25 januari 2022

De beste thrillers aller tijden #23 (nieuws, 2022)


De favoriet van... Annet Hulst   
 De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. Maar in boeken weggeven doen we niet, daar zijn andere websites beter in. Waar we onze volgers wel blij mee hopen te maken, is een lijst met de allerbeste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Vandaag: schrijfster Annet Hulst.


Marion Pauw - Daglicht


Een venijnige ondertoon

(Door Annet Hulst)

Een goede thriller hoeft voor mij niet bloederig te zijn. Doorgedraaide psychopaten en geheime genootschappen zijn niet aan mij besteed, er hoeft zelfs geen dode te vallen.

Het mooist vind ik thrillers waarin het leven van een doodnormale hoofdpersoon opeens op zijn kop staat. Wat is er enger dan dat de basis waarop je je leven hebt gebouwd niet blijkt te bestaan? Ik vind het heerlijk om te lezen hoe iemand zoals jij en ik op onderzoek uit gaat en gedwongen wordt grenzen te verleggen en een puzzel op te lossen die alles anders maakt.

Mijn favoriete Nederlandse thriller is Daglicht van Marion Pauw. Ik ben een enorme fan van haar stijl. Ze combineert in al haar boeken scherpe observaties met originele onderwerpen waar ze zich goed over laat informeren. In het geval van Daglicht zijn dit autisme, het werk in een bakkerij en het verzorgen van een zoutwateraquarium. Haar stijl heeft iets urgents, een venijnige ondertoon. In Daglicht voel je constant de frustratie van Iris met haar driftige zoontje en haar onderkoelde moeder en van de autistische Ray.

Op een goede tweede plaats staat overigens de thriller Gone Girl door Gillian Flynn (ook de verfilming met Ben Affleck is de moeite waard), waarin je Nick Dunne volgt wiens echtgenote op een dag verdwijnt.

De lezer wordt compleet op het verkeerde been gezet. Heerlijk!

En natuurlijk zijn dit soort verhalen inspiratiebronnen voor mijn eigen verhalen.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Flaptekst:
Met de thriller Daglicht beleefde schrijfster Marion Pauw (1973) haar doorbraak naar het grote publiek. De succesvolle advocate Iris worstelt met het combineren van haar carrière en de zorg voor haar moeilijk opvoedbare zoontje. Plotseling blijkt dat ze een halfbroer heeft, Ray, die is veroordeeld voor een gruwelijke moord. Hij is opgenomen in een tbs-kliniek. Iris bekommert zich om zijn lot en probeert de ware toedracht rond de moord te achterhalen.

'Het thema is dat iedereen voor zichzelf veiligheid probeert te creëren', vertelde de schrijfster destijds aan De Spanningsblog. 'Of het nou in de liefde is, financieel of in je leefomgeving.'

De bestseller Daglicht won in 2009 de Gouden Strop en werd in twaalf landen vertaald. Uitgeverij HarperCollins bracht het in 2017 uit in Amerika onder de titel Girl in the Dark. Er verscheen eerder een Nederlandse bioscoopfilm, gebaseerd op het boek, met Angela Schijf in de hoofdrol.

Schrijfster en scenarist Pauw schreef naast Daglicht nog meer thrillers, waaronder Zondaarskind en Hemelen. Voor Daglicht ontving Pauw de IJslandse prijs voor beste vertaalde thriller. Bij Lebowski Publishers verschenen van haar hand Hotel Hartzeer, met Susan Smit, en de roman De experimenten. Met Vogeleiland maakte ze vorig jaar haar comeback als thrillerauteur.

Annet Hulst is het pseudoniem van Annette Hulscher-Kijne. Zij is de initiatiefnemer van de websites Chicklit.nl en Vrouwenthrillers.nl. In het dagelijks leven werkt ze als IT-risicomanager bij een financiële instelling, waar ze in de gaten houdt of haar bedrijf niet te veel risico’s neemt op het gebied van IT. 

Sinds november 2021 is Annet Hulst één van schrijfdocenten van de Online Schrijfschool van Marelle Boersma. Uitgeverij LetterRijn publiceerde twee thrillers van haar: Privacy Live (2020) en Bloedheet (2021). 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering):

Isabel Allende - Het Huis met de Geesten; favoriet van Anya Niewierra
Desmond Bagley - Vlucht in het verleden; favoriet van Charles den Tex
John le Carré - 
Edelman, bedelman, schutter, spion; favoriet van Almar Otten
John le Carré
 - Spion aan de muur; favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler - Het lange afscheid; favoriet van Bavo Dhooge
Agatha Christie - En toen waren er nog maar... (oorspronkelijke titel: Tien kleine negertjes); favoriet van Dominique Biebau
Agatha Christie 
Het doek valt; favoriet van Hilde Vandermeeren
Arthur Conan Doyle - 
De avonturen van Sherlock Holmes; favoriet van Anne van Doorn
James Ellroy
 - Bloed op de maan; favoriet van Jos Pierreux
John Fowles - De verzamelaar; favoriet van Nicolet Steemers
John Grisham - Advocaat van de duivel; favoriet van Jens Vern
Stephen King
 - Misery; favoriet van Wim Bax
Ira Levin - Een kus voor je sterft; favoriet van Lieneke Dijkzeul
Gavin Lyall
 - Tylers oorlog; favoriet van Peter de Zwaan 
Isa Maron - De Noordzeemoorden; favoriet van Michael Berg
Marion Pauw - Daglicht; favoriet van Loes den Hollander
Ian Rankin - 
Gerechtigheid; favoriet van Wouter Dehairs
Ruth Rendell 
Het stenen oordeel; favoriet van René Appel
Sjöwall & Wahlöö - Man op het balkon; favoriet van Joop van Riessen 
Donna Tartt - De verborgen geschiedenis; favoriet van Mariska Overman en Marion Pauw
Scott Turow
 - De aanklager; favoriet van Elvin Post

Geen opmerkingen: