10 januari 2022

De beste thrillers aller tijden #8 (nieuws, 2022)


De favoriet van... Nicolet Steemers
De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. Maar in boeken weggeven zijn we niet zo bedreven, daar zijn andere websites beter in. Waar deze blog zijn volgers wel blij mee hoopt te maken, is een lijst met de allerbeste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Vandaag: schrijfster Nicolet Steemers.


John Fowles - De verzamelaar


Van ontvoerder naar ontvoerde

(Door Nicolet Steemers)

Van alle thrillers die ik las staat De verzamelaar van John Fowles nog steeds bovenaan. Het is alweer een tijdje geleden dat ik het las, en ook toen al werd het boek door veel lezers als gedateerd beschouwd.

Toch maakte het op mij veel indruk, omdat het empathie weet op te wekken voor de verknipte ontvoerder van de jonge kunststudente Miranda. Zozeer zelfs, dat, toen halverwege het boek het perspectief van ontvoerder naar ontvoerde ging, ik in eerste instantie wilde stoppen met lezen.

Het leek me niet dat het verhaal van Miranda nog iets kon toevoegen aan alles wat voorbijgekomen was, en... duh... uiteraard voelde ik als lezer mededogen met het slachtoffer. Verder lezen was als het intrappen van open deuren, dacht ik.

Maar de perspectiefwisseling voegt wel degelijk iets toe, want behalve de tegenstellingen die schrijnend aan het licht komen, zie je ook de overeenkomsten: in de kern gaat het over twee jonge mensen die niets liever willen dan een doodnormaal leven leiden. Dat het zo mis kan gaan, raakt je. Evenals het einde.

Ik heb de verfilming nooit gezien, maar het zou me niet verbazen als ze daar in Hollywood een andere draai aan hebben gegeven.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Flaptekst:
The Collector van de Britse schrijver John Fowles (1926-2005) verscheen in 1963. Twee jaar later was de verfilming een feit. Zijn bekendste werken (vertaald in meer dan dertig talen) zijn naast The Collector, The Magus en The French Lieutenant's Woman. Volgens de Times hoort hij bij de beste vijftig Britse schrijvers.

Een twintigjarige studente aan de kunstacademie wordt ontvoerd door een verlegen jongeman. Hij is ervan overtuigd dat als hij maar geduld betracht, ze van hem zal gaan houden. Daarom koestert hij haar in de kelder van zijn huis, als de vlinders in zijn verzameling.


Nicolet Steemers werd geboren in Hengelo (O), studeerde gitaar aan het Twents Conservatorium en belandde via het vertalen van toneelstukken en de journalistiek in het schrijversvak.

Ze brak door met het boek Zachte heelmeesters, waarin een moeder vermoedt dat haar tienerdochter ernstig gemanipuleerd wordt. Vervolgens verschenen de spannende romans Lichtval en Tweedracht. Zachte heelmeesters en Lichtval werden beide ook in Duitsland gepubliceerd. Tevens schreef Steemers enkele luisterseries voor Storytel, waarvan Ellen Holms-privédetective inmiddels in zes talen vertaald is.

Op 1 maart verschijnt haar nieuwe boek Wat niet deert bij Uitgeverij Volt - Singel Uitgeverijen.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Zie ook:
De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering):

Isabel Allende - Het Huis met de Geesten; favoriet van Anya Niewierra
John le Carré - Spion aan de muur; favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler - Het lange afscheid; favoriet van Bavo Dhooge
James Ellroy - Bloed op de maan; favoriet van Jos Pierreux
Stephen King - Misery; favoriet van Wim Bax
Gavin Lyall - Tylers oorlog; favoriet van Peter de Zwaan
Sjöwall & Wahlöö - Man op het balkon; favoriet van Joop van Riessen

Geen opmerkingen: