31 oktober 2023

Gesignaleerd 607 (nieuws, 2023)

Arthur Conan Doyle - Scherlock Holmes. Een studie in rood



Bij uitgeverij Infodok is recent een geillustreerde uitgave verschenen van de klassieker Sherlock Holmes. Een studie in rood van Arthur Conan Doyle. De illustraties zijn van de hand van Vincent Mallié.

Een studie in rood (originele titel A Study in Scarlet) is de eerste van vier romans over het personage Sherlock Holmes. De roman werd voor het eerst gepubliceerd in 1887 in Beeton's Christmas Annual. De titel van het verhaal is afgeleid van een speech die Sherlock Holmes in het boek geeft aan Dr. Watson over de aard van zijn werk.

Arthur Conan Doyle schreef de roman op 27-jarige leeftijd. Aanvankelijk droeg het verhaal de titel A Tangled Skein. Het verhaal werd door veel uitgevers geweigerd, maar uiteindelijk uitgegeven door Ward Lock & Co. In 1888 werd het verhaal voor het eerst in boekvorm uitgegeven.

De lezer maakt in het gezelschap van Dr. Watson kennis met de beroemde detective met een fantastisch gevoel voor observatie en deductie.

Over deze uitgave zegt de uitgever: 'Met illustraties in pen en waterverf brengt Vincent Mallié de avonturen van de beroemde detective opnieuw tot leven. Het boek zelf is een pareltje, gedrukt in een groot formaat met vergulding, zwarte band en hoogwaardig papier.'

Sir Arthur Conan Doyle toverde het personage van Sherlock Holmes al in 1887 uit zijn pen, maar het personage is nog steeds wereldberoemd en duikt geregeld op in nieuwe boeken en films.

Vincent Mallié maakte in 1998 zijn debuut in de stripwereld samen met zijn schoolvriend Joël Parnotte met de reeks Hong Kong Triad. Na zijn debuut tekent Mallié de reeksen De Aquanauten en L'Arche. Hierna waagde hij zich aan de avonturen van De grote dode, samen met het mythische schrijversduo Régis Loisel en Jean-Blaise Dijan. In 2022 voltooide Mallié het prachtige tweeluik In de schaduwen voor de collectie Vrije Vlucht en hij exposeert regelmatig zijn schilderijen en illustraties in verschillende galerijen.

Conan Doyle schreef de roman op 27-jarige leeftijd. Aanvankelijk droeg het verhaal de titel A Tangled Skein. Het verhaal werd door veel uitgevers geweigerd, maar uiteindelijk uitgegeven door Ward Lock & Co. Het verhaal werd geïllustreerd D.H, Frison. In 1888 werd het verhaal voor het eerst in boekvorm uitgegeven. 

Angstaanjagend bewijs (nieuws, 2023)

Onmenselijk grote voetafdrukken



Patholoog-anatoom Kay Scarpetta is geen onbekende voor thrillerliefhebbers. Zij is de hoofdpersoon in vele thrillers die Patricia Cornwell heeft geschreven. In november komt haar zevenentwintigste avontuur uit bij Luitingh-Sijthoff: Onnatuurlijke oorzaak.

Patholoog-anatoom Kay Scarpetta treft wel heel bijzonder bewijs aan op het plaats delict van een tweevoudige moord.

In de wildernis van Noord-Virginia worden de lichamen van twee kampeerders gevonden. De slachtoffers zijn zo toegetakeld dat ze niet meer herkenbaar zijn. Patholoog-anatoom Kay Scarpetta wordt gevraagd de zaak te onderzoeken.

Eenmaal op de plaats delict blijkt het bewijs angstaanjagend, en in het geval van de onmenselijk grote voetafdrukken in de modder zelfs onbegrijpelijk. Na de griezeligste bergingsactie uit haar hele carrière, moet Scarpetta er achter zien te komen wie zulke gewelddadige moorden zou plegen, en waarom…

Patricia Cornwell werd in juni 1956 in Miami, Florida geboren. In 1979 start zij haar carrière als reporter bij de Charlotte Observer. Al snel wordt zij misdaadverslaggeefster en in 1984 aanvaardt zij een job bij de pathologisch-anatomische dienst van Virginia. Hier werkt ze 6 jaar, eerst als technisch schrijfster, later als systeemanaliste. Zij geeft zich op als vrijwillige stadspolitie en krijgt zo een eerste inzicht in de overheidspolitie.


Tussen 1984 en 1986 schrijft zij drie romans gebaseerd op haar misdaadervaring, maar allen worden geweigerd. Mysterious Press weigert ook, maar hoofdredacteur Sara Ann Freed schrijft er een soort aanmoediging bij die Patricia Cornwell aan het denken zet. Sara Ann Freed adviseert namelijk om de mannelijke detective, die tot dan toe haar centrale figuur in haar boeken is, te lozen en om Kay Scarpetta een meer centrale rol te laten spelen. Zo verschijnt in 1990 haar eerste boek Postmortem (Fataal weekend). Dit boek is het begin van de Kay Scarpetta-reeks die haar een prominente plaats in de thrillerwereld oplevert.

Fataal weekend is het enige boek dat de Edgar Award, de Creasey Award, de Anthony Award, de Macavity Award en de Franse Prix du Roman d'Aventure binnen één jaar wint - en Rigor mortis, dat de prestigieuze Gold Dagger Award voor het beste spannende boek van 1993 wint.

Patricia Cornwells reeks over de vrouwelijke patholoog-anatoom Dr. Kay Scarpetta heeft al meer dan 1,5 miljoen exemplaren in de Benelux verkocht en wint in 1999 de Sherlock Award voor de beste 'detective' die door een Amerikaan gecreëerd is. De serie wordt ook bekroond met de Edgar Award en de Gold Dagger Award.

Patricia Cornwell woont afwisselend in New York en Florida. Een tv-serie over Kay Scarpetta is in de maak bij Prime Video met Nicole Kidman en Jamie Lee Curtis in de hoofdrol.

Lees hier een interview met Patricia Cornwell uit 1999.

29 oktober 2023

Een droom die in vervulling gaat (nieuws, 2023)

Benny Baudewyns wint Hercule Poirot-prijs



De 26ste Hercule Poirotprijs, voor de beste Vlaamse misdaadroman van het afgelopen jaar, is voor Benny Baudewyns (65). Zijn thriller Het Buchinsky incident speelt zich af in een alternatief verloop van de Koude Oorlog. De Poirotprijs is gisteren uitgereikt tijdens Boektopia in Kortrijk.

De Hercule Poirotprijs is in 1998 door Knack Weekend in het leven geroepen om de Vlaamse thrillerauteurs een duwtje in de rug te geven. Op de erelijst staan onder anderen Jef Geeraerts, Pieter Aspe en Luc Deflo. Dit jaar komt Benny Baudewijns daarbij als laureaat. De jury verkoos hem boven ex-winnaars als Wouter Dehairs, Toni Coppers, Jos Pierreux en Bavo Dhooge. Het is de eerste keer dat Baudewyns deze prijs wint, dus ook nu gaat de Luc Deflo-theorie dat de prijs nooit meer dan een keer naar dezelfde winnaar gaat, op.

De winnende misdaadroman Het Buchinsky incident speelt zich af tijdens de Koude Oorlog-periode. In het verhaal zijn de Sovjettroepen in 1945 niet gestopt na de verovering van Berlijn. Ze stoten door tot voorbij Brussel, waardoor het IJzeren Gordijn in Vlaanderen opgetrokken wordt en Brussel een verdeelde stad wordt. Tegen die achtergrond probeert een rechercheur de moord op een meisje in 1935 in Pruisen op te lossen.

Baudewyns heeft de Hercule Poirotprijs in ontvangst genomen tijdens de boekenbeurs Boektopia in Kortrijk. Bij de prijs hoort een cheque van 5.000 euro en een gepersonaliseerde pen van Montblanc. Tijdens Boektopia is ook de prijs voor het beste thrillerdebuut van afgelopen jaar uitgereikt. Die onderscheiding heet de Fred Braeckmanprijs en gaat naar Dieter Rogiers, voor Bot mes.

Baudewyns is een voormalig begrafenisondernemer uit Dilbeek. Hij woont inmiddels negen jaar in Zuid-Spanje. 'Dit is een droom die in vervulling gaat', zegt Baudewyns tegen de site de Zondag. 'Zo moet een sporter zich voelen die een gouden medaille wint op de Olympische Spelen.' De bekroning kon op geen beter moment komen. 'Want ik stond op het punt ermee te stoppen. De verkoop van de boeken gaat al een tijd achteruit. Dit is mijn zestiende roman en ik moet eerlijk zijn, ik ben nooit een grootverkoper geweest. Maar de laatste jaren verdiende de uitgeverij weinig aan mij, het was dikwijls kantje boord.'

(Bron: VRT.be, de Zondag, foto: Facebook)

28 oktober 2023

Wordt verwacht 566 (nieuws, 2023)


Skelet in camper




Bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff verschijnt op 28 november de thriller Stilleven van bestsellerschrijfster Val McDermid. Het gaat om het nieuwste deel in de Karen Pirie-serie van de Engelse 'Queen of
Crime'.


In Stilleven vindt een visser uit Schotland op een koude winterochtend een lichaam. Al snel wordt duidelijk dat de overledene een hoofdverdachte was in een decennia-oude zaak.

Karen Pirie wordt gevraagd het onderzoek te herstarten, aangezien ze de laatste was die het dossier heeft ingezien. Tegelijkertijd zit ze met een andere discutabele zaak. Er is een skelet gevonden in een verlaten camper en alle tekenen wijzen naar een moordenaar die nog altijd op vrije voeten is.

In haar zoektocht naar de waarheid ontdekt Karen een complex netwerk vol leugens. Maar leugens en
geheimen kunnen dodelijk zijn wanneer iemand vastberaden is ze voorgoed geheim te houden...

Val McDermid is een internationale bestsellerauteur met meerdere prijzen op haar naam, waaronder de Diamond Dagger voor haar hele oeuvre. Van haar boeken over Karen Pirie is een succesvolle tv-serie gemaakt met Lauren Lyle (Outlander) in de hoofdrol. De reeks is een bewerking van het boek The Distant Echo van McDermid, die tot nu toe zes boeken over het personage schreef. Een tweede serie is nog niet aangekondigd. 

27 oktober 2023

In Darp en omstreken (nieuws, 2023)

Het is fictie, maar toch....




Schrijver Frank van Zwol, die zich de bijnaam 'De Indiana Jones onder de Nederlandse thrillerauteurs' graag laat aanleunen, heeft weer een nieuw boek uit. Bij zijn eigen uitgeverij Wild verschijnt op 1 november de thriller Speciale opdracht. Daarin duikt de auteur in de schimmige geschiedenis van de Nederlandse kernwapens. 

De jaren 80 werden gekenmerkt door massale protesten tegen kernwapens, maar Frank van Zwol, destijds een dienstplichtig bergingsduiker, beleefde deze tijd vanuit een uniek perspectief. Als bewaker van de kernwapensite in Darp (Drenthe) en bezoeker van het Peloton Speciale Opdrachten, was hij getuige van gebeurtenissen die ver buiten het blikveld van het publiek moesten blijven.

De mysterieuze aard van deze speciale opdracht om draagbare kernbommen te plaatsen was gehuld in oekazes van strikte geheimhouding. Ondanks de druk van geheimhouding binnen de eenheid, weet Van Zwol met Speciale Opdracht een deel van het sluimerende mysterie te ontrafelen, zegt de uitgeverij.

In het fictieve verhaal doet geheim agent Tom Brandt een gruwelijke ontdekking op de kernwapensite in Darp. Er is recent gegraven en er wordt verhoogde radioactiviteit gemeten. Uiterst verontrustend, omdat deze opslagplaats al jaren eerder volledig ontmanteld zou zijn.

Tom en zijn maat Huub Cabot worden door de marechaussee gesommeerd de zaak te laten rusten. In een race tegen de klok vanwege een dreigende apocalyptische aanslag maakt Brandt met hulp van Anneke Spiering, een gepensioneerd geestelijk verzorger, een zenuwslopende jacht op een viertal getraumatiseerde ex-militairen en de geheimen die ze met zich meedragen.

Speciale Opdracht is fictie, maar werpt volgens de uitgever toch een onthullend licht op de tot op heden verborgen Nederlandse kernwapengeschiedenis. Van Zwol heeft inmiddels vijf thrillers op zijn naam staan, waarvan de laatste drie met MIVD-agent Tom Brandt in de hoofdrol.

Frank van Zwol (1963) skiede voor zijn debuut Het Thule-incident, dat genomineerd werd voor de Schaduwprijs, 600 kilometer over Groenland. Zijn op feiten gebaseerde thrillers zitten vol actie en avontuur en vaak voegen het landschap en de ruige elementen van het hoge noorden een extra personage toe. Meer info over de auteur te lezen op frankvanzwol.nl. Bij uitgeverij Wild verschijnen niet alleen Van Zwols thrillers, maar ook de boeken van beroepsavonturier Jolanda Linschooten

Gesignaleerd 606 (nieuws, 2023)

Sara Strömberg - Sluw



Bij uitgeverij Cargo verschijnt op 9 november de thriller Sluw van Sara Strömberg. Met dit boek werd ze in 2021 verkozen tot Debutant van het Jaar door de Swedish Academy of Crime Fiction.

De herfst is net ingetreden in Åre, een chic skigebied op de grens met Noorwegen. Hoewel er nog toeristen rondlopen, is de lokale bevolking al begonnen met plannen maken voor de lange donkere wintermaanden.

Ver weg van de luxe restaurants en dure winkels van Åre liggen enkele plattelandsdorpen. Het is er zo afgelegen dat wanneer een jonge vrouw vermoord wordt aangetroffen in de bossen niemand veel over het slachtoffer lijkt te weten, en ook de politie toont weinig interesse in de zaak.

Vera Bergström is onlangs ontslagen na een carrière van dertig jaar als verslaggeefster bij de plaatselijke krant, en – een ongeluk komt nooit alleen – ze is net verlaten door haar man.

Om nog iets van haar leven te maken duikt ze op de moordzaak. Als Vera het verleden van de dode vrouw onderzoekt, wordt duidelijk dat de banden van het slachtoffer met het gebied dieper en donkerder zijn dan de meeste mensen vermoeden. Vera raakt steeds meer geobsedeerd door de vraag wie de vrouw was, wie haar vermoord heeft en waarom. Maar het duurt uiteraard niet lang voordat ze zelf ook gevaar loopt.

Sara Strömberg (1975) is freelancejournalist en schrijver. Ze woont en werkt in Östersund, niet ver van het gebied waar haar boeken zich afspelen.

24 oktober 2023

Gesignaleerd 605 (nieuws, 2023)

Yvonne Doorduyn - De affaire



In 2020 debuteerde Yvonne Doorduyn succesvol met Onmacht. In deze thriller gaf ze een inkijkje achter de schermen van het Binnenhof. Ook haar tweede thriller De affaire speelt tegen deze achtergrond, al is het ditmaal niet de Haagse politiek, maar de Europese in Brussel. De affaire is verschenen bij Ambo|Anthos.

Jacky Leeghwater werkt in Brussel als correspondent van de Volkskrant. Elke maand reist ze samen met Europarlementariërs naar het Franse Straatsburg voor de stemmingen. Daar is het leven losbandiger dan thuis.

Tegen haar principes in komt ze terecht in een liefdesaffaire met de immens populaire politiek leider van de Groenen in het Europees Parlement. De beroepseer wringt en er zijn andere redenen om de benauwende relatie snel te beëindigen.

Als Jacky het uitmaakt, ontdekt ze dat de macht van haar minnaar verder reikt dan de Europese politiek. Ze raakt verstrikt in een netwerk van corruptie, machtsmisbruik en geweld en is haar leven niet meer zeker. Om te overleven klampt ze zich vast aan haar aanbidder. Maar kan ze hem vertrouwen?


Yvonne Doorduyn is speechschrijver bij het ministerie van Defensie. Eerder was zij woordvoerder bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu, persvoorlichter in het Europees Parlement en politiek verslaggever bij de Volkskrant.

Met haar debuutthriller Onmacht belandde ze op de shortlist van de Beste Nederlandse Vrouwenthriller, de MAX Bronzen Vleermuis, de Hebban Thrillerprijs en de Hebban Debuutprijs. 

Moordlustige familie (nieuws, 2023)

Lerares aan het hoofd van miljardenimperium



De familie Wolf uit De opvolger van James Patterson doet in veel opzichten denken aan de familie Roy uit de Amerikaanse tv-serie Succession. Qua manipulaties en list en bedrog doen deze mediareuzen niet voor elkaar onder. En dat benadrukt uitgeverij Cargo maar al te graag, die de nieuwe thriller van Patterson op 2 november op de markt brengt. 'James Patterson op zijn best in een thriller van Succession-achtige allure', meldt de uitgever.

Wanneer mediamagnaat Joe Wolf slachtoffer wordt van een moordaanslag wordt zijn dochter Jenny Wolf aangewezen als zijn opvolger. De zesendertigjarige lerares krijgt daarmee de leiding over het miljardenimperium van haar familie, een familie die de Roys uit Succession doet verbleken.

Niet alleen moet ze leiding geven aan de prestigieuze San Francisco Tribune, ook is ze plotseling eigenaar van het legendarische football team The Wolves.

Bovendien is ze vastbesloten de moordenaar van haar vader te vinden – en te leren wie ze van de nietsontziende en gewetenloze mensen om haar heen kan vertrouwen.

Lees alvast de eerste hoofdstukken in dit leesfragment.

James Patterson (1947) is de succesvolste hedendaagse thrillerauteur ter wereld. Van zijn boeken zijn meer dan 300 miljoen exemplaren verkocht. Hij schreef de zeer succesvolle thrillerreeksen Alex Cross en The Women’s Murder Club, en werkte samen met onder anderen Bill Clinton en Dolly Parton. James Patterson woont en werkt in Florida.

23 oktober 2023

Totaal onverwacht! NOT! (nieuws, 2023)


Corine Hartman wint oeuvreprijs




De Spanningsblog memoreerde het al eerder: als het om imposant oeuvre gaat, steekt Corine Hartman ver uit boven haar rivalen op de shortlist van de MAX Gouden Vleermuis 2023. En de jury heeft deze blog goed gelezen, want de schrijfster - de enige Nederlandse auteur onder de genomineerden - kreeg gisteren deze prijs uitgereikt. 

Plaats delict was het Nederlands Thrillerfestival in het Stadstheater in het eeuwig pittoreske Zoetermeer, waar BZ'er (bekende Zoetermeerder) Jan Slagter de oeuvreprijs tijdens deze vijtiende editie aan de schrijfster uit de Achterhoek uitreikte.

Voor wie het niet weet: de Max Gouden Vleermuis is een Nederlandse oeuvreprijs voor een binnenlandse of buitenlandse auteur van meerdere spannende boeken. De prijs wordt sinds 2013 uitgereikt tijdens het jaarlijkse Thrillerfestival. De prijs bestaat uit een oorkonde, een sculptuur en een geldbedrag van 5000 euro.

De jury spreekt haar respect uit voor de meer dan 25 thrillers die Corine Hartman in relatief korte tijd heeft afgeleverd. 'Vanaf 2007 is Corine een vaste waarde in de wereld van het spannende boek en de voortekenen wijzen er niet op dat daar spoedig een einde aan zal komen.'

Corine Hartman (1964) is bestsellerauteur van onder meer de Jessica Haider-serie en De IJsselmoorden-trilogie. Haar boeken werden meermaals genomineerd voor de Gouden Strop, en ze won tweemaal de Hebban Award. Ook won ze de Storytel Award voor Hij volgt je, als best beluisterde en gewaardeerde luisterboek van 2021. In februari 2023 verscheen haar nieuwe boek De vrouw die vergat te leven, een nieuw deel in de cosy crime reeks met kunstschilder Eva Romeijn in de hoofdrol, die als een Miss Marple moordzaken oplost in de Achterhoek. In deze reeks verschenen eerder de titels De dode die niet werd gemist en De hond die naar het asiel moest.

17 oktober 2023

Exit (nieuws, 2023)


Hermes Thriller Award ter ziele




Na twee edities is er een eind gekomen aan de Hermes Thriller Award. Dat heeft de organisatie van de thrillerprijs op Facebook bekendgemaakt.

Een kleine week geleden liet misdaadschrijver Gerard Nanne, de drijvende kracht achter het Hermes Thriller Collectief, weten door 'privé-omstandigheden' uit de organisatie te stappen. 'Wat niet wil zeggen dat er geen vervolg komt op de Hermes Thriller Award', schreef hij op Facebook. 'Integendeel. Voor volgend jaar staat deze gewoon weer gepland.'

Maar nu geldt er toch weer een andere werkelijkheid. De award is ter ziele. 'Na goed overleg hebben we helaas besloten te stoppen met de Hermes Thriller Award', meldt de organisatie. 'De edities 2023 en 2024 waren succesvol wat betreft de deelname aan de schrijfwedstrijd en het inzenden van boeken voor de Award.' De bezoekersaantallen op de uitreikingen in het zalencentrum in Ermelo vielen echter bar tegen. 'Ze bleven jammer genoeg te ver achter bij onze verwachtingen.'

In 2023 was schrijer Bas Haan de eerste winnaar van de Hermes Thriller Award. Hij won met zijn debuut Lenoir een cheque van 500 euro en 'eeuwige roem'. Hetzelfde prijzenpakket viel Gerrit Barendrecht, schrijver van De Ripper Connectie, ten deel. Hij kreeg als tweede, en, naar nu blijkt, laatste winnaar de prijs op 7 oktober jongstleden uitgereikt door tv-presentator Özcan Akyol. 

15 oktober 2023

Wordt verwacht 565 (nieuws, 2023)

Verdwenen tijdens Kerstmis



Op het fictieve Noordzee-eiland Doggerland gebeurt altijd wat. Sterker, er gebeurt zo veel dat schrijfster Maria Adolfsson er een serie thrillers over heeft gepubliceerd. Op 23 november verschijnt bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff het zesde deel Noodzakelijk kwaad. Rechercheur Karen Eiken Hornby moet opnieuw aan de bak. 

Kerstmis nadert als de excentrieke kunstenaar Raymond Osse in een vlaag van woede van huis verdwijnt. Rechercheur Karen Eiken Hornby krijgt de opdracht contact te houden met de familie
totdat er een formele zoekactie kan worden gestart.

Karen begint langzaam te vermoeden dat de verdwijning van Raymond niet vrijwillig was. Maar dan blijkt dat iemand het op haar heeft voorzien, iemand die niet wil dat de waarheid boven water komt.

En dat is nog de minste van Karens zorgen, want haar zus Helena heeft een brief ontvangen die haar verbijstert. Met iedere zaak voelt inspecteur Kate Hornby zich ouder worden en ze maakt zich zorgen over haar gezondheid en toenemende vermoeidheid, maar ze is ontegenzeggelijk de beste persoon om de mysteries te ontrafelen op dit eiland vol geheimen. Steeds zet ze alles op alles, terwijl de geschiedenis van het eiland haar onderzoeken behoorlijk vertroebelt.

Maria Adolfsson woont in Stockholm en werkte als communicatie-expert en persvoorlichter. Haar boeken over Doggerland verschijnen in meer dan vijftien landen. Een tv-serie is in de maak.

Gesignaleerd 604 (nieuws, 2023)

Malin Stehn - Tot de dood ons scheidt



Bij uitgeverij Cargo verschijnt op 26 oktober de nieuwe thriller van Malin Stehn, Tot de dood ons scheidt. 'De waarheid komt hoe dan ook aan het licht', is de waarschuwende teaser op de cover.

Emily gaat trouwen en alles rond haar uitbundige kasteelbruiloft is tot in de puntjes geregeld. Er zijn slechts drie details waar Emily geen invloed op heeft: het weer, haar moeder Annika en haar oudere broer Erik.

Het weer pakt fantastisch uit, maar tijdens het extravagante huwelijksfeest lopen de spanningen onder de gasten op. Wanneer in de donkere kasteeltuin een gruwelijke ontdekking wordt gedaan, komt veel wat verborgen was aan het licht.

Tot de dood ons scheidt draait om twee families van wie het gewone leven, vol voetbaltrainingen en gezamenlijke verjaardagen, wordt verscheurd door een auto-ongeluk waarbij een familielid betrokken is.

Acht jaar later worden beide families herenigd op de bruiloft, waar duidelijk wordt dat alle wonden uit het verleden nog lang niet zijn geheeld. Je kunt een geheim nog zo goed bewaren, de waarheid komt uiteindelijk altijd boven…

Malin Stehn is een veelgeprezen auteur van meer dan veertig romans voor jongere lezers. Een gelukkig nieuwjaar is haar debuut voor volwassenen en werd meteen een bestseller in Zweden. Het boek is ook genomineerd voor de De MAX Bronzen Vleermuis 2023.

13 oktober 2023

De Deflo Code (nieuws, 2023)


Guy Prieels en Benny Baudewyns in de race voor Hercule Poirot-prijs




Guy Prieels en Benny Baudewyns zijn de grootste kanshebbers op de Hercule Poirot-prijs. Zij moeten het opnemen tegen vier winnaars van deze Vlaamse thrillerprijs.

Voor de goede rekenaar: de jury heeft zes auteurs genomineerd voor de Hercule Poirot-prijs. Vier ex-winnaars, Jos Pierreux, Toni Coppers, Wouter Dehairs en Bavo Dhooge krijgen gezelschap van Benny Baudewyns en Guy Prieels. Als de theorie van de in 2018 overleden schrijver Luc Deflo ook dit jaar opgaat, dat een schrijver niet meer dan één keer de thrillerprijs wint, dan maken Baudewyns en Prieels de meeste kans.

Voor het beste debuut, de Fred Braeckman Award, komen drie schrijvers in aanmerking: Sophie Delporte, Dieter Rogiers en Bjorn Van den Eynde.

De Knack Hercule Poirot-prijs is aan de 26e editie toe en is hiermee een van de langstlopende boekenprijzen in Vlaanderen. De prijs bekroont het beste Vlaamse spannende boek van het afgelopen jaar. De jury kiest de winnaar uit de Vlaamse misdaadromans die verschenen na 30 september 2022 en voor 1 oktober 2023.

De zes genomineerden op een rijtje:
Benny Baudewyns met Het Buchinsky incident (Storyland)
Toni Coppers met Onschuld (Borgerhoff en Lamberigts)
Wouter Dehairs met Brussel Blues (Lannoo)
Bavo Dhooge met Samoerai (Horizon)
Jos Pierreux met Rijke mensen sterven niet (Vrijdag)
Guy Prieels met De diva en de demon (Houtekiet)

Drie kandidaten voor debuutprijs, de Fred Braeckman Award:
Sophie Delporte met Ik kan je redden (Borgerhoff en Lamberigts)
Dieter Rogiers met Bot mes (Vrijdag)
Bjorn Van den Eynde met De Engelenmoord (Pelckmans)

Op zaterdag 28 oktober wordt op ‘Boektopia’ in Kortrijk Xpo bekendgemaakt wie de 26e Knack Hercule Poirot-prijs wint, met het daaraan verbonden bedrag van 5.000 euro en de gepersonaliseerde pen van Montblanc. Bij deze gelegenheid wordt ook de winnaar van de Knack.be publieksprijs bekendgemaakt.

12 oktober 2023

Gesignaleerd 603 (nieuws, 2023)

Arnaldur Indriðason - Razende storm



Bij Volt (niet de partij, maar de uitgeverij) is Razende storm van Arnaldur Indriðason verschenen. De thriller is het vijfde deel in de Konráð-reeks.

Een weduwe vindt tussen de bezittingen van haar overleden man een aftands pistool. Ze weet niet goed wat ze ermee moet doen en besluit het in te leveren bij de politie, die vervolgens ontdekt dat het het moordwapen blijkt te zijn in een oude, onopgeloste zaak.

Als de voormalige politieman Konráð hierover hoort wordt zijn nieuwsgierigheid gewekt; zijn vader bezat ooit een wapen dat erg op dit pistool lijkt. Zijn speurtocht voert hem terug naar het verleden en brengt meer aan het licht dan hij ooit had kunnen vermoeden.

Arnaldur Indriðason (Reykjavík, 1961) is historicus en schrijver. Hij is winnaar van de Martin Beck Award (voor de beste thriller in Noord-Europa) en de CWA Gold Dagger Award (de grootste internationale prijs voor het spannende boek).

Van zijn boeken zijn wereldwijd ruim achttien miljoen exemplaren verkocht. In de jaarlijkse thrillergids van Vrij Nederland kregen twee van zijn boeken het maximale aantal van vijf sterren toebedeeld.

65 weken (nieuws, 2023)


'Heintje Davids' opnieuw genomineerd voor NS Publieksprijs




Esther Verhoef kan met recht de 'Heintje Davids van de NS Publieksprijs' worden genoemd. Zoals de zangeres en grappenmaakster die constant haar comeback aankondigde, keert Verhoef ook steeds terug op de shortlist van de prijs. Dit jaar alweer voor de tiende keer, nu met haar thriller Alter ego.

Tot en met 8 november kan er gestemd worden voor de NS Publieksprijs, de grootste publieksprijs voor boeken in Nederland, via www.nspublieksprijs.nl. De zes nominaties werden gisteren na het veel belangrijkere nieuws over de gevechten tussen Hamas en Israël bekendgemaakt in actualiteitenprogramma EenVandaag op NPO 1.

De nominaties voor de NS Publieksprijs 2023 zijn:

Alter EgoEsther Verhoef (Prometheus)
De CaminoAnya Niewierra (Luitingh-Sijthoff)
Het Koninklijk HuisHerman Koch (Ambo|Anthos)
KoraalrifSuzanne Vermeer (A.W. Bruna)
Wat stilte wilArthur Japin (De Arbeiderspers)
Wij waren, ik ben. Weg uit RuinerwoldIsrael van Dorsten (Uitgeverij Pluim)

Volgens de Stichting CPNB inspireren deze zes genomineerde auteurs 'met hun boeken veel lezers en mogen ze zich met recht leesambassadeurs van 2023 noemen'. Tijdens de stemperiode schuiven zij of - in het geval van de achter Suzanne Vermeer schuilgaande echte schrijver - hun plaatsvervangende ambassadeurs aan bij Tijd voor MAX op NPO 1 om te praten over hun genomineerde werk.

Winnaar bekend op 8 november
Op woensdag 8 november sluiten de stembussen om 17.00 uur, waarna in aanwezigheid van de genomineerden in EenVandaag op NPO 1 bekend wordt gemaakt welk boek de titel ‘Boek van het Jaar 2023’ krijgt. De NS Publieksprijs bestaat, naast de eretitel Boek van het Jaar 2023, uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500 en promotie van het boek op de schermen in de treinen van NS in de week na de uitreiking.

Van de zes genomineerde titels behoort de helft tot het spannende genre. Naast Alter ego zijn dat De Camino en Koraalrif. De lijst met nominaties voor de NS Publieksprijs 2023 bevat dit jaar twee schrijvers die nog niet eerder genomineerd zijn: Israel van Dorsten en Anya Niewierra. De andere schrijvers werden allemaal eerder genomineerd. Arthur Japin won de publieksprijs in 2008, voor zijn boek De overgave en Herman Koch won de prijs in 2009 met zijn boek Het diner. Esther Verhoef, dit jaar voor de tiende keer genomineerd, won in 2011 met Déjà vu. Vermeer en Verhoef waren ook vorig jaar genomineerd voor de NS Publieksprijs, maar die werd toen niet uitgereikt wegens manipulatie met de stemmen. 

Er zit nogal verschil in het aantal weken dat de genomineerde titels in de Bestseller 60 stonden. Het Koninklijk Huis noteerde 9 weken, Koraalrif 11 weken, Alter ego 27 weken, Wij waren, ik ben, 29 weken en Wat stilte wil kwam 33 keer in de Bestseller 60. Maar Anya Niewierra steekt er ver bovenuit met 65 noteringen (and still counting...) voor De Camino. Israel van Dorsten is de enige auteur die de nummer 1-positie bereikte.  

11 oktober 2023

Formules (nieuws, 2023)

Bestsellerauteur Camilla Läckberg zou schrijven uitbesteden



De Zweedse bestsellerauteur Camilla wordt ervan beticht dat ze enkele boeken niet zelf schreef. Data-analyse van haar werk zou opvallende gelijkenissen vertonen met de stijl van een collega-auteur.

Een journalist van het online magazine Kvartal haalde alle boeken van Camilla Läckberg (29 miljoen verkochte boeken in 60 landen) door een softwareprogramma die de woorden in een tekst telt en er statische formules op toepast. De resultaten worden dan in een diagram gepresenteerd. Wat bleek? Zeker haar eerste boeken, de Fjällbacka-reeks met het detectivekoppel Erica Falck en Patrik Hedström, bleken stilistisch nauw verwant. Maar haar recente wraakthrillers stonden in een andere hoek van het diagram.

Kvartal vergeleek de boeken van Läckberg met die van acht andere Zweedse thrillerauteurs. Daarvoor gebruikte men een ander programma, JGAAP. Dat vond een opvallende gelijkenis tussen boeken van Läckberg, waaronder Zilveren vleugels (2020), en die van Pascal Engman. Die schrijver werkte als redacteur van Läckberg bij haar uitgeverij.

Volgens Kvartal maakte de schrijfster gebruik van een ghostwriter. Op Instagram ontkende ze dat. Ook Engman ontkent dat er sprake is van ghostwriting. 

(Bron: De Morgen)

10 oktober 2023

Veertig jaar later (nieuws, 2023)

True crime klassieker in nieuw jasje



Volgende maand is het veertig jaar geleden dat bierbrouwer Freddy Heineken werd ontvoerd. Over deze geruchtmakende zaak schreef misdaadjournalist Peter R. de Vries een true crime boek dat uitgroeide tot een klassieker. Het boek verschijnt in een nieuw jasje.

De geïllustreerde editie van De ontvoering van Alfred Heineken van Peter R. de Vries, met niet eerder getoond materiaal, is vandaag verschenen. Voor deze editie heeft De Vries' zoon Royce een nieuw nawoord geschreven.

Het boek is een verslag van de ontvoering van bierbrouwer Alfred Heineken en zijn chauffeur door onder anderen Willem Holleeder en Cor van Hout. Het boek is al decennialang het bestverkochte misdaadboek van Nederland. Deze nieuwe editie bevat meer dan honderd foto’s.

In dit boek beschrijft Peter R. de Vries het verbijsterende verhaal van de ontvoering van bierbrouwer Alfred Heineken en diens chauffeur Ab Doderer in november 1983, verteld door het brein achter deze kidnap, hoofddader Cornelis van Hout. Bijna van minuut tot minuut onthult Van Hout hoe hij samen met zijn vier gabbers de ontvoering beraamde, uitvoerde en zodoende 35 miljoen gulden losgeld incasseerde. Nooit eerder gaven criminelen van dit kaliber zo uitvoerig inzage in hun leven en werkwijze.

Lees hier een fragment

Peter R. de Vries was Nederlands bekendste misdaadjournalist. Hij schreef honderden onthullende reportages en verscheidene boeken. Op tv presenteerde hij jarenlang een spraakmakend misdaadprogramma. Vanuit zijn journalistieke werk raakte De Vries dikwijls actief betrokken bij de slachtoffers van misdaden, en door zijn inzet zijn talloze misdrijven, soms decennia later, opgelost. In 2021 is Peter R. de Vries na een moordaanslag overleden.

08 oktober 2023

Roem en cheque (nieuws, 2023)


Thrillerprijs voor Gerrit Barendrecht




Hij greep net naast de Gouden Strop, maar afgelopen weekend was het wél raak voor Gerrit Barendrecht. Met De Ripper Connectie won hij de Hermes Thriller Award. De prijs werd dit weekend voor de tweede keer uitgereikt.

Uit de longlist van 98 inzendingen uit Nederland en Vlaanderen haalden vijf genomineerden het podium. Een negenkoppige jury koos uiteindelijk voor De Ripper Connectie van Gerrit Barendrecht.

De overige genomineerden waren: Elvin Post (Breekpunt), Charles den Tex (De Repair Club), Pamela Sharon (Oktober koning) en Boris Dittrich (Het laatste woord).

Naast eeuwige roem bestond de prijs uit een cheque van 500 euro en een speciaal voor deze prijs ontworpen trofee. De prijs werd in zalencentrum Ermelo in een volgens de organisatie sfeervolle ambiance uitgereikt door schrijver, columnist, radio- en televisiepresentator Özcan Akyol.

Televisieregisseur Gerrit Barendrecht won in mei van dit jaar de Hebban Thrillerprijs, een lezersprijs. Barendrecht schreef eerder de thrillers De Parijse connectie en De Russische connectie, die zich net als De Ripper connectie afspelen in negentiende-eeuws Amsterdam.

In het winnende boek reist de lezer terug naar 1899. Inspecteur Katz en journaliste Ida de Morsain onderzoeken de moord op een prostituee. Die is hevig toegetakeld op een manier die doet denken aan Jack the Ripper. Alleen lag de vrouw in een steegje in Amsterdam en niet in Londen.

07 oktober 2023

Wordt verwacht 564 (nieuws, 2023)

Pubers in een te volwassen wereld  



Volgend jaar op Netflix, nu als boek, meldt uitgeverij De Geus over Sta ons bij van Malin Persson Giolito. De thriller van de schrijfster van Quicksand en Als de twijfel toeslaat verschijnt op 7 november.

Dogge en Billy zijn al vrienden sinds ze elkaar op zesjarige leeftijd in de buurtspeeltuin troffen. Vanaf hun twaalfde doorkruisen ze diezelfde wijk als runners voor de lokale drugsbende, aangetrokken door de belofte van snel geld.

Maar als een van hen dat leven achter zich probeert te laten, merken de pubers dat ze verstrikt zijn geraakt in een veel te volwassen wereld. Een fatale confrontatie in die oude vertrouwde speeltuin is het onvermijdelijke gevolg.

'In deze thriller laat Persson Giolito zien wat er gebeurt als een samenleving degenen die haar bescherming het hardst nodig hebben in de steek laat', aldus de uitgeverij.

Malin Persson Giolito (Stockholm, 1969) werkte als advocaat bij het grootste advocatenkantoor van Scandinavië voor de Europese Commissie. Ze woont in Brussel met haar gezin. Eerder verschenen bij De Geus Quicksand en Als de twijfel toeslaat. Quicksand werd verkozen tot beste Zweedse en beste Scandinavische thriller door de Swedish Crime Writers’ Academy, won de Glazen Sleutel voor beste Noordse misdaadroman en werd als eerste Netflixserie van Zweedse bodem verfilmd. Ook van Sta ons bij wordt een Netflixserie gemaakt, vanaf 2024 te zien. 

Wordt verwacht 563 (nieuws, 2023)

Door de jungle van Thailand



In februari 2024 gaat de avonturenthriller Argylle in première.  Een maand eerder verschijnt de boekversie van het verhaal bij uitgeverij A.W. Bruna. Het boek van Elly Conway vertelt het verhaal over de wereld die op zijn ondergang afstevent. Om de aardkloot te redden, is iemand met speciale kwaliteiten nodig… De  uitgever: 'Voor de liefhebbers van John le Carré en Robert Ludlum.'

Een hogesnelheidstrein op weg naar Moskou.
Een CIA-vliegtuig dat neerstort in de jungle van de Gouden Driehoek.
Een door de nazi’s geroofde buit, begraven in de afgelegen bergen van Polen.
Een verdwenen schat – het achtste wereldwonder – die al zeventig jaar wordt vermist.

De droom van een Russische oligarch om zijn land in volle glorie te herstellen, brengt de wereld tot op de rand van de afgrond. Meesterspion Frances Coffey, een levende legende binnen de CIA, is de enige die het tij nog kan keren. Maar om haar plan te doen slagen, heeft ze iemand met heel specifieke kwaliteiten nodig.

Argylle is een man met een duister verleden en Coffey weet hoezeer hij daarmee worstelt. Maar ze weet ook dat hij juist dáárdoor de vaardigheden bezit die haar team nodig heeft. En dus zit er maar één ding op: alles op alles zetten om van deze outsider een spion te maken.

Zijn training voert Argylle van de jungle in Thailand naar de boulevards van Monaco, en van de kloosters op Oros Athos tot een vergeten grot diep in de bergen. Een levensgevaarlijke reis die hem eindelijk de juiste richting kan geven in zijn leven, maar die hem ook zijn leven kan kosten…

De film Argylle gaat in februari 2024 in première en wordt geregisseerd door Matthew Vaughn (o.a. Kingsmen). Henry Cavill, Bryce Dallas Howard, Bryan Cranston, Sam Rockwell, Samuel L. Jackson, John Cena en Dua Lipa maken deel uit van de cast van de film.

Elly Conway is geboren en getogen in het noordelijke deel van de staat New York. Ze werkte als serveerster in een 'late night diner' toen ze haar eerste thriller over geheim agent Argylle schreef.

Bekijk de trailer:


Wordt verwacht 562 (nieuws, 2023)

Griezelige gelijkenis



Eerst verschijnen het e-book en het luisterboek en drie maanden later pas de paperbackversie. Je ziet het niet vaak, maar in het geval van De logé van Nelle Lamarr gebeurt het in deze volgorde. Het boek is er vanaf 19 oktober als e-book en audioboek. De paperbackversie ligt vanaf 30 januari 2024 in de winkel.


Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Voor Natalie, die nog steeds rouwt om de dood van haar oudste dochter, Anabel, is Tanya een welkome afleiding én de kans om haar gezin weer dichter bij elkaar te brengen.

De zeventienjarige Paige zit echter niet te wachten op de knappe student die nu in de kamer verblijft die ooit van Anabel was. Naarmate Tanya zich dieper in het gezin nestelt, wordt haar gelijkenis met Anabel met de dag griezeliger.

Tanya lijkt niet alleen op Anabel, iets wat Natalie toeschrijft aan toeval, maar ze begint ook echt als Anabel te klinken…

Terwijl Natalie elke nacht wordt wakker gehouden door haar eigen geheimen en een verleden dat haar achtervolgt, vraagt ze zich in toenemende mate af wie ze nou wérkelijk in haar huis heeft verwelkomd. Tanya is overduidelijk slecht nieuws… De vraag is echter: hoe slecht?

Nelle Lamarr
werkte jarenlang als producer en schrijver in de televisiewereld waarbij ze o.a. verantwoordelijk was voor de serie Power Rangers. Onder pseudoniem schreef ze eerder tientallen romans. De logé is haar thrillerdebuut.

Lees hier een fragment


Wordt verwacht 561 (nieuws, 2023)

In hun bed



Gasten en vis blijven maar drie dagen fris, luidt het spreekwoord dat de lading van de nieuwe thriller van B.A. Paris prima dekt. Op 11 november verschijnt bij Ambo|Anthos haar thriller De gast. 'Soms blijft een logé te lang', meldt de cover. Dan weet je het wel...

Wanneer Iris en Gabriel terugkeren van vakantie wacht hun een nare verrassing: Laure, een vriendin van de twee, is in hun huis getrokken. Ze slaapt in hun bed, draagt de kleding van Iris en heeft zelfs de inrichting veranderd.

Het blijkt dat ze haar echtgenoot heeft verlaten nadat hij een affaire had opgebiecht. Iris en Gabriel willen er zijn voor Laure, maar die gedraagt zich steeds vreemder.

Haar aanwezigheid zet de verhoudingen op scherp en geheimen uit het verleden komen aan de
oppervlakte. Het duurt niet lang voordat het breekpunt daar is...

Ze geniet van het schrijven van thrillers, maar liever leest ze romans, meldt B.A. Paris op de website van Ambo|Anthos. De schrijfster is van Frans-Ierse afkomst en groeide op in Engeland. Ze verhuisde naar Frankrijk, waar ze met haar man een talenschool opzette. Momenteel woont ze weer in Engeland. Eerder schreef ze de bestsellers Achter gesloten deuren, Gebroken, Breng me terug, Het dilemma, De therapeut en De gevangene.

04 oktober 2023

Imposant oeuvre (nieuws, 2023)


Corine Hartman maakt kans op Gouden Vleermuis




Corine Hartman is de enige Nederlandse auteur die kans maakt op de oeuvreprijs MAX Gouden Vleermuis 2023. Haar vijf concurrenten komen uit Groot-Brittannië, Vlaanderen en IJsland.

Van drie van de zes genomineerden voor de MAX Gouden Vleermuis stond hun wieg in het Verenigd Koninkrijk. Het zijn Robert Bryndza (nu woonachtig in Slowakije), Helen Fields en Carla Kovach. De Vlaamse Sterre Carron en bestsellerauteur Arnaldur Indriðason uit IJsland maken de shortlist compleet. Op de vijftien namen tellende longlist stonden naast Hartman nog drie Nederlandse auteurs: Melissa Skaye, Linda Jansma en Peter de Zwaan.

De MAX Gouden Vleermuis gaat naar de auteur met het volgens de jury meest imposante oeuvre van ten minste vijf boeken. Verdere criteria dan dat de auteur bereid moet zijn om op 22 oktober de prijs te komen ophalen op het Nederlands Thrillerfestival in Zoetermeer, meldt het reglement niet.

Als het gaat om imposant oeuvre in de zin van het aantal geschreven boeken, dan zijn er nogal wat verschillen tussen de auteurs. Carla Kovach en Helen Fields schreven er ieder acht. Robert Bryndza heeft er twaalf op zijn naam staan, Sterre Carron heeft er 21 geschreven en Arnaldur Indriðason 24. Corine Hartman steekt er met 33 (e-books niet meegerekend) ver bovenuit. Hartman maakt dus de grootste kans op oeuvreprijs, bovendien is de rit vanuit de Achterhoek naar Zoetermeer wel te overzien. 

Op het thrillerfestival worden de aanwezige auteurs door Janneke Siebelink geïnterviewd waarna de prijs aan de winnaar zal worden uitgereikt door de directeur van Omroep MAX, Jan Slagter. 

De organisatie heeft ook de shortlist bekendgemaakt van de MAX Bronzen Vleermuis 2023, de prijs voor de beste debuutthriller. De shortlist (in alfabetische volgorde): De engelenmoord van Bjorn Van den Eynde, De man met duizend gezichten van Lex Noteboom, Gebroken stemmen van Lotte Leenaerts, Een Gelukkig Nieuwjaar van Malin Stehn, In de schaduw van Shelley Burr  en Jacht van Geert Klaasen.

Voor het derde achtereenvolgende jaar wordt ook de MAX Zilveren Vleermuis, de prijs voor de beste thriller, uitgereikt. Thomas Olde Heuvelt is de enige genomineerde Nederlands schrijver. Zal zijn boek November bekroond worden? Of gaat de prijs naar Cocaïne van Pascal Engman, De 20 van Sam Holland, De handlanger van Steve Cavanagh, De schaduwman van Helen Fields of Eerlijk duurt het langst van Darby Kane?