29 november 2021

Wordt verwacht 504 (nieuws, 2021)

Droomvakantie verandert in nachtmerrie
Op 19 januari verschijnt bij HarperCollins Holland de thriller Het resort van Phoebe Morgan. Collega-auteurs waren welwillend bereid om een lovende quote over het boek te geven. B.A. Paris zegt over Het resort: 'Een atmosferische thriller waarin geheimen, leugens en bedrog een achtbaan van emoties veroorzaken.’ En T.M. Logan stelt: 'Een dodelijke cocktail van leugens, geheimen en obsessie.’

Vier vriendinnen hebben elkaar jaren niet gezien.

Felicity koos voor de liefde en is naar de Verenigde Staten verhuisd.

Grace is introvert en komt bijna niet meer buiten.

Alice is lerares, maar kan de eindjes nauwelijks aan elkaar knopen.

Hannah is net moeder geworden, dus zij kan maar al te goed een vakantie gebruiken.

Ze besluiten hun vriendschap nieuw leven in te blazen tijdens een droomtrip in Botswana. Als ze aankomen bij hun luxeresort in de wildernis, overspoelt hen een gevoel van onbehagen.

Ze hebben geen bereik en zijn afgezonderd van alles en iedereen.

Wat ze niet weten, is dat de jacht nu pas begint…

En zij zijn de prooi.

Phoebe Morgan is auteur en redacteur. Ze studeerde Engels aan de universiteit in Leeds en werkte als journalist. Als redacteur begeleidt ze auteurs van thrillers en romans, terwijl ze in de avonduren haar eigen boeken schrijft. Haar boeken werden al vertaald in negen talen en er gingen meer dan 150.000 exemplaren over de toonbank.

Wordt verwacht 503 (nieuws, 2021)

Het middelpunt van een misdaad
Op 4 januari verschijnt bij uitgeverij Cargo de thriller Stormval van Tove Alsterdal. 'Klassieke Scandinavische spanning op haar best', jubelt de uitgever. 'Literair, psychologisch en vol onverwachte wendingen.'

Het verhaal: een smalle weg kronkelt door de bossen, langs een spiegelgladde rivier, waarin de bergtoppen zich blauw weerspiegelen. In een opwelling slaat Olof Hagström af, verder het bos in, naar het ouderlijk huis dat hij meer dan twintig jaar geleden verliet.

Het afgelegen huis lijkt verlaten, maar binnen is een hond eindeloos aan het blaffen. Als Olof een kijkje in het huis neemt, vindt hij daar het levenloze lichaam van zijn vader, die met messteken is omgebracht.

Politierechercheur Eira Sjödin wordt op de zaak gezet, en Olof lijkt de enige verdachte. Ze herkent Olof, hij was ooit het middelpunt van een misdaad die het dorp jarenlang in zijn greep hield. Eira was negen jaar oud toen Lina Stavred werd vermoord. Olof was de veertienjarige jongen die de moord op Lina bekende. Hij was de jongen uit Eira’s nachtmerries.

Tove Alsterdal (Malmö, 1960) groeide op in het noorden van Zweden. Ze werkte enkele jaren in het psychiatrische ziekenhuis Beckomberga, en maakte daarna carrière als journalist. Ze debuteerde in 2009 en schreef enkele succesvolle thrillers. Stormval is haar zesde, die werd genomineerd voor verschillende prijzen.

28 november 2021

Gesignaleerd 535 (nieuws, 2021)

Dominique Biebau - Het mollenfeest  Bij de Vlaamse uitgeverij Vrijdag (en derhalve bij voorbaat uitgesloten van deelname aan de Gouden Strop) verschijnt op 3 december de nieuwe thriller van Gouden Strop-winnaar Dominique Biebau. Het mollenfeest is volgens de uitgever 'een ijzingwekkend verhaal over geheimen en schaduwen die tussen mensen en bomen hangen'.

'
Als d’ Opperste ghebiedt, soe moet ghy gaen Trecken in ’t landt van Mollengijs.'

Vier nichten groeien samen op in de dreigende schaduw van het Mollendaalbos. Tijdens een onschuldig kinderspel dringt een van de meisjes de werkkamer van hun opa binnen, waar ze een ontdekking doet die jaren later tot een bloedige ontknoping leidt.

‘Prachtig taalgebruik. Origineel plot. Subtiel puntje- van-je-stoelwerk. Totaal niet standaard dit boek, Biebau maakt het zo spannend.’ Zo luidde het oordeel van de jury van de Gouden Strop 2020 over Biebaus Russisch voor beginners. En de jury van de Hercule Poirotprijs 2019 schreef: 'Een wonderlijk spitsvondig misdaadverhaal vol aforismen, oneliners en onderkoelde humor.’

Dominique Biebau (1977) is leraar en schrijver. Van zijn hand verschenen al eerder de roman Trage Wegen, het jeugdboek Boerman en de thrillers IJslands Gambiet en Russisch voor beginners.

Ondergronds (nieuws, 2021)

Een met modder besmeurd manuscript  Uitgeverij A.W. Bruna brengt op 4 januari, tijdens de maand van de Scandinavische thriller, De das van Fredrik Persson Winter op de markt. Wie van het werk van Lars Kepler en Max Seeck houdt, kan ook dit boek waarderen, verwacht de uitgever. 

J
e deuren en ramen zitten op slot

Maar je bent niet veilig voor de Das

Elk jaar, in de nacht van 5 op 6 november, slaat hij toe, de Das. Een seriemoordenaar die inbreekt in de kelder van het huis van zijn prooi. Zijn slachtoffers worden de grond in gesleept en verdwijnen vervolgens spoorloos.

Op een dag vindt uitgever Annika Granlund voor de deur van haar kantoor een met modder besmeurd manuscript. De titel is De Das en het verhaal is een morbide biografie van een seriemoordenaar die ondergronds leeft. Annika ziet kans met dit manuscript haar noodlijdende uitgeverij te redden, die failliet zal gaan als ze niet snel een bestseller vindt.

Ze besluit het uit te geven, ook al is het een controversieel verhaal. Haar beslissing blijkt dramatische gevolgen te hebben en langzaam maar zeker raakt ze weer in de greep van de duistere krachten die ze als kind dacht te hebben overwonnen.

Wie is de Das?

Wie schreef het boek?

En wie of wat houdt zich schuil onder de grond?

Fredrik Persson Winter is schrijver en podcastmaker. Hij schreef eerder jeugdliteratuur onder het pseudoniem Fredrik Persson en is een van de vaste medewerkers aan de succesvolle Zweedse podcast Fantastisk Podd over het schrijven van sciencefiction, fantasy en horror. De Das is zijn thrillerdebuut.

Onder grote druk (nieuws, 2021)

Rappers in Rotterdam
De vijfde detectiveroman van Paul Dieudonné, door zichzelf en zijn uitgever ook wel de 'Rotterdamse Baantjer' genoemd, is verschenen. In Rechercheur De Klerck en moord in scène speelt er een gewelddadig conflict tussen rappers uit Rotterdam-Zuid en hun rivalen uit Rotterdam-Crooswijk. De schrijver heeft dit boek opgedragen aan alle politiemedewerkers van de eenheid Rotterdam, als erkenning en waardering voor hun inzet om Rotterdam en de regio Rijnmond veiliger te maken.

Schrijver Paul Dieudonné liet zich voor zijn nieuwste verhaal inspireren door berichten over geweld tussen drillrappers in Rotterdam. Hij combineerde dat met de oude vete tussen rappers van de Westkust en de Oostkust van Amerika. Die vete leidde tot de dood van de rappers Tupac Shakur en Notorious B.I.G.

In Rechercheur De Klerck en moord in scène is er een conflict tussen de Leftbank Militia uit IJsselmonde en Da Rotting Thugz uit Crooswijk. Als de politie het lijk van rapper Robin Breidenbach uit de Nieuwe Maas vist, lijkt het erop dat het bezongen geweld in praktijk is gebracht.

Terwijl hij aan dit verhaal werkte, hoorde Dieudonné over de vele geweldsincidenten in zijn geboortestad. Dat deed hem besluiten het boek aan de politie op te dragen. De recente rellen tonen volgens hem het belang van ordehandhaving aan.

'We vergeten wel eens dat politiemensen hun werk onder grote druk doen, met gevaar voor eigen leven', zegt de schrijver. 'Sommigen raken getraumatiseerd. Ik wilde iets doen. Ik zag het raakvlak met het geweld in mijn boek. Daarom kom ik met dit gebaar, om publiekelijk mijn waardering uit te spreken voor het werk dat de echte politie in de regio Rijnmond verricht.'

Inmiddels zijn er plannen om Rechercheur De Klerck en moord in scène ook als luisterboek uit te brengen. Stemacteur Bart Oomen sprak al de vorige vier delen in deze serie in. Zijn stem viel schijnbaar zo in de smaak, dat sinds begin dit jaar ook oudere boeken van Appie Baantjer, over de Amsterdamse rechercheur De Cock, door hem worden ingesproken. Paul Dieudonné werkt ondertussen aan zijn volgende boek waarin de kwalijke gevolgen van nepnieuws een belangrijke rol spelen.

Rechercheur De Klerck en moord in scène is verschenen bij E-Pulp Publishers

22 november 2021

Meer vrijheid (nieuws, 2021)

Lupko Ellen verkent nieuw terein
Hij schreef een handvol goed ontvangen thrillers, de meeste met de Groninger Ludde Menkema in de hoofdrol. Maar nu heeft schrijf Lupko Ellen een 'gewone' roman geschreven, Als een mot. 'Bij een roman heb je meer vrijheid.' 


Een man, een zestiger, neemt vroeg in het voorjaar een kamer in een pub in een Engels stadje, zo’n stadje dat z’n beste tijd heeft gehad. Hij komt er voor zijn rust, zegt hij. Maar is dat wel zo? Langzaamaan wordt duidelijk wat er echt speelt en gaan vragen rond dood en leven een grote rol spelen. Het is het startpunt van Als een mot van Lupko Ellen.

Het schrijven van een roman is voor Ellen nieuw terrein. ‘Mijn thrillers zijn heel erg geschreven vanuit de perspectieven van verschillende personages', vertelt hij aan RTV Noord. 'Nu wilde ik alleen maar één persoon volgen. Een andere manier van schrijven en dat moest ik aanvankelijk ook een beetje leren en dat is meteen de uitdaging voor mij. Bij een thriller gelden strengere regels. Er moet iets worden opgelost en de held moet winnen. Bij een roman heb je meer vrijheid.’

Het duurde vijf jaar voordat Ellens roman af was. Hij schreef die voornamelijk in een speciaal hokje in de tuin achter zijn huis in Warffum. 'Als een mot heb ik hier wel een stuk of zes keer herschreven. Maar ik schrijf ook wel op de bank of aan tafel. Soms in de auto ergens in de polder.’

Als een mot is verschenen bij uitgeverij Passage. 

(Bron: RTV Noord)

Moord op bestelling (nieuws, 2021)

Migratie, vaccins en encryptie  
Na Jens Vern (aka Sander Verheijen) komt nu ook de Vlaamse auteur Jan Van der Cruysse met een thriller die inhaakt op het coronavirus. In Win win dat op 30 november verschijnt bij uitgeverij Manteau (en bij voorbaat geen kans maakt op de Gouden Strop), weeft de auteur een, zoals dat heet, 'intrigerend web'. Hoe zijn mensensmokkel, fraude met covidvaccins en cryptovaluta met elkaar verbonden?

Laura staat op het punt af te studeren als ingenieur wanneer ze een envelop ontvangt, afzender onbekend. Inhoud: een ansichtkaart en een ticket voor een vlucht in businessclass naar San Francisco.

Van Nigeria tot China wacht haar een verhaal van verdronken bootvluchtelingen, grootschalige zwendel met covidvaccins, moord en inbraak op bestelling en dealers van een traagwerkend gif.

Haar gastheer is specialist in cryptofoons en cryptomunten. Laura heeft er geen benul van dat ze werd gecast voor de hoofdrol.

Uitgeverij Manteau bestempelt Win win als 'een ingenieus geconstrueerd misdaadverhaal zoals alleen Van der Cruysse dat kan schrijven: wervelend en erudiet, boordevol verfijnde humor, helemaal mee met deze tijd, zijn lezers heen en weer slingerend tussen locaties, tijdspanne en personages. Bovendien is de basis van het verhaal beangstigend reëel.'

Jan Van der Cruysse, ex-woordvoerder van Brussels Airport, is specialist in crisiscommunicatie. Van zijn Bling Bling-trilogie werden meer dan 15.000 exemplaren verkocht. Splendid Film kocht onlangs de filmrechten van Bling Bling 1.

Gesignaleerd 534 (nieuws, 2021)

Ben Creed - Een dodelijk spoor  Bij uitgeverij De Fontein is Een dodelijk spoor uitgebracht, het thrillerdebuut van het schrijversduo Ben Creed. Volgens de uitgever geschikt leesvoer voor de fans van Andrew Gross, Tom Rob Smith en Martin Cruz Smith. Het verhaal volgt politieman Revol Rossel, 'een mix van Marlowe, Smiley en Wallander', en speelt zich af in de ijzige kou van Leningrad.


Het verhaal speelt zich af in Leningrad, 1951. Revol Rossel, ooit een groot violist, nu politieman, wordt geconfronteerd met vijf bevroren lijken, netjes geordend tussen een spoorlijn.

Zijn zoektocht naar de dader leidt hem naar het hart van de muzikale wereld van Leningrad en uiteindelijk naar de hoogste kringen van het Kremlin.

Het is een wereld die hij door en door kent. Een wereld waarin ooit zijn dromen werden verbrijzeld. Een wereld waarin zich nu een moordenaar schuilhoudt.

Het boek kwam in Engeland terecht op zowel de shortlist voor de New Blood Dagger (beste thrillerdebuut) als die van de Gold Dagger (beste thriller van het jaar). 

Ben Creed is het pseudoniem van voormalig Financial Times-journalist Barney Thompson en Chris Rickaby, eigenaar van een marketingbureau. Zij delen een fascinatie voor de geschiedenis van de Sovjet-Unie en vatten het plan op voor deze historische thriller. 

Lees hier een fragment van Een dodelijk spoor.

Wordt verwacht 502 (nieuws, 2021)

Schokkende moord in Rome  'Een nietsontziend portret van de schaduwkant van de Italiaanse hoofdstad.' Zo typeert uitgeverij Cargo het boek Stad van de levenden van schrijver en journalist Nicola Lagioia. Het boek ligt op 13 januari 2022 in de winkel.
 

In maart 2016 wordt in een appartement in een van de buitenwijken van Rome een jongen vermoord. De jongen, Luca Varani, wordt eerst langzaam gemarteld en sterft daarna een uiterst pijnlijke en eenzame dood.

De daders zijn twee jongens, niet veel ouder dan het slachtoffer, met een heel normale achtergrond.

De zaak krijgt meteen veel publiciteit. Kranten en televisieprogramma’s speculeren erop los, maar er lijkt geen enkel motief te zijn.

Als journalist van de krant la Repubblica schrijft Nicola Lagioia veelvuldig over de moord op Luca Varani. Hij raakt direct gefascineerd, en ziet gaandeweg een verband tussen het gedrag van de daders en de wetteloosheid die Rome teistert.

Bijna vijf jaar lang volgt Lagioia de zaak op de voet. Hij interviewt familie en vrienden en correspondeert uitvoerig met een van de daders in de gevangenis. Hij daalt af in een schaduwstad, een tweede Rome dat via verwaarlozing en corruptie wordt overgenomen door het kwaad. De uitgeverij noemt Stad van de levenden een onthutsend literair meesterwerk, een waardige opvolger van In Cold Blood, het meesterwerk van Truman Capote.

Nicola Lagioia is een van de meest toonaangevende journalisten en schrijvers van Italië. Hij schreef eerder Breng alles terug naar huis en won in 2015 de Premio Strega voor zijn zeer goed ontvangen roman De wreedheid.

Na een schoolfeest (nieuws, 2021)

Elvin Post schrijft jeugdthriller  Na zeven thrillers voor volwassenen vindt Gouden Strop-winnaar Elvin Post het tijd om ook eens iets spannends voor jongere lezers te schrijven. Bij uitgeverij De Fontein verschijnt in februari 2022 zijn nieuwe boek Geen weg terug. De thrillers verschijnt in de reeks 'Politie niet betreden', waarin al eerder boeken van onder anderen Eva Burgers, Cis Meijers, Jessica Goodman en Margje Woodrow zijn uitgebracht.

Wat zou jij doen als je een tas met 80.000 euro zou vinden? In Geen weg terug komen vier vriendinnen voor dit dilemma te staan. 

Wanneer Eva en haar vriendinnen midden in de nacht na een schoolfeest naar huis fietsen, stuiten ze op een auto die met een geopend portier op de weg staat. Naast de auto liggen twee bewusteloze mannen in een grote plas bloed.

Eva staat op het punt de politie te bellen, als Fleur een tas met geld in de auto ziet. Hoewel Eva er geen goed gevoel bij heeft, nemen ze de tas mee. Dan blijkt dat een van de mannen het heeft overleefd. Hij hoort bij een groep zware criminelen…

Elvin Post (1973) won in 2004 als jongste schrijver ooit de Gouden Strop met Groene vrijdag.

Gesignaleerd 533 (nieuws, 2021)

Sebastian Fitzek - De weg naar huis  Bij The House of Books is afgelopen week De weg naar huis verschenen, de nieuwe thriller van Sebastian Fitzek.

'Een verontrustend telefoongesprek, een sterfdatum in bloed, en nog twee uur tot die dag aanbreekt...'
, staat op de cover te lezen.

Het is zaterdag, net na 22.00 uur. Jules Tannberg is vrijwilliger bij een telefoondienst voor vrouwen die 's avonds bang worden op weg naar huis en die een telefoongezel willen wiens kalmerende stem hen veilig naar huis kan begeleiden.

Er is tijdens de telefoontjes nog nooit een levensbedreigende situatie geweest. Tot vandaag, wanneer Jules met Klara belt.

De jonge vrouw is doodsbang. Ze gelooft dat ze wordt gevolgd door een man die haar eerder heeft aangevallen en die in bloed een datum op haar slaapkamermuur heeft geschilderd: de dag van Klara's dood! En die dag breekt aan in minder dan twee uur...

Sebastian Fitzek (Berlijn, 1971) studeerde rechtswetenschappen en werkt als journalist en schrijver voor radiostations en tv-zenders. Van zijn psychologische thrillers zijn miljoenen exemplaren over de toonbank gegaan in een kleine dertig talen.

18 november 2021

Vier keer IV (nieuws, 2021)

Thriller van Arjen Lubach wordt dramaserie  De thriller IV van Arjen Lubach komt op tv als vierdelige dramaserie. Productiehuis Hollands Licht, dat eerder Flikken Maastricht en Hendrik Groen maakte, heeft de rechten op het boek verworven. Regisseur Bobby Boermans, maker van onder andere Mocro Maffia en Hoogvliegers, gaat IV verfilmen.

Arjen Lubach
reageerde volgens Nu.nl enthousiast op de verfilming van zijn boek. 'Meer dan bij alle andere boeken die ik schreef, maakte ik me tijdens het schrijfproces van IV een duidelijke voorstelling van de wereld die ik aan het scheppen was. Misschien was het de schuld van de series die ik in die periode bingewatchte: The Bridge, The Killing, Homeland, en was ik al die tijd stiekem al een film of serie aan het schrijven.'

De roman, die Lubach publiceerde in 2013, vertelt over de 29-jarige wiskundige Elsa Ruys die onverwachts op zoek moet naar de moordenaar van haar vader. Ze komt tot de ontdekking dat hij een groot staatsgeheim op het spoor was. Het is nog niet bekend wie de hoofdrollen gaan spelen of wanneer de opnames plaatsvinden.

Het boek IV, dat ook in Duitsland is uitgebracht, heeft de Crimezone Debuutprijs gewonnen en werd genomineerd voor de Gouden Strop. 'Tot aan de finale is IV best vermakelijk', aldus de recensie op De Spanningsblog, die het verder heeft over een rechttoe rechtaan stijl en een potsierlijk slotakkoord. 

14 november 2021

Na een fenomenaal leven (nieuws, 2021)

Bestsellerauteur Wilbur Smith overleden
De Zuid-Afrikaanse bestsellerauteur Wilbur Smith is op 88-jarige leeftijd overleden. Zijn uitgever meldt dat hij gisteren onverwacht is gestorven, in het bijzijn van zijn vrouw in Kaapstad, 'na een ochtend lezen en schrijven'. De 49 boeken die Smith tijdens zijn lange carrière schreef, zijn wereldwijd meer dan 140 miljoen keer verkocht. Zijn werk is vertaald in meer dan dertig talen, waaronder het Nederlands.


Wilbur Smith in 2007
Wilbur Smith debuteerde in 1964 met de historische roman When the lion feeds (Het goud van Natal). Het boek, over een Zuid-Afrikaanse boerenzoon die zich aansluit bij een groep goudzoekers, werd al snel een bestseller en kreeg vijftien vervolgen, die 200 jaar aan familiegeschiedenis van zijn hoofdpersoon in kaart brachten.

Smith werd geboren in 1933 geboren in Zambia, als zoon van een Britse familie die net als zijn hoofdpersoon opgroeide op een boerderij. Tijdens zijn studie aan Rhodes University praatte zijn vader hem een carrière in de journalistiek uit zijn hoofd, waarna hij accountant werd - een baan die hij zo verschrikkelijk vond dat hij besloot het advies van zijn autoritaire vader naast zich neer te leggen en alsnog te gaan schrijven.

De Amerikaanse thrillerauteur Stephen King noemde Smith ooit de allerbeste historische romanschrijver. Hij werd vooral geroemd om zijn landschapsbeschrijvingen en de levensechte personages in zijn verhalen. Een Wilbur Smith-roman kent vaste ingrediënten: recept – geweld, magie, mysterie, avontuur, jagen én seks.

Smith, die een enthousiast jager, duiker en bergbeklimmer was en ook een vliegbrevet had, beleefde naar eigen zeggen veel plezier aan het intensieve onderzoek dat hij deed voor zijn avonturenromans. Zo werkte hij voor zijn boek Gold Mine enkele weken in een Zuid-Afrikaanse goudmijn en maakte hij veel lange reizen om historisch onderzoek te doen. Tot op hoge leeftijd reisde hij met zijn 39 jaar jongere vrouw Mokhiniso regelmatig de wereld over. 

In zijn autobiografie On Leopard Rock schreef Smith in 2018 dat hij een fantastisch leven heeft gehad. 'Zware tijden, misgelopen huwelijken, nachtenlang doelloos doorwerken, maar alles bij elkaar heeft het me een fenomenaal, uiterst bevredigend en prachtig leven bezorgd', schreef hij. 'Ik wil herinnerd worden als iemand die miljoenen mensen plezier heeft gebracht.'

Kate Perkin
directeur bij uitgeverij Bonnier Zaffre, noemde On Leopard Rock destijds fantastisch. 'Even episch als zijn romans. We lezen over op hol geslagen leeuwen in Afrika en beren in Alaska, over duiken met haaien en avonturen met marlijnen. Dit is niet het verhaal van een schrijver van avonturenromans, maar het verhaal over een leven vol avontuur.' Bij het verschijnen van zijn autobiografie zei Smith: 'Ik schrijf nu al meer dan een halve eeuw. Ik had het geluk om niet betrokken te raken bij de grote oorlogen. Ik ben nooit neergeschoten, maar ik groeide wel op tussen de helden die in de oorlogen hadden gediend en ik leerde van hen. Ik heb altijd geluk gehad en heb het leven geleid dat ik me van tevoren nooit had kunnen voorstellen.'

(Bron: NOS, De Spanningsblog)

10 november 2021

Met pensioen (nieuws, 2021)

Uitgeverij Ellessy in andere handen
Na ruim dertig jaar houdt uitgever Larry Iburg het voor gezien, zo laat hij weten. Hij gaat met pensioen en draagt zijn uitgeverij Ellessy over aan uitgever en schrijver Han Peeters. 


Larry Iburg
Larry Iburg
 heeft met voornamelijk feelgood-romans en thrillers een uit de kluiten gewassen steen bijgedragen aan de populariteit van deze genres. Vele honderden romans zijn door Ellessy in de loop der jaren uitgegeven, waaronder de thrillers van Jacob Vis, Peter de Zwaan en Gerard Nanne en de feelgood-romans van Olga van der Meer, Carla Vermaat en Angelique van Dongen.

Per 1 januari 2022 gaat Ellessy over in handen van Han Peeters die met ClusterEffect, LuisterEffect en Davey Jones Publishing inmiddels tien jaar aan de weg timmert. Naast schrijver is Peeters tevens de initiator van de nieuwe Valentijnprijs, De Hermes Thriller Award en de oprichter van De Manuscriptenbank. Door de uitbreiding met de titels van Ellessy komt de groep onder de noemer ClusterEffect op 1.500 titels (boeken, e-boeken, luisterboeken en podcasts).

Een intensieve samenwerking met Ellessy was al 2,5 jaar gaande, waarin LuisterEffect bijna 200 luisterboektitels van Ellessy publiceerde en uitgroeide tot een grote luisterboekuitgever met Nederlandstalig werk.

Volgens Larry Iburg blijven alle boeken (thrillers, feelgood-romans) verschijnen onder naam Ellessy. 'Waar die naam vandaan komt? Vroeger zagen mijn vrienden mijn initialen op Hansaplast (geschreven door mijn moeder) op plastic kampeerborden en -mokken en -bestek als ze de afwas deden op kampeervakanties. L.S.I. (Larry Steve Iburg). Zij maakten er voluit El-ES-I, oftewel Ellessy van.'

Een baanbrekende datingapp (nieuws, 2021)

Nieuwe thriller van Peter & Peter  Ze delen hun jeugd, hun voornaam en hun liefde voor verhalen vertellen. Het Zweedse thrillerduo Peter Mohlin & Peter Nyström publiceert op 11 januari 2022 hun nieuwe boek bij HarperCollins Holland. In De andere waarheid moet voormalig FBI-agent John Adderley opnieuw aan de bak.

Alicia Bjelke is door een ongeluk in haar jeugd zo verminkt dat zij haar gezicht liever niet laat zien. Ze is het technische genie achter een baanbrekende datingapp, die ze samen met haar zus Stella wil lanceren.

Totdat Stella op een dag dood wordt aangetroffen. Ze heeft een steekwond in haar nek en… ook háár gezicht is verminkt.

De moord wordt onderzocht door John Adderley, rechercheur en voormalig FBI-agent, die onder een nieuwe identiteit in Karlstad verblijft.

Na een mislukte infiltratie in een drugskartel in de VS moet hij ook in Zweden constant over zijn schouder blijven kijken. Al snel blijkt dat dit moordonderzoek hem een onverwachte kans geeft om af te rekenen met zijn verleden…

Peter Mohlin en Peter Nyström groeiden samen op in een klein Zweeds plaatsje. Ze schreven hun eerste verhaal toen ze tien jaar oud waren. Na succesvolle carrières als scenarioschrijvers en regisseurs voor theater en film besloten ze de draad weer op te pakken en samen thrillers te schrijven. En met succes: hun Het laatste leven werd bekroond met zowel de Zweedse Crimetime Award voor het beste debuut als de MAX Bronzen Vleermuis 2020. 

05 november 2021

Op een hoge uitkijktoren (nieuws, 2021)

Tien onopgeloste mysteries voor Leids speurdersduo  Bij uitgeverij E-Pulp Publishers is de verhalenbundel Meer mysteries voor Robbie Corbijn van detectiveschrijver Anne van Doorn uitgekomen. In deze bundel komen de Leidse speurneuzen Robbie Corbijn en Lowina de Jong tien keer in actie om lastige mysteries op te lossen. Anne van Doorn zegt zich te hebben laten inspireren door de verhalen over de Britse detectives Sherlock Holmes en Hercule Poirot.

Meer mysteries voor Robbie Corbijn
biedt volgens Van Doorn lezers veel variatie: in Gouda is een schilderij van Jan Steen gestolen uit museum De Catharinahof. Een internationaal befaamd pianist verdwijnt spoorloos op de Soester Eng.

Een vrouw uit Delft staat doodsangsten uit sinds ze ontdekte dat haar zus haar bedroog, waardoor ze niet met haar grote liefde trouwde. Ze droomde dat een vrouw haar probeerde te wurgen. Of was het toch echt? Was het haar zus? En op een hoge uitkijktoren speelt zich een drama af. Deze en nog zeven mysteries houden de lezer moeiteloos in de ban.

Anne van Doorn (pseudoniem van Marco Books) debuteerde in mei 2017 met de detectiveroman De ouders keerden niet terug. Sindsdien zijn er nog twee detectiveromans en een verhalenbundel uitgekomen.

Anne van Doorn gaat ook de grens over: het Amerikaanse tijdschrift Ellery Queen Mystery Magazine publiceerde in 2019 zijn verhaal The Poet who locked himself in. Een ander verhaal zullen de Amerikanen komend jaar publiceren.

Meer informatie: www.annevandoorn.be

Gesignaleerd 532 (nieuws, 2021)

Michael Robotham - Als je van mij bent  Bij uitgeverij Cargo verschijnt op 11 november Als je van mij bent, de nieuwe thriller van Michael Robotham. Volgens de uitgever staat in deze thriller de volgende vraag centraal: wie manipuleert wie?

Philly McCarthy heeft altijd moeten vechten om dat te worden wat ze het liefste wil: inspecteur bij de Metropolitan Police. Maar als dochter van een beruchte Londense gangster wordt haar integriteit continu in twijfel getrokken, ook al heeft ze alle banden met haar vader verbroken.

Dan wordt ze op een dag opgeroepen bij een melding van huiselijk geweld en weet ze daar een jonge vrouw veilig te stellen. Tempe Brown blijkt de vriendin te zijn van een zeer gewaardeerde en onderscheiden collegarechercheur die vreemd genoeg al meerdere meldingen van huiselijk geweld wist te ontlopen.

Philly is vastbesloten om Tempe te helpen en er ontstaat een hechte vriendschap tussen de twee vrouwen. Maar is Tempe wel wie ze zegt dat ze is? En waarom duikt ze onverwachts steeds weer op als Philly ergens is?

Wanneer een journalist die onderzoek doet naar Phillys vader dood wordt gevonden in de Theems en Philly als verdachte op non-actief wordt gesteld, is er niets of niemand meer die ze kan vertrouwen.

De thrillers van Michael Robotham (1960) worden in ruim 50 landen uitgegeven en zijn meermalen bekroond, onder andere met de Gold Dagger en de Ned Kelly Award. Van zijn hand verschenen onder meer de zeer succesvolle thrillers De verdenking, Gebroken en Leven of dood. In 2020 verscheen Meisje zonder leugens, het tweede deel in de serie rond Evie Cormac. Onlangs zijn de opnames begonnen van een tv-serie naar zijn succesvolle thrillers rond psycholoog Joe O’Loughlin, waarin de Engelse acteur Aidan Turner de hoofdrol speelt.