25 maart 2023

Gesignaleerd 582 (nieuws, 2023)

Patricia Cornwell - KroongetuigeBij uitgeverij Luitingh-Sijthoff verscheen afgelopen week Kroongetuige, de nieuwste thriller van de Amerikaanse bestsellerauteur Patricia Cornwell. Het is het zesentwintigste deel in de Kay Scarpetta-serie.

Hoofdpatholoog-anatoom Kay Scarpetta is met veel tegenzin kroongetuige in een sensationeel moordproces wanneer ze schokkend nieuws ontvangt. De zus van de rechter is dood aangetroffen.

Op het eerste oog lijkt het op een simpele inbraak, maar dan ontdekt ze dat er niets is gestolen. En waarom ligt de tuin bezaaid met dode planten en insecten?

Hoewel er geen duidelijke doodsoorzaak is, herkent Scarpetta de onmiskenbare tekenen, en ze weet dat het ergste nog moet volgen. De forensisch patholoog komt in gevecht met een krachtige tegenstander die haar terugbrengt naar het verleden, en de tijd die ze nog heeft om de moordenaar te vangen raakt snel op...

Patricia Cornwell werd in juni 1956 in Miami, Florida geboren. In 1979 start zij haar carrière als reporter bij de Charlotte Observer. Al snel wordt zij misdaadverslaggeefster en in 1984 aanvaardt zij een job bij de pathologisch-anatomische dienst van Virginia. Hier werkt ze 6 jaar, eerst als technisch schrijfster, later als systeemanaliste. Zij geeft zich op als vrijwillige stadspolitie en krijgt zo een eerste inzicht in de overheidspolitie.

Tussen 1984 en 1986 schrijft zij drie romans gebaseerd op haar misdaadervaring, maar allen worden geweigerd. Mysterious Press weigert ook, maar Sara Ann Freed schrijft er een soort van aanmoediging bij en dit zet Patricia Cornwell aan het denken. Sara Ann Freed gaf namelijk de tip om de mannelijke detective, die tot dan toe haar centrale figuur in haar boeken was, te lozen en om Kay Scarpetta een meer centrale rol te laten spelen. Zo verschijnt in 1990 haar eerste boek Postmortem (Fataal weekend). Dit boek is het begin van de Kay Scarpetta-reeks die haar in de thrillerwereld neerzet.

Ze schrijft onder meer Fataal weekend - het enige boek dat de Edgar Award, de Creasey Award, de Anthony Award, de Macavity Award en de Franse Prix du Roman d'Aventure binnen één jaar wint - en Rigor mortis, dat de prestigieuze Gold Dagger Award voor het beste spannende boek van 1993 wint.

Patricia Cornwells reeks over patholoog-anatoom Dr. Kay Scarpetta heeft al meer dan 1,5 miljoen exemplaren verkocht en wint in 1999 de Sherlock Award voor de beste 'detective' die door een Amerikaan gecreëerd is. De serie wordt ook bekroond met de Edgar Award en de Gold Dagger Award.

Patricia Cornwell woont afwisselend in New York en Florida. Lees hier een interview met haar uit 1999 en hier een uit 2011. 

Lees hier de eerste zestien pagina's van het boek. 

Geen opmerkingen: