26 januari 2022

De beste thrillers aller tijden #24 (nieuws, 2022)


De favoriet van... P. Dieudonné




De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. Maar in boeken weggeven doen we niet, daar zijn andere websites beter in. Waar we onze volgers wel blij mee hopen te maken, is een lijst met de allerbeste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Vandaag: schrijver Paul Dieudonné.


Baantjer - De Cock en de wurger op zondag

Nostalgisch genot

(Door Paul Dieudonné)

Kies je favoriete spannende boek, vraagt De Spanningsblog. Je vraagt eigenlijk het onmogelijke van mij...

Een van mijn favoriete auters aller tijden is echter, A.C. Baantjer. Vooral zijn oudere boeken doen me denken aan Nederland zoals ik het kende toe ik jong was: de slechte huisvesting, de armoede, het telegram als communicatiemiddel, de typemachine. Ze zijn een nostalgisch genot en ik kan ze van harte aanbevelen.

Baantjer heeft zoveel boeken geschreven en ik mag er maar één kiezen. Het is een schier onmenselijke taak. Toch moet ik je bedanken, want je hebt me een uitstekende gelegenheid gegeven om een ​​paar romans te herlezen. En ik heb een besluit genomen.

Ik heb gekozen voor De Cock en de wurger op zondag. Ik hou vooral van hoe De Cock wordt gedreven door een zeer diepe zorg voor een jonge vrouw - een prostituee - om haar te redden uit een gevaarlijke wereld. Dit is De Cock zoals we hem zelden zien. Ook al faalt hij, ik vind hem ontroerend en inspirerend.

Nou, dat is mijn keuze. Maar als je het morgen opniew vraagt, krijg je misschien een ander antwoord.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Flaptekst:
De Cock en de wurger op zondag is het tweede deel van de detectivereeks De Cock van de Nederlandse oud-rechercheur en auteur Appie Baantjer. Het is het eerste verhaal waarin rechercheur De Cock belast is met de leiding van het onderzoek. Het betreft twee moorden op prostituees in Amsterdam en speelt zich af op de Wallen in de hoofdstad begin jaren zestig. Het boek, een uitgave van de Arbeiderspers, verscheen in 1965.

Rechercheur De Cock is met zijn vrouw en boxer Flip op vakantie in Drenthe. Hij wordt per telegram op advies van zijn jonge collega Vledder teruggeroepen naar Amsterdam, want er is tien dagen geleden een prostituee vermoord op De Wallen, Dikke Sonja, en het onderzoek zit nog muurvast. De Cock herstart het onderzoek met alleen rechercheur Vledder aan zijn zijde. Hij begint met de pers in te schakelen. Terwijl er nu wel bruikbare informatie loskomt, wordt opnieuw op een zondag een collega van Sonja op identieke wijze gewurgd, bleke Gonny. In het café van Smalle Lowietje komt De Cock een zonderlinge prediker tegen, vader Mattias. Uiteindelijk weet De Cock met behulp van diens aantekeningen en Bijbelkennis een val voor de moordenaar op een derde zondag op te zetten.

Appie Baantjer (1923-2010), pseudoniem van Albert Cornelis Baantjer, verhuisde op jonge leeftijd met zijn ouders naar Amsterdam. Na de Tweede Wereldoorlog regelde zijn vader dat hij bij de Amsterdamse politie ging werken. Een paar jaar later volgde hij de opleiding tot rechercheur en kwam hij terecht op bureau Warmoesstraat. Hij heeft hier bijna dertig jaar gewerkt. In zijn processen-verbaal kon hij zijn verhaal niet kwijt. Dat was voor hem aanleiding zijn belevenissen in een andere vorm, met gefingeerde namen op te schrijven. Uiteindelijk bleek dit de basis voor zijn serie over zijn alter ego Jurriaan De Cock  'met cee-oo-cee-kaa'. Tussen 1965 en 2008 zijn in totaal 70 delen over De Cock verschenen. Jarenlang was hij een van de best verkopende Nederlandse auteurs. Vervolgens schreef hij samen met Simon de Waal nog drie delen in de serie over de oude Amsterdamse rechercheur Van Opperdoes.
Na een kort ziekbed overleed Appie Baantjer in 2010 op 86-jarige leeftijd. Na zijn dood wordt zijn werk verdergezet en verschijnen er nog geregeld nieuwe verhalen.

Klik hier voor een interview met Baantjer uit 1998. 

Paul Dieudonné (1960) groeide op in Nederland, maar emigreerde met zijn familie eind jaren zestig naar Canada. Jarenlang had Dieudonné in Montreal een antiquariaat tot doofheid en andere gezondheidsklachten hem dwongen de zaak te verkopen. Zijn geboorteland is hij nooit vergeten. Dankzij de detectiveromans van Baantjer bleef hij een band met Nederland houden. Dieudonné is als schrijver van de politieromans rond de Rotterdamse rechercheur De Klerck daarom sterk beïnvloed door deze Amsterdamse vakgenoot en schrijver. Bij uitgeverij E-Pulp Publishers zijn tot dusver vijf romans rond De Klerck verschenen.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering):

Isabel Allende - Het Huis met de Geesten; favoriet van Anya Niewierra
Desmond Bagley - Vlucht in het verleden; favoriet van Charles den Tex
John le Carré - 
Edelman, bedelman, schutter, spion; favoriet van Almar Otten
John le Carré
 - Spion aan de muur; favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler - Het lange afscheid; favoriet van Bavo Dhooge
Agatha Christie - En toen waren er nog maar... (oorspronkelijke titel: Tien kleine negertjes); favoriet van Dominique Biebau
Agatha Christie 
Het doek valt; favoriet van Hilde Vandermeeren
Arthur Conan Doyle - 
De avonturen van Sherlock Holmes; favoriet van Anne van Doorn
James Ellroy
 - Bloed op de maan; favoriet van Jos Pierreux
John Fowles - De verzamelaar; favoriet van Nicolet Steemers
John Grisham - Advocaat van de duivel; favoriet van Jens Vern
Stephen King
 - Misery; favoriet van Wim Bax
Ira Levin - Een kus voor je sterft; favoriet van Lieneke Dijkzeul
Gavin Lyall
 - Tylers oorlog; favoriet van Peter de Zwaan 
Isa Maron - De Noordzeemoorden; favoriet van Michael Berg
Marion Pauw - Daglicht; favoriet van Loes den Hollander en Annet Hulst
Ian Rankin - 
Gerechtigheid; favoriet van Wouter Dehairs
Ruth Rendell 
Het stenen oordeel; favoriet van René Appel
Sjöwall & Wahlöö - Man op het balkon; favoriet van Joop van Riessen 
Donna Tartt - De verborgen geschiedenis; favoriet van Mariska Overman en Marion Pauw
Scott Turow
 - De aanklager; favoriet van Elvin Post 

Geen opmerkingen: