30 september 2012

Ferdinand von Schirach - De zaak Collini (2012)

Hij kon niet ophouden met trappen


(Door Peter Kuijt)

Opgepikt door recensenten, maar nu ook door het grote publiek? Het zou zo maar kunnen. Want de Duitse strafadvocaat en schrijver Ferdinand von Schirach, door critici al bejubeld vanwege zijn verhalenbundels Misdaden (2010) en Schuld (2011), kreeg een publicitair kontje in De Wereld Draait Door.

Vier bevlogen boekhandelaren mochten in het programma in ademnoodtempo hun 'highlights' bespreken en kwamen unaniem tot de conclusie dat De zaak Collini van Von Schirach hét boek van de maand september was. Wel spannend, maar geen thriller omdat het literatuur is, oordeelde een van de vier. Alsof het een het ander uitsluit. Overigens een meer dan voortreffelijke keuze. Een whydunit, in een strak tempo verteld en ontdaan van allerlei overbodige tierlantijnen.

Ferdinand von Schirach heeft zijn achternaam niet mee. Zijn opa was namelijk Baldur von Schirach, een prominente nazi die de Hitler Jugend leidde en tot twintig jaar celstraf werd veroordeeld tijdens de oorlogsprocessen in Neurenberg. De schrijver kreeg veel vragen over zijn grootvader en besloot daarop zijn familiegeschiedenis te verwerken in De zaak Collini. ,,Als je opgroeit met een achternaam als de mijne, zul je als je vijftien of zestien bent jezelf een aantal vragen moeten stellen en met antwoorden moeten komen waarmee je kunt leven. Dat is je verantwoordelijkheid.''

Het boek draait om de Italiaan Fabrizio Collini. Een even onopvallend als correcte werknemer van Mercedes-Benz, waar hij 34 dienstjaren volmaakt. Maar op een dag stapt hij in het deftige Berlijnse hotel Adlon binnen en schiet een bejaarde industrieel vier kogels door het achterhoofd. Maar dat was nog niet genoeg. ,,Met zijn schoen draaide hij de dode om. Plotseling trapte hij met zijn hak in het gezicht van de dode, hij bekeek hem, toen trapte hij nog een keer. Hij kon niet ophouden, hij bleef maar trappen, bloed en hersenmassa spatten op zijn broekspijpen, op het tapijt, tegen het bed.'' Collini houdt pas op met trappen als de hak van zijn schoen afbreekt. Vervolgens gaat hij naar de receptie, zegt dat ze de politie moeten bellen en wacht op de dingen die komen gaan.

De jonge Caspar Leinen, pas 42 dagen advocaat, wordt aan Collini toegewezen. Die bekent dat hij de industrieel heeft gedood, maar doet er verder het zwijgen toe. Leinen ontdekt vervolgens dat het slachtoffer de opa was van een jeugdvriend. En omdat zijn cliënt verder weinig behulpzaam is, moet hij op eigen houtje naar het waarom op zoek gaan. Het levert een onthutsend verhaal op, onder andere over de manier waarop Duitse rechtssysteem jarenlang worstelde met de nasleep van de oorlog.

Zoals in Misdaden en Schuld schrijft Von Schirach ook in dit boek als een Zeeuws meisje: geen woord te veel. Hij beheerst de kunst van het weglaten, analyseerde boekhandelaar Wim Krings terecht in De Wereld Draait Door. Kaal, afstandelijk, zonder opsmuk, maar scherp. Minpuntje is hoe Von Schirach uiteindelijk - wellicht iets te gemakkelijk - over het lot van Collini beslist. Een ander minpuntje is de prijs: behoorlijk aan de maat voor een boekje met nog geen 150 met tekst beschreven pagina's. In de guldentijd kocht je er een dik boek van zeker 400 pagina's voor. Een thriller, dat dan weer wel.

En nu maar afwachten of promotie via De Wereld Draait Door leidt tot een plekje in de Bestseller 60 voor Von Schirach.

Ferdinand von Schirach - De zaak Collini. Vertaling: Hans Driessen en Marion Hardoar. Uitgeverij De Arbeiderspers, 157 pag., € 17,95

Gesignaleerd 170 (nieuws, 2012)

vers van het mes!

RAYMOND ROMBOUT - KUNSTROOF

Bij uitgeverij Van Halewyck is vorige week verschenen 'Kunstroof', het thrillerdebuut van journalist Raymond Rombout.

Dias, een ex-guerrillero, ex-echtgenoot, ex-kunsthandelaar en ex-bajesklant, belandt in 'Kunstroof' toevallig in Falmignoul, een gat in de Ardennen waar een internationale kunstbiënnale op het punt van beginnen staat. Politiefunctionaris Renard weet hem ervan te overtuigen om er als veiligheidsagent aan het werk te gaan. Zijn tegenstrever wordt kunstboef Tony Leroy, die het gemunt heeft op een reeks Amerikaanse modernisten, waaronder de befaamde Mark Rothko.

Wanneer Dias een vrachtwagen met gestolen schilderijen in de vernieling rijdt, fungeert het wrak, gekneld in de poort, als de spreekwoordelijke kurk op de fles. De boeven nemen een tiental gijzelaars en verschansen zich in het kasteel. Buiten verzamelt zich een overmacht aan politie, pers en ramptoeristen. Niemand is van plan ook maar iets te missen van deze liveshow. In deze explosieve sfeer doet Dias waar hij goed in is.

Raymond Rombout (Zemst) is bedrijfsjournalist bij de Belgische spoorwegen. Eerder schreef hij enkele non-fictieboeken over James Bond.

Raymond Rombout - Kunstroof. Uitgeverij Van Halewyck, 328 pag., € 19,95. ISBN: 9789461311009

Gesignaleerd 169 (nieuws, 2012)

vers van het mes!

TESS FRANKE - IN HAAR EER

Bij uitgeverij Anthos is verschenen 'In haar eer', de vijfde thriller van Tess Franke waarin strafadvocate Femke Wolzak de hoofdrol speelt.


Als Femke Wolzak de verdediging van een verkrachter op zich neemt, wordt dat haar niet in dank afgenomen. Haar firma Wolzak, Spreeuwenberg en Spreeuwenberg doet namelijk geen zedenzaken, maar alleen zware misdaad.

Het conflict tussen de partners loopt hoog op. En niet alleen neemt ze nog een verkrachtingszaak aan, ook waart er een lustmoordenaar rond door Amsterdam - een zieke geest in een gezond lichaam, een man zonder medelijden en zonder gezicht.

Achter Tess Franke (1970) gaat volgens uitgeverij Anthos de 'letterkundige duizendpoot' Gert Jan de Vries (1963) schuil. Hij schreef onder andere 'Ik heb geen verstand van poëzie' (over uitgever Geert van Oorschot) en 'Gedroomd wielrennen' (over Leontien van Moorsel). Hij is samensteller (met Ilja Leonard Pfeijffer) van 'De canon van de Europese poëzie. 500 gedichten die iedereen gelezen moet hebben'. In 2011 maakte De Vries, die onder andere ook thrillerrecensies voor NRC Handelsblad schreef, dat hij eigenlijk Tess Franke was, hetgeen tot enige commotie onder critici en collega-auteurs leidde.

Tess Franke - In haar eer. Uitgeverij Anthos, 261 pag., € 19,95. ISBN: 978 904 141 539

29 september 2012

Gesignaleerd 168 (nieuws, 2012)

vers van het mes!

MATTI Y. JOENSUU - DE IJZEREN KAMER

Bij uitgeverij Q is verschenen de thriller 'De ijzeren kamer' van de Finse auteur Matti Y. Joensuu (1948).

Op een mooie zomerse dag zit inspecteur Timo Harjunpää midden in een van zijn moeilijkste zaken, het onderzoek naar de dood van een baby, als hij wordt opgeroepen naar Töölö, de oude wijk van Helsinki. Het lichaam van een vrouw, al enkele dagen geleden overleden, is gevonden in een prachtig en duur appartement. Er lijkt niets verdachts te zijn, totdat de politie ontdekt dat haar handen zijn vastgebonden.

Gaandeweg raakt Harjunpää verwikkeld in een zaak van seriemoorden op rijke vrouwen. De slachtoffers waren allemaal op zoek naar betaalde seks. Orvo, een masseur die ook zijn diensten aanbiedt als gigolo, trekt de aandacht van de inspecteur.

'De ijzeren kamer' is het laatste boek van Joensuu. De Finse schrijver overleed op 4 december 2011 in zijn woning in Helsinki. Hij schreef elf misdaadromans. In 1982 ontving hij de Finse Staatsprijs voor Literatuur, in 1985, 1994 en 2007 de 'Vuoden johtolanka-palkinto' (De clue van het jaar-prijs), de Finse tegenhanger van de Gouden Strop. Daarnaast werd 2 keer genomineerd voor de Finlandia Prijs. In 1987 won hij de Martin Beck Award.

Joensuu rondde in 1973 de opleiding tot politieagent af en werkte als rechercheur bij de politie van Helsinki. In bijna alle romans van Joensuu is de hoofdpersoon politieman Timo Harjunpää. Enkele van zijn romans zijn verfilmd. In 2010 verscheen bij uitgeverij Q zijn thriller 'Het duivenritueel'.

Matti Y. Joensuu - De ijzeren kamer. Vertaling: Annemarie Raas. Uitgeverij Q, 255 pag., € 23,90. ISBN: 978 90 214 42709

28 september 2012

Struikelbank (nieuws, 2012)

BOOSHEID LEIDT TOT THRILLER OVER KREDIETCRISIS

Ex-accountant Sybren Kalkman schreef zijn vierde boek, de financiële thriller 'Struikelbank', uit boosheid over de maar voortdurende kredietcrisis. ,,De crisis is vooral ontstaan uit overdrijving'', zegt hij. ,,Ik geloof dat ons systeem grote fouten heeft, maar niet fout is. Prikkels zijn evenmin verkeerd, overdreven, perverse prikkels wel.''

In 'Struikelbank' gaat Rob van Dam op onderzoek naar een fout beleggingsproduct, de superwinst van een bank en een fraude in het verre Rusland. Het draait allemaal om een denkbeeldige grote Nederlandse bank. Valt die om of niet? De topbestuurders van de bank hebben een eigen plan dat ze superrijk kan maken. Zijn ze bereid te moorden als hun plan dreigt te mislukken?

,,'Struikelbank' is gebaseerd op drie aan de praktijk ontleende gevallen'', stelt de oud-accountant (1944), die op 1 januari 2005 met pensioen ging. ,,Maar ze hebben zich voorgedaan nadat ik al met pensioen was. De kredietcrisis barstte los in 2007, toen was ik al weg bij KPMG. Accountants hebben geheimhoudingsplicht, maar mijn ervaring bij KPMG speelt natuurlijk wel door in het boek. Daarnaast heb ik elk van de gevallen vereenvoudigd en heftiger, crimineler, gemaakt. Ondanks de overdrijving ligt wat ik beschrijf toch nog vrij dicht bij de werkelijkheid.'' Concluderend: ,,Misschien dat het daarom de Haarlemse debuutprijs 2011 heeft gewonnen.’

Kalkman heeft een boekenachtergrond. Zijn moeder en zijn grootvader waren boekhandelaar in literaire boekhandels. Hij houdt van schrijven. ,,Ik ben bovendien nieuwsgierig, bijvoorbeeld naar de oorzaken van de crisis, naar de samenhang. Daar kom je alleen achter als je op zoek gaat, maar dan is het ook leuk als het tot iets leidt. Ik lees anders, want ik heb een doel voor ogen. Ik zuig niet alleen op als een spons, de spons moet ook worden uitgeknepen.''

De schrijver vreest dat we naar een maatschappij toe gaan met een steeds grotere onderkant van mensen die uit de boot vallen. ,,Dat hangt samen met verschil in economische macht. Dat verschil is onvermijdelijk en op zich niet erg. Maar als mensen de macht die ze hebben zien als een vrijbrief om elke ruimte ten eigen bate in te nemen is het anders. 'Machtigen' moeten hun houding veranderen. Noblesse oblige. Je bent nog altijd zelf verantwoordelijk voor de wijze waarop je je macht gebruikt. Veel 'machtigen' zien dat niet. Ik hoop dat dit boek ze aan het denken zet.''

Kalkman is bezig met de voorbereidingen op een vervolg van Struikelbank. Daarnaast heeft hij plannen voor een spannende, historische roman die zich afspeelt in Venetië.

'Struikelbank' is verschenen bij uitgeverij Ellessy.

27 september 2012

Kop in het zand (nieuws, 2012)

EN MET DE COMPLIMENTEN VAN STIVORO

Een thriller is het nieuwste wapen in de strijd tegen het roken. Het schrijversechtpaar Judy Lohman heeft vandaag de lancering aangekondigd van zijn nieuwste thriller, die volgens de uitgeverij voor verstokte paffers een extra dimensie bevat. In 'De laatste dag van de Struisvogel' wordt niet alleen de nachtmerrie van een carrièrevrouw beschreven, maar ook hoe zij halsstarrig de gevolgen van haar rookverslaving probeert te negeren.

Stivoro, het expertisecentrum voor tabakspreventie, heeft al jubelend gereageerd. ,,Op humoristische en scherpe wijze wordt de wereld bekeken door de ogen van een verstokte roker'', stelt Rob Broekstra namens de organisatie.

Het verhaal beschrijft de handel en wandel van Dixie Voogd. Die heeft haar leven mooi op orde. Ze heeft werk dat haar uitdaagt en trouwe vrienden. Ze heeft de affaire van haar man naar haar idee overleefd, en twee volwassen zonen die geen echte zorgen geven. Natuurlijk, ze rookt te veel en draagt een jarenlang geheim met zich mee dat ze nauwelijks voor zichzelf durft te erkennen, maar voor de rest? Niets om je verder druk over te maken.

Totdat ze op een dag een bericht van een schim uit haar verleden krijgt. Vanaf dat moment wordt haar rustige leven onderuit gehaald. De nachtmerrie begint. Op alle fronten. Haar gezondheid speelt op. Peter, haar man, verliest zijn baan en lijkt daarna zichzelf te verliezen. Haar demon, de schim uit haar verleden, Lars Kreveld, komt een oude rekening vereffenen. Hij chanteert haar, maar waarmee? Is het een oude misdaad die het daglicht niet kan verdragen of speelt er nog iets anders op de achtergrond mee?

Achter het schrijversechtpaar gaan Junte de Savornin Lohman (1947) en Diety Oppedijk (1959) schuil. De twee debuteerden in 2009 met de thriller 'Project Eva'. Daarna verschenen de roman 'Getekend' en de reisboeken 'Het onbekende Italië' en 'How did you find us?', over Amerika. Daarnaast schrijft het stel maandelijks voor reisverzekeraar Aveco en voor de bladen 'So British and Irish' en CamperReis-Magazin van uitgeverij VL Media.

De laatste dag van de Struisvogel is als ebook verschenen bij uitgeverij Logion en kost € 6,95 (iets duurder dan een pakje sigaretten dus). Het boek is te verkrijgen via o.a. www.ebook.nl/laatstedagvandestruisvogel

26 september 2012

Gesignaleerd 167 (nieuws, 2012)

vers van het mes!

ALBERTO GARLINI - DE WET VAN DE HAAT

Bij uitgeverij De Bezige Bij is verschenen 'De wet van de haat' van Alberto Garlini, een roman over het Italiaanse fascistische terrorisme en over een man wiens leven ontspoort.

Tijdens de studentenopstanden in 1968 vecht rechtenstudent en neofascist Stefano Guerra in de universiteitswijk van Rome tegen de communisten, en daar maakt hij een fatale fout: hij doodt per ongeluk een onschuldige jonge communist, Mauro.

Deze misdaad heeft desastreuze gevolgen voor de rest van zijn leven. Franco, de leider van de neofascisten, treft Stefano aan bij het dode lichaam van Mauro, en hij gebruikt deze kennis als chantagemiddel om hem in te kunnen zetten bij de meest gewelddadige acties.

De situatie wordt nog problematischer als Stefano verliefd wordt op Antonella, de zus van Mauro. Hoe meer aanslagen Stefano pleegt om verzekerd te zijn van Franco's stilzwijgen, hoe meer zijn naam bezoedeld wordt en hoe moeilijker hij nog kan ontsnappen aan de spiraal van geweld waarin hij terecht is gekomen.

Alberto Garlini (Parma, 1969) is de auteur van 'Fútbol bailado' (2004), dat een succes werd in Italië en Frankrijk, en van de in het Frans geschreven roman 'Venise est une fête' (2010). 'De wet van de haat' is het eerste werk van hem dat in het Nederlands is vertaald.

Alberto Garlini - De wet van de haat. Vertaling: Jan van der Haar. Uitgeverij De Bezige Bij, 688 pag., € 23,90. ISBN: 978 90 234 7275 9

Het kon slechter (nieuws, 2012)

VLAAMSE MINISTER VAN STAAT KRIJGT ROL IN THRILLER

De Vlaamse minister van Staat en huidige burgemeester van Leuven, Louis Tobback (SP.A), is nu ook een personage in een thriller. In 'Cold case' van schrijver Bart Debbaut uit Zoutleeuw probeert 'burgemeester Tobback' een moordonderzoek te beïnvloeden.

De thriller draait rond de moord op een Leuvense schepen, bestempeld als de gedoodverfde opvolger van burgemeester Tobback. Als tien jaar na de feiten de tot dan onopgeloste moordzaak opnieuw tegen het licht wordt gehouden, probeert 'Louis Tobback' zo veel mogelijk het onderzoek te hinderen.

Debbaut stuurde de drukproef van zijn vijfde thriller naar de echte Louis Tobback. De socialist was meteen onder de indruk, zegt hij in Nieuwsblad. ,,Al zijn er natuurlijk ook dingen die niet kloppen'', zegt Tobback. ,,Zo is het uitgesloten dat ik als burgemeester zou kunnen ingrijpen in een moordonderzoek. En als ik dat toch zou proberen, zouden de gevolgen voor mij wel eens heel onaangenaam kunnen zijn.''

Tobback beseft wel dat zo'n rol in een thriller die verschijnt aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen welgekomen gratis reclame is. ,,Minder dan een maand voor de verkiezingen een rol krijgen in een thriller: dat kan dus slechter. Het is dan weliswaar geen fraaie rol die ik in het boek speel, maar ach, het kon ook slechter. Dat ík de moord zou hebben begaan. Voor alle duidelijkheid: dat is dus niet het geval.''

(Bron: Nieuwsblad.be)

25 september 2012

Gesignaleerd 166 (nieuws, 2012)

vers van het mes!

LEIF G.W. PERSSON - HET LAATSTE WOORD

Bij uitgeverij Cargo is verschenen 'Het laatste woord' van Leif G.W. Persson.

Lars Martin Johansson, gepensioneerd directeur van de Nationale Recherche Politie, heeft een beroerte gehad en is opgenomen in het ziekenhuis. Zijn ongezonde levensstijl heeft zijn tol geëist. In het ziekenhuis stuit hij onverwacht op nieuwe informatie over een oude, onopgeloste zaak: de verkrachting van en de moord op de negenjarige Yasmine Ermegan.

De zaak is reeds gesloten maar Johansson kan de afleiding goed gebruiken en stort zich volledig op de zaak. Hij verzamelt een team mensen om zich heen en ontrafelt met hun hulp een pedofielennetwerk. Naarmate het onderzoek vordert, gaat het echter steeds slechter met Johansson.

Leif G.W. Persson (Stockholm, 1945) is hoogleraar criminologie. Drie van zijn thrillers werden verfilmd. Persson won tweemaal de Swedish Academy of Crime Writers' Award voor de beste Zweedse thriller. Van zijn boeken zijn meer dan vier miljoen exemplaren verkocht. 'Het laatste woord' werd in 2011 onderscheiden met The Glass Key Award, de thrillerprijs voor een auteur uit Scandinavië.

Leif G.W. Persson - Het laatste woord. Vertaling: Elina van der Heijden en Kim Snoeijing. Uitgeverij Cargo, 432 pag., € 24,90. ISBN: 978 90 234 7453 1

Gesignaleerd 165 (nieuws, 2012)

vers van het mes!

TANIA CARVER - INSLUIPER

Bij uitgeverij De Fontein is verschenen Insluiper, een thriller van het auteursechtpaar Tania Carver.

'Insluiper' is een thriller over een seriemoordenaar die het leven van zijn vrouwelijke slachtoffers 'overneemt'. Het is het tweede boek in een serie over de toegewijde inspecteur Phil Brennan en zijn vrouw, profielschetser Marina Esposito.

Suzanne Perry heeft een ijzingwekkende nachtmerrie: iemand staat in haar slaapkamer en slaat haar gade terwijl zij er niet in slaagt ook maar een spier te bewegen. Ze wordt wakker, opgelucht dat het allemaal een droom was, opent de gordijnen en ziet op de binnenkant van het raam een polaroid geplakt. Op de foto staat zijzelf afgebeeld, slapend, met het shirt aan dat ze nú draagt. Onder aan de foto staat geschreven: 'ik waak over je'. Haar nachtmerrie is niet voorbij. Zij is pas net begonnen…

Tania Carver is het pseudoniem van auteursechtpaar Martyn & Linda Waites. Ex-acteur Martyn Waites schrijft ook onder zijn eigen naam romans. Zijn vrouw is een veelgeprezen kostuumontwerper.

Tania Carver - Insluiper. Uitgeverij De Fontein, 368 pag., € 17,95. ISBN: 9789026132773

De trailer voor 'Insluiper':

24 september 2012

Ambachtsman (nieuws, 2012)

AGATHA CHRISTIE ALS PROPAGANDAMACHINE

Een lang verloren gewaand essay dat Agatha Christie in opdracht van de Britse regering schreef, is onlangs voor het eerst gepubliceerd. Het stuk waarin de Queen of Crime de loftrompet steekt over de kwaliteiten van de Britse detectiveroman, is als extra verhaal toegevoegd aan de heruitgave van de roman 'Ask a Policeman', een gezamenlijk project van enkele misdaadschrijvers, die zich verenigden in The Detection Club.

,,Ik ontdekte het essay in 1997 toen ik haar archief aan het doorspitten was, aldus David Brawn, die het werk van Christie uitgeeft bij HarperCollins. Christie was gevraagd om het stuk te schrijven door het ministerie van Informatie, die daarmee internationaal wilde uitpakken. Brawn: ,,Het is echt een propagandastuk geworden. Volgens mij wilde men de Britse en de westerse manier van leven uitdragen. Daarom vroeg de regering haar om een verhaal over het misdaadgenre te schrijven.''

In het essay schrijft Christie vol bewondering over Arthur Conan Doyle, 'de pionier van de detective'. Maar ook is ze lovend over John Dickson Carr, 'de Koning van de Kunst van de Misleiding'.

Over zichzelf is Christie heel bescheiden. ,,Ik ben slechts een hardwerkende 'ambachtsman'.'' Aan het eind schrijft ze dat ze zich doodverveelde met haar speurder Hercule Poirot. Ze schaamt zich een beetje voor haar protagonist. ,,Zou iemand werkelijk hem om advies vragen? Ik denk het niet'', schrijft Christie. ,,Poirot heeft zich een behoorlijke plek toegeëigend in de wereld en is met meer affectie bejegend door buitenstaanders dan door zijn eigen schepper.'' Ze geeft ook advies aan schrijvers in spe. ,,Wees voorzichtig met het creëren van een hoofdpersoon. Je zult er wellicht lange tijd mee moeten doen.''

(Bron: The Guardian)

Gesignaleerd 164 (nieuws, 2012)

vers van het mes!

JO NESBØ - DE KAKKERLAK

Bij uitgeverij Cargo verschijnt op donderdag 4 oktober de thriller 'De kakkerlak' van Jo Nesbø. 'De kakkerlak', het origineel verscheen in 1998, is het tweede avontuur met de alcoholische speurder Harry Hole in de hoofdrol.

In de kamer van een obscuur motel in Bangkok wordt het lijk van de Noorse ambassadeur gevonden. Harry Hole wordt naar Thailand gestuurd om in samenwerking met zijn Thais-Amerikaanse collega Liz Crumley de zaak zo discreet mogelijk op te lossen.

Maar naarmate het onderzoek vordert, wordt hem langzaam duidelijk dat het om meer dan alleen een moord gaat. Ook lijkt het erop dat een aantal mensen in Noorwegen er belang bij had om hem naar Thailand te sturen.

Jo Nesbø (Oslo, 1960) is de succesvolste thrillerauteur van Noorwegen. Zijn werk wordt in meer dan twintig landen uitgegeven, is meermalen onderscheiden en van enkele boeken zijn de filmrechten verkocht. Nesbø woont in Oslo.

Jo Nesbø - De kakkerlak. Vertaling: Annelies de Vroom. Uitgeverij Cargo, 352 pag.,
€ 15,95. ISBN: 978 90 234 7399 2

21 september 2012

Gesignaleerd 163 (nieuws, 2012)

vers van het mes!

Donna Leon en Cecilia Bartoli


DONNA LEON - HEMELSE JUWELEN

Bij uitgeverij Cargo is vandaag verschenen 'Hemelse juwelen', de nieuwe thriller van de Amerikaanse schrijfster Donna Leon. In het boek verenigt Donna Leon (links op de foto) haar liefde voor schrijven met haar andere grote passie: barokmuziek. De schrijfster liet zich inspireren door de nieuwe cd van Cecilia Bartoli, 'Mission', waarop de Italiaanse mezzosopraan verloren gewaande aria's van componist Agostino Steffani zingt.

Caterina Pellegrini houdt evenveel van muziek als van haar geboortestad Venetië. Wanneer ze als muziekwetenschapper de kans krijgt om de nalatenschap van een onbekende componist te onderzoeken, hoeft ze niet lang na te denken. De erfenis blijkt te bestaan uit twee antieke kisten met brieven en andere papieren. Caterina hoopt op een muzikale ontdekking die haar doorbraak zou kunnen betekenen, maar haar opdrachtgever lijkt slechts uit op financieel gewin.

Uit de brieven komt stukje bij beetje het intrigerende leven van Agostino Steffani naar voren. Hoe dieper Caterina graaft, hoe dringender haar vragen worden. Wat had de man te maken met de grootste moordzaak van zijn tijd? En wat is de rol van Moretti, de advocaat door wie Caterina voor deze opdracht is ingehuurd?

Op Bartoli's verzoek is een aantal onderzoekers naar muziek van Steffani, een vertegenwoordiger van de vroege, Italiaanse barok, gaan spitten. ,,Hij is een missing link tussen renaissance en barok, vertelt ze in NRC Handelsblad.

Steffani was niet alleen componist, maar werd ook tot priester gewijd en vertrok in 1695 naar het Beiers Hof in Brussel, waar hij zijn muzikale met diplomatieke taken combineerde. Eenmaal op leeftijd probeerde Steffani Noord-Duitsland te bekeren tot het katholicisme. Aan het eind van zijn leven werkte hij in Londen.

,,Priester, diplomaat, spion, meestercomponist én een voorloper van Händel? door die combinatie moest ik aan Donna Leon denken'', aldus de zangeres. De schrijfster, idolaat van Händel, raakte gefascineerd door het raadsel-Steffani, vertelt ze. ,,Hij had ontzettend veel functies en gezichten, dat boeide me.''

Donna Leon (1947) woont sinds 1981 in Venetië, de stad waaraan ze in haar jeugd haar hart verloor. Ze verwierf wereldfaam met haar verhalen rond commissario Brunetti. Cecilia Bartoli (1966) is vooral bekend om haar uitvoeringen van barokmuziek. Van haar cd’s zijn wereldwijd meer dan 10 miljoen exemplaren verkocht. Na het succes van het album Sacrificium (2009), ontdekte zij de verloren gewaande aria’s van componist Agostino Steffani. Op haar nieuwste cd Mission vertolkt zij deze hervonden stukken.

Donna Leon - Hemelse juwelen. Vertaling Ton Heuvelmans, 304 pag., € 18,90. ISBN 978 90 234 7863 8

(Bron: o.a. NRC Handelsblad. Foto Leon en Bartoli: Decca, Uli Weber)

Onnavolgbaar (nieuws, 2012)

OEUVREPRIJS VOOR ELMORE LEONARD

De Amerikaanse schrijver Elmore Leonard wordt vanwege zijn 'uitzonderlijke prestaties in het schrijven van fictie' met een oeuvreprijs geëerd door de Amerikaanse National Book Foundation. In november krijgt Leonard een medaille voor zijn eminente bijdrage aan de Amerikaanse letteren.

De onderscheiding werd in het verleden door niet de minste auteurs gewonnen: Toni Morrison, John Updike, Gore Vidal, Norman Mailer en Stephen King. De medaille wordt door schrijver Martin Amis tijdens een diner op 14 november in New York aan Leonard overhandigd. In een verklaring liet de National Book Foundation weten dat 'ruim een halve eeuw generaties lang lezers worden geboeid' door Leonards westerns, thrillers, romans en verhalen. ,,Elmore Leonard heeft met een onnavolgbare stijl levende literatuur geproduceerd'', aldus directeur Harold Augenbraum van de National Book Foundation.

De nu 86-jarige auteur begon zijn schrijverscarrière in de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Hij schreef westernverhalen, terwijl hij werkzaam was voor een reclamebedrijf. In het begin van de jaren zestig had hij dertig verhalen geschreven en vijf westernboeken. In 1969 verscheen zijn eerste misdaadroman, 'The Big Bounce'. Talrijke films zijn er van zijn boeken gemaakt, waaronder 'Jackie Brown' (Quentin Tarantino), 'Out of Sight' (Steven Soderbergh) en 'Get Shorty'.

De National Book Foundation-medaille is niet de eerste oeuvreprijs die de in New Orleans geboren schrijver krijgt. Eerder kreeg hij soortgelijke awards van de Mystery Writers of America, The Crime Writers' Association en de Western Writers of America. Dit jaar verscheen Leonards 45ste boek, 'Raylan'.

(Bron: The Guardian)

Epische vertelling (nieuws, 2012)

VAMPIERTHRILLERTRILOGIE WORDT TV-SERIE

De serie thrillers over vampiers van de Mexicaanse cineast Guillermo del Toro krijgt een bewerking voor televisie. De regisseur (47) van de Oscarwinnende film 'Pan's Labyrinth' gaat zijn trilogie vertalen naar het kleine scherm voor de Amerikaanse kabelzender FX. Dat meldt het Amerikaanse film- en tv-vakblad Variety.

De serie boeken ging in 2009 van start met 'The Strain', gevolgd door 'The Fall' en 'The Night Eternal'. Voor de tv-serie wordt eerst een proefaflevering gemaakt. Del Toro treedt op als regisseur, schrijver en uitvoerend
producent. Hij wordt geholpen door de Amerikaanse thrillerauteur Chuck Hogan, die hem ook hielp bij het schrijven van de boeken, en Carlton Cuse, uitvoerend producent van de serie 'Lost'. Cuse verklaarde tegenover Variety dat Del Toro's vampieren echt angstaanjagend zijn. ,,Er is niets romantisch aan. Ze bezorgen je nachtmerries.''

Volgens Cuse is de trilogie een 'aangrijpend, spannend verhaal met personages die een wonderbaarlijke, emotionele reis maken'. ,,Het bevat alle elementen die je verlangt van een epische vertelling.'' De opnamen gaan volgend jaar van start in Toronto. Klik hier voor een recensie van Del Toro's boek.

(Bron: Variety)

20 september 2012

Rechtspraktijk (nieuws, 2012)

TATORT-AUTEUR DOOD

De Duitse schrijver Herbert Rosendorfer is donderdag na een lang ziekbed in de Noord-Italiaanse stad Bolzano overleden. Hij heeft een omvangrijk oeuvre op zijn naam staan. Rosendorfer schreef romans, verhalen, toneelstukken, reisgidsen (onder meer voor Rome, München en Venetië) en essays over muziek. Ook was hij verantwoordelijk voor scenario's van politieseries als 'Tatort'.

Een van Rosendorfers bekendste werken is 'Briefe in die chinesische Vergangenheid' (1983). Het verhaal gaat over een Chinese gezagsdrager uit de 10e eeuw die met een tijdmachine in het 20e-eeuwse Beieren belandt en in brieven zijn ervaringen weergeeft.

In boeken als 'Ballmanns Leiden' (1981) beschrijft Rosendorfer op satirische wijze de dagelijkse rechtspraktijk. De jurist Rosendorfer, die jaren als rechter in München werkte, is 78 jaar geworden.

(Bron: Nu.nl)

Als een puzzel (nieuws, 2012)

SCHRIJFSTERS DEBUTEREN MET 'ROMANTISCHE DETECTIVE'

Bij uitgeverij Ellessy Crime verschijnen tegelijkertijd twee detectives, waarin ook de romantiek niet wordt geschuwd. Het gaat om 'Nachtdienst' van klinisch fysicus Julienne Brouwers (1980) en 'Back to school!' van Jen Minkman (1978), lerares Engels. Beide boeken zijn debuten.

In de romantische detective 'Nachtdienst' loopt het leven van Sandra na een vervelende relatie met Richard, weer op rolletjes. Ze krijgt promotie op haar werk en er is een nieuwe vriend in haar leven: Simon. Maar dan overlijden op de cardiologieafdeling waar ze werkt, mensen onder verdachte omstandigheden.
De politie verdenkt Sandra. Ze wordt op non-actief gesteld, haar vrienden zijn het
vertrouwen in haar kwijt. De enige die nog bereid is haar te helpen is dr. Ramone, de lijkschouwer. Als ook zijn hulp wegvalt, is ze de enige die de echte dader zal moeten opsporen.

'Nachtdienst' is het resultaat van korte verhaaltjes die uiteindelijk uitgroeiden tot een boek, aldus de in een Haags ziekenhuis werkzame Brouwers (foto). ,,Ik lees graag het liefst thrillers en romantische detectives'', vertelt ze. ,,Vanaf het moment dat duidelijk werd dat ik een boek aan het schrijven was, wist ik dat het er een in dit genre moest worden. Het bedenken van allerlei plotwendingen en het verzinnen van de verhaallijn gingen me het makkelijkst af. Moeilijker vond ik het om te zorgen dat uiteindelijk alles als een puzzel in elkaar valt.''

John Verdon - Sluit je ogen (2012)

Een held met tekortkomingen(Door Hans Knegtmans)

Oud-politieman Dave Gurney kan maar moeilijk wennen aan het leven als pensionado. Echtgenote Madeleine geniet met volle teugen van de pastorale omgeving, ver van het jachtige New York. Omringd door twintig hectare bos en weidegrond, waar eekhoorntjes vrij spel hebben. Dave echter zou de diertjes het liefst met zijn luchtbuks wegknallen, en dat terwijl hij in al zijn recherchejaren bij de politie niet één keer zijn dienstwapen geeft getrokken. Lummelen maakt hem onrustig.

Hij is dan ook bijna opgelucht wanneer hij de kans krijgt, zijn expertise weer in de praktijk te brengen. De mooie, uitdagende Jillian wordt beestachtig vermoord, nota bene op haar eigen huwelijksfeest. De sporen wijzen naar de - spoorloos verdwenen - Mexicaanse tuinman van haar echtgenoot, de psychiater Scott Ashton. Jillans moeder ergert zich blauw aan het ongeïnspireerde politieoptreden en roept Dave's assistentie in.

John Verdons debuutroman 'Ik weet wat jij denkt' (2010) was een doorslaand succes, vooral door Gurney's verbluffende recherchewerk. Ook 'Sluit je ogen' begint met veel gepieker en gepuzzel over de raadselachtige moord. Dave vermoedt dat Jillians voormalige privéschool Mapleshade een sleutelrol vervult in de affaire. Net als Jillian zijn veel van de huidige studenten slachtoffer geweest van seksueel geweld. Wanneer Dave ook nog eens ontdekt dat sommigen van hen contact hadden met de gestoorde tuinman, beseft hij dat er nog meer slachtoffers kunnen vallen.

Na zijn vorige boek heeft Verdon flink geschaafd aan Gurney's karakter. Nog steeds kan deze tekeergaan als de olifant in de porseleinkast, maar op zijn manier brengt hij tegenwoordig meer begrip op voor de medemens. Ook heeft hij zijn gezwollen eigendunk iets bijgesteld, wat hem tot een interessanter romanpersonage maakt: een held, dat zeker, maar een die met passende ironie voor zijn tekortkomingen durft uit te komen. Dat maakt een wereld van verschil.

John Verdon - Sluit je ogen. Vertaling: Jeannet Dekker. Uitgeverij Boekerij, 464 pag.,

In de rij (nieuws, 2012)

WENEN LOOPT UIT VOOR KRIMINACHT

Duizenden inwoners van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen hebben er deze week een latertje van gemaakt met een bezoek aan de Kriminacht. Ze stonden in de rij voor een lezing van de Deen Jussi Adler-Olsen dan wel een handtekening van diens Amerikaanse collega Daniel Woodrell en Schotse vakgenoot Christopher Brookmyre.

Woodrell gaf een van de 63 voordrachten die in cafés in het centrum werden gehouden. Volgens woordvoerder Jürgen Kill (what's in a name?) van zijn Duitse uitgever Liebeskind is de vraag naar de Duitstalige uitgave van zijn thriller The Death of Sweet Mister uit 2001 enorm. En ook in Oostenrijk is alles wat naar Scandinavisch en naar thriller ruikt buitengewoon populair, weet Kill.

,,Krimi's leven echt in Wenen'', zegt de Nederlandse thrillerschrijver Jac. Toes tegen De Spanningsblog. Samen met zijn Duitse schrijfgenoot Thomas Hoeps gaf hij een lezing in café Schopenhauer. Toes: ,,De volgende dag zijn we naar de Kriminacht in Berlijn gevlogen. Daar was de sfeer beduidend minder. We hadden een lezing op de burelen van de Tagesspiegel, toch niet de minste krant. Maar het haalde het niet bij Wenen. De Duitsers moeten het nog een beetje leren. Ze zijn pas begonnen met Kriminachten en Wenen heeft op dat gebied al een hele cultuur opgebouwd.''

Volgens de organisatie van de Kriminacht kwamen er dit jaar 29.000 thrillerliefhebbers op het evenement af. Ze luisterden naar lezingen en interviews met zo'n zestig auteurs, onder wie Mary Higgins Clark, Daniel Depp en Simon Beckett. Jussi Adler-Olsen moest zijn optreden verplaatsen naar een bioscoop omdat er zo veel belangstelling voor was. Hij werd toegejuicht als was hij een popster.

De entree tot de diverse programma-onderdelen was gratis dankzij de financiële ondersteuning van diverse sponsors, aldus organisator Franz Schubert. ,,Het is een unieke gebeurtenis. Nergens zie je op een avond zo veel auteurs op zo veel verschillende locaties. Er is me al gevraagd om het evenement uit te breiden, maar dan zou het volgens mij iets van de sfeer verliezen.''

(Bron: The Daily Telegraph)

19 september 2012

Emotionele littekens (nieuws, 2012)

NOG JAAR WACHTEN OP VERVOLG OP 'THE SHINING'

Thrillerauteur Stephen King publiceert op 24 september 2013 het vervolg op zijn succesvolle boek 'The Shining'. Dat heeft de schrijver op zijn website laten weten.

In 'The Shining' (1977) is de hoofdpersoon Danny, het helderziende zoontje van schrijver Jack Torrance. Danny wist te ontsnappen aan het kwaad in het afgelegen Overlook Hotel in de Rocky Mountains. In het nieuwe boek is Danny geen kleine jongen meer, maar een veertiger die zijn tijd in een hospice in New York doorbrengt. Het nieuwe boek gaat 'Dr. Sleep' heten.

Tijdens een lezing over zijn laatste boek 'Under the dome' voor een groep fans in Toronto, onthulde King vorig jaar dat hij al voorzichtig was gaan nadenken over een follow-up van 'The Shining'. Hoofdpersoon Danny heeft, zo zei King, 'voor zijn leven lang emotionele littekens' opgelopen na zijn ervaringen in het Overlook Hotel. Daar probeerde zijn door het hotel 'bezeten' vader hem en zijn moeder te vermoorden.

(Bron: Hollywood Reporter)

Herman Vemde - Dossier Trapani (2012)

Duizelingwekkende decolletés(Door Peter Kuijt)

Misdaadauteur Herman Vemde uit Best, begin deze eeuw winnaar van de Schaduwprijs, laat in zijn zevende thriller zijn licht schijnen over het gevaar van databanken, waarin de overheid alles opslaat wat ze over ons weet. Dat meldt hij althans op zijn website. Maar wie een benauwende Big Brother-achtige thriller verwacht, zoals Charles den Tex die met succes heeft geschreven, komt bedrogen uit. 'Dossier Trapani' is allesbehalve dat, meer een aardige recht-voor-zijn-raap-politieroman, waar je in ieder geval de tijd mee kunt elimineren.

Lijdend voorwerp in 'Dossier Trapani' is Ed Evers, eigenaar en enig personeelslid van een makelaarskantoor, dat zijn beste tijd heeft gehad. Hij komt in contact met de 42-jarige Jessica Dijkstraten, 'een kordate vrouw' met een 'duizelingwekkende decolleté', die haar handtekening zet onder een koopcontract dat haar een restaurant oplevert. Als dank daarvoor mag Evers met zijn zeurende vrouw op Dijkstratens kosten een weekend pizza's eten op Sicilië.

Dijkstraten benadert onze makelaar daarna nog een paar keer met voorstellen voor wat onroerendgoedtransacties. Maar alles dient handje contantje te geschieden. Evers, die nattigheid voelt, wil integer blijven en wil alles volgens de regels doen. Dan blijkt dat ook de politie Evers in de smiezen heeft. Hij wordt op het bureau verhoord en ontdekt dat de recherche een dossier over de makelaar heeft aangelegd.

De lezer verwacht op dit punt een verhaal over Evers die met moeite belastende informatie in zijn dossier geschrapt weet te krijgen. Maar Vemde slaat een geheel ander pad in. Wat volgt is het relaas over een Siciliaanse bende die voet aan de grond probeert te krijgen in Brabant om er een lucratieve wietplantage op te zetten. Maar de bende stuit op topcrimineel de Krab, die zijn territorium bedreigd ziet. Een en ander culmineert uiteindelijk in een explosieve van-dik-hout-slaagt-men-plankenfinale.

Bovenaan Vemdes website staat 'niet literair wel spannend' en het eerste deel van die slogan doet de auteur in ieder geval eer aan. Zijn stijl verdient geen schoonheidsprijs, maar vertoont eerder kenmerken van taalarmoede. Hij wijst meerdere malen op het imposante decolleté van Dijkstraten en de jonge, ambitieuze vrouwelijke rechercheur wordt tot vervelens toe met 'pornoblonde' aangeduid. Personages zijn ronduit karikaturen: de Brabantse topcrimineel de Krab met zijn verminkte vuist, zijn altijd hongerige handlanger met de bijnaam Koekiemonster en de Italiaanse gangster die vanwege zijn gestalte als De Bochel door het leven gaat. Toegegeven, vaart en actie heeft Dossier Trapani wel, maar echt verrassend wil de thriller maar niet worden.

Herman Vemde - Dossier Trapani. Uitgeverij Ellessy Crime, 207 pag.

18 september 2012

Van de transfermarkt (nieuws, 2012)

CARGO HAALT VAN DER KEMP BINNEN

Thrillerschrijfster Heleen van der Kemp heeft besloten haar boeken uit te geven bij uitgeverij Cargo. Haar nieuwe, derde boek 'Onschendbaar' zal in het najaar van 2013 verschijnen. Haar eerdere thrillers 'Blond 15' en 'Afrekening' verschenen bij De Crime Compagnie, voorheen uitgeverij Verbum crime. Vandaag tekende Van der Kemp een contract voor boek 3 en 4 bij Cargo.

In 'Onschendbaar' is de hoofdrol opnieuw weggelegd voor rechercheur Britt Franken, een politievrouw met talent voor het profilen van zware misdadigers. Van der Kemp liet deze week op Facebook weten dat ze in het kader van haar research voor het nieuwe boek een dag heeft meegedraaid bij de recherche Hollands Midden.

Heleen van der Kemp is 37 jaar en werkt als communicatieadviseur bij detacheerder Yacht. In februari 2010 debuteerde ze bij uitgeverij Verbum crime met de thriller 'Blond 15'.

Uitgeverij Cargo stelt blij te zijn met de komst van Van der Kemp. ,,Wij zijn er zeer trots op dat we Heleen van der Kemp mogen verwelkomen bij Cargo. Ze is een getalenteerde auteur en haar hoofdpersonage Britt Franken staat wat ons betreft een lange en veelbelovende toekomst te wachten'', aldus hoofdredacteur Marjolein Schurink. de overeenkomst met Heleen van der Kemp is gesloten na bemiddeling van literair agent Chris Kooi.

Schrijverschap (nieuws, 2012)

NOORT KOMT MET NAGERECHT

Ze liet begin juni al via Twitter weten bezig te zijn met een vervolg op haar thriller 'De eetclub'. En volgens het AD van vandaag zou Saskia Noort dat vervolg eind volgend jaar wel af kunnen hebben. Al hield haar woordvoerder nog een slag om de arm. ,,Schrijverschap laat zich niet dwingen.''

De schrijfster is al enkele maanden druk doende met het nieuwe boek. 'De eetclub' verscheen in 2004 en begon als een grap, zei ze destijds in een interview. ,,Toen ik nog tijd had, had ik ook zo'n clubje met een aantal vrienden. Op een avond vroeg een van hen of ik weer een boek aan het schrijven was. 'Hoe ga je het noemen', vroeg ze. 'De eetclub', zei ik. Het was een beetje een zuur grapje omdat we juist een discussie over het voortbestaan van de club hadden. Maar aan de andere kant is het een prachttitel want het is een heel mooie arena om iets fout te laten gaan.''

Van 'De eetclub' werden meer dan een half miljoen exemplaren verkocht. Het boek werd verfilmd en er werd ook een toneelversie gemaakt.

De verfilming van Noorts vierde thriller 'De verbouwing' heeft deze week de gouden status gehaald. Regisseuse Will Koopman werd gisteren door hoofdrolspeler Peter Blok verrast met het bijbehorende beeldje. Tjitse Reidinga is in de thriller te zien als de getrouwde plastisch chirurg die voor de verbouwing van haar huis haar ex in de arm neemt. De film draait sinds 6 september in de bioscopen.

17 september 2012

Van 24 naar Cel (nieuws, 2012)

AMERIKAANSE FILMSTUDIO KOOPT RECHTEN DEN TEX-THRILLERS

De Amerikaanse filmmaatschappij 20th Century Fox heeft de rechten van de thrillerserie over Michael Bellicher gekocht. De makers van de hitserie '24' gaan Bellicher voor de Amerikaanse markt bewerken, aldus de Nederlandse producent Pupkin.

De Bellicher-trilogie is gebaseerd op de met twee Gouden Stroppen bekroonde boeken van schrijver Charles den Tex. In de speelfilm 'Bellicher: CEL', die vanaf 4 oktober in de bioscopen draait, wordt de identiteit van communicatieadviseur Michael Bellicher (Daan Schuurmans) gestolen. In de eerder uitgezonden VPRO-serie 'De Macht van Meneer Miller' (2010) wordt hij verdacht van moord. De verfilming van 'Wachtwoord', het derde deel van de trilogie, is in voorbereiding.

De hoofdrollen in de Nederlandse versie van Bellicher worden naast Daan Schuurmans gespeeld door Tim Murck, Anniek Pheifer, Anna Drijver en Huub Stapel.

Nederlandse thrillerseries scoren goed op de Amerikaanse markt. Eerder dit jaar werd bekendgemaakt dat ook de reeks 'Penoza' een Amerikaanse remake krijgt.

(Bron: Gooi- en Eemlander, Pupkin)

Spannende smaaksensatie (nieuws, 2012)

BOUTERSE ONTSNAPTE AAN NEDERLANDSE ONTVOERING

(Door Jac. Toes)

Het subgenre 'faction' lijdt aan de fatale tekortkoming dat geen lezer weet - of zou kunnen weten - waar de waarheid eindigt en verzinsels worden opgelepeld. De schrijver schudt de ingrediënten fictie en non-fictie in een verhouding van pakweg 4:1 tot een cocktail die best een spannende smaaksensatie kan opleveren maar verder geen houvast voor waarheidsvinding biedt.

Het omgekeerde komt ook voor. Je schrijft een roman waarin je een waar gebeurd schandaal aan de kaak stelt, maar er is geen mens die op het idee komt om daar eens dieper in te duiken. Een roman is immers fictie. Dat overkwam de Limburgse politieman Bert Spoelstra met zijn onlangs verschenen 'Waterlijk'. In deze politieroman komt een plotlijn voor waarvan alleen de naam uit de koker van de auteur komt, maar die verder op werkelijke gebeurtenissen is gestoeld: het plan Blommestein.

Dit plan behelsde een operatie om legerleider Desi Bouterse in mei 1994 bij een bezoek aan de Brokopondodam (foto) naar Frans Guyana te ontvoeren. Daar zou hij dan worden uitgeleverd aan Nederland om hem de elf jaar gevangenisstraf te laten uitzitten waarvoor hij wegens drugssmokkel was veroordeeld.

Het ontvoeringsplan kwam uit de koker van Ernst Hirsch Ballin, in 1989 minister van Justitie geworden met ook de Nederlandse Antillen en Aruba in zijn portefeuille. De operatie werd opgezet door leden van de arrestatie-eenheid Zuid, in die tijd voornamelijk bestaande uit Limburgers. Zij namen de training, bewapening en logistiek van een team Surinamers voor hun rekening, dat daarvoor op Curaçao werd gestationeerd. Het was de bedoeling dat het zou lijken alsof Bouterse door zijn eigen mensen was opgepakt. Daarom gingen de Limburgse AT'ers niet mee naar de plaats van de hinderlaag maar wachtten ze de door hen getrainde manschappen op nabij de Frans-Guyaanse grens.

Het plan mislukte jammerlijk: minstens één van de Surinaamse politiemannen die hun opleiding op Curaçao kregen, was een infiltrant van Bouterse. Uiteraard kwam Bouterse nooit opdagen op de plek waar het ontvoeringsteam klaar stond. De Limburgers alsmede de overige teamleden hebben zich ternauwernood uit de voeten kunnen maken toen ze in de gaten kregen dat de actie was verraden.

Bert Spoelstra spoorde een van de twee Limburgse politiemensen op die de leiding over deze geheime operatie hadden en bracht hem ertoe met deze geschiedenis naar buiten te treden. In 'Waterlijk wordt deze instructeur Cor Harriman genoemd.'

Tot nu toe zijn er geen Kamervragen gesteld over deze illegale politionele actie op het grondgebied van een vreemde mogendheid, die rustig een staatsrechtelijke doodzonde kan worden genoemd. Het zou ook een onderwerp kunnen worden voor een paar onderzoeksjournalisten, maar zeker zou Bram Moszkowicz, de advocaat van Bouterse, zich in deze merkwaardige actie van de Nederlandse regering kunnen vastbijten. Hoe dan ook, mochten er vragen zijn, dan houdt de auteur zich beschikbaar.


Jac. Toes (1950) is thrillerauteur, maar schrijft ook korte verhalen en filmscenario's. In 1993 debuteerde hij met Dubbelspoor. Vijf jaar later won hij met Fotofinish de Gouden Strop. Met de Duitse auteur Thomas Hoeps schreef hij drie thrillers over kunstrestaurateur Robert Patati en ex-politievrouw Micky Spijker.

16 september 2012

Onder covers (3)

Rubriek waarin thrilleromslagen - van spuuglelijk tot bloedmooi - tegen het licht worden gehouden


TWEE VLINDERS EN EEN SPELDJE

Hoezee! Eindelijk weer een thrillercover zonder een of meerdere ogen, volle vrouwenlippen, een drijvend vrouwenlichaam of een in de verte verdwijnende gestalte. De omslag van 'De vuurdoop', het thrillerdebuut (dus eigenlijk ook de vuurdoop) van de Zweedse tv-scenarist Alexander Söderberg, toont niets van dat alles, maar meer een intrigerend stilleven van allerlei voorwerpen. We zien drie kogels, een achter de naam en titel verstopte vogelkop, een dolk, een vlinder in een doosje, een andere, min of meer groene schubvleugelige en een roodkleurig document afgezet met gouden lijnen en een logo waarin in ieder geval de letter R te ontcijferen is.

Uitgeverij Cargo huurde voor het omslagontwerp Wil Immink in, de man achter onder andere de covers van de Millenniumtrilogie. Immink maakte een cover, die bijna als twee druppels water lijkt op het ontwerp van zijn Zweedse collega Sven Dolling, die voor Söderbergs uitgeverij Norstedt de onderstaande omslag voor 'Den andalusiske vännen' (wat zo veel betekent als 'De Andalusische vriend') bedacht.


De puzzelaars onder ons zullen al snel de verschillen zien in de twee ontwerpen. Allereerst de gekantelde X in de voornaam van de schrijver. In de Zweedse cover ontbreekt echter de groene vlinder. Daarentegen zien we in de linkerbovenhoek meer van de vogel, die voorgoed een tsjilpverbod lijkt te zijn opgelegd. Verder ligt het rode document waarvan de R is 'weggepoetst' op de achterkant van - vermoedelijk - een schilderij. Extra toevoeging aan de Zweedse boekband is een speldje met een goudkleurige lauwerkrans en een rood kruis op een wit schild. Waarom zou die op de Nederlandse cover ontbreken, het is een vraag die de redactie van De Spanningsblog de komende nachten uit de slaap zal houden.

En dat is maar goed ook, want 'De vuurdoop' is hier ter redactie nog niet gelezen. Wat we tot nu toe weten is wat de achterflap ons vertelt: dat 'De vuurdoop' gaat over de jacht op Hector Guzman, een van de grote drugsbazen in Zweden. Deze Guzman belandt in het ziekenhuis, waar hij bevriend raakt met Sophie Brinkmann. De politie probeert haar informatie over Guzman te ontfutselen. Wellicht komen we er snel achter wat de omslag met het verhaal te maken heeft. Maar het is in ieder geval een ontwerp dat nieuwsgierig maakt.

Rapportcijfer: 7+

David Hewson (interview, 2012)


'The Killing beschrijft onze egocentrische manier van leven'(Door Monique Brandt)

Contactgestoord, obsessief, zonder mededogen. En dan die eeuwige truien die ze draagt! Politievrouw Sarah Lund uit de door de KRO uitgezonden Deense hitserie The Killing is zacht gezegd niet de makkelijkste, maar inmiddels wel één van de populairste tv-vrouwen van de afgelopen jaren. Wereldwijd, want Forbrydelsen, zoals de Deense titel luidt, wordt overal op de aardbol bekeken, en er is inmiddels een Amerikaanse remake van de dramaserie die nu aan serie 3, tevens de laatste, toe is.

En nu is er dan ook het boek, gebaseerd op script en serie van Søren Sveistrup. De Britse misdaadschrijver David Hewson, bekend van onder andere de ook in Nederland populaire Nic Costa-serie, tekende voor 'De Killing', zoals de Nederlandse editie is genoemd. Afgezien van die toch wel absurde titel, is het boek voor zowel verstokte 'Scandi-noir'-fans als mensen die Lund en haar collega Jan Meyer nog niet kennen, het lezen waard. De dikke pil over de oneindige zoektocht naar de moordenaar van de jonge Nanna Birk Larsen doet de fans weer even beseffen hoe goed en gelaagd de serie is, met zo veel sterke personages. Het zoeken naar de dader, het verdriet van een gewoon gezin, maar ook het gedraai en gekonkel van het politieke spel spelen een rol. Daarbij eindigt het boek anders. De nieuwe 'volgelingen' krijgen op hun beurt gewoon een ongemeen spannende thriller in handen.

Hewson, even in het land, is blij met de goede ontvangst. Thuis ligt zijn manuscript van serie 2 vrijwel voltooid, inmiddels ook al in de kast. Daarvoor heeft hij Nic Costa - in april verscheen nog 'Blauwe Demonen' - 'on hold' gezet. ,,Ik kon geen nee zeggen. 'The Killing' is de beste tv van de afgelopen jaren. De uitgever benaderde me een jaar geleden, net voor een internationale veiling van de boekrechten. Omdat mijn Nic Costa-boeken zich afspelen in Rome, dachten ze meteen aan mij vanwege de ervaring met schrijven over buitenlandse locaties. Ik stemde toe, op voorwaarde dat ik het verhaal mocht veranderen.''

Aftreksel

'De Killing' is geen standaard 'tv tie-in', zoals dat in boekenkringen heet: een meestal niet bijster goed geschreven epistel gebaseerd op een succesvolle tv-serie. ,,Ik wilde een origineel boek schrijven, al is het dan gebaseerd op dat bestaande verhaal. Met een eigen taal, een eigen ritme en dus ook: met een ander einde dan in de serie.''

Hewson vertrok nadat de uitgever inderdaad de rechten veroverde, meteen naar het voor hem onbekende Kopenhagen. ,,Ik ontmoette de makers van de serie, bezocht de belangrijkste locaties als het politiebureau, het stadhuis, het bos. Ik was zelfs op de set van serie 3, al ging het daar behoorlijk geheimzinnig aan toe. Maar ja, alles ging in het Deens dus ik snapte toch niets van wat werd gezegd. Eenmaal aan het werk, begon ik met het beschrijven van elke scène van die twintig uur televisie, dat nam ongeveer twee maanden in beslag: 526 scènes, ruim 250.0000 woorden. Vervolgens ontleedde ik de structuur van het verhaal, die is zeer gecompliceerd.''

Hewson pakt zijn iPad erbij om uit te leggen hoe het boek in elkaar zit. ,,Ik wist het ook niet, maar elk tv-drama bevat drie grote verhaallijnen. In dit geval is verhaallijn A: Wie doodde Nanna Birk Larsen? De tweede verhaallijn is het gezin Birk Larsen: hoe gaan zij de dood van hun dochter en zusje overleven? De derde verhaallijn is de politiek. Politicus en verdachte Troels Hartmann, is zogenaamd Gods geschenk aan Kopenhagen. Maar wie is hij écht? 'The Killing' gaat eigenlijk over wat er gebeurt als mensen de band met de wereld om hen heen verliezen. Lund en Meyer proberen een moord op te lossen, maar worden door níémand geholpen. Iedereen liegt, iedereen denkt aan zijn eigen belang. Dat is de kern van het verhaal, onze huidige, egocentrische manier van leven.''

Het lastigst was, zo zegt hij, het bedenken van een originele dialoog. ,,Doorgaans schrijf ik literaire thrillers die spelen in Rome, een kleurrijke, open stad. Nu moest ik een taal bedenken waarin ik de donkere wereld van Lund kon plaatsen. De stemmen van de personages vinden. Het leest geheel anders dan mijn andere boeken. Het Rome in mijn boeken wemelt van de mensen met prettige levens, die tevreden met zichzelf zijn. Lund heeft geen leuk leven, sterker nog, ze heeft geen leven!

Buitenstaanders vinden haar disfunctioneel, maar zij vindt dat zelf absoluut niet, iedereen is ráár behalve zijzelf. Dat maakt haar ook zo populair, ze is compleet gefocust, geobsedeerd door haar werk. Het kan haar geen lor schelen als ze iemand tegen de haren instrijkt. Ze is een zeer ongewoon vrouwelijk personage voor televisie.''

Rolmodel

Ook Hewson is wel een beetje verbaasd over de populariteit van Lund. ,,Lezers mailen me: 'Zij is mijn rolmodel.' Dan moet ik wel gniffelen. Haar privéleven is een zootje, maar lezers denken kennelijk: 'Als ik iemand nodig zou hebben om voor me te vechten, dat zou het zo iemand als Sarah Lund moeten zijn'. Gewoon omdat je weet dat ze nooit ophoudt tot ze haar doel heeft bereikt. En niemand kan haar tegenhouden.''

Zelf heeft hij de smaak te pakken gekregen. Hij wil graag meer voor tv schrijven. Zo werkt hij nu aan een nieuw boek dat zich afspeelt in... Amsterdam. ,,Ik hoop dat het een boekenreeks wordt en ik denk zelfs dat het geschikt zal zijn voor televisie. Ik ga er zeker de boer mee op in tv-land.''

Zijn hoofdpersoon heeft hij al: voormalig politie-inspecteur Peter Vos, woonachtig op een woonboot in de Jordaan met zijn hond, die hij in een bak voorop zijn fiets door de stad vervoert. Vos raakt verstrikt in een oude zaak, die hij niet meer kan loslaten. ,,Het wordt een boek in de visuele, donkere stijl van 'The Killing'. Weet je, iedereen is nu dol op Scandinavië, maar Amsterdam is ook een geweldige stad als decor voor zulke verhalen. Dus wie weet, volgt na de Scandi-noir de Neder-noir.''

De Killing van David Hewson is een uitgave van Boekerij

15 september 2012

Een luisterend oor (nieuws, 2012)

LEE CHILD START FILMCARRIÈRE


De Britse thrillerauteur Lee Child heeft de eerste stappen gezet op weg naar een mogelijk glanzende filmcarrière. De schrijver heeft een bijrolletje als politiefunctionaris in de film 'Jack Reacher', gebaseerd op zijn thriller 'One Shot'.

De foto hierboven toont de kleine Tom Cruise die de rol van de boomlange Jack Reacher moet vertolken. Rechts staat actrice Rosamund Pike als advocate Helen Rodin. In het midden, aandachtig luisterend naar Jack Reacher, ontdekken we Lee Child.

De film is geschreven door Christopher McQuarrie, die ook verantwoordelijk is voor de regie. Hierin zien we ex-militair Reacher die de jacht inzet op een sluipschutter annex seriemoordenaar. De film gaat op 21 december in première in de Amerikaanse bioscopen.

(Bron: Digital Spy)

Briljante misleiding (nieuws, 2012)

GESCHIEDENISBOEK ALS THRILLER

Historisch Nieuwsblad, onderdeel van Veen Media, brengt op 25 september twee spionageromans op de markt, die zijn gebaseerd op ware gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om 'Operatie Mincemeat' en 'Agent Zigzag', geschreven door de Britse historicus Ben Macintyre. In deze verhalen overtreft de werkelijkheid fictie, stelt de uitgever. ,,Macintyre beschrijft de onwaarschijnlijke, maar feitelijk tot op ieder detail uitvoerig geresearchte gebeurtenissen als een thriller met de meest waanzinnige plotwendingen.''

'Operatie Mincemeat' vertelt het verhaal van een bijna mislukte, briljante misleidingsoperatie van de Britten, die de eerste aanzet tot de de bevrijding van Europa is geweest. Op 30 april 1943 ziet een visser vlak voor de Spaanse kust een lijk drijven. Eenmaal aan land gebrcht wordt het lichaam geïdentificeerd als de Britse officier William Martin van de Royal Marines. Een leren aktetas die aan zijn riem is vastgemaakt, bevat geheime documenten over de invasieplannen van de geallieerden.

Majoor Martin heeft echter nooit bestaan. Het lichaam was van een overleden zwerver uit Wales en alle documenten zijn vervalst. De vondst van zijn lijk maakte onderdeel uit van een misleidingsoperatie waar de Duitsers met open ogen intrapten. Dankzij deze geslaagde leugen, werd de geallieerde landing op Sicilië een succes en een begin van de bevrijding van West-Europa.

Het boek telt 400 pagina's. Daarvan is een kwart gereserveerd voor een tamelijk droge vertelling van de nasleep, een appendix met illustraties (waaronder een gedenksteen voor de zwerver die voor majoor moest doorgaan), een naschrift en enkele pagina's met verklaring van de voetnoten.

In 'Agent Zigzag' reconstrueert Ben Macintyre met behulp van dagboeken, brieven, foto's, memoires en geheime MI5-dossiers het verre van saaie leven van de Brit Eddy Chapman. In de jaren dertig maakte Chapman deel uit van diverse bendes in Londen en raakte bedreven in het opblazen van brandkasten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bood hij zijn diensten aan aan de Duitsers, maar fungeerde eigenlijk als dubbelspion.

Ben Mayintyre (1963) is historicus en columnist bij The Times. Zijn boeken worden in meer dan vijftien landen gepubliceerd. De BBC heeft documentaires gemaakt op basis van 'Operatie Mincemeat' en 'Agent Zigzag'.

14 september 2012

Een en al hoogtepunt (nieuws, 2012)

CRIMEZONE VIERT TIENDE VERJAARDAG MET GLOSSY

Thrillerwebsite Crimezone viert het tienjarig bestaan met de uitgave van een eigen glossy, het Crimezone Magazine. Het tijdschrift verschijnt op 1 oktober.

In september 2002 opende Crimezone.nl de virtuele poorten voor het publiek. Initiatiefnemer was Sander Verheijen. De site vergaarde in korte tijd een grote groep vaste bezoekers. Nadat hij Crimezone in 2005 verliet, werkte Verheijen als redacteur thrillers bij uitgeverij Unieboek|Spectrum. Sinds 2006 maakte de site deel uit van de afdeling E-media van Unieboek. In februari 2010 nam uitgeverij A.W. Bruna de thrillersite over en in juni van dat jaar keerde Verheijen terug als hoofdredacteur.

Crimezone Magazine zal vier keer per jaar verschijnen en vertaalt volgens Verheijen 'de hoogtepunten van de site naar een aantrekkelijke layout in papiervorm'. Het blad telt 96 pagina's. In het eerste nummer o.a. aandacht voor Camilla Läckberg, Lars Kepler, Gillian Flynn, Judith Visser en Mel Wallis de Vries, een column van Charles den Tex en een kort verhaal van Deon Meyer. Verder thrillertips, acties en een thrillerquiz. Het tijdschrift kost € 6,95 en wordt vooralsnog alleen in de webshop van Crimezone.nl verkocht.

10 september 2012

Gesignaleerd 162 (nieuws, 2012)

vers van het mes!

JOSTEN & SMITS - KROONGETUIGE

Bij uitgeverij A.W. Bruna is verschenen 'Kroongetuige' van Josten & Smits, deel twee in de thrillerreeks rond juriste Denise de Wit. Volgens de uitgever is het verhaal geïnspireerd op echte gebeurtenissen en bevat het veel verwijzingen naar de werkelijkheid.

In een opwelling accepteert de eigenwijze juriste Denise de Wit een baan als strafpleiter bij het beruchte Amsterdamse advocatenkantoor Reinhardt & Reinhardt. Haar eerste zaak, de illegale productie van Tommy Hilfiger-kleding in Oost-Duitsland, blijkt een nevenactiviteit te zijn van Goran Goltas, een Turkse vrouwenhandelaar en cliënt van maffiamaatje Ben Reinhardt.

Veroordeling of vrijspraak van Goltas voor de Nederlandse rechter hangt af van de verklaringen van een kroongetuige. Als voormalig opsporingsambtenaar moet Denise voorkomen dat ze vuile handen krijgt - zeker wanneer blijkt dat ze die kroongetuige beter kent dan haar lief is. Is dat toeval, of is Denise de speelbal van iemand die een ingewikkeld en dodelijk masterplan aan het uitvoeren is?

Josten & Smits haalden hun inspiratie voor de Denise de Wit-serie uit hun werk in respectievelijk de onderzoeksjournalistiek en de rechtspraak. Marc Josten (1961) is onderzoeksjournalist en hoofdredacteur bij HUMAN/VPRO. Daarvoor was hij hoofdredacteur van Reporter, de onderzoeksjournalistieke televisierubriek van de KRO, en werkte hij twaalf jaar als redacteur bij Vrij Nederland.

Rob Smits (1959) is advocaat-generaal bij het gerechtshof in Amsterdam en voormalig officier van justitie bij diverse parketten. Hij werkte twee jaar bij de politie en de Centrale Recherche Informatiedienst. Als officier van justitie deed hij onderzoek naar de georganiseerde zware misdaad en had hij leiding over diverse opsporingsonderzoeken, waaronder een aantal moordzaken.

Josten & Smits - Kroongetuige. Uitgeverij A.W. Bruna, 320 pag., € 19,95. ISBN: 978 90 229 9930 1

09 september 2012

Gesignaleerd 161 (nieuws, 2012)

vers van het mes!

JULIE HASTRUP - EEN DOORN IN HET OOG

Bij uitgeverij Cargo is verschenen 'Een doorn in het oog', het debuut van de Deense journaliste Julie Hastrup.

Jaren geleden ontvluchtte Rebekka Holm haar geboortestad Ringkøbing om te ontsnappen aan haar verleden. Nu wordt ze als rechercheur weer teruggeroepen naar haar geboorteplaats om het onderzoek naar de moord op een jonge vrouw, Anna Gudbergsen, te leiden.

Het spoor voert al snel naar Anna's vriend, die een strafblad heeft, maar ook Anna's familie lijkt wat te verbergen. Wanneer de zaak overeenkomsten vertoont met een moord uit het verleden raakt Rebekka steeds verder verstrikt in haar eigen herinneringen…

Julie Hastrup (1968) is journaliste voor radio en televisie. 'Een doorn in het oog' werd genomineerd als het beste Deense debuut en stond in de top tien van bestverkochte thrillers van het jaar.

Julie Hastrup - Een doorn in het oog. Vertaling: Lammie Post-oostenbrink. Uitgeverij Cargo, 352 pag., € 19,90. ISBN: 978 90 234 7393 0

08 september 2012

Ferdinand von Schirach - De zaak Collini (2012)

Een opzienbarend relaas(Door Guido Huisintveld)

Na de twee verhalenbundels Misdaden en Schuld is er nu De zaak Collini, een mooie novelle die zich niet in het thrillerhoekje laat stoppen. Ferdinand von Schirach onderscheidt zich ontegenzeglijk van collega-advocaten die met wisselend succes fictie produceren. Dit derde boek heeft als belangrijkste leidraad de ontwikkeling van het Duitse rechtssysteem, zoals zich die voltrokken heeft vanaf de Tweede Wereldoorlog tot nu.

Von Schirach laat reeds op de eerste pagina's een brute moord plaatsvinden. Fabrizio Collini heeft een blanco strafblad als hij de hotelkamer van een 85-jarige man betreedt. Collini schiet hem vier keer door het hoofd en geeft zich vervolgens over. De jonge advocaat Caspar Leinen wordt toegewezen aan Collini, maar schrikt van de zaak als hij erachter komt dat het slachtoffer de grootvader blijkt te zijn van zijn jeugdvriend. De verdediging van Collini wordt tevens bemoeilijkt omdat het motief geheel niet duidelijk is.

Sommige personages zijn een verwijzing naar bestaande figuren. Het zou het leesplezier echter substantieel verminderen door dit hier uit de doeken te doen. Verwacht geen spannende thriller met dito plotwending, maar wel een opzienbarend relaas, geschreven met de welbekende objectieve en scherpe pen van Ferdinand von Schirach.

Ferdinand von Schirach - De zaak Collini. Vertaling: Hans Driessen en Marion Hardoar. Uitgeverij De Arbeiderspers, 158 pag.

Gesignaleerd 160 (nieuws, 2012)

vers van het mes!

KEVIN GUILFOILE - DE DUIZEND

Bij uitgeverij Marmer verscheen afgelopen week 'De Duizend', een nieuwe thriller van de Amerikaanse auteur Kevin Guilfoile.

Tien jaar na de onopgeloste moord op haar vader, de prominente componist Solomon Gold, tevens artistiek leider van het Chicago Symphony Orchestra, keert Canada Gold terug naar haar geboorteplaats voor een op het oog vreemde opdracht. In Las Vegas, waarheen ze was gevlucht na de dood van haar vader, heeft ze door haar bijzondere gaven - een onbeperkt geheugen en ongekende wiskundige vermogens - een discutabele reputatie opgebouwd aan de pokertafels, in rechtbanken en casino's.

Eenmaal in Chicago ontdekt Canada een verband tussen de moord op haar vader en een geheim genootschap genaamd De Duizend, een verborgen groepering van machtige individuen die een eeuwenoude wetenschap en traditie in stand houden: de geheime leer van Pythagoras. Haar ouders hadden banden met De Duizend en ongewild raakt Canada verzeild in een moorddadige strijd tussen twee partijen: zij die haar willen gebruiken en zij die haar willen vermoorden.

Kevin Guilfoile (1968) is auteur, essayist én humorist. Als essayist publiceert hij onder andere in de New York Times. Eerder schreef hij Moordenaar zonder gezicht, dat in vijftien talen is verschenen. Guilfoile woont in Chicago.

Kevin Guilfoile - De Duizend. Vertaling: Kathleen Rutten. Uitgeverij Marmer, 396 pag., € 19,95. ISBN 97894 6068 079 3

Gesignaleerd 159 (nieuws, 2012)

vers van het mes!

PENNY HANCOCK - HET HUIS AAN DE RIVIER

Bij uitgeverij Cargo is verschenen 'Het huis aan de rivier', het thrillerdebuut van de Britse orthopedagoge Penny Hancock.

Op een winterse namiddag opent Sonia de deur voor de vijftienjarige Jez. Hij komt langs om wat muziek te lenen in het huis aan de rivier de Theems, dat eens haar ouderlijke woning was. Sonia laat hem binnen, maar besluit al snel dat ze hem niet meer laat gaan. Ze wordt overvallen door een obsessief verlangen om Jez te beschermen tegen de buitenwereld.

Tijdens de dagen die volgen wordt Sonia overspoeld door herinneringen aan de intense relatie met haar broer, toen ze tieners waren. Wanneer de zoektocht naar Jez het huis aan de rivier steeds meer nadert, wordt Sonia gedwongen haar plannen te wijzigen, om de verdwijning van Jez verborgen te houden.

Penny Hancock (Londen, 1959) woonde jarenlang in Londen. Ze is orthopedagoge op een lagere school en reisde de hele wereld over. Ze woont nu in Cambridge met haar man en drie kinderen.

Penny Hancock - Het huis aan de rivier. Vertaling: Daniëlle Stensen. Uitgeverij Cargo, 352 pag., €19,90. ISBN: 978 90 234 7343 5

Penny Hancock vertelt in de Richard And Judy Book Club meer over haar debuut: