29 juli 2011

In nevelen gehuld (nieuws, 2011)

DE CPNB EN HET GEHEIM VAN DE SMID...

Het zal niemand ontgaan zijn: Simone van der Vlugt schrijft het geschenkboekje voor Juni - Maand van het Spannende Boek 2012. De Stichting CPNB bepaalt ieder jaar wie het cadeautje voor zijn of haar rekening mag nemen. CPNB-woordvoerder Peter Rosendaal wil best wat kwijt over de totstandkoming van het geschenkboekje. Maar veel wijzer worden we er niet van.

(Door Peter Kuijt)

- Op basis van welke criteria benadert de CPNB een auteur voor het
schrijven van het geschenkboekje?
Peter Rosendaal: ,,Daarin geeft de CPNB geen inzage. Waarom niet? Da's het geheim van de smid. Het Nobelcomité legt ook niet uit waarom die of die het niet/wel is geworden.''

- Waarom koos de CPNB dit jaar voor Simone van der Vlugt? Alleen op basis van haar goede verkoopcijfers?
,,Ook daarover geen mededelingen. Wij kijken niet naar verkoopcijfers, wel naar bepaalde bekendheid en kwaliteit: we willen natuurlijk wel dat lezers naar de boekhandel gaan.''
,,Natuurlijk heeft de CPNB voor de Maand van het Spannende Boek, de Boekenweek, NL Leest en andere campagnes een lijst van auteurs die we eens willen vragen. Dat lijstje wordt steeds bijgewerkt.''

- Na Nicci French, Esther Verhoef en Saskia Noort is er opnieuw gekozen voor een geschenkauteur uit de Anthos-stal. Het is Van der Vlugt van harte gegund, maar vreest de CPNB niet de toorn van uitgeverijen die steeds buiten de boot vallen?
,,De CPNB kiest in de eerste plaats voor een auteur. Daarna wordt ook wel gekeken bij welke uitgeverij deze zit, maar als de keuze unaniem is en naar ons idee goed, dan gaan we voor de beste keuze, ongeacht bij welke uitgeverij de auteur is ondergebracht. Zo zitten er vele literaire auteurs bij bijvoorbeeld De Bezige Bij en veel thrillerauteurs bij bijvoorbeeld Ambo/Anthos.''

- Het geschenkboekje mag niet meer dan 96 pagina's tellen. Zijn er nog meer beperkingen dan wel verplichtingen die aan een auteur worden gesteld?
,,Nee. Nou ja, de deadline halen.''

- Heeft de CPNB als eindverantwoordelijke ook de mogelijkheid om in te grijpen in de tekst van het geschenkboekje? Is dat wel eens gebeurd?
,,Nee, in principe niet. Voor zover ik weet is dit ook nooit gebeurd.''

- Wat was het meest succesvolle geschenkboek tot dusver?
,,In 2010 haalde 'Onmacht' van Charles den Tex een recordoplage van 865.000 exemplaren.''

- Hoe waren de reacties van lezers en boekverkopers op 'Versluiering', het geschenkboekje van dit jaar van Monaldi & Sorti?
,,Uiteenlopend van zeer enthousiast tot matig. Maar over het algemeen goed tot zeer goed. Maar dat is vaak zo met zulke hoge oplages; iedereen heeft een mening en die lopen vaak sterk uiteen, van zowel publiek als
de media.''

Wat zit er in het vat? (nieuws, 2011)

AUTEURS 'UITGLIJDER' EN 'KOORTS' OP MANUSCRIPTA

Wanneer het lopende boekenseizoen afloopt, mag Joost of Onze Lieve Heer weten. Maar vaststaat dat binnenkort het nieuwe seizoen weer begint. In het eerste weekend van september wordt dat feestelijk geopend met het evenement Manuscripta in de Westergasfabriek in Amsterdam.

Op zaterdag 3 en zondag 4 september is het publiek van harte welkom om te inventariseren wat er allemaal voor nieuws in e-book- en boekvorm zal verschijnen. De maandag erop is gereserveerd voor de vakidioten: handelaren, pr-mensen en pers.

Inmiddels heeft de organiserende Stichting CPNB een klein tipje van de sluier opgelicht. Tot dusver hebben twee thrillerauteurs hun komst naar Manuscripta bevestigd: Loes den Hollander, schrijfster van onder andere 'Uitglijder' en Saskia Noort, wier vijfde thriller 'Koorts' in het najaar wordt gelanceerd. De lijst met misdaadauteurs zal hoogstwaarschijnlijk nog worden aangevuld.

Naast Den Hollander en Noort kan de boekenfan ook andere schrijvers in het echt spotten: Stefan Brijs, Renate Dorrestein, Nico Dijkshoorn, Ingmar Heytze, Arthur Japin, Kluun natuurlijk, Erwin Mortier, Connie Palmen (zit er nog een robbertje 'catfight' met Noort in het vat?), Yvonne Kroonenberg, Wanda Reisel, Jan Siebelink en Dimitri Verhulst zijn enkelen van de auteurs die acte de présence zullen geven.

Meer namen worden later bekendgemaakt op deze site.

Op zoek naar het goede (nieuws, 2011)

THEODOR TIPT

De column van Theodor Holman in het Parool van dinsdag 26 juli moet voor uitgeverij Prometheus een geschenk uit de hemel zijn geweest. Een paar honderd woorden lange aanprijzing van de columnist voor de bij Prometheus verschenen roman 'Het voorseizoen' van David Pefko en de uitgever hoeft er niets voor te betalen. En aandacht voor het boek is gegarandeerd, zelfs De Spanningsblog schrijft er nu over.

Wat Holman betreft kan 'Het voorseizoen' met recht 'een literaire thriller' worden genoemd. Holman: ,,Ik denk dat het overal minimaal vijf sterren en menige literaire prijs zal krijgen.''

Holman kreeg het boek van zijn dochter die bij Prometheus haar brood verdient en begon er op zijn Italiaanse vakantieadres in te lezen. Hij legde het twaalf uur later weg. ,,Zelden heb ik zo'n spannend boek gelezen'', schrijft Holman. ,,Ik las het boek van een man die constant op zoek is naar het goede, maar daartoe het vermogen of de intelligentie mist, en die op het enige moment dat hij juist moet handelen, dat niet doet. (...) Het is een rijk boek. Dit is nu wat ik onder een werkelijk literaire thriller versta.''

'Het voorseizoen' vertelt over rechercheur Steve Mellors uit Leicester, een dikbuikige kaalkop van rond de vijftig. Hij belandt na vijftien jaar huwelijk in een scheiding en raakt aan lager wal. Hij drinkt, slikt en trekt zich voortdurend achter de computer af, ook tijdens zijn werk op het politiebureau. Via de sites die hij bezoekt komt hij in contact met Anca, een Roemeens hoertje. Hij doet er alles aan haar uit handen van de politie te houden. Tijdens een politie-inval bij een groep Roemeense maffiosi in het pand waar ze woont, wendt hij zelfs een hartaanval voor. Als Anca na de politie-inval bij hem intrekt, krijgt hij ruzie met haar over haar werkzaamheden.

Van David Pefko (1983) is weinig bekend. Op zijn website vermeldt hij nauwelijks biografische gegevens, 'aangezien deze steeds aan verandering onderhevig zijn'. Hij woont afwisselend in Amsterdam en Athene.

28 juli 2011

Wordt verwacht 251 (nieuws, 2011)

VOORBIJ DE ETALAGE

Als we uitgeverij De Arbeiderspers moeten geloven (en waarom zouden we dat niet doen?), dan belooft 'De Plaza' van het Zuid-Afrikaanse schrijversduo S.L. Grey een bijzonder debuut te worden. Het boek is deels thriller, deels horror en is daarnaast volgens critici een slimme satire op het consumentisme. Als de Nederlandse vertaling in januari 2012 daar is, kan de lezer zelf een oordeel vellen. Als-ie tenminste de winkel in durft...

Rhoda, een Zuid-Afrikaanse twintiger met een verminkt gezicht en nog zo wat problemen, neemt haar oppaskind mee naar een winkelcentrum om drugs te scoren. Daar raakt ze hem kwijt.

Wanhopig sleurt ze Dan, de nerdy medewerker van de boekwinkel waar het kind verdwenen is, mee op een zoektocht door het labyrint van de 'mall'. Dwalend achter de coulissen van de Plaza komen ze in een op het eerste gezicht aantrekkelijke, parallelle werkelijkheid terecht waar de klant meer dan koning is. Maar al gauw weten ze niet meer of ze nu moeten maken dat ze wegkomen of blijven.

Achter S.L. Grey gaan Sarah Lotz en Louis Greenberg schuil. Sarah Lotz is scenarist en auteur van de zombieserie Deadlands. Ze woont in Kaapstad. Greenberg is schrijver en freelance redacteur. Zijn debuutroman The Beggars' Signwriters was genomineerd voor de Commonwealth Writer's Prize in 2007. Greenberg woont in Johannesburg. Klik hier voor de trailer van 'The Mall' ('De Plaza')


Andere nieuwe titels:

Felix Francis - 'Op het spel' (februari 2012). Zoon Felix zet het werk van zijn in 2010 overleden vader Dick Francis voort. In deze thriller wordt een innemende jockey doodgeschoten net voordat hij aan een een belangrijke race zou beginnen. De media speculeren over diens banden met de maffia.
Peter-Paul Dirickx - 'Het Finis Terrae-schandaal' (oktober 2011). Debuut van Vlaamse vastgoedmakelaar gaat over Jean Vlaeminckx, een rijke patéfabrikant in Antwerpen. Hij is recent hertrouwd met de jonge, mooie Agnieska. Op een zondag wil Jean zijn testament bekendmaken aan zijn drie zoons. Maar dan wordt Agnieska dood aangetroffen in het zwembad van zijn villa.
Alex van Galen - 'Süskind' (november 2011). Thrillerauteur Van Galen schrijft de roman naar de gelijknamige speelfilm over de joodse collaborateur Walter Süskind die honderden kinderen van de dood redde.

27 juli 2011

Reflex (nieuws, 2011)

JO NESBØ VOELDE DE BOM AFGAAN

De Noorse thrillerauteur Jo Nesbø voelde zijn huis schudden, toen afgelopen vrijdag Anders Breivik een autobom in het centrum van Oslo liet exploderen. Nesbø schrijft dat in een opiniebijdrage voor de krant New York Times.

Na de explosie in de Noorse hoofdstad kwamen bij Nesbø berichten binnen over de slachtpartij op het eilandje Utoya. ,,Ik vroeg mijn elfjarige dochter of zij bang was. Ze antwoordde met hetgeen ik ooit tegen haar had gezegd: 'Ja, maar als je niet bang bent, kun je ook niet dapper zijn'.''

In het stuk haalt de schrijver herinneringen op aan het moment dat hij op 17-jarige leeftijd met grote ogen heeft staan kijken hoe twee mannen in 'idiote witte' uniformen een vrouw met haar poedel naar haar jacht in de haven van Cannes roeiden. ,,Ik realiseerde me toen voor de eerste keer dat de gelijke samenleving waar ik vandaan kwam een uitzondering was in plaats van regel.'' Wij Noren beschouwden ons land als een maagd, onbevlekt door de ziekten van de moderne maatschappij, aldus de schrijver. ,,Tot afgelopen vrijdag.''

Vorige maand nog fietste Nesbø samen met de Noorse premier Jens Stoltenberg door Oslo. ,,Twee lijfwachten volgden ons, eveneens op de fiets.'' Toen de twee stopten voor een verkeerslicht, stopte een auto naast Stoltenberg. De bestuurder ervan zei dat zijn zoontje het 'cool' zou vinden om de premier gedag te zeggen. De premier glimlachte en gaf de kleine jongen een hand. ,,Hoi, ik ben Jens.'' Er zou volgens Nesbø niets in deze 'ideale samenleving' kunnen misgaan. Maar toen kwam vrijdag 22 juli.

Een paar dagen geleden hoorde de schrijver iemand in een trein in woede ontsteken. ,,Voor vrijdag zou mijn reactie zijn om mij om te draaien en me met de man te bemoeien. Maar nu is mijn reflex: kijken of mijn dochtertje wel veilig is, of er een ontsnappingsroute is mocht de man gevaarlijk blijken te zijn. Deze reflex zal te zijner tijd wel minder worden, maar nooit helemaal weggaan.''

(Bron: New York Times)

Wordt verwacht 250 (nieuws, 2011)

STERVEN IN HET HARNAS

'De eerste operathriller!', juicht uitgeverij De Geus over 'Dodelijk applaus' van de Noorse tenor Øystein Wiik, dat in januari 2012 in de winkel ligt. Kennis van zaken heeft de auteur in ieder geval, want hij zong in diverse opera's en musicals.

De wereldberoemde tenor James Medina treedt op in de nieuwe opera van Oslo. Zijn personage wordt in het stuk ogenschijnlijk vermoord, maar dan blijkt het bloed dat tijdens de derde akte uit Medina's hals spuit echt te zijn... Medina sterft op het podium, terwijl de dader ongemerkt weet weg te komen.

Tom Hartmann, eigenaar van het operablad 'Opera Today', vertrekt naar Wenen voor een stuk over de tenor. Daar komt hij de dader op het spoor - maar dieheeft ook hem in de gaten. Voor Tom het weet wordt hij zelf verdacht van de moord op Medina. Hij vlucht en moet een manier zien te vinden om zowel zijn eigen onschuld te bewijzen als de echte schuldige te pakken. Maar wat is de waarheid over Medina?

Øystein Wiik (1956) geniet als tenor bekendheid in de opera- en musicalwereld. Internationaal brak hij door in de rol van Jean Valjean in 'Les Misérables', ook te zien in Londen en Wenen. Daarnaast speelde hij onder andere in 'West Side Story', 'Cats', 'Jesus Christ Superstar', 'Evita' en 'The Phantom of the Opera'. Wiik acteert niet alleen, maar schrijft en produceert ook musicals. 'Dodelijk applaus' is zijn boekdebuut.

Andere nieuwe titels:

Leif Davidsen - 'Aan de vooravond' (januari 2012). Het is eind jaren dertig. Magnus Meyer reist vanuit Denemarken zijn jongere broer achterna, die is gaan vechten in de Spaanse Burgeroorlog. Zijn tocht brengt Meyer van het stoffige Spanje naar de Sovjet-Unie van Stalin.
Tina Uebel - 'Frankie' (november 2011). Christoph, Judith en Emma komen in de ban van de charismatische braman Frankie en stappen mee in zijn universum, dat van underground Hamburg. Wat begint als een avontuur, mondt uit in een fysieke en psychologische afgrond.
Jean-Christophe Grangé - 'Bloeddorstige driften' (november 2011). Officier van justitie Jeanne Korowa onderzoekt een serie bijzonder gewelddadige moorden in Parijs: afgehakte ledematen, kannibalisme en macabere mise-en-scènes.
Hakan Nesser - 'De stilte na Sarah' (november 2011). Erik Steinbeck en zijn vrouw Winnie Mason zijn verhuisd naar York, nadat hun dochtertje Sarah is ontvoerd. Hij is een schrijver die al jaren geen roman meer heeft kunnen schrijven, zij een beeldend kunstenaar die alleen nog maar in staat is het moment van de ontvoering te schilderen. Dan gebeuren er vreemde dingen.
Tom Egeland - 'Het evangelie van Lucifer' (oktober 2011). Archeoloog krijgt een tekst van 4500 jaar oud in handen die ook wel bekend staat als het evangelie van Lucifer. De tekst bevat historische informatie die zo sensationeel is dat er letterlijk een moord voor wordt gedaan. Ook de archeoloog is niet veilig.

Judith Visser - Trip (2010)

Vaag en grauw


(Door Arno Ruitenbeek)


Judith Visser kan bij mij een potje breken. De Rotterdamse schrijft vlotte thrillers over kwetsbare mensen in herkenbare moeilijkheden. Trip, haar jongste, is echter niet haar sterkste. Visser gruwt van hondengevechten – wie niet? – en wilde die afkeer zo graag in een roman vervatten, dat ze een paar fundamentele steekjes laat vallen.

Zoals: de ontwikkeling van de voornaamste karakters. Aan de hoofdpersoon, Amber, zit weinig scheef. Aan haar tegenspeler, neef Stan, des te meer. Een vervelende junk, zuiplap en draaideurcrimineel die driekwart van het verhaal hinderlijk aanwezig is. Dan hebben we nog een nicht die een bekend schrijfster is, maar ook niet bepaald volle zalen trekt in de intrige.

Die plot, wat moeten we ermee? Visser wil ons meevoeren in de wereld van de hondengevechten en wat doet ze eerst en veel te lang? Ze vertelt hoe moedig Amber zich door haar problemen thuis – een moeder met smetvrees, een vader die in het buitenland werkt – heenslaat door bij Stan in te trekken. Amber, haar hond en Stan beleven niets dat we langer dan een minuut willen onthouden.

Was het nu alleen maar het gebrek aan vaart, maar de dialogen, de bijrollen, de sfeer: het is allemaal even vaag en grauw. De nauwelijks geloofwaardige ontknoping komt als een opluchting.

Judith Visser - Trip. Uitgeverij De Boekerij, 303 pag.

26 juli 2011

Ingewikkeld spel (nieuws, 2011)

'OVERSPEL' MONDT UIT IN THRILLER

Schrijfster Nicolet Steemers publiceert komend najaar de thriller 'Overspel', het boek bij de gelijknamige nieuwe Vara-serie. De thriller, over een gevaarlijke liefde in de vastgoedwereld, verschijnt bij uitgeverij L.J. Veen.

De jonge fotografe Iris is getrouwd met Pepijn, een succesvolle officier van justitie. Dan wordt ze tot over haar oren verliefd op Willem, de advocaat van de dubieuze vastgoedmagnaat Couwenberg, met wie Pepijn namens het OM juist in een juridisch gevecht verwikkeld is. Iris en Willem weten dit aanvankelijk niet van elkaar en beginnen een hartstochtelijke affaire.

Als duidelijk wordt hoe de kaarten liggen, komt Iris dubbel klem te zitten. Willem en Pepijn worden niet alleen tegenstanders in de rechtszaal, maar ook in de liefde. Een ingewikkeld spel van hoogoplopende emoties, conflicterende belangen en juridische verwikkelingen begint, waarbij de inzet hoog is. Ook Willem is getrouwd, heeft kinderen en is uiterste loyaliteit verschuldigd aan zijn cliënt Couwenberg. De ontwikkelingen zijn pijnlijk en tenslotte zelfs gevaarlijk, wanneer er een raadselachtige moord plaatsvindt.

De wekelijkse serie start op 8 september en de hoofdrollen worden vertolkt door Sylvia Hoeks, Fedja van Huêt, Kees Prins, Ramsey Nasr en Rifka Lodeizen. De regie is in handen van o.a. Dana Nechustan ('Annie M.G.') en Frank Ketelaar ('Vuurzee').

Wordt verwacht 249 (nieuws, 2011)

ECO-THRILLER WORDT NATTE BEDOENING

'Wild water' is de derde eco-thriller van Ruben van Dijk (1957) en die belooft, na eerdere spannende romans over de CO2-uitstoot en een graancrisis, een natte bedoening te worden. Centraal staat het thema: Nederland ligt onder de zeespiegel. Wat als iemand de dijken laat springen? Het boek verschijnt in januari 2012 bij uitgeverij A.W. Bruna.

Anne is de mooie en succesvolle echtgenote van Henk-Jan Rombouts, een saaie directeur-generaal op het ministerie van Veiligheid en Justitie. Op de stormachtige avond van 12 februari laat ze zich verleiden tot een onenightstand in een leegstaand vakantiehuisje bij Katwijk. Maar na afloop blijkt dat Anne en haar jonge minnaar Wessel niet meer weg kunnen. Het huis en de wijde omgeving stromen razendsnel vol water door een dijkdoorbraak.

Op een zelfgebouwd vlot laten Anne en Wessel zich landinwaarts drijven tot ze een verlaten flatgebouw aan de rand van de stad bereiken. Dodelijk vermoeid en onderkoeld eten en drinken ze iets. Meteen daarna voelt Anne zich doodziek. Heeft Wessel haar vergiftigd? Anne weet ook niet dat de dijkdoorbraak een goed geplande terreuraanslag is en dat er bij de regering en de AIVD volledige paniek is uitgebroken…

Ruben van Dijk (pseudoniem van Thomas van Slobbe) is naast schrijver van thrillers met zijn Stichting wAarde werkzaam als adviseur in de wereld van politiek en milieu. Hij heeft zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid gewerkt en was betrokken bij diverse initiatieven ter beperking van het broeikaseffect.

In het najaar van 2007 verscheen zijn debuut 'Het Kyoto-complot', dat bij de laatste vijf eindigde in de verkiezing van de Schaduwprijs 2008. Op de klimaattop op Bali in december 2007 kregen premier Balkenende en zijn collega's een exemplaar van boek aangeboden door de uitgeverij. Van Dijks tweede ecothriller, 'Graan', verscheen in 2010.

Andere nieuwe titels:

Eric Van Lustbader - 'De voorganger' (januari 2012). Een briljante psychopaat en manipulator ontvoert de presidentsdochter om zijn ideeën te realiseren. Jack McClure moet haar terug zien te vinden.
Suzanne Vermeer - 'Noorderlicht' (17 januari 2012). Laatste thriller van Vermeer, pseudoniem van de op 21 juni overleden Paul Goeken. Klik hier voor meer informatie.
Barry Eisler - 'Breuklijn' (januari 2012). In Silicon Valley wordt de excentrieke uitvinder van een revolutionair softwareprogramma vermoord. Alles lijkt aanvankelijk te wijzen op een misgelopen drugsdeal.
Urban Waite - 'Bloedrood is de nacht' (januari 2012). Als een grote smokkeloperatie misloopt, raken criminelen, drugsbaronnen, een messentrekkende psychopaat en een sheriff verzeild in een onstuimige achtervolging door het ruige landschap van het noordwesten van de Verenigde Staten. Thrillerdebuut van Urban Waite (1981) uit Seattle.
Tom Clancy - 'De ogen van de vijand' (6 december 2011). De twee grootste vijanden van Amerika hebben de handen ineen geslagen: de taliban en het Juárez-drugskartel uit Mexico.
Michel van Rijn - 'Cuba libre' (15 november 2011). Een charmante kunstsmokkelaar en een ultrarechtse intrigant kruisen elkaar op Cuba. Nieuwe thriller van kunstsmokkelaar in ruste, die in 1999 debuteerde met 'Het Mekka Manuscript'.
Jens Lapidus - 'Val dood' (15 november 2011). Laatste deel in Stockholm-trilogie. Van de eerste twee delen werden in Nederland meer dan 75.000 exemplaren verkocht.
Linda Castillo - 'Voor altijd stil' (november 2011). Politiechef Kate Burkholder moet een gruwelijke en ogenschijnlijke familiemoord oplossen, maar dat is nog niet zo gemakkelijk in een gesloten gemeenschap.
David Baldacci - 'De provocatie' (8 november 2011). Nieuwe serie rond special agent John Puller, een eenling die de zwaarste criminelen in de VS tegemoet treedt.
Robin Cook - 'DNA' (oktober 2011). De ingrediënten van deze nieuwe Cook zijn ditmaal biotech-spionage, stamcelonderzoek en Japanse maffia.
Belinda Bauer - 'Opgesloten' (oktober 2011). Bij de eerste moordzaak in zijn dorp wordt politieagent Jonas Holly vernederend buitenspel gezet door een botte rechercheur uit de grote stad. Als dat nog het ergste was...
John Grisham - 'Het proces' (25 oktober 2011). Twee tot dan toe onopvallende advocaten beginnen een zaak tegen een groot farmaceutisch bedrij in een 'class action'-proces dat alles op zijn kop zal zetten.
Steve Mosby - 'Zwarte bloem' (18 oktober 2011). Dit is níét het verhaal van een meisje dat verdwijnt. Dit is het verhaal van een meisje dat terugkeert met een zwarte bloem en een afschuwelijk verhaal over waar ze vandaan komt.

25 juli 2011

Wordt verwacht 248 (nieuws, 2011)

WEBSITE ALS VALSTRIK

'Het Russische antwoord op 'Silence of the Lambs''. Zo wordt 'Vlinderhuid' van Sergey Kuznetsov door de recensent van Buchwurm betiteld. Of de criticus daar gelijk in heeft, kan de lezer vanaf november 2011 zelf beoordelen, want dan verschijnt deze thriller, 'met een hoofdpersoon minstens zo gedenkwaardig als Stieg Larssons Lisbeth Salander', bij uitgeverij De Boekerij.

Kuznetsov vertelt in 'Vlinderhuid' over de jonge, ambitieuze journaliste Xenia, die bij een kleine maar invloedrijke online krant werkt. Wanneer Moskou wordt opgeschrikt door een reeks gruwelijke moorden door een psychopaat die het speciaal op vrouwen heeft voorzien, besluit Xenia de seriemoordenaar op te sporen via internet. Daartoe ontwerpt ze een ingenieuze website die als valstrik moet dienen.

De website lijkt te werken, ze weet contact te maken met de moordenaar en ze wordt een regelrechte mediasensatie. Maar Xenia's professionele interesse in de moorden komt deels voort uit haar eigen onderbewuste mengeling van afschuw en fascinatie met de seksuele bruutheid van de moorden. Gaandeweg raakt Xenia regelrecht geobsedeerd door de moordenaar - en hij door haar. Ze belanden in een gevaarlijk spel, onder het toeziend oog van de media. Xenia zal zich moeten losrukken van haar obsessie en de moordenaar in de val lokken.

Sergey Kuznetsov (1979) werd geboren in Moskou. Eind jaren negentig werd hij een vooraanstaande film- en muziekcriticus. Hij is de auteur van een detectivetrilogie en een futuristische roman. 'Vlinderhuid' heeft in Rusland inmiddels een cultstatus bereikt. Kuznetsov woont in Moskou met zijn vrouw en twee kinderen.

Andere nieuwe titels:

Emily St. John Mandel - 'Aria voor een verleden' (januari 2012). Met deze thriller won St. John Mandel de Indie Booksellers Award 2011. Anton Waker handelt samen met zijn nicht Aria in valse paspoorten en ID-bewijzen. Maar hij besluit uit het criminele leventje te stappen. Hij accepteert een baan bij een degelijk bedrijf en verlooft zich. Vlak voor zijn bruiloft wordt hij echter gechanteerd door Aria.
Michael Connelly - 'Het recht om te zwijgen' (januari 2012). Advocaat Mickey Haller heeft door de crisis nauwelijks extra werk. Emplooi vindt hij in het verdedigen van mensen die uit huis dreigen te worden gezet omdat ze de hypotheek niet kunnen betalen. Zoals Lisa Trammel... Maar dan wordt er een hoge medewerker van Lisa's bank dood aangetroffen op een parkeerplaats. Zij is de eerste verdachte.
Tom Wood - 'De jager' (november 2011). Victor is een freelance killer, ijskoud, efficiënt en trefzeker. Voor hem is iedere opdracht een zuivere zakelijke transactie. Maar in Parijs loopt hij in een hinderlaag en moet hij voor zijn eigen leven vechten. Hij heeft geen idee wie zijn vijanden zijn. Thrillerdebuut van Britse video-editor en scriptschrijver.
Kathy Reichs - 'Van vlees en bloed' (oktober 2011). Er wordt een lichaam gevonden naast een motorracebaan in het stadje Concord in North-Carolina. Forensisch antropoloog Temperance Brennan onderzoekt de zaak. Zou het het lichaam kunnen zijn van Cindi Gamble die twaalf jaar geleden spoorloos verdween? Of van haar vriend Cale, die destijds omging met een extreemrechtse groepering.
Nicci Gerrard - 'Nooit vergeten' (oktober 2011). Geen pure thriller, maar wel een roman van de ene helft van Nicci French... De verdwijning van de jonge Johnny verandert de levens van zijn familie en vrienden voorgoed. Hoe ga je verder als je nooit zult weten wat er is gebeurd? Jaren gaan voorbij als Johnny ineens terugkeert. Voor haar roman liet Gerrard zich inspireren door de zaak van het echtpaar West dat minstens tien jonge vrouwen vermoordde.

24 juli 2011

Neem mee (nieuws, 2011)

HEISA DOOR THRILLER OP STATION

Een 'Tijdbom' heeft zaterdag 23 juli op het Tilburgse NS-station Reeshof voor opschudding gezorgd. Het bleek allemaal op een misverstand te berusten, liet de politie weten.

De politie kreeg 's ochtends een melding binnen van een burger die gezien had hoe een schichtig om zich heen kijkende man een verdacht pakketje achterliet op de trappen van het station. Agenten namen poolshoogte en concludeerden dat er weinig verdachts aan het pakketje was.

Het ging om een daad van 'bookcrossing'. Hierbij laten mensen op een openbare plek een boek achter. De vinder mag het lezen en moet het daarna opnieuw ergens achterlaten. ,,Ik ben niet kwijt, neem mij mee, ik ben een leen(zwerf)boek'', staat er in het boek. Het betrof de thriller 'Tijdbom' van Jonathan Kellerman.

22 juli 2011

Wordt vervolgd (nieuws, 2011)

THRILLERPRIJS VOOR LEE CHILD

De Britse thrillerschrijver Lee Child heeft donderdag 21 juli met zijn boek '61 uur', het veertiende deel uit zijn Jack Reacher-serie, de Theakstons Old Peculier crime novel of the year award gewonnen. Tijdens de prijsuitreiking, die het thrillerfestival in Harrogate inluidde, noemde Child, pseudoniem van Jim Grant, het 'opwindend' de prijs van 3000 Britse ponden te hebben gewonnen. ,,Ik herinner me dat het goed voelde toen ik '61 uur' aan het schrijven was. Maar het is geweldig om nu ook de erkenning daarvoor te krijgen.''

Child, van wiens werk wereldwijd 50 miljoen boeken zijn verkocht, is in '61 uur' op de toppen van zijn kunnen, zei juryvoorzitter en misdaadauteur Dreda Say Mitchell. ,,Hij geeft daarin een masterclass in hoe je een thriller moet plotten. In de thriller komt Jack Reacher midden in een extreem koude winter een paar dagen vast te zitten in Bolton, South Dakota. Hij raakt betrokken bij de problemen van de lokale politie en biedt aan te helpen.

Volgens de juryvoorzitter loopt een auteur het gevaar voorspelbaar te worden na veertien boeken. ,,Maar Child heeft de thriller op briljante wijze verfrist.'' Reacher raakt in een crisis en denkt dat hij een mislukkeling is. ,,Hij ontdekt wat twijfel is. De lezer komt nu echt achter zijn emoties, zijn pijn.'' Mitchell zei blij te zijn dat Child met sommige thrillerconventies heeft gebroken. Zo heeft hij een open einde in '61 uur' ingebouwd. Het boek is Childs eerste dat eindigt met de woorden 'Wordt vervolgd'.

Child kwam in 2009 ook al op de Theakston-shortlist terecht en in 2002, 2003 en 2010 werd hij genomineerd voor de Crime Writer's Association thriller award. Nu is nota bene een thriller waarin de held aan zichzelf begint te twijfelen, bekroond.

De 90-jarige thrillerschrijfster P.D. James werd donderdag verblijd met een oeuvre-award.

(Bron: The Guardian)

Wordt verwacht 247 (nieuws, 2011)

DOOR DE RIBBENKAST

Bij uitgeverij Bert Bakker verschijnt in november 2011 het boek 'Het teken van het beest' van Libbe Henstra. Geen thriller zoals het gelijknamige boek van William Diehl, maar non-fictie over de gewelddadige dood van vier Groningse politiemannen.

In het Groningse Westerkwartier waren op 18 januari 1929 in de strenge vrieskou vier veldwachters bij de woning van IJje Wijkstra aangekomen. Ze wilden de vrouw ophalen, die bij hem ingetrokken was, maar haar kinderen onverzorgd had achtergelaten. Wijkstra schoot ze alle vier neer, sneed ze de keel door en stak zijn woning in brand.

In deze landelijk zeer geruchtmakende zaak werd Wijkstra in de media als beestmens afgeschilderd. Later verscheen hij juist als tragische held in boeken, romans, theaterstukken en de speelfilm 'Het Teken van het Beest'.

Op basis van uitgebreid nieuw onderzoek toont dit boek voor het eerst alle achtergronden van de moordenaar en het drama. Libbe Henstra (1970) studeerde geschiedenis in Groningen. Hij doet onder meer onderzoek naar de geschiedenis van de politie en haar tegenhangers in Noord-Nederland in de periode tot en met de Tweede Wereldoorlog.

21 juli 2011

Gesignaleerd 51 (nieuws, 2011)

vers van het mes!

ARNE DAHL - REQUIEM

Bij uitgeverij De Geus verschijnt zaterdag 30 juli de thriller 'Requiem' van Arne Dahl. Het is de zevende roman in de tiendelige reeks, waarin de 'speciale eenheid van de rijksrecherche voor geweldsdelicten van internationale aard', ook wel het A-team genoemd, centraal staat.

Het is maart 2003 en de oorlog in Irak breekt uit. Paul Hjelm, Kerstin Holm en de anderen leden van de de speciale eenheid van de rijksrecherche voor geweldsdelicten van internationale aard staan voor een raadsel: iets klopt er niet aan het gijzelingsdrama in de Stockholmse bank, maar wat? Een mysterieus bureau en een vernielde badkamer leiden hen rechtstreeks naar een van de meest dramatische episodes van de Tweede Wereldoorlog en een spionnennest uit de Koude Oorlog. En dat allemaal omdat één man het verleden wil veranderen.

Arne Dahl (1963) is auteur én criticus. Van zijn misdaadserie werden wereldwijd meer dan één miljoen exemplaren verkocht. De auteur ontving hiervoor de Deutscher Krimi Preis 2005 en de Deense Palle Rosenkrantz Prize 2004. Arne Dahl is de enige auteur die beide prijzen in ontvangst mocht nemen.

Arne Dahl - Requiem. Vertaling: Ydelet Westra. Uitgeverij De Geus, 384 pag., € 15,00. ISBN 9789044514902

20 juli 2011

Simone van der Vlugt - In mijn dromen (2011)

Lucide kapster


(Door Peter Kuijt)

Het zijn gouden tijden voor schrijfster Simone van der Vlugt. Ze won de NS Publieksprijs 2010, van haar voorlaatste thriller Op klaarlichte dag zijn al meer dan 200.000 exemplaren verkocht, een nieuwe historische roman staat op stapel, haar boeken zijn in acht landen vertaald, een uitgeverij wijdde een glossy aan haar en als klap op de vuurpijl schrijft ze het geschenkboekje voor Juni - Maand van het Spannende Boek 2012. Zo goed als zeker zal het aantal exemplaren van dat geschenkboekje de oplage van Versluiering, het tegenvallende cadeautje van dit jaar van auteursduo Monaldi & Sorti, ver overtreffen.

Van der Vlugt heeft geen goede kritieken nodig om de verkoop van haar boeken omhoog te stuwen. Haar uitgeverij Anthos overspoelde de markt met een eerste druk van honderdduizend exemplaren van haar jongste thriller In mijn dromen, die prompt de toppositie van de bestsellerlijsten bereikte.

Toch zijn waarderende opmerkingen over In mijn dromen op zijn plaats. Van der Vlugt schreef met de juiste intenties een eigentijdse thriller over een prikkelend onderwerp. En, ook niet onbelangrijk, ze weet de spanning er lang in te houden.

Centraal in In mijn dromen staat Rosalie Wesselink, die een kapsalon in de Amsterdamse Pijp drijft en getrouwd is met de ordelijke Jeroen. Rosalie bezit de gave - of de last, zo u wilt - om voorspellende dromen te hebben. Op vakantie in Marrakech, waar ze haar relatie met Jeroen nieuw leven hoopt in te blazen, ziet onze lucide kapster met gesloten ogen dat hun terugvlucht naar Schiphol in een ramp zal eindigen. Zij boekt haar vlucht om en probeert haar man zover te krijgen dat hij dat ook doet, maar Jeroen weigert. Hij blaast vervolgens zijn laatste adem uit in een weiland bij Schiphol waar zijn vliegtuig is neergestort.

Terug in Amsterdam krijgt Rosalie een voorspellende droom over een geplande terroristische aanslag in de stad tijdens een drukbezocht evenement. Ze vindt bij niemand gehoor, niet bij haar familie, niet bij de politie. Een tweede verhaallijn is van een persoon die worstelt met de vraag hoe hij zijn religie, de islam, in de dagelijkse praktijk moet inpassen.

In mijn dromen is verreweg Van der Vlugts beste thriller tot nu toe. Niet alleen bij mensen met vliegangst breekt het klamme zweet al uit als ze de eerste hoofdstukken tot zich nemen. Die spanning houdt Van der Vlugt bijna tot aan het eind toe vol. Ook de hoofdstukken die zich afspelen in een politiecel en een verhoorkamer zal de lezer niet licht vergeten. Een zekere verdieping geeft de auteur wanneer ze schrijft over de islam en de Koran, waarbij ze standpunten naar voren brengt, die niet bij Wilders en zijn aanhang de handen op elkaar zal brengen.

In mijn dromen eindigt wel met een veel te zoete finale, als een overvloedig Suikerfeest. De ontknoping had wel meer bite mogen hebben. Ook de stijl van Van der Vlugt ontbeert nog wat pit. Het is allemaal bedeesd, te netjes, clichés worden niet gemeden. Geen enkele zin is fout, maar evenmin vind je in In mijn dromen zinnen die zo fabelachtig geformuleerd zijn dat ze het waard zijn om te herlezen. Wat meer pit en rafelrandjes in bijvoorbeeld dialogen is aan te bevelen. Het geschenkboekje zou een mooie aanleiding kunnen zijn om het experiment aan te gaan.

Simone van der Vlugt - In mijn dromen. Uitgeverij Anthos, 269 pag.

Leigthon Gage - Kwaad bloed (2011)

Onheil in de Braziliaanse provincie


(Door Hans Knegtmans)

Kwaad bloed (The blood of the wicked) van de Amerikaan Leighton Gage is deel 1 van een serie rond hoofdinspecteur Mario Silva. Omdat het dateert uit 2008, zet de Nederlandse uitgever een inhaalrace in, en brengt hij de eerste drie delen binnen een half jaar uit. Een lezersvriendelijke strategie die navolging verdient.

Silva wordt door zijn baas van de Braziaanse federale politie naar een stadje in de provincie Sao Paulo gestuurd. Aanleiding is de moordaanslag op een rondtoerende bisschop. Bij aankomst echter blijkt er heel wat meer loos te zijn.

Het Verbond van Landloze Arbeiders vecht een verbitterde machtsstrijd uit met de Vereniging van Landeigenaren. De eerste groepering heeft de wet aan zijn kant, maar de landeigenaren krijgen steun van de kerk en kolonel Emerson Ferraz, het corrupte hoofd van de staatspolitie. Ook houdt om nog onbekende redenen een doodseskader huis onder straatschoffies die zich prostitueren.

Geassisteerd door zijn neefje Hector werkt Silva zich - met weinig succes - een slag in de rondte om bewijsmateriaal tegen de hoofdverdachten te verzamelen. De auteur spaart de lezer niet. Zonder verdere plichtplegingen offert hij een handvol kleurrijke personages op, als om ons in te wrijven dat het hem menens is met zijn kritiek op de Braziliaanse samenleving. In handen van een minder subtiele en nauwkeurige verteller had het bloederige verhaal gemakkelijk kunnen ontsporen.

Het enige zwakke punt is uitgerekend de hoofdpersoon. Toen die net bij de politie werkte, zette hij achter de schermen een klopjacht in op de man die zijn moeder verkracht en zijn vader vermoord had. Zo'n twintig jaar later is weinig over van die eigengereide Dirty Harry-mentaliteit. Er moet zelfs een bevlogen buitenstaander aan te pas komen die ervoor zorgt dat het geboefte toch de rekening gepresenteerd krijgt.

Leighton Gage - Kwaad bloed. Vertaling: Peter de Rijk. Uitgeverij Karakter, 320 pag.

(Bron: Het Parool)

Anthos rules... (nieuws, 2011)

SIMONE VAN DER VLUGT SCHRIJFT GESCHENKBOEKJE

Simone van der Vlugt schrijft het geschenkboek voor Juni – Maand van het Spannende Boek 2012. Zij treedt hiermee in de voetsporen van onder anderen haar Anthos-collega's Esther Verhoef, Saskia Noort, René Appel en Nicci French.

In het geschenkboek dat Simone van der Vlugt voor de 24e editie van deze campagne schrijft, speelt een blinde vrouw de hoofdrol. Terwijl zij langzaam haar gezichtsvermogen terugkrijgt, ziet zij dingen die niet voor haar ogen bestemd zijn. Om zich voor te bereiden op het schrijven van dit verhaal, pleegt Van der Vlugt deze zomer research bij Koninklijke Visio, het expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen. Dit is vandaag door de Stichting CPNB bekendgemaakt. Koninklijke Visio heeft in een reactie enthousiast gereageerd op de keuze voor Van der Vlugt als geschenkauteur en hoopt haar snel wegwijs te kunnen maken over mogelijkheden op het gebied van revalidatie van blinden en slechtzienden.

Van der Vlugt debuteerde in 2004 met 'De reünie'. Het werd genomineerd voor de NS Publieksprijs 2005. Daarna verschenen de thrillers Schaduwzuster (2005), 'Het laatste offer' (2007), 'Blauw water' (2008) en 'Herfstlied' (2009). Van der Vlugt werd meerdere keren genomineerd voor de NS Publieksprijs. In 2010 won zij met 'Op klaarlichte dag' deze prijs. Zowel Blauw water, 'Herfstlied' en 'Op klaarlichte dag' behaalden de 1e positie in De Besteller 60. Recent verscheen haar zevende thriller, 'In mijn dromen'. De thrillers van Simone van der Vlugt zijn in acht landen vertaald. In Duitsland zijn inmiddels meer dan 250.000 exemplaren van haar boeken verkocht.

Het thema van de editie 2012 wordt in augustus bekendgemaakt.

19 juli 2011

Gesignaleerd 50 (nieuws, 2011)

vers van het mes!

JET VAN VUUREN - ZOMERDRUK

Bij uitgeverij Karakter is de thriller 'Zomerdruk' van Jet van Vuuren verschenen. Het gaat om het debuut van Van Vuuren, pseudoniem van Hennie de Groot (54) uit Almere. Wie de thriller niet te pruimen vindt, kan zich overigens verder vermaken met de bijgeleverde strandbal.

Het is zaterdag in het hoogseizoen, de dag waarop het zomerse Waddeneiland volstroomt met nieuwe toeristen. Al dagen is het eiland in de ban van een hittegolf die behalve voor veel strandplezier bij sommige permanente bewoners van het eiland ook voor behoorlijk wat stress en zomerdruk zorgt.

Zo ook bij Helen, een eenzelvige maar aantrekkelijke vrouw van zestig, die zich sinds haar VUT als bibliothecaris voorgoed op een eiland heeft gevestigd. Helen leeft een teruggetrokken leven met haar kat en haar plantenboeken en in harmonie met haar omgeving en de oorspronkelijke eilanders.

Tot die bewuste zaterdag, de dag waarop er nieuwe huurders komen in het vakantiehuisje naast Helen. Een vader, zijn twee dochters en hun hond. Als ze de stem van Simon, de man, hoort, raakt dat Helen in een diep weggestopt trauma. Ze meent de stem van haar man te herkennen die ze vijf jaar geleden heeft vermoord.

Al jaren is De Groot naast haar werk als kunstenares hobbymatig bezig met het schrijven van verhalen. ,,Als ik meedeed met wedstrijden van kranten, dan behoorde mijn verhalen altijd wel tot de top drie'', aldus de auteur in Almere Vandaag. ,,Vriendinnen vonden dat ik er eens iets meer mee moest doen.'' Tijdens een vakantie op Texel begon De Groot met tikken. Er ontspon zich een literaire thriller die zich afspeelt op het eiland.

Jet van Vuuren - Zomerdruk. Uitgeverij Karakter, 320 pag., € 15,00. ISBN
978 90 6112 596 9

Wordt verwacht 246 (nieuws, 2011)

NON ZOEKT RELIKWIE

Haar boek komt zeker een half jaar te laat om nog te kunnen profiteren van de heisa rond de historische thrillers in de Maand van het Spannende Boek. Maar wellicht weet 'De kroon', het debuut van de Amerikaanse schrijfster Nancy Bilyeau, op eigen kracht genoeg aandacht te genereren. Het boek verschijnt in januari 2012 bij uitgeverij Artemis.

Londen, mei 1537. Wanneer de jonge non Joanna Stafford hoort dat haar nicht tot de brandstapel is veroordeeld omdat ze in opstand is gekomen tegen koning Hendrik de Achtste, neemt ze een besluit dat niet alleen haar eigen lot zal veranderen. Joanna loopt weg uit Dartford Monastry en breekt daarmee de kloostergelofte.

Wanneer ze wordt gearresteerd en in de Tower of London wordt opgesloten, blijkt ze een pion in een dodelijk machtsspel. In ruil voor haar vrijheid krijgt Joanna, samen met de jonge monnik Edmund de opdracht een verborgen relikwie op te sporen. De zoektocht voert hen naar kloosters in heel Engeland. Zodra Joanna weet waarnaar ze op zoek is, moet ze besluiten wie ze kan vertrouwen en hoe ver ze zal gaan om haar leven, haar familie en alles wat ze liefheeft te redden.

Nancy Bilyeau studeerde aan de universiteit van Michigan en was werkzaam voor verschillende tijdschriften, waaronde Rolling Stone, Good Housekeeping en InStyle. Bilyeau schreef eerder toneelstukken, waarvoor ze diverse prijzen ontving. Volgens haar website is een van haar voorvaderen Pierre Billiou, die vanuit Frankrijk emigreerde naar Nieuw-Amsterdam om aan vervolging wegens zijn protestantse geloof te ontkomen. Billiou bouwde het eerste stenen huis op Staten Island.

18 juli 2011

Harlan Coben - Levenslijn (2011)

Bolitars laatste kunstje?


(Door Arno Ruitenbeek)

Levenslijn is een heel andere 'Bolitar' dan we kenden. De duivelse dialogen tussen de sportmakelaar, -agent en privédetective en zijn levensgevaarlijke vriend en helper Win zijn nagenoeg verdwenen. De inktzwarte humor is er nog wel, gedoseerd, maar volledig ondergeschikt aan de plot.

Dan is er nog maar één vraag door mij te beantwoorden. Is het daarmee een betere thriller dan Vals spel, Schijnbeweging, Laatste kans of een van die andere Bolitar-avonturen? Wie mij kent, weet dat het antwoord nee luidt. Ik ben nu eenmaal gek op die combinatie van 'moorden met woorden', zoals Krachtmeting van Nelson DeMille en veel, heel veel werk van Harlan Coben.

Hoewel niet van de nuance, zeg ik er bij dat Levenslijn los van alles wat we kennen van deze schrijver, een meer dan goede roman is met een uiterst stevige intrige en verrassende wendingen. Dit alles geschaard rond de personen die ons lief zijn: Myron, Esperanza, Big Cyndi en Win. En daar kom ik bij mijn tweede stokpaardje: in wat ik zie als Bolitars laatste kunstje, gaat het incestblik helaas volledig open.

Myrons ouders kennen we natuurlijk al lang en als figuranten deden ze het leuk. Maar Myrons broer Brad en schoonzus Kitty als ook hun zoon Mickey zijn in 'Levenslijn' prominent aanwezig. Alhoewel, over Brad wordt veel gepraat en naar hem wordt druk gezocht. Een actieve rol speelt hij niet. Kitty en Mickey en hun grote problemen daarentegen des te meer. Op een haar na klef wordt het met bevriende popmusici en vrouwelijke klanten Myron als het gaat over baby's, ontrouw, drugs, een afgekochte moord en een afgelegen eiland.

Beschouw ik het positief, is dit een aanzet tot nieuwe verhalen over en rond Mickey. Nieuw bloed was gewenst, en ik zal de ontknoping niet weggeven, maar is op komst. Coben bedenkt wel iets leuks, daar ben ik van overtuigd.

Harlan Coben - Levenslijn. Vertaling: Martin Jansen in de Wal. Uitgeverij Boekerij, 350 pag.

Wordt verwacht 245 (nieuws, 2011)

HACKERS EN GEHACKTEN

Nu even geen fictie in deze rubriek, maar non-fictie. Het gaat om een boek dat een verontrustend beeld schetst van de digitale wereld en dat leest als een thriller. Vooruit dan maar...

Bij uitgeverij Ambo verschijnt in november 2011 van de Britse journalist Misha Glenny het boek 'Dark Market'. Over cybercriminelen, cyberpolitie en onze veiligheid in de digitale wereld.

Volgens Glenny zijn de implicaties van de digitalisering voor ons dagelijks leven nooit eerder zo groot en gevaarlijk geweest. We bankieren, winkelen, daten, leren, bloggen en werken online. Maar is onze persoonlijke veiligheid in de digitale wereld wel zo goed beschermd als we dat in het echte leven gewend zijn?

Met de opkomst en ondergang van de criminele website Dark Market als rode draad ontwart Glenny de ingewikkelde knoop van de internationale cybercrimenetwerken. Glenny verrichtte onderzoek in Yorkshire, Oekraïne, Londen, Zuid-Duitsland, Istanbul en Calgary. Hij sprak met functionarissen van inlichtingendiensten, politie, politici, juristen, de hackers en hun slachtoffers, de gehackten.

Glenn (1959) is naast journalist ook historicus. Hij was onder andere correspondent voor The Guardian en de BBC in Centraal-Europa. In zijn eerder verschenen boek 'McMaffia' beschreef hij de nieuwe wereld van de internationale georganiseerde misdaad. Hij tekende de verhalen op van wapensmokkelaars in de Oekraïne, witwassers in Dubai, drugssyndicaten in Colombia, vrouwenhandelaren in de Balkan en afpersers in Rusland.

Andere nieuwe titel:

Salvo Palazzolo - 'Ontbrekende stukken' (november 2011). Repubblica-journalist Palazzolo reconstrueert de belangrijkste grote maffiazaken van de afgelopen dertig jaar. Hij schrijft over de moorden op de maffiabestrijders Falcone en Borsellino en over de processen tegen de bazen Riina en Provenzano en tegen premier Andreotti. Het boek bevat tal van verwijzingen naar maffiafilms en -boeken die de laatste decennia zijn verschenen.

17 juli 2011

Gesignaleerd 49 (nieuws, 2011)

vers van het mes!

IRVINE WELSH - MISDAAD

Bij uitgeverij De Arbeiderspers verschijnt donderdag 21 juli de thriller 'Misdaad' van Irvine Welsh. Volgens de uitgever gaat het om 'een geëngageerde thriller over de relatie tussen een geharde Schotse politieman en een seksueel ontregeld meisje'.

Na een burn-out gaat de Schotse rechercheur Ray Lennox voor een korte vakantie met zijn vriendin Trudi naar Florida. In Miami doet Trudi niet veel anders dan dromen over hun bruiloft tot Lennox het zat is. Hij struint, steeds depressiever, de stripclubs en nachtcafés van downtown Miami af. Als twee vrouwen hem seks en cocaïne aanbieden, hoeft hij geen twee keer na te denken. In hun appartement ontmoet hij een meisje van tien dat het slachtoffer dreigt te worden van een pedofielennetwerk. Lennox neemt haar mee naar een exclusieve Marina aan de Golf van Mexico, maar komt er al snel achter dat de demonen die hem thuis bijna de kop kostten, hem ook hier weten te vinden.

Met zijn controversiële debuutroman 'Trainspotting' brak Irvine Welsh door. Daarna volgden boeken als 'Acid House', 'Smeris' en 'Porno'.

Irvine Welsh - Misdaad. Vertaling: Ton Heuvelmans. Uitgeverij De Arbeiderspers, 366 pag., € 19,95. ISBN 978 90 295 7232 3

16 juli 2011

Pierre Lemaitre - Rollenspel (2011)

Met venijnig cynisme


(Door Guido Huisintveld)

Wat een verademing: een uitermate boeiende thriller zonder de obligate berg lijken, zonder eigenwijze inspecteurs en zonder psychopathische moordenaars. De Franse auteur Pierre Lemaitre heeft met Rollenspel terecht de Prix du Polar Européen (een Europese thrillerprijs) gewonnen.

Voormalig HR manager Alain Delambre is al meer dan vier jaar werkeloos en heeft zich tot simpele magazijnbaantjes verlaagd om toch de hypotheek te kunnen betalen. Dan krijgt hij de mogelijkheid te solliciteren op de ideale baan bij een groot bedrijf dat flinke personeelssaneringen wil doorvoeren en hiervoor een geharde manager zoekt. Om de werkdruk van de sollicitanten te testen wordt een gijzeling in scène gezet. Deze verloopt niet geheel volgens plan. Alain Delambre gebruikt al zijn kennis en improvisatietalent om het hoofd boven water te houden. Zonder alle gevolgen te kunnen overzien zet hij zelfs zijn gezin op het spel.

Het verhaal is opgesplitst in drie delen, waarbij het vertelperspectief in het tweede deel ineens verandert. In eerste instantie teleurstellend, maar al lezende volkomen begrijpelijk en knap bedacht. Er ontstaat een adrenalineverhogend kat-en-muisspel, waarbij de motivatie van de kat noch de muis niet altijd even duidelijk is. Dit tot groot vermaak van de nietsvermoedende lezer die daardoor meerdere malen op het verkeerde been wordt gezet.

Met een venijnig cynisme schetst Pierre Lemaitre hoe graaiende topfunctionarissen en gevoelloze personeelsmanagers zich manifesteren in een nietsontziende bedrijfscultuur. Dit gegeven heeft de auteur met zichtbaar veel plezier omgetoverd tot een overrompelende en meesterlijk geschreven thriller met hoge amusementswaarde.

Pierre Lemaitre - Rollenspel. Vertaling: Jan Steemers. Uitgeverij The House of Books, 350 pag.

15 juli 2011

Naar de film (nieuws, 2011)

HYPNOSE VOOR CHOCOLAT-REGISSEUR

Het succesvolle thrillerdebuut 'Hypnose' van het Zweedse schrijversechtpaar Lars Kepler wordt verfilmd door zijn landgenoot Lasse Hallström (bekend van o.a. 'What’s Eating Gilbert Grape', 'Chocolat', 'My Life as a Dog' en 'The Cider House Rules'.

De film wordt komende winter opgenomen. De première van 'Hypnonist' wordt verwacht in de herfst van 2012.

'Hypnose' gaat over Erik Maria Bark die tien jaar geleden heeft besloten zijn praktijk als hypnotiseur te beëindigen. Maar als inspecteur Joona Linna hem om hulp vraagt bij een moordzaak waarbij de levens van twee jonge mensen op het spel staan, heeft Erik geen andere keuze. Hij doet wat hij heeft afgezworen en brengt een zwaargewonde getuige onder hypnose. Al snel wordt duidelijk dat Erik de prijs moet betalen voor zijn verbroken belofte.

Lars Kepler is een pseudoniem van auteursechtpaar Alexandra Coelho Ahndoril en Alexander Ahndoril. Ze domineerden met hun debuut maandenlang de Zweedse bestsellerlijsten en scoorden ook internationaal naar behoren. Inmiddels is de tweede thriller, 'Contract', verschenen. Het nieuwe boek 'Getuige' verschijnt in januari 2012.

Wordt verwacht 244 (nieuws, 2011)

IN EEN EEUWENOUDE IJSKELDER

Jacqueline Epskamp is niet een echt nieuwe naam bij uitgeverij Anthos, maar doet wel voor het eerst van zich lezen met een spannend boek. In oktober 2011 brengt de succesvolle thrilleruitgeverij haar boek 'De kring' op de markt. Een thriller over occulte krachten en het overschrijden van grenzen.

Wanneer de moeder van de veertienjarige Tes omkomt bij een bizar ongeluk, moet ze haar geliefde Maastricht verlaten om bij haar vader te gaan wonen, die directeur is van een visfabriek in een stadje aan het Veluwemeer. Op haar nieuwe school wordt ze buitengesloten. Haar Limburgse accent en andere gewoonten maken het niet makkelijk nieuwe vrienden te maken. Gelukkig kan ze het wel goed vinden met haar buurjongen Maarten.

Tes ontdekt dat veel klasgenoten na schooltijd in het geheim samenkomen in een eeuwenoude ijskelder. Daar belijden ze onder leiding van de demonische Geert-Jan 'de cultus van Ichtus', waarbinnen zelfs contact met de doden mogelijk is. Tes heeft er alles voor over om in deze groep opgenomen te worden. Als ze nog één keer met haar moeder kan praten, komt alles goed.

In dit streven gaat ze over al haar grenzen heen. Maarten wil haar redden en tegelijkertijd Geert-Jan ontmaskeren als charlatan. Het drietal komt tegenover elkaar te staan in een strijd op leven en dood, waarbij krachten vrijkomen die niemand had voorzien.

Jacqueline Epskamp (1963) brak door als scenariste met de door Michiel van Jaarsveld geregisseerde speelfilm 'Drift' (2001). Daarna schreef ze scripts voor (tv-)films als 'Loverboy', 'Verder Dan De Maan' en 'Vlucht Der Verbeelding'. In 2007 debuteerde ze met de roman 'Stellenbosch', die ruim 22.000 exemplaren verkocht. Daarvan werd de gelijknamige televisieserie gemaakt. Epskamp is docent Scenario aan de Filmacademie. De engste film vindt ze 'The Omen', liet ze op een filmsite weten. ,,Ik heb jarenlang geen hondenhok gepasseerd zonder aan die film te denken.''

Andere nieuwe titels:

Martin Cruz Smith - 'De gouden mijl' (januari 2012). Maya wordt wakker als haar trein het Jaroslav-station in Moskou binnenrijdt en doet een gruwelijke ontdekking: haar baby is gestolen. Omdat de politie haar verhaal niet gelooft, krijgt ze van hen geen hulp. De zoektocht naar haar kind brengt haar naar een gevaarlijk deel van Moskou.
Mark Billingham - 'Uit de dood verrezen' (januari 2012). Een man verbrandt levend in een auto. Er is sprake van moord. De sporen wijzen naar zijn vrouw Donna Langford, die niet veel later wordt veroordeeld. Tien jaar later krijgt Langford vlak voor haar vrijlating een recente foto van haar man opgestuurd. Is hij wel dood?
George Pelecanos - 'Het aandeel' (januari 2012). Nieuwe thriller van de kroniekschrijver van Washington. Na zijn terugkomst uit Irak vindt Spero Lucas een niche in de markt: het terughalen van gestolen goederen. Daarvoor vraagt hij een provisie van veertig procent van de waarde ervan. Zijn grootste klus krijgt hij als hij wordt benaderd door een kopstuk uit het criminele circuit die wil achterhalen wie hem besteelt.
Helen FitzGerald - 'De donor' (februari 2012). Will is eind veertig en vader van tweeling Georgie en Kay. Dan blijken de twee dochters een zeldzame nierziekte te hebben. Zonder een nieuwe nier hebben ze niet lang meer te leven. Will staat voor een dilemma. Moet hij zichzelf opofferen? Moet hij kiezen voor één van hen? Of is er nog een andere - angstaanjagende - oplossing?
Erin Kelly - 'De verdorde roos' (januari 2012). Paul is tijdens zijn schooltijd door zijn oudere vriend Daniel in het criminele circuit beland. Een kleine diefstal is op verschrikkelijke wijze uit de hand gelopen, met als gevolg dat Paul nu tegen Daniel moet getuigen om een gevangenisstraf te voorkomen.
René Appel - 'Goede vrienden' (oktober 2011). Vier stellen, acht vrienden, woonachtig in dezelfde buurt, die veel met elkaar delen. Maar alles verandert als Otto, een van de mannen, wordt verlaten voor een ander. Het noodlot lijkt het vriendengroepje te treffen wanneer een van de vrouwen het slachtoffer wordt van een overval.
Saskia Noort - 'Koorts' (november 2011). Het circus-Noort komt er weer aan. Met een ongetwijfeld uitbundige mediacampagne wordt Noorts vijfde thriller (met koortslipachtige cover) gelanceerd, die zich ditmaal op Ibiza afspeelt. Redactrice bij vrouwenblad gaat een week met een vriendin naar het 'happy island' waar ze zich in het feestgedruis storten. Tot een van hen plotseling verdwijnt.
Simone van der Vlugt - 'Rode sneeuw in december' (januari 2012). Geen thriller ditmaal, maar een historische roman. Speelt zich af tegen de achtergrond van de Tachtigjarige Oorlog. Katholieke Lideweij krijgt relatie met protestantse Andries en dat valt niet goed.

13 juli 2011

Kras voorbeeld (2011, column)

KWIJNENDE BOEKHANDEL

(Door Peter de Zwaan)

Steeds vaker zie ik stukken in de kranten over de kwijnende boekhandel. Tot voor een paar jaar meldde de CPNB elk jaar dat er weer meer boeken waren verkocht, maar sinds de directeur van toen (die lange die zo mooi kon glimlachen, als ik op zijn naam kon komen zou ik die vermelden) weg is, komen er andere cijfers. Het aantal lezers loopt terug, de verkoop stagneert, winkels sluiten.

Als het aantal mensen dat leest inderdaad terugloopt betekent dat slecht nieuws voor de vrouwelijke schrijvers. De mannen hadden het al beroerd omdat mannelijke lezers zich jaren geleden terugtrokken op het bolwerk voetbal, klooien op de computer en gewoon een beetje over alle onderwerpen meelullen. Vrouwen lazen tot voor kort veel en ze lazen boeken van vrouwen. Als dat stopt kunnen wij, mannelijke schrijvers, dus eindelijk lekker uithuilen aan de boezem van vrouwelijke collega's die het even beroerd hebben. Gemengde tranen, dubbele troost.

Terug naar de boekhandel. Nou, vooruit, terug naar de verkopers van boeken van wie de meeste eigenlijk verkopers zijn van bedrukt papier en het kan geen donder schelen om wat voor druksels het gaat, als het verkoopt is het goed. Of niet, dat kan wel eens een vraag worden.

In echte boekhandels vind je vaak betrokken mensen die weten wat er in het vak omgaat. Maar ook daar heerst de macht van het getal. Goede boeken die niet geweldig worden verkocht vind je er niet meer. 'We kunnen ze bestellen, over drie dagen hebben we ze.' O, ja? Over drie dagen heeft Bol.com ze thuis gebracht. Waarom zou je twee keer naar een boekwinkel gaan voor een boek, de eerste keer om te bestellen, de tweede keer om te halen. Dat brengt me op de stelling dat boekhandels terug moeten naar voorraad in de breedte.

En dat ze moeten bijbestellen.

Dat gebeurde vroeger. Echt waar. Dan zei een verkoper: 'Inderdaad, het boek is er even niet, maar we hebben al bijbesteld, vanmiddag is het er, misschien morgen.' En vaak was het er die middag waardoor je toch je cadeautje voor het verjaardagsfeest had.

Het bijbestellen gebeurt niet of veel te weinig.

Ik heb daar een kras voorbeeld van al betreft het geen boekwinkel maar een bedrijf waar ze in bedrukt papier doen.

Mijn boek 'De vuurwerkramp van Harmen Saliger' speelt in Enschede. Bij V&D Enschede lag een forse stapel. Die was snel weg. Een klant zocht een verjaardagscadeau, trof geen exemplaar aan en mailde mij. Alsof het mijn schuld was. Ik berichtte De Bezige Bij en daar zochten ze contact met V&D dat, na ruime aarzeling, bereid was bij te bestellen: 2 exemplaren. Die waren snel weg.

'Nee', vertelden de leden van de Leeskring waar ik vorige week gast was. 'Het viel niet mee het boek in handen te krijgen. Bij V&D vertelden ze dat het uitverkocht was en niet terugkwam.'

Terzijde: de boekenafdeling van V&D Enschede was jarenlang groot en te vinden op de eerste etage. Sinds kort is ze klein en zit ze ergens boven in een hoek. Hoe zou dat nou komen.

(Deze column is ook te lezen op www.peterdezwaan.nl)

Peter de Zwaan (1944, Meppel) heeft tientallen publicaties op zijn naam staan, misdaadromans en jeugdboeken. Voor zeven van zijn thrillers werd hij genomineerd voor de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Met 'Het Alibibureau' won hij in 2000 de Gouden Strop. Begin mei verscheen bij uitgeverij Cargo zijn thriller 'De vuurwerkramp van Harmen Saliger'. (Foto Peter de Zwaan: Bob Bronshoff)

Gesignaleerd 48 (nieuws, 2011)

vers van het mes!

TOVE NILSEN - DE VLEUGELDIEF

Bij uitgeverij Q verschijnt donderdag 14 juli de thriller 'De vleugeldief' van Tove Nilsen. Over de machteloosheid van een bedreigde vrouw.

Voor de buitenwereld lijkt hij op een gewone vogelaar, met zijn fototoestel en verrekijker. Maar de reden waarom de alleenstaande Henry dagelijks een wandeling maakt rondom het meertje vlak bij zijn appartement waarin hij opgegroeid is en nog steeds woont, is om Regine te kunnen zien. Elisabeth is met haar dochter Regine in een nieuw huis in de buurt gaan wonen. Ze verbaast zich erover dat ze na haar scheiding een gelukkig leven heeft weten op te bouwen. Haar huis is gezellig, haar nieuwe vriend toegewijd en ze heeft een interessante baan bij een uitgeverij. Maar de spil van haar bestaan is haar dochter. Henry en Elisabeth hebben helemaal niets met elkaar te maken. Maar stap voor stap dringt de een de wereld van de ander binnen. Het spel van obsessie en het verlangen naar liefde is begonnen.

Tove Nilsen (1952) woont in Oslo. Zij debuteerde op haar 22ste en is sindsdien uitgegroeid tot een van de belangrijke auteurs in Noorwegen. Ze is maatschappelijk actief voor de rechten van haar seksegenoten. Nilsen heeft vijftien boeken op haar naam staan, die in zeven talen zijn verschenen.

Tove Nilsen - De vleugeldief. Vertaling: Kim Snoeijing. Uitgeverij Q, 304 pag., € 21,95. ISBN 978 90 214 4037 8

12 juli 2011

Loes den Hollander - Uitglijder (2011)

Recensent onderuit in halfbakken thriller


(Door Peter Kuijt)

Loes den Hollander is een uiterst productieve auteur. Sinds haar debuut Vrijdag uit 2006 heeft ze inmiddels een tiental thrillers, twee verhalenbundels, een roman en enkele novelles uit haar printer laten rollen. Met ruim een half miljoen verkochte boeken heeft ze inmiddels een vaste schare fans om zich heen verzameld.

In haar nieuwste boek, de minithriller Uitglijder, richt ze zich op de wereld van de thrillerrecensenten. Een beroepsgroep die ze de afgelopen jaren aardig heeft leren kennen. Niet alleen vanwege haar oeuvre, maar ook als bestuurslid van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs. De keuze is wel ietwat gewaagd: aan de ene kant is het een uitgelezen kans om lezers wat meer te vertellen over het vaderlandse misdaadgenre, anderzijds loop je al gauw het risico deze en gene tegen je in het harnas te jagen.

Lezers die zich min of meer beroepshalve hadden verheugd op rake klappen richting het recensentenkorps, zullen teleurgesteld zijn. Loes den Hollander houdt zich in. Nergens een sneer tegen een boekbespreker, auteurs worden niet tegen het licht gehouden en er wordt weinig kennis van binnenuit gedeeld over de mores in het wereldje van de polderthrillers. Verder dan de constatering dat je blond moet zijn en tieten moet hebben om boeken aan de vrouw te brengen, komt Den Hollander niet.

De enige die het zuur zou kunnen krijgen van Uitglijder is Gert Jan de Vries, voormalig thrillerrecensent van NRC Handelsblad, die dit voorjaar zijn coming out beleefde als Tess Franke, 'schrijfster' van weinig imponerende thrillers over advocate Femke Wolzak. Het kan geen toeval zijn dat De Vries dezelfde initialen heeft als Gustaaf Jelle de Volte, de spannendeboekbespreker in Uitglijder. Hij maakt er een sport van om zijn recensies in azijn te soppen. Met de printjes van zijn meest vernietigende kritieken heeft hij zijn werkkamer behangen.

Maar uiteraard is deze De Volte in zijn hart een geweldige schrijver. Hij heeft zijn eerste literaire thriller voltooid, maar merkt dat zijn reputatie in de weg staat naar een lucratief contract met een uitgever. Als hij merkt dat zijn voornaamste slachtoffer, schrijfster Annabel Schot, worstelt met een writer's block, krijgt hij een lumineus idee. Hij helpt haar aan een manuscript. Zijn manuscript. Maar het loopt allemaal anders dan De Volte gepland had.

In plaats van een brutaal inkijkje in het Nederlandse misdaadgenre is Uitglijder een weinig meeslepende roman geworden over verstoorde relaties, een moedercomplex, overspel en omgaan met ziekte. Spanning die je de nagels doet bijten, is er nauwelijks.

Opvallend is wel het soepele taalgebruik van Den Hollander. Onverbloemd en hier en daar recht voor z'n raap. Mannen zijn tietenzuigers, laat de schrijfster een van haar personages zeggen.
Dat weten we dan ook weer.

Loes den Hollander - Uitglijder. Uitgeverij Karakter, 192 pag.

11 juli 2011

In Washington (nieuws, 2011)

NIEUW 'OUDJE' VAN JUSSI ADLER-OLSEN OP KOMST

De Deense thrillerschrijver Jussi Adler-Olsen heeft van zijn meest recente thrillers in Nederland ruim 350.000 exemplaren verkocht. Dat succes heeft uitgeverij Prometheus ertoe gebracht om na 'Het alfabethuis' en 'De bedrijfsterrorist' nog een 'oudje' van de bestsellerauteur uit te brengen. In januari 2012 verschijnt 'Het Washingtondecreet', Adler-Olsens derde thriller uit 2006.

Bij een moordaanslag op de avond van de Amerikaanse presidentsverkiezingen komt de vrouw van de Democratische kandidaat en uiteindelijke winnaar Bruce Jansen om het leven. De verbitterde nieuwe president vaardigt onmiddellijk een decreet uit om de rust en orde in de Verenigde Staten te herstellen.

Doggie Rogers, medwekerster van Jansen, is getuige van de maatschappelijke onrust die ontstaat als de Amerikansen beseffen wat er aan de hand is: de grenzen worden gesloten, de avondklok wordt ingevoerd, en het land staat binnen de kortste keren op de rand van een burgeroorlog. Bovendien wordt Doggies vader ter dood veroordeeld, omdat iedereen hem ziet als de moordenaar van de presidentsvrouw. Doggie voelt zich machteloos, maar besluit toch om zich met een kleine groep geestverwanten in te zetten voor de democratie en om het complot te ontsluieren waaraan de Amerikaanse samenleving is blootgesteld.

Gesignaleerd 47 (nieuws, 2011)

vers van het mes!

JERKER VIRDBORG - DAG ZONDER EINDE

Bij uitgeverij De Geus is vandaag verschenen 'Dag zonder einde' van Jerker Virdborg. Het is het vijfde boek van deze Zweedse schrijver.

Op een zinderende dag bereikt een onbekende man met zijn boot het eiland Trinisla, nabij de Zweedse kust. De achterdocht van eilander Johan en de belangstelling van de zusjes Lina en Anne brengen hen in contact met de onbekende man, wiens boot gemaakt lijkt van een onbekend materiaal. De zusjes gaan op onderzoek uit en stuiten op een aantal onverklaarbare zaken.

Jerker Virdborg (1971) studeerde literatuurwetenschap, kunstgeschiedenis, film en filosofie aan de universiteit van Göteborg. In 2001 debuteerde hij. Zijn roman 'Codenaam Zwarte Krab' werd in 2002 bekroond met de Tidningen Vi-literatuurprijs.

Jerker Virdborg - Dag zonder einde. Vertaling: Edith Sybesma. Uitgeverij De Geus, 251 pag. € 19,90. ISBN 978 90 445 1300 4

Rondreis (nieuws, 2011)

LAATSTE BOEK SUZANNE VERMEER IN JANUARI 2012

De laatste vakantiethriller van Suzanne Vermeer (pseudoniem van de onlangs overleden Paul Goeken) verschijnt op 17 januari 2012. Dat meldt uitgeverij A.W. Bruna in haar aanbiedingscatalogus. Het boek heet 'Noorderlicht' en speelt zich ditmaal af in Scandinavië.

Goeken, die op 21 juni op 48-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van kanker, schreef tot dusver vijf Suzanne Vermeer-thrillers. Na zijn overlijden maakte uitgeverij A.W. Bruna bekend dat hij de auteur was de succesvolle vakantiethrillerreeks. A.W. Bruna-uitgever Steven Maat liet weten dat de uitgeverij in ieder geval Vermeers volgende thriller op de markt zou brengen. Van Vermeers thrillers zijn meer dan 850.000 exemplaren verkocht. Onder eigen naam schreef Goeken zes thrillers. De laatste, 'De oversteek', verscheen in 2008

'Noorderlicht' vertelt over Kim Romeijn die haar dertigste verjaardag met haar vrienden groots wil vieren tijdens een rondreis door Noorwegen. De reis is ook een test voor haar knipperlichtrelatie met Brian. Zij wil hem tijdens de reis ten huwelijk vragen. Haar broer Eric vreest dat Brian niet goed voor haar is en alleen op haar geld uit is. Niet iedereen uit de vriendengroep overleeft de reis.

Christiaan Alberdingk Thijm (interview, 2011)Advocaat met een fascinatie voor mensen die liegen


In 'Het proces van de eeuw' raakt een advocaat totaal verstrikt in de krochten en krachten van de juridische wereld. Schrijver Christiaan Alberdingk Thijm, zelf advocaat, bericht van binnenuit. Een gesprek over de roman komt als vanzelf op rechters, Moszkowicz en twitteren bij de rechtbank Almelo. ,,Top!''

(Door Theo Hakkert)

Christiaan Alberdingk Thijm (39) komt binnen met zijn debuutroman onder de arm. Hij belt intern en laat water komen. Straks moet de auteursrechtadvocaat tentamens afnemen op de universiteit, tijdens de lunch gaat het over 'Het proces van de eeuw'. In de roman komt advocaat Eppo Boetselaar voor de rechter te staan, nota bene gedagvaard door zijn oude werkgever, het almachtige advocatenkantoor Schwaab & Helvoeth. Een zedenschets van de hedendaagse advocatuur, door iemand van 'binnen'.

- Een blauw omslag met één voorwerp: een reddingsboei. De eerste associatie: 'Het diner' en 'Zomerhuis met zwembad' van Herman Koch.
,,'Het diner' is een boek dat ik heel erg leuk vind. Ik herken in het werk van Herman Koch het type boek dat ik zelf heb willen schrijven. Je pakt een wereld die de lezer niet kent. Je geeft een kijkje in de keuken. En je schrijft een boek met een plot, met verwikkelingen erin die naar een hoogtepunt gaan en met humor erin. Die combinatie van aspecten, die je in de Verenigde Staten veel meer hebt - ik noem: 'Bonfire of the Vanities' van Tom Wolfe (vertaald als 'Het vreugdevuur der ijdelheden', red.) - zoek ik."

- Een verschil is wel: Herman Koch is de wereld van de artsenij ingedoken. Jij bent in je eigen wereld gebleven.
,,Het is voor een debutant heel prettig om bij je eigen wereld te blijven. Er zijn schrijvers die dat blijven doen. Elsschot deed het, Voskuil. Maar niet alle andere schrijvers werken ook. Wat ik erg leuk vind, is een roman die speelt op een werkplek. Daar zit veel drama in.''

- Waar is het begonnen?
,,Bij Nick Leeson in 1995. De ondergang van de Barings Bank. Ik heb een fascinatie voor mensen die liegen en zichzelf in de problemen werken. Dat varieert van de student die net doet of hij afstudeert terwijl hij nog geen enkel tentamen heeft gehaald, tot een meesteroplichter als Bernard Madoff. Hoe kom je in de situatie dat je verstrikt raakt in jouw web van leugens? Leeson heeft een biografie geschreven, 'Rogue Trader'. Hij geeft toe dat hij fouten heeft gemaakt, maar hij wijt het vooral aan 'het systeem'. Het systeem heeft hem gedwongen. Dat is ook wat ik mijn hoofdpersoon laat zeggen.''

Zijn fascinatie geldt ook voor de hotshots die denken dat ze onschendbaar zijn sinds ze een zekere status hebben bereikt. ,,Dat heb je ook bij een Dominique Strauss-Kahn. Dat heb je ook bij advocaat-partners, bij Cor Boonstra, die aan het eind van zijn carrière nog even werd vervolgd, bij Cees van der Hoeven. Mensen die zichzelf onaantastbaar wanen en dan een enorme rotschop krijgen.''

- Prestatiedruk, declarabele uren draaien, winst maken.
Alberdingk Thijm: ,,Het kan ook in de advocatuur uiteindelijk leiden tot misstanden, net zoals we dat recent bij de banken hebben gezien en daarvoor bij de accountancy. Uiteindelijk gaat het mis als je puur winstgedreven systemen hanteert.''

Na het miljardenverlies van Leeson in 1995 riep Alberdingk Thijm op feestjes dat hij ooit een roman zou publiceren. Dat deed het goed. Stoer. Prozalessen nam hij bij Tonnus Oosterhof, maar het boek kwam er almaar niet. Tot ze op feestjes gingen vragen waar dat boek bleef. ,,Het werd stakkerig.'' Vijf jaar schrijven, inclusief een Italiaanse sabbatical later kan hij met 'Het proces van de eeuw' zwaaien.

- Waren de partners niet benauwd dat je er te veel inside-informatie in zou stoppen?
,,Hier niet, maar ik weet van een aantal mensen op de Zuidas dat ze heel benieuwd zijn naar het boek. Iedereen kan er iets in herkennen. Iedere advocaat kan denken: dit gaat over mij. Maar een sleutelroman is het niet. De personages zijn combinaties van mensen die ik ken. Ik heb de tien grote kantoren op één hoop gegooid en daar het monsterlijke Schwaab & Helvoeth van gemaakt.''

- De grote fout die Boetselaar maakt, is dat hij een vonnis vervalst. Dat heb je letterlijk in het boek opgenomen.
,,Het gevaar bij een roman over deze wereld, die ik zo goed ken, is dat je te uitleggerig wordt. Zo'n vonnis is natuurlijk de ultieme vorm van de schrijversregel 'show, don't tell'. Ik vond het wel belangrijk om de lezer te laten zien wat Boetselaar had gedaan. Je vertelt niet dat hij een vonnis heeft nagemaakt, je laat het zien. Het is een manier om de lezer mee het verhaal in te krijgen.''

,,Zoals zijn collega Foekje aan hem uitlegt: je moet altijd de feiten zo formuleren en opstellen dat de rechter die het leest met jou meegaat en voor de feiten uit gaat lopen. Dat is ook hoe je een roman moet schrijven.''

Het boek van Alberdingk Thijm verschijnt in een tijd dat justitie veel aandacht krijgt. Niet in de laatste plaats door allerlei rechterlijke dwalingen. Lucia de B., de Puttense moordzaak, de Deventer moordzaak. Menig imago is geschaad.

,,Het ontzag voor de rechterlijke macht, en dat constateer ik met pijn in het hart, neemt heel erg af. Ook door zo'n Wilders-zaak. Het recht dat zij spreken is een belangrijk fundament van onze maatschappij. Als je het recht betwist, sla je een deel van het fundament weg.''

- Hebben de rechters dat niet aan zichzelf te wijten?
,,Deels. Veel rechters zitten toch nog in een ivoren toren en worden weinig gecontroleerd. Ik hoorde van de week dat ze bij de rechtbank Almelo gaan twitteren. Top! Dan laat je zien dat je als rechterlijke macht met de tijd meegaat, sterker nog: dat je voorop loopt. Ik denk dat dat heel goed is.''

,,Laat eens een rechter aanschuiven bij 'Pauw & Witteman'. Wat is dat voor onzin dat Moszkowicz daar steeds zit. Laat een goedgebekte rechter hem daar van repliek dienen. Maar daar zijn ze verschrikkelijk bang voor. Een rechter spreekt alleen maar via zijn vonnis, zo zeggen ze. Als dat je visie op de wereld is, loop je lichtjaren achter.''

- Het is 2011. We hebben al heel wat processen van de eeuw gehad.
,,Nou! Wilders had het ook steeds over het proces van de eeuw. Kom op, zeg! Juridisch was het volstrekt oninteressant. De titel verwijst ook naar het proces waar de hoofdpersoon doorheen gaat. En naar het proces dat maakt dat we steeds weer een proces van de eeuw meemaken.''

Christiaan Alberdingk Thijm - Het proces van de eeuw. Uitgeverij Lebowski, 256. pag. (Foto auteur: copyright GPD/Frans Nikkels)