06 januari 2022

De beste thrillers aller tijden #4 (nieuws, 2022)


De favoriet van... Joop van Riessen
De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. Maar in boeken weggeven zijn we niet zo bedreven, daar zijn andere websites beter in. Waar deze blog zijn volgers wel blij mee hoopt te maken, is een lijst met de allerbeste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Vandaag: oud-hoofdcommissaris en misdaadschrijver Joop van Riessen over zijn favoriet.Sjöwall & Wahlöö - De man op het balkon


Fictie en werkelijkheid komen samen

(Door Joop van Riessen)

Het boek der boeken? Ik moest er even over nadenken, maar binnen een paar seconden was er het antwoord: De man op het balkon van Sjöwall & Wahlöö, met Martin Beck als hoofdpersoon.

Ik las dit boek ergens in 1974, en nog geen paar weken later was ik als inspecteur zelf betrokken bij een onderzoek naar de moord op twee jonge kinderen in Amsterdam. Zo'n onderzoek is emotioneel dramatisch, alle gevoel moet opzij, wat overblijft is de jacht op de dader.

Het ergste wat je als politieman kan overkomen is dat je zo'n zaak niet oplost. Ik heb vele collega's in het land meegemaakt die daar traumatische ervaringen aan hebben overgehouden.

Hoe dan ook, na ongeveer twee weken van onderzoek hadden we de dader te pakken, de tijdschriftverkoper Spruijt. Hij had eerst het 8-jarige meisje Heleentje Isaac meegenomen en thuis vermoord. Uit ons onderzoek en verhoor bleek dat hij in 1971 ook het jongetje, Basje Bloemena ontvoerd en vermoord had.

Tijdens dit onderzoek kwam ik aspecten tegen die ik ook in het boek De man op het balkon had gelezen. Het waren van die kleine maar o zo belangrijke dingen: kleding en sporen op het lichaam van het meisje, zaken die ook in het boek voorkwamen. Ik weet nog goed dat de combinatie van dat onderzoek en dat boek mij enorm raakte.

Mijn kinderen, een zoon en een dochter waren toen van dezelfde leeftijd... ik moest er gewoon een keer aan tafel met ze over praten. Ik probeerde ze uit te leggen dat zo'n moordenaar niet te herkennen is, het staat niet op zijn voorhoofd, het kan gewoon de buurman zijn. 'Oh', zei mijn dochtertje toen, 'dus we mogen niet meer bij de buren komen.....'

Als ik dit alles weer opschrijf komt na zoveel jaren dat gevoel van toen weer terug. Ik ben nog altijd dankbaar dat we de moordenaar gepakt hebben. Hij was een psychopaat, die zeker doorgegaan was met het ontvoeren en vermoorden van jonge kinderen. Het ergste is dat ouders achterblijven met iets wat nooit meer verdwijnt, wat hun leven voor altijd verwoest.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Flaptekst: 
Stockholm, de zomer van 1967. De stad wordt geplaagd door een serie gewelddadige roofovervallen, de politie lijkt machteloos te staan. Dan worden in korte tijd de lichamen van twee jonge meisjes gevonden.

Er zijn slechts twee getuigen: een harteloze crimineel die niet veel wil zeggen, en een driejarig jongetje dat niet veel kán zeggen. Het gehele politieapparaat werkt dag en nacht door om een doorbraak in de zaak te forceren, maar met elke dag groeit ook de kans op een volgend slachtoffer. Dan herinnert Martin Beck zich iets dat hen wellicht verder kan helpen...

De man op het balkon (Zweeds: Mannen på balkongen) is een roman van het Zweedse schrijverspaar Sjöwall & Wahlöö. De in  1967 uitgegeven roman is het derde deel van een serie van  tien politieromans waarin inspecteur Martin Beck de hoofdrol speelt.

Joop van Riessen (1943) was een Nederlandse politiefunctionaris van de Amsterdamse politie in de rang van hoofdcommissaris. Hij begon zijn carrière in 1965 bij de politie aan het bureau Warmoeesstraat. Hij verliet het korps in 2004.

In 2007 verscheen zijn boek In naam der wet, een beschouwing van zijn werk bij de politie. Gevolgd door in 2017 Plaats delict. Hierin vertelt hij zijn ervaringen aan de hand van politiefoto's. Sinds 2009 schrijft Van Riessen politiethrillers met in de hoofdrol Anne Kramer. Het manuscript voor zijn volgende politieroman Weerloos ligt al bij de uitgever en wordt in april of mei uitgegeven. Van Riessen schrijft nu al aan een nieuwe misdaadroman die in 2023 moet uitkomen.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Zie ook: 
De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering): 

John le Carré Spion aan de muur; favoriet van Willem Asman
James Ellroy - Bloed op de maan; favoriet van Jos Pierreux
Stephen King
 - Misery; favoriet van Wim Bax 

Geen opmerkingen: