12 januari 2022

De beste thrillers aller tijden #10 (nieuws, 2022)


De favoriet van... Elvin Post
De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. Maar in boeken weggeven zijn we niet zo bedreven, daar zijn andere websites beter in. Waar deze blog zijn volgers wel blij mee hoopt te maken, is een lijst met de allerbeste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Vandaag: Gouden Stropwinnaar Elvin Post.


Scott Turow - De aanklager 


Authentieke personages

(Door Elvin Post)

Het is erg lastig om één favoriete thriller aller tijden te kiezen, er zijn zoveel verschillende subgenres die moeilijk vergelijkbaar zijn.

Als ik er toch eentje moet selecteren, dan De aanklager van Scott Turow.

Het is spannend, goed geschreven én bulkt van de authentieke personages. Behalve dat het spannend is, gaat het ook over morele keuzes en menselijke tekortkomingen. De plot is briljant en Turow houdt de lezer tot aan de geniale ontknoping op het puntje van de stoel.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Flaptekst:
Openbaar aanklager Rusty Sabich wordt belast met de moord op Carolyn Polhemus, zijn ex-collega en geliefde. Tijdens het onderzoek wordt er bewijsmateriaal gevonden dat zo alarmerend en belastend is, dat zijn positie van openbaar aanklager in het geding komt.

Rusty, meestal koel, zakelijk en objectief, raakt dusdanig persoonlijk betrokken in deze zaak dat hij zelf oog in oog met de jury komt te staan...

Scott Turow studeerde rechten aan de universiteit van Harvard. Na zijn studie vestigde hij zich als advocaat in Chicago. De aanklager (Presumed Innocent) verscheen in 1987 en werd verfilmd door Alan J. Pakula met in de hoofdrol Harrison Ford.

Turow heeft altijd gezegd dat hij geen vervolg zou schrijven op zijn bestseller Presumed Innocent. Maar de Amerikaanse thrillerauteur bleek toch nog niet helemaal klaar te zijn met hoofdpersoon Rusty Sabich. Na meer dan twintig jaar verscheen in 2010 het vervolg, getiteld Innocent.

Het verhaal begint met een scène waarin aanklager Sabich op de rand van zijn bed zit. Het dode lichaam van zijn vrouw Barbara ligt onder de lakens. En net als in Presumed Innocent wordt Sabich opnieuw beschuldigd van moord op een vrouw.

Presumed Innocent verkocht een miljoen exemplaren en maakte van Turow van de ene op de andere een ster. Het in Innocent opnieuw betreden van Sabich' wereld was niet zonder druk, aldus de schrijver destijds tegenover Associated Press. 'Ik was een beetje geïntimideerd door mijn eigen succes. Ik denk dat het imiteren van jezelf het ergste is wat een schrijver kan overkomen. Ik wilde dat koste wat kost vermijden. Dan komt de vraag: hoe ga je iets schrijven dat op dezelfde plank komt te staan als het boek dat zo'n immens succes was. En uiteindelijk is het antwoord dat je het allemaal moet vergeten.'

Sabich is volgens Turow een raadselachtig karakter. 'Ik denk dat lezers zullen beseffen dat hij eerlijk probeert te zijn, maar dat hij zichzelf niet helemaal kent. Hij handelt vanuit zijn hart, maar toch begrijpt hij zichzelf niet volledig. En dat is een menselijke eigenschap.'

Klik hier voor een interview met Scott Turow uit 2010.


Elvin Post (Rotterdam, 1973) is behalve auteur ook journalist. In 2004 won hij, als jongste winnaar tot dan toe, de Gouden Strop voor zijn debuut, de misdaadroman Groene vrijdag. Met Roomservice won hij in 2011 de Diamanten Kogel.

Post begon zijn carrière na zijn stage bij het literaire agentschap Ralph Vicinanza in Manhattan. Aldaar schreef hij ook recensies van buitenlandse thrillers voor het Algemeen Dagblad. In Manhattan begon hij zelf met het schrijven van boeken. Hij schreef zeven thrillers voor volwassenen. In februari verschijnt bij uitgeverij De Fontein zijn nieuwe boek Geen weg terug, zijn eerste thriller voor de jeugd.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Zie ook:
De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering):

Isabel Allende - Het Huis met de Geesten; favoriet van Anya Niewierra
John le Carré - Spion aan de muur; favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler - Het lange afscheid; favoriet van Bavo Dhooge
James Ellroy - Bloed op de maan; favoriet van Jos Pierreux
John Fowles - De verzamelaar; favoriet van Nicolet Steemers
Stephen King - Misery; favoriet van Wim Bax
Gavin Lyall - Tylers oorlog; favoriet van Peter de Zwaan 
Ruth Rendell - Het stenen oordeel; favoriet van René Appel
Sjöwall & Wahlöö - Man op het balkon; favoriet van Joop van Riessen

Geen opmerkingen: