02 februari 2022

De beste thrillers aller tijden #31 (nieuws, 2022)


De favoriet van... Soraya Vink
De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. Maar in boeken weggeven doen we niet, daar zijn andere websites beter in. Waar we onze volgers wel blij mee hopen te maken, is een lijst met de allerbeste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Vandaag: schrijfster en acquirerend redacteur Soraya Vink.Dolores Redondo - De beschermengel


De eenzame rode dansschoenen

(Door Soraya Vink)

Door de jaren heen las ik stapels thrillers waardoor ik regelmatig de vraag heb gekregen of ik echt niet meer bang ben in het donker. Lezen over de meest duistere gedachten van seriemoordenaars, gruwelijke moordmethodes of gebroken levens, ik krijg er geen genoeg van.

Tot ik in 2014 een thriller tegenkwam in een boekwinkeltje aan de Costa Blanca. De eigenaar was razend enthousiast en vertelde met veel handgebaren (zoals dat Spanjaarden eigen is) dat Spanje eindelijk een fantastische thrillerschrijfster voortbracht. Hij drukte El Guardián Invisible van Dolores Redondo in mijn handen, in het Nederlands vertaald als De beschermengel (2013) en Beschermengel (2017).

Na het dichtslaan van dit boek bleef het voor mij niet alleen bij het lezen van spannende verhalen, ook ontstond de ambitie om zelf een thriller te schrijven. Een uitdagende opdracht die ik voltooide met de publicatie van Persona, met ook een setting in Spanje.

In De beschermengel maken we kennis met inspecteur Amaia Salazar, ook gespecialiseerd in daderprofilering. Zij keert terug naar haar geboortedorp Elizondo in de Baztan-vallei, gelegen in Spaans Baskenland, om leiding te nemen over een raadselachtig moordonderzoek. Een tienermeisje wordt gevonden aan de rivieroever, haar rode dansschoenen staan langs de kant van de weg. Als een maand later nog een dood tienermeisje wordt aangetroffen, gaat Amaia achter een seriemoordenaar aan.

Het is een thriller waarin de familieband een beladen thema is. De jeugd van Amaia wordt door middel van flashbacks pijnlijk duidelijk gemaakt aan de lezer, maar ook de band tussen de familieleden van de slachtoffers wordt door haar nauwkeurig bestudeerd. Door de situering in Baskenland word je ondergedompeld in de cultuur en begrippen die typerend voor deze regio zijn. Een originele setting tussen alle Scandi-crime en Engelstalige thrillers. Maar vooral Redondo’s rijke vocabulaire maakt deze thriller het lezen meer dan waard. Trefzeker weet ze gevoelens neer te pennen, waardoor pijn en onmacht vaak voelbaar is.

Dolores Redondo is overigens de eerste thrillerschrijfster die de prestigieuze Premio Planeta won in 2016, voor haar standalone Dit alles zal ik je geven. Ze schreef verder nog drie thrillers met Amaia Salazar in de hoofdrol, die allen succesvol werden verfilmd voor Netflix.

Met haar thrillers heeft ze internationaal succes, iets wat weinig Spaanse thrillerschrijvers haar na doen. In de persconferentie na de winst van de Premio Planeta lichtte ze haar schrijversschap toe als volgt: ‘Ik wil een blijvende herinnering worden met ieder boek dat ik schrijf.’ Bij deze lezer is dat absoluut gelukt, en stiekem heeft ze nog veel meer voor mij betekend.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Dolores Redondo (Donostia-San Sebastián, 1969) verkocht van haar Baztán-trilogie, waarvan De beschermengel het eerste deel is, wereldwijd drie miljoen exemplaren. Haar boeken zijn vertaald in 36 talen. 

Soraya Vink (1992) was redacteur en thrillerexpert bij lezerscommunity Hebban, was als hoofdredacteur betrokken bij de totstandkoming van Thriller Magazine. Ze werkt nu als acquirerend redacteur bij een uitgeverij. Voor een intrigerend true crime verhaal of angstaanjagende thriller bewandelt ze de meest duistere wegen. Ze rust niet totdat de zaak is opgelost en de laatste bladzijde omgeslagen.
Ze studeerde Spaanse taal en cultuur aan de Universiteit Utrecht, waar ze haar voorliefde voor Spaanse literatuur ontwikkelde. In kalenderjaar 2017 was ze jurylid voor de Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman.
In 2018 verscheen haar debuutthriller Persona bij HarperCollins Holland. Ze won er datzelfde jaar de ThrillZone Debuutprijs mee. Momenteel werkt ze aan haar tweede thriller.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering):

Isabel Allende - Het Huis met de Geesten (1982) favoriet van Anya Niewierra
Baantjer - De Cock en de wurger op zondag (1965): favoriet van P. Dieudonné
Desmond Bagley - Vlucht in het verleden (1978); favoriet van Charles den Tex
John le Carré - Edelman, bedelman, schutter, spion (1974); favoriet van Almar Otten
John le Carré - Spion aan de muur (1963); favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler Het lange afscheid (1953); favoriet van Bavo Dhooge
Agatha Christie - En toen waren er nog maar... (oorspronkelijke titel: Tien kleine negertjes) (1939); favoriet van Dominique Biebau
Agatha Christie - Het doek valt (1975); favoriet van Hilde Vandermeeren
Arthur Conan Doyle - De avonturen van Sherlock Holmes (1892); favoriet van Anne van Doorn
Umberto Eco - De naam van de roos (1980); favoriet van Jeroen Windmeijer
James Ellroy - Bloed op de maan (1984); favoriet van Jos Pierreux
John Fowles - De verzamelaar (1963); favoriet van Nicolet Steemers
Ken Follett Code Rebecca (1980); favoriet van Tomas Ross
Nicci French - Bezeten van mij (1999); favoriet van Anita Terpstra
John Grisham
 - Advocaat van de duivel (1991); favoriet van Jens Vern
Terry Hayes - Ik ben Pelgrim (2013); favoriet van Carina van Leeuwen
Stephen King - Misery (1987); favoriet van Wim Bax
Tim Krabbé - Het gouden ei (1984); favoriet van Bram Dehouck
Ira Levin 
Een kus voor je sterft (1953); favoriet van Lieneke Dijkzeul
Gavin Lyall - Tylers oorlog (1981); favoriet van Peter de Zwaan
Henning Mankell - Honden van Riga (1992); favoriet van Gerard Nanne
Isa Maron - De Noordzeemoorden (2014); favoriet van Michael Berg
Marion Pauw - Daglicht (2008); favoriet van Loes den Hollander en Annet Hulst
Ian Rankin - Gerechtigheid (2004); favoriet van Wouter Dehairs
Ruth Rendell - Het stenen oordeel (1977); favoriet van René Appel
Sjöwall & Wahlöö Man op het balkon (1967); favoriet van Joop van Riessen
Donna Tartt - De verborgen geschiedenis (1992); favoriet van Mariska Overman en Marion Pauw
Scott Turow - De aanklager (1986); favoriet van Elvin Post

Geen opmerkingen: