31 maart 2010

Over homeruns en zo (nieuws, 2010)

HOE GRIEZELIG KAN HONKBAL ZIJN?

Hij schreef over moorddadige honden, door de duivel bezeten kinderen en leven in de dodencel. Nu probeert Stephen King, de 'master of horror', een homerun te slaan met een thriller over zijn favoriete sport: honkbal. De Amerikaanse bestsellerauteur en uitgeverij Cemetery Dance (what's in a name?) kondigden deze week een novelle aan, getiteld 'Blockade Billy', die in april net voor de start van het nieuwe honkbalseizoen moet verschijnen.

Blockade Billy is de bijnaam van William Blakely, de eerste en enige honkballer wiens bestaan geheel en al uit de officiële sportdocumenten is verwijderd. Zelfs Billy's team is slechts een voetnoot in de geschiedenis van de honkbal. Elke poging is ondernomen om bewijzen te verdonkeremanen dat Billy ooit voor zijn beroep honkbalde. ,,En met een gegronde reden'', liet uitgeverij Cemetery Dance weten. ,,Blockade Billy torste een geheim met zich mee, dat donkerder was dan welke pil of injectie dan ook die vandaag de dag een enorm schandaal in de sport zou veroorzaken. Zijn geheim was verschrikkelijker.''

De schrijver zei dat mensen hem 'jarenlang' hadden gevraagd wanneer hij nou eens een honkbalverhaal zou gaan schrijven. ,,Vraag niet langer, hier is het'', aldus King. ,,Ik houd van honkbal oude stilj en ik ben ook dol op mensen die een leven lang spenderen aan de sport en daarover praten. Ik heb geprobeerd die dingen te combineren in een thriller.''

King, die een fan is van het honkbalteam van Boston Red Sox, heeft wel eens eerder over de sport geschreven. Dat was 'Head Down', een non-fictie verhaal over het juniorenteam van zijn zoon Owen en hun strijd om het kampioenschap van de staat Maine. En zijn roman 'The Girl Who Loved Tom Gordon' uit 1999 vertelt het verhaal van een negenjarig meisje dat verdwaalt in het bos. Ze zoekt troost in de verslagen van de wedstrijden van de Boston Red Sox op haar walkman. Ze verbeeldt zich dat werper Tom Gordon bij haar is en haar behoedt voor onheil.

Exemplaren van Blockade Bill kunnen worden gereserveerd via de website van Cemetery Dance.

(Bron: The Guardian)

William Lashner - Erewoord (2010)


Een spaarpotje van 1,7 miljoen dollar


(Door Hans Knegtmans)

In de epiloog van Erewoord legt auteur William Lashner uit dat hij zijn hoofdpersoon, advocaat Victor Carl, voor een tijdje op vakantie stuurt. Niet voor altijd. Maar nu zijn Victor en hij even op elkaar uitgekeken. De lezer kan zich daar wel iets bij voorstellen. Ook Victors partner in zijn advocatenpraktijk is sinds het vorige deel ertussenuit geknepen. Naar India, 'op zoek naar zichzelf'.

Meer mensen die een tijdlang intensief met de advocaat optrekken, ontwikkelen een behoefte aan rust en privacy. Julia Denniston, zijn grote liefde, zette hem ooit aan de kant en begon iets met een uroloog. Nu wil ze hem ineens weer zien. Victor kan zijn ogen niet geloven. Hij weet dat hij niet rijk is, niet knap, en niet overdreven getalenteerd in wat dan ook. Haar terugkeer lijkt te mooi om waar te zijn.

Zijn zielenrust krijgt het nog zwaarder te verduren, wanneer twee politiemannen hem thuis ondervragen naar zijn bezigheden van gisteravond. Toen werd namelijk Julia's echtgenoot doodgeschoten. Ze laten er geen twijfel over bestaan dat Victor en Julia hoog op hun verdachtenlijstje prijken. Wanneer Dr. Dennistons schuldeisers ontdekken dat hij nog een spaarpotje met 1,7 miljoen dollar moet hebben, tonen ook zij veel belangstelling voor de herenigde geliefden.

In Erewoord laat Lashner wederom zien dat hij zijn collega's van de juridische thriller moeiteloos in zijn zak steekt. En wat een wereld van verschil er ligt tussen een goedwillende genreschrijver en een hoogbegaafde verhalenverteller. Het 'good cop, bad cop'-duo Sims en Hanratty zou zo op tournee kunnen gaan met hun dialoog over het boek A river runs through it van Norman MacLean. De zwarte, bijdehante Derek ontwikkelt zich onder Victors mentoraat tot veelbelovend juridisch assistent. En de morele ambiguïteit van de hoofdpersoon is, hoe bedenkelijk ook, amusanter dan ooit. Carl moet maar niet te lang wegblijven.

William Lashner - Erewoord. Vertaling: Riek Borgers-Hoving. Uitgeverij A.W. Bruna, 254 pag.

(Bron: Het Parool. Zie ook de recensie van Peter Kuijt)

Kanshebbers (nieuws, 2010)

LONGLIST GOUDEN STROP

De organisatie van de Gouden Strop vaart ook op de golven van de allernieuwste hypes mee en heeft vandaag de longlist voor de prijs via Twitter bekendgemaakt.

De elf kanshebbers zijn:

1. René Appel - Van twee kanten
2. Hans Declercq - Hoe zwart is de duivel?
3. Bram Dehouck - De minzame moordenaar
4. Bavo Dhooge - Sioux blues
5. Lieneke Dijkzeul - De geur van regen
6. Marianne en Theo Hoogstraaten - Machteloos
7. Annet de Jong - Dossier Tobias
8. Carla de Jong - Serpent
9. Mieke de Loof - Wrede schoonheid
10. Marion Pauw - Zondaarskind
11. Roger H. Schoemans - Hengst

Een opmerkelijke lijst, gezien de namen die er niet op staan. Opvallende namen die ontbreken zijn Willem Asman ('Koninginnedag'), Ruben van Dijk ('Graan'), Alex van Galen ('Duivelssonate'), Corine Hartman ('In vreemde handen'), A.F.Th. van der Heijden (Doodverf), Joost Heyink ('Het experiment'), Loes den Hollander ('Driftleven' en 'Wisselgeld'), Bob Mendes ('Vuil geld'), Tomas Ross ('Het meisje uit Buenos Aires'), Nicolet Steemers ('Lichtval'), Toes & Hoeps ('Het leugenarchief'), Jacob Vis ('De erfgename'), Judith Visser ('Oversteken'), Simone van der Vlugt ('Op klaarlichte dag') en Peter de Zwaan ('Een zaak van vrouwen').

Er staan net iets meer Nederlandse thrillerauteurs op de longlist dan Vlaamse: zes (waaronder een duo) tegenover vijf. Uitgeverij Anthos scoort goed met drie auteurs (Appel, Dijkzeul, Pauw), Van Halewyck heeft er twee op staan: (DeClercq en DeHouck). De overige auteurs op de lijst vallen onder de uitgeverijen Manteau (Dhooge), Boekerij (Hoogstraaten), Q (Annet de Jong), Archipel (Carla de Jong), De Geus (De Loof) en Davidsfonds (Schoemans). Uitgeverij A.W. Bruna valt dit jaar buiten de boot.

Voor wie het nog niet wist: de bekendmakuing van de nominaties vindt plaats op 27 april tijdens een persbijeenkomst van Juni - Maand van het Spannende Boek. De uitreiking van De Gouden Strop is op 1 juni op de openingsavond van Juni - Maand van het Spannende Boek tijdens The Power of Plots in De Melkweg in Amsterdam.

30 maart 2010

Hermans' tulpen (nieuws, 2010)

ZOEK DE VERSCHILLEN...

Ze verkoopt wel haar boeken aan onder ander Italië, Duitsland, de VS en Australië, maar de thrillers van Daniëlle Hermans zien we niet terug in de Bestseller 60. Zelf weet ze ook niet hoe dat komt, zei ze eerder in een interview op deze site. ,,Dat heb ik me ook af zitten vragen. Ik denk dat het er deels mee te maken heeft dat vrouwelijke thrillerauteurs in Nederland voornamelijk psychologische thrillers schrijven. Mijn boeken zijn anders, dus ik val niet in deze categorie. Dat is meteen het probleem: ik val in geen enkele categorie. Ik schrijf geen historische thrillers, want mijn boeken spelen zich voornamelijk af in het heden. Maar het zijn ook geen politieke thrillers, of juridische, of medische, of spionage-, of actiethrillers. Wat zijn het dan? Ik ben er nog niet uit. Ik moet er nog een hokje voor bedenken. Daar houden Nederlanders van.''

,,In het buitenland zitten ze daar minder mee. Ze lezen het, zien er wat in en kopen de rechten. Niet te vergeten: buitenlanders vinden onze geschiedenis heel erg interessant.''

Geen notering in de Bestsellerlijst dus, maar ach, zo'n rijtje verschillende uitgaven van een en dezelfde thriller oogt natuurlijk ook fraai op de boekenplank. Zie hier de Nederlandse, Duitse, Amerikaanse, Italiaanse, Noorse, Spaanse en Australische uitgave van haar thrillerdebuut uit 2008, 'Het tulpenvirus'. In januari 2011 verschijnt Hermans' derde thriller 'De man van Manhattan'.


29 maart 2010

Wordt verwacht 178 (nieuws, 2010)

VERMEER EN ATLANTIS

''De Da Vinci Code' in de lage landen.' Zo betitelt de Rotterdamse uitgeverij BBNC 'De verboden legende' van de Franse schrijfster Ingrid Dufour. Een thriller met een Nederlands tintje.

Amsterdam, 2008. Jan, een specialist in oude talen, is aanwezig bij de opening van een 3000 jaar oud testament. Hierdoor wordt hij meegesleurd in een onderzoek naar een van de grootste mysteries van de menselijke beschaving: de zoektocht naar de stad Atlantis. Jan zoekt aanwijzingen in schilderijen van Johannes Vermeer, bestudeert oude teksten van Aristoteles en Plato en verdiept zich in het natuurkundig onderzoek van Antonie van Leeuwenhoek.

Zijn zoektocht neemt een tragische wending als hij ontdekt dat de dood van zijn moeder, tijdens een archeologische opgraving in Kreta, geen ongeluk was. Ook zij bleek op zoek te zijn naar Atlantis...

Intussen komt Jan erachter dat hij wordt bespioneerd door een mysterieuze organisatie, die alles op het spel zet om het geheim van Atlantis te beschermen. Als er in zijn omgeving mensen op gewelddadige wijze om het leven worden gebracht en hij zelf wordt bedreigd, weet Jan niet meer wie hij kan vertrouwen.

Ingrid Dufour is van jongs af aan gefascineerd door de mythe van Atlantis. Ze brengt elke vakantie door in Griekenland, kriskrassend van archeologische opgraving naar museum.

UITGERANGEERD

,,Na 22 jaar in de softwarebranche te hebben gewerkt, was dít het boek dat ik moest schrijven.'' Dat zegt de Amerikaanse schrijver Dave Zeltserman op de website van Bleeker Books over 'Uitgerangeerd', dat in september 2010 in de winkels ligt. Het boek gaat over weggesaneerde IT'ers die hun talenten aanspreken om een bank te beroven.

Dan Wilson, een specialist op het gebied van softwarebeveiliging, wordt ontslagen nadat zijn bedrijf heeft besloten het beveiligingsproces uit te besteden aan India. Om het hoofd boven water te houden, neemt Wilson een radicaal besluit: hij gaat een bank beroven. Samen met een aantal oud-collega's uit de IT die ook zonder werk zitten, smeedt hij een briljant plan.

Maar wat voor deze IT-experts een makkie zou moeten zijn, loopt volledig uit de hand. Wat zij niet hebben kunnen voorzien is dat ze verzeild raken in conflicten met de Russische maffia, Arabische terroristen en last but not least... de onderwereld van Boston.

Dave Zeltserman heeft door dejaren heen software ontwikkeld voor enkele van 's werelds belangrijkste computerbedrijven. Eerder schreef hij 'Small Crimes', 'Killer' en 'Pariah', volgens The Washington Post een van de beste boeken van 2009.

28 maart 2010

Michael Nyqvist (interview, 2010)



'Ik voelde me onzichtbaar'


Voor Michael Nyqvist was het een uitdaging een uitdaging te vinden in de rol van Mikael Blomkvist in de verfilmingen van Stieg Larssons 'Millennium'-reeks. ,,Vijftig miljoen mensen hadden mijn script al gelezen."

(Door Theo Hakkert)

Hij mag er dan ongeschoren bijlopen, Michael Nyqvist (49) werd vanmorgen herkend bij de bakker. ,,Je kunt niet meer rustig een broodje halen'', moppert hij lachend. ,,Mensen staren me aan en wijzen.''

Na de film 'As It Is In Heaven', uit 2004, maakte hij dat al mee in een aantal landen. ,,Sinds deze films gebeurt het overal.'' Deze films: de reeks Millennium, naar het succesvolle thrillertrio van Stieg Larsson. Nyqvist speelt de mannelijke hoofdrol. Hij is Mikael Blomkvist, de journalist van het kritische tijdschrift Millennium die het opneemt voor computerhacker Lisbeth Salander, een jonge vrouw met een even complex karakter als verleden.

Nyqvist is een dagje in Amsterdam. Sinds vorige week is het derde en laatste deel van Millennium, 'Gerechtigheid', in de bioscopen. Hij ondersteunt dat graag met interviews, al heeft hij als acteur wel voor grotere uitdagingen gestaan dan Millennium.
,,Op 'As It Is In Heaven' ben ik echt trots, want die film ging van mond tot mond. 'Millennium' is, in alle eerlijkheid, een beetje zoals 'Harry Potter'. Je leest het boek, je gaat de film zien. Je vult als acteur een uitgedacht personage in. Bij 'As It Is In Heaven' hebben we alles bedacht. We bedachten het samen.'' De film, van regisseur Kay Pollak, werd genomineerd voor een Oscar.

,,De uitdaging hier was een uitdaging te vinden. Vijftig miljoen mensen hadden mijn script al gelezen. Heel vreemd. Ik voelde me onzichtbaar. Dat klinkt gek voor een acteur. Ik hoefde niets uit te vinden. Dat was ik niet gewend. Iedereen kende Blomkvist, of dacht hem te kennen en iedereen had dan ook ideeën over wat ik wel of niet zou moeten. Ik heb me er niks van aangetrokken. I did it my way.''
Bij 'Millennium' moest Nyqvist werken met twee verschillende regisseurs. Het aanvankelijke plan was alleen het eerste boek van Stieg Larsson voor de bioscoop te verfilmen. Van de andere twee boeken zou dan een televisie- of dvd-versie worden opgenomen.
De Deen Niels Arden Oplev regisseerde deel 1, Nyqvists jeugdvriend Daniël Alfredson de andere twee. Ze kennen elkaar van de lagere school, speelden in een rockband - Nyqvist zong en speelde gitaar - en ze maakten diverse films, waarvan 'Tic Tac' (uit 1997) de meest succesvolle was.

Michael Nyqvist is een grote ster in Zweden. Leidend acteur in zowel film als theater. Is te zien in zo'n zeven afleveringen van de politieserie Beck, maar dat was vroeger. Was hij er eigenlijk op gebrand de rol van Blomkvist te spelen?
,,Ik probeerde eerder buiten de fuzz te blijven. Wie o wie gaat Blomkwist spelen, dat hield de zaken in Zweden danig bezig toen duidelijk werd hoe groot de boekenreeks ging worden. Ik wilde me er niet mee bemoeien. Ik vreesde dat het erg commercieel ging worden en daar houd ik niet van.''

Een gesprek met Arden Oplev veranderde zaak. ,,Hij had echt serieuze plannen. Hij wilde niet de boeken van Stieg Larsson, maar zijn universum verfilmen. Dát interesseerde mij dan wel.''
Pas daarna ging hij Larsson lezen. ,,Iedereen las in die dagen alleen nog maar Larsson.'' Met ironische blik: ,,Ik dacht: dan houd ik het maar bij mijn Proust. Vervolgens werd ik net als iedereen totaal gegrepen door de boeken. Binnen een week had ik ze verslonden. Waar was nummer 4?''

Zo tevreden als hij is over de reeks, zo sceptisch is hij over de plannen voor een Amerikaanse remake van Millennium. ,,Ze moeten wel, omdat het gebruik van ondertitels in Amerika niet werkt. Maar wat de Amerikanen ook doen, het wordt altijd commercieel. Als het non-commercieel moet worden, dan moet iemand als David Lynch het doen. Daar is sprake van, hoorde ik. Er zijn sowieso veel geruchten. Het eerste gerucht was dat Brad Pitt mijn rol zou spelen en Quentin Tarantino de regie zou doen."

'Three men and a baby'. 'The office'. Hij noemt een aantal Europese films en series waar in de VS nieuwe versies van werden gemaakt. ,,Totale junk'', is zijn oordeel. ,,Als ik Amerikaanse remakes zie, vraag ik me altijd af wat er ontbreekt. Wat is weg, wat is er niet? Ze worden nooit modderig en smerig. Het is zo clean, dat is het. De beste Amerikaanse films zijn die van regisseurs die hun wortels durven laten zien. Scorsese met z'n Italiaanse. Coen Brothers. Woody Allen. Hun werk is niet clean. Dat heeft met wortels te maken.''

In 'Millennium' vormt Nyqvist een koppel met Noomi Rapace, de actrice die zo veel indruk maakt met haar rol van Lisbeth Salander. In deel 2 echter hebben ze maar twee scènes samen. ,,Dat was ontzettend spijtig. Bij deel 1 waren we zo aan elkaar gehecht geraakt. We hadden een goede band opgebouwd. Bij deel 2 wisten we van elkaar niet wat we deden.''

In 'Gerechtigheid' zit een aantal prachtige scènes waarin een genootschap van inmiddels bejaarde mannen probeert zijn rol in de geheime dienst ook echt geheim te houden. Schitterend acteerwerk van voor Nederland onbekende acteurs. ,,Ik ben blij dat het opvalt. We hebben een school, we hebben een traditie. De traditie van Tjechov, Stanislavski. Brecht ook, eind jaren zestig. Wij zijn erg goed in Zweden, we hebben heel goede acteurs. Niet te veel emotie tonen. Allemaal een beetje depressief in de ogen. Een Zweedse acteur lacht nooit. Dat is ze afgeleerd. In Italiaanse of Spaanse films zie ik veel overacting. Daar hebben ze telenovellas en andere soaps. Dat werkt slecht acteren in de hand. Wij hebben geen soaps. Dat werkt niet in Zweden. Die manier van verhalen vertellen kennen wij niet.''

Dit wordt ruimschoots gecompenseerd door een enorm aanbod aan Zweedse thrillers, in boekvorm en als televisieseries. ,,De focus ligt op moord en doodslag, ja. Sjöwall en Wahlöö begonnen daar mee. In Zweedse thrillers draait het om de vraag: waarom moet die man zo nodig moorden? Wij verbinden er meteen de vraag aan wat er zo ziek is in de maatschappij dat de moordenaar tot zijn daden komt. Dat is echt een typisch Zweedse aanpak, bij iedereen.''

(Millennium III - Gerechtigheid' is nu in de bioscoop)

(Bron: De Twentsche Courant Tubantia)

27 maart 2010

Wordt verwacht 177 (nieuws, 2010)

DE DIKSTE THRILLER VAN HET JAAR

Peter de Zwaan leest in het algemeen geen dikke boeken. Een goed verhaal kun je wat hem betreft in pakweg 300 pagina's vertellen. Aan hem zal dan ook 'Limiet' niet besteed zijn, de nieuwe (eco)thriller van de Duitse misdaadauteur Frank Schätzing, die in juni 2010 bij uitgeverij A.W. Bruna verschijnt. Het boek telt maar liefst 1250 pagina's en is met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de dikste thriller van 2010. De prijs is er ook naar: 25 euro (oftewel vijf euro per 250 pagina's, valt dan toch wel weer mee...).

'Limiet' is een sciencefictionthriller, die zich in de niet zo heel verre toekomst afspeelt. Mei 2025. Rechercheur Owen Jericho moet in Sjanghai op zoek naar de mooie, maar grillige dissidente Yoyo, die met geheime documenten op de vlucht is voor de Chinese Partij. Sinds de ontdekking van de maangrondstof helium-3 voeren de Chinezen en de Amerikanen namelijk een verbeten wedloop om de exploitatie van de krachtige energiebron. Dat blijft uiteraard niet zonder gevolgen.

Owens speurtocht ontaardt in een achtervolging dwars door de continenten naar Equatoriaal-Guinea, naar het hoofdkantoor van de geslepen zakenman Julian Orley. Deze excentrieke miljardair organiseert een maanreis voor een gezelschap van steenrijke internationale beroemdheden. Al snel loopt die trip uit op een drama dat het voortbestaan van de aarde bedreigt.

Frank Schätzing (1957) studeerde communicatiewetenschappen en richtte zijn eigen reclamebureau INTEVI op, waarvan hij nog steeds directeur is. Schätzing is begin jaren negentig begonnen met schrijven en na enkele novelle en satires verscheen in 1995 zijn eerste Duitstalige roman 'Tod und Teufel'. Naast zijn werk als reclamemaker is Frank Schätzing ook actief als muziekproducent.

Van Schätzing verschenen ook bij Bruna 'De zwerm', zijn debuut 'Dood en de duivel' (een historische thriller over de geheimzinnige dood van de bouwmeester van de Dom van Keulen), 'Geluidloos' (terroristische aanslag op G8-top in Duitsland) en een tijdreis over de geschiedenis van de oceanen, 'De zee'.

Internationale bekendheid kreeg Frank Schätzing (1957) zes jaar geleden met de ecothriller 'De zwerm', waarvan wereldwijd 3,8 miljoen exemplaren over de toonbank gingen. De roman gaat over oceaanbewoners die door de dreigende pollutie en om te kunnen overleven, gedwongen worden de mensheid te vernietigen. De rampenthriller werd bekroond met de Deutscher Krimi Preis. Het boek, ook al 900 bladzijden lang, viel blijkbaar zo goed bij actrice Uma Thurman dat ze samen met een paar Duitse producenten snel de filmrechten kocht. De film zou in 2011 in première gaan.

Hoewel Schätzing vaak geroemd wordt om zijn research is hij door wetenschappers wel op onjuistheden betrapt. De meest opvallende was dat hij het reukloze gas methaan een geurtje liet verspreiden.

Er bestaat ook een trailer over 'Limiet'. Klik hier.

Alex van Galen - Duivelssonate (2010)


Een zielsongelukkige pianist


(Door Peter Kuijt)

Scenarioschrijver Alex van Galen (1965) debuteerde in 2007 meer dan verdienstelijk met de historische thriller De opvolger. In het najaar van 2009 maakte Van Galen de transfer van Prometheus naar de publicitair meer behendige uitgeverij A.W. Bruna, die onlangs zijn tweede boek Duivelssonate op de markt bracht.

De scenarist van series als Rozengeur & Wodka Lime en We gaan nog niet naar huis weet zelf ook hoe hij de aandacht naar zich toe moet trekken. Ter promotie van Duivelssonate hield hij onder begeleiding van pianomuziek in boekwinkels een lezing over manisch-depressieve kunstenaars, deed zijn verhaal in radioprogramma's en tussendoor twitterde hij rond dat zijn moeder in de lokale boekhandel zijn thriller op strategische plekken heeft gelegd. Het zij hem gegund: Duivelssonate is een bijzonder boek.

Het verhaal is gebaseerd op de concurrentiestrijd die componist en pianovirtuoos Franz Liszt leverde met zijn even getalenteerde collega Sigismund Thalberg. Bij een pianowedstrijd in een Parijse salon in 1836 moest Thalberg in Liszt zijn meerdere erkennen. Maar Van Galen focust ook op het langzaam krankzinnig worden een muzikaal genie. Duivelssonate is ook het verhaal van een pianist die waan en werkelijkheid door elkaar haalt en van het padje af raakt.

Die pianist is de Nederlands-Russische Mikhael Notovich, gevierd om zijn vingervlugge interpretaties van het Liszts oeuvre. Maar op een avond geeft hij een recital terwijl hij onder het bloed zit. Een paar uur eerder is zijn grote liefde en muze Senna spoorloos verdwenen. De politie arresteert Notovich op verdenking van moord, maar moet hem laten gaan wegens gebrek aan bewijs en het ontbreken van een lijk. Notovich stort in en vlucht naar Amsterdam waar hij wordt opgevangen door zijn al te bemoederende zus Linda en therapeute Nicole.

Dan ziet Notovich een vrouw uit het Concertgebouw rennen, die sprekend op Senna lijkt. Is Senna überhaupt wel dood of is haar verdwijning een van haar streken om hem 'zielsongelukkig' te maken, opdat hij aan het klavier tot grote hoogten kan stijgen? De vrouw die zo op Senna lijkt, blijkt de geliefde te zijn van de geheimzinnige Franse pianist Valdin, die beweert een meester aan de vleugel te zijn dankzij de Duivelssonate, een mythisch muziekstuk dat de duivel tijdens een droom aan Liszt heeft voorgespeeld. Valdin weet Notovich over te halen tot een pianoduel door te beweren dat hij bewijzen heeft over Senna's verdwijning.

Van Galen verweeft in Duivelssonate knap een stukje cultuurgeschiedenis over de rivaliteit tussen Thalberg en Liszt en de affaire van de laatste met gravin d'Agoult. Ook maakt hij inzichtelijk hoe dicht de genialiteit en de waanzin van Notovich bij elkaar liggen. De hoofdpersoon wordt er overigens niet sympathieker op: hij gebruikt met het grootste gemak zijn naaste omgeving, niet alleen zus Linda, maar ook leerlinge Natasja met wie hij de koffer in duikt, gelijk Liszt deed met zijn pupil Caroline de Saint-Cricq.

Prettig verwarrend is hoe Van Galen speelt met tijdsbeelden. Het lijkt soms of het verhaal zich afspeelt in de tijd van de Romantiek, maar het decor is toch van de eenentwintigste eeuw, met een duel dat een Idols-achtige achtergrond heeft ('u kunt nu sms'en') en het toepassen van DNA-onderzoek.

Maar het thrillerelement vervaagt gaandeweg omdat Van Galen veel ruimte toebedeelt aan de tragiek van de liefde, manie en depressie. De hamvraag – wat is er eigenlijk met Senna gebeurd? - komt pas weer onder de aandacht aan het niet zo heel verrassende eind. En waar Van Galen in De Opvolger lichtvoetig en met slimme cliffhangers de vaart erin wist te houden, is de stijl in Duivelssonate een stuk somberder en ietwat bombastisch met uitspraken als 'Jij hebt mijn hart veranderd in duisternis'. Het verhaal van Duivelssonate beklijft echter en dat kun je van de meeste literaire thrillers die de markt tegenwoordig overspoelen niet zeggen.

Alex van Galen - Duivelssonate. Uitgeverij A.W. Bruna, 272 pag., 17,95 euro

26 maart 2010

Uit de schatkamer (nieuws, 2010)

'CASINO ROYALE' VOOR 30.000 EURO

Van een eerste druk van de spionagethriller 'Casino Royale' tot een archief met correspondentie van de schrijver Ian Fleming. Wie daar interesse in heeft moet flink bij kas zitten, want deze trofeeën uit de schatkamer van de Amerikaanse verzamelaar Otto Penzler (foto) worden binnenkort geveild. En voor zo'n eerste 'Casino Royale' moet al gauw dertigduizend euro worden opgehoest.

De nu 67-jarige Penzler - uitgever, auteur en eigenaar van The Mysterious Bookshop in New York - heeft de afgelopen vier decennia een enorme privébibliotheek opgebouwd. Deze week kondigde hij aan dat hij een deel van zijn collectie onder de hamer wil brengen.

Enkele hoogtepunten uit Penzlers thrillerschatkamer die op 8 april in de Swann Galleries in New York bij een goed bod van eigenaar zullen veranderen zijn naast de eerste druk uit 1953 van 'Casino Royale' een zeldzaam exemplaar van de spionageroman thriller 'Cause for Alarm' (1938) van Eric Ambler en eerste drukken van thrillers van Graham Greene, Dennis Wheatley en John le Carré.

In het voorwoord van de catalogus van het veilinghuis beschrijft Penzler zichzelf als 'de typische onbemiddelde verzamelaar', die per week zo'n 37 euro verdiende toen hij startte. Na opening van zijn The Mysterious Bookshop in 1979 verdeelde hij elke collectie die hij kocht in twee stapels: een voor de winkel en een voor zijn eigen verzameling.

,,Omdat mijn winkel zich in Manhattan bevindt, kwamen de meeste auteurs wel eens lang. Ik gedroeg me enorm irritant door ze te vragen de boeken te signeren'', aldus Penzler. Gaandeweg dijde zijn verzameling thrillers uit tot zo'n zestigduizend boeken.

(Bron: The Guardian, zie ook de site van Swann Galleries)

25 maart 2010

Oude vrijster (nieuws, 2010)

'WHYDUNNIT' DINGT MEE NAAR 'VERGETEN' BOOKER PRIZE

De psychologische thriller 'Driver's seat' (1970) van de Schotse Muriel Spark (Edinburgh, 1918) is genomineerd voor de Lost Booker Prize. Naast Spark maken nog vijf andere collega's - na veertig jaar - kans op deze 'vergeten' literaire onderscheiding.

De Booker Prize werd aanvankelijk uitgereikt aan de auteur van een boek dat een jaar eerder werd gepubliceerd. In 1971 werden de regels aangepast en ging de prijs naar een roman die was uitgegeven in het jaar waarin de uitreiking plaatsvond. De leemte van 1970 wordt nu opgevuld door alsnog een prijs uit te reiken voor het beste fictieboek van dat jaar.

De shortlist, die donderdag werd vrijgegeven, ziet er als volgt uit: 'The Vivisector' van Patrick White, 'Troubles' van J.G. Farrell, 'Fire From Heaven' van Mary Renault, 'The Birds on the Trees' van Nina Bawden, 'The Bay of Noon' van Shirley Hazzard en 'The Driver's Seat' van Muriel Spark. Van de finalisten zijn alleen Hazzard en Bawden nog in leven. De winnaar van de prijs wordt op 19 mei bekendgemaakt

De novelle 'The Driver's Seat' van Spark werd destijds als 'een metafysisch en schokkend boek'. Het is een psychologische thriller, waarin thema's als vervreemding en isolatie voorkomen. Het boek werd in 1974 verfilmd als 'Identikit' met rollen voor Elizabeth Taylor en Andy Warhol. Spark, die in 2006 overleed, noemde het boek destijds een van haar favoriete romans.

Het boek draait om de oude vrijster Lise die op een administratiekantoor werkt. Spark omschreef het boek als een 'whydunnit', omdat al in het derde hoofdstuk wordt onthuld dat Lise zal worden vermoord. In het boek verklaart Spark waarom bepaalde gebeurtenissen zich voordoen.

Lise reist naar een stad in Zuid-Europa, ogenschijnlijk voor een ontmoeting met haar denkbeeldige vriend. Maar uiteindelijk gaat het verhaal over een vrouw die controle wil uitoefenen over haar eigen dood.

Wordt verwacht 176 (nieuws, 2010)

VAN DE CITY NAAR HET IJSLANDSE VULKAANLANDSCHAP

Ex-bankier Michael Ridpath scoorde in de jaren negentig een reeks bestsellers met financiële thrillers. Nu gooit het met zijn nieuwe thriller 'Waar de schimmen zijn', dat in mei 2010 verschijnt bij uitgeverij De Fontein, over een geheel andere boeg. In zijn boek komt zelfs Tolkien om de hoek kijken.

In het onherbergzame vulkanische landschap van IJsland waart een gerucht rond over de verkoop van een eeuwenoud verloren gewaand manuscript, dat een saga bevat over een ring met ongekende krachten. Het manuscript, dat 800 jaar lang verborgen gehouden is door een IJslandse familie, is in de jaren dertig onder ogen gekomen van de schrijver J.R.R. Tolkien, die de saga gebruikte als uitgangspunt voor zijn vermaarde 'In de ban van de ring'-cyclus. Een manuscript dat voor Tolkien-adepten van onschatbare waarde is.

Rechercheur Magnus Jonson moet de Verenigde Staten verlaten omdat een drugskartel het op zijn leven gemunt heeft. Hij wordt tijdelijk overgeplaatst naar zijn geboorteland IJsland om de politie daar te ondersteunen met zijn expertise. Hij heeft echter ook zijn persoonlijke redenen om na twintig jaar terug te keren: hij gaat op zoek naar de moordenaar van zijn vadder.

Maar dan zijn er opeens aanwijzingen dat de ring uit de saga daadwerkelijk bestaat en ergens op IJsland verborgen ligt, en blijkt het antieke manuscript opeens waardevol genoeg... om voor te doden.

De Brit Michael Ridpath (1961) studeerde in Oxford en werkte enige tijd als financieel specialist en obligatiemakelaar in de Londense City. Zijn eerste - financiële - thriller 'Uit kille berekening' verscheen in 1995 en verkocht al snel in 31 landen meer dan anderhalf miljoen exemplaren. Daarna volgde nog een zevental thrillers die zich in de bankwereld afspeelden. Met 'Waar de schimmen zijn schreef' hij het eerste boek in een thrillertrilogie over rechercheur Magnus Jonson.

IN EEN HIPPE BAR

Er bestaat zoiets als 'de literaire thriller', maar je hebt ook nog 'de betere literaire thriller'. Die constatering is niet van De Spanningsblog, maar van uitgeverij De Kern die de laatste omschrijving van toepassing verklaart op 'Onder de huid' van de Britse Lucie Whitehouse. Deze 'betere literaire thriller' wordt in september 2010 op de markt gebracht.

Op een warme zomeravond ontmoet Kate in een hippe bar in Soho de charmante en rijke Richard. Kate is toe aan wat actie in haar leven en na een nacht vol passie beginnen Kate en Richard aan een heftige relatie.

Nu, anderhalf jaar later, is Kate vastbesloten om Richard voor altijd te vergeten. Ze is Londen ontvlucht en verblijft in een kustwachtershuisje op Isle of Wight. Maar in de wintermaanden is het eiland koud en onbarmhartig, en de eilanders staan sceptisch tegenover buitenstaanders. Kate vindt maar weinig afleiding van haar angstige herinneringen. Tot ze in de krant een bericht leest over de verdrinking van Alice Frewin, een vrouw die ze de daarvoor, nerveus rokend, ontmoet heeft.

Terwijl Kate steeds meer betrokken raakt bij Alice' verleden, blijft de dreigende schaduw van Richard haar achtervolgen. Hij weet niet waar ze is, maar Richard is er de man niet naar om haar zomaar te laten gaan.

Lucie Whitehouse werd in 1975 geboren in de Cotswolds, groeide op in de omgeving van Stratford-upon-Avon en woont nu afwisselend in Londen en New York. Ze studeerde Klassieke talen in Oxford. Voordat ze zich fulltime aan het schrijven wijdde, was ze literair agent. Eerder verscheen haar debuut 'Het huis bij nacht', waarvoor ze naar eigen zeggen de inspiratie haalde uit haar liefde voor het typische Engelse landschap.

Andere nieuwe titels:

Jilliane Hoffman - 'Doodsangst' (augustus 2010, De Fontein). Inspecteur Bobby Dees weet hoe het voelt om een kind te verliezen. Als de 13-jarige Lainey na Halloween niet thuiskomt, wordt Dees opgeroepen om haar te zoeken. Hij komt op het spoor van een kinderpornonetwerk.
Carol O'Connell - 'De thuiskomst' (augustus 2010, De Fontein). Twee broers gaan samen het bos in, maar slechts een komt er terug. Twintig jaar later komt de ander weer thuis - bot voor bot.
Karen Rose - 'Moord voor mij' (mei 2010, De Fontein). Er zijn al vijf meisjes vermoord. Eén meisje weet te ontsnappen en kan als enige getuigen tegen de daders. Maar iemand doet er alles aan om haar het zwijgen op te leggen.
Jim Kelly - 'De dood droeg een vlammenkleed' (mei 2010, De Fontein). Na Kelly's 'De dood ging in wit gekleed' nu een ander 'kleed'. In september 1992 verdwijnt de 15-jarige Norma Jean. Exact achttien jaar later wordt het lichaam van haar tweelingbroer uit een verbrandingsoven gehaald.
Andrew Gross - 'Dodelijke gok' (juni 2010, De Fontein). Bij een schietpartij in een villawijk in Greenwicht, Connecticut, komt een omstander om het leven. Het heeft er alle schijn van dat het een afrekening in het criminele circuit betreft. Rechercheur Ty Hauck wordt op de zaak gezet en komt op het spoor van een grootscheepse gokzwendel.
Steve Berry - 'Het geheim van de kathedraal' (mei 2010, De Fontein). Over zijn vaders dood weet Cotton Malone alleen dat hij omgekomen is bij een ramp met een onderzeeër. Als hij op zoek gaat naar de ware toedracht ontdekt hij dat het gaat om een nucleaire onderzeeër dat vermist was geraakt op een geheime Antarctische missie.
Kathryn Fox - 'Bloedband' (juni 2010, De Kern). De 14-jarige Sophie Goodwin wordt voor haar huis op straat gevonden. Ze heeft ernstige steekwonden. In huis ligt haar oudere zus: gemarteld, verkracht en vermoord. Forensisch arts Anya Crichton onderzoekt het bewijsmateriaal.

24 maart 2010

En dat is vier (nieuws, 2010)

NOG TWEE NOORT-FILMS OP STAPEL

De boeken 'Afgunst' en 'De verbouwing' van thrillerschrijfster Saskia Noort worden verfilmd. Dat meldt het AD.

Regisseur Paul Ruven ('Gangsterboys') hoopt dat in de winter de opnames van 'Afgunst' kunnen plaatsvinden. Het is de bedoeling dat regisseuse Will Koopman ('Terug naar de kust') komend voorjaar 'De verbouwing' gaat draaien.

'Afgunst' vertelt over een schrijfster die door haar ex-man wordt ontvoerd. 'De verbouwing' gaat over een plastisch chirurg die een onbetrouwbare vriend inhuurt om haar huis te verbouwen.

Eerder werd van Noort al het boek 'Terug naar de kust' verfilmd. De thriller trok vorige jaar meer dan 350.000 bezoekers naar de bioscoop. Binnenkort beginnen de opnames van de verfilming van haar boek 'De Eetclub'. Deze film gaat eind november in première. De enige thriller van Noort die (nog) niet is verfilmd, is 'Nieuwe buren', waarin twee Vinex-stellen een fatale partnerruil aangaan.

Vast wel...

KAN HET BETER?

(Door Peter Kuijt)

,,Dat kan beter, kerel'', schijnt chef de mission Henk Gemser te hebben geroepen nadat schaatscoach Gerard Kemkers zijn pupil Sven Kramer via Hoevelaken de verkeerde baan in stuurde en zo een gouden plak op de tien kilometer tijdens de Winterspelen liet liggen.

Tja, alles kan beter.

Het is waar, zelfs De Spanningsblog kan beter. Deze site bestaat op woensdag 14 april drie jaar. Een mooi moment om de boel eens te heroverwegen. Plakken we er nog minstens een jaar aan vast? Op die vraag kan met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid bevestigend worden geantwoord.

Maar hoe moet De Spanningsblog verder gaan? Moet deze site buigen voor de commercie (een enkeling zegt dat dat al het geval is door alleen al het vermelden wat uitgeverijen brengen) met alle toeters (advertenties) en bellen (prijsvragen, weggeefacties) van dien? Of moet de onafhankelijkheid van dit als liefhebberij gestarte blogje te vuur en te zwaard worden verdedigd? Sterker nog, kan het wat de lezer betreft nog wel wat kritischer?

Het zijn vragen waar alleen de regelmatige bezoeker (waarvoor hartelijk dank) van deze pleisterplaats voor thrillerfans het antwoord op kan geven. Ziet u verbeterpuntjes? Wat zijn de sterke kanten (al zijn het er maar een paar...) van deze site? Wat zou de lezer graag meer op deze site willen tegenkomen? En wat kan absoluut minder?

De redactie van De Spanningsblog zou het in hoge mate waarderen als u uw mening daarover kenbaar zou willen maken. Let wel, het is geen prijsvraag, er zit dus geen fraai boekenpakket of de heilige belofte van een vijfsterrenrecensie aan vast. Maar wellicht kan het naar aanleiding van uw adviezen en tips met De Spanningsblog nog beter. Serieuze reacties naar het mailadres kuijt1@xs4all.nl zullen zeker ter harte worden genomen. Op of rond de derde verjaardag van deze site zal hier gemeld worden wat er zoal aan raadgevingen is binnengekomen.

23 maart 2010

Digitaal (nieuws, 2010)

LARSSON SCOORT OOK ALS E-BOEKANIER

De thriller 'Mannen die vrouwen haten' van de Zweedse schrijver Stieg Larsson was het afgelopen half jaar het meest verkochte digitale boek in Nederland. Van de titel werden enkele duizenden digitale exemplaren verkocht. Marktonderzoeksbureau GfK heeft dat becijferd voor de organisatie van het
eerste E-reading Event, een beurs die vandaag werd gehouden op de High Tech Campus in Eindhoven.

Uitgeverij Signatuur van de trilogie van Larsson kreeg dinsdag een prijs voor het populaire e-boek. Het is voor het eerst dat op basis van titels cijfers worden genoemd over de verkoop van e-boeken in Nederland. GfK krijgt zijn informatie van de online boekwinkels maar noemt geen exactere getallen.

GfK berekende dat in Nederland tot dusver 37.000 digitale boekenlezers (e-readers) zijn verkocht. Per apparaat gaan de onderzoekers nu uit van ongeveer drie verkochte boektitels, een totaal van ruim 110.000. In Eindhoven werd ook de beste e-boekenlezer bekroond. Volgens gebruikers is de Sony PRS-600 de beste e-reader.

Wordt verwacht 175 (nieuws, 2010)

MARION PAUW MEETS AGATHA CHRISTIE

,,Met elk boek vindt Marion Pauw zichzelf opnieuw uit'', stelt uitgeverij Anthos bij de aankondiging van haar nieuwe, vijfde thriller Jetset. Dat moet Pauw maar als een compliment beschouwen. Hoewel, Pauw bestuurde voor het schrijven van haar nieuwe boek (te verschijnen in juni 2010) het oeuvre van Agatha Christie, de koningin van de misdaadliteratuur en schreef, aldus Anthos, 'een ouderwetse whodunit'.

Zeg, we leven wel in de eenentwintigste eeuw, hoor.

Anthos haast zich eraan toe te voegen dat Pauw de wetmatigheden van 'een Christie' toepaste op haar eigen verhaal. Zoals Pauw het zelf zegt: ,,Het lijkt op Agatha Christie, maar dan met meer emotie, seks en bloed.''

Oké, dan is het goed.

Het verhaal dan maar. Alexander Zilver is een succesvol zakenman die zo'n honderd miljoen euro bij elkaar heeft verdiend. Om dat te vieren, nodigt hij zijn beste vrienden uit om een week op een megajacht in het Caribisch gebied door te brengen. Op de tweede dag wordt Alexander echter dood aangetroffen in zijn hut.

Als hoofdstewardess Lou op onderzoek uitgaat, ontdekt ze dat iedere passagier wel een motief heeft, zoals de vrouw van Alexanders golfmaatje met wie Alexander een affaire had, de ex-zakenpartner die nog een appeltje met hem te schillen had of de vriendin die niet wil dat een goed bewaard geheim uitkomt. De situatie op het jacht wordt er niet vrolijker op als er nog een dode valt.

Marion Pauw (1973) debuteerde in 2005 met 'Villa Serena'. Met 'Daglicht' (2008) won ze vorig jaar de Gouden Strop. Van 'Daglicht' zijn inmiddels meer dan honderdduizend exemplaren verkocht. Eyeworks kocht de filmrechten, en de thriller is ook in Duitsland en Hongarije verschenen. Van haar jongste boek, 'Zondaarskind', zijn ruim 40.000 stuks verkocht.

MINISTER

In juni 2010 brengt Anthos 'De voortvluchtige' op de markt, het thrillerdebuut van de Zweedse schrijver Thomas Bodström. Wie denkt zijn naam ergens wel eens eerder te hebben gezien, hoeft niet aan zichzelf te twijfelen. Bodström was namelijk van 2000 tot 2006 minister van Justitie.

In de strafgevangenis van Österaker wordt gedetineerde Vlako vermoord. In 'De voortvluchtige' beschrijft Bodström de consequenties van de misdaad voor zeven betrokkenen: een minister, een gedetineerde, een gevangenisdirecteur, twee advocaten en twee rechercheurs. Sommigen dreigen door de moord hun positie kwijt te raken, anderen kunnen ervan profiteren. Zo moeten ze allen drastische keuzes maken die ook het leven van anderen zullen bepalen. Uiteindelijk leidt de moord in de gevangenis tot een massale ontsnapping, overspel, een politieke crisis en een nieuwe moord.

Thomas Bodström (1963) was profvoetballer en is nu advocaat en Kamerlid voor de sociaaldemocratische partij van Zweden. Eerder schreef hij een boek over zijn leven als voetballer en een over zijn eerste zevenhonderd dagen als bewindsman.

Andere nieuwe titels:

Tess Franke - 'Maskerade' (juli 2010). Advocate Femke Wolzak duikt na een moeilijke zaak onder bij haar vriend Ben. Al snel begint ze te wennen aan een leven buiten de stad. Die rust is echter maar schijn, blijkt als Ben bij een schietpartij levensgevaarlijk gewond raakt.
Suzanne Hazenberg - 'Obstructie' (augustus 2010). Aan de bijna 50-jarige jurist Dink Storp is de midlifecrisis voorbij gegaan. Maar echt gelukkig is hij niet. Zijn baan begint hem steeds meer tegen te staan. Dan besluit hij nog één keer iets te doen wat de moeite waard is: de wereld een dienst bewijzen en het justitiële systeem een loer draaien. Taalkundige Suzanne Hazenberg (1964) schreef eerder de roman 'De vrouw van Emile' en werkt als scenarioschrijver voor Endemol (o.a. 'GTST').
Mons Kallentoft - 'Zomerdood' (augustus 2010). Tijdens een warme zomer wordt de 14-jarige Josefin naakt aangetroffen op een volkstuinencomplex. Ze is bewusteloos geslagen en aangerand. Maar ze kan zich niet herinneren wat er is gebeurd. Kort daarna verdwijnt een ander 14-jarig meisje. Die wordt later aangetroffen onder een boom bij een snackbar. Gewurgd.
Esther Verhoef - 'Déjà vu' (september 2010). Inhoud nog niet bekend.

Vriendenkring (nieuws, 2010)

BRACHA VAN DOESBURGH IN 'DE EETCLUB'

Bracha van Doesburgh en Mark van Eeuwen nemen de hoofdrollen voor hun rekening in de verfilming van de thriller 'De Eetclub'. Ook Halina Reijn, Peter Paul Muller, Angela Schijf, Birgit Schuurman en Thom Hoffman zijn in de film te zien. Dat heeft distributeur Benelux Film bekendgemaakt.

De film, naar het gelijknamige boek van Saskia Noort, is vanaf 25 november in de bioscoop te zien. De regie is in handen van Robert Jan Westdijk.

'De Eetclub' vertelt het verhaal van Karen en Michel, begin dertigers, die
met hun dochtertje verhuizen naar een exclusieve villawijk. Al snel vindt Karen een hechte vriendenkring in de vrouwen van De Eetclub en hun echtgenoten. Als de ogenschijnlijke zelfmoord van één van hen de onderlinge relaties onder druk zet, komt Karen erachter dat iedereen in De Eetclub geheimen heeft voor haar én voor elkaar.

,,Het blijft een enorme droom om te zien hoe het verhaal dat je in je eentje hebt zitten schrijven tot een film wordt gemaakt'', liet Noort weten. ,,Ik heb zelf scenario's geschreven, dus realiseer me heel goed dat wat in een boek werkt, vaak in een film niet werkt. Ik heb er geen moeite mee het verhaal uit handen te geven, de plot los te laten. Veel mensen hebben het boek gelezen, en weten dus hoe het afloopt. Het is belangrijk dat de film ook voor hen een verrassing blijft.''

De auteur is blij met de cast. ,,Ik kijk naar ze als naar een pasgeboren baby. Ik heb geen fouten in de personages kunnen ontdekken.''

Van het boek van Saskia Noort, dat in 2004 uitkwam, zijn inmiddels meer dan 400.000 exemplaren verkocht. Klik hier voor een interview over 'De Eetclub'.

22 maart 2010

Sigarenas? (nieuws, 2010)

SHERLOCK HOLMES IN DE WERELD VAN CSI EN THE WIRE

De Sherlock Holmes-revival is nog lang niet ten einde. Speelde Robert Downey Jr. in de film Holmes nog de detective aan het eind van de negentiende eeuw, in een nieuwe BBC-televisieserie struint de legendarische speurder door de straten van Londen in het tijdperk van 'CSI' en 'The Wire', de eenentwintigste eeuw dus.

Met zijn trouwe assistent Dr. Watson (gespeeld door Martin Freeman) aan zijn zijde, stapt de beroemdste detective uit de literaire geschiedenis een nieuw leven in, gecreëerd door schrijver Steven Moffat ('Doctor Who') en acteur-schrijver Mark Gatiss. De opnamen van de reeks, waarin de rol van Holmes wordt vertolkt door Benedict Cumberbatch, zijn eerder deze maand gestart. De serie is al verkocht aan tv-stations in de Verenigde Staten en Australië.

Politie-onderzoek heeft natuurlijk dankzij de technologie enorme sprongen voorwaarts gemaakt en Holmes zal minder gelegenheid krijgen om bijvoorbeeld sigarenas te analyseren, het team achter de serie belooft dat bekende karakters zullen opduiken en dat Holmes ook zal resideren op zijn aloude adres 221B Baker Street in Londen. Ook zal de kijker tot de ontdekking komen dat Holmes' aartsrivaal, Moriarty, is meegereisd naar de eenentwintigste eeuw.

Schrijver Mark Gatiss is verslingerd aan de avonturen van Holmes, een schepping van Arthur Conan Doyle. Gatiss neemt altijd een boek over de speurder mee, waar hij ook heen gaat, vertelt hij in The Guardian. ,,Een wereld waarin Duitse spionnen bommen dragen onder hun schoudermantel en plannen voor onderzeeërs worden gestolen is een fijne plek als je elke dag bang bent dat er een 'vuile bom' kan afgaan in Liverpool Street.''

(Bron: The Guardian)

Met een schortje voor (nieuws, 2010)

SOMS 'GRIMLACHEN' ROSS' PERSONAGES WEL ERG VEEL

Of hij er blij mee zal zijn, valt te betwijfelen, 'want hij moppert ontzettend veel'. Maar het is wel de vrouw van je leven die en plein public een boekje over je open doet. Die vergeef je veel, zo niet alles.

Tomas Ross zal zich dus moeten schikken in zijn lot. En leven met de wetenschap dat zijn vrouw Dorine Verona van Nifterik allerhande details over hun relatie heeft blootgegeven aan het tijdschrift ésta, dat elke twee weken 'serieus leuke' onderwerpen placht te brengen.

'Van hem weten we bijna alles', meldt het tijdschrift dat een tipgever van De Spanningsblog aantrof bij de plaatselijke barbier. Maar toch verschaft Van Nifterik (1957) die Willem Pieter Hogendoorn (zijn echte naam) sinds 1990 kent, nog genoeg smeuïge wetenswaardigheden over haar dertien jaar oudere echtgenoot. Dat-ie altijd moppert, dus. Van Nifterik: ,,Dat doet hij al als hij de straat wil oversteken en er komt net een fietser aan: waarom moet die hier nu net fietsen!'' En dat hij voor haar onweerstaanbaar is als hij met een schortje voor vissen schoonmaakt. Vooruit, nog een intiem detail, we zijn nu toch bezig: het liefst ziet de schrijver zijn vrouw 'mooi aangekleed in bed, met jarretels aan'.

Maar ook over Ross' schrijverschap meldt zijn echtgenote interessante feiten. ,,'Kun je dat wel schrijven?' denk ik wel regelmatig als ik Willems teksten lees. Als hij over Máxima schrijft, dan gaat hij wel in haar hoofd zitten, schrijft op wat zij kan denken. Ik zeg wel eens dat ik het iets te ver vind gaan, maar ja het is een roman. Hij mag schrijven wat hij wil. Over Desi Bouterse heeft hij zó kritisch geschreven dat ik het gewoon onprettig vond. Dat maakte me bang. Onze dochter Pauline was toen nog klein, ik voelde me kwetsbaar. Toen luisterde hij wel naar me en probeerde de tekst wat te verzachten.''

Zijn vrouw is zijn klankbord. ,,Als hij een paar hoofdstukken heeft geschreven, gaan we aan de eettafel zitten en leest Willem voor wat hij geschreven heeft. (...) Wat hij van mij verwacht is dat ik de logische kant bekijk van zijn verhaal: kan die vrouw op dat moment daar en daar zijn? Of: kunnen schemerlampjes aan zijn in de zomer om acht uur 's avonds? Zijn plots vind ik erg gecompliceerd, die moet ik vaak overlezen. Stilistisch kijk ik er ook naar, soms 'grimlachen' zijn personages wel erg veel.''

Hogendoorns vader bekleedde destijds een hoge positie bij de Binnenlandse Veiligheidsdienst, de voorloper van de AIVD. Volgens Van Nifterik had haar man zijn vader, die hij al vroeg verloor, heel hoog zitten. ,,Ik denk dat zijn vader de reden is waarom hij zich zo vastbijt in veiligheidsdiensten en hij er zo door gefascineerd is. (...) Hij ziet ook overal een complot in. Ik denk wel dat we een dossier hebben bij de AIVD. Ja, onze telefoon wordt ook afgeluisterd, daar ben ik van overtuigd.''

Van Nifterik vertelt ook over hun gezamenlijke vriend Theo van Gogh, met wie Ross beroepsmatig ook vaak kon botsen. ,,De dag dat Theo was vermoord, kregen we een brief van hem, waarin hij Willem schreef: 'Ik ben blij dat de Here me eindelijk van jou verlost heeft'. Dat was wel heel bizar om te lezen op dat moment.''

Met Hogendoorn, die twee kinderen uit een eerder huwelijk heeft, kreeg Van Nifterik dochter Pauline (nu 15). Sinds kort hebben Van Nifterik en Hogendoorn ook een pleegdochter in huis, Fleur. Van Nifterik: ,,Zij is een vriendinnetje van Pauline. Dat meisje heeft een naar verleden en is vorig jaar permanent bij ons komen wonen.'' Van Nifterik zegt wel eens medelijden te hebben met haar man. ,,Hij is 65, woont in één huis met twee pubermeiden en een vrouw in de overgang.''

(Bron: ésta)

21 maart 2010

Van droom naar daad (nieuws, 2010)

MIEKE DE LOOF LEGT HAMER NEER

Schrijfster Mieke de Loof heeft zich zaterdag 20 maart op de algemene vergadering van het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs (GVM) niet langer kandidaat gesteld als voorzitter. De Loof heeft tweeëneenhalf jaar lang de voorzittershamer gehanteerd. Jeroen Kuypers alias Max Moragie volgt haar op als interim-voorzitter.

,,Oorspronkelijk, toen het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs herstartte, was het de bedoeling dat ik gedurende beperkte tijd interim-voorzitter zou zijn'', aldus De Loof. Maar in de realiteit heeft haar voorzitterschap geduurd van 6 oktober 2007 tot 20 maart van dit jaar.

,,Omdat mijn droom schrijven is en ik daarvoor eerder mijn docentschap filosofie en sociologie had opgegeven, werd het tijd om de fakkel van mijn voorzitterschap door te geven'', vervolgt De Loof. Kuypers blijft het Vlaamse gilde van thrillerauteurs leiden tot er een geschikte kandidaat gevonden is.

Mieke de Loof (Aalst, 1951) is socioloog en filosoof. Maar ze deed ook (levens)ervaring op als wetenschappelijk onderzoeker, docent, chauffeur, dienster in een nachtkroeg en als Kyokushin-karateka.

Met haar eerste historische misdaadroman over geheim agent Ksaveri Ignatz, 'Duivels offer' (2004) werd De Loof meteen bekroond met de Hercule Poirotprijs voor de beste Vlaamse misdaadroman. Een nominatie voor dezelfde prijs kreeg haar tweede Ignatz-thriller 'Labyrint van de waan' uit 2006. In april 2010 verschijnt bij uitgeverij De Geus 'Wrede schoonheid', haar derde thriller uit een serie van zeven. De thriller droeg eerst de titel 'Van een wrede schoonheid', maar De Loof heeft de suggestie van de uitgever om 'Van een' te laten vallen overgenomen.

20 maart 2010

Wordt verwacht 174 (nieuws, 2010)

SUCCES KOMT IN DRIEËN, KENNELIJK

Succes krijgt zo zijn navolgers. Eerst was er de bij uitgeverij Signatuur verschenen 'Millenniumtrilogie' van de veel te vroeg overleden Zweedse thrillerauteur Stieg Larsson. Het werd een wereldwijde klapper, miljoenen zijn er van de avonturen van journalist Mikael Blomkvist en hacker Lisbeth Salander verkocht.

Vervolgens kwam Larssons landgenoot én strafrechtadvocaat Jens Lapidus met een Stockholm-trilogie op de proppen. 'Snel geld', het eerste deel van het trio thrillers dat bij A.W. Bruna het licht zag, werd ook hier een succes, ofschoon niet zo groot als Larssons werk.

En nu kunnen we ons opmaken voor een nieuwe Scandinavische thrillertrilogie. Ook uitgeverij Anthos gaat het met een drietrapsraket proberen. In mei 2010 brengt ze 'Land van dromen' op de markt, het eerste deel van de Minnesota trilogie van de Noorse schrijver Vidar Sundstøl. Deel 2, 'De doden', verschijnt in januari 2011 en het laatste deel, 'De raaf' kan de lezer in mei 2011 tegemoet zien.

Het verschil met Sundstøls trilogie en die van zijn twee vakbroeders Larsson en Lapidus is dat het verhaal zich niet afspeelt in Scandinavië, maar in de Verenigde Staten. Anthos bestempelt Sundstøls werk dan ook als 'een Scandinavische thrillertrilogie met een Amerikaanse twist'.

Lake Superior, Minnesota. Politieman Lance Hansen krijgt een melding dat er illegaal wordt gekampeerd aan de oever van het meer. Als hij er gaat kijken, stuit hij op een naakte, bebloede en verwarde man die het bos in vlucht. Hansen volgt de man en vindt een tent met daarnaast het lijk van een andere naakte man met ingeslagen schedel.

De gevluchte man, de Noor Bjørn Hauglie, wordt gearresteerd. Hauglie had een relatie met het slachtoffer. De politie kan echter niet bewijzen dat Hauglie een crime passionel heeft gepleegd en wordt vrijgelaten.

Hansen, een Amerikaan met Noorse voorouders en amateur-historicus, duikt in de lokale geschiedenis. Is dit inderdaad de eerste moord in het districht, zoals collega's beweren? In de archieven ontdekt Hansen dat lang geleden een medicijnman van de Ojibway, de oorspronkelijke bewoners van het gebied, spoorloos is verdwenen. Zijn lichaam is nooit gevonden. Wel kwam er een gewonde Noorse jongen uit het bos tevoorschijn.

De FBI gaat ondertussen door met het moordonderzoek. Twee mogelijke verdachten komen in beeld: Hansens broer Andy en Lenny Driver, een Ojibway-indiaan. Tijdens zijn eigen onderzoek stuit Lance Hansen op duistere familiegeheimen die zich tot in het heden uitstrekken.

'Land van dromen' won de Riverton-prijs voor beste Noorse misdaadroman. De filmrechten voor de trilogie zijn verkocht aan Nordisk Film. Vidar Sundstøl (1963) is afkomstig uit Drangedal in de Zuid-Noorse provincie telemark. Hij heeft diverse beroepen uitgeoefend, maar werkt de laatste jaren als fulltime schrijver. Hij debuteerde in 2005 met de roman 'Kommandolinjer'. Sundstøl heeft zelf gewoond in het gebied waar de Minnesota trilogie zich afspeelt. (foto auteur: Paal Audestad)

19 maart 2010

Vreemde sprinkhanen (nieuws, 2010)

45 JAAR TE LAAT, GEEN BOETE

Het is dagelijkse kost dat boeken te laat worden teruggebracht bij de bibliotheek. Maar het komt niet vaak voor dat pas na een halve eeuw een uitgeleend boek wordt geretourneerd.

Het personeel van een Britse bibliotheek keek dan ook vreemd ook toen in de brievenbus een boek werd aangetroffen dat al 45 jaar geleden had moeten worden ingeleverd. Volgens stafmedewerker Alison Lawrie van de bibliotheek in Dinnington, een plaats in de buurt van de stad Sheffield, gaat het om de eerste druk van de sciencefictionthriller 'Quatermass and the Pit' van de Britse auteur Nigel Kneale. Het boek had op 15 oktober 1965 terug moeten zijn.

Nigel Kneale (1922–2006) was een van het eiland Man afkomstige scenarioschrijver. Hij schreef ruim een halve eeuw voor televisie, film en radio. Kneale had zich ook toegelegd op het schrijven van thrillers met sciencefiction- en horrorelementen. In 2000 ontving hij een oeuvreprijs van de Horror Writers Association. Kneale creëerde het personage professor Bernard Quatermass, een wetenschapper die niet alleen in zijn boeken voorkwam, maar ook in diverse televisieseries.

In 'Quatermass and the Pit' stuit men bij een opgraving in Londen op een aantal prehistorische skeletten. Een antropoloog, zijn assistent en professor Quatermass besluiten verder te graven en ontdekken vervolgens een buitenaardse raket. De dode inzittenden van de raket zien eruit als vreemde sprinkhanen. Later blijkt er in de raket toch meer leven te zitten dan men voor mogelijk had gehouden.

Volgens bibliothecaris Alison Lawrie blijft het een mysterie wie er zo lang over heeft gedaan om Kneales boek uit te lezen en terug te brengen. Het archief van de bibliotheek gaat niet zover terug en de afzender had geen briefje bij het boek gevoegd. De lener hoeft niet bang te zijn voor een fikse boete, aldus Lawrie. ,,We zouden wel graag zijn of haar verhaal willen horen.''

18 maart 2010

Kassa (nieuws, 2010)

TWEE MILJOEN SLAUGHTERS

De Amerikaanse thrillerschrijfster Karin Slaughter heeft deze week de kaap van twee miljoen verkochte boeken in Nederland gerond. Dat heeft haar Nederlandse uitgeverij Cargo vandaag gemeld.

Karin Slaughter (1970) groeide op in een kleine stad in Georgia en woont tegenwoordig in Atlanta. Ze is de auteur van 'Nachtschade', 'Zoenoffer', 'Onzichtbaar', 'Een lichte koude huivering', 'Trouweloos', 'Triptiek', 'Onaantastbaar', 'Versplinterd' en 'Genesis'. Op 23 september 2009 overhandigde Karin Slaughter het 150.000ste verkochte exemplaar van haar laatste thriller 'Genesis' aan een klant in een Bruna-filiaal in Hoofddorp.

Slaughters thrillers worden in achtentwintig landen vertaald en doen het wereldwijd goed op de bestsellerlijsten. Voor Juni - Maand van het Spannende Boek 2008 schreef Karin Slaughter op uitnodiging van de CPNB het geschenkboekje Onbegrepen. Op 1 juli verschijnt haar nieuwe thriller 'Verbroken'.

De schrijfster is van 5 tot en met 9 september in Nederland. Zij zal onder andere op 5 september de boekenmanifestatie Manuscripta in Amsterdam bezoeken.

Op het bureau (nieuws, 2010)



LEKKERMAKERTJE

Daar ligt-ie dan, verstuurd in de nog volop heersende Boekenweek: de 92 pagina's tellende drukproef van 'Onmacht', het geschenkboekje van Charles den Tex voor Juni - Maand van het Spannende Boek. Om alvast te lezen en in de stemming te komen. Maar over de inhoud moeten we nog even zwijgen. Want ja, embargo, hè....

'Onmacht' wordt van 1 tot en met 30 juni cadeau gedaan bij aankoop van ten minste 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken.

17 maart 2010

On tour (nieuws, 2010)

HOLLYWOOD STORT ZICH OP OEUVRE LARSSON

De Amerikaanse filmmaatschappij Columbia gaat de Millenniumtrilogie van Stieg Larsson verfilmen. Dat heeft Joakim Larsson, samen met vader Erland de enige erfgenamen van de in 2004 overleden Zweedse schrijver, vandaag bekendgemaakt.

De boeken van Larsson zijn in vele landen een kassucces. Er zijn al meer dan 25 miljoen exemplaren van verkocht. In 2008 werden wereldwijd alleen de boeken van Khaled Hosseini beter verkocht dan de misdaadromans van Larsson.

De Zweedse auteur overleed op zijn vijftigste aan een hartinfarct, kort voor de publicatie van zijn eerste boek 'Mannen die vrouwen haten'. Snel daarna volgden 'De vrouw die met vuur speelde' en 'Gerechtigheid'. Larsson was bezig met het afronden van een vierde boek en zou ook plannen hebben gehad voor het schrijven van een vijfde en een zesde deel. Zweedse verfilmingen van boeken van Larsson draaiden al in de Nederlandse bioscopen. Zij trokken veel bezoekers.

De boeken van Larsson zijn zo geliefd dat er nu ook speciale Millenniumtours aangeboden worden. Buroscanbrit.nl bijvoorbeeld biedt een 3-daagse Millennium citybreak in Stockholm aan. Hiermee kunnen liefhebbers in de voetsporen treden van Lisbeth Salander en Michael Blomkvist, de hoofdrolspelers uit de trilogie. De tour voert langs het appartement van Michael, het redactiebureau van Millennium boven het Greenpeacekantoor en het appartementencomplex waar Lisbeth zich in 'De vrouw die met vuur speelde' schuilhoudt in het penthouse.

16 maart 2010

Online (nieuws, 2010)

GRISHAM GAAT - EINDELIJK - DIGITAAL

Nog geen jaar geleden zei de Amerikaanse bestsellerauteur John Grisham dat hij niets moest hebben van e-boeken. Maar nu verschijnen ook al zijn 23 thrillers in een digitale versie. Dat heeft uitgeverij Random House vandaag bekendgemaakt.

,,John Grisham is een van de grootste verhalenvertellers van deze tijd'', liet Random House-uitgever Sonny Mehta in een verklaring weten. Mehta noemde het uitbrengen van de digitale Grishams 'een van de meest opwindende e-bookinitiatieven' en hij verwacht dat ze een nieuwe generatie lezers aan zich zullen binden.

Grisham, auteur van bestsellers als 'The Firm' en 'The Pelican Brief', had eerder gemengde gevoelens over de groeiende markt aan e-boeken, die in de Verenigde Staten zo'n drie tot vijf procent van de totale boekenverkopen uitmaakt. In een interview met de Today show vorig najaar sprak hij zijn zorgen uit over de gevolgen voor de reguliere boekhandel. ,,Als het e-boek werkelijk een succes wordt en de lezers allemaal online gaan kopen zullen tal van boekwinkels en uitgeverijen over de kop gaan.'' Met hem zal het wel goed blijven gaan, voegde hij er nog aan toe. ,,Maar de aspirant schrijvers zullen het nog moeilijk krijgen om gepubliceerd te worden.''

Wordt verwacht 173 (nieuws, 2010)

DODELIJK STOPCONTACT

Een thriller met de titel 'Spanningsveld', de redactie van De Spanningsblog kan het niet maken om daar even geen aandacht aan te besteden. Ditmaal gaat het niet om een boek van een onbekende nieuweling, maar om de nieuwste proeve van bekwaamheid van de Amerikaanse bestsellerauteur Jeffery Deaver. 'Spanningsveld verschijnt in juli 2010 bij uitgeverij Van Holkema & Warendorf.

Vlak voor Earth Day, de dag waarop eenieder wordt gewezen op de gevaren die het milieu bedreigen, wordt er ingebroken bij de elektriciteitscentrale van New York. Niet lang daarna komen er stroomstoten uit willekeurige stopcontacten. Ze kosten iedereen die in de buurt staat het leven en kunnen op elk moment toeslaan.

Detective Lincoln Rhyme en zijn assistente Amalia Sachs zijn koortsachtig op zoek naar de daders. Gaat het om eco-terroristen, een gefrustreerde werknemer van de centrale of een gestoorde maniak die alleen opereert? Het onderzoek wordt echter gedwarsboomd door het plotselinge opduiken van De Klokkenmaker, Rhymes aartsvijand.

Jeffery Deaver (1950) was oorspronkelijk journalist, een folkzanger, maar studeerde later rechten en werd advocaat. Hij begon destijds ook met het schrijven van boeken. Hij werd vier keer genomineerd voor een Edgar Award van de Mystery Writers of America en een keer voor de Anthony Award. Zijn boek 'The Bone Collector' (1999) werd succesvol verfilmd. Deaver trad ooit op als corrupte journalist in zijn favoriete soapserie 'As the world turns'.

De Nederlandse uitgever start deze zomer een speciale Deaver-actie. Naast 'Spanningsveld' is zijn thriller 'Koude maan' uit 2006 vanaf juni verkrijgbaar voor 3,99 euro en wordt zijn boek 'De slaappop' uit 2007 in mei cadeau gedaan bij aankoop van een Capitool-reisgids. (foto auteur: Jerry Bauer)

Andere nieuwe titels;

P.J. Tracy - 'Moordspel' (augustus 2010). Als een seriemoordenaar filmpjes van zijn werkzaamheden verspreidt op internet, schakelt de politie het softwarebedrijf Monkeewrench in. Met een geavanceerd programma lukt het Grace MacBride en haar team onderscheid te maken tussen films die in scène zijn gezet en films die daadwerkelijke moorden laten zien. Ondertussen gaat de seriemoordenaar gewoon door...
Ken Follett - 'Val der titanen' (september 2010). Eerste deel uit 'De Century Trilogie'. Portret van vijf families - Amerikaans, Russisch, Duits, Engels en Welsh - die tijdens de Eerste Wereldoorlog en de Russische revolutie worden gevolgd.
Joy Fielding - 'Vermoorde onschuld' (september 2010). Twee broers en hun vriend gaan een avondje stappen in hun favoriete bar en sluiten een weddenschap af. Ze dagen elkaar uit om als eerste de mysterieuze jonge vrouw te versieren die alleen aan de bar zit. Maar de vrouw in kwestie is niet zo naïef als ze lijkt. Het wordt een levensgevaarlijke uitdaging voor de mannen.
Peter Mayle - 'Het Bordeaux complot' (september 2010). Thriller voor bij een glas wijn. Danny Roth wordt bestolen van zijn mooiste collectie Bordeauxwijnen. Hij eist onmiddellijk drie miljoen dollar van de verzekering. Wijnkenner Sam Levitt wordt ingeschakeld om de wijnroof te onderzoeken.
Katherine Howell - 'Koude zaken' (juni 2010). Tweede thriller van deze Australische voormalig ambulanceverpleegkundige. Een tienermeisje vindt het lichaam van haar klasgenootje. Wat er precies gebeurd is en wie de moordenaar is, blijft een raadsel. Achttien jaar later wordt het onderzoek naar de zaak heropend. Het meisje van toen zit nu op de ambulance.

Wordt verwacht 172 (nieuws, 2010)

HET SARDIJNSE ZWIJGEN DOORBROKEN

Laten we er niet omheen draaien: er staat een ondoordringbare muur tussen de literatuur en het thrillergenre, zo sterk als door Israël opgetrokken barrière op de Westelijke Jordaanoever. Vermenging is uit den boze. Literatuurrecensenten beschouwen misdaadromans als minderwaardig en de CPNB laat thrillerauteurs links liggen bij het vieren van de 75ste Boekenweek (zie hier).

Schrijvers van Literatuur hebben er ook een handje van, getuige een citaat van auteur Doeschka Meijsing. ,,Laat de boekhandelaren Marcello Fois gauw een plaats geven tussen de planken van de echte literatuur, van boeken die je iets leren, die je bijblijven, die je nog eens opslaat'', aldus de schrijfster. Ze heeft het hier over de Italiaanse schrijver Marcello Fois, auteur van onder andere diverse misdaadromans. Bij uitgeverij De Geus verschijnt in augustus 2010 van zijn hand de thriller 'Beter dood'. Het is met Meijsings woorden en met een citaat van de Italiaanse krant La Stampa ('Fois is niet alleen spanning. Hij bezit de ondefinieerbare eigenschappen van de complete romanschrijver') dat De Geus het werk van de Italiaan aanprijst. Het is eigenaardig dat een uitgever van niet de minste misdaadromans het thrillergenre hiermee indirect als tweederangs wegzet...

'Beter dood' speelt zich net als Fois' eerdere boeken af op Sardinië. Daar wordt het lichaam gevonden van Ines Ledda, een twaalfjarig meisje. Ze is al de vierde op rij in drie jaar tijd. Verschillende onderzoekers storten zich op de zaak, die ingewikkelder is dan in eerste instantie wordt gedacht. Er blijken meerdere partijen betrokken bij de zaak. Of er sprake is van een onderlinge samenhang tussen de moorden blijft lange tijd onduidelijk, totdat het Sardijnse zwijgen wordt doorbroken. Welk smerig geheim moest in de kiem worden gesmoord?

Marcello Fois werd in 1960 geboren in het plaatsje Nuoro op Sardinië. Hij studeerde letteren aan de universiteit van Bologna en schreef romans en teksten voor televisie, theater en film. Hij ontving diverse literaire prijzen en nominaties, waaronder de Amerikaanse Zerilli-Marimòprijs en de Italiaanse Ostia Città die Romaprijs. Beter dood is na 'Immer dierbaar', 'Bloed uit de hemel' en 'De blauwe tong' het vierde boek van Fois dat bij De Geus verschijnt.

Andere nieuwe titels:

Helene Tursten - 'De getatoeëerde torso' (juni 2010). Een zak met daarin een menselijke torso spoelt aan op een strand in de buurt van het Zweedse Göteborg. Het is zo verminkt dat de politie DNA-onderzoek moet laten verrichten om het geslacht te bepalen. Een opvallende tatoeage is het enige aanknopingspunt.
Kjell Eriksson - 'Zwarte leugens, rood bloed' (juni 2010). Wanneer inspecteur Ann Lindell journalist Anders Brant ontmoet, bloeit er een passievolle liefde op tussen de twee. Die wordt abrupt verstoord wanneer Anders onverwachts op reis gaat zonder ook maar een spoor achter te laten. Kort daarna wordt het lichaam van een dakloze man gevonden, die een papiertje met het telefoonnummer van Anders bij zich draagt.