17 maart 2023

In een grot (nieuws, 2023)De Bijbel op zijn kop
Moord en doodslag, overspel en ander laakbaar gedrag: het komt niet alleen voor in thrillers, maar ook in de Bijbel. Voormalig godsdienstdocent Jeroen Windmeijer en voormalig gelovige Tjarko Evenboer houden in de thriller Openbaring het heilige boek eens kritisch tegen het licht. 'Voor de liefhebbers van Dan Brown', meldt de uitgever. Of dat een aansporing is of juist een waarschuwing, laten we in het midden. 

Openbaring
is het eerste deel in de Ryevaar-trilogie. In het boek dat op 23 maart verschijnt bij Xander uitgevers, krijgt de Leidse docent Religieuze Antropologie Simon Ryevaar een mysterieus telefoontje
van bevriend archeoloog Thomas. Deze heeft in Turkije een grot met een vreemde inscriptie ontdekt die verband houdt met het Bijbelboek Openbaring.

Deze ontdekking zet alles wat zij denken te weten over de Bijbel definitief op zijn kop. Als Simon met behulp van onderzoeksjournalist Nova le Temp op onderzoek uitgaat, is dat het begin van een levensgevaarlijke reis die hen dwars door Europa en daarbuiten leidt, op zoek naar de waarheid en op de vlucht voor mensen die hen ten koste van alles willen tegenhouden...

De uitgeverij: 'Jeroen Windmeijer en Tjarko Evenboer combineren hun fenomenale kennis van de Bijbel én hun schrijftalent in deze meeslepende thriller, waarin zij een volledig nieuw en schokkend perspectief op de Bijbel verweven met een ijzersterke plot die de lezer beduusd achterlaat.'

Tjarko Evenboer is schrijver en cartoonist. Evenboer was jarenlang een overtuigd christen. Hij schreef twee christelijke boeken voor uitgeverij Gideon, het non-fictieboek De wereldwijde vloed (2012), dat in christelijke kringen als standaardwerk wordt gezien, en de roman De stenen getuigen (2016), waarin de parallellen tussen het bijbelse Genesis en wereldwijde mythen centraal staan. In 2020 kwam Evenboer met het bericht naar buiten dat hij na een jarenlang veranderingsproces het christelijk geloof achter zich laat. Dat zorgde voor een schokgolf in geloofskringen.

Jeroen Windmeijer werd in 1969 geboren in Delft. Na zijn gymnasiumopleiding studeerde hij wijsbegeerte en na het behalen van zijn propedeuse studeerde hij Culturele Antropologie en Sociologie der Niet-Westerse Samenlevingen aan de Universiteit Leiden. Voor zijn afstudeeronderzoek woonde hij zes maanden in een klein dorpje van de Boliviaanse Aymara-indianen aan de oevers van het op 4.000 meter gelegen Titicacameer, op de grens van Bolivia en Peru.

Windmeijer werkte als reisleider voor reisorganisatie Djoser in onder meer Egypte, Mexico, Guatemala, Belize en Venezuela. Daarna was hij zes jaar docent Nederlands als Tweede Taal (NT2). Na een studie Wereldgodsdiensten en de eenjarige postdoctorale lerarenopleiding Godsdienst (ICLON, Leiden) werkte hij als docent godsdienst en als docent maatschappijleer. Hij debuteerde in juni 2015 bij de Leidse uitgeverij Primavera Pers met de thriller Het Petrusmysterie. Daarna volgden onder andere Het Pauluslabyrint, Het Pilgrim Fathers Complot, De Offers, Het Isisgeheim en Het Evacomplex. Hij heeft al meer dan 250.000 exemplaren van zijn boeken verkocht. 

Geen opmerkingen: