29 september 2021

Wordt verwacht 500 (nieuws, 2021)

Hoogbejaarde detectives  Bij uitgeverij Cargo verschijnt op 28 oktober De man die twee keer doodging van de Britse schrijver Richard Osman. Het is het vervolg op de bestseller De moordclub (op donderdag).

Het kwartet speurneuzen op leeftijd waarmee de lezer kennis had kunnen maken in Osmans eersteling. keer terug met een nieuw avontuur.

Het is weer donderdag, en de vier bejaarde leden van de moordclub verzamelen zich in het restaurant van hun verzorgingstehuis. Terwijl de flessen wijn op tafel komen hopen Joyce, Ibrahim en Ron dat Elizabeth een nieuwe cold case voor hen heeft – een moordzaak die ze als amateurspeurders kunnen gaan oplossen.

Elizabeth is er echter met haar hoofd niet bij. Ze heeft een brief ontvangen van haar voormalige echtgenoot Douglas. Hij werkt voor de Engelse inlichtingendienst M15 en is op de vlucht voor de maffia, vanwege een akkefietje met 20 miljoen pond aan gestolen diamanten.

Voordat de moordclub hem kan helpen, wordt Douglas vermoord. De vier bejaarde speurneuzen zijn nu zelf het doelwit. Slagen ze erin de diamanten op te sporen voordat de moordenaar hen uit de weg laat ruimen?

Richard Osman is televisieproducent en de presentator van Pointless en andere populaire programma's op de BBC. De moordclub (op donderdag) was het bestverkochte boek van Engeland in 2020. Ook in Nederland is zijn debuut goed ontvangen en werd het meermaals herdrukt. Steven Spielberg heeft de filmrechten gekocht. Osman ontving in 2019 een voorschot van ruim 1,2 miljoen euro voor zijn debuut. Bij het verschijnen van dit boek bood zijn uigeverij verzorgingshuizen en buurtcentra aan een eigen boekenclub te beginnen. Met het initiatief werd geprobeerd eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan, door ze samen te brengen en te laten praten over het boek.  

23 september 2021

Bijna discriminerend (nieuws, 2021)

Toni Coppers: 'Uitsluiten Vlaamse uitgevers dieptreurig'  De Vlaamse thrillerschrijver Toni Coppers vindt het besluit van de Stichting Gouden Strop om Vlaamse uitgevers niet meer mee te laten dingen in de race om de thrillerprijs, 'dieptreurig'. Dat zegt hij in een reactie in de krant De Morgen. 

De Gouden Strop, die al 36 jaar bestaat, ziet de media-aandacht tanen. Daarom wil de organisatie er een uitsluitend Nederlandse trofee van maken. Hoofdargument: winnaars van Vlaamse uitgevers genereren in Nederland nauwelijks enige verkoop of media-aandacht. Sinds de Strop wordt toegekend, ging de prijs acht maal naar Vlaanderen.

Toni Coppers, meermaals winnaar van de Hercule Poirot Publieksprijs en enkele keren kanshebber op de Gouden Strop, wordt uitgegeven door het Vlaamse Manteau dat dus niet meer mag meedingen. Coppers: 'Juist op het moment dat Vlaamse (thriller)auteurs meer aandacht beginnen te krijgen in de kranten – van De Telegraaf tot de Volkskrant', zegt hij. 'Of speelt het mee dat Nederlandse thrillerauteurs niet mogen inzenden voor de Hercule Poirotprijs, Vlaanderens enige grote thrillerprijs?' 

Overigens kunnen Vlaamse thrillerauteurs wel meedoen aan de strijd om de Gouden Strop als ze publiceren bij een Nederlandse uitgeverij. 'Een tikje absurd', vindt Coppers. 'Als je dus als Vlaming bij De Geus of Cargo uitgeeft, kun je hem wel winnen? Er klopt iets niet in hun redenering.'

Ook Rudy Vanschoonbeek van uitgeverij Vrijdag, met onder anderen Louis van Dievel en Gouden Strop-winnaar Dominique Biebau in zijn fonds, vindt dat 'niet consequent' en 'bijna discriminerend'. Vanschoonbeek zegt dat Biebau, na zijn winst voor Russisch voor beginners, wel degelijk veel Nederlandse verkoop én aandacht losmaakte. 'We hebben er toen ettelijke duizenden exemplaren meer van verkocht.'

(Bron: De Morgen)

Gesignaleerd 524 (nieuws, 2021)

Louis van Dievel - Witte oren  Bij uitgeverij Vrijdag verschijnt op 1 okober de nieuwe thriller van Louis van Dievel, oud-winnaar van de Hercule Poirotprijs. Witte oren, over vuile was in het dorpje Kerkevoort, is  uitgesloten van deelname aan de Gouden Strop, omdat het een publicatie van een Vlaamse uitgever betreft.

Tegen roddels en verdachtmakingen is geen kruid gewassen. In Kerkevoort weten ze daar alles van.

Wanneer Lucienne Stassen, die haar hele leven iedereen heeft beloerd en bespioneerd, op sterven ligt, hangt ze met pervers genoegen de vuile was van het dorp uit. Maar wat is er waar van de beschuldigingen van overspel, verkrachting en zelfs pedofilie?

Stond Bart werkelijk met Dirk te kussen achter de glascontainer? Wilde Marina haar liefdesrivale echt met een mes vermoorden? Aan de cafétoog wordt iedere nieuwe roddel druk becommentarieerd. Niemand vertrouwt elkaar nog. Er wordt gedreigd, op wraak gezonnen.

Intussen gaat het gewone leven ook gewoon door. Maar wat is 'gewoon' in Kerkevoort waar een pornobaas een duistere held is, een loodgieter vijf keer per dag moet ejaculeren en waar de rijkste man van het dorp iedere zondag de parkeerplaats van de Carrefour afspeurt naar verloren kleingeld? En waarom heeft Lucienne Stassen in hemelsnaam witte oren?

Louis van Dievel is journalist en auteur. Zijn roman De Pruimelaarstraat prijkte op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2007 en Hof van Assisen werd bekroond met de Knack Hercule Poirotprijs 2012. Witte oren is zijn zeventiende boek. 

Wordt verwacht 499 (nieuws, 2021)

Paardenhoofden in een cirkel   Op 9 november verschijnt bij uitgeverij HarperCollins Holland het boek Zestien paarden van Greg Buchanan. De uitgever noemt het zelf 'het thrillerdebuut van het jaar'.

In het slaperige kustplaatsje Ilmarsh in Engeland ontdekt rechercheur Alec Nichols de hoofden van zestien paarden. Ze zijn deels begraven en vormen samen een cirkel.

Alec weet niet wat hij met dit bizarre schouwspel aan moet en roept de hulp in van forensisch dierenarts Cooper Allen.

In de dagen die volgen, ontdekken Cooper en haar team een reeks misdaden in de gemeenschap: vermissingen, afpersingen, brandstichting en mishandelingen. Niets is wat het lijkt en iedereen is verdacht.

De uitgever: 'Zestien paarden is een briljante en hoogst originele thriller over schuld, trauma en straf, tegen de achtergrond van een gemeenschap die onderhevig is aan veranderingen.'

Verkopers in Nederlandse boekhandels kregen het boek al eerder te lezen en waren opgetogen. Zo zegt Amber Martensen van boekhandel Thomas: 'Niet te geloven dat het een debuut is, dat belooft wat voor de toekomst. Dit is een échte pageturner.’ En Wim Krings (boekhandel Krings) noemt Zestien paarden 'een thriller met een Twin Peaks-achtige sfeer'.

Volgens de uitgeverij veroorzaakte Greg Buchanan (1989) met zijn debuut 'een wereldwijde rechtenstorm'. Zestien paarden zal in meer dan twintig landen verschijnen. Na zijn studie Engelse literatuur schreef hij ook stripverhalen en verhaallijnen voor videogames. In 2019 stond hij op de Forbes 30 Under 30-lijst, een lijst met de meest veelbelovende talenten.

21 september 2021

Aandacht (nieuws, 2021)


'Het besluit wordt breed gedragen' 
 De sectie Misdaadauteurs van de Auteursbond weert voortaan Vlaamse uitgevers van deelname aan de Gouden Strop. En dat 'besluit wordt breed gedragen'. Dat blijkt uit de notulen van de jaarvergadering van de sectie Misdaadauteurs, die afgelopen zaterdag werd gehouden. Bij de vergadering waren overigens maar zestien auteurs aanwezig.

Er ontstaat wel discussie over het besluit, meldt de notulist. Maar er was brede instemming. Want 'Vlaamse uitgevers hebben nooit veel interesse getoond in prijs. Jaargangen met Vlaamse winnaar waren vaak een verloren jaar.' Zo vaak won een Belgische schrijver de Strop nu ook weer niet: van de sinds 1986 in totaal 34 toegekende Gouden Stroppen gingen er acht naar Vlaanderen. 

Of deze maatregel automatisch meer aandacht van de media en boekkopers zal genereren, valt te betwijfelen. Maar nu alleen Nederlandse uitgevers kunnen deelnemen ontslaat hen dat niet van de verplichting om zich optimaal in te zetten voor promotie van het Nederlands(talig)e spannende boek, was de algehele teneur tijdens de vergadering.

De nieuwe sponsor NBD Biblion steekt tot en met 2024 jaarlijks 50.000 euro in de Strop. Van dat bedrag is 10.000 euro gereserveerd voor de Gouden Strop Thriller Tour, een tournee in het najaar 2022 langs tien bibliotheken in Nederland. Aan ieder optreden doen vier thrillerauteurs mee: de Stropwinnaar van 2022, een oud-winnaar (dat zal vast geen Vlaming zijn) en thrillerauteurs uit de regio. Voor volgend jaar wordt voor prijzengeld 13.000 euro subsidie aangevraagd bij Stichting Lira Fonds. Verder betalen uitgevers 100 euro per ingezonden titel. Daarmee komt budget voor de Gouden Strop en Schaduwprijs op bijna 70.000 euro. 

De verschijningstijd van deelnemende boeken wordt overigens gewijzigd in januari tot en met december. Het doel is om echt het beste boek van het jaar te kiezen. Dat betekent dat de looptijd van de komende editie iets korter, omdat dit jaar nog boeken konden worden ingezonden die in maart verschenen waren.   

Jury 
Zaterdag werd ook bekend wie in de jury van de Gouden Strop gaan zitten. Dat zijn: Madelon de Swart (recensent NBD Biblion), Erik de Vries (recensent VN Thrillergids), Monique de Heer (recensent Trouw) en Jacqueline Lamper ('stoerste thrillerverkoopster' van Nederland 2020). De juryvoorzitter is ANP-directeur Martijn Bennis. Naar het schijnt is hij een verwoed thrillerlezer.

Enquête
De sectie Misdaadauteurs deelde ook enkele - ontluisterende - uitkomsten van een peiling onder de leden. Zo bleek bij twee op de drie auteurs dat ze slechts nul tot 25 procent van hun inkomsten haalden uit hun schrijfwerk. Maar één op de vijf schrijvers verdient 75 tot 100 procent van zijn/haar inkomen met schrijven. Opmerkelijk ook: terwijl alom geweeklaagd wordt over gebrek aan media-exposure voor het thrillergenre, zijn toch zeven op de tien auteurs van mening dat de thrillerprijzen met succes aandacht genereren.  

19 september 2021

Kaakslag (nieuws, 2021)


Gouden Strop voert 'VLexit' inDe Stichting Gouden Strop weert Vlaamse uitgevers van deelname aan de strijd om deze thrillerprijs. Dat heeft de stichting in een brief aan de uitgeverijen laten weten. Met dit besluit hoopt de organisatie meer bekendheid, aandacht én hogere verkoopcijfers voor de winnaar van de Gouden Strop te genereren. 'Dit is een kaakslag', stellen de Vlaamse Misdaadauteurs op hun Facebookpagina.

Een opmerkelijke mail ging dit weekend naar de uitgeverijen in Vlaanderen. De verzender, de Stichting Gouden Strop, liet daarin weten dat alleen nog thrillerauteurs van in Nederland gevestigde uitgevers, een gooi mogen doen naar wat tot dusver de belangrijkste 'thrillerprijs in het Nederlandse taalgebied' was. De reden? Er is al jaren te weinig aandacht voor de winnaar van de Strop.

'Het NOS Journaal rukt niet langer uit om de prijswinnaar te interviewen', schrijven Isa Maron en Michael Berg, respectievelijk voorzitter en bestuurslid van de Stichting de Gouden Strop. 'De Nederlandse boekhandels nemen niet langer duizenden exemplaren van de winnaar af. Om succes te hebben zal de uitgever alle zeilen bij moeten zetten.'

De ervaring heeft de Stichting Gouden Strop geleerd dat winnaars van Vlaamse uitgevers in Nederland nauwelijks enige bekendheid hebben gekregen. 'Dat vinden we niet alleen spijtig voor de winnaars maar ook zonde van de inspanning en de hoeveelheid geld die we jaarlijks in de prijs stoppen.' En dus moeten de Vlaamse uitgevers, die, net zoals hun Nederlandse collega's, een financiële bijdrage leveren voor elk boek dat ze aanmelden, hiervoor boeten. 

Onverkoopbaar
Dat Nederlandse thrillerauteurs geen kans maken op het winnen van een thrillerprijs in Vlaanderen, heeft ook een rol meegespeeld bij dit besluit. Na het wegvallen van de Diamanten Kogel (in 2017 werd de prijs voor het laatst uitgereikt) bestaat er voor Nederlandse thrillerauteurs geen mogelijkheid meer om aan een Vlaamse thrillerwedstrijd mee te doen. De Hercule Poirot Prijs sluit Nederlandse auteurs uit van deelname. 'Navraag heeft ons geleerd dat dit beleid niet zal veranderen', schrijven Maron en Berg. 'Wij vinden het onverkoopbaar naar de Nederlandse auteurs om Vlaamse uitgevers toe te laten tot de Gouden Strop, terwijl Nederlandse schrijvers geen toegang tot de Vlaamse prijzen hebben. Temeer daar wij de Gouden Strop voor een belangrijk deel financieren met sponsorgeld van de Stichting Lira Fonds, met andere woorden: met geld dat afkomstig is van Nederlandse auteurs.'

Toch kunnen Vlaamse schrijvers nog meedoen met de Gouden Strop. Maar dan moeten ze wel onderdak hebben of vinden bij een Nederlandse uitgever. 'Net zo goed als thrillerauteurs met een andere nationaliteit, mits ze in het Nederlands schrijven en uitgegeven worden door een Nederlandse uitgeverij.'

In een toelichting laat Berg weten dat de Vlaamse uitgevers 'natuurlijk' geen schuld hebben aan het verdwijnen van de Diamanten Kogel, noch aan het feit dat de Hercule Poirot Prijs niet open staat voor Nederlandse thrillerauteurs. 'Ik vermoed dat het NOS journaal nu niet opeens wel langs komt om de winnaar te interviewen. Waar het ons om gaat is dat we van Nederlandse uitgevers wel commitment zien om van de prijs iets te maken en dat gebleken is dat dat enthousiasme in Vlaanderen helaas ontbreekt.'

Kaakslag
Het besluit van de Stichting Gouden Strop komt bij de Vlaamse Misdaadauteurs hard aan. 'Deze maatregel is de zoveelste kaakslag voor de Vlaamse misdaadauteurs die in eigen land, zowel in de media als bij literaire organisaties en de Vlaamse overheid, absoluut niet de aandacht krijgen die ze verdienen', schrijven de auteurs op hun Facebookpagina. De Gouden Strop wordt in 2022 voor de 36ste keer uitgereikt. De prijs werd in het verleden acht keer door slechts zes Vlaamse auteurs gewonnen: Jef Geeraerts (1986), Bob Mendes (1993, 1997), Johanna Spaey (2005), Bram Dehouck (2010, 2012), Jo Claes (2015) en Dominique Biebau (2020).

18 september 2021

René Appel (interview, 2021)

'Geen P.C. Hooft-prijs, maar wel een vorm van erkenning'  Thrillerauteur René Appel ontvangt vandaag de Meesterprijs uit handen van het bestuur van de Misdaadauteurs van de Auteursbond. Appel is de vierde winnaar van deze prijs voor auteurs die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van het thrillergenre in het Nederlands taalgebied. Vijf vragen aan de godfather van de psychologische thriller. 'Het zegt iets over mijn positie.'  

Het bestuur van de Misdaadauteurs prijst René Appel vanwege de hoge en constante kwaliteit van zijn misdaadromans, zijn kraakheldere stijl, zijn levensechte dialogen en zijn relevante verhalen, zo laat het in een persbericht weten. Michael Berg (voorzitter van de Misdaadauteurs van de Auteursbond): ‘René Appel is de ware meester van de psychologische thriller in Nederland. Hij is nog steeds een inspiratiebron voor veel misdaadauteurs en voor zijn lezers is het te hopen dat hij nog lang niet zijn laatste boek heeft geschreven.’

René Appel (foto: Danny Schwarz)
Allereerst de sportvraag: wat ging er door je heen toen je hoorde dat je de Meesterprijs krijgt?

'Ik dacht: 'Wat zal ik antwoorden als een journalist me vraagt wat er door me heen ging toen ik hoorde dat ik de Meesterprijs zou krijgen?' Nee, zonder gekheid. Ik was verrast, blij verrast, vooral ook omdat ik zo in het nog korte, maar toch al illustere rijtje terechtkom van eerder winnaars: Appie Baantjer (2003), Saskia Noort (2013) en Tomas Ross (2018).'

Er hangt geen geldbedrag aan de Meesterprijs. Wat is volgens jou de betekenis van deze prijs?
'Zoals bij andere prijzen is het een vorm van erkenning, die des te sterker is vanwege het feit dat de prijs maar één keer in de vier jaar wordt toegekend. Dat is de betekenis die de prijs voor mijzelf heeft. Of de prijs een bredere betekenis heeft, zou ik niet kunnen zeggen. In ieder geval heeft hij helaas niet de betekenis die bijvoorbeeld de PC Hooftprijs heeft, ook een oeuvreprijs.'

In 2015 ontving je de oeuvreprijs De Gouden Vleermuis op het Nederlands Thrillerfestival. Nu krijg je de prijs van je eigen vakgenoten. Is dat niet een grotere eer?
'Grotere eer zou ik zelf niet direct zeggen, maar het telt wel mee in het gevoel van erkenning dat ik ervaar. Het zegt iets over mijn positie in het veld van de Nederlandse misdaadliteratuur.'

Je wordt bekroond vanwege jouw rijke oeuvre. Het is als kiezen tussen je kinderen, maar wat vind jij het beste boek dat je geschreven hebt? Kun je ook aangeven waarom?
'Dat voorbeeld van 'kiezen tussen je kinderen' (wie je het liefste vindt, het meeste waardeert, enz.) gebruik ik zelf ook wel eens als me gevraagd wordt wat mijn beste boek is. Maar goed, over het algemeen beschouw ik mijn laatst verschenen boek, in dit geval Overschot, als mijn beste boek, omdat het als het ware nog het dichtste bij me ligt, het zit nog het meest vers in mijn geheugen.'
'Verder is het zo dat ik met verschillende boeken een verschillende 'band' heb, die vooral te maken heeft met hun ontstaansgeschiedenis, met het eerste idee dat ik had voor de plot, of in feite voor het conflict of het probleem dat het uitgangspunt is voor de uiteindelijke plot. Zo kom ik toch weer bij Overschot terecht; het conflict waar dat boek mee begint, deed zich geruime tijd geleden voor in mijn persoonlijke leefomgeving.'
'Ik wil nog wel een boek(je) noemen waar ik zelf zeer tevreden over was en nog steeds ben, weliswaar geen thriller, maar wel passend bij ons 'vakgebied'. Het gaat om mijn everseller Spannende verhalen schrijven uit 2007. Dit jaar verscheen de tiende druk.'

Je bent na Appie Baantjer, Saskia Noort en Tomas Ross de vierde auteur die de Meesterprijs krijgt. Als jij het alleen voor het zeggen zou hebben, wie zou dan ná jou de Meesterprijs moeten krijgen? En waarom?
'Ik ben blij dat ik het niet alleen voor het zeggen heb. Het is trouwens überhaupt geen goed idee als mensen het alleen voor het zeggen hebben. Misschien dat aan mij (en aan anderen uiteraard) ooit gevraagd wordt wie ik zou voordragen als volgende winnaar van deze prijs en dan zal ik zeker iemand nomineren, maar voor nu houd ik me het liefst op de vlakte.'


Paspoort
René Appel (Hoogkarspel, 1945) werkte als bijzonder hoogleraar verwerving en didactiek van Nederlands als tweede taal aan de Universiteit van Amsterdam. Als student schreef hij korte verhalen voor o.a. Propria Cures, Hollands Maandblad en Maatstaf. Van 1976 tot 1986 recenseerde hij misdaadromans voor NRC. In 1987 debuteerde hij als thrillerauteur. Appel won met De derde persoon en Zinloos geweld tweemaal de Gouden Strop, de prijs voor het beste spannende oorspronkelijk Nederlandstalige boek van het jaar. Zijn 32e thriller Overschot haalde dit jaar de shortlist.

17 september 2021

Gesignaleerd 523 (nieuws, 2021)

Peter James - Ik volg jou  Bij uitgeverij De Fontein verschijnt op 21 september Ik volg jou, de nieuwste thriller van de Britse schrijver Peter James. Volgens de uitgeverij is de kans groot dat 'je de locatie op je telefoon nooit meer aanzet na het lezen van deze thriller'.


Dokter Marcus Valentine heeft het goed voor elkaar: een vrouw, drie kinderen en een goede baan. Toch mist hij iets in zijn leven, of beter… iemand.

Als hij op een ochtend een hardloper ziet die sprekend lijkt op zijn jeugdliefde, wordt er iets in hem wakker. De belangstelling voor Georgie, de vrouw die zijn pad kruiste, neemt verontrustende vormen aan en verwordt tot een obsessie.

Marcus zet alles op alles om elke stap van de vrouw te kunnen volgen, om dicht in haar buurt te zijn en hij gaat daarin ver, héél ver… Jacqueline Lamper, verkozen tot de stoerste thrillerverkoopster van 2021, zegt over dit boek: 'Gruwelijk, wat een rotzak, die Marcus. Af en toe heel eng als je bedenkt dat je eigenlijk volledig overgeleverd bent aan een totaal verknipte chirurg.' 

Peter James is een van de bestverkopende thrillerauteurs ter wereld. Zijn thrillerserie met inspecteur Roy Grace in de hoofdrol, gesitueerd in Brighton, wordt in meer dan dertig talen vertaald. Naast de Roy Grace-serie heeft Peter James een aantal goedverkopende standalone-thrillers op zijn naam staan.

Lees hier alvast een fragment uit Ik volg jou

16 september 2021

Op tournee (nieuws, 2021)

Nieuwe geldschieter voor Gouden Strop
Nadat de auteursrechtenorganisatie Stichting Lira de cheque voor de laatste twee winnaars had gefinancieerd, heeft zich nu een nieuwe geldschieter voor de Gouden Strop gemeld. Sinds 1 september is Stichting NBD Biblion de hoofdsponsor van de Gouden Strop, de prijs voor de beste spannende oorspronkelijk Nederlandstalige misdaadroman van het jaar. De sponsorovereenkomst geldt voor een periode van tenminste drie jaar.


Behalve de Gouden Strop sponsort NBD Biblion ook de Schaduwprijs, de prijs voor het beste en/of meest bijzondere misdaadromandebuut van het jaar. Begin juni 2022 zullen de winnaars van de NBD Biblion Gouden Strop en NBD Biblion Schaduwprijs bekend worden gemaakt tijdens de Nederlandse Thrillerprijzen, die plaatsvinden in de theaterzaal van de Bibliotheek Utrecht aan de Neude.

Dankzij NBD Biblion komt er de Gouden Strop Thriller Tour, een tournee in het najaar van 2022 waar de winnaar van de NBD Biblion Gouden Strop samen met andere Nederlandse thrillerauteurs tien bibliotheken bezoekt. Thrillerauteurs zitten vol verhalen, zo is de aanname. De Gouden Strop Thriller Tour is voor lezers een uitgelezen kans om kennis te maken met de beste thrillerauteurs van Nederland.

Michael Berg, voorzitter Misdaadauteurs Auteursbond en bestuurslid Stichting Gouden Strop, is verheugd. 'We zijn heel blij met onze nieuwe hoofdsponsor NBD Biblion. Daardoor kunnen we een aantal verbeteringen doorvoeren. Het prijzengeld van € 10.000,- voor de winnaar blijft hetzelfde, maar we hebben nu wel de middelen om meer en betere promotie te maken voor de auteurs die de longlist en de shortlist halen en daarmee de Nederlandse thriller meer in het zonnetje te zetten. Bovendien blijft het niet bij een prijs, maar gaan we met de Gouden Strop Thriller Tour ook nog het land in.'

Nina Nannini
, Algemeen Directeur van NBD Biblion, stelt: 'Thrillers en spannende verhalen bestaan sinds jaar en dag en zijn vaak het meest gelezen genre binnen de bibliotheken. We sponsoren de Gouden Strop om te zorgen dat er genoeg aandacht is voor dit belangrijke genre samen met alle betrokken auteurs en lezers. Met de Gouden Strop Thriller Tour zorgen voor een mooie toevoeging aan de activiteitenkalender van bibliotheken.' NBD Biblion is de dienstverlenende organisatie voor openbare bibliotheken en mediatheken in Nederland. Naast het selecteren, recenseren en beschrijven van media levert NBD Biblion jaarlijks miljoenen uitleenklare exemplaren aan de openbare bibliotheken en schoolmediatheken. 

12 september 2021

Longlist (nieuws, 2021)

Pieter Aspe maakt postuum kans op oeuvreprijs  De jury van het Nederlands Thrillerfestival heeft de longlist vrijgegeven van 15 auteurs die kans maken op de oeuvreprijs de Gouden Vleermuis. Volgens het reglement dienen genomineerden beschikbaar te zijn voor een uitzending van Tijd voor Max. Voor kanshebber Pieter Aspe is dat godsonmogelijk: hij overleed op 1 mei van dit jaar.

Niettemin staat toch de naam van Pieter Aspe op de longlist. Naast Aspe staan nog vier Belgische auteurs op deze lijst: Patrick Conrad, Toni Coppers, Guido Eekhaut en Sandra J. Paul. Van het Nederlandse contingent thrillerauteurs hebben er vijf een plaatsje op de longlist bemachtigd: Corine Hartman, Loes den Hollander, Linda Jansma, Peter Römer, Simon de Waal en Peter de Zwaan. Andere kanshebbers zijn Arne Dahl (Zweden), het Britse duo Nicci French, Arnaldur Indriðason (IJsland) en Anders Roslund (Zweden).

Op 1 oktober maakt de driekoppige jury de shortlist van maximaal zes auteurs bekend. Op 24 oktober wordt de winnaar van de Gouden Vleermuis gehuldigd tijdens het Nederlands Thrillerfestival in Zoetermeer. De winnaar krijgt een oorkonde, een sculptuur en een geldbedrag van 5.000 euro. De overige genomineerden die op het festival hun gezicht laten zien krijgen een bedrag van 250 euro. De Gouden Vleermuis wordt voor de negende keer toegekend. In 2013 won Charles den Tex de eerste. Daarna volgden Tomas RossRené AppelHákan NesserSara LöwestamTheo en Marianne HoogstraatenEsther Verhoef en Jacob Vis (zie foto).

11 september 2021

Een held (nieuws, 2021)

Ian Rankin in Edinburgh, 2006 (foto: Chris van Houts)

Ian Rankin voltooit thriller van William McIlvanney
 Thrillerauteur Ian Rankin heeft het laatste boek van William McIlvanney te voltooid. McIlvanney, de godfather van tartan noir - de Schotse misdaadroman, overleed in december 2015 en liet een nog onafgerond manuscript achter. 

McIlvanneys weduwe Siobhan stuurde het manuscript naar Ian Rankin gestuurd met  het verzoek of hij het kon voltooien. Rankin, de geestelijk vader van John Rebus, zei het een 'ongelooflijke eer' te vinden dat hij voor deze klus is gevraagd. Het nieuwe boek heet The Dark Remains, verschijnt deze maand en heeft beide auteursnamen op de cover. 

Rankin presenteerde het nieuwe boek vorige maand op het Edinburgh International Book Festival. Op dat festival ontmoette Rankin in de jaren 80 William McIlvanney voor de eerste keer. Daar vertelde Rankin hem over wat de eerste Rebus-thriller zou worden. 

Volgens Rankin werkte McIlvanney aan meerdere boeken toen hij overleed. 'Maar het was The Dark Remains waar hij echt een goed begin mee had gemaakt.' Eerder had Rankin aan BBC Scotland laten weten hoe het manuscript zijns inziens zou kunnen worden voltooid, maar hij was compleet verrast toen hij werd gevraagd dit ook te doen. 'Ik nam toen heel diep adem en dacht: wil ik me echt hier op storten?  McIlvanney was mijn grote held en zijn stijl verschilt enorm met die van mij. Kan ik dit wel, dacht ik.'

McIlvanney was geboren in Kilmarnock en was een leraar op een middelbare school in Ayrshire voor hij een van Schotlands meest bewonderde schrijvers werd. Met zijn boek Docherty vestigde hij in 1975 zijn naam. Het boek Laidlaw, een misdaadroman die zich afspeelt in Glasgow, wordt beschouwd als het eerste in het tartan noir-genre.

Rankin liet weten dat hij maandenlang McIlvanneys boeken heeft gelezen en herlezen om 'te proberen zijn ritme te pakken te krijgen'. Hij heeft ook research gedaan naar hoe Glasgow was in 1972, het jaar waarin het boek zich afspeelt. Hij schreef het boek tijdens de lockdown, die Rankin omschrijft als een 'prettige ontsnapping' van de wereld van corona.

Rankin was opgetogen door de reactie van McIlvanneys weduwe Siobhan naar wie hij het manuscript stuurde. 'Ze schreef me en brief waarin ze me liet weten hoe zeer ze van het verhaal had genoten. Ze kon ook niet aangeven waar in het verhaal Rankin het manuscript heeft voortgezet. Volgens haar leek het of haar man weer bij haar in de kamer was. Ze kon zijn stem horen.'

(Bron: BBC)

Moord op stand (nieuws, 2021)

Baantjer tussen wafels en dominostenen  Op 16 september verschijnt de moeder aller lijstjesboeken: Guinness World Records 2022. Deze editie bevat volgens uitgeverij De Fontein meer dan duizend records en foto’s rond het thema Bescherm onze aarde. Met duurzaam gedrag kun je dus ook records vestigen en breken.


Ook Nederlanders en Belgen laten zich in het recordgenre niet onbetuigd. Zo hebben de twee landen de langste bodybuilders in huis: Olivier Richters (218,3 cm) en Maria Wattel (182,7 cm).  Francis en Michel De Buck bouwden met 91,5 cm de hoogste stapel wafels. Wasilja Peters liet met 3.202 stuks de meeste minidominostenen omvallen.

De uitgeverij meldt zelf ook een record te hebben gebroken. De Baantjer-serie is nu officieel de langstlopende reeks met dezelfde hoofdpersoon. Begin dit jaar publiceerde de uitgeverij deel 88 in de serie rond speurder Jurre de Cock: De Cock en de schim uit het verleden. Vorige maand verscheen deel 89: De Cock en de eenzame dood. En op 18 januari 2022 staat de publicatie van deel 90 gepland: De Cock en de moord op stand.

Het personage Jurre de Cock werd begin jaren 60 bedacht door voormalig rechercheur Appie Baantjer; hij schreef 70 detectiveromans in de Baantjer-reeks. Na Baantjers dood in augustus 2010 nam auteur Peter Römer het stokje over. Van de boeken van Appie Baantjer zijn tot dusver zeven miljoen exemplaren verkocht. 

Lees hier meer over de boeken van Appie Baantjer. 

08 september 2021

Altijd goedgemutst (nieuws, 2021)

De basis van alle onheil  De Vlaamse thrillerauteur Piet Baete komt met een nieuwe reeks, Noodlot. Centraal in de thrillers staat telkens de basis van alle onheil: het ene moment waarop alles kantelt. Op 14 september verschijnt bij uitgeverij Manteau het eerste deel in de serie: De dood van Anke Hoffman

Wanneer Anke Hoffman wordt gewurgd in haar woonkamer, gaat de politie ervan uit dat ze haar moordenaar kende. Anke was een bloem, altijd in de weer voor een ander, altijd goedgemutst. Of zo leek het toch.

In een klein dorpje waar iedereen elkaar kent, ontmoeten we de mensen uit Ankes leven. Mensen van vlees en bloed, met hun eigen geheimen, zwaktes en verlangens. Iedereen zou een moordenaar kunnen zijn. Kun je de ander ooit helemaal vertrouwen?|

De uitgever over De dood van Anke Hoffman: 'In een unieke mix van spanning en drama toont Piet Baete zich een uitstekend observator van menselijke intriges en weet hij de lezer voortdurend te misleiden. Met realistische dialogen en filmische beschrijvingen lijkt het alsof de lezer er zelf bij is.'

Piet Baete is auteur van enkele bestsellers in Vlaanderen, waaronder Het laatste woord, Dromen van de dood en Poker. Daarnaast was hij scenarioschrijver voor onder meer de series Professor T. en Aspe. Als statementanalist analyseert hij verklaringen van verdachten en zeden- en moordzaken.

Wordt verwacht 498 (nieuws, 2021)


De agente met het minderwaardigheidscomplex
  Van bestsellerauteur David Lagercrantz verschijnt 4 november bij uitgeverij A.W. Bruna het eerste deel in een gloednieuwe serie: Obscuritas. De nieuwe misdaadreeks zal zeker drie delen krijgen en draait om het illustere en onwaarschijnlijke duo dat bestaat uit Hans Rekke, een excentrieke professor, en Micaela Vargas, een gedreven jonge politieagente.

Door onder andere in zijn familie voorkomende mentale ziektes kan David Lagercrantz zich als geen ander inleven in de getroebleerde en briljante geest van mensen. Dat laat hij volgens uitgeverij A.W. Bruna wederom zien in Obscuritas: Hans Rekke is briljant, geraffineerd, muzikaal en kan patronen ontdekken als niemand anders. Hij is ook bipolair en gebruikt sterke medicijnen. Micaela Vargas is rationeel en ambitieus, maar heeft soms last van een minderwaardigheidscomplex. Ze kan mensen die zich niet kunnen vermannen en die niet willen vechten niet uitstaan.

Het is de zomer van 2003 als in Hässelby, net buiten Stockholm, het lichaam van een scheidsrechter wordt gevonden. Giuseppe Costa, de vader van een van de spelers en een heethoofd, wordt voor de moord gearresteerd. Costa beweert echter dat hij onschuldig is en de hoofdinspecteur van de politie besluit om de hulp in te roepen van professor Hans Rekke, een befaamde expert in ondervragingstechnieken.

Maar Rekke gedraagt zich vreemd en verwerpt zelfs het al gedane onderzoek. Costa wordt vrijgelaten en de politie blijft met lege handen achter. Alleen Micaela Vargas, een jonge agente, weigert om het hierbij te laten. Onder dramatische omstandigheden ontmoeten ze elkaar en ze besluiten, hoe verschillend ze ook zijn, de zaak samen op te lossen. Wat was de scheidsrechter voor een man, een slachtoffer of een dader?

David Lagercrantz is journalist en internationaal bekend geworden door de bestseller Ik, Zlatan over Zlatan Ibrahimović en zijn succesvolle voortzetting van de Millennium-serie van Stieg Larsson. Naast zijn schrijverschap zit hij in het bestuur van de Zweedse PEN.

De auteursfoto van David Lagercrantz is gemaakt door Anders Thessing. 

07 september 2021

Gesignaleerd 522 (nieuws, 2021)

Emily Elgar - Waar is GraceOp 14 september verschijnt bij uitgeverij De Fontein de psychologische thriller Waar is Grace, geschreven door Emily Elgar. Het is na If you knew her de tweede thriller van deze Britse schrijfster.  Redacteur Claudia van der Werff van De Fontein zegt over Waar is Grace: 'De twists van Clare Mackintosh, de vaart van Saskia Noort, en een ontknoping die je raakt als een mokerslag.'


De tijd tikt. Eén kans om haar te vinden.


Meg en haar dochter Grace zijn zeer geliefd in het stadje Ashford. Dus wanneer Meg vermoord gevonden wordt en Grace vermist blijkt te zijn, is iedereen in shock. Niet in de minste plaats omdat Grace al jaren ziek is en misschien nog maar een paar dagen te leven heeft.

Wie vermoordde de moeder die haar leven in dienst stelde van haar zieke dochter, die zonder haar medicijnen niet overleeft? De zoektocht naar de dader van de moord en die naar de vermiste Grace levert onvoorstelbare en schokkende antwoorden op.

Emily Elgar volgde in 2012 de schrijfopleiding aan de Faber Academy. Ze woont en werkt in de plaats Lewes in Sussex. Toen ze aan de schrijftraining begon, was ze maatschappelijk werker voor mannelijke, vrouwelijke en transgender sekswerkers in Londen. 

Op een nacht schreef ze in één keer de proloog van haar debuut If you knew her. 'Het was iets totaal anders dan wat ik eerder had geschreven. De woorden kwamen in galop op het papier terecht', schrijft ze op haar website. Na haar studie aan de Faber Academy kwam ze in contact met literair agent Nelle Andrew. Die stuurde een eerste versie van haar debuut naar diverse uitgevers en in oktober 2014 tekende ze een contract met uitgeverij Little, Brown. If you knew her verscheen in 2017 en werd vertaald in acht talen. Haar tweede boek, Waar is Grace, schreef ze toen ze zwanger was van haar zoon. 

Lees hier een fragment van Waar is Grace. 

03 september 2021

Gesignaleerd 521 (nieuws, 2021)

Paula Hawkins - Een langzaam smeulend vuur  Bij uitgeverij A.W. Bruna is de derde thriller van Paula Hawkins verschenen, getiteld Een langzaam smeulend vuur. Deze bestsellerauteur brak internationaal door met Het meisje in de trein.

Als op een woonboot in Londen het toegetakelde lichaam van een jonge man wordt gevonden, roept dit vragen op over drie verschillende vrouwen.

De labiele Laura is, na een one-night stand met het slachtoffer, als laatste gezien bij de boot. Carla, zijn ontroostbare tante, heeft nog maar net iemand anders in haar familie begraven. En Miriam is de nieuwsgierige buurvrouw, zij heeft het lichaam gevonden maar is niet helemaal eerlijk geweest tegen de politie.

Drie vrouwen die elkaar niet kennen, met elk een andere relatie tot de vermoorde jongen. Drie vrouwen die – om verschillende redenen – vol wrok zitten. Die, zich ervan bewust of niet, branden van verlangen om het onrecht dat hen is aangedaan te wreken. En waar het wraak betreft, kunnen ook goede mensen in staat zijn tot vreselijke dingen. Hoe ver zou elk van deze vrouwen gaan voor gerechtigheid? En hoe lang kunnen geheimen blijven smeulen voor ze exploderen?

Paula Hawkins brak internationaal door met Het meisje in de trein, dat ook werd verfilmd met in de hoofdrol Emily Blunt. In Nederland en België verkocht ze al meer dan 600.000 boeken. Wereldwijd zijn 23 miljoen exemplaren verkocht van Het meisje in de trein. 

Hawkins werkte vijftien jaar als journalist voor ze fictie begon te schrijven. Ze werd geboren in Zimbabwe en woont tegenwoordig in Londen.

Klik hier voor een leesfragment.