01 februari 2022

De beste thrillers aller tijden #30 (nieuws, 2022)


De favoriet van... Carina van Leeuwen
De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. Maar in boeken weggeven doen we niet, daar zijn andere websites beter in. Waar we onze volgers wel blij mee hopen te maken, is een lijst met de allerbeste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Vandaag: forensisch rechercheur en schrijfster Carina van Leeuwen.


Terry Hayes - Ik ben Pelgrim

Briljante thriller

(Door Carina van Leeuwen)


Ik dank de redactie van De Spanningsblog dat zij mij betrekt bij deze leuke rubriek. Maar ik moet wel bekennen dat ik mijzelf geen echte thrillerlezer vind.

Wellicht omdat ik werktechnisch al elke dag in de echte misdaad zit? Daarnaast vind ik veel boeken al snel niet realistisch. Eerder nog te gruwelijk, gewelddadig, te Amerikaans. Zeker als het gaat over gestoorde seriemoordenaars, dan haak ik af.

Kortom; je kunt me ook als kritische lezer betitelen natuurlijk 😊

Nu dan toch een poging van de boeken die me zijn bijgebleven:

Dan Brown - De Da Vinci code. Omdat het de eerste in zijn soort was.

De Millenniumtrilogie van Stieg Larsson. Door de bijzondere hoofdpersonen.

De serie van Sue Grafton, waarin zij het alfabet afwerkt rond speurder Kinsey Millhone (Wat een reeks! Ga er maar aan staan!). De lezer krijgt zo een band met de hoofdpersoon.

Maar de thriller die echt indruk maakte en ik nooit vergeten ben, is Ik ben pelgrim van Terry Hayes. Door de veelzijdigheid: het verhaal neemt je mee over de hele wereld en er blijkt zoveel meer achter te zitten. Briljant wat mij betreft. Het boek dat je zelf zou willen (en kunnen) schrijven.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Flaptekst:
Pelgrim is de codenaam van een man die niet bestaat.
De geadopteerde zoon die uitgroeide tot een van de beste spionnen. De regisseur van een uiterst geheime eenheid binnen de Amerikaanse spionagedienst. Een man die, voordat hij van de aardbodem verdween, het ultieme boek schreef over forensisch onderzoek.

Het is datzelfde boek dat hem een jaar later in een obscuur hotel in Manhattan doet belanden, waar het lichaam van een onherkenbaar verminkt jonge vrouw is gevonden.

Maar wat begint als een moordonderzoek zonder aanwijzingen, verandert in een zoektocht naar een onbekende vijand die een weerzinwekkend plan tot uitvoer wil brengen.

Terry Hayes (1951) is een Britse journalist, scriptschrijver en auteur. Hij begon zijn carrière als journalist in New York, later werkte hij als freelance onderzoeksjournalist, politiek commentator en columnist. Hij ontmoette de gebroeders Kennedy en George Miller, filmregisseurs en -producenten in Hollywood, toen hij werkte aan de verboeking van de film Mad Max. Hij werd vervolgens de vaste scenarioschrijver voor alle Mad Max verfilmingen, en verhuisde naar Hollywood. Sindsdien werkte hij vrijwel uitsluitend als scriptschrijver voor film en televisie: The Clean Machine, Dead Calm, Bangkok Hilton, Payback en From Hell zijn enkele van de bekendste films waaraan hij meewerkte.

In 2013 verscheen Ik ben Pelgrim, zijn debuut. Het boek werd onmiddellijk een wereldwijd succes. In 2015 werd zijn tweede boek Het jaar van de sprinkhaan aangekondigd. Het is nog steeds niet verschenen. 

Klik hier voor een interview met Terry Hayes door Peter Kuijt, gepubliceerd in o.a. Crimezone Magazine. 


Carina van Leeuwen werkte jaren als operatieassistente in ziekenhuizen in binnen- en buitenland voordat ze in 1991 naar de politie Den Haag overstapte. Na enkele jaren in de uniformdienst werd ze een van de eerste vrouwelijke forensisch rechercheurs. Ze maakte deel uit van het evaluatieteam (Commissie Posthumus) in de Schiedammer Parkmoord en was betrokken bij het identificatieproces na de vliegramp in Tripoli in 2010. Sinds 2006 werkt ze als forensisch coördinator in het Cold Case team van politie Amsterdam.

In 2014 debuteerde ze - na een weddenschap over het schrijven van een boek- met Vuurproef. Het is het eerste deel van een serie: Unit Plaats Delict. Het tweede deel Koud Spoor verscheen in 2015. Nachtvlinder is de titel van deel 3 in de serie UPD en is verschenen in 2016.

In 2019 verscheen bij uitgeverij Ambo Anthos haar boek Onbekend maar niet vergeten, non-fictie over de jarenlange speurtocht van haar Cold Case team naar de identiteit van de tientallen onbekende doden in Amsterdam.

Haar jarenlange ervaring als forensisch rechercheur bij het cold case team zijn de inspiratie voor haar non-fictieboeken die zich afspelen in Den Haag, waar ze zelf ook woont en jarenlang gewerkt heeft. Carina studeerde Forensisch Onderzoek aan de Hogeschool van Amsterdam waar ze nog steeds gastcolleges geeft.

De eerste van een nieuwe serie fictieboeken wordt dit jaar verwacht bij uitgeverij A.W.Bruna.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering):

Isabel Allende - Het Huis met de Geesten (1982) favoriet van Anya Niewierra
Baantjer - De Cock en de wurger op zondag (1965): favoriet van P. Dieudonné
Desmond Bagley - Vlucht in het verleden (1978); favoriet van Charles den Tex
John le Carré - Edelman, bedelman, schutter, spion (1974); favoriet van Almar Otten
John le Carré - Spion aan de muur (1963); favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler Het lange afscheid (1953); favoriet van Bavo Dhooge
Agatha Christie - En toen waren er nog maar... (oorspronkelijke titel: Tien kleine negertjes) (1939); favoriet van Dominique Biebau
Agatha Christie - Het doek valt (1975); favoriet van Hilde Vandermeeren
Arthur Conan Doyle - De avonturen van Sherlock Holmes (1892); favoriet van Anne van Doorn
Umberto Eco - De naam van de roos (1980); favoriet van Jeroen Windmeijer
James Ellroy - Bloed op de maan (1984); favoriet van Jos Pierreux
John Fowles - De verzamelaar (1963); favoriet van Nicolet Steemers
Ken Follett Code Rebecca (1980); favoriet van Tomas Ross
Nicci French - Bezeten van mij (1999); favoriet van Anita Terpstra
John Grisham
 - Advocaat van de duivel (1991); favoriet van Jens Vern
Stephen King - Misery (1987); favoriet van Wim Bax
Tim Krabbé - Het gouden ei (1984); favoriet van Bram Dehouck
Ira Levin 
Een kus voor je sterft (1953); favoriet van Lieneke Dijkzeul
Gavin Lyall - Tylers oorlog (1981); favoriet van Peter de Zwaan
Henning Mankell - Honden van Riga (1992); favoriet van Gerard Nanne
Isa Maron - De Noordzeemoorden (2014); favoriet van Michael Berg
Marion Pauw - Daglicht (2008); favoriet van Loes den Hollander en Annet Hulst
Ian Rankin - Gerechtigheid (2004); favoriet van Wouter Dehairs
Ruth Rendell - Het stenen oordeel (1977); favoriet van René Appel
Sjöwall & Wahlöö Man op het balkon (1967); favoriet van Joop van Riessen
Donna Tartt - De verborgen geschiedenis (1992); favoriet van Mariska Overman en Marion Pauw
Scott Turow - De aanklager (1986); favoriet van Elvin Post

Geen opmerkingen: