens van de slagerij van haar man – 'Met de worst kwamen de boeken'. Inmiddels is de situatie omgekeerd en moet haar man vragen of de klanten niet wat worst bij de boeken willen. Nele staat nog steeds achter de kassa bij de slagerij, maar signeert tussendoor wel boeken voor haar fans. Van 'Sneeuwwitje moet sterven' werden 400.000 exemplaren verkocht in Duitsland. Het Duitse tv-programma 'Guten Abend' maakte een reportage over Nele Neuhaus.

Nele Neuhaus - Sneeuwwitje moet sterven. Vertaling: Sander Hoving. Uitgeverij Q, 448 pag., € 19,95. ISBN: 978 90 214 4140 5

Gesignaleerd 72 (nieuws, 2011)

vers van het mes!

STEVE MOSBY - ZWARTE BLOEM

Bij uitgeverij A.W. Bruna verschijnt dinsdag 18 oktober de thriller 'Zwarte bloem' van Steve Mosby.

Dit is niet een verhaal van een meisje dat verdwijnt. Dit is het verhaal van een meisje dat terugkeert. Uit het niets verschijnt ze op een dag op de boulevard aan de kust, met een zwarte bloem en een afschuwelijk verhaal over waar ze vandaan komt.

Neil Dawson wilde altijd, net als zijn vader, schrijver worden al lijkt dat maar niet te lukken. Als hij al een tijdje niets van zijn vader heeft gehoord en bij hem langsgaat, treft hij het huis leeg aan. Op het bureau ligt een oud exemplaar van een roman, 'De zwarte bloem'. Zodra hij door het boek bladert begrijpt hij dat er iets mis is en dat zijn vader met een reden verdwenen is.

Hannah Price, die in de voetsporen van haar vader bij de politie is getreden, moet aan Neil vertellen dat zijn vader dood aangetroffen is. Terwijl ze aan de zaak werkt, stuit ze op een geheim uit haar eigen verleden. Onafhandelijk van elkaar beginnen Hannah en Neil aan hun eigen gevaarlijke onderzoek. Bekijk hier de trailer van Zwarte bloem

Steve Mosby studeerde psychologie en heeft aan de universiteit van Leeds meegewerkt aan een project waar onderzoek gedaan wordt naar social veranderingen in zorg, relaties en het familieleven. Met zijn vorige boek 'De 50/50-moorden' brak hij internationaal door. Daarna volgden 'Niemand die je hoort' en 'Wat je niet wilt zien'. Zowel 'De 50/50-moorden' als 'Niemand die je hoort' wordt verfilmd in Frankrijk

Steve Mosby - Zwarte bloem. Uitgeverij A.W. Bruna, 290 pag., € 17,95. ISBN: 978 90 229 9949 3

Gesignaleerd 71 (nieuws, 2011)

vers van het mes!

DAVID MONTEAGUDO - EINDE

Bij uitgeverij Wereldbibliotheek verschijnt donderdag 20 oktober de psychothriller 'Einde' van David Monteagudo. Volgens de uitgever betreft het hier een combinatie van Agatha Christie's 'Tien kleine negertjes' en 'De weg' van Cormac McCarthy.

In de Spaanse Pyreneeën komt een groep vijftigers samen om het jubileum van hun vriendschap te vieren, terwijl ze elkaar eigenlijk nauwelijks nog kennen. Alleen de Profeet ontbreekt. Ze hebben hem jaren geleden iets vreselijks aangedaan. Neemt hij tijdens dit weekend wraak?

David Monteagudo (1962) werkte jarenlang als vorkheftruckchauffeur, tot hij een van zijn vele verhalen aanbood aan de Spaanse literaire uitgeverij Acantilado. Inmiddels zijn 50.000 exemplaren van zijn debuut 'Einde' verkocht in Spanje. Einde is nog maar het begin, want er zullen nog meer boeken van deze auteur verschijnen.

David Monteagudo - Einde. Uitgeverij Wereldbibliotheek, 352 pag., € 19,90. ISBN 978 90 284 2394 7

14 oktober 2011

Lezen maar (nieuws, 2011)

JOURNAALLEZER LEIDT GOUDEN STROPJURY 2012

Rik van de Westelaken
Journaallezer Rik van de Westelaken is  juryvoorzitter van de Gouden Strop 2012. Onder zijn leiding zal de in totaal vijfkoppige jury zich gaan buigen over de inzendingen voor de zesentwintigste editite van de prijs voor het beste oorspronkelijke Nederlandstalige spannende boek.

Van de Westelaken is journalist en presentator van het NOS Journaal op televisie en het Radio 1-journaal. Volgens het secretariaat van de Gouden Strop reageerde hij onmiddellijk 'en enthousiast' op het verzoek om de jury te leiden. ,,Wat een geweldig verzoek. Ik lees veel, juist ook spannende boeken. Op mijn negende las ik mijn eerste misdaadverhaal, 'Het mysterie van de Spaanse kist' van Agatha Christie. Sindsdien ben ik gefascineerd door misdaad en thrillers, van allerhande auteurs.''

Naast Van de Westelaken hebben zitting in de jury: Ine Jacet, oprichter van de website Misdaadromans.nl, Harriët Salm (thrillerrecensent voor dagblad Trouw), Gijs Korevaar (recensent voor Algemeen Dagblad en de Boekenkrant) en Hans Knegtmans (recensent voor Het Parool, zijn besprekingen staan ook op deze site). Met de keuze voor vier recensenten breekt De Gouden Strop-organisatie met de traditie om een afgevaardigde namens sponsor The Read Shop in de jury op te nemen.

Knegtmans maakt voor de vierde keer deel uit van de jury, Gijs Korevaar voor de derde keer en Ine Jacet was er vorig jaar voor de eerste keer bij. Afgelopen woensdagavond is de jury voor de eerste maal bijeengekomen.

13 oktober 2011

In een vonkenregen (nieuws, 2011)

Lijn 32 komt vanaf januari langs


Dat kan niet goed gaan. 

De liefhebber van spannende Nederlandse dramaseries komt deze maanden goed aan zijn trekken. Wat te denken van de thrillerserie Overspel en de reeks rond Bureau Seinpost in Den Haag en Hart tegen Hard dat zich afspeelt in Amsterdam. Vanaf 14 januari kan de kijker afstemmen op weer een nieuwe dramaserie van vaderlandse bodem. LIJN 32 heet de reeks die KRO en NCRV op het scherm brengen.


De achtdelige reeks begint met tien ogenschijnlijk willekeurige passagiers die op een cruciaal moment in hun leven in dezelfde bus stappen, met noodlottige gevolgen. Na die fatale busrit gaat LIJN 32 terug in de tijd en volgen we de levens van de tien passagiers. De serie speelt zich af in het Nederland van nu waarin de onderlinge verbanden minder vanzelfsprekend lijken te zijn en mensen zich onveilig voelen.

Buslijn 32 op een doordeweekse ochtend in Amsterdam. Verschillende mensen stappen in, ieder met een eigen bestemming. In de rechtszaal moet op dat moment een belangrijke rechtse politicus in een zaak van een Antilliaanse vrouw getuigen. Vlak voor het gerechtsgebouw verongelukt de bus met alle passagiers aan boord. Op het moment dat hij in een vonkenregen het asfalt raakt zijn we in de rechtszaal waar, door de enorme explosie de gehele glazen pui naar binnen komt. De politicus overleeft het en buiten staat de bus in lichterlaaie. Dan reizen we zes weken terug in de tijd en we volgen in acht afleveringen alle passagiers en betrokkenen totdat ze in de laatste aflevering weer samenkomen. Klik hier voor de trailer.

In LIJN 32 spelen niet de minste acteurs mee. Zo zijn er rollen voor Waldemar Torenstra, Marcel Musters, Peter Blok, Charlie Chan Dagelet, Annemarie Prins, Eric van der Donk en Porgy Franssen. De 'jonge talenten' Aziz Akazim en Anouar Ennali spelen cruciale rollen als de twee Marokkaanse scholieren. Verder spelen mee Gijs Scholten van Aschat, Sigrid ten Napel, Anneke Blok, Jeroen Willems, Sabri Saad el Hamus en Hans Kesting.

De regie is in handen van Maarten Treurniet (De Heineken OntvoeringDe Passievrucht). Het scenario is geschreven door Marnie Blok, Karen van Holst Pellekaan en Maarten Lebens.

Op het landgoed (nieuws, 2011)

P.D. JAMES GAAT VERDER WAAR 'PRIDE AND PREJUDICE' STOPT

Een lang gekoesterde wens gaat voor P.D. James in vervulling. De 91-jarige Britse detectiveschrijfster ziet een langjarig project - een vervolg op 'Pride and Prejudice' van Jane Austen - in boekvorm verschijnen.

James' 'Death Comes to Pemberley' wordt begin november in Groot-Brittannië uitgegeven door Faber & Faber. Alfred A. Knopf brengt het boek vanaf 6 december op de Amerikaanse markt. 'Pride and Prejudice' is de bekendste roman van Jane Austen (1775-1817) en werd diverse malen verfilmd.

In een telefonisch interview met het persbureau Associated Press zei James dat in het nieuwe boek twee grote passies van haar samenkomen: Austen en een misdaadverhaal. ,,Ik vind het heerlijk om een boek te situeren in Pemberley (het landgoed uit 'Pride and Prejudice', red.), zes jaar na het huwelijk van Elizabeth en Darcy. En ik vind het heerlijk om een moordzaak in Pemberley te situeren'', aldus James.

Ze geeft uiteraard het einde niet weg. Maar ze wil wel vertellen hoe het boek begint. Het is oktober 1803 en vrienden en familie zijn op het landgoed bijeen gekomen om het jaarlijkse herfstbal te vieren. Darcy kijkt uit het raam en ziet een koets het landgoed op stormen, met Lydia Bennet Wickham, Elizabeths zuster, aan boord. Ze schreeuwt dat George Wickham (haar man) is vermoord. Men gaat op onderzoek uit en we volgen iedereen tijdens dit drama. Het is een serieus detectiveverhaal.'' James zei dat ze twee jaar aan het boek heeft gewerkt, maar dat het idee al langer bij haar had postgevat.

,,Het was een stevige klus'', zei James over de research. ,,Ik hoop dat ik alle details juist heb weergegeven.''

(Bron: MiamiHerald.com; portret van P.D. James geschilderd door June Mendoza)

Uniek document (nieuws, 2011)

STIEG LARSSON WERD AFGEWEZEN ALS JOURNALIST

De Zweedse thrillerschrijver Stieg Larsson werd destijds niet geschikt genoeg geacht om een cursus journalistiek te volgen. Een brief uit 1972 (zie foto) waarin een commissie uit Stockholm Larsson dit meedeelt, wordt op 15 december geveild in Londen. De geschatte opbrengst ligt tussen de acht- en twaalfduizend euro.

Ondanks deze afwijzing ging Larsson niet bij de pakken neerzitten. Hij werd een van Zwedens meest onbevreesde journalisten, die met zijn tijdschrift Expo extreemrechtse groeperingen in kaart probeerde te brengen. En postuum verwierf Larsson wereldwijde faam met zijn thrillers uit de 'Millenniumtrilogie', waarvan 55 miljoen exemplaren zijn verkocht.

Velen vinden dat het succes van zijn thrillers de verdiensten van Larsson als journalist overschaduwt. De afwijzingsbrief uit 1972 zal samen met een in leer gebonden box waarin zijn thrillers zijn verzameld worden geveild bij Sotheby's. De opbrengsten komen ten goede aan het tijdschrift Expo.

Christopher MacLehose, die het manuscript van de 'Millenniumtrilogie' na Larssons dood in 2004 ontdekte en ervoor zorgde dat het werd uitgegeven, verklaarde tegenover The Guardian dat de familie van de schrijver om een uniek te veilen document was gevraagd. ,,Dit is een brief waarin geschreven wordt dat 'jij niet goed genoeg bent om een journalist te worden'. En dat tegen een man die later een uiterst strijdvaardig magazine van de grond tilde, dat vocht tegen opkomende extreemrechtse activiteiten in Zweden. Larsson deed dingen waar geen enkele andere Zweedse journalist ook maar enigszins in de buurt kwam.''

(Bron: The Guardian)

12 oktober 2011

Mo Hayder - Rot (2011)

Meeslepend familiedrama


(Door Hans Knegtmans)

Bijna twintig jaar geleden kwam het tot een aanvaring tussen de zusjes Sally en Zoe. Zo ernstig dat hun ouders Zoe naar een andere school stuurden om erger te voorkomen. Tegenwoordig groeten de zussen elkaar op straat, maar meer ook niet. Ze hebben het al moeilijk genoeg zonder de ander.

De wat wereldvreemde Sally komt sinds haar echtscheiding geld tekort om fatsoenlijke kleren voor haar vijftienjarige dochter Millie te kopen. Deelname aan dure schoolreisjes is al helemaal niet aan de orde. Sally is te trots om financiële hulp van vrienden te accepteren en houdt met ongeschoold schoonmaakwerk haar hoofd boven water.

Zoe mag het dan als politierechercheur in het Engelse Bath maatschappelijk verder hebben geschopt, daarvoor heeft ze een minder nette baan gehad en ze vreest nog steeds dat iemand die zwarte bladzijde wereldkundig zal maken.

Ongewild komen de zusters weer in contact, door de moord op Lorne Wood, een schoolvriendin van Millie. Zoe maakt deel uit van het onderzoeksteam. Zelf denkt ze dat het fotogenieke meisje in het pornocircuit verzeild is geraakt, maar haar superieur is ervan overtuigd dat de dader gezocht moet worden in Lorne's vriendenkring.

We wisten dat Mo Hayder tot de top van het misdaadgenre behoort, maar 'Hanging hill' ('Rot') is een krachttoer die zelfs haar trouwste fans zal verbazen. Het boek laat zich lezen als een meeslepend familiedrama, maar biedt tegelijkertijd een ontluisterend inkijkje in de wereld van de seksindustrie.

Hayders dwarse humor en puntige verteltrant voorkomen dat de thematiek de lezer te veel wordt. Als alle rampen zijn verwerkt, lijkt het verhaal zelfs koers te zetten naar een happy end. Lijkt. Net wanneer we bijna zijn ingedommeld bij de gevoelige vioolmuziek in ons hoofd, deelt Hayder een knock-out uit die nog lang nasuist. Zo hoort een thriller te zijn.

Mo Hayder - Rot. Vertaling: Yolande Ligterink. Uitgeverij Luitingh, 400 pag.

(Bron: Het Parool)

11 oktober 2011

Weelde aan intriges (nieuws, 2011)

MILLENNIUMTRILOGIE VERSTRIPT

De Belgische uitgeverij Dupuis zal de Millenniumtrilogie van Stieg Larsson in de vorm van negen stripalbums uit gaan geven.

De Zweedse schrijver schreef met zijn trilogie één van de grootste bestsellersuccessen van de laatste jaren. Van deze trilogie bestaande uit de boeken 'Mannen die vrouwen haten', 'De vrouw die met vuur speelde' en 'Gerechtigheid' werden wereldwijd al meer dan 50 miljoen exemplaren verkocht. De trilogie werd al verfilmd en bewerkt voor televisie.

De Millenniumversie in negen stripalbums 'vrijwaart de weelde aan intriges', stelt Dupuis. Het eerste album zal eind 2012 verschijnen. Aanvankelijk alleen in het Frans, maar over een Nederlandstalige versie wordt nagedacht.

,,De knoop is nog niet doorgehakt'', zei Tom Vanhoren namens Ballon Media, dat de Nederlandstalige albums van onder meer Dupuis verdeelt. ,,Het project is lopende en we volgen het met meer dan gezonde aandacht.''

Het tekenwerk werd toevertrouwd aan de Spanjaard José Homs en de bewerking van het scenario aan de Belg Sylvain Runberg. ,,Stieg heeft altijd van strips gehouden en hij zou erg enthousiast zijn over het idee dat zijn romanfiguren tot leven worden gewekt in een stripverhaal'', verklaarde zijn jongere broer Joakim Larsson tegenover Dupuis.

(Bron: Knack)

Gesignaleerd 70 (nieuws, 2011)

vers van het mes!

LUCA DI FULVIO - DE TRAP NAAR DIONYSOS

Bij uitgeverij Karakter is verschenen 'De trap naar Dionysos', na 'De Tinseltown-maffia' de tweede thriller van Luca Di Fulvio.

Londen, eind negentiende eeuw. Milton Germinal, een jonge politie-inspecteur met een ernstige heroïneverslaving, wordt gearresteerd tijdens een politie-inval in een kroeg waar de eigenaar zijn klanten de heroïne zelf toedient. Germinal wordt in rang teruggezet en overgeplaatst naar een van de armoedige buitenwijken van Londen, waar hij er onder andere voor moet zorgen dat er geen opstand uitbreekt onder de arbeiders, die in armzalige omstandigheden leven.

Zijn overplaatsing valt samen met de komst van een groot circus naar de stad, een grote karavaan die wordt omgeven door een zweem van mysterie en waarachter een anonieme geldschieter blijkt te zitten. Niet lang nadat dit circus in Londen neergestreken is, breekt de eerste opstand van de arbeiders van de plaatselijke suikerfabriek uit en wordt er een aantal huiveringwekkende moorden gepleegd.

De moordenaar lijkt een macaber plan te hebben: hij heeft het gemunt op vrouwen van de aandeelhouders van de suikerfabriek - vrouwen die tot de hoogste sociale klasse behoren - en hij lijkt Germinal uit te willen dagen door op de plaats delict attributen achter te laten.

Luca Di Fulvio (geboren op 13 mei 1957 te Rome, Italië) woont en werkt in Rome. Hij schrijft zowel onder zijn eigen naam als onder pseudoniem: Duke J. Blanco.

Luca Di Fulvio - De trap naar Dionysos. Vertaling: Anneke Panella-Drijver. Uitgeverij Karakter, 432 pag., € 22,95. ISBN: 978 90 6112 566 2

Een nieuw huis (nieuws, 2011)

ASPE OVERZEE

De vertaalrechten van de eerste twee boeken van de Vlaamse misdaadauteur Pieter Aspe zijn door de Amerikaanse uitgeverij Pegasus Books gekocht. Komend voorjaar liggen 'The Square of Revenge' ('Het vierkant van de wraak', 1995) en 'The Midas Murders' ('De Midasmoorden' uit 1996) van Aspe in de schappen.

Aspe schrijft misdaadromans met hoofdinspecteur Pieter Van In en Hannelore Martens, substituut bij het Brugse parket, in de hoofdrollen. Martens wordt in het debuutverhaal 'Het vierkant van de wraak' de geliefde van Van In. De meeste verhalen spelen zich in Brugge af. De avonturen van Van In zijn ook in een tv-reeks gegoten, met Herbert Flack in de hoofdrol.

Peter Riva, vertaalagent bij International Transactions, is enthousiast over Aspe. ,,Een groot schrijver zal een nieuw huis vinden op de wereldwijde Engelstalige markt. Het succes dat we hebben geboekt met de Detective Winter-reeks van Ake Edwardson en de Millenniumtrilogie zal een vervolg krijgen met de serie van Aspe.'' Eerder werden de rechten al verkocht aan Frankrijk, Zuid-Afrika, Spanje, Polen en Italië.

(Bron: Knack)

True crime (nieuws, 2011)

PRIJS VOOR ONDERGEDOKEN SCHRIJVER

De Italiaanse schrijver Roberto Saviano, auteur van 'Gomorrah', een boek over de Napolitaanse onderwereld, heeft maandag 10 oktober de PEN/Pinter Prijs gewonnen. Saviano, die sinds de publicatie van het werk in 2006 doodsbedreigingen kreeg en ondergedoken zit, kon niet bij de uitreiking in Londen aanwezig zijn.

De prijs voor vrijheid van meningsuiting werd overhandigd aan een collega van de journalist. Ze zei dat Saviano het leven van een gevangene leidt. ,,Miljoenen Italianen vinden dat hij de moedigste Italiaan is uit de moderne geschiedenis'', aldus zijn collega. Van 'Gomorrah', waarin de methodes van de maffia worden blootgelegd, werden vier miljoen exemplaren verkocht. Het boek werd in 2008 verfilmd.

10 oktober 2011

De vijf W's volgens... Ingrid Oonincx (interview, 2011)Zoethoutthee als brandstof

Rubriek waarin thrillerschrijvers zichzelf en hun werk presenteren aan de hand van de vijf journalistieke W's: Wie, Wat, Waar, Wanneer en Waarom. Vandaag: Ingrid Oonincx, die vorig jaar debuteerde met 'Nickname'.

- Wie denkt Ingrid Oonincx wel dat ze is?
,,Een nieuwkomer in de Nederlandse thrillerwereld van wie zojuist het tweede boek verschenen is onder de titel 'Botsing'. Ik combineer het schrijven met een baan als communicatieadviseur bij een hogeschool en woon met mijn gezin in het zuiden van het land. Mijn eerste boek 'Nickname' kwam uit in juni 2010 na het winnen van een wedstrijd op vrouwenthrillers.nl. 'Nickname' werd genomineerd voor de Schaduwprijs en de Crimezone Award voor de beste Nederlandstalige thriller. Samen met thrillerschrijfster Anita Terpstra heb ik het Thrillerschrijversblog opgericht. Hier gebruiken we elkaar als klankbord en nodigen we thrillerschrijvende gastbloggers uit.''

- Wat heeft die agapornis op de cover met Botsing te maken?
,,Heel veel en tegelijkertijd bijna niets. Feitelijk doet deze dwergpapegaai slechts een hoofdstuk mee, maar wat hem overkomt, is wel een aanwijzing voor de rest van het verhaal. Overigens is het covermodel van 'Botsing' een exacte kopie van Chico, onze eigen agapornis. Chico kreeg vorig jaar tijdens een vliegtochtje een beroerte en viel hard op de grond. Het zag er hopeloos uit, maar hij krabbelde stukje bij beetje weer op. Vliegen kan hij helaas niet meer, maar hij lijkt wel weer van het leven te genieten.''

- Waar moet 'Nickname' het afleggen tegen 'Botsing'?
,,Op het gebied van spanning. Over 'Nickname' werd soms gezegd dat de spanning te laat op gang kwam. Daar moest ik de recensenten wel een beetje gelijk in geven en daarom besloot ik in 'Botsing' de spanning wat beter te doseren. Het gaat wat eerder wringen in 'Botsing'. Maar toch neem ik ook hier weer de tijd voor de introductie van de personages.''

- Waarom is schrijven zo veel leuker dan hardlopen, 'Air' van Bach en zoethoutthee?
,,Daar noem je een aantal erg leuke dingen. Schrijven is inderdaad het fijnst, maar bovenstaande zaken hebben in mijn geval wel invloed op elkaar. Regelmatig hardlopen helpt me te ontspannen en ideeën op te doen voor het schrijven, 'Air' van Bach speelt een rol in Botsing en zoethoutthee is mijn favoriete brandstof tijdens het schrijven.''

- Wanneer heb jij voor het laatst geroepen dat 'die recensent er niets van begrepen heeft'?
,,Dat hoef ik gelukkig niet zo vaak te roepen. Maar als dat wel zo is dan gaat het waarschijnlijk over een sacherijnige lezersrecensie op een boekenbestelsite. Natuurlijk heeft iedereen recht op zijn eigen mening, maar ik vind het wel fijn om onderbouwde argumenten te horen.''


Ingrid Oonincx - Botsing. Uitgeverij The House of Books, 304 pag. Voor meer informatie: www.ingridoonincx.nl

Extravagant (nieuws, 2011)

HOLLYWOOD WERPT ZICH OP 'HEADHUNTERS'

Een Zweedse productiemaatschappij heeft de rechten op een Engelstalige verfilming van de thriller 'Headhunters' van de Noorse succesauteur Jo Nesbø verkocht aan de Amerikaanse filmstudio Summit Entertainment. Volgens topman Mikael Wallen van de Zweedse maatschappij Yellow Bird kan, als Hollywood alle lichten op groen zet, de film binnen drie jaar in de bioscopen te zien zijn.

Een Noorse verfilming van de thriller wist meer dan 600.000 bezoekers naar de bioscoop te lokken. De thriller vertelt het verhaal van een rijke headhunter die zijn extravagante levensstijl financiert door kunstdiefstal. Van het boek zijn meer dan 600.000 exemplaren verkocht in 27 landen. Klik hier voor een recensie van 'Headhunters'.

Luisteruh! (nieuws, 2011)

HOES LEEST 'KOORTS'

Tegelijk met de papieren versie verschijnt op 10 november ook het luisterboek van 'Koorts', de nieuwe thriller van Saskia Noort. Zeven uur lang vertelt actrice Isa Hoes de wederwaardigheden van twee Nederlandse vriendinnen die zich een weekje feestvieren op Ibiza heel anders hadden voorgesteld. De papieren thriller verschijnt bij uitgeverij Anthos, het luisterboek wordt op de markt gebracht door uitgeverij Rubinstein.

Isa Hoes leende al eerder haar stem aan luisterboeken. Zo las ze 'De mannentester' van Heleen van Royen en 'All-Inclusive' van Suzanne Vermeer voor.

De Spanningsblog publiceert 10 november een interview met Saskia Noort over haar nieuwe thriller. Dat u het weet...

Van een klif (nieuws, 2011)

WALLANDER-REGISSEUR VERMIST

De Zweedse regisseur Daniel Lind Lagerlöf (42), ook in Nederland bekend van onder meer de Zweedse tv-detectives 'Beck', 'Wallander' en 'Johan Falk', wordt sinds donderdag 6 oktober in Zweden vermist en is vermoedelijk omgekomen. Dat heeft de politie laten weten.

Lagerlöf was in een rotsachtig natuurgebied aan de kust bij Tanumshede, ten noorden van Göteborg, locaties aan het verkennen voor een nieuwe film naar een verhaal van de Zweedse thrillerschrijfster Camilla Läckberg. De politie heeft zondag de zoekactie naar de vermiste regisseur gestaakt en gaat ervan uit dat hij van een klif in het water is gevallen.

Enkele jaren geleden is dit in hetzelfde gebied een Noor ook overkomen. Hij werd later dood gevonden.

(Bron: Noordhollands Dagblad)

Ferdinand von Schirach - Schuld (2011)

Minder is meer


(Door Guido Huisintveld)

Na Misdaden is Schuld de tweede bundel met korte verhalen van de Duitse advocaat Ferdinand von Schirach. De auteur heeft niet alleen kennis van zaken, maar ook een gouden pen waarmee hij gortdroge rechtszaken omtovert tot prachtige stukken tekst, die soms doen denken aan de beste korte verhalen van Roald Dahl.

Een volksfeest mondt uit in een gruwelijke verkrachtingszaak. Een jongen wordt gepest, met verstrekkende gevolgen voor een lerares. De plannen van een moordenaar worden door stom toeval in de kiem gesmoord. Een koffer heeft een lugubere inhoud, maar in hoeverre is de bezitter er voor verantwoordelijk? Na een paar gelukkige jaren wordt een man bijzonder gewelddadig waardoor zijn echtgenote maar één uitweg ziet.

De verhalen zijn bijzonder aangrijpend en hebben niet zelden een verrassend verloop. Von Schirach houdt gepaste afstand en velt geen oordeel. Hij zet ons aan het denken, omdat een zaak vele nuances kent waardoor de schuldvraag zich soms lastig laat beantwoorden.

Het gecomprimeerde woordgebruik van Ferdinand von Schirach is buitengewoon effectief. Minder is meer, zo moet de auteur gedacht hebben. Schuld is geen bundeling van vijftien korte verhalen, maar eerder een verzameling van vijftien prachtige kleine romans. Meesterlijk!

Ferdinand von Schirach - Schuld. Vertaling: Marion Hardoar en Hans Driessen. Uitgeverij De Arbeiderspers, 148 pag.

09 oktober 2011

Teaser (nieuws, 2011)

VERFILMING 'HET LIED VAN DE LIJSTER' OP KOMST

Er is nog geen camera in stelling gebracht. Scènes zijn nog niet gerepeteerd, want er zijn ook nog geen acteurs benaderd. Maar Think Bick Productions is ervan overtuigd dat het gaat lukken: de verfilming van 'Het lied van de lijster', de debuutthriller van Gerard Nanne.

De filmopnamen zouden medio volgend jaar moeten gaan starten. Onlangs is de licentieovereenkomst getekend. Initiatiefnemers zijn producent John Babonnick en regisseur Henri de la Haije. Inmiddels is er een website gelanceerd waar onder andere een teaser is te zien. Bezoekers kunnen hun stem uitbrengen en worden in de gelegenheid gesteld hun mening via een forum te ventileren. Ook worden er acties bedacht, waarin onder meer een figurantenrol in de film valt te winnen.

John Babonnick is eigenaar van Babonnick AdviesPartners, een advies- en administratiekantoor in Bovenkarspel. Regisseur Henri de la Haije heeft volgens de Internet Movie Database (IMDB) de EO-televisieserie Doei! op zijn naam staan. Ook maakte hij de COC-film Choices en regisseerde hij een videoclip voor zangeres Gaya.

In 'Het lied van de lijster' worden politie-inspecteur Frank Benders en zijn assistente Paula van Es belast met het onderzoek naar een moord op een Poolse seizoenarbeider. De zoektocht naar de mogelijke dader begint in het plaatsje Oostdorp, maar vindt zijn oorsprong in het Poolse stadje Szydlowiec. Het gerucht over een vermeende liefde van het slachtoffer loopt als een rode draad door het onderzoek. Frank en Paula worden keer op keer op het verkeerde spoor gezet.

In zijn zoektocht weet Frank Benders zich gesteund door Grazyna Sienkiewics. Een beeldschone Poolse, die als tolk/vertaalster aanwezig is bij de verhoren van collega’s van het slachtoffer. In een eerder onderzoek bewees zij haar nut bij het oprollen van een bende Poolse autokrakers. Een frauderend loonbedrijf lijkt tot de ontknoping te leiden.

De producent zoekt nog steeds sponsors en investeerders. Gegadigden kunnen zich via de website aanmelden. In het najaar komt Gerard Nannes tiende boek uit bij Ellessy Crime, getiteld 'Zwanendrift'.