30 juni 2020

Meer diversiteit (nieuws, 2020)


'Mooie moorden' volgt 'customer journey'
Schrijfster Tica Morgan en Gloude publishing hebben een 'unieke innovatieve route' bedacht om digitale lezers weer het plezier in lezen van een papieren boek te laten beleven en om de plaatselijke boekhandel te steunen. Het is namelijk voor het eerst in Nederland dat een boekenserie online succesvol wordt als digital only uitgaves en dat er nu speciaal voor de boekhandel een heel nieuw verhaal is geschreven voor een paperbackeditie met hetzelfde personage in de hoofdrol.


Het idee is om voor elk platform/medium eigen unieke uitgaves te maken zodat alle partijen het succes kunnen aangrijpen en er kruisbestuiving tussen de verschillende vormen van lezen en luisteren, en in de toekomst kijken, kan ontstaan. Wanda Gloude van Gloude publishing zegt: 'In dit voorbeeld hebben we dus eerst fans opgebouwd via het digitale platform van Kobo (luisterboeken en ebooks) en hopen we die fanbase nu uit te breiden door nieuwe lezers via de boekhandel aan te spreken met een exclusief geschreven titel.'

Gloude zegt nu al reacties te lezen op Facebook dat mensen voor het eerst, of voor het eerst in zeven jaar, naar de boekhandel gaan en zichzelf een papieren boek cadeau doen omdat ze zo graag meer willen lezen over het hoofdpersonage Zoë Janssen. 'We zijn ongelooflijk trots dat we op die manier nieuwe klanten naar de boekhandel kunnen trekken.'

Het boek Volkerak in de serie Mooie Moorden van Tica Morgan is op 20 juni gepresenteerd bij boekhandel Van der Meer in Noordwijk en voorlopig juist niet als ebook of luisterboek te krijgen zijn. Mooie Moorden (deel 1 t/m 4 verschenen oktober 2019) is olgens  de uitgeverij de bestverkopende Nederlandse digital only serie tot nu toe met een gemiddelde waardering van 4,5 sterren en een record aan lezersreacties.

Sinds de komst van ebooks verscheen een nieuwe roman eigenlijk meteen op alle platforms: papier, ebook en luisterboek. Het nieuwe lezen zorgt nu voor meer diversiteit in manieren van storytelling. In de toekomst zullen auteurs waarschijnlijk meer gerichter verschillende verhaallijnen schrijven per afzetkanaal, bijvoorbeeld a) focus op bingereading bij ebooks dmv lancering serie met meerdere afleveringen a la Netflix, b) focus op ruimte voor reflectie bij een omvangrijkere opzichzelfstaande roman met dezelfde personages in een klassieke papieren boekvorm in een ontspannen offline moment en omgeving of c) focus op kortere hoorspelachtige luisterboekafleveringen voor in de auto of voor het slapengaan. 


Schrijfster Tica Peeman (Morgan is haar schrijverspseudoniem) besloot naast haar carrière als eigenaar van een trainingsbureau en schrijfster van businessboeken om fictie te gaan schrijven en heeft haar droom dus waargemaakt. Tica is ondernemer in hart en nieren, al twintig jaar, omdat ze niet houdt van dingen eindeloos hetzelfde doen en achterover hangen. Ze schreef vier managementboeken over lef, leiderschap en teams. Mooie Moorden schreef ze in anderhalf jaar tijd naast haar werk als fulltime ondernemer en alleenstaande moeder.

Vreemde moorden (nieuws, 2020)De zaak Magritte opnieuw op de plank
Het in mei verschenen Val was niet de eerste thriller van Toni Coppers waarin het politiekoppel Alex Berger en Sara Cavani samenwerkte. In 2017 verscheen De zaak Magritte, waarin de twee speurders hun krachten bundelden om een serie vreemde moorden op te lossen. Uitgeverij Manteau brengt de thriller nu opnieuw uit.


Het leven van Alex Berger, ex-chef van de Moordbrigade, staat stil sinds zijn vrouw Camille omkwam bij de terroristische aanslagen in Parijs. Alex had erbij moeten zijn maar miste die avond de trein. Sinds hij haar verloor, drinkt hij te veel en geeft nergens meer om.

Wanneer zijn ex-collega’s op een dag zijn hulp inroepen bij een vreemde moordzaak, weigert Berger aanvankelijk iedere medewerking. Hij wil met rust gelaten worden.

Sara Cavani, een jonge inspecteur, trekt hem langzaam over de streep. Hoe vaker de moordenaar toeslaat, hoe groter Bergers obsessie met de zaak wordt.

Als hij in het spoor van de moordenaar wordt meegesleurd naar Parijs, bereidt Alex zich voor op de ultieme confrontatie. Daar, in de stad van zijn vermoorde vrouw, zal hij zijn eigen demonen onder ogen moeten zien…

Toni Coppers is zonder twijfel Vlaanderens favoriete misdaadauteur. Zegt zijn uitgever. Zijn thrillers zijn bekroond met de Hercule Poirot-juryprijs en vele publieksprijzen. Zijn boeken rond Liese Meerhout werden verfilmd in de reeks Coppers, te zien op RTL8 en Videoland. De uitgever: 'Toni Coppers staat garant voor ingenieuze plots en doorgedreven psychologische karaktertekeningen. Hij schrijft over mensen van vlees en bloed.' Zelf zegt de schrijver over Alex Berger: 'Hij is bovenal een moderne man, en het enige soort man over wie ik wil schrijven: iemand die zowel in zijn kracht als in zijn kwetsbaarheid staat.'

29 juni 2020

Elementaire deeltjes (nieuws, 2020)


Netflix voor de rechter om film over Sherlock Holmes' zus 
 De stichting die de nalatenschap van Arthur Conan Doyle beheert, sleept streamingsdienst Netflix voor de rechter. Aanleiding is de film Enola Holmes, over de zus van de beroemde speurder Sherlock Holmes.

In de film speelt Millie Bobby Brown de titelrol. Enola Holmes is een bewerking van de boekenserie van Nancy Springer. In deze YA-reeks zijn inmiddels zes boeken verschenen. Enola Holmes is het veertienjarige zusje van Sherlock, die twintig jaar ouder is. Volgens de nazaten van Arthur Conan Doyle maken de boeken van Springer auteursrechtelijk gezien inbreuk op zes boeken van hem.

Zes jaar geleden verloor de Conan Doyle-familie de rechten op het overgrote deel van het werk van de beroemde schrijver. Een rechter oordeelde toen dat elk Holmes-verhaal dat geschreven was vóór 1923 tot het publieke domein behoort.

Nu claimt de familie dat in Enola Holmes elementen zitten van de laatste tien verhalen over Sherlock Holmes die tussen 1923 en 1927 werden gescherven. Er is een dagvaarding uitgegaan naar onder andere de streamingsdienst, uitgeverij Penguin Random House en regisseur Harry Bradbeer. Volgens de dagvaarding bevat Enola Holmes 'de menselijke verbinding en empathie', die door Sherlock Holmes werden tentoongespreid in zijn laatste verhalen.

Bron: Independent

27 juni 2020

Voortschrijdend inzicht (nieuws, 2020)Thrillerschrijver Jef Geeraerts valt in ongenade 
  Welke Nederlandstalige klassiekers doorstaan de tand des tijds? Een opgefriste literaire canon zwengelt in Vlaanderen het debat aan. Meest opvallende wijziging: Gangreen 1 van de latere thrillerschrijver Jef Geeraerts sneuvelt. ‘De commissie kreeg het steeds moeilijker met dat witte hoofdpersonage dat zwarte vrouwen als seksuele gebruikswaar hanteert.’


Vijf jaar geleden ging de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) op zoek naar de vijftig invloedrijkste literatuurklassiekers uit ons taalgebied, van Hendrik van Veldeke tot Hugo Claus. Het moest een “dynamische canon” worden, die niet “in steen staat gebeiteld”, én bruikbaar in het onderwijs. Gisteren lanceerde de Canoncommissie met experten en schrijvers, voorgezeten door auteur Erik Vlaminck, een update. Mét ongewijzigde criteria: ’Nederlandstalige literaire werken van minstens 25 jaar oud van overleden auteurs.'

De lijst, die 51 titels bevatte, heeft slechts drie volstrekte nieuwkomers: Van de koele meren des doods (Frederik van Eeden), Pallieter (Felix Timmermans) en Turks fruit (Jan Wolkers). Vier titels verdwijnen: het zestiende-eeuwse Geuzenliedboek, de Verzen van Willem Kloos, Wolfijzers en schietgeweren van Richard Minne en Gangreen 1 (Black Venus) van Jef Geeraerts.

Gangreen 1 (1968), vol onbeschaamde seks en ongetemperd geweld in het toenmalig Belgisch Congo, is een schandaalroman, geschreven in een gejaagde stijl. Het boek werd in 1969 onderscheiden met de Staatsprijs voor Proza.

De commissie haalt hem in deze tijden waarin meer dan ooit de aandacht op het bestrijden van racisme is gevestigd, van de lijst. 'Achteraf bekeken hebben we in 2015 Gangreen van de toen pas overleden Geeraerts té snel toegevoegd', zegt Erik Vlaminck in Het Laatste Nieuws. 'We hadden ons vergaloppeerd. De commissie kreeg het steeds moeilijker met dat witte hoofdpersonage dat zwarte vrouwen als seksuele gebruikswaar hanteert, én dat vanuit een uitgesproken machopositie. Noem het voortschrijdend inzicht.'

Ook over de literaire kwaliteit rezen er twijfels. Volgens commissielid Leen Huet was het pleit snel beslecht: 'De vorige keer had men zich te zeer laten ontroeren door de onverwachte dood (overleden in mei 2015, red.) van Geeraerts, denk ik.

Bron: Het Laatste Nieuws

Even geen De Cock (nieuws, 2020)


Een schilderij met een geheim 

'Een bezoek aan het Rijksmuseum zal na het lezen van Een meesterstuk nooit meer hetzelfde zijn.' Dat zegt Steven Maat van uitgeverij A.W. Bruna over de nieuwe thriller van Peter Römer. Dan staat ons nog maar één ding te doen: naar het museum (we mogen weer!) voordat het boek op 12 januari 2021 verschijnt.


In de najaarsbrochure van A.W. Bruna worden alle 'highlights' van Een meesterstuk aangestipt: 'Voor de liefhebber svan Dan Brown en Jeroen Windmeijer ('de Nederlandse Dan Brown', red.), 'filmisch geschreven pageturner' en 'speelt zich af in Amsterdam, Sint-Petersburg, Genève en Parijs'.

Op klaarlichte dag wordt kunsthandelaar Louis Post in zijn winkel in de Nieuwe Spiegelstraat in Amsterdam vermoord. Professor Arjen Hageveld denkt te weten waarom. Kort daarvoor had hij Louis verteld over een schilderij van de achttiende-eeuwse schilder Isaac Pietersz waar een van zijn studenten onderzoek naar doet.

Een schilderij met een geheim.

Katje Hiemstra heeft in eerste instantie niet door hoe opzienbarend de ontdekking is die ze doet tijdens haar studie. Voor haar heeft het schilderij van Pietersz vooral persoonlijke waarde: het was vroeger van haar grootvader. Maar het proces dat zij tijdens haar onderzoek onbewust in gang zet, valt niet meer te stoppen. Er staat te veel op het spel en niemand kan het zich veroorloven te verliezen.

Peter Römer is acteur, regisseur en schrijver. Daarnaast is hij als voorzitter van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (inmiddels onderdeel van de Auteursbond) onvermoeibaar in touw om de aandacht op het spannende boek van vaderlandse bodem gevestigd te houden. Römer bedacht en produceerde de populaire tv-serie Baantjer en zette na het overlijden van auteur Appie Baantjer (2010)  de boekenserie over rechercheur De Cock voort. Samen met zijn partner Annet Hock schreef hij de thrillers En nu ik! en Oog om oog

  

Massahysterie en wraak (nieuws, 2020)

Scriptschrijver sluit deal voor twee thrillers 


Scenarioschrijver Wim Bax heeft een contract getekend voor een debuutthriller en een vervolg daarop bij Uitgeverij Volt. 

Wim Bax bekrachtigt de deal met een handtekening
Wim Bax
(1971) is al jarenlang actief als scenarioschrijver. Zijn eerste scenario was voor de korte film Schat, waarvan de regie werd verzorgd door Tamar van den Dop en die in 2004 de Nederlandse inzending vormde voor een Oscar in de categorie Beste Korte Film.

Het debuut van Bax Houd het stil speelt zich af begin jaren zestig. Medicijnenstudent Jacob keert halsoverkop terug naar zijn geboortedorp, omdat zijn gehandicapte broer Jos uit het niets hun moeder heeft aangevallen.

Eenmaal aangekomen stapelen de opmerkelijke en vaak onverklaarbare en angstaanjagende gebeurtenissen zich snel op. Er is iets aan de hand, maar wat? Bax grijpt de lezer vanaf het eerste moment vast en sleurt hem mee in een bloedstollend verhaal over verborgen misdaden, massahysterie en wraak.

Michelle Bot, redacteur van uitgeverij Volt, laat weten: ‘Ik was vanaf pagina één gegrepen; de naoorlogse jaren en het oer-Hollandse kleine dorpje vormen de perfecte achtergrond voor het ijzingwekkende verhaal.’ 

24 juni 2020

Een paradijselijke nachtmerrie (nieuws, 2020)

Oppas baseert thriller op eigen ervaringen Voordat ze als actrice rollen speelde in Eastenders en Dalziel and Pascoe werkte de Britse Anna Downes in 2009 en 2010 als housesitter (een oppas, maar dan voor het huis) op een verlaten Frans landgoed. Die ervaring bleek een inspiratiebron te zijn voor haar thriller The Safe Place, die als Het veilige huis bij uitgeverij De Fontein is verschenen. 


De uitgeverij noemt het boek 'een onheilspellende thriller over de façade van een perfect leven'. Emily verhuist als nanny naar Frankrijk. Wat een geweldige ervaring moet worden verandert in een mysterie vol duistere geheimen. Is het idyllische beeld van het Franse avontuur te mooi om waar te zijn? 
Emily's leven is op een dieptepunt beland, wanneer haar baas Scott haar vraagt als nanny aan de slag te gaan op het Franse landgoed waar zijn vrouw en dochtertje wonen. Emily wordt erheen gevlogen in een privéjet en is gecharmeerd van Scotts vrouw Nina en hun dochtertje. Ze leiden een luxeleven, maar al snel krijgt Emily twijfels. Waarom wonen ze zo geïsoleerd? Waarom spreekt het kind geen woord tegen haar?

Emily beseft dat onder de idylle gevaarlijke geheimen schuilgaan, en dat als zij niet meegaat in dat verhaal, het paradijselijke leventje wel eens een gevangenis zou kunnen worden waaruit ontsnappen onmogelijk is…

Anna Downes werd geboren in Sheffield, maar woont tegenwoordig met haar gezin in Australië. Haar debuut Het veilige huis is als eerste uitgekomen in Nederland. Publicatie in Australië, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië en de VS volgt volgende maand.

Bekijk hier de trailer van Het veilige huis

Bulgaren in de kantine (nieuws, 2020)

Oud-milieuminister schrijft spannende voetbalroman 


Voormalig minister Pieter Winsemius schreef eerder boeken over Johan Cruijff en het leiderschap en creativiteit in groepsverband. Bij de start van komend voetbalseizoen debuteert de 78-jarige schrijver als romancier. Met Het derde schrijft hij een volgens uitgeverij Podium 'herkenbare, spannende en vermakelijke roman over voetbal, matchfixing, eenzaamheid en vriendschap'.


Na het overlijden van zijn vrouw en het emigreren van zijn zoon blijft Thijs alleen achter met zijn hond Belle. Om zijn gedachten af te leiden wordt hij coach van het derde elftal; een hechte eenheid waarin afkomst geen rol speelt. Dit typisch Hollandse vriendenelftal zal voor velen herkenbaar zijn, of het nu gaat om de grappen in de kleedkamer, de perikelen in het bestuur of de kantine, waar ‘de derde helft’ – de borrel na de wedstrijd – plaatsvindt.


Het derde wordt ondertussen steeds fanatieker en gaat gebruikmaken van wedstrijdanalyses. Wanneer de spelers merken dat er iets niet in de haak is met het eerste elftal en er steeds meer Bulgaren in de kantine verschijnen, verdiepen ze zich ook in het spel van het eerste, wat tot gevaarlijke ontdekkingen leidt.
Pieter Winsemius (1942) is voormalig minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Daarnaast was hij lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg. Winsemius publiceerde verschillende boeken, waaronder de bestsellers Je hoeft niet gek te zijn om wereldkampioen te worden, maar het helpt wel en Je gaat het pas zien als je het doorhebt, waarvan meer dan 200.000 exemplaren werden verkocht.

22 juni 2020

Terug in de tijd (nieuws, 2020)

Na corona volgt Bèta  


Of de coronacrisis inspiratie zou zijn voor een thriller, vroeg De Spanningsblog in april aan Tomas Ross. 'Nee', was zijn antwoord, 'dat boek heb ik al geschreven in 1987: Bèta'. Dat wist zijn uitgeverij ook nog, want die brengt het met Ross' eerste Gouden Strop bekroonde boek opnieuw uit.
  
 
'Cargo vond het een goed idee', zegt Tomas Ross over de heruitgave. 'Ik ook wel, maar dan wel een uitgave iets later na de coronapiek.' Het wordt september voordat Bèta opnieuw in de winkels ligt. De schrijver hoopt van harte dat het coronavirus dan enigszins op zijn retour is. 'Want ook een herdruk verdient een feestje.'

Volgens Ross gaat het om de vijfde druk van zijn boek waarmee hij in 1987 de Gouden Strop won. 'Ooit bij de derde druk paste ik het verhaal qua tijd aan. Geschreven in 1986 speelde het zich af in 1996. Dat was toen achterhaald, waarna ik het verhaal situeerde in 2016. Dat jaar hebben we nu ook achter de rug. Nu doen we weer de tekst van de eerste druk uit 1987, wel zo aardig.'

In
Bèta beschrijft Ross dat de noodtoestand is uitgeroepen, omdat er een verschrikkelijke ziekte is uitgebroken. De ziekte Bèta is uitermate besmettelijk en dodelijk. Een lockdown is het gevolg. Het hele land is verdeeld in sectoren. Er zijn sectoren waar mensen leven die geen Bèta hebben en sectoren waarin mensen leven die wel Bèta hebben. 

De overheid heeft wegens de ziekte ook andere maatregelen en besluiten genomen. Mensen die Bèta hebben krijgen bijvoorbeeld een tatoeage op hun voorhoofd en worden geregistreerd. Ook mag je alleen nog maar met escortes over straat. Ook moet je handschoenen aan en gesprayd worden, voordat je over straat gaat. 

Sommige mensen willen deze maatregelen echter helemaal niet nemen en leven onder de grond: de ongeregistreerden. Deze mensen zijn een angst voor de mensen die de ziekte nog niet hebben, omdat je niet aan ze kunt zien of ze de ziekte hebben. De overheid probeert met geweld deze mensen onder de grond te houden. 

Na de publicatie van
Bèta volgt, als alles volgens plan verloopt, medio dan wel eind oktober de lancering van het boek Indisch Requiem. Eerder aangekondigd voor publicatie in januari, maar Ross was niet tevreden over het manuscript en begon helemaal opnieuw. 'Ik leg er nu de laatste hand aan', zo laat hij weten.

21 juni 2020

Lezen in tijden van corona 43 (nieuws, 2020)

Tanen Jones - De beste leugen 
Wat te doen in deze anderhalvemetermaatschappij? Dan ga je maar lezen, want voor een boek geldt die afstand niet. Wat te denken van De beste leugen van Tanen Jones. Uitgeverij Cargo die dit boek op 6 augustus uitbrengt, noemt het 'een fascinerende psychologische thriller voor de fans van Ruth Ware en Lisa Gardner over de complexiteit van zusjesliefde'. 

Na de dood van haar vader moet Leslie op zoek naar haar zus Robin, die ze al tien jaar niet meer heeft gezien. Alleen als ze samen naar de notaris gaan, hebben ze recht op het geld dat hun vader hun naliet.

Maar als Leslie haar zus eindelijk heeft getraceerd, blijkt Robin net daarvoor gestorven aan een overdosis.

Wanhopig vertelt Leslie haar verhaal aan Mary, een huisgenote van Robin, en samen bedenken ze een plan om toch de erfenis te kunnen innen, waarbij Mary de rol van Robin speelt. De gelijkenis is goed genoeg, en wat kan er misgaan?

Maar dan komt Mary erachter dat Leslie haar niet de volledige waarheid heeft verteld, en dat de opdracht moeilijker en gevaarlijker is dan verwacht. Vanuit het perspectief van drie vrouwen wordt langzaam duidelijk dat niemand de waarheid spreekt. Maar wie vertelt de beste leugen?

Tanen Jones groeide op in Texas en North Carolina. Ze studeerde Amerikaanse geschiedenis en wekt bij een grote uitgeverij in New York. De beste leugen is haar debuut.

20 juni 2020

Lieneke Dijkzeul - Een vorm van verraad (2020)

Rozen bloeien vaak uit nijd(Door Peter Kuijt)

De coronacrisis slaat haar lam, meldde schrijfster Lieneke Dijkzeul onlangs op deze thrillersite. ‘Met een leeg hoofd is het lastig denken.’ Godlof verscheen haar jongste boek kort voor Mark Rutte een ‘intelligente lockdown’ afkondigde.Een vorm van verraad is de zevende thriller rond inspecteur Paul Vegter. De ervaren politieman, met een voorliefde voor pianosonates van Chopin, heeft gaandeweg een flinke groei doorgemaakt. Woonde hij in De stille zonde (2006) als weduwnaar nog alleen in een appartement en kon hij niet voorkomen dat een kamerlinde zou doodgaan, nu staat hij op het punt om met zijn veel jongere collega Renée Pettersen te gaan trouwen.

Vlak voor de grote dag krijgt hij een dreigbrief met de boodschap ‘Ik ga iets rechtzetten klootzak’. Zijn boerderij wordt ’s nachts onder vuur genomen.

Op de trouwdag zelf, als Renée en Paul door een erehaag van collega’s het stadhuis verlaten, wordt er vanuit een rijdende auto met een kalasjnikov op hen geschoten. Een groot rechercheteam moet achterhalen wie het op hen heeft gemunt.

Terecht werden enkele thrillers van Lieneke Dijkzeul genomineerd voor de Gouden Strop. Nu mag ze die prijs wel eens gaan winnen.

Ze weet een tot op het eind spannend verhaal te combineren met een uitmuntend stilistisch vermogen. Haar beschrijvingen zijn het herlezen waard. Over de doodskist in een aula schrijft ze dat die ‘een godvergeten eenzaamheid uitstraalde’. En er zijn puntgave uitspraken. Zoals die van Vegters buurman, een knorrige boer, die hem adviseert wat vaker te snoeien. Want: ‘Rozen bloeien vaak uit nijd.’

Lieneke Dijkzeul - Een vorm van verraad. Uitgeverij Ambo|Anthos, 280 pag.

Deze recensie verscheen eerder in het AD.

Stephen King - Als het bloedt (2020)

'Dood' is bij King een rekbaar begrip  (Door Hans Knegtmans)

Stel dat de lezer niets van Stephen King af weet en de verhalenbundel Als het bloedt begint met het titelverhaal. Dan zal hij waarschijnlijk denken dat hij per ongeluk een jongensboek heeft aangeschaft. Hoofdpersoon Craig zit op de lagere school van een gehucht in de staat Maine. Hij krijgt een bijbaantje aangeboden als parttime voorlezer in de kerk (daar is hij goed in).

Zijn steenrijke opdrachtgever, meneer Harrigan, is in een lang vervlogen tijdperk onfatsoenlijk rijk geworden zonder enige kennis van IT-verworvenheden. Dat is in deze branche niet gebruikelijk, maar nu kunnen leerling en docent profiteren van elkaars kennis, en wanneer Harrigan de clou van het beleggen ontdekt, is er geen houden meer aan. Harrigan is dan wel een relict uit vroeger tijden, achterlijk is hij allerminst.

Hun relatie intensiveert wanneer Harrigan hem aanbiedt de met een kraslot gewonnen hoofdprijs van wel 300 dollar voor hem te beleggen. Helaas komt reeds na 40 pagina's Harrigan om het leven. Hoewel: 'dood' is bij Stephen King een rekbaar begrip, en zo blijven de personages die Craig met Harrigans iPhone in het graf heeft achtergelaten met elkaar in gesprek, als daar een goede aanleiding voor is. En die is er bij herhaling.

Op de middelbare school krijgt Craig het aan de stok met een notoire pestkop. Hij slaat hem zelfs tegen de vlakte. Een dag later is de pester dood. Zelfmoord. Craig neemt aan dat hij schuld heeft aan het incident, al benadrukken mensen die het goed met hem voor hebben de kracht van het 'magisch denken'.

Is dat 'korte verhaal' dan nooit afgelopen? Jawel, bijna. Eerst wordt ons nog uitgelegd dat de charmante lerares op wie hij heel lang geleden een blauwe maandag verliefd is geweest, samen met haar huidige vrijer op de motor is doodgereden. En dat de dader met opzet heeft gehandeld. Zo zie je maar ...

Ja, wat eigenlijk?

Afronden is niet Kings specialiteit, en De telefoon van meneer Harrigan is daar een sprekend voorbeeld van. In de andere vier verhalen maakt de auteur het minder bont. Aldus geeft de bundel een rake demonstratie van de sterke en zwakkere kanten van Kings veelzijdigheid.

Stephen King - Als het bloedt. Uitgeverij Boekerij, 416 pag.


Deze recensie, met toestemming van de auteur hier geplaatst, verscheen eerder in Het Parool.

15 juni 2020

Cynische sfeerbeelden (nieuws, 2020)
Journalist en thrillerschrijver Aad van den Heuvel overleden  
Tv-presentator, televisiemaker, journalist en misdaadauteur Aad van den Heuvel is afgelopen week op 84-jarige leeftijd overleden. Van den Heuvel, die al geruime tijd ziek was, is vooral bekend van programma’s als KRO’s Brandpunt en Ook dat nog!

Eigenlijk wilde Aad van den Heuvel als jonge man zeevaarder worden, net als zijn vader, maar op 13-jarige leeftijd werd er kleurenblindheid bij hem ontdekt. Eind jaren 50 kwam hij per toeval bij de KRO terecht. Voor dagblad Tubantia werd hij op pad gestuurd om toenmalig KRO-directeur Jan Castelijns te interviewen. Die dacht echter dat Van den Heuvel kwam solliciteren, een week later was hij aangenomen.

Vanaf 1960 werkte hij voor het actualiteitenprogramma Brandpunt, waar hij een van de grondleggers van was. Van den Heuvel behaalde met zijn reportages tal van prijzen. Zo won het programma in 1964 de zilveren Nipkowschijf. Hij maakte diverse reportages in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. Van den Heuvel was ook betrokken bij de opzet van nieuwe programma’s. Zo begon hij in 1973 met het nieuwsachtige De J.C.J. Van Speyk-show. Bovendien was hij jarenlang de presentator van de Alles is anders-show (1974 -1982). Verder maakte hij programma’s als De ver van mijn bed show.

Wat minder bekend is dat Van den Heuvel ook een zevental thrillers op zijn naam heeft staan. Zijn indrukwekkende debuut was in 1987 met De verdwijning. Het duurde vier jaar voor zijn tweede, de in Nieuw-Guinea gesitueerde thriller Stenen tijdperk, verscheen. Zeven jaar leter kwam Een verre moordenaar, die evenals zijn debuut grotendeels in Afrika speelt. Wat vooral in deze thriller beklijft zijn Van den Heuvels cynische sfeerbeelden van een Afrikaans land in oorlog: lijmsnuivende kindsoldaten die nerveus lachend blanke missionarissen in koelen bloede afslachten, meisjes die als levend doelwit het veld worden ingestuurd om mijnen te traceren, machetes die alleen worden gebruikt om te onthoofden.

In De oorlogsverslaggever, die in 2008 bij uitgeverij De Geus verscheen, wordt Nederland bedreigd door islamitische terroristen. De Nederlandse regering wil zich daartegen wapenen, zonodig op een onconventionele manier, en laat in het geheim een antiterreureenheid oprichten met een 'license to kill'. Oorlogsverslaggever Martin Mendes wordt er tegen wil en dank bij betrokken.

In 2011 publiceerde Van den Heuvel de actiethriller De vuile bom en twee jaar later zijn laatste spannende boek De president, een drugsthriller. 

10 juni 2020

Lezen in tijden van corona 42 (nieuws, 2020)

Anja Feliers - Huid tegen huid  |Wat te doen in deze anderhalvemetermaatschappij? Dan ga je maar lezen, want voor een boek geldt die afstand niet. Wat te denken van Huid tegen Huid van Anja Feliers dat een dezer dagen bij uitgeverij Van Halewyck verschijnt. 'Wat als de doden niet kunnen rusten?', is de intrigerende vraag die de uitgeverij bij dit boek stelt.

In deze thriller keert medium Caro Westerhof terug. Dit keer ziet ze schimmen van een vrouw met een baby. Wat willen ze van haar? 

Caro Westerhof is een jonge alleenstaande vrouw die na de dood van haar man Cas alles doet om haar leven en dat van hun twee dochtertjes weer op de rails te krijgen. Ze kan nog steeds contact leggen met Cas en dat maakt haar pijn een stuk draaglijker.

Wanneer Caro op een avond een wandeling maakt, ontdekt ze tussen de bomen schimmen van een jonge vrouw en een baby. Ze begrijpt eerst niet wat ze ziet en wat de verschijningen betekenen, maar de stemmen in haar hoofd dringen aan en laten haar niet los.

Wie zijn deze verschijningen? Waarom zwerven zij rond in dit bos? En belangrijker nog: waarom tonen zij zich aan Caro?

Caro beseft dat ze haar gave om contact te leggen met de doden niet zomaar kan negeren. Maar zonder dat ze het weet, zet ze iets in werking dat niet meer te stoppen is.

Anja Feliers viert die jaar haar tienjarige schrijverschap. 
 Huid tegen huid is het vervolg op Wat hij mij zei, het eerste deel in de nieuwe reeks rond medium Caro Westerhof.

Lezen in tijden van corona 41 (nieuws, 2020)

Romy Hausmann - Slapeloos  Wat te doen in deze anderhalvemetermaatschappij? Dan ga je maar lezen, want voor een boek geldt die afstand niet. Wat te denken van Slapeloos van Romy Hausmann? Uitgeverij HarperCollins Holland brengt het op 4 augustus uit en noemt het boek 'een bloedstollende psychologische thriller over schuld, vergelding en de vraag of een veroordeelde dader ooit echt vrij kan komen'.

Jaren geleden werd Nadja veroordeeld voor een wrede misdaad. Na haar vrijlating uit de gevangenis wil ze niets liever dan een normaal leven leiden.

Maar dan wordt er een moord gepleegd. De dader probeert door valse bewijsstukken te verspreiden de politie op het verkeerde spoor te zetten: dat van de jonge, onstabiele vrouw die als assistente bij een advocatenkantoor werkt…

Want Nadja's verleden maakt haar het perfecte slachtoffer. En de perfecte moordenaar.

Romy Hausmann (1981) was hoofdredacteur bij een productiemaatschappij en werkt nu als freelancer in de tv-wereld. Slapeloos is haar tweede thriller en stond bij verschijning meteen in de bestsellerlijst van weekblad Der Spiegel. Na het succes van haar eerste thriller Dag en nacht, zijn de filmrechten al verkocht. Voor haar debuutthriller ontving ze de Crime Cologne Award.


Gapende hoofdwond (nieuws, 2020)

Organisatieadviseur slijpt de pennenVanwege zijn onnavolgbare blunders vindt hij zichzelf een getalenteerde doelman. Hij begeleidt innovatieve startups, schreef eerder een roman en een graphic novel en gaat het nu met een thriller proberen. Uitgeverij The House of Books heeft vertrouwen in hem, want die brengt Moord door schuld van Robert van Oirschot in september op de markt.


De serie De pennen zijn geslepen trok in 2016 niet een al te groot publiek. Maar er was in ieder geval één kijker die zich bijzonder geïnspireerd voelde bij deze schrijfwedstrijd voor BN'ers, die gewonnen werd door actrice Monic Hendrickx. Háár thriller, de prijs van deze competitie, komt er nooit, maar die van kijker Robert van Oirschot is in aantocht. 'Echt leerzaam', noemt hij de tv-reeks in een interview. Evenals het boek Hoe schrijf ik een bestseller van literair agenten Willem Bisseling en Paul Sebes.

Of Moord door schuld een bestseller wordt, kunnen we vanaf september vaststellen. Uitgeverij The House of Books bestempelt het boek als 'een bikkelharde thriller van eigen bodem'.

In een leegstaande fabriekshal in de buurt van het Java-eiland in Amsterdam doet een voorbijkomende jogger een gruwelijke ontdekking. Hij vindt een man met een gapende hoofdwond, vastgebonden aan een tafel en het lijkt erop alsof hij zichzelf van het leven heeft beroofd.

Rechercheurs Natasha Kantelberg en Richard Groenen worden op de zaak gezet en worden gesommeerd, door druk vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid, om snel met resultaten te komen. Hun bevindingen duiden op een afrekening binnen het drugscircuit. Totdat er een
tweede, even gruwelijke, moord gepleegd wordt...

Schrijver Robert van Oirschot is organisatie- en innovatieadviseur en expert op het gebied van sociaal innovatief organiseren. Hij werkt als boardroom adviseur, trainer en coach bij banken, bij de overheid en bij andere non-profit instellingen. Hij begeleidt startups en pionierde zelf ook met zijn adviesbureau in New York.

In 2003 publiceerde hij een managementboek, FutureManagement, de paradox van de beheersbare toekomst. In zijn woonplaats Leiden was hij initiatiefnemer van het crowdsourcingsproject De Ziel van Leiden. Begin 2017 publiceerde hij de gelijknamige graphic novel, in een oplage van 55.000 exemplaren. In Droog, zijn eerste roman uit 2018, verweeft hij de fictieve drooglegging tijdens de jaren 20 van de vorige eeuw met de feitelijke politieke en sociale situatie in die tijd.

08 juni 2020

Made in Taiwan (nieuws, 2020)

Het Aziatische antwoord op Ludlum  Bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff verschijnt op 17 september de thriller De sluipschutter. Volgens de uitgever wordt dit boek 'de Europese doorbraak van de Taiwanese thrillersensatie' Kuo-Li Chang.  


Eén sluipschutter in Rome 8 doden in Taiwan 12 dagen tot rechercheur Wu’s pensioen. 

Het rustige bestaan van roerbakchef én sluipschutter Alex wordt ruw onderbroken wanneer hij een Taiwanese hoogwaardigheidsbekleder moet omleggen in Rome. De aanslag is succesvol, maar hij is nog maar net terug in thuisbasis Manarola of hij wordt onder vuur genomen door een voormalig legermaatje.

Aan de andere kant van de wereld is rechercheur Wu begonnen aan de laatste twaalf dagen tot zijn pensioen. Nog één opdracht en hij is klaar: de dood van een marinier als zelfmoord aanmerken. Maar Wu ziet meteen dat dit om moord gaat. En dan bereikt hem ook nog het nieuws uit Rome. De twee zaken lijken met elkaar verbonden... maar hoe?

Het gaat hier om het eerste deel uit de Taiwanese Sluipschutterserie. Alle delen met roerbakkoning Alex en rechercheur Wu in de hoofdrol zijn overigens los te lezen. De serie is gebaseerd op een spectaculair corruptieschandaal uit 1993 en wordt het Aziatische antwoord op Ludlums Jason Bourne genoemd.

Kuo-Li Chang is een prijswinnende journalist en schrijver. Hij publiceerde meer dan dertig boeken in eigen land, waarvan vele zijn bewerkt tot films en tvseries. De sluipschutter werd aan twintig landen verkocht

07 juni 2020

Lezen in tijden van corona 40 (nieuws, 2020)

Tine Bergen - Zullen we het liefde noemen? Wat te doen in deze anderhalvemetermaatschappij? Dan ga je maar lezen, want voor een boek geldt die afstand niet. Wat te denken van Zullen we het liefde noemen? van Tine Bergen? Uitgeverij Vrijdag die het boek 15 juni op de markt brengt, noemt het 'een echte pageturner waar je steeds op het verkeerde been wordt gezet'.

Na het succes van Vissen praten niet komt Tine Bergen met Zullen we het liefde noemen? Deze psychologische thriller gaat over een modelgezin waarvan het leven compleet op de kop wordt gezet na een dramatisch ongeluk. Maar was het wel een ongeluk? En zijn ze wel echt een modelgezin?

Esther houdt van haar man Stef en van haar kinderen, uiteraard. Ze houdt van haar vader, al zou ze dat soms liever niet illen. Want houdt haar vader wel van haar?

En hoeveel houdt Esther van die andere man, Jack? Wanneer haar achtjarige zoon Linus de overbuurman doodrijdt, wijst alles eerst op een ongeluk. Dat gelooft Esther. Maar is dat wel zo? Want die overbuurman is ook de leerkracht die Linus vorig schooljaar het leven heel erg zuur maakte.
De inspecteur die op de zaak wordt gezet doet zijn werk grondig, dus rest Esther geen andere keuze dan dit zelf ook te doen. Al moet ze daarvoor haar eigen leven wel heel scherp onder de loep nemen.Van hoeveel mensen kun je tegelijkertijd houden? En hoeveel doe je voor de mensen die je liefhebt?


Tine Bergen (1981) is journalist en auteur van jeugdboeken, fictie en non-fictie voor volwassenen. Haar in 2019 verschenen psychologische thriller Vissen praten niet werd genomineerd voor onder andere de Knack Hercule Poirotprijs.

Lezen in tijden van corona 39 (nieuws, 2020)

Donna Leon - De troonopvolger  Wat te doen in deze anderhalvemetermaatschappij? Dan ga je maar lezen, want voor een boek geldt die afstand niet. Wat te denken van De troonopvolger van Donna Leon. Deze thriller, die op 2 juli bij uitgeverij Cargo verschijnt, is het achtentwintigste deel in de serie over commissario Guido Brunetti.

'Je weet dat ik er niet van hou om me met dingen te bemoeien die mij niet aangaan.' Met deze woorden begint conte Falier zijn verzoek aan commissario Guido Brunetti om eens onderzoek te doen naar zijn goede vriend Gonzalo, een welgestelde, maar kinderloze man die een jongeman wil adopteren.

Volgens de Italiaanse wet zou deze man dan de enige erfgenaam worden van een aanzienlijk fortuin.

Vrienden van Gonzalo vermoeden kwade opzet en Brunetti op zijn beurt vraagt zich af waarom deze vrienden zich zo met de oude man bemoeien.

Niet lang nadat Brunetti Gonzalo heeft ontmoet, sterft de oude man op natuurlijke wijze en de vrienden plannen zijn uitvaart. Maar als een goede vriendin van Gonzalo wordt vermoord op haar hotelkamer voert Brunetti's onderzoek hem naar de langverborgen geheimen uit Gonzalo's verleden. Wat wist de vrouw en wie probeerde te voorkomen dat zij de geheimen van Gonzalo zou onthullen?

De Amerikaanse Donna Leon (1942) woonde meer dan dertig jaar in Venetië, de stad waaraan ze op jonge leeftijd haar hart verloor. Deze stad speelt ook een belangrijke rol in haar sociaal-bewuste misdaadromans rond commissario Brunetti, die wereldwijd miljoenen fans heeft.

05 juni 2020

Twijfelgeval (nieuws, 2020)

Een kras op de Zuidas  Bij uitgeverij Ambo|Anthos verschijnt morgen Het zwarte dossier, de derde thriller van advocaat Max van Olden. In de thriller wordt advocaat-stagiaire die zich nog moet bewijzen met een loodzware casus opgezadeld. De verhaallijn doet een beetje denken aan de tv-serie Zuidas (2018). 


Riemke werkt bij het advocatenkantoor Lewis Legal op de Amsterdamse Zuidas, waar alleen de beste advocaten na hun stageperiode een vast contract krijgen. Ze is alleenstaande moeder van Nils en haar ex heeft haar met enorme schulden opgezadeld. Ze heeft haar contract hard nodig.

Haar reputatie heeft echter een kras opgelopen omdat er twee klachten tegen haar zijn ingediend. Dat maakt haar een twijfelgeval. Bij Lewis Legal hebben ze daar iets op verzonnen. 'Het zwarte dossier' is een ultieme test waarmee ze kan bewijzen bij de top te horen. Als ze de zaak tot een goed einde kan brengen, kan ze haar carrière redden.

Riemkes zwarte dossier is een zaak tegen een onderwereldfiguur die al een straf uitzit. Bovendien kijkt de pers met argusogen mee. Als Riemke aan de klus begint, kan ze nog niet vermoeden dat niet alleen haar loopbaan, maar ook haar leven op het spel staat.
Riemke ziet zich genoodzaakt met Nils onder te duiken, haar collega's moeten haar verdwijning verklaren tegenover van de pers. Zal het recht zegevieren?
Met zijn debuut Lieve edelachtbare won advocaat Max van Olden (1973) de Schaduwprijs 2016 voor het beste Nederlandse thrillerdebuut. In 2017 verscheen De juiste man, een psychologische thriller die op de longlist van de Gouden Strop belandde. 

04 juni 2020

Advocaat in de weer (nieuws, 2020)

Mijn zus heeft het gedaan  Als een uitgeverij eenmaal een bestsellerauteur op stal heeft staan, dan wil ze die ook optimaal exploiteren. Zo denkt  Luitingh-Sijthoff er in ieder geval over. Krap een half jaar na het verschijnen van Verdraaid, komt de uitgeverij met een nieuw boek van Steve Cavanagh op de proppen. Fiftyfifty heet de nieuwe thriller (wat De Spanningsblog betreft had ook de titel Samsam niet misstaan), die in augustus in de winkel ligt. 


In Fiftyfifty mag advocaat Eddie Flynn (die uit Derti3n) weer komen opddraven. Hij krijgt van doen met de zussen Alexandra en Sofia Avellino. Ze hebben net, afzonderlijk van elkaar, het verminkte lichaam van hun vader gevonden.

Doodsbang bellen ze allebei de politie. Ze weten het zeker: de ander heeft het gedaan. Beide zussen worden in hechtenis genomen, in afwachting van een eventuele veroordeling voor moord.

Je zou denken dat dit wel de laatste plek op aarde is waar de schuldige hoopte te eindigen. Maar dan heb je het mis. En dan is het aan advocaat Eddie Flynn om de waarheid te achterhalen…

De Noord-Ierse schrijver Steve Cavanagh won vorig jaar met zijn rechtbankthriller Derti3n The Theakston Old Peculier Crime Novel of the Year Award. Het boek is het vijfde deel in de serie rond advocaat en voormalig oplichter Eddie Flynn. 

De schrijver is inmiddels al bestempeld als de 'John Grisham voor een nieuwe generatie'. Cavanagh is het pseudoniem van mensenrechtenadvocaat Steve Mears (1976).

03 juni 2020

Lezen in tijden van corona 38 (nieuws, 2020)

Stefan Ahnhem - Motief X  

Wat te doen in deze anderhalvemetermaatschappij? Dan ga je maar lezen, want voor een boek geldt die afstand niet. Wat te denken van Motief X van de Zweedse schrijver Stefan Ahnhem. In deze thriller, die op 15 juni door The House of Books op de markt wordt gebracht, is opnieuw een hoofdrol weggelegd voor de eigenzinnige hoofdinspecteur Fabian Risk.

In Helsingborg vindt een reeks ogenschijnlijk willekeurige moorden plaats. Hoofdinspecteur Fabian Risk wordt geacht het onoplosbare op te lossen, maar ziet geen enkel verband tussen de moorden.

De moord op de jonge vluchteling lijkt niet gepleegd uit vluchtelingenhaat. De dood van de man in het winkelcentrum was een wrede executie.

Objectief bekeken is het niks anders dan een reeks bloedige moorden zonder motief. Maar wat als dat precies de bedoeling is? Wat als moorden het enige doel van de dader is? En hoe ontmasker je dan een moordenaar zonder motief?

Fabian Risk wordt echter afgeleid van de zaak door zijn vastberadenheid om een corrupte collega te ontmaskeren en omdat hij zijn gezin bij elkaar moet proberen te houden. Terwijl de jacht op de dader steeds wanhopiger wordt, begint zijn hechte team uit elkaar te vallen.

Stefan Ahnhem (1966) is een scenarioschrijver met meer dan twee decennia ervaring. Sinds Zonder gezicht, zijn debuut in 2014,  heeft Ahnhem een auteurschap opgebouwd waarin, aldus de uitgever 'de spanning en sfeer van Nordic noir wordt gecombineerd met de filmische kwaliteiten van scenarioschrijven'.

Motief X
vormt samen met het volgende boek, X manieren om te sterven, een tweeluik met in de hoofdrol inspecteur Fabian Risk.

Lezen in tijden van corona 37 (nieuws, 2020)

Louise Candlish - Ons huis Wat te doen in deze anderhalvemetermaatschappij? Dan ga je maar lezen, want voor een boek geldt die afstand niet. Wat te denken van Ons huis van Louise Candlish. De thriller, die op 11 juni bij uitgeverij Volt verschijnt, werd verkozen tot boek van het jaar door The Washington Post, The Guardian en Publisher's Weekly.

Het verhaal gaat over het absurde gegeven dat een vrouw, Fiona Lawson, op een dag thuiskomt en volslagen onbekende mensen haar huis in ziet trekken. Er staat een verhuiswagen, haar eigen spullen zijn uit het huis verdwenen en ze krijgt te horen dat zij en haar ex-man de verkoopakte hebben getekend. Die ex blijkt spoorloos verdwenen. Vanaf dat moment probeert Fiona uit te vinden hoe ze in deze nachtmerrie terecht is gekomen, en ontdekt ze de ene na de andere leugen.

De uitgever: 'Dit boek, waarin het gevoel ontheemd te zijn en in een absurde wereld terecht te zijn gekomen overheerst, verschijnt in een eveneens bizarre wereld waarin een onverwachte pandemie mensen voor grote raadsels stelt. Menig lezer zal zich daardoor goed met de hoofdpersoon kunnen identificeren.'

The Guardian noemt deze thriller een 'meesterlijk bedachte, verslavende pageturner'. Niet alleen het verhaal zelf, ook het perspectief van dit boek is bijzonder: het verhaal wordt verteld vanuit Fiona’s ex-man Bram, met een brief, en vanuit Fiona zelf door haar deelname aan een razend populaire crimepodcast waarin slachtoffers hun verhaal vertellen.

Louise Candlish begon haar schrijfcarrière met het schrijven van romantische boeken en familieromans, maar ze werd pas bekend bij het grote publiek toen ze overstapte naar psychologische thrillers. Ons huis is een Sunday Times-bestseller. Van het boek werden in Engeland meer dan 200.000 exemplaren verkocht.

02 juni 2020

Aan de Erasmusbrug (nieuws, 2020)

'Rotterdamse Baantjer' wordt nu ook voorgelezen De in Rotterdam geboren Canadese schrijver Paul Dieudonné viert zijn eerste successen, laat zijn trotse uitgever E-Pulp Publishers weten. Onlangs kwam de tweede druk uit van zijn debuut, Rechercheur De Klerck en het doodvonnis. De Zweedse uitgeverij Lind & Co gaat luisterboeken over rechercheur De Klerck produceren met voorlezer Bart Oomen. Fans van Baantjer sluiten rechercheur De Klerck in hun hart, beweert de uitgever. Dieudonné schijnt al de bijnaam 'Rotterdamse Baantjer' te dragen.

'Mijn uitgever blijft me verrassen met geweldige feedback op mijn boeken', laat Paul Dieudonné in een verklaring weten. 'Ik geniet daar enorm van, speciaal als de link wordt gelegd met A.C. Baantjer, my hero.'

In augustus volgen de luisterboeken van de eerste twee delen in de De Klerck-serie, voorgelezen door Bart Oomen (foto), die ook boeken insprak van Arnon Grunberg en J.D. Barker. 'A dream come true', aldus Dieudonné.

In Rechercheur De Klerck en het doodvonnis draait het om de merkwaardige zelfmoord van ondernemer Bart Bovend'Eerdt, die zich aan de Erasmusbrug verhing. Rechercheur De Klerck vermoedt dat die verschrikkelijke daad niet vrijwillig was, hoewel Bovend'Eerdt een afscheidsbriefje achterliet. En het blijft niet bij één raadselachtige zelfmoord. Wie is het brein achter deze serie voorvallen?

De verkoop van de 'Rotterdamse Baantjer' gaat zo vlot, dat de uitgever verwacht dat er meer herdrukken nodig zullen zijn. Of Dieudonné ook een serie van zeventig delen schrijft, zoals Appie Baantjer deed met De Cock, valt nog te bezien. In elk geval is de schrijver flink op stoom. Afgelopen maand verscheen de opvolger Rechercheur De Klerck en het duivelse spel en nog dit jaar wordt deel 3 verwacht.

Onder de Italiaanse zon (nieuws, 2020)

Godallemachtig, alweer een nieuwe Suzanne Vermeer!  Suzanne Vermeer gaat James Patterson achterna. De Amerikaanse bestsellerauteur poept om de haverklap een nieuwe thriller uit en zijn Nederlandse collega doet haast niet voor hem onder. Qua productie. Sinds 2006 zijn er vierendertig thrillers van de hand van Suzanne Vermeer verschenen en nummer 35 is alweer in aantocht. Het kan haast niet anders of achter 'haar' pseudoniem gaat een noest pennend schrijverscollectief schuil.  

Op 21 juli verschijnt bij A.W. Bruna Uitgevers het boek Waterland. De uitgever kondigt het aan als 'een extra minithriller voor deze zomer' die aansluit op de in april verschenen zomerthriller Souvenir.

Geheimen uit het verleden spelen vaak een rol in de thrillers van Suzanne Vermeer en Waterland is daarop geen uitzondering. Hoofdpersoon is Claudette die 'haar hectische leventje' in Amsterdam achter zich heeft gelaten om met haar man een Bed and Breakfast te beginnen in Umbrië (de streek die ook al in Souvenir als decor diende).

Onder de Italiaanse zon geeft ze kookcursussen aan toeristen en van het begin af aan is het een groot succes. Het leven lacht haar toe, maar wat vrijwel niemand weet is dat ze niet vrijwillig uit Nederland is vertrokken. Al meer dan tien jaar draagt ze een geheim met zich mee.

Door de komst van een jonge Nederlandse vrouw en haar moeder dreigt het verleden haar nu in te halen. Claudette dacht dat ze voorgoed afscheid had genomen, maar nu blijkt dat sommige zaken niet weggaan. Dat fouten niet zomaar verdwijnen. En dus zal ze moeten terugkeren naar waar het ooit allemaal begon...

Suzanne Vermeer heeft meer dan drie miljoen boeken verkocht, zo'n beetje evenveel als collega Saskia Noort. Maar Vermeer is door de Auteursbond uitgeroepen tot de best verkopende Nederlandse thrillerauteur. Suzanne Vermeer is het pseudoniem van de in juni 2011 overleden auteur Paul Goeken. In overleg met zijn familie is besloten om de boeken van Suzanne Vermeer voort te zetten. Alle titels van Vermeer zijn in de bestsellerlijst verschenen en twee titels werden genomineerd voor de NS Publieksprijs.

Lezen in tijden van corona 36 (nieuws, 2020)

Benny Baudewyns - Mazzelaar Wat te doen in deze anderhalvemetermaatschappij? Dan ga je maar lezen, want voor een boek geldt die afstand niet. Wat te denken van Mazzelaar, de nieuwe thriller van de Vlaamse schrijver Benny Baudewyns. 'Deur op slot. Slot kapot. Geit gestolen', zo vat uitgeverij Vrijdag het verhaal in zeven woorden samen.  


Het begint met een gestolen geit, maar eindigt in een ware klopjacht...

Inspecteur Delcroix heeft een knoop doorgehakt. Na enkele jaren trouwe dienst bij de politie van Anderlecht neemt hij drie maanden onbetaald verlof op. Die periode wil hij vooral gebruiken om een businessplan op te stellen voor een Bed & Breakfast in het buitenland. Zijn laatste klus is het vaststellen van de diefstal van... een geit.

Zo komt Delcroix in aanraking met Theo Vanlancker, de buurman van de wanhopige eigenaar van de geit.

Vanlancker is een suffige ambtenaar bij de dienst Burgerlijke stand van de stad Brussel. Maar de grijze mus sleurt een gestoord verleden met zich mee, een verleden dat nu nog altijd nazindert in zijn denken en doen. En zo kruisen de wegen van Delcroix en Vanlancker elkaar opnieuw, deze keer niet vanwege een gestolen geit.

Thrillerauteur Benny Baudewyns won in 2002 de Diamanten Kogel met De Emerson Locomotief. Hij woont en werkt in Zuid-Spanje. Zijn meest recente thrillers Hartenvreter en Het Tati-syndroom werden goed ontvangen.