07 februari 2022

De beste thrillers aller tijden #36 (nieuws, 2022)


De favoriet van... Ilse Ruijters
De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. We hopen onze lezers blij te maken met een lijst met de beste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Vandaag: schrijfster Ilse Ruijters.


Esther Verhoef - De kraamhulp


Meerdere perspectieven

(Door Ilse Ruijters)

Een van mijn favoriete thrillers is De kraamhulp van Esther Verhoef. Het boek greep me van de eerste bladzijde en na de laatste pagina dacht ik maar één ding: deze techniek wil ik ook beheersen.

De kraamhulp heeft drie vertelperspectieven. Door de snelle wisseling hiervan kom je telkens op adem, maar word je ook steeds dieper in het verhaal gezogen. Knap geconstrueerd en geschreven.

In mijn boek Meisje van me heb ik, geïnspireerd door Verhoef, ook voor meerdere perspectieven gekozen. Terugkijkend ben ik te ver doorgeslagen: ik had te veel perspectieven, vind ik nu. Maar goed, daar heb ik van geleerd.

Mijn meest recente thriller Minnaar heeft – naar mijn smaak – precies genoeg perspectieven. Bedankt dus Esther, voor een heerlijke leeservaring en het voorbeeld dat je me hebt gegeven.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Flaptekst:
Esther Verhoef publiceerde in het voorjaar van 2014 de thriller De kraamhulp. Het boek werd door uitgeverij Ambo|Anthos als 'Verhoefs engste thriller ooit' bestempeld. Ingrediënten zijn 'een pasgeboren baby, een gezin op het intiemste en kwetsbaarste moment van hun leven… en een psychopathische kraamverzorgster'.

Als Didi na een zware bevalling van haar eerste kindje aan bed is gekluisterd, is ze dolgelukkig met de hulp van de kraamverzorgster. De baby is lief en gezond, maar Didi’s herstel gaat langzaam.

Miriam, werkzaam bij de politie Rotterdam, kan de plotselinge dood van haar broer niet verwerken. Ze vermoedt kwade opzet van zijn mooie weduwe Hennequin. Tijdens haar zoektocht naar Hennequins verleden groeit bij Miriam de overtuiging dat ze te maken heeft met een levensgevaarlijke psychopate. En juist deze vrouw heeft zich onmisbaar gemaakt in een jong, kwetsbaar gezin…

De kraamhulp beschrijft tien beslissende dagen uit het leven van drie jonge vrouwen. Research deed Verhoef onder andere bij de politie en ze liep een dag mee met een kraamverzorgster. 

Met De kraamhulp schreef Verhoef de bestverkochte thriller van 2014, blijkt uit cijfers van de Stichting CPNB. Van het boek werden dat jaar 143.603 exemplaren verkocht. De vertaalrechten werden in 2018 verkocht aan de Amerikaanse uitgeverij AmazonCrossing. Daar verschijnen Verhoefs boeken onder de auteursnaam Nova Lee Maier. Deze naam staat ook op haar boeken die in Zuid-Oost Azië uitkomen: De Kraamhulp verscheen in Zuid-Korea en in Taiwan. De kraamhulp is ook verkocht aan Denemarken, Turkije en Hongarije. 

Esther Verhoef (1968, geboortenaam Verhallen) is een van de succesvolste schrijvers van Nederland. Van haar psychologische thrillers en romans werden zo'n 2,5 miljoen exemplaren verkocht. Behalve de Gouden Strop won ze ook de NS Publieksprijs en de Diamanten Kogel.


Ilse Ruijters (1979) studeerde communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, met als specialisatie media entertainment. Haar keuzevakken vulde ze in bij de faculteit Nederlands. In 2008 won ze de IVIO Andries Greinerprijs, een aanmoedigingsprijs voor Flevolands schrijftalent. Ze zegde haar baan in loondienst op, kocht van het prijzengeld een nieuwe laptop en ging als freelance publicist aan de slag.

Met De onderkant van sneeuw debuteerde ze als thrillerschrijfster. Deze psychologische vrouwenthriller werd bekroond met de Hebban Thriller Debuutprijs 2015. Ook haalde De onderkant van sneeuw de shortlist van de Schaduwprijs 2015. Haar tweede boek, Later als ik dood ben, won de Hebban Thriller Award 2017 en belandde op de shortlist van De Gouden Strop 2017.

In april 2019 verscheen haar eerste non-fictieboek: Vruchtbaar, voor stellen bij wie zwanger worden niet meteen lukt. Hiervoor interviewde ze bijna vijftig professionals en ervaringsdeskundigen. 

Meisje van me verscheen in 2019 en won de ThrillZone Award publieksprijs. Ook belandde het boek op de longlist van de Hebban Thrillerprijs. Ruijters’ meest recente thriller is Minnaar, over een gepassioneerde liefdesaffaire die verandert in een levensgevaarlijke nachtmerrie.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering):

Isabel Allende - Het Huis met de Geesten (1982) favoriet van Anya Niewierra
Baantjer - De Cock en de wurger op zondag (1965): favoriet van P. Dieudonné
Richard Bachman (aka Stephen King) - De marathon (1979); favoriet van Ingrid Oonincx
Desmond Bagley - Op dood spoor (1970); favoriet van Frank van Zwol
Desmond Bagley - Vlucht in het verleden (1978); favoriet van Charles den Tex
John le Carré - Edelman, bedelman, schutter, spion (1974); favoriet van Almar Otten
John le Carré - Spion aan de muur (1963); favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler Het lange afscheid (1953); favoriet van Bavo Dhooge
Agatha Christie - En toen waren er nog maar... (oorspronkelijke titel: Tien kleine negertjes) (1939); favoriet van Dominique Biebau
Agatha Christie - Het doek valt (1975); favoriet van Hilde Vandermeeren
Arthur Conan Doyle - De avonturen van Sherlock Holmes (1892); favoriet van Anne van Doorn
Umberto Eco - De naam van de roos (1980); favoriet van Jeroen Windmeijer
James Ellroy - Bloed op de maan (1984); favoriet van Jos Pierreux
John Fowles - De verzamelaar (1963); favoriet van Nicolet Steemers
Ken Follett Code Rebecca (1980); favoriet van Tomas Ross
Nicci French - Bezeten van mij (1999); favoriet van Anita Terpstra
Eva García Sáenz de Urturi De stilte van de witte stad (2016);  favoriet van Heleen van den Hoven
John Grisham
 - Advocaat van de duivel (1991); favoriet van Jens Vern
Terry Hayes - Ik ben Pelgrim (2013); favoriet van Carina van Leeuwen
Stephen King - Misery (1987); favoriet van Wim Bax
Tim Krabbé - Het gouden ei (1984); favoriet van Bram Dehouck
Ira Levin 
Een kus voor je sterft (1953); favoriet van Lieneke Dijkzeul en Saskia Noort
Gavin Lyall - Tylers oorlog (1981); favoriet van Peter de Zwaan
Henning Mankell - Honden van Riga (1992); favoriet van Gerard Nanne
Isa Maron - De Noordzeemoorden (2014); favoriet van Michael Berg
Marion Pauw - Daglicht (2008); favoriet van Loes den Hollander en Annet Hulst
Ian Rankin - Gerechtigheid (2004); favoriet van Wouter Dehairs
Dolores Redondo De beschermengel (2013); favoriet van Soraya Vink
Ruth Rendell - Het stenen oordeel (1977); favoriet van René Appel
Sjöwall & Wahlöö Man op het balkon (1967); favoriet van Joop van Riessen
Donna Tartt - De verborgen geschiedenis (1992); favoriet van Mariska Overman en Marion Pauw
Scott Turow - De aanklager (1986); favoriet van Elvin Post

Geen opmerkingen: