31 mei 2012

Oeps! Vergeten! (nieuws, 2012)

UITGEVERIJEN VERGATEN IN TE ZENDEN VOOR GOUDEN STROP

De jury van de Gouden Strop las voor de editie 2011-2012 98 boeken. Fors minder dan de voorgaande editie, toen de jury zich door een recordaantal van 111 boeken moest worstelen.

Dat de jury ditmaal 'iets' minder werk had, lag aan de desinteresse en onnozelheid van de uitgeverijen, blijkt uit het juryrapport van de Gouden Strop. ,,Het hadden er meer kunnen zijn, als sommige uitgevers niet vergeten waren om hun auteurs aan te melden. Dat betreuren wij zeer'', zei juryvoorzitter Rik van de Westelaken tijdens de uitreiking.

Op een aantal van die 98 wél aangemelde boeken had de jury het nodige aan te merken, aldus het juryrapport. ,,Ze kampten met rommelige plots, ongeloofwaardige personages, saaie uitwijdingen (taalfout stond zo in het juryrapport, red.) en bakken vol clichés.'' De jury telde een paar 'ronduit slechte' boeken en een aantel boeken met een hoog 'net niet'-gehalte, waar eindredactie leek te ontbreken. Van de Westelaken: ,,Het klinkt misschien wat arrogant, maar we vinden dat sommige boeken enorm zouden opknappen als er flink werd geschrapt.''

De boeken op de shortlist noemde Van de Westelaken overigens 'een superieur vijftal'. Hij riep de uitgevers op te investeren in de promotie van de genomineerde auteurs: Charles den Tex, Peter de Zwaan, Nellie Mandel, Bram Dehouck en Derwent Christmas. ,,Hun boeken verdienen stuk voor stuk een groter publiek dan nu het geval is.''

Dehouck rules (nieuws, 2012)

VLAMINGEN GAAN MET THRILLERPRIJZEN AAN DE HAAL

De Vlaamse auteur Bram Dehouck (1978) heeft opnieuw een literaire jury weten te overtuigen. Voor zijn tweede thriller 'Een zomer zonder slaap' won hij vanavond de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Het is de tweede keer dat Dehouck deze prijs wint: twee jaar geleden won hij zowel de Gouden Strop als de Schaduwprijs voor zijn debuut 'De minzame moordenaar'.

De Schaduwprijs voor het beste thrillerdebuut, ging dit jaar ook naar Vlaanderen en is gewonnen door Kevin Valgaeren (1979) met 'De ziener'. De prijzen - Dehouck kreeg een cheque van 10.000 euro, voor Valgaeren was er een bedrag van duizend euro - zijn vanavond uitgereikt op de zesde Avond van het Spannende Boek, die dit jaar werd gehouden in Felix Meritis in Amsterdam.

,,De winnaar van De Gouden Strop 2012 heeft een prachtig boek geschreven, een verademing. En door de zwarte humor in zijn werk, verfrist hij het genre van het spannende boek en is hij bezig een unieke plaats te veroveren in de Nederlandstalige misdaadliteratuur'', jubelde juryvoorzitter Rik van de Westelaken.

'Een zomer zonder slaap' speelt zich af in het dorp Blaashoek. Dat wordt ontregeld door de komst van enorme windmolens. Slechts weinig dorpelingen halen ongeschonden de slotpagina. Criticus en Strop-jurylid Hans Knegtmans schreef eerder in een recensie: ,,Het boek doet denken aan een vervreemdende soap, zoals Alex van Warmerdams film 'De noorderlingen'. En het thrillerpubliek leest niet om eens lekker te kunnen grinniken of het uit te schateren. Maar je krijgt niet de indruk dat Dehouck het soort schrijver is die aan de wens van de lezers tegemoet komt.''

Over het winnende boek van de Schaduwprijs, over de moord op twee tienermeisjes in een Engels plattelandsdorpje, zei juryvoorzitter Wendela de Vos: ,,Het is geschreven in een rijke en zorgvuldige taal, in een bedrieglijk gewone stijl. Maar het winnende boek is allesbehalve gewoon. De huidige opvattingen over wat een thriller is, worden dit jaar op scherp gezet.''

Met de Avond van het Spannende Boek werd Juni - Maand van het Spannende
Boek officieel afgetrapt. Simone van der Vlugt schreef het geschenkboekje 'De ooggetuige', dat in de actiemaand door de boekhandelaar cadeau wordt gedaan bij de aanschaf van ten minste 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken. De oplage van 'De ooggetuige' bedraagt 723.000 exemplaren.

Simone van der Vlugt - De ooggetuige (2012)

Aai nooit een geleidehond



(Door Peter Kuijt)

Voor het schrijven van het geschenkboekje van de Maand van het Spannende Boek, 'De ooggetuige', ging thrillerauteur Simone van der Vlugt te rade bij het revalidatiecentrum Visio Het Loo Erf in Apeldoorn. Ook liet ze zich door de slechtziende Annemiek van Munster inwijden in de wereld van de visueel beperkten. Zo wandelde de schrijver met een simulatiebril op en een taststok in haar hand door de hallen van Amsterdam CS.

De research laat duidelijk zijn sporen na in de novelle die door de boekhandelaar in juni cadeau wordt gedaan. Van der Vlugt geeft knap weer hoe visueel gehandicapten zich staande moeten houden in een wereld die voornamelijk voor de alziende mens is ingericht. En, geeft ze mee, hoe goedbedoeld ook: aai nooit een geleidehond. Dat leidt hem maar af.

Hoofdpersoon in 'De ooggetuige' is de slechtziende Manon Jonker. Haar zicht is enorm beperkt: alsof ze via een toiletrol door een beslagen ruit kijkt. Zij bezoekt een juwelier op een wel heel beroerd moment, op hetzelfde tijdstip dat drie mannen besluiten de juwelier te beroven. Ze overleeft het omdat de daders denken dat ze blind is. Maar er breken voor haar penibele momenten aan als de overvallers ontdekken dat ze toch wat heeft kunnen zien.

In een soepele stijl zonder al te veel poeha loodst Van der Vlugt de lezer in een ijltempo door de 92 pagina's van het geschenkboekje. Ze weet hoe ze de spanning moet opbouwen en laat de adrenaline bij de lezer af en toe flink toenemen. Een wat ervaren thrillerconsument zou de plot al vroegtijdig kunnen ontleden, maar voor lezers die onbekend zijn met Van der Vlugts oeuvre is dit een aardige kennismaking.

Eén aspect in het verhaal komt overigens behoorlijk ongeloofwaardig over. Na de overval wordt Manon Jonker via de achteruitgang van de juwelierswinkel weggevoerd om haar identiteit te beschermen. Maar later weet het tv-nieuws toch te melden dat 'een slechtziende 22-jarige vrouw' een summiere beschrijving van de daders wist te geven. Zulke belangrijke informatie zou de politie uit veiligheidsoverwegingen nooit weggeven.

De oplage van 'De ooggetuige' bedraagt het respectabele aantal van 750.000 exemplaren, exclusief de speciale uitgaven voor slechtzienden en blinden. Maar dat is wel fors minder dan geschenkboekjes uit voorgaande Maanden van het Spannende Boek. De crisis in de boekhandel laat zich zelfs in deze actiemaand gelden.

'De ooggetuige' is een uitgave van de Stichting CPNB. Het boekje wordt in de maand junni door de boekhandel cadeau gedaan aan haar klanten bij besteding van ten minste 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken.

Papier hier (nieuws, 2012)

STEPHEN KING STORT ZICH OP WHODUNIT

De Amerikaanse bestsellerauteur Stephen King, meester van de horror, komt volgend jaar met een onvervalste misdaadroman. Hij heeft met uitgeverij Hard Case Crime een deal gesloten voor het schrijven van de whodunit 'Joyland'. Het boek moet in juni 2013 in de Amerikaanse boekschappen liggen.

King was al vroeg een pleitbezorger van het fenomeen e-book. Maar 'Joyland' zal allesbehalve digitaal worden. In een verklaring stelt King dat hij zulke fijne herinneringen had aan het lezen van misdaadverhalen in zijn jeugdjaren, dat zijn nieuwe misdaadroman alleen maar in print mag verschijnen. King-fans zullen dus een écht boek moeten kopen.

Hard Case Crime is een imprint van uitgeversconcern Titan Books. De uitgeverij bracht eerder boeken van Mickey Spillane, Lawrence Block en Pete Hamill op de markt. King bracht eerder al 'The Colorado Kid' uit bij Hard Case Crime.

Simone van der Vlugt (interview, 2012)



'Ik maak me niet druk over heersende normen'



'De ooggetuige' heet het geschenkboekje dat de boekhandelaar in Juni - Maand van het Spannende Boek aan de klant meegeeft. Met de novelle vult schrijfster Simone van der Vlugt (45) haar toch al indrukwekkende cv aan. ,,Het is ook fijn als je andere liedjes kunt zingen.''

(Door Peter Kuijt)

- Om maar meteen met een onbetamelijke vraag te beginnen: wat schuift dat nou, het schrijven van een geschenkboekje?
Simone van der Vlugt: ,,Laat ik het zo zeggen: aan een gewone thriller houd ik heel wat meer over. Maar de verdienste zit niet alleen in de financiële beloning. De stortvloed aan publiciteit moet je ook meerekenen. Je bereikt er een grote groep mensen mee die jouw werk nog niet kent. Als dat vaste lezers worden, is dat mooi meegenomen.''

- Is het een grotere eer om gevraagd te worden voor het cadeauboek dan het winnen van de NS Publieksprijs?
,,Het verzoek om het geschenkboekje te schrijven is eervol, maar daarna moet je wel aan de slag. Je wilt graag aan de verwachtingen voldoen. Het boekje wordt in een enorme oplage gedrukt, dus je krijgt allerlei meningen over het eindresultaat. Als je een prijs wint, is die druk er niet. Het boek is al geschreven, je hoeft alleen nog maar te feesten.

Aan de andere kant, als ik het verzoek niet had gekregen, zou ik me wel gepasseerd hebben gevoeld. Dus ik ben er wel heel blij mee.''

- Wat is de diepere gedachte achter het geschenkboekje 'De ooggetuige'?
,,Wat ik heel graag wilde was niet alleen maar een spannend verhaaltje schrijven. Ik vind het altijd prettig als ik een maatschappelijk thema kan aansnijden. Ik hoop natuurlijk wel dat mensen 'De ooggetuige' een spannend verhaal vinden, maar het zou mooi zijn als ze bij benadering meekrijgen hoe de wereld van een slechtziende eruit ziet. Zelfs in een kort verhaal kun je bereiken dat mensen meer begrip voor elkaar krijgen, dat ze hun fietsen niet meer op de ribbelstroken neerzetten en een geleidehond niet ongevraagd aaien. De diepere gedachte is dat de mens kwetsbaar is, maar dat er altijd mensen zijn die nog kwetsbaarder zijn, met wie maar weinig rekening wordt gehouden.''

- Waarom koos u voor een hoofdpersoon met een visuele beperking?
,,Kort voor ik het verzoek kreeg om het boekje te schrijven, had ik 'Voor ik ga slapen', van S.J. Watson gelezen. Dat boek gaat over een vrouw die elke nacht de herinnering aan de voorbije dag verliest. Op een gegeven moment komt haar geheugen langzaam terug en ontdekt ze dat er allerlei dingen in haar leven niet kloppen. Dat vond ik een interessant gegeven. Ik vroeg me af hoe het moest zijn om blind te zijn en langzaam je zicht terug te krijgen. Dat werd het uitgangspunt voor het boekje.

Ik ging onderzoek doen bij het revalidatiecentrum Visio Het Loo Erf. Al gauw bleek mijn verhaal te groot voor het aantal woorden dat het boekje mocht tellen. Via twitter kwam ik in contact met Annemiek van Munster, een slechtziende jonge vrouw. Zij vroeg waarom ik niet iets over slechtziendheid schreef omdat er zo weinig bekend is over de problemen die zo'n handicap kan opleveren. Ik vond het een goed idee. Een slechtziende hoofdpersoon kon ik wat meer bewegingsvrijheid geven, wat het schrijven gemakkelijker maakte.''

- In hoeverre was het schrijven van de geschenknovelle anders dan het creëren van een 'normale' thriller?
,,Om te beginnen het formaat. Je zou denken dat 24.000 woorden niet zoveel is in vergelijking met een gewoon boek, dat je ze zo opschrijft. Maar het is echt lastig om een verhaal te bedenken dat genoeg mogelijkheden biedt en toch niet te lang wordt. Ik had bepaalde passages en bijfiguren graag wat beter uitgewerkt, maar daar had ik de ruimte niet voor. En ik had zoveel research gedaan dat ik over slechtziendheid ook een dik boek had kunnen schrijven. Ik vond het jammer dat ik me moest inhouden. Maar dat betekent ook dat je een goed onderwerp te pakken hebt, wat een voorwaarde is voor een goed eindresultaat. Je levert toch je visitekaartje af met een geschenkboekje, dus je moet wel enthousiast zijn over het onderwerp.''

- U schrijft thrillers, historische romans, jeugdboeken. En nu staat er ook een reisboek over Portugal op stapel. Waar komt deze veelzijdigheid vandaan?
,,Ik kan het ook omkeren: waarom zijn er niet meer auteurs zo veelzijdig?Hoe is het mogelijk dat ze hun leven lang dezelfde soort boeken kunnen schrijven? Ik heb een onderzoekende geest, ben nieuwsgierig en zou me gaan vervelen als ik me alleen zou richten op de historische roman of de thriller. Juist die afwisseling houdt je scherp en fris. Ik denk dat nieuwsgierigheid voor mij de belangrijkste drijfveer is; zodra die enigszins is bevredigd, ga ik op zoek naar iets anders.''

- Bent u niet bang dat de ideeënbron ooit opdroogt?
,,Ja, en het is ook zo dat ik geen driejarenplan meer heb, zoals vroeger. Na 'In mijn dromen' had ik geen idee wat ik nog aan het thrillergenre kon toevoegen. Ik vreesde ook dat er niets meer zou komen. Dan is het fijn dat je ook andere liedjes kunt zingen, want in de tussentijd schreef ik de historische roman 'Rode sneeuw in december'. En ik had het druk met het reisboek over Portugal, dat ik samen met mijn man maak. Gelukkig ontstond op de achtergrond in mijn gedachten ook weer een nieuwe thriller. Het is de bedoeling dat die in november van dit jaar gaat verschijnen.''

- Ervan uitgaande dat elk nieuw boek voor een schrijver een leerschool is: welke 'fout' uit uw eerste thriller zou u nu niet meer maken?
,,Eigenlijk heb ik niet zoveel kritiek op mijn eerste boek 'De reünie'. Ik vind mijn debuut na al die jaren nog steeds heel geslaagd als ik hem doorlees. In mijn eerste thrillers beschreef ik wel vaak vriendinnengebabbel. Dat doe ik nu een stuk minder. Niet omdat ik vind dat dit niet thuishoort in een thriller, maar omdat ik niet in herhalingen wil vervallen. Op een gegeven moment heb je dat soort gesprekken al een paar keer beschreven. Dan wil je wat anders. De dialogen zijn nu wat meer to the point.''

- Uw boeken verkopen meer dan voortreffelijk, in 2010 won u de NS Publieksprijs? Wat is de sleutel tot uw succes?
,,Om te beginnen moet je schrijfstijl het publiek natuurlijk aanstaan. Je kan nog zo goed gepromoot worden, als de toon van je boeken niemand bevalt, wordt het niets. Ik denk dat het een bepaalde manier van schrijven is die mensen aanspreekt. Maar ook de timing was belangrijk. Ik had 'De reünie' al ingeleverd toen de literaire thriller aan zijn opmars begon, dus ik marcheerde meteen mee. Maar wat het precíés is wat mensen in mijn boeken aantrekt, wordt nooit helemaal duidelijk.''

- Heeft het succes u verbaasd?
,,Ja en nee. Zelf vond ik 'De reünie' heel goed gelukt, maar toen de eerste uitgeverijen het afwezen, werd ik toch onzeker. Als er daarna uitgevers komen die wel enthousiast zijn, hervind je je zelfvertrouwen. Daarna wordt het opnieuw spannend, want hoe reageert het publiek op het boek? Ik zou 'De reünie' met 20.000 verkochte exemplaren ook een succes hebben genoemd. Op zo'n aantal hoopte ik, dus ik wist niet wat me overkwam toen we maar bleven herdrukken. Intussen zijn we de 350.000 exemplaren ruim gepasseerd.''

- De Gouden Strop wordt vanavond gewonnen door een man, zoveel is zeker. Waarom winnen de mannen de prijzen en verkopen vrouwelijke auteurs zo veel boeken?
,,Geen idee. Misschien ligt het aan de samenstelling van de jury. Misschien aan de boeken die ze moeten beoordelen. Ik vind het ook geen interessante discussie.''

- Wat merkt u van de crisis in het boekenvak?
,,De oplages worden wat kleiner en het duurt iets langer voor ze verkocht zijn. Maar ze zijn nog steeds zo groot dat ik geen last heb van de crisis. Met het geschenkboekje heb ik er wel last van: de oplage is een stuk minder hoog dan voorgaande jaren (750.000 exemplaren, pk). Aan de andere kant blijft het een enorme hoeveelheid boekjes die door de boekhandel wordt ingekocht en weggeven. Zolang ze dat nog kunnen doen, is er hoop.''

- Het thema van de Maand van het Spannende Boek is 'Het kwaad in jezelf - waar ligt jouw grens?'. Dat veronderstelt dat eenieder zijn of haar duistere kanten heeft. Wat zijn die van u?
,,Ik denk dat je duistere kant in bepaalde situaties getoetst wordt, niet in het dagelijks leven. Ik heb niets te klagen, ben een gelukkig en tevreden mens. Er is dus weinig reden om mijn duistere kant naar boven te laten komen. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat als iemand mijn kinderen iets zou aandoen, er een heel andere Simone zou opstaan. Of als ik mezelf zou moeten verdedigen. Dat komt in mijn boeken ook wel naar voren. In 'Blauw water' heeft Lisa opeens een grens bereikt met haar belager en timmert ze hem helemaal in elkaar met een lifehammer. Dat soort scènes schrijf ik met een inlevingsvermogen dat te denken geeft…''

- Tot slot: wat raadt u schrijvers in spe aan? Welke valkuilen moeten zij zien te vermijden?
,,Ik heb nooit een schrijfopleiding of cursus gedaan. Ik las veel en keek de kunst af bij anderen. Van daaruit ontwikkelde ik mijn eigen stijl. Ik houd me ook niet altijd aan mijn eigen regels, ik bekijk alles per scène. Vaak ben ik me ervan bewust dat ik een cliché gebruik of dat ik iets uitleg - naar het schijnt doodzonden in het schrijversvak -, maar bij sommige scènes werkt het. Ik denk dat beginnende schrijvers eerst maar eens vanuit hun gevoel moeten gaan schrijven, zonder zich druk te maken over de heersende normen. Ik krijg mails van mensen die zich afvragen of ze nog wel aan een thriller kunnen beginnen, of er niet te veel van zijn en alles intussen beschreven is. Dat lijkt me niet. Mijn uitgever zei: 'Voor ieder goed boek is een plaatsje, over welk onderwerp dan ook.' En zo is het.''


DE OOGGETUIGE
Het geschenkboekje 'De ooggetuige' van Simone van der Vlugt wordt in Juni - Maand van het Spannende Boek cadeau gedaan bij besteding van € 12,50 aan Nederlandstalige boeken. Tijdens de actiemaand zal Van der Vlugt op diverse locaties in het land haar boeken signeren. De novelle vertelt het verhaal van de jonge slechtziende Manon Jonker die getuige is van een overval met dodelijke afloop. Hoe goed heeft zij de daders kunnen zien? Wat doen de daders als ze vernemen dat zij niet blind is maar slechtziend? Zie voor meer informatie: http://www.maandvanhetspannendeboek.nl/activiteiten.html


SIMONE VAN DER VLUGT
Simone van der Vlugt werd op 15 december 1966 in Hoorn als Simone Watertor geboren. Op haar dertiende stuurde ze voor het eerst een manuscript op naar een uitgever. Ze bleef proberen een uitgever voor haar werk te interesseren, tot ze Nederlands en Frans ging studeren aan de lerarenopleiding in Amsterdam.

Tijdens haar studie kwam ze in aanraking met jeugdliteratuur. Ze schreef het historische jeugdboek 'De amulet' dat in 1995 verscheen bij uitgeverij Lemniscaat. Daarna volgde een serie historische jeugdboeken waar ze verschillende prijzen mee won en die ook in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje en Denemarken verschenen.

In 2004 debuteerde ze met de thriller 'De reünie'. Het werd genomineerd voor de NS Publieksprijs 2005. Daarna verschenen de thrillers
'Schaduwzuster' (2005), 'Het laatste offer' (2007), 'Blauw water' (2008), 'Herfstlied' (2009), 'Op klaarlichte dag' (2010) en 'In mijn dromen' (2011).

Van haar thrillers heeft Van der Vlugt inmiddels meer dan anderhalf
miljoen exemplaren verkocht in Nederland.

Simone van der Vlugt is getrouwd, heeft twee kinderen en woont in Alkmaar. (foto auteur: Wim van der Vlugt)

30 mei 2012

Crisis (nieuws, 2012)

OPLAGE GESCHENKBOEKJE FORS MINDER

De oplage van het geschenkboekje 'De ooggetuige' voor Juni - Maand voor het Spannende Boek bedraagt 750.000 exemplaren. Dat heeft schrijfster Simone van der Vlugt vandaag laten weten.

De crisis heeft ook toegeslagen in de boekenbranche, stelt de auteur. De boekhandelaren hebben veel minder ingekocht van 'De ooggetuige'. De oplage is derhalve fors lager dan die van het geschenkboekje uit 2011, 'Versluiering' van het duo Monaldi & Sorti. Die bedroeg toen 846.000 exemplaren. Het recordaantal geschenkboekjes staat nog steeds op naam van Charles den Tex. Van zijn cadeaunovelle 'Onmacht' werden in 2010 865.000 exemplaren verspreid.

Morgen op De Spanningsblog een interview met Simone van der Vlugt en een recensie van 'De ooggetuige'. (foto auteur: Wim van der Vlugt)

UPDATE 31 MEI: De Stichting CPNB maakte donderdag 31 mei bekend dat de oplage van het geschenkboekje nog lager is, namelijk 723.000 exemplaren.

Ademnood (nieuws, 2012)

DEON MEYER SCHRIJFT BESTE THRILLER VAN HET JAAR, VOLGENS VN

13 uur van Deon Meyer is de 'VN-Thriller van het Jaar'. De jury van Vrij Nederland heeft de thriller van de Zuid-Afrikaanse auteur gekozen uit 380 nieuwe spannende boeken.

De recensenten bekroonden zeven titels met het maximum van vijf sterren. Een jury onder leiding van Frits van Exter koos daaruit de allerbeste, de VN-Thriller van het jaar, '13 uur' dus. De jury: ,,De vertelde tijd in zijn 13 uur bedraagt precies dertien uur. In dat tijdsbestek moeten twee moorden en een verdwijning worden opgelost. Op alle criteria scoort Deon Meyer hoog. (…) Meyer vertelt het extreem snel, verhaalstukjes duren vaak maar enkele alinea's en tot het eind blijven ze in een vlecht met elkaar verweven. De stijl die naar adem doet happen past precies bij het gegeven dat er een meisje is dat nog op de vlucht is. Du moment, een heel boek lang. Meyer vertelt de avonturen van Bennie Griessel in een vaart die de jury ongekend vindt.''

De overige titels met 5 sterren zijn: R.J. Ellory met 'De helden van New York', Stephen King met '22-11-63', Jo Nesbø met 'De schim', Ferdinand von Schirach met 'Schuld', Charles den Tex met 'De vriend' en Domingo Villar met 'Het strand van de verdronkenen'.

(Bron: VN)

29 mei 2012

Gesignaleerd 139 (nieuws, 2012)

vers van het mes!

GRISELDA MOLEMANS - TOT OP HET BOT

Bij uitgeverij Mistral is verschenen 'Tot op het bot', de tweede thriller van Griselda Molemans.

In New Orleans overlijden enkele bewoners onder verdachte omstandigheden, gevolgd door een brute moord. Journaliste Fay Pizarro gaat op onderzoek uit, maar merkt al gauw dat niets is wat het lijkt, en dat bepaalde mensen maar al te graag de waarheid willen verzwijgen. Haar zoektocht brengt haar steeds verder in de wereld van voodoo. Dan wordt een van haar collega’s vermoord en wordt Fay zelf ook het doelwit van voodoopraktijken.






Journaliste Griselda Molemans woont en werkt in Los Angeles, waar ze het crossmediale persbureau QNA runt. Dit bureau is gespecialiseerd in entertainment, fashion, lifestyle, kunst en sport. QNA levert interviews en reportages voor print, radio, web-TV en televisie. Haar debuut 'Oog van de naald' is genomineerd voor de Schaduwprijs 2012.

Griselda Molemans - Tot op het bot. Uitgeverij Mistral, 224 pag., Prijs: € 16,95. ISBN: 9789049953034

Gesignaleerd 138 (nieuws, 2012)

vers van het mes!

CORINE HARTMAN - STORMVLOED

Bij uitgeverij Karakter is verschenen 'Stormvloed', een nieuwe thriller van Corine Hartman.

Vonne Hollmanns wereld stort in als bij haar man Rudi een terminale vorm van kanker wordt geconstateerd. Ze wil hem verzorgen, de tijd die hun rest samen doorbrengen, maar dat wordt haar niet gegund. Rudi leidt een gecompliceerd onderzoek naar een moord in een naburig kasteel, waarin een religieuze commune is gevestigd. Onder de bezielende invloed van charismatisch leider Jesjoea geloven diens volgelingen in een spoedig catastrofaal wereldeinde, maar ook in een nieuw, verlicht leven daarna. En daarbij is een van de leden ook nog eens hun dochter Nadia…

Om haar gezin bij elkaar te houden neemt Vonne haar intrek in de Zuid-Limburgse commune. Daar overheersen inmiddels verbijstering en angst: het lijkt erop dat de moordenaar binnen de eigen gemeenschap moet worden gezocht. Zullen er meer slachtoffers volgen? Paniek kruipt langzaam maar zeker onder Vonnes huid als de dader steeds dichter bij lijkt te komen.

Corine Hartman begon in 1994 met een eigen reclamebureau. In 2000 is ze de opleiding aan de Schrijversvakschool in Amsterdam gaan volgen. Eind 2004 studeerde ze af, met als specialisatie de studierichting scenarioschrijven. In maart 2007 debuteerde ze met 'Schone kunsten' en vanaf dat moment is ze fulltime auteur.

Corine Hartman - Stormvloed. Uitgeverij Karakter, 319 pag., € 15,00. ISBN: 978 90 4520 126 9

In een grote witte Buick (nieuws, 2012)

GLOSSY OVER 'HET GEHEIME LEVEN' VAN KARIN SLAUGHTER

Donderdag 31 mei verschijnt de Karin Slaughter Special van Crime Magazine: een special over de populaire Amerikaanse thrillerauteur. Met onder andere een interview met de auteur, de novelle 'Kwijt' ('Snatched'), een handleiding thrillerschrijven door Tomas Ross, fans over Karin Slaughter en een schrijfwedstrijd. De Karin Slaughter Special van Crime Magazine is verkrijgbaar in de boekhandel, tijdschriftenzaken en in de supermarkt.

Het magazine is gemaakt onder hoofdredactie van José Rozenbroek (voormalig hoofdredacteur van glossy-bladen Red en Elle): ,,Voor deze special editie van Crime Magazine zijn we in de wereld van Karin Slaughter gedoken'', stelt Rozenbroek. ,,We zochten Slaughter op in haar schrijfhuis verscholen de bossen. In een grote witte Buick doorkruisten we Georgia en Atlanta, het zuiden van de VS waar Karin, maar ook haar helden en heldinnen, geboren en getogen zijn. Wat hebben ze met elkaar gemeen? In deze Karin Slaughter Special van Crime Magazine worden hun geheime levens ontrafeld.''

Tomas Ross neemt op 31 mei het eerste exemplaar in ontvangst in Linnaeus Boekhandel (Middenweg 29, Amsterdam). Zo'n vier weken later, op 28 juni, verschijnt 'Genadeloos', de nieuwste thriller van Slaughter. Nederland heeft volgens uitgeverij Cargo een wereldprimeur met deze verschijningsdatum: de Amerikaanse en Engelse editie verschijnen 1 week later (respectievelijk 3 en 5 juli). Eind juni is ook de SLAUGHTERHOUSE APP verkrijgbaar in de AppStore: met exclusieve korte verhalen, winacties en veel extra's.

Te pas en zo... (nieuws, 2012)

'LITERAIRE THRILLER MOET WEER LITERAIR WORDEN'

,,We zouden moeten proberen om de lading van de literaire thriller terug te geven aan literaire thrillers.'' Dat zegt uitgever Nelleke Geel van Signatuur in een interview met Metro. Volgens Geel is de term te pas en te onpas gebruikt. ,,Je ziet wel dat er tegenwoordig weer iets voorzichtiger mee wordt omgegaan.''

In de nieuwe fondslijn Signatuur Noir gaat volgens de uitgever om echte literaire thrillers. ,,Bij de Noir-titels is de kwaliteit zeker zo belangrijk als het spanningselement.''

'Dodelijke Zomer' van Antonio Hill is een van de eerste uitgaven van Signatuur Noir. Een duidelijke literaire thriller, stelt Geel. ,,Er zit een sterke psychologische kant aan het verhaal van Hill. En het is mooi hoe de stad Barcelona een rol speelt als een soort groot, zwetend monster dat rechtstreeks invloed lijkt te hebben op het handelen van mensen. Wat goed is aan Hills boek, is dat het een afwijkend patroon heeft en niet de lijn van een doorsnee crimeboek volgt.''

(Bron: Metronieuws)

28 mei 2012

Zoete wraak (nieuws, 2012)

PETER JAMES VOORZIET COLLEGA VAN KLEIN LID

De Britse thrillerauteur Peter James mag in zijn fictie graag wraak nemen op mensen uit het echte leven. Zo eindigde een critica die de schrijver met een recensie had beledigd, in een van zijn boeken op de snijtafel van een patholoog-anatoom met een label aan haar teen. ,,Ik had het grootste plezier toen ze eenmaal ontleed werd'', zegt James in een interview met The Daily Telegraph.

James raakte overigens door die ene slechte recensie niet aan de bedelstaf. Van zijn reeks thrillers waarin rechercheur Roy Grace uit Brighton figureert, zijn inmiddels elf miljoen exemplaren verkocht.

In zijn nieuwste thriller 'Not Dead Yet', die begin juni in Groot-Brittannië op de markt komt, maakt hij ook korte metten met een collega-schrijver. En het is niet de minste die hij te grazen neemt: Martin Amis, zoon van Kingsley Amis en volgens de Times een van de grootste Britse schrijvers sinds 1945.

In 'Not Dead Yet' heeft James zijn collega verwerkt in een gemene schurk van de oude stempel met de naam Amis Smallbone. ,,Ik zat lang geleden samen met Martin Amis op dezelfde onderwijsinstelling, Charterhouse School. Ik heb hem sindsdien niet meer gezien tot ik hem tegenkwam op een uitreiking van een literaire prijs in 2010. Ik ging naar hem toe en zei: 'U zult mij wellicht niet meer herinneren, maar wij zaten op dezelfde school.' Hij antwoordde: 'Nee, ik herinner mij u niet, en u herinnert zich mij alleen maar omdat ik beroemd ben'.''

,,Later liet ik via Twitter weten dat ik zojuist de meest onbeschofte schrijver ter wereld had ontmoet. Collega Ian Rankin vroeg me toen wie het was. Ik noemde Amis' naam en zei dat ik hem in mijn volgende boek zou opvoeren als iemand met een zeer kleine penis. Rankin zei dat ik dat niet zou durven en zette daar honderd pond op in. Hij zal moeten betalen...''

Amis Smallbone wordt in het boek voor 'lul' gezet door een prostituee die zijn geslacht vergelijkt met een kort potloodje. Smallbones collega antwoordt daarop: ,,Jij liet je er altijd op voorstaan dat jij de zoon was van je vader, maar jij bent niet de helft van de man die hij was.''

(Bron: The Daily Telegraph)

Zoran Drvenkar - Jij (2012)

In de tweede persoon enkelvoud



(Door Guido Huisintveld)

Zoran Drvenkar, geboren in Kroatië, opgegroeid in Berlijn, debuteerde als thrillerauteur met 'Sorry', een opmerkelijke psychologische thriller. De opvolger 'Jij' maakt iets minder indruk, is een stuk dikker en vereist enig doorzettingsvermogen.

Het boek opent met de revelatie van een ongrijpbare seriemoordenaar die De Reiziger wordt genoemd. Daarnaast is er een hechte groep net afgestudeerde meiden, die uit elkaar dreigt te vallen, totdat een van hen met een aantal kilo heroïne in contact komt. Ten slotte maken we kennis met een vader annex drugshandelaar die jacht maakt op de meidengroep. Het mag duidelijk zijn waarom.

Alle vertelperspectieven zijn door Drvenkar van begin tot eind in de tegenwoordige tijd en in de tweede persoon enkelvoud geschreven - zie de titel van dit boek. Het is een opmerkelijke invalshoek waarmee de auteur in 'Sorry' al eens experimenteerde. Dat was toen geslaagd, maar komt nu over als een te ver doorgevoerd trucje dat irriteert en afleidt. Aan de andere kant ontstaat er wel een bijzondere band tussen de personages en de lezer, waardoor laatstgenoemde op een aparte manier inzicht krijgt in de beweegredenen van eenieder.

Afgezien van deze afwijkende vertelmethode verdient Zoran Drvenkar veel respect voor de architectuur van het boek. Op onnavolgbare wijze worden verbanden gelegd, relaties uitgetekend en drijfveren uitgekristalliseerd. Een donkere thriller voor de volhardende lezer: jij.

Zoran Drvenkar - Jij. Vertaling: Hans Hom. Uitgeverij De Arbeiderspers, 526 pag.

27 mei 2012

Gesignaleerd 137 (nieuws, 2012)

vers van het mes!

HEATHER GUDENKAUF - BROER

Bij uitgeverij De Kern verschijnt dinsdag 29 mei 'Broer', de derde thriller van de Amerikaanse schrijfster Heather Gudenkauf.

Op de laatste dag voor de vakantie heeft een gewapende man een school in gijzeling genomen. Onder de kinderen zijn Augie en PJ. Hun moeder Holly moet machteloos de gebeurtenissen afwachten.

Wie is deze man? De lijst van verdachten is lang: een wanhopige vader, een ontslagen oud-leraar, een verbitterde ex-man…

Door noodweer zijn de inwoners van het dorpje op zichzelf aangewezen om de dader onschadelijk te maken, terwijl Augie wanhopig probeert in het klaslokaal van haar broertje PJ te komen.

Heather Gudenkauf woont in Dubuque, Iowa, met haar man en drie kinderen. Eerder publiceerde ze de thrillers 'In stilte gehuld' en 'Voor mijn zusje'.

Heather Gudenkauf - Broer. Uitgeverij De Kern, 304 pag., € 17,95. ISBN: 9789032513320

Gesignaleerd 136 (nieuws, 2012)

vers van het mes!

M.P.O. BOOKS - DE DOOD VAN CALLISTA DE VRIES

Bij uitgeverij De Leeskamer is verschenen 'De dood van Callista de Vries', de zevende misdaadroman van M.P.O. Books.

Een duikteam van de marine vindt het lijk van Callista de Vries, een vrouw met, naar later blijkt vele geheimen. Rechercheur Bram Petersen onderzoekt met zijn team het ongelukkige einde van de vrouw. Tot haar dood woonde ze in een studentenhuis in de stad Utrecht. In de dagen voor haar dood deed ze tegenstrijdige uitspraken. Volgens haar vriend zou ze bij hem in het Zuid-Hollandse Leimuiden gaan wonen. Anderen beweren echter dat ze haar verkering had uitgemaakt en dat ze doodsbang was voor haar ex.

Het verhaal speelt zich afwisselend op de Utrechtse Heuvelrug en in de stad Utrecht af. Ook is er een aanslag aan de Zeeuwse kust, terwijl de hoofdverdachte onder de rook van Leiden woont.

M.P.O. Books (1972), pseudoniem van Marco Books, debuteerde in 2004 met 'Bij verstek veroordeeld'. De in Doorn woonachtige Books schrijft een reeks verhalen met in de hoofdrollen rechercheur Petersen van het district Heuvelrug, en zijn assistent Ronald Bloem. 'De dood van Callista de Vries' is de opvolger van 'Dodelijke hobby', dat Books als gratis e-book beschikbaar stelde. Die titel is meer dan 42.000 keer gedownload.

Zoals bij zijn eerdere boeken het geval was, vertelt Books ook nu via YouTube over zijn nieuwste boek:



M.P.O. Books - De dood van Callista de Vries. Uitgeverij De Leeskamer,256 pag., € 17,95. ISBN: 978-90-8606-031-3

25 mei 2012

Bernardo Fernández - Zwart ijs (2012)

Avonturen van een moordwijf



(Door Guido Huisintveld)

De nieuwe Noir-serie van uitgeverij Signatuur had niet beter kunnen beginnen. 'Zwart ijs' van de Mexicaanse auteur Bernardo Fernández knalt er met een mokerslag in. Het verhaal dendert voorbij als een film waarbij afwisselend Robert Rodriguez en Martin Scorsese achter de camera hebben gestaan.

Aan het hoofd van een modern drugskartel staat Lizzy Zubiaga, letterlijk en figuurlijk een moordwijf. Ze neemt scheikundig genie en huurmoordenaar El Médico in dienst om een krachtige synthetische drug te ontwerpen, beter bekend als 'zwart ijs'. Ze gaat over lijken om haar doel te bereiken.

Andrea Mijangos is een wat mollige rechercheur. Haar minnaar, een van de vele corrupte agenten, overleeft een ontmoeting met El Médico niet. Tijd voor Andrea om haar handjes te laten wapperen.

'Zwart ijs' telt iets meer dan 200 bladzijden en dat is te weinig. Het enthousiasme waarmee Bernardo Fernández schrijft straalt van de pagina's af en laat een verpletterende indruk achter. De personages zijn zo rauw en cool dat je hun gevatte dialogen en spetterende acties graag nog wat langer had willen volgen.

Fernández mengt literatuur met pulp, grafisch geweld met demonische humor, kortom: Neo noir met een dikke knipoog.

Bernardo Fernández - Zwart ijs. Vertaling: Jacqueline Visscher. Uitgeverij Signatuur, 222 pag.

Crisis (nieuws, 2012)

DE KLAD ZIT OOK IN 'T SPANNENDE BOEK

Ook de boekhandel krijgt in deze economische barre tijden flinke klappen te verduren. In de eerste drie maanden van dit jaar kromp de omzet van algemene boeken met 20 miljoen euro, blijkt uit cijfers van Gfk. Literaire fictie nam daarvan de helft voor haar rekening.

Het spannende segment, jarenlang de motor van de boekenomzet, blijft niet gespaard. Ook hier zit de klad erin. En dat is duidelijk merkbaar, aan de vooravond van de Maand van het Spannende Boek.

Gaf de Stichting CPNB in april doorgaans al veelal fraaie cijfers vrij van de omzet van thrillers, dit jaar bleef een dergelijk persoffensief achterwege. Een persbijeenkomst in het Eye-filminstituut in Amsterdam werd op het laatste moment afgeblazen, de geringe interesse van de kant van de media werd als oorzaak genoemd.

Gewoonlijk wordt op zo'n bijeenkomst bekendgemaakt hoe groot de oplage van het geschenkboekje voor de Maand van het Spannende Boek is. En dat waren jaren achtereen jubelende cijfers. In 2010 werd het record gevestigd met 865.000 stuks van het door Charles den Tex geschreven 'Onmacht'. Het jaar daarop liep de oplage iets terug: Van 'Versluiering' van Monaldi & Sorti gingen 846.000 exemplaren de deur uit. De CPNB heeft geen mededelingen gedaan over de oplage van 'De ooggetuige', het boekje dat Simone van der Vlugt heeft geschreven voor Juni - Maand van het Spannende Boek 2012. De auteur weet de oplage wel, maar acht het niet haar taak die bekend te maken. In een interview met de GPD-dagbladen geeft ze wel aan dat die fors naar beneden is bijgesteld. De boekhandelaren hebben dit jaar veel minder geschenkboekjes ingekocht.

Wie de programmering van de Avond van het Spannende Boek, op 31 mei in zalencentrum Felix Meritis in Amsterdam, nauwkeurig bestudeert, merkt dat die ook aan inflatie onderhevig is. Je moet er een euro meer voor betalen, maar dan krijg je toegang tot een evenement, dat in voorgaande jaren uitgebreider van opzet is geweest. Naast de traditionele uitreiking van de Schaduwprijs en de Gouden Strop worden vooral succesnummers herhaald, zoals een interview met de auteur van het geschenkboekje, de Literaire Rechtbank, de lancering van weer een twiller (thriller per twitter), schrijfworkshops en demonstraties van het Nederlands Forensisch Instituut. Van de grote namen uit de misdaadliteratuur is die van de Britse Kate Mosse (die trouwens vorig jaar al zou komen, maar moest afzeggen) de bekendste. Het enige nieuwe element is de presentatie van de Canon van de Misdaadliteratuur door website Crimezone.

Kortom, geen programmering om opgetogen van te raken. Of zoals Saskia Noort deze week via Twitter liet weten: 'Ik vind het iets als een WK voetbal zonder Duitsland, Italië, Nederland en Brazilië. Weinig an.'

Harlan Coben - Blijf dichtbij (2012)

Helemaal ingedut is ze nog niet



(Door Hans Knegtmans)

De Nederlandse uitgever van misdaadauteur Harlan Coben mag graag pronken met diens grote literatuurprijzen: de Edgar Award, de Shamus Award en de Anthony Award. Dat is zeker iets om trots op te zijn, maar zegt niet zo veel over zijn recente werk.

Die prijzen kreeg Coben met twee avonturen van sportmakelaar en detective-tegen-wil-en-dank Myron Bolitar: diens Nederlandse debuut 'Vals spel' (1995) en 'Vermist' (1996). Na zeven Bolitardelen gunde Coben zijn held een adempauze, ten gunste van wisselende personages, die maar één roman meegingen. Daarin kreeg de hoofdpersoon het in de regel zwaar te verduren; overleven was de boodschap.

De nieuwe formule sloeg wonderwel aan, getuige eerste plaatsen op de bestsellerlijst van The New York Times van 'Spoorloos' (2002), 'Geen tweede kans' (2003), 'Momentopname' (2004) en 'De onschuldigen' (2005).

De lezers kregen geen genoeg van Cobens literaire achtbaanritjes. Dat de boeken geen stilistische hoogstandjes bevatten, terwijl de hoofdpersonen opmerkelijk schetsmatig bleven, deerde alleen de oudgedienden die aan de springerige Bolitaravonturen verknocht waren.

In 'Blijf dichtbij' woont Megan Pierce met haar echtgenoot Dave en twee tienerkinderen ergens in een brave buitenwijk. Helemaal ingedut is ze nog niet, en met weemoed denkt ze soms terug aan haar vorige leven, waarin ze als stripteasedanseres mannen verleidde. Een collega uit die tijd vraagt haar poolshoogte te komen nemen van een recente verdwijning, precies zeventien jaar nadat ene Stewart Green op dezelfde plaats van de aardbodem is verdwenen.

Daardoor komt Megan weer in contact met fotograaf Ray, met wie ze ooit een neurotische romance onderhield. Rechercheur Jack Broome ten slotte heeft de raadselachtige verdwijning van Green nooit kunnen verkroppen en gaat ten tweeden male op oorlogspad.

Door de rommelige opbouw hinkt het verhaal op twee gedachten. Enerzijds wordt de lezer gevraagd zich in Megans zoektocht naar zichzelf te verdiepen. Wie is ze en wat wil ze 'werkelijk'? Het is maar de vraag of lezers die inspanning kunnen opbrengen: met een bordkartonnen personage is het moeilijk je te identificeren.

En omdat de hoofdfiguren slechts marginaal bij de verdwijningen betrokken waren, zorgt de misdaadcomponent evenmin voor rode oortjes. Bij gebrek aan aansprekende personages en intrige springt Cobens ongeïnspireerde taalgebruik extra in het oog.

Harlan Coben - Blijf dichtbij. Vertaling: Karien Gommers. Uitgeverij Boekerij, 352 pag.

(Bron: Het Parool)

Literatuur met spanning (nieuws, 2012)

KISLING & VERHUYCK NA 'ZWARTE KANT' WEER SOLO

Na gezamenlijk vier spannende romans te hebben geschreven, gaan Corine Kisling en Paul Verhuyck, wat het schrijven betreft, ieder een andere kant op. Dat zegt het schrijversechtpaar in een interview met BN/De Stem.

Antwerpenaar Verhuyck en de Rotterdamse Kisling schrijven sinds 2007 samen romans. Ze begonnen met Het leugenverhaal dat de Zeeuwse Boekenprijs won. Daarna kwamen 'De Kwelgeest' en 'De Duim van Alva' die voor de Gouden Strop werd genomineerd. Nu ligt hun vierde gezamenlijke roman in de winkel. 'Zwarte Kant' heet het boek.

De misdaad is belangrijk in hun boeken, maar niet het hoofdbestanddeel. Naast spanning is ook historie belangrijk, zegt het duo. ,,In 'Zwarte Kant' gaan we terug naar de Franse revolutie.'' Het verhaal speelt zich af in de Dordogne en in Amsterdam.

Het echtpaar benadrukt dat het literatuur schrijft waarin de nodige spanning verwerkt wordt. Ze zeggen nog voldoende materiaal te hebben voor zeker nog twee duoromans. ,,Maar we hebben nu besloten om na Zwarte Kant eerst weer ieder afzonderlijk een roman te schrijven. Daarna zien we wel weer.''

(Bron: BN/De Stem)

24 mei 2012

Gesignaleerd 135 (nieuws, 2012)

vers van het mes!

JAN SEGHERS - DE ZAAK ROSENHERZ

Bij uitgeverij De Geus is verschenen de thriller 'De zaak Rosenherz', een op feiten gebaseerd verhaal van de Duitse auteur Jan Seghers.

In Frankfurt wordt op een warme zomernacht in 1966 de prostituee Karin Rosenherz op brute wijze vermoord. Het is een zaak die niemand gauw zal vergeten, zeker omdat de dader nooit wordt gevonden.

Veertig jaar later raakt de zwangere vriendin van hoofdinspecteur Marthaler zwaargewond bij een overval op een kunsttransport. Als Marthaler ontdekt dat er een verband is tussen deze zaak en de zaak-Rosenherz, zet hij alles in om de dader te vinden. In zijn onderzoek stuit hij op fouten die anderen liever verborgen willen houden.

Jan Seghers is schrijver, journalist, recensent en essayist. Hij studeerde literatuurwetenschap en kunstgeschiedenis. Hij had al meerdere romans geschreven, voordat hij in 2004 als misdaadschrijver debuteerde met Een al te mooi meisje. Seghers’ grote voorbeelden zijn Michael Connelly, Ruth Rendell en Henning Mankell.

Jan Seghers - De zaak-Rosenherz. Vertaling: Gerda Meijerink. Uitgeverij De Geus, 416 pag., € 24,50. ISBN: 9789044518894

23 mei 2012

Van de transfermarkt (nieuws, 2012)

BOEKERIJ ZIET DUO HOOGSTRAATEN VERTREKKEN

Het schrijversechtpaar Marianne en Theo Hoogstraaten heeft de samenwerking met uitgeverij Boekerij/Meulenhoff beëindigd. Het duo heeft onderdak gevonden bij thrilleruitgever Verbum Crime van Ilse Karman.

Ontwikkelingen bij Boekerij/Meulenhoff hebben de Hoogstraatens doen besluiten naar een andere uitgever om te zien. ,,Bij Boekerij/Meulenhoff heeft zich het afgelopen jaar een reorganisatie voltrokken waarbij nogal wat mensen die we goed kenden zijn vertrokken of zijn ontslagen'', schrijft het duo op hun site. ,,Nadat ook vorige maand onze uitgeefster, met wie we altijd bijzonder prettig hebben samengewerkt, vertrok, werd ons duidelijk dat onze toekomst niet bij Boekerij/Meulenhoff zou liggen. En dat op het moment waarop we net een super actueel manuscript klaar hadden, dat er ons inziens om schreeuwde om te worden uitgegeven.''

Volgens het stel bleken meerdere uitgevers genegen hun boeken op de markt te brengen. Ze kozen uiteindelijk voor Verbum Crime. ,,Ilse Karman liet ons binnen een week weten dat ze het manuscript al in september wilde uitgeven.'' De nieuwe thriller heet 'Kinderspel'. Een thriller met een actuele invalshoek: een aanhanger van de ideeën van Anders Breivik slaat in Nederland toe. Hij gijzelt het dochtertje van tandarts Sylvia om maximale aandacht te krijgen voor zijn extreme gedachtegoed.

Passie (nieuws, 2012)

SPONSORS HELPEN VLAAMSE MISDAADAUTEUR MET VERTALINGEN

De Vlaamse schrijver Bob van Laerhoven (59) heeft nog zo'n vierduizend euro nodig om de Engelstalige markt te betreden. Met dank aan alle participanten die sponsoren om het dure vertaalwerk van twee van zijn romans te bekostigen.

Van Laerhoven kreeg met regelmaat te horen dat zijn boeken de potentie hebben om op de internationale markt te scoren. Het zette de auteur aan het denken. ,,Ik deel met plezier de mening dat enkele van mijn literaire misdaadromans het kunnen maken in het Engelse taalgebied'', vertelt Van Laerhoven aan Nieuwsblad.be. ,,Waarom het niet proberen? Je kan je werk door studenten laten vertalen. Maar om succes te boeken, moet je een professional inschakelen. Dat kost geld. Om 'De wraak van Baudelaire' (waarmee hij de Hercule Poirotprijs won, red.) te vertalen, betaal ik 8000 euro. De vertaling van het iets dikkere 'Terug naar Hiroshima' kost me 11.000 euro. Reken dus 20.000 euro voor mijn beide romans. Waarom meteen twee boeken? Buitenlandse uitgevers willen je enkel als je een backlist hebt.''

Van Laerhoven stapte naar het Vlaams Fonds voor de Letteren. ,,Die wilden sponsoren, voor de helft van alle vertaalkosten zelfs. Weliswaar op een voorwaarde: dat ik een contract van een buitenlandse uitgeverij kon voorleggen. Maar die uitgeverijen - in de VS, Australië en het Verenigd Koninkrijk - willen pas intekenen als ze een volledige vertaling hebben gelezen. Dus liep het vast. Ik liet daarop proefvertalingen maken van een pagina of twintig. Op basis daarvan kreeg ik van Solstice Publishers uit Amerika een letter of intent. Ze zijn geïnteresseerd om het boek uit te geven.''

Toch zocht Van Laerhoven ook andere middelen. Eind 2011 rijpte het plan om als eerste Vlaamse auteur aan crowdfunding te doen. ,,Ik deelde mijn budget in in blokken van 10 euro, zo zou ik 2000 participanten nodig hebben. Zodra ik netto winst maak, worden alle investeerders terugbetaald.''

Het crowdfunding-experiment is een succes. ,,In goed drie maanden kreeg ik 16.500 euro bij elkaar.'' De meeste participanten/sponsors hebben meer dan één participatie van tien euro gekocht, sommige meer dan honderd. De schrijver is nog steeds verbluft door het succes. Op zijn website schrijft hij: ,,Ook in deze tijd blijven mensen blijkbaar gefascineerd door passie. Ik zal dat niet vergeten en wanneer de angst toeslaat dat na al deze hulp mijn project toch nog zou falen, probeer ik vertrouwen in de toekomst te hebben met de achterliggende gedachte dat anderen er ook vertrouwen in koesteren.''

(Bron: Nieuwsblad.be, bobvanlaerhoven.be)

21 mei 2012

Waar was ik? (nieuws, 2012)

ALEX VAN GALEN LEEST MET U MEE

Bij uitgeverij A.W. Bruna is de nieuwe thriller van de Eindhovense scenarioschrijver Alex van Galen verschenen: 'Ideale ouders'. Het is, meldt de uitgever, een thriller over de liefde, het egoïsme en de hulpeloosheid van moderne ouders. En en passant wordt het adoptietaboe aan de kaak gesteld. En da's toch ook mooi meegenomen.

Behalve in print verschijnt 'Ideale ouders' ook als e-book met een opmerkelijk extra: de 'Waar was ik?'-functie. Met 'Waar was ik?' kan de lezer zijn of haar geheugen in no-time weer opfrissen dankzij een korte samenvatting van het boek. Met één klik de lezer terug naar het hoofdstuk en kan hij verder lezen. De samenvattingen groeien met het boek mee, wat niet betekent dat de samenvattingen ellenlang worden naarmate men vordert in het boek.

Het verhaal: Vijftien jaar geleden stond Fabienne haar baby onder dwang af aan onbekenden. Inmiddels is ze een gevierd filmactrice en probeert ze het gemis van haar kind te verwerken. Als ze erachter komt dat de jongen nog leeft, probeert ze contact met hem te zoeken. Maar zijn adoptieouders weigeren haar elke toegang. Tot overmaat van ramp gaat ook Fabiennes gewelddadige ex-vriend zich ermee bemoeien. Dan verdwijnt de jongen.

De trailer van 'Ideale ouders':




Alex van Galen (Eindhoven, 1965) studeerde literatuurwetenschap in Utrecht. Hij schreef het scenario van van tientallen televisieseries als Rozengeur & Wodka Lime en 't Zonnetje in Huis. Hij verkocht zijn filmscript Bullitz aan Hollywood, maar van een film is het er tot dusver niet gekomen. Ook van zijn tweede roman, Duivelssonate, werden de filmrechten verkocht. Verder is Van Galen voorzitter van de stichting Hand in Hand Nederland, een humanitaire organisatie die hulp geeft aan slachtoffers van natuurrampen.

20 mei 2012

Fascinerende plaats (nieuws, 2012)

DAN BROWN ZIT WEER IN HET SCHRIJFPROCES

De Amerikaanse bestsellerauteur Dan Brown heeft afgelopen vrijdag, in een van zijn sporadische publieke optredens, gemeld dat hij weer aan een volgend boek werkt. ,,Ik zit weer goed in het schrijfproces'', aldus Brown. En dat was bijna alles wat hij erover kwijt wilde.

De 47-jarige schrijver van 'De Da Vinci Code' deed zijn uitlatingen tijdens een benefietbijeenkomst in Portsmouth, New Hampshire. In zijn nieuwe thriller zal Harvard-professor Robert Langdon opnieuw als hoofdrolspeler komen opdraven. De schrijver, die haast nooit in het openbaar optreedt als hij aan boek werkt, zei dat hij anderhalf jaar aan research heeft afgerond en dat hij nu aan de tekstverwerker zit.

,,Het boek speelt zich af in Europa, op de meest fascinerende plaats waar ik ooit geweest ben'', aldus Brown. Toen hem werd gevraagd wanneer het boek zal verschijnen, antwoordde hij: ,,Het zal er zijn als het af is.''

De auteur voegde eraan toe dat hij niet de druk voelde om de thriller snel af te ronden. ,,Mijn uitgever wil een goed boek, niet een snelle.''

Heldendom (nieuws, 2012)

FILM OVER IAN FLEMING IN DE MAAK

De opnamen voor de nieuwe James Bond-film 'Skyfall' zijn in volle gang, maar er staat ook een film over de geestelijk vader van agent 007 op stapel. Regisseur Duncan Jones, de zoon van David Bowie, is aangetrokken om een 'biopic' te maken over Ian Fleming (foto), wiens leven even opwindend was als dat van de held die hij creëerde.

Ian Lancaster Fleming diende als spion voor de Britse marine tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij raakte betrokken bij meerdere operaties. Een belangrijke hiervan was de door Fleming ontwikkelde 'Operation Goldeneye', die ervoor moest zorgen dat de Britten nog steeds via Gibraltar konden communiceren als Spanje zich eventueel bij de Asmogendheden zou aansluiten.

,,Fleming was getuige van pure heldendom'', aldus Jones tegenover Variety. ,,En hij zag wat kwade geesten konden uitrichten. En toen de oorlog was afgelopen, begon hij met het schrijven van fictie. De belangrijkste vraag voor mij is: waar eindigde Ian Fleming en begon Bond?''

Jones zoekt momenteel acteurs voor de film, die is gebaseerd op de biografie 'Ian Fleming, the Man Behind James Bond' van Andrew Lycett.

(Bron: Variety)

18 mei 2012

Gesignaleerd 134 (nieuws, 2012)

vers van het mes!

GILLIAN FLYNN - DONKER HART

Bij uitgeverij Boekerij is verschenen 'Donker hart', de derde thriller van de Amerikaanse Gillian Flynn.

Nick en Amy zijn vanwege de crisis gedwongen om van New York terug te verhuizen naar Nicks deprimerende geboortestad Carthage, in Missouri. Wanneer Amy spoorloos verdwijnt op hun derde trouwdag, verdenkt de politie Nick onmiddellijk. Amy's vrienden onthullen dat ze zwanger was, en dat Nick daar allesbehalve blij mee was. Alle signalen wijzen erop dat Nick iets met haar verdwijning te maken heeft, zeker als bekend wordt dat hun huwelijk op knappen stond en hij al ruim een jaar een verhouding had met een van zijn studentes.

Maar Nicks kant van het verhaal is, uiteraard, anders. Ja, hij was vervreemd geraakt van zijn eigen leven, van zijn vrouw en van zijn werk. Maar hij zweert dat hij onschuldig is, en gaat daarom zelf op onderzoek uit. Terwijl Nick verwoede pogingen doet om erachter te komen wie hem probeert dwars te zitten, vraagt de lezer zich af: wie is écht te vertrouwen?

Gillian Flynn is tv-recensent bij Entertainment Weekly en debuteerde in 2006 met haar thriller 'Teerbemind', waarmee ze twee CWA Dagger Awards won; voor het eerst dat één boek werd bekroond met twee Daggers. Daarna verscheen in 2010 de thriller 'Duisternis'.

Gillian Flynn - Donker hart. Vertaling: Hanneke van Soest en Herman van der Ploeg. Uitgeverij Boekerij, 447 pag., € 19,95. ISBN: 9789022562260

16 mei 2012

Arnaldur Indriðason - Verdwijnpunt (2012)

Graven in de oostfjorden



(Door Maarten Moll)

Erlendur is terug! Goed nieuws voor de liefhebbers van de politieromans van de IJslandse schrijver Arnaldur Indriðason. 'Verdwijnpunt' heet de 'literaie thriller', waarin we de inspecteur uit Reykjavik weer tegenkomen. Alleen is het decor niet de IJslandse hoofdstad, maar de geboortestreek van Erlendur; de oostfjorden.

In de laatste politieromans, van Indriðason, 'Onderstroom' (2010) en 'Doodskap' (2011) speelden rechercheurs uit het team van Erlendur de hoofdrol. Erlendur was in die boeken afwezig. In 'Verdwijnpunt' zijn die rechercheurs afwezig.

Erlendur is naar de oostfjorden gegaan om eindelijk uit te zoeken wat er is gebeurd met zijn broertje Bergur. Die is op achtjarige leeftijd samen met de twee jaar oudere Erlendur, in een poging schapen van het hoogland te halen, in een sneeuwstorm terecht gekomen. Erlendur raakte zijn broertje kwijt, en overleefde. Bergur werd nooit teruggevonden.

In alle voorgaande policiers met Erlendur denkt deze terug aan die verschrikkelijke dag. Hij lijdt, voelt zich schuldig. ,,Die sneeuwstorm achtervolgt hem, kwelt hem. Vanuit dat gevoel begrijpt hij slachtoffers, voelt hij hun pijn. Het maakt hem menselijk. Hij roept sympathie op. Hij is vooral geïnteresseerd in mensen die zijn verdwenen. Erlendur trekt zich het lot van de achterblijvers aan, omdat hij, in meerdere opzichten, ook een achterblijver is'', zei Indriðason in een interview.

In 'Verdwijnpunt' moet Erlendur eindelijk in het reine zien te komen met dat verleden. Hij verblijft in de ouderlijke boerderij, waar hij 's nachts, in sluimertoestand, wordt bezocht door een 'reiziger'. Overdag doolt hij rond.

Omdat hij niet precies weet hoe hij meer te weten kan komen over de verdwijning van zijn broertje, doet hij tegelijkertijd onderzoek naar een andere verdwijning, die van een jonge vrouw in 1942. Erlendur graaft letterlijk en figuurlijk in het leven en de verledens van de stugge, wantrouwige bewoners van de oostfjorden. De beschrijving van de mensen, het landschap en de sfeer zijn prachtig.

'Verdwijnpunt' is geen klassieke politieroman. Erlendur onderzoekt op eigen houtje, buiten de officiële instanties om, een verdwijning. Indriðason weet dat, omdat hij zo goed opbouwt en schrijft, bijzonder spannend te maken. Ook omdat op de achtergrond zijn zoektocht naar zijn broertje blijft meespelen. Dat is heel knap. Nu maar hopen dat Indriðason nog niet klaar is met zijn inspecteur.

Arnaldur Indriðason - Verdwijnpunt. Vertaling: Adriaan Faber, uitgeverij Q, 272 pag.

(Bron: Het Parool)

15 mei 2012

Eindeloos gekkenhuis (nieuws, 2012)

PETROS MARKARIS GIET GRIEKSE WOEDE IN FICTIE

Een seriemoordenaar houdt huis in de betere buitenwijken van de Griekse hoofdstad Athene. Zijn slachtoffers zijn allen rijke Grieken, die hun belasting niet betaalden. Hun stoffelijke resten liggen verspreid tussen de ruïnes van de oude stad. Vergiftigd met dollekervel, het middel waarmee Socrates ook aan zijn einde kwam.

Het zijn niet de harde feiten, maar dit is gruwelijke fictie, te vinden in de laatste thriller van de Griekse schrijver Petros Markaris. Hij combineerde zijn functie als misdaadschrijver met die van een politiek commentator die de ontwikkelingen in zijn land met zorg gadeslaat.

De moorden in het boek 'The Settlement' zijn min of meer de weerklank van de woede onder de Griekse bevolking, die razend is op de belastingontduikende elite die volgens hen het land aan de rand van de afgrond heeft gebracht. Veel lezers, maar ook de hoofdrolspeler in het boek, inspecteur Costas Haritos, worden heen en weer geslingerd tussen afschuw van en bewondering voor de moordenaar, die zichzelf de Nationale Belasting Inner noemt. Die wil het geld niet in zijn eigen zak steken, maar in 's lands schatkist deponeren. De publieke waardering voor de moordenaar is de laatste tijd zo groot geworden, dat Markaris het nodig vond om een waarschuwing tegen copycats in het boek op te nemen.

,,Ik wilde het echte verhaal vertellen over de ontwikkeling van deze crisis en de impact ervan op de gewone mensen'', stelt Markaris in een gesprek met The Guardian. Volgens de schrijver is een misdaadroman een uitgelezen middel om politiek commentaar te leveren, omdat er veel van wat er nu gebeurt in Griekenland 'misdadig' is.

De 75-jarige Markaris werd geboren in Istanbul uit Griekse en Armeense ouders. Hij vestigde zich in Athene toen hij ergens in de dertig was. Nog steeds aanschouwt hij de problemen van Griekenland door de ogen van een buitenstaander. ,,Dit systeem is gebouwd op een wankele basis, men leeft van dag tot dag. En het is de afgelopen dertig jaar alleen maar erger geworden.''

Markaris' boek 'The Settlement' opent met een citaat van voormalig president Konstantinos Karamanlis, die Griekenland omschrijft als 'een eindeloos gekkenhuis'. In het eerste hoofdstuk slaan vier oudere vrouwen de hand aan zichzelf. Op afscheidsbriefjes staat dat zij door kortingen op hun pensioen niet meer hun medicijnen kunnen betalen of een dokter kunnen bezoeken. Zij wilden de samenleving niet meer tot last zijn.

(Bron: The Guardian)

14 mei 2012

Cijfers en letters (nieuws, 2012)

DALENDE TREND BOEKVERKOOP NIET TE STOPPEN

De afzet van boeken krimpt al drie jaar op rij. Er worden wel steeds meer e-boeken verkocht. De Nederlander koopt gemiddeld 2,8 boeken per jaar, bijna de helft daarvan is fictie, blijkt uit cijfers van de Stichting Marktonderzoek Boekenvak/GfK Retail and Technology.

Er zijn vorig jaar opnieuw minder algemene boeken verkocht. De afzet daalde met 6,3%, van 49,2 miljoen naar 46,1 miljoen exemplaren. Van die boeken zijn er 42,7 miljoen Nederlandstalig. De omzet liep eveneens terug, met 4,6%, van 619 naar 589 miljoen euro.

Al daalde de afzet voor het derde jaar op rij, nog niet eerder was deze zo fors (tussen 2009 en 2010 0,5%, tussen 2008 en 2009 2%). De stijgende verkoopcijfers van e-boeken compenseren de krimp nog enigszins. Tussen 2010 en 2011 was er sprake van een ruime verdubbeling van de afzet, van 350.000 naar 771.641 exemplaren. In 2009 ging het nog om 110.000 stuks.

Het aandeel van e-boeken in de totale afzet blijft vooralsnog bescheiden. Op elk verkocht e-boek in Nederland en Vlaanderen gingen er in 2011 ongeveer 81 boeken in print over de toonbank. Met 7,6 miljoen euro beslaat de omzet van e-boeken 0,95% van de totale Nederlands-Vlaamse markt van 800 miljoen euro.

Fictie is nog steeds het best verkopende boekgenre. Romans, thrillers en andere verhalende boeken nemen 45,2% van de afzet van algemene boeken voor hun rekening, goed voor 20,8 miljoen exemplaren in Nederland in 2011. Informatieve, vrije tijd- en hobbyboeken hebben een aandeel van 33,9% (15,6 miljoen exemplaren), gevolgd door kinder- en jeugdboeken met 20,9% (9,6 miljoen exemplaren).

(foto: behangpapier 'library', ontworpen door Tom Slaughter)

12 mei 2012

Suzanne Hazenberg - Eet (2012)

Graatmagere blondine



(Door Hans Knegtmans)

Eén van de drie verhaallijnen van 'Eet' beschrijft het roerige leven van studente Anouk Schuurman, behept met serieuze eetproblemen. Haar relatie met de ooit zo opgeruimde kakker Joost lijdt zwaar onder haar eetregime. Geen wonder dat zij tegen de verkeerde man aanloopt.

Op het eerste gezicht speelt het leven van deze Márek Borewicz zich op een andere planeet af. De alcoholistische junk wordt niet door enig levensdoel gedreven, of het moet zijn een vriendin ter beschikking te hebben die hem niet met prietpraat stoort. Die zijn niet eenvoudig te krijgen, zeker niet voor een kansarme Pool met een hazenlip. Maar misschien is die graatmagere blondine uit het juiste hout gesneden. Hoe pakken we dat aan?

De lelieblanke Mercedes ten slotte belandt vanuit Bogotá in de harde wereld van de Amsterdamse prostitutie. Foute boel: uit de media weten we hoe men in die kringen de handelswaar aan de leiband houdt.

Taalkundige Suzanne Hazenberg is een doorknede scenarioschrijfster. Je kunt haar het in elkaar steken van een plot wel toevertrouwen en 'bruggetjes' tussen verhaallijnen maakt ze met haar ogen dicht. Zelfs de wel erg toevallige manier waarop Mercedes met Márek en Anouk in contact komt.

Alleen laten de lotgevallen van de arme Mercedes, compleet met smartlapclichés ('ik voelde me net een prinses') zich lastig combineren met de cynische verteltrant die Hazenberg voor de andere personages reserveert. Die kunnen wel een stootje hebben, zie je haar denken. Daardoor is 'Eet' een weliswaar onderhoudende en spannende, maar ook een onevenwichtige vertelling geworden. Het adagium 'voor elk wat wils' werkt niet in de literatuur.

Suzanne Hazenberg - Eet. Uitgeverij Anthos, 368 pag.

(Bron: Het Parool)

Exportartikel (nieuws, 2012)

'PENOZA' WORDT 'RED WIDOW'

Dat de Nederlandse thrillerserie 'Penoza' een Amerikaanse remake krijgt, was al bekend. Nu is ook de naam onthuld. Volgens Hollywood Reporter gaat de reeks, die door ABC zal worden ontwikkeld, de titel 'Red Widow' dragen. Uitvoerend producent worden Alon Aranya, die de serie 'The Naked Truth' op zijn naam heeft staan, en Howard Klein.

'Red Widow' vertelt het verhaal van de weduwe van een vermoorde drugsbaron, die na zijn dood het besluit neemt om in zijn voetsporen te treden en zo haar gezin te beschermen. Radha Mitchell (foto), bekend van de film 'Finding Neverland' uit 2004, speelt de weduwe.

De Nederlandse reeks speelt zich af in de Nederlandse onderwereld en vertelt het verhaal van Carmen van Walraven, de dochter van een Amsterdamse crimineel. Als haar man, een befaamde drugsbaron, voor de ogen van hun jongste zoon wordt vermoord, neemt Carmen een drastisch besluit over haar toekomst.

(Bron: De Standaard)

11 mei 2012

Transfer (nieuws, 2012)

JUDITH VISSER NAAR XANDER UITGEVERS

De Rotterdamse auteur Judith Visser (1978) stapt met haar thrillers over naar Xander Uitgevers. Visser werd bekend met titels als 'Tegengif', 'Stuk' en meest recent 'Time-out'. Van haar boeken werden al meer dan honderdduizend exemplaren verkocht.

In juni verschijnt bij Xander haar eerste titel, de spannende novelle 'Ysabella', en in het najaar 2012 verschijnt haar nieuwe thriller 'Zeemansbruid'.

De overstap vindt plaats op verzoek van Visser en met instemming van alle partijen. De auteur zegt hierover in een verklaring: ,,Het is een goede match. Het jonge, dynamische karakter van Xander Uitgevers past bij mij. Uitgever Sander Knol kent mijn boeken en stijl, en ik vertrouw op zijn marktkennis en ervaring. Hij vaart zijn eigen koers, dat is in deze tijd belangrijker dan ooit.''

Eerder werden de thrillers van Visser door de Boekerij uitgegeven. Haar Young Adult titels zullen bij het YA-fonds van die uitgeverij blijven verschijnen.

10 mei 2012

Gesignaleerd 133 (nieuws, 2012)

vers van het mes!

DEON MEYER - 13 UUR

Bij uitgeverij A.W. Bruna is vandaag verschenen '13 uur' van de Zuid-Afrikaanse thrillerauteur Deon Meyer.

Wanneer een Amerikaanse rugzaktoeriste in Kaapstad verdwijnt en politici in paniek raken over het beschadigde imago van de stad, is er maar één persoon tot wie men zich kan wenden: inspecteur Benny Griessel. Benny heeft slechts dertien uur de tijd om het meisje terug te vinden en zijn eigen carrière te redden. Dertien uur om een complot te ontrafelen dat een bedreiging vormt voor het hele land…

De keuze voor Benny Griessel is controversieel, want zijn alcoholprobleem is alom bekend, en zijn carrière is na 25 jaar bij de politie nagenoeg tot stilstand gekomen. Hij wordt min of meer verplicht zijn jarenlange ervaring over te dragen op de volgende generatie misdaadbestrijders, die afkomstig zijn uit alle etnische groeperingen die het nieuwe Zuid-Afrika rijk is. Maar de zaak van het verdwenen meisje biedt hem een kans om nog één keer te laten zien waarom velen binnen de politie en de politiek hem als een ware legende beschouwen…

Deon Meyer (1958) is auteur van zeven thrillers die zich in Zuid-Afrika afspelen. De auteur laat in zijn boeken het Zuid-Afrika van na de Apartheid zien; het is een samenleving waarin corruptie en racisme aan de orde van de dag zijn, waarin oude idealen en nieuw geld met elkaar om de macht strijden, en waarin de internationale jetset feestviert terwijl men even verderop in de townships amper genoeg te eten heeft om te overleven.

Meyer schreef zijn eerste boek al op 14-jarige leeftijd, maar hij ging er pas serieus werk van maken toen hij de dertig reeds was gepasseerd.

Deon Meyer - 13 uur. Uitgeverij A.W. Bruna, 368 pag., € 19,95. ISBN: 978 94 005 0161 4

Voorzichtig (nieuws, 2012)

CRISIS DRUKT OPLAGE GESCHENKBOEK

De oplage van 'De ooggetuige', het geschenkboekje dat Simone van der Vlugt heeft geschreven voor Juni - Maand voor het Spannende Boek, zal naar verwachting fors lager uitvallen dan die van cadeauboekjes uit voorgaande jaren. De daling is te wijten aan de crisis in het boekenvak. Handelaren kopen hierdoor voorzichtiger in, dus ook geschenkboekjes.

Doorgaans maakt de Stichting CPNB medio april bekend hoe hoog de oplage is van het geschenkboekje. Die oplage heeft in de loop der jaren grote sprongen gemaakt. Werden er in 2000 nog 'slechts' 381.000 stuks van het cadeauboekje 'Nachtwerk' van David Baldacci aan de consument meegegeven, tien jaar later werd het grootste aantal verspreid: 865.000 exemplaren van 'Onmacht', geschreven door Charles den Tex. Vorig jaar zette de daling al in: toen werden 846.000 stuks van 'Versluiering' van Monaldi & Sorti gedrukt. De CPNB heeft tot dusver niet gemeld hoe groot de oplage van 'De ooggetuige' is.

Overigens verschijnt het cadeautje wel in diverse vormen. Naast het geschenkboekje in print komt er ook een e-bookversie. Verder is er een uitgave in braille en een voor de Daisy-speler, een afspeelapparaat voor visueel beperkten of dyslectici.

Wordt verwacht 294 (nieuws, 2012)

'THE FIRM' IN WASHINGTON

Af en toe zijn de verwachtingen rond een nog te verschijnen boek zo hooggespannen dat meerdere uitgeverijen de vertaalrechten wel willen kopen. En dan moet er een veiling komen. Zo ging het ook met de politieke thriller 'De 500' van de Amerikaan Matthew Quirk. Er streden zes partijen om de rechten van 'De 500' en uiteindelijk ging uitgeverij Unieboek | Het Spectrum ermee aan de haal. Haar onderdeel Van Holkema & Warendorf brengt het boek in juni 2012 op de markt.

'De 500' is trouwens ook al verkocht aan een filmproducent. 20th Century Fox verwierf voor een fiks bedrag de filmrechten.

,,Dit is 'The Firm' van John Grisham, maar dan gesitueerd in Washington - en met veel meer actie'', blurbt bestsellerauteur James Patterson over de eersteling van Quirk. En zeker wat het eerste deel van zijn quote betreft, heeft Patterson wel een punt.

Mike Ford is een student met torenhoge schulden, wiens problemen in een klap opgelost lijken te zijn als hij van Harvard wordt geplukt om aan de slag te gaan bij de Davies Group, een invloedrijk en prestigieus consultancybureau. De specialiteit van deze firma is het beïnvloeden van de vijfhonderd machtigste mensen in Washington.

Henry Davies, naar wie de onderneming is vernoemd, kent iedereen die ertoe doet. Belangrijker nog: hij kent hun diepste geheimen. Nu is hij op zoek naar een protégé om hem te helpen bij zijn grootste en gevaarlijkste deal - en Mike lijkt hiervoor de aangewezen persoon. Mike raakt al snel hopeloos verstrikt in een web van macht en corruptie, waaruit geen ontsnapping mogelijk lijkt.

Matthew Quirk studeerde geschiedenis en letterkunde aan Harvard. Daarna ging hij aan de slag bij de krant The Atlantic, waar hij schreef over tal van onderwerpen, waaronder opiumhandel en vervolgingen van terroristen en internationale bendes. Quirk woont in Washington DC.

Andere nieuwe titels:

Kate Mosse - 'Citadel' (september 2012). Een verhaal over passie en moed, over mensen die bereid zijn alles op te offeren voor hun idealen, aldus de uitgever. Nadere informatie ontbreekt.
Jeffery Deaver - 'Idolaat' (juli 2012). Kayleigh is een wereldberoemde singer-songwriter en Edwin haar grootste fan. Als Kayleigh een van zijn brieven beantwoordt met een standaardbrief en afsluit met 'kusjes, Kayleigh', weet Edwin zeker dat ze ook van hem houdt en dat ze haar nieuwe hit voor hem heeft geschreven. Niets wat Kayleigh en haar advocaten tegen hem zeggen kan hem van het tegendeel overtuigen. Dan komt een van Kayleighs crewleden op gruwelijke wijze om het leven.

09 mei 2012

Wordt verwacht 293 (nieuws, 2012)

ERFELIJK BELAST

Drie jaar geleden won Els Kerkhoven de Spannende Verhalenwedstrijd van het weekblad Libelle. De jury oordeelde destijds dat haar verhaal 'een authentieke stem' heeft, waarin 'de personages tot leven' komen.

Drie jaar later, in augustus 2012, verschijnt het thrillerdebuut van Kerkhoven, getiteld 'Gifdochters', bij uitgeverij Sijthoff. En daarin leggen heel wat personages juist het loodje.

Het leven van Rosalie neemt een plotselinge wending als ze de zorgvuldig geheim gehouden geschiedenis van haar familie ontdekt. Ze vindt correspondentie en daaruit blijkt iets angstaanjagends: er zitten moordenaars in haar familie, allemaal vrouw, allemaal erfelijk belast met een onbedwingbare drang tot doden. Maar wat beweegt de vrouwen om tot fataal handelen over te gaan? En kruipt Rosalies bloed uiteindelijk ook waar het niet gaan kan?

Els Kerkhoven werkt als etaleuse bij diverse modehuizen. Bij het schrijven van Gifdochters vroeg ze zich af wat er voor nodig is om iemand af te laten glijden. ,,Is het de omgeving waarin je opgroeit, de verkeerde mensen met wie je omgaat of is het genetisch bepaald?''

Andere nieuwe titels:

Jonathan Kellerman - 'De mysterieuze vrouw' (juni 2012). Tijdens een avond in een bar in Beverly Hills raken forensisch psycholoog Alex Delaware en zijn vriendin Robin geïntrigeerd door een knappe vrouw, die, alleen aan een tafeltje, duidelijk op iemand zit te wachten. Twee dagen later wordt ze vermoord aangetroffen, met een verminkt gezicht.
Tana French - 'In eigen hand' (september 2012). Een eind buiten Dublin ligt een nieuwbouwwijk, die door de crisis maar half afgebouwd is. In een van de huizen wordt een bloedbad aangetroffen. Vader is doodgestoken, twee kinderen verstikt. De moeder moet naar intensive care.
Iris & Roy Johansen - 'Onmisbaar' (juli 2012). Coproductie van moeder Iris en zoon Roy. Computertechnologe Rachel Kirby heeft een zus, Allie, die ongeneeslijk ziek is. Ze lijdt aan een zeldzame aandoening van haar zenuwstelsel en zal spoedig overlijden als er geen medicijn wordt gevonden. Op een dag krijgt Rachel een e-mail. Een archeoloog heeft in Egypte een aanwijzing gevonden voor een geneesmiddel tegen Allies ziekte.
Mary Higgins Clark - 'Het geheim van haar vader' (september 2012). Mariah Lyons ontdekt het levenloze lichaam van haar vader Jonathan. De 70-jarige theoloog is in zijn studeerkamer vermoord. Mariahs moeder Kathleen zit, volkomen verward, verstopt in een kast met het moordwapen in haar hand. Mariah gaat op onderzoek uit.