31 januari 2010

Wordt verwacht 169 (nieuws, 2010)

EEN SEXY MOORDWIJF

'De overtreffende trap van Stiletto Libretto'. Zo wordt 'Sioux blues' door uitgeverij Manteau aangekondigd. Als de uitgever gelijk krijgt, moet de Vlaamse auteur Bavo Dhooge (1973) nu ook de Gouden Strop én De Diamanten Kogel krijgen. Want voor 'Stiletto Libretto' kreeg Dhooge wel de Kogel, maar ging de Strop net aan zijn neus voorbij. 'Sioux blues' ligt in maart 2010 in de winkel.

Het verhaal: Shappa Crane wil wraak nemen op de agent die haar man heeft gedood. Maar ze wordt verliefd op hem...

Shappa Crane is een sexy moordwijf. Niet alleen een Sioux-squaw voor wie een man een moord zou plegen, maar ook een vrouw die zelf aan het moorden slaat. Dat wist haar man Cassius Crane.

En helaas zal het ook snel oud nieuws worden voor Ron Dark, een ex-flijk die naast heel wat vragen over zijn partner ook nog krijgt af te rekenen met een huurmoordenaar. Chet 'Le Chef' is zijn naam. Chet is dol op Barry White en cocktails, maar heeft ze verder niet allemaal op een rijtje. En dan is er nog ex-showman en Vegas-artiest Ray Fines, die er na een akkefietje met zijn witte tijger niet meer zo 'fine' uitziet en dringend duiten nodig heeft. Kortom, een kooi vol lieden van velerlei pluimage.

Kijk hier voor een interview met Bavo Dhooge.

Andere nieuwe titels:

Pieter Aspe - 'De vijand' (april 2010). In dit zesentwintigste Aspe-avontuur krijgt commissaris Pieter Van In een merkwaardig telefoontje van een oude vriendin. Haar broer is spoorloos verdwenen, maar ze wil geen officieel onderzoek want broerlief is geheim agent en het is niet toegestaan op enigerlei wijze de aandacht op de geheime dienst te vestigen.
Deflo - 'Jaloezie' (april 2010). De 34-jarige Irene Vandesompel wordt badend in het bloed aangetroffen in de garage bij haar woning. Ze is op gruwelijke wijze vermoord met 34 messteken. De overbuurvrouw is de laatste die de vrouw in leven heeft gezien, toen haar ex de kinderen kwam ophalen. Maar de ex heeft een ijzersterk alibi.
Piet Baete - 'Wacht maar tot ik wakker word' (april 2010). Kort na de moord op een jonge vrouw wordt de Brusselse speurde Luc Bonnart zwaargewond teruggevonden onder een brug in Knokke-Heist. Bonnart is het slachtoffer geworden van een aanval die mogelijk verband houdt met de eerste moord. Terwijl Bonnar wegzinkt in een coma, wordt Briek Mulders belast met het dubbele onderzoek.
Toni Coppers - 'De geheime tuin' (april 2010). Restauratrice Helena Vaels komt op raadselachtige wijze om het leven. Zij was in een oud Brussels kerkje bezig met het schoonmaken van een middelmatig heiligenleven.
Lydia Verbeeck - 'Duivelsgesel' (maart 2010). Vierde historische thriller van deze scenariste en stadsgids van Lier. Het is 1602. Een op het oog simpele moord op de jonge echtgenote van een kunstschilder groeit uit tot een test voor Godfried Lesage, de kersverse schout van Lier. Enkele schepenen zijn erop gebrand te bewijzen dat hij, als voormalige poorter van Antwerpen, niet voldoende loyaal is tegenover Lier.

30 januari 2010

Een tijd op reis (nieuws, 2010)

NEDERLANDSE DEBUTANT ONTGINT AMERIKAANSE MARKT

De Nederlandse schrijver Carel Mackenbach heeft een ongebruikelijke route gevolgd voor het in de markt zetten van zijn eerste boek, 'The Day Time Was Hacked'. Zijn boek is inmiddels te verkrijgen via Amazon.com, die Mackenbachs roman vergelijkt met 'The Lost Symbol' van Dan Brown.

Het begon allemaal met een filmscript over tijdreizen. Mediastrateeg Mackenbach, die een eigen bedrijf heeft, wist daarmee Amerikaanse interesse te wekken. Struikelblok bij de verdere realisatie was het ontbreken van een onderliggende roman.

Bij het schrijven daarvan ging Mackenbach niet lichtvaardig te werk. Hij schreef zijn manuscript in het Engels en huurde voor een vijfcijferig bedrag Amerikaanse redacteuren in. Het resultaat mocht er zijn: uitgeverijen als Random House en Penguin hebben inmiddels bij Mackenbach aangeklopt voor 'The day time was hacked'.

Een mooi resultaat voor een aspirant-debutant, maar Mackenbach wil meer: ,,Als je boek door een reguliere uitgever op de markt wordt gebracht ligt het twee weken in de winkel en dan is het weg'', verklaart hij tegenover Boekblad. Hij liet zelf een print-on-demandversie maken via Amazon. Op die manier had hij geen dikke stapel zelf uitgeprint papier, maar een fraai boek. Een uitgave in eigen beheer is voor Mackenbach geen serieuze optie. ,,Daarvoor is het boekhandelskanaal te gesloten. Maar door het ook via Amazon aan te bieden blijft het boek beschikbaar.''

Het boek is een sciencefictionachtige thriller. Curator Frank Bootsma beheert in het observatorium van het Vaticaan 's werelds fraaiste collectie van meteorieten. Maar als hij een belangrijk geheim over het proces tegen Galileo in 1633 blootlegt, lanceert hij zichzelf in een avontuur driehonderd jaar in de toekomst. Het blijkt dat Bootsma's ontdekking de alarmbellen hebben doen rinkelen in het jaar 2315. Bootsma wordt ontvoerd door tijdreizigers uit die periode, die ook meteen de 14-jarig Max meenemen, wiens vader, de wetenschapper Jacob Bukowski, ook een belangrijke ontdekking heeft gedaan. Gevangen in de toekomst moeten Bootsma en Max een weg terug zien te vinden, terwijl dr. Bukowski vanuit zijn eigen tijd probeert hen te redden. Ze moeten het opnemen tegen hun ontvoerder, de raadselachtige Roto Ashlev, een geheim agent voor de ondergrondse Brahmin-beweging in het toekomstige China.

Carel Mackenbach (1959) studeerde af in geschiedenis en sociologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij werkt inmiddels vijftien jaar als een zelfstandige bedrijfsadviseur, gespecialiseerd in informatietechonologie en intellectueel eigendom. Hij woont met zijn vrouw Charlotte en hun drie kinderen in Amsterdam.

(Bron: Boekblad, Amazon.com)

29 januari 2010

Verontrustend (nieuws, 2010)

JUDITH VISSER SCHRIJFT... EN SCHRAPT

Ze heeft nog een maand tijd om de definitieve versie van haar derde thriller Trip in te leveren. Maar deze week nam Judith Visser, in 2009 genomineerd met 'Stuk' voor de Gouden Strop, de drastische beslissing om het gehele manuscript om te gooien en radicaal te herschrijven.

Visser schrijft op haar website: ,,Vier personages gaan er helemaal uit (bye, bye), een stuk of tien hoofdstukken worden vervangen door totaal nieuwe (vanwege de herziene verhaallijn) en van de 100.000 woorden die het script er nu heeft blijven er denk ik zo'n 25.000 behouden.''

Ze vindt het 'verontrustend' dat ze nog zo weinig tijd heeft. ,,Maar het komt goed. Al zal er van een sociaal leven even weinig sprake zijn de komende tijd.'' 'Trip' moet in augustus 2010 in de winkels liggen. Daarna publiceert Visser een voedingsboek, ook is ze al met de voorbereidingen bezig van een thriller die in 2011 moet verschijnen.

28 januari 2010

In april (nieuws, 2010)

THRILLER OVER KONINGINNEDAGDRAMA

Tomas Ross was er vorig jaar als de kippen bij om Karst T. , de aanslagpleger op Koninginnedag vorig jaar in Apeldoorn, een bijrolletje te geven in zijn thriller 'Het meisje uit Buenos Aires'. De Suzuki-rijder zou in de fantasie van Ross destijds beveiliger zijn geweest op villa De Eikenhorst in Wassenaar.

Nu staat er een thriller op stapel die de dramatische gebeurtenissen op 30 april 2009 als onderwerp heeft. Aan de misdaadroman, waarvan de titel nog niet bekend is, wordt naar verluidt de laatste hand gelegd door Willem Asman.

Er wordt naar gestreefd de thriller medio april uit te brengen teneinde zo veel mogelijk media-aandacht te genereren. Willem Asman, voorzitter van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM), schreef eerder 'De Cassandra Paradox' (genomineerd voor de Gouden Strop 2006), 'Brittannica' en 'Wondermans eindspel'. De laatste thriller belandde vorig jaar op de shortlist voor De Diamanten Kogel.

27 januari 2010

Kassa (nieuws, 2010)

'SNEL GELD'-FILM BRENGT SNEL GELD OP

De producer van de Zweedse film 'Snabba cash', gebaseerd op het thrillerdebuut van Jens Lapidus, heeft het groene licht gekregen voor het maken van twee vervolgfilms. 'Snabba cash' deed het in zijn eerste week enorm goed. De film die voor vier miljoen dollar werd gemaakt, leverde in de eerste vijf dagen al 2,3 miljoen dollar op. Volgens producer Fredrik Wikstrom waren de opbrengsten even groot als in de eerste dagen na de première van 'Mannen die vrouwen haten', de verfilming van Stieg Larssons thrillerdebuut. ,,Maar toen draaide Larssons film wel in veel meer bioscopen'', aldus de producer.

De vervolgfilms gaan in 2011 en 2012 in première, zo meldt vakblad Variety. Producer Wikstrom denkt de films ook voor vier miljoen dollar elk te kunnen maken. 'Snabba cash' is geregisseerd door Daniel Espinosa. Lapidus' thriller gaat over de onderwereld van Stockholm en is verkocht aan 25 landen. In Nederland is het boek bij A.W. Bruna verschenen onder de titel 'Snel geld'.

Lapidus' tweede thriller, 'Aldrig fucka upp', dient als uitgangspunt voor de eerste vervolgfilm. De derde film is gebaseerd op het laatste deel uit de 'Stockholm-trilogie', waaraan de auteur nu nog schrijft.

(Bron: Variety, Cineuropa.org)

Bram blijft man (nieuws, 2010)

SCHRIJVER M.P.O. BOOKS: 'IK WIL MIJN ZIEL NIET VERKOPEN'

Misdaadauteur M.P.O. Books (1972) heeft bij uitgeverij De Leeskamer het contract getekend voor de publicatie van zijn nieuwste boek. De titel van deze misdaadroman is 'De blikvanger', zo heeft de uitgever laten weten.

In 2004 debuteerde Marco Books met 'Bij verstek veroordeeld', met daarin een hoofdrol voor rechercheur Bram Petersen. 'De blikvanger' is het vierde deel in de serie over Petersen en zijn team van politiedistrict Heuvelrug. De nieuwe misdaadroman komt na een periode van relatieve rust. Na de breuk met zijn vorige uitgever Ellessy zocht Books naar een nieuw uitgeefhuis. Tevergeefs benaderde hij de grote, commerciële uitgevers.

Books: ,,Verschillende keren kreeg ik te horen dat mijn manuscript een goed geschreven, spannend boek is, maar dat het commercieel niet interessant zou zijn. Of mijn hoofdpersoon moest een vrouw zijn. Na drie boeken over rechercheur Bram Petersen voelde het alsof ik mijn ziel zou verkopen door hem om te bouwen tot vrouw.'' De schrijver noemt uitgever Hans van den Boom van De Leeskamer iemand die ,,die niet beheerst wordt door commerciële drijfveren. Hij is geen trendvolger, maar doet waar hij zelf in gelooft.''

De Leeskamer geeft sinds 2003 historische detectives uit, waaronder de Keltische moordmysteries van de Ierse schrijver Peter Tremayne. Volgens uitgever Hans van den Boom was het jarenlang zijn wens om ook moderne verhalen te publiceren. Van den Boom: ,,Ik las 'De blikvanger' op vakantie en vond het een prima thriller die ik met veel plezier heb gelezen. Voor mij was dit het moment om de koers van de uitgeverij te wijzigen.'' De exacte verschijningsdatum van Books' nieuwe boek is overigens nog niet bekend.

Dezelfde kijk op zaken (nieuws, 2010)

GROEIENDE TWIJFELS OVER MILLENNIUMTRILOGIE

Ruim vijf jaar na de dood van de Zweedse schrijver Stieg Larsson lopen de gemoederen in zijn geboorteland steeds hoger op. De afgelopen dagen is er twijfel gezaaid over de vraag wie de Millenniumtrilogie heeft geschreven. Was het Stieg Larsson of was het zijn vriendin Eva Gabrielsson, die miljoenen aan erfenis misliep nadat deze aan Stiegs vader en broer werd toebedeeld?

Aan uitgever en journalist Kurdo Baksi, destijds vriend van Larsson, de twijfelachtige eer om kanttekeningen te zetten bij het oeuvre van de schrijver. Baksi had een biografie over Larsson afgerond en vertelde op tv over zijn boek. Stieg Larsson was eigenlijk maar een middelmatig journalist, zei hij.

Op Baksi's uitspraken volgde een golf van protesten. En niet in de laatste plaats van Eva Gabrielsson, de architecte met wie Larsson dertig jaar samenwoonde. Het liefst zou ze Baksi wegens laster aanklagen, wat niet kan, omdat de twee niet getrouwd waren. Om die reden loopt Gabrielsson ook de erfenis mis, alleen al aan royalty's voor de boeken een slordige dertien miljoen euro.

Een oud-collega van Larsson viel biograaf Baksi echter bij. Anders Hellberg werkte in de jaren 70 en 80 bij het Zweedse persbureau TT (vergelijkbaar met het ANP in ons land). Als eindredacteur moest hij de stukken van Stieg Larsson vaak redigeren. Volgens Hellberg waren diens artikelen nauwelijks leesbaar. ,,Ik zeg dat niet om een begaafde man af te branden. Maar schrijven kon hij echt niet.'' Hellberg is er daarom van overtuigd dat Larsson de research voor de Millenniumtrilogie deed en dat hij het schrijven voor een groot deel aan Gabrielsson overliet. ,,Geen ongewone verdeling bij bekende schrijversechtparen'', aldus Hellberg.

Eva Gabrielsson heeft zich tot dusver cryptisch over de zaak uitgelaten. Ze erkent dat ze de boeken samen hebben geschreven: ,,Ik deed meer dan alleen de tekst corrigeren. We waren al 32 jaar samen, kregen dezelfde manier van praten, dezelfde kijk op zaken. Ik kan daarom niet zeggen wat van Stieg is en wat van mij komt.'' Nieuwe onthullingen worden in april verwacht, wanneer Gabrielsson met haar eigen biografie over het leven met haar ex-partner komt.

(Bron: De Telegraaf, op de foto Eva Gabrielsson en Stieg Larsson)

Ruben van Dijk - Graan (2010)


Met de flair van een routinier


(Door Hans Knegtmans)

Ruben van Dijk is de schrijversnaam van Thomas van Slobbe, directeur van de Stichting wAarde, die zich afficheert als 'denktank binnen de natuur- en milieubeweging'. Blijkens het uitvoerige persbericht van de uitgever heeft Van Slobbe zich eerder ingelaten met zaken als 'struinnatuur', 'smulbos' en 'lekker landschap'. Dat stemt niet direct optimistisch over de kwaliteit van de ecothriller Graan. Maar die scepsis is misplaatst.

In tal van interviews laat Van Dijk zich kennen als een intelligente, weldenkende man, wiens grootste ambitie het is spannende verhalen met levensechte karakters te schrijven. En inderdaad weet de lezer na enkele pagina's dat hij een onvervalste nagelbijter in handen heeft, en geen ideologisch pamflet. Of, ook al geen pretje, een roman waarin de auteur irrelevante vakkennis etaleert, om het verhaal een sausje van authenticiteit te geven.

26 januari 2010

Een loft delen (nieuws, 2010)

SASKIA NOORT HERSCHRIJFT VLAAMSE FILMHIT

Voor de Nederlandse remake van de Vlaamse film 'Loft' herschrijft thrillerauteur Saskia Noort het scenario. In juni beginnen de opnames voor de Nederlandse 'Loft', zo heeft filmdistributeur Independent Films bekendgemaakt.

De regie van de thriller, die vanaf december in de bioscopen draait, is in handen van Erik van Looy ('De zaak Alzheimer'). De casting voor de
hoofdrollen wordt eind deze week afgerond.

'Loft' is met 1.186.000 bezoekers de meest succesvolle Belgische film ooit. De thriller verbrak vorig jaar het negentien jaar oude record van de familiefilm 'Koko Flanel' van de Vlaamse humorist Urbanus.

Het oorspronkelijke 'Loft'-scenario van Bart de Pauw gaat over vijf getrouwde mannen, die in het grootste geheim een loft delen voor hun buitenhuwelijkse activiteiten. Dat verloopt op rolletjes tot ze er op een ochtend het lijk vinden van een jonge vrouw. Geen van de vrienden kent de vrouw of weet waar ze vandaan komt. Ze proberen uit te zoeken wat er gebeurd is, maar al gauw beginnen de vijf elkaar te wantrouwen en blijkt dat ze veel minder van elkaar weten dan ze dachten.

25 januari 2010

Aan kop (nieuws, 2010)

STIEG LARSSON VOERT EUROPESE BESTSELLERLIJST AAN

De Zweedse misdaadauteur Stieg Larsson, schrijver van de Millenniumtrilogie was in 2009 de bestverkopende schrijver in Europa. Dat blijkt uit een analyse van de bestsellerlijsten van Europa's grootste boekenmarkten, zo meldt website De Papieren Man op basis van berichtgeving van The Independent. In de top-drie staan verder Stephenie Meyer ('Twilight') en Dan Brown ('The Lost Symbol'). In 2008 stond Khaled Hosseini nog op de eerste plaats.

Larsson was in vijf Europese landen een bestseller, met name in Groot-Brittannië, Spanje, Nederland, Frankrijk en Italië. Meyer scoorde in Duitsland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Italië hoog. 'The Lost Symbol' was in de zeven onderzochte landen een topper, maar strandde op de derde plaats omdat het pas in de herfst verscheen. Herman Koch staat met 'Het diner' op de zevende plaats.

Het lijstje ziet er als volgt uit:

1. Stieg Larsson
2. Stephenie Meyer
3. Dan Brown
4. Paolo Giordano
5. Carlos Ruiz Zafón
6. Camilla Läckberg
7. Herman Koch
8. Tatiana de Rosnay
9. Henning Mankell
10. John Grisham

(Bron: De Papieren Man)

24 januari 2010

Wordt verwacht 168 (nieuws, 2010)

MOORDNUMMERS

De Boekerij brengt dit voorjaar een flink aantal thrillers op de markt. Daarbij geeft de uitgeverij ook ruimte aan drie debutanten. Eén uit Nederland, één uit Canada en één uit Engeland.

In mei 2010 ligt het thrillerdebuut van theaterregisseur Mariëtte Ciggaar in de winkel. Als er een prijs zou bestaan voor de mooiste thrillertitel zou Ciggaars 'Zilte deerne' ongetwijfeld genomineerd worden. Mooie cover ook met donkere wolkenluchten boven een bijna verlaten strand. Voor een verhaal dat zich afspeelt op Terschelling zouden er geen betere titel en omslag te bedenken zijn.

Als de vader van Peer Zwartepaert overlijdt, reist hij af naar diens huis op Terschelling. Bij het uitzoeken van zijn vaders bezittingen stuit Peer op een zevental teksten: liederen die allemaal op poëtische wijze de moord op een vrouw beschrijven. In een opwelling componeert Peer, die muzikant is, er een melodie bij en speelt het 's avonds in een drukke kroeg.

De volgende ochtend staat de politie op de stoep. Er is een moord gepleegd die tot in detail in het door hem gezongen nummer wordt beschreven... Het verband tussen de liederen en de moord lijkt overduidelijk als er de volgende dag nog een dode vrouw wordt gevonden die voldoet aan de beschrijvingen in het tweede lied. Hoe kwam Peers vader aan de teksten?

Naast toneelstukken regisseren heeft Mariëtte Ciggaar (1969) er ook een paar geschreven, vertaald en bewerkt. 'Zilte deerne' is overigens niet haar eerste boek. In 2004 verscheen de roman 'Het boek van Finette', die zij samen schreef met Sabine van den Eynden, die vorig jaar in het spannende genre debuteerde met de thriller 'Deadline'. 'Zilte deerne' zal worden gepresenteerd op het komende Oerolfestival.

DUITS WEESJONGETJE

'Pavel & Ik' is een thriller in de traditie van Graham Greene en John le Carré. Zegt De Boekerij over het in april 2010 te verwachten debuut van Dan Vyleta. En ook: ,,'Pavel & Ik' is bevolkt met pooiers, prostituees, spionnen en een bende jeugdige dieven.''

Berlijn, 1946. Tijdens de koudste winter sinds mensenheugenis, tussen de puinhopen van een verscheurde hoofdstad, is de Amerikaanse soldaat Pavel op zoek naar medicijnen. Zijn nieren werken slecht en zonder hulp is hij ten dode opgeschreven.

Op een dag volgt een Duits weesjongetje, Anders, hem naar zijn appartement, aanvankelijk om hem te bestelen, maar uiteindelijk redt hij zijn leven. Een onwaarschijnlijke vriendschap ontstaat, die op de proef wordt gesteld als er een dode Russische spion bij Pavel wordt gebracht. Vanaf dat moment is overleven meer dan voedsel, zorg en medicijnen.

Dan Vyleta is de zoon van Tsjechische vluchtelingen die aan het eind van de jaren zestig emigreerden naar Duitsland. Dan Vyleta verliet Duitsland om in Engeland te gaan studeren. Hij rondde zijn studie geschiedenis af aan de universiteit van Cambridge en gaf daarna vele jaren les. Als hij niet leest of schrijft, kijkt Dan Vyleta graag naar politieseries of luistert hij naar muziek uit zijn onwaarschijnlijk grote verzameling jazzalbums. Hij woont en werkt in Canada.

IN EEN TOILETGEBOUW

,,Ik kende mijn zus. En zij zou nooit zelfmoord plegen.'' Dat schrijft de Britse Rosamund Lupton in haar debuutthriller 'Zusje'. Het boek komt in maart 2010 uit.

Als Beatrice hoort dat haar zus Ruth wordt vermist, vliegt ze onmiddellijk naar haar geboortestad Londen, Ze is niet voorbereid op de afschuwelijke feiten waarmee ze wordt geconfronteerd als blijkt dat de politie Ruths lijk vond in een toiletgebouw in Hyde Park.

De politie, haar vrienden, haar verloofde en zelfs haar moeder zijn het er allemaal over eens dat zelfmoord de meest voor de hand liggende oorzaak is van Ruths dood. Ze leed tenslotte aan een ernstige depressie na de dood van haar pasgeboren baby. Beatrice is er echter van overtuigd dat er iets duisters schuilgaat achter het plotselinge overlijden van haar zus. Ze begint te graven en stuit daarbij op een angstaanjagend complot.

Rosamund Lupton studeerde in 1986 af aan de universiteit van Cambridge (net als Dan Vyleta dus). Ze besprak boeken voor The Literary Review. Vervolgens won ze een wedstrijd om het beste tv-script. Sindsdien werkte ze fulltime als scenarioschrijver voor de BBC.

Andere nieuwe titels:

Andy McDermott - 'Het geheim van Excalibur' (februari 2010). Avonturenroman. Archeologe Nina Wilde komt op het spoor van het mythische zwaard Excalibur.
Marianne en Theo Hoogstraaten - 'Machteloos' (februari 2010). In deze vierde thriller van het schrijversechtpaar wordt artsenbezoeker Tosca ontvoerd in haar eigen auto. Wat wil de kidnapper van haar? Binnenkort recensie op De Spanningsblog.
Gillian Flynn - 'Duisternis' (februari 2010). Libby Day was zeven toen haar moeder en twee zusjes vermoord werden. Zij wist te ontvluchten en getuigde tegen haar broer Ben, die werd veroordeeld. Een kwart eeuw later zoekt een genootschap die gelooft in Bens onschuld, haar op.
Michael Koryta - 'Het stille uur' (maart 2010). Whisper Ridge heet het huis dat ooit werd gebouw om veroordeelde moordenaars een nieuw leven te bieden. Twaalf jaar later is het huis nog altijd onbewoond, een monument vol geheimen.
Sean Doolittle - 'De perfecte buren' (maart 2010). Paul en Sara verhuizen naar een klein stadje in het middenwesten van Amerika. Paul sluit zich aan bij de buurtwacht. Maar dan begaat hij één foutje - en wordt met de nek aangekeken.
Sue Grafton - 'U staat voor Ultimatum' (maart 2010). Eenentwintig jaar geleden verdween er een kleuter. Michael Sutton denkt dat hij destijds getuige is geweest van haar 'begrafenis'. Hij roept de hulp in van privédetective Kinsey Millhone.
Guido Eekhaut - 'Loutering' (april 2010). Hoofdcommissaris Alexandra Dewaal en inspecteur Walter Eekhaut reizen na een tip naar de Ardennen. In een bos treffen ze zeven lange staken in een cirkel waarop zwartgeblakerde lijken zijn vastgeketend. Eekhaut won met 'Absint' de Knack Hercule Poirot Prijs 2009.
Michael Connelly - 'Tweede leven' (april 2010). Inspecteur Harry Bosch krijgt bericht dat zijn 13-jarige dochter Maddie, die met haar moeder in Hongkong woont, wordt vermist. De Chinese politie neemt haar verdwijning niet serieus, maar Bosch stapt nog dezelfde dag op het vliegtuig.
Chris Ryan - 'Bloedbroeders' (april 2010). Broers Sam en Jacob zijn niet alleen door bloed met elkaar verbonden, maar ook door hun leven bij de SAS. Als Jacob uit het regiment wordt gezet, verdwijnt hij van de aardbodem.
James Crosbie - 'Het goud van Ashanti' (mei 2010). Na een gevangenisstraf van vier jaar vertrekt Colin Grant naar zijn oom George in Afrika voor een lange, rustige vakantie. Maar dat verandert als George hem meeneemt naar de rijkste goudmijn in West-Afrika.
Mikkel Birkegaard - 'Letter voor letter' (mei 2010). Bestsellerschrijver Frank Fons brengt zijn dagen door in een afgelegen huisje, in afwachting van het verschijnen van zijn nieuwe boek. Maar dan blijkt dat iemand de moord uit zijn boek tot in detail heeft gekopieerd.
Harlan Coben - 'Verzoeking' (mei 2010). Jeugdhulpverlener Dan krijgt een telefoontje zoals vele andere: een 13-jarig meisje is misbruikt en krijgt een adres. Als hij poolshoogte gaat nemen, de tv-camera's ziet en de politie hem in de boeien slaat, beseft Dan dat zijn leven voorbij is.

23 januari 2010

Zelfreflectie (column, 2010)

SLECHTE DAG

(Door Peter de Zwaan)

De beste cabaretier van dit land is Jeroen van Merwijk. Daar gaan we niet over in discussie, dat stel ik vast. Wie twijfelt gaat maar een keer naar een voorstelling of luistert naar het prachtige lied dat speciaal voor schrijvers moet zijn gemaakt: 'Ik leef van taal'.
Maar ook de beste cabaretier kan een keer een slechte dag hebben.
Die dag kwam in Hengelo, meer dan een jaar geleden.
De tekst was uitstekend, de liedjes waren schitterend, maar toch. Op een of andere manier kwam het niet over. Er hing iets mats over de voorstelling.
Het zat me niet lekker en maanden later (in Enschede zijn we soms een beetje langzaam) kreeg ik een herkansing omdat Van Merwijk in de nieuwe schouwburg stond.
Laat u niet misleiden door het woord nieuw. De schouwburg is nieuw, maar ze hebben kans gezien er een uitermate beroerde kleine zaal in te bouwen. Halverwege de voorstelling donderden tientallen plastic bekers op de vloer omdat er zo nodig een bar in de zaal geplaatst moest worden.
Maar toch: prachtige voorstelling.
Ik dacht dat Van Merwijk onderdelen had gewijzigd, maar hij verzekerde me dat dit niet het geval was: van a tot z hetzelfde als in Hengelo.
Hij kon zich niet herinneren dat er in Hengelo iets niet helemaal goed was gegaan. Hij kon zich, was mijn indruk, heel Hengelo nauwelijks herinneren.
Dagen later zag ik het licht en wist ik hoe het zat.
Van Merwijk had in Hengelo helemaal geen slechte dag gehad, het was mijn slechte dag geweest. Dat kan ook: dat je als toeschouwer een off day hebt en daar de uitvoerenden de schuld van geeft.
Trek dat eens door naar boeken. Ik zal beginnen.
Ik was een liefhebber van de boeken van Robert B. Parker, maar tien jaar geleden had ik er genoeg van. Te veel van hetzelfde. Dacht ik toen. Vorig jaar ben ik ze gaan herlezen... en heb alles wat ik miste bijgekocht.
Wat een heldere, franjeloze stijl heeft die man ontwikkeld. Oké, hij zeurt te veel over honden en hij maakt te veel reclame voor psychiaters, maar na elk boek denk ik: die man beheerst het vak.
Had ik tien jaar geleden een serie slechte dagen?
Sinds mijn ervaring met de optredens van Jeroen van Merwijk hou ik er rekening mee.
Ik heb in het verleden honderden recensies gemaakt, over films en over boeken. Ik heb daar enkele dikke vrienden aan overgehouden: bij het idee dat ze misschien ooit mijn bloed kunnen drinken gaan ze al smakken. Nooit heb ik gedacht dat ik bij het lezen misschien soms last had van een slechte dag en ik durf te wedden dat er weinig recensenten zijn die dat wel hebben gedaan. Waardoor er stukjes in de krant zijn gekomen die een beetje mat waren. Met zinnen die net iets anders overkwamen dan de recensenten hadden bedoeld. Waardoor lezers de indruk kregen dat er meer mis was met het boek dan er mis was.
Dankzij Van Merwijk (en dit stukje; geen dank hoor, graag gedaan) zullen alle recensenten aan zelfreflectie gaan doen en zullen hun recensies helderder, dus beter, worden.
Mocht u gewoon lezer zijn, probeer dan nog eens een boek van een schrijver die u in het verleden hebt afgekeurd. Voor u het weet zit u te genieten.

(Deze column is ook te lezen op www.peterdezwaan.nl)

Peter de Zwaan (1944, Meppel) heeft tientallen publicaties op zijn naam staan, misdaadromans en jeugdboeken. Voor zeven van zijn thrillers werd hij genomineerd voor de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. Met 'Het Alibibureau' won hij in 2000 de Gouden Strop. In het najaar van 2009 verscheen zijn nieuwe Jeff Meeks-thriller 'Een zaak van vrouwen'. Voor dit jaar staat een volgende thriller op stapel die de titel 'De mooiste meid van Oregon' heeft meegekregen. Kijk op de site van Peter de Zwaan voor meer informatie. (Foto Peter de Zwaan: Bob Bronshoff)

22 januari 2010

Heel genereus (nieuws, 2010)

JAMES PATTERSON MAAKT DE DIENST UIT

De Amerikaanse bestsellerauteur James Patterson produceert zo veel boeken dat hij het niet alleen af kan. Daarom heeft hij een hele trits co-auteurs om zich heen verzameld die in een rap tempo niewe titels voor hem afscheiden. Een van hen, Peter de Jonge, deed vandaag in NRC Handelsblad een boekje open over de samenwerking.

Een contract verbiedt de co-auteurs iets te zeggen over de coöperatie. Het is ook niet bekend hoeveel schrijvers er voor Patterson werken. Maar De Jonge, die nu op eigen houtje de thriller 'Shadows Still Remain' heeft geschreven, laat in de loop van het gesprek toch iets los over Pattersons werkwijze.

Voor elk nieuw boek verschaft Patterson een synopsis, soms van wel zestig pagina's lang. De synopsis staat bol van de aanwijzingen, details en waar de cliffhangers moeten komen. Patterson bedenkt de plot, dan wordt er geschreven en versie na versie gaat daarna door de handen van de bestsellerauteur. ,,Een samenwerking wil ik het niet noemen'', zegt De Jonge, ,,ik werkte gewoon voor hem.''

De beste co-auteurs worden op de kaft genomed, maar wel in een kleiner lettertype. Het boek moet tenslotte verkocht worden. De auteurs krijgen geen royalty's, wel een standaard bedrag voor geleverd werk. ,,James was heel genereus'', bekent De Jonge. ,,Hij betaalde goed: alleen daardoor heb ik nu dit boek ('Shadows Still Remain', red.) kunnen schrijven.''

Eind deze maand verschijnt van James Patterson de thriller 'Partnerruil'. Het is een coproductie met de Zweedse successchrijfster Liza Marklund. De twee nemen samen de promotie voor hun rekening.

(Bron: NRC Handelsblad)

21 januari 2010

Mark Mills - Verloren eiland (2009)


De waanzin van de oorlog op Malta


(Door Sonja de Jong)

Een thriller waarin het thrillerelement ondergeschikt is aan de rest van het verhaal. Zo valt Verloren eiland het beste te typeren. Want de man die in donkere nachten dansmeisjes opwacht en wurgt is slechts een kapstok waar Mark Mills zijn historische, zij het geromantiseerde verhaal over Malta in de Tweede Wereldoorlog aan ophangt. Gelukkig is ook dat verhaal boeiend genoeg.

Mills houdt van geschiedenis en met name van die van de Tweede Wereldoorlog. Deze periode speelde ook al een rol in zijn vorige boeken, Het boothuis en De Toscaanse tuin. Maar niet eerder stelde Mills de geschiedenis zo op de voorgrond, zozeer zelfs dat al het andere in het boek er ondergeschikt aan is.

Het is een - in elk geval in Nederland - weinig belicht aspect van WO II dat Mills onder de loep neemt. Het kleine Malta, centraal midden in de Middellandse Zee gelegen en destijds nog een Britse kolonie, vormde in die jaren een geallieerde enclave in een door fascisten gecontroleerde omgeving. Het was in 1942 het meest gebombardeerde stukje land ter wereld. De bevolking vormde de willoze derde partij in een oorlog tussen Britten en Duitsers die over hun hoofden heen werd uitgevochten.

Mills, zelf geboren in 1963, heeft zich zeer uitputtend verdiept in wat er in die tijd op het eiland gebeurde en beschrijft het alsof hij er zelf bij was. Karakterbeschrijving is niet zijn sterkste punt. De Britse militairen die de hoofdrol spelen in dit boek, zijn stuk voor stuk onverschrokken bordkartonnen helden die alles over hebben voor het vaderland en die 's avonds bij een glas whisky ironisch commentaar leveren op de vijand. Maar de minutieuze beschrijvingen van de dagelijkse bombardementen geven een goed idee van wat Malta in die tijd te verduren had.

Tussen alle oorlogshandelingen door is er een geheimzinnige man die er zijn hobby van maakt 's nachts dansmeisjes te vermoorden. Op zich een intrigerend gegeven, maar die lijn heeft Mills helaas niet erg zorgvuldig uitgewerkt, hetgeen ook geldt voor de plot die veel vragen openlaat. Als thriller is dit boek daarom niet echt bevredigend, als verslag van de waanzin van de oorlog zeker wel.

Mark Mills - Verloren eiland. Vertaling: Bert Meelker. Uitgeverij Anthos, 304 pag.

(Bron: Noordhollands Dagblad)

Philip Kerr - Als de doden niet herrijzen (2010)


Olympische Spelen als decor voor thriller


(Door Sonja de Jong)

Liefhebbers van thrillers met wat meer diepgang beginnen de Engelse auteur Philip Kerr inmiddels te ontdekken. Nadat hij vorig jaar door diverse recensenten tot de beste auteur in het genre was uitgeroepen, dringt zijn naam bij steeds meer mensen door. En terecht, want Kerr weet in zijn boeken spanning, geschiedenis én humor te combineren tot een bijzonder smakelijke mix.

Kerr debuteerde eind jaren tachtig met zijn Berlijntrilogie, drie thrillers die alle drie de eigenzinnige Bernie Günther als hoofdpersoon hadden. In het Berlijn van kort voor (de eerste twee delen) en na de Tweede Wereldoorlog weigert Günther zich te conformeren aan de nazi's, al gaat hij uit lijfsbehoud heel ver die richting op. Dat levert hem nogal wat ellende op.

Vanaf 1992 zocht Kerr een nieuwe uitdaging en begon met het schrijven van wat techno-thrillers genoemd werden en van sciencefiction. Maar Günther liet zich niet zomaar afserveren. In 2006 keerde hij in De een van de ander terug, ditmaal in het Duitsland van 1949. Het in 2008 verschenen Stille vlam vormde daar een min of meer logisch vervolg op.

In Als de doden niet herrijzen ontmoet de lezer Günther in 1934, het jaar waarin Duitsland zich voorbereidde op de Olympische Spelen in Berlijn. Omstreden spelen, vreesde Amerika, gezien de vele geruchten over discriminatie van en zelfs moord op Joden die de ronde deden. Avery Brundage, die jaren later voorzitter van het IOC werd, kwam namens de Amerikanen een kijkje nemen, maar liet zich volop in de luren leggen door de nazi's. 'Geen enkel probleem, laat die spelen maar doorgaan', luidde zijn misplaatste conclusie. Maar niet elke Amerikaan geloofde daarin. Tot zover houdt Kerr zich in zijn boek nog zuiver aan de historische feiten.

Op dat slangennest van intriges en eigenbelang laat hij vervolgens zijn fantasie los. De journaliste Noreen Charalambides, zelf van joodse afkomst, reist naar Berlijn om met eigen ogen te zien hoe de zaken ervoor staan. Ze neemt haar intrek in het Adlon Hotel en ontmoet daar Bernie Günther. Deze oud-politieman is vanwege zijn kritische opstelling tegenover de nazi's ontslagen en gaat nu zeer tegen zijn zin als hoteldetective door het leven. Als Noreen hem zegt dat zij gekomen is om te schrijven over de vele voorbeelden van raciale discriminatie, 'de borden in de parken en op winkels, de pogroms', is Günthers lakonieke antwoord: ,,Is dat echt erger dan wat bij u gebeurt: de borden, de lynchpartijen?''

Desondanks raakt hij toch betrokken bij de missie van de journaliste, vooral als hij hevig verliefd op haar wordt. Daarom besluit hij de moord op een onbekende joodse man te onderzoeken, hoewel een dode jood in het vooroorlogse nazi-Duitsland alleen maar als een meevaller beschouwd wordt en geen onderzoek waard is.

De man is uit de rivier de Spree opgevist, maar blijkt zout water in zijn longen te hebben. En dan is er nog een vreemd sterfgeval in het hotel, en een onuitstaanbare Amerikaan die zich met vieze zaakjes bezighoudt. Kerr voegt al die losse elementen samen tot een razend spannend verhaal waarin de onderlinge verbanden slechts beetje bij beetje duidelijk beginnen te worden.

De kracht van Kerr is - naast het feit dat de historische feiten in zijn boeken tot in detail kloppen en dat hij zijn verhaal in het juiste tempo en met de nodige verrassingen afwikkelt - het eigenzinnige karakter van Bernie Günther. Met onderkoeld cynisme levert deze vlijmscherp commentaar op de wereld om hen heen, in dit geval vooral op nazi's. Als Noreen hem op zeker moment vraagt: ,,Is 't nodig om overal een grap van te maken?'', luidt zijn antwoord: ,,Alleen van de dingen die niet grappig zijn. En dat geldt tegenwoordig helaas voor bijna alles.''

Kerr doorspekt zijn verhaal met fraaie metaforen en woordgrappen. En dat is waar de Nederlandse vertaling zo nu en dan tekortschiet. Vertaler Van der Ploeg gaat herhaaldelijk de mist in. Het is het enige minpuntje aan een verder vlekkeloze thriller.

Philip Kerr - Als de doden niet herrijzen. Vertaling: Herman van der Ploeg. Uitgeverij De Boekerij, 400 pag.

(Bron: Noordhollands Dagblad)

20 januari 2010

Plotse plotwendingen (nieuws, 2010)

SCHRIJVER ZOEKT IDEE

De Vlaamse misdaadauteur Bart Debbaut heeft wel een plot voor zijn nieuwe thriller, maar verse ideeën zijn van harte welkom. Daarom doet hij op zijn website een oproep aan eenieder hem met verrassende verhaallijnen, hardboiled hersenspinsels en plotse plotwendingen te bestoken.

Op zijn site geeft Debbaut al de proloog weer van zijn derde, nog titelloze thriller rond het speurdersduo Leussens & Van Cattendyck gezet. Het gaat om iemand die zich op een bruiloftsfeest bevindt, waar iets opmerkelijks gebeurt. En dat opmerkelijke, dat mogen de bezoekers van Debbauts site invullen.

Debbaut belooft de beste ideeën in de thriller te zullen verwerken. De bedenker van het mooiste voorstel speelt tevens een hoofdrol in het boek. Op 15 februari om 23.59 uur sluit de wedstrijd.

Bart Debbaut (1971) bedenkt iedere keer iets nieuws om zijn boeken onder de aandacht te brengen. Voor de presentatie van zijn tweede thriller 'Tralies', wist hij vorig jaar de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken en thans premier van België, Yves Leterme, te strikken.

De auteur is werkzaam in het bankwezen. Daarnaast schrijft hij al een decennium verhalen voor diverse tijdschriften, waaronder Humo en Bizz Magazine. In 2003 publiceerde hij samen met Louis Verbruggen en Jan Ceuleers het managementboek 'Hoe word ik een winnaar en hoe blijf ik het'. Zijn debuut 'Scherven' verscheen in 2008.

19 januari 2010

Grootmeester (nieuws, 2010)

SCHRIJVER ROBERT B. PARKER OVERLEDEN

De Amerikaanse schrijver Robert B. Parker is overleden. Volgens een e-mail die werd verzonden door een vertegenwoordiger van zijn Britse uitgever Quercus stierf de auteur 'zittend aan zijn bureau' in zijn woning in Cambridge, Massachusetts. De auteur is 77 jaar geworden.

Het nieuws van Parkers overlijden is bevestigd door Parkers Amerikaanse uitgever Putnam. Parkers literaire agent Helen Brant verklaarde dat de schrijver met zijn vrouw Joan had ontbeten, waarna zij ging joggen. Toen ze een uur later thuiskwam vond ze haar man dood aan het bureau. Thrillerschrijver Joseph Finder, die met een van Parkers zonen heeft gebeld, twitterde 'in shock' te zijn. ,,Maar hij is gestorven in het harnas.''

Robert B. Parker was getrouwd en had twee zonen, David (choreograaf) en Daniel (acteur). Er zullen dit jaar nog enkele thrillers van Parkers hand verschijnen, waaronder 'Split Image' (in februari) en 'Blue-Eyed Devil' (in mei).

Parker is beroemd geworden met zijn 'Spenser'-detectiveserie, waarmee hij het hardboiled thrillergenre begin jaren zeventig weer nieuw leven inblies. De privédetective uit Boston speelde in zo'n veertig misdaadromans van Parker de hoofdrol. Voor de Amerikaanse televisie werd een serie van Parkers detectives gemaakt: 'Spenser: For Hire'.

Parker gold lange tijd als de nestor van de Amerikaanse misdaadschrijvers. Zijn Spenser-reeks leverde hem een grote schare trouwe fans en veel goede kritieken op. Een recensent van de New York Times Book Review bestempelde de Spenser-avonturen als een van de grote series in de geschiedenis van de Amerikaanse misdaadliteratuur.

Parker, een uitgesproken bewonderaar van Raymond Chandler, werd op 17 september 1932 geboren in Springfield, Massachusetts. Hij ging in dienst en werd uitgezonden naar Korea. Daarna studeerde hij af in Engels aan Boston University. Hij trouwde in 1956 met Joan met wie hij later Pearl Productions oprichtte, een onafhankelijke filmmaatschappij, vernoemd naar hun hond Pearl.

In 1971 begon Parker met het schrijven van zijn Spenser-reeks, terwijl hij nog les gaf aan de Northeastern University in Boston. Hij won twee Edgar Awards. In 2002 werd hij door het genootschap Mystery Writers of America uitgeroepen tot Grand Master, een titel die eerder was toebedacht aan onder anderen Alfred Hitchcock en Ellery Queen.

Nevermore? (nieuws, 2010)

POE'S BEZOEKER LAAT VERSTEK GAAN

Is er nu een traditie verloren gegaan? De mysterieuze bezoeker die al decennialang voor zonsopgang rozen en cognac achterlaat bij het graf van schrijver Edgar Allan Poe, heeft het deze week laten afweten. De bezoeker kwam altijd opdagen op de geboortedag van de auteur. Maar dinsdag, op de dag dat Poe 201 jaar geleden werd geboren, was de vreemdeling niet te zien op het kerkhof van Baltimore, waar Poe begraven ligt.

Jeff Jerome, de curator van het Poe House and Museum in Baltimore, en enkele tientallen anderen wachtten de afgelopen nacht in een aula op de begraafplaats tevergeefs op de geheimzinnige rozenlegger. Sinds 1949 liet hij jaarlijks rozen en cognac achter en die traditie is nooit eerder verbroken, aldus Jerome.

,,Ik ben zeer teleurgesteld, ik kan er wel om huilen'', aldus de 29-jarige Cynthia Pelayo. ,,Ik ben vanuit Chicago hier naartoe gevlogen om hem te zien. Het is triest. Ik hoop dat het goed met hem gaat.''

Pelayo en andere Poe-fans brachten de nacht door met het voor lezen uit het werk van de grondlegger van de detectiveroman. Zo droegen ze voor uit het gedicht 'The Raven', met zijn onheilspellende herhaling van het woord 'nevermore'.

Vorig jaar werd de tweehonderdste geboortedag van Edgar Allan Poe gevierd. Misschien was dat voor de mysterieuze bezoeker wel de aanleiding om met zijn jaarlijkse bezoek te eindigen, aldus Jerome. De curator wil de nachtwake op Poe's geboortedag nog zeker de komende drie jaar herhalen voor het geval de vreemdeling nog eens komt opdagen. ,,Dus voor mij is het nog niet voorbij.''

Wordt verwacht 167 (nieuws, 2010)

EEN STOETHASPELENDE INSPECTEUR

Toen uitgeverij Signatuur in 2007 het debuut van de Spaanse schrijver Pablo Tusset, 'Het beste wat een croissant kan overkomen', uitbracht, had de auteur al een tweede roman afgerond. Die is nu net uit in een Nederlandse vertaling onder de titel 'In de naam van het varken'.

Kort voor zijn pensionering wordt hoofdcommissaris Pujol ontboden in een afgelegen bergdorp, waar het lijk van een vrouw is gevonden. Het is een raadselachtig geval, want elke aanwijzing om de identiteit van het slachtoffer of de mogelijke dader te kunnen vaststellen, ontbreekt. Uit de mond van de vrouw steekt een briefje, waarop in hoofdletters staat geschreven: IN DE NAAM VAN HET VARKEN.

Volgens de uitgever vertelt Tusset een verhaal, 'waarin zowel Pedro Almodóvar als Bret Easton Ellis de hand in gehad lijken te hebben'. De scènes met de bijna gepensioneerde hoofdcommissaris Pujol en zijn vrouw zijn, zo belooft Signatuur, 'van een ontroerende onhandigheid', maar waar T., de protegé van Pujol en aanvankelijk een charmant figuur, ten tonele verschijnt, beginnen de zaken al vlot uit de hand te lopen. Naast deze beide hoofdpersonen, maakt een gezelschap van divers pluimage zijn entree in 'In de naam van het varken'. De auteur portretteert zowel een stoethaspelende inspecteur die worstelt met het bestaan als een psychopaat die koelbloedig over lijken gaat.

Pablo Tusset werd in 1965 geboren in Barcelona. Hij brak in één keer door met zijn debuutroman Het beste wat een croissant kan overkomen en werd subiet tot cultauteur gebombardeerd. Zijn boek stond jarenlang op de Spaanse bestsellerlijsten en is ook verfilmd. In 2009 verscheen zijn derde roman 'Sakamura, Corrales y los muertes rientes'.

18 januari 2010

Wordt verwacht 166 (nieuws, 2010)

ZOEKTOCHT NAAR EIGEN GRAF

'De eerste Nederlandse auteur bij Luitingh sinds jaren', meldt de uitgeverij tamelijk opgewekt in haar voorjaarsbrochure over 'Vuurgeest' van Jack Lance. Die juichkreet doet vermoeden dat Luitingh de afgelopen jaren alleen maar oog heeft gehad voor buitenlandse bestsellerauteurs als Stephen King, Lee Child en Dan Brown en niet de moeite heeft genomen om te onderzoeken of er onder Nederlandse thrillerauteurs ook enige kwaliteit schuilgaat. En dat er van dat laatste sprake is, moge zo langzamerhand duidelijk zijn.

Maar goed, Jack Lance dus. Geen 'Nederlands' klinkende naam en dat is het ook niet. Jack Lance is het pseudoniem van Ron Puyn, die al verschillende romans en verhalenbundels op zijn naam heeft staan. Zijn thriller 'Vuurgeest' verscheen in 2005 al bij uitgeverij Suspense Publishing. In april 2010 brengt Luitingh dit boek opnieuw op de markt, overigens in een spuuglelijk jasje.

'Vuurgeest' heet 'een mysterieuze thriller in de traditie van Stephen King' te zijn. Hoofdpersoon is Jason Evans, een man die het altijd voor de wind is gegaan. Dan stuurt een onbekende vreemde foto's van een begraafplaats op. Achter op de polaroids is een onheilsepellende en verbijsterende boodschap geschreven: 'Jij bent dood. Je denkt dat je leeft, maar je bestaat niet....'. Al snel ontdekt Evans dat zijn leven heel anders is dan hij altijd heeft gedacht. Hij begint een wonderbaarlijke zoektocht naar zijn eigen graf.

Jack Lance (Ron Puyn) werd in 1967 geboren in het Limburgse Broekhuizenvorst. Al op jonge leeftijd raakte hij gepassioneerd door schrijven, met name verhalen met fantastische elementen hadden zijn voorkeur. Stephen King is zijn grote voorbeeld. Zijn eerste publicatie met fictie is 'De Engelensprong' uit 2001, dat drie jaar later in een herziene en uitgebreide editie verscheen als 'Nachtogen'. Na de romans 'Hellevanger' en 'Vuurgeest' is de verhalenbundel 'Scherprechter' uit 2007 Lance’ vierde boek. Onder eigen naam Ron Puyn stelde hij bovendien nog drie bundels met ongelooflijke maar ware gebeurtenissen samen, getiteld 'Wonderlijk maar Waar'.

Lance schreef eerder artikelen over onverklaarbare zaken voor de bladen Aktueel, Panorama, Margriet en Nieuwe Revu. Een van zijn verhalen, Tikken, is verfilmd.

Van Lance' boeken zijn ongeveer 100.000 exemplaren verkocht in Nederland en Vlaanderen. Vanaf dit jaar verschijnen zijn boeken ook in Duitse en Tsjechische vertaling.

Andere nieuwe titels:

Daniel Suarez - 'Ctrl Alt Delete' (mei 2010). De daemon, het moorddadige computerprogramma uit het eerste boek van Suarez, heeft de wereld veroverd en is hard op weg de menselijke beschaving te verwoesten. Voormalig rechercheur Pete Sebeck is de sterkste tegenkracht van de daemon en de leider van de revolte.
Meg Gardiner - 'De memory man' (mei 2010). Forensisch psychiater graaft in het onbekende verleden van overledenen. Maar wanneer haar wordt gevraaagd het verleden van een nog levende patiënt, een man die lijdt aan geheugenverlies, te onderzoeken, zal ze al haar expertise uit de kast moeten halen.
James Rollins - 'Het Laatste Orakel' (maart 2010). Als de volgende Boeddha, Mohammed of Jezus met bio-engineering tot leven gewekt zou kunnen worden... zou dat dan de wederopstanding betekenen of zou het een kettingreactie in gang zetten die het einde van de mensheid inluidt? Zo maar een vraag die Rollins in zijn laatste thriller stelt...
Scott Sigler - 'Besmetting' (mei 2010). Een mysterieus virus verandert gewone mensen in paranoïde moordenaars, in psychopaten geleid door een angstaanjagend, buitenaards plan.
Berntsen & Pezzulo - 'Hoog spel' (mei 2010). Voormalig CIA-agent Berntsen verhaalt over een hooggeplaatst lid van de Iraanse veiligdienst die op 4 september de Amerikaanse ambassade in Boekarest binnenwandelt. Hij beweert te weten welke Amerikaanse steden op 18 september door Iraanse raketten zullen worden getroffen. De prijs voor deze informatie: vijf miljoen dollar en het Amerikaanse staatsburgerschap.
Lee Child - '61 uur' (april 2010). Jack Reacher komt midden in een extreem koude winter een paar dagen vast te zitten in Bolton, South Dakota. Hij raakt betrokken bij de problemen van de lokale politie en biedt aan te helpen. Want hoe erg kan het nou zijn, in Bolton, South Dakota?
Angus Donald - 'Sherwood - Vogelvrij' (april 2010). Het verhaal van Robin Hood opnieuw verteld. Maar in deze versie is Hood een keiharde, bloeddorstige bendeleider met een eigen politieke agenda. Hood rooft van de rijken en geeft aan de armen, maar alleen in ruil voor hun onvoorwaardelijke loyaliteit.
Dean Koontz - 'Ademloos' (april 2010). Grady Adams woont in de bergen van Colorado. Tijdens een wandeling ziet hij een paar onwaarschijnlijk mooie dieren met een prachtige, witte vacht. Maar de boze buitenwereld houdt niet van zo iets moois...
Douglas Preston - 'Krater' (maart 2010). CIA-agent Wyman Ford wordt erop uitgestuurd om een inslagkrater van een meteoriet te onderzoeken. Al snel ontdekt hij dat het object recht door de aarde heen is geschoten, en het lijkt geen speling van de natuur...
Michael Crichton - 'Piraten' (april 2010). Voor meer informatie zie hier.

17 januari 2010

Niet geschoten nu raak (nieuws, 2010)

OPNIEUW PRIJS VOOR MARTINE KAMPHUIS

Naast psychologische thrillers schrijft Martine Kamphuis (1963) ook kinderboeken. En niet zonder succes. De afgelopen week kreeg de auteur te horen dat zij de John Flandersprijs - Averbode 2009 heeft gewonnen. Het winnende verhaal draagt als titel 'Niet geschoten is altijd mis'. Met de prijs wordt het beste nog niet uitgegeven verhaal voor kinderen in de leeftijd van tien tot dertien jaar bekroond.

Volgens Kamphuis waren er 54 andere inzendingen. Na een voorselectie door een
leescomité werd afgelopen woensdag de winnaar door een kinderjury gekozen uit acht verhalen. Tweede werd Roger Vanhoeck met 'De mijn brandt'.

De prijs bedraagt tweeduizend euro wordt eind maart uitgereikt tijdens de
jeugdboekenweek in België. Het verhaal wordt gepubliceerd in de reeks Vlaamse Filmpjes, evenals zeven andere geselecteerde verhalen.

Het is niet de eerste keer dat deze Kamphuis (in het dagelijks leven psychiater in Rotterdam) deze prijs in de wacht sleepte. Met het verhaal 'Roken is dodelijk' won zij de John Flandersprijs 2007. De prijs is vernoemd naar de Vlaamse auteur John Flanders, pseudoniem van Raymond Jean de Kremer (Gent, 1887-1964), die honderden fantastische verhalen publiceerde. Hij schreef zowel in het Nederlands als in het Frans.

Onlangs verscheen van Kamphuis' hand haar vierde thriller 'Ziek'. Dit boek, dat zich afspeelt in een psychiatrisch ziekenhuis, bleef in ieder geval niet onopgemerkt in haar beroepsomgeving. ,,Er was een relletje op de internetsite Psy.nl'', aldus de schrijfster. ,,Er waren mensen die ontzet reageerden op het feit dat een psychiater over de psychiatrie schreef. Ik probeer voor mijn volgende thriller een 100 procent veilig decor te bedenken.'' Eerder kreeg ze kritiek op het forum van de website Crimezone omdat ze die thrillersite had gebruikt in haar derde thriller 'Kift'.

15 januari 2010

Toch een prijs? (nieuws, 2010)

FINALEPLAATS VOOR BEKAKTE HAPPERS

Met haar eerste twee boeken, 'Terug naar de kust' en 'De eetclub', werd Saskia Noort (1967) genomineerd voor de Gouden Strop. Haar derde thriller, 'Nieuwe buren', weigerde ze in te zenden omdat ze zeker wist dat ze met de jury van de editie 2007 geen eerlijke kans zou makan. Ook haar vierde thriller wilde ze niet laten meedoen, maar na positieve recensies van 'De verbouwing' wist uitgeverij Anthos haar toch over te halen. Net te laat, de inzendingstermijn was gesloten.

En zo blijft de bestverkopende Nederlandse thrillerschrijfster (anderhalf miljoen exemplaren, aldus haar website) tot op heden zonder literaire onderscheiding. Eerder werd ze te 'licht' bevonden voor de Impac Dublin Award en de NS Publieksprijs. Maar wellicht komt daar binnenkort verandering in. De Franse vertaling van 'De eetclub', getiteld 'Petits meurtres entre voisins', is namelijk genomineerd voor de categorie 'Polars européens' van de 'Prix sncf du Polar'. Deze grootste Franse publieksprijs is vergelijkbaar met de NS Publieksprijs.

Noort is een van de drie finalisten in de categorie 'Polars européens'. De twee andere genomineerden zijn de Zweedse Helene Tursten met 'Un torse dans les rochers' en haar Britse collega Sharon Bolton met 'Sacrifice'. Op dinsdag 2 februari wordt de winnaar bekendgemaakt in Parijs. Saskia Noort zal daarbij aanwezig zijn.

De eetclub, een thriller over list en bedrog, lust en overspel, wantrouwen en afgunst onder vijf 'bevriende' yuppenstellen, is inmiddels in vijftien landen verschenen. De verfilming van het boek is in voorbereiding. Klik hier voor een interview over 'De eetclub'.

Joseph Finder - Fraude (2010)


'Fraude' belooft niet veel goeds


(Door Arno Ruitenbeek)

En ik had hem zo hoog zitten, die Joseph Finder. Flikt-ie wat zoveel minder begaafde auteurs en regelrechte broddelaars doen: een door incestueuze verhoudingen ongeloofwaardig geworden verhaal vertellen. Fraude? Was het maar waar.

Een in kwaliteit sterk opklimmend rijtje thrillers waarin het internationale bedrijfsleven tegen het licht wordt gehouden, zodat uiteindelijk duidelijk wordt dat de slachtoffers van gekonkel en geregel, kortom van alledaagse politiek, tenslotte de sterksten zijn. Want zij hebben hebben wat de machtigen, de heersers, de beslissers, niet alleen in Finders boeken, ontberen: liefde voor een ander. Geluk dat niet in euro's of dollars wordt uitgedrukt. Lees Paranoia of Bedrijfsongevalen veel zal u duidelijk worden.

De schrijver uit Boston vond het tijd worden voor een serie met in de hoofdrol Nick Heller. Ik maal er niet om dat hij die voor- en achternaam vaker heeft gebruikt, zij het voor afzonderlijke personages. Ze bekken blijkbaar lekker. Maar waarom laat hij Nick Heller onderzoek instellen naar de verdwijning van zijn broer? Waarom moet dat neefje erbij worden gesleept? Een vader, een meesteroplichter die terecht, maar niet geheel werkeloos achter tralies zit.

Ideeën genoeg, lezen we. De roof van een vliegtuig vol papiergeld. Bedrijven en overheid verwikkeld in een schimmig spel over beveiliging en de betaling daarvan (verwezen wordt naar de Blackwater-affaire). Witwasserij. Hartstikke goed, kun je mee scoren. Nee, zegt Finder, we stoppen d'r wat familieleed in, plengen hier en daar een traan, glijden gezellig uit over goedkope emoties en kassa.

Joseph Finder - Fraude. Vertaling: Hugo Kuipers. Uitgeverij Luitingh, 336 pag.

14 januari 2010

Geen kunstje (nieuws, 2010)

DE MAN ALS UITDAGING

Thrillerschrijfster Loes den Hollander kan niet tegen nagelbijtend spannende verhalen. ,,Af en toe loop ik gewoon bij mijn eigen verhaal weg als het te spannend wordt'', zegt ze in een interview met het Helders Weekblad. ,,Dan moet ik het even laten voor wat het is om later er weer in op te gaan.''

Deze week kwam Den Hollanders zevende thriller 'Wisselgeld' binnen op de negende plaats van de Bestseller 60. Het verhaal gaat over het echtpaar Lenie en Michael, wiens huwelijk na de moord op hun dochter op scherp komt te staan. De thriller wordt verteld uit zowel het vrouwelijk als mannelijk perspectief. ,,Dat was de grootste uitdaging van dit verhaal, de man'', aldus de schrijfster. ,,Daarvoor heb ik veel moeten checken bij mannen, vooral om te kijken hoe ze op een situatie zouden reageren.''

'Wisselgeld' is de zevende thriller van parttime trouwambtenaar Den Hollander. Ook heeft ze twee verhalenbundels op haar naam staan. In oktober van dit jaar verschijnt haar tiende titel. ,,Mijn eerste roman'', aldus de inwoonster van Wieringerwaard. ,,Sommige auteurs doen iedere keer hetzelfde kunstje. Dat kan ik niet. Mijn boeken moeten geen kunstje worden. Ik moet iedere keer een uitdaging vinden in mijn verhaal, wil schrijven zoals ik zelf wil lezen.''

In radiocommercials wordt 'Wisselgeld' niet met name genoemd. Nee, 'de nieuwe Loes den Hollander ligt in de winkel'. ,,Ik heb nog aan mijn uitgever gevraagd of de titel niet genoemd moet worden. Maar de naamsbekendheid was volgens hem genoeg. Daar moet ik wel aan wennen. Mensen die mij tijdens het boodschappen doen aanspreken over mijn boek en je dus herkennen.''

(Bron: Helders Weekblad)

13 januari 2010

Met de mond vol tanden (nieuws, 2010)

OEUVREPRIJS VOOR VAL MCDERMID

De Crime Writers Association (CWA) heeft deze week de prestigieuze Cartier Diamond Dagger toegekend aan de Schotse misdaadschrijfster Val McDermid voor haar hele oeuvre. Met de prestigieuze onderscheiding wil dit genootschap van thrillerschrijvers de betekenis van McDermid voor het misdaadgenre onderstrepen. McDermid werd in oktober vorig jaar opgenomen in de Hall of Fame van misdaadauteurs.

McDermid was in een reactie uiteraard verheugd over de bekroningen, maar zei ook dat het haar met de mond vol tanden deed staan. ,,Het is geweldig om in een zeer selecte groep van thrillerschrijvers te worden opgenomen. En dan ook nog de Diamond Dagger te krijgen, is een onderscheiding waar iedere auteur van droomt.'' Ze verzekerde haar lezers niet op haar lauweren te gaan rusten. ,,Er zijn nog zat bergen voor mij om te beklimmen.'' De schrijfster zei verder dat ze zichzelf beschouwde als 'een jonge Turk' die het moeilijk vond om de onderscheiding niet te beschouwen als een poging om haar in het schrijversestablishment vast te zetten. ,,Ik moet de prijs maar zien als iets dat ik moet trotseren en tegelijkertijd omarmen.''

CWA-voorzitter Margaret Murphy zei: ,,Val McDermid is een waardige winnaar. Miljoenen lezers bewonderen haar werk alsmede de tv-verfilmingen die van haar boeken worden gemaakt.'' Op 18 februari komt McDermids nieuwste thriller, Fever of the Bone, op de markt.

(Bron: The Guardian, Bookseller.com. Klik hier voor een interview met Val McDermid.)

12 januari 2010

Wordt verwacht 165 (nieuws, 2010)

IJZEREN GREEP VAN GEHEIMZINNIGE BENDE

De voorjaarsbrochure van uitgeverij Lebowski staat bol van de misdaad. 'Crime' al dan niet 'true' uit Italië (natuurlijk), Moskou, Tokyo, Glasgow, Parijs en Mokum.

De cover van 'De bende van Magliana' van Giancarlo de Cataldo toont een foto van de Italiaanse politicus Aldo Moro, die in 1978 werd vermoord. De fataal afgelopen ontvoering van de oud-premier staat dan ook centraal in deze literaire thriller die in maart 2010 verschijnt.

Tussen 1975 en het begin van de jaren negentig hield een geheimzinnige bende Rome in een ijzeren greep. De bende van Magliana ontstond op een cruciaal moment in de Italiaanse geschiedenis: de Rode Brigades kidnapten in 1978 de politicus Aldo Moro, de Russen vielen in 1979 Afghanistan binnen en een neofascistische groepering pleegde in 1980 een bloedige bomaanslag op het treinstation van Bologna, waarbij meer dan honderd doden vielen.

De bende van Magliana kende tientallen leden, en onderhield banden met de maffia, neofascistische terroristen, afdelingen van de geheime dienst en diverse mysterieuze organisaties. Ze handelde in drugs en wapens, voerde liquidaties uit en verwierf grote rijkdom. Ook onderhield ze contacten op regeringsniveau: zo werd de bende gevraagd uit te zoeken wat de verblijfplaats van de ontvoerde Moro was, maar werd de – correcte – informatie door bepaalde politici genegeerd. Wel werd de bende gevraagd een journalist te liquideren die een dossier over Moro's detentie had samengesteld.

Schrijver Giancarlo De Cataldo (Taranto, 1956) woont sinds 1973 in Rome, waar hij rechter is bij het Hof van Assisen. 'De bende van Magliana' is trouwens al eerder in Nederland verschenen. Dat was in 2005 bij uitgeverij Vassallucci.

Andere nieuwe titels:

Charlotte Carter - 'Rhode Island Red', 'Coq au vin', 'Drumsticks' (mei 2010). Heruitgaven van drie in de jaren negentig verschenen detectives. Heldin is jazzsaxofoniste Nanette Hayes: Afro-Amerikaans, een Grace Jones-lookalike, bijdehand en niet op haar mondje gevallen.
Simon de Waal - 'De vijf families' (augustus 2010). Voor meer informatie zie hier.
Christiaan Alberdingk Thijm - 'De zaak' (april 2010). Voor meer informatie zie hier.
Roberto Scarpinato & Saverio Lodato - 'De terugkeer van de heerser' (april 2010). Portret van antimaffiamagistraat Roberto Scarpinato, die al twintig jaar aan het hof van Palermo, het epicentrum van de misdaad in Italië, werkt.
Gerlof Leistra (red.) - 'Standplaats: De wereld' (mei 2010). De internationale onderwereld in kaart gebracht. Een reis langs de 'criminal capitals of the world'.
Reg McKay - 'De laatste godfather' (augustus 2010). Portret van de Londense gangster, die zich van uitsmijter en lijfwacht van de grote jongens in de onderwereld ontwikkelt tot Godfather. Hij geldt bovendien als de 'uitvinder' van de 'loden schoenen'.
Jake Adelstein - 'Tokyo vice' (mei 2010). Amerikaanse verslaggever Jake Adelstein brengt de onderkant van de Japanse maatschappij in beeld, een onderkant waar afpersing, moord, mensenhandel en corruptie net zo gemeengoed zijn als sushi en sake.
Baantjer & De Waal - 'Een lijk in de kast' (april 2010). Zie voor meer informatie hier.

11 januari 2010

Gokpaleis met veel marmer (nieuws, 2010)

THRILLERAUTEURS SCHRIJVEN HOORSPEL 'DE MOKER'

Thrillerauteurs René Appel, Henk Apotheker en Gerben Hellinga en scenarioschrijver Paul Jan Nelissen (o.a. 'Van God los' en 'Oorlogswinter') hebben voor de NPS het radiohoorspel 'De Moker geschreven'. Het is een radiodrama in zeventig afleveringen van elk circa vijftien minuten. De uitzendingen op Radio 1, waarvan de eerste op maandag 18 januari is, zijn overigens niet voor ochtendmensen: ze beginnen om 00.45 uur en duren tot 01.00 uur.

'De Moker' speelt zich af in het Amsterdam van de jaren zeventig. Harrie 'de Moker' Pruis (Jack Wouterse) regeert op de Wallen. Hij verhuurt ramen, is eigenaar van de klasse-striptent Pigalle, opent de eerste peepshow en droomt van een nieuw gokpaleis met veel marmer, gouden kranen en erotisch topamusement. Zijn vrouw Greet (Nelly Frijda) drijft het volkscafé Het Uitzicht. Maar de Rotterdammer Aad Bosman (Martin van Waardenberg), eigenaar van een boksschool en illegale pokertent, zaagt aan het imperium van Harrie Pruis. Bosman ziet een nieuwe markt: drugs.

'De Moker' is bedacht en geschreven naar een idee van radiomaker Jeroen Stout. Stout en Marlies Cordia (Hoorspelfabriek) zijn ook verantwoordelijk voor de regie. In 2006 kreeg Stout de Prix Italia voor zijn docudrama 'Lee Forest, The Spirit of the Pioneer'.

'De Moker' kent een sterrencast. Naast Wouterse, Van Waardenberg en Frijda worden de overige rollen vertolkt door onder anderen Daniël Boissevain, Hadewych Minis, Cees Geel, Jenny Arean, Dick van den Toorn, René van 't Hof, Georgina Verbaan, Jaap Spijkers en Marcel Musters.

(Met dank aan Daan van 't Westeinde)

Wordt verwacht 164 (nieuws, 2010)

AARDBEVINGEN EN TYFONEN

Een eco-avontuur vol apocalyptische gothic, een moderne 'Frankenstein' die herinnert aan Stephen Kings legendarische thriller 'Carrie'. De geoefende lezer kan volgens uitgeverij Karakter al deze elementen terugvinden in de thriller 'In extase' van de Britse Liz Jensen, die in mei 2010 in de winkels ligt.

Het is tijdens een genadeloze zomer van zinderende hitte en verwoestende winden, waarin Gabrielle Fox maar één persoonlijk streven heeft: ze wil haar carrière als psychologe zo snel mogelijk weer opbouwen na een vreselijk auto-ongeluk dat haar in een rolstoel deed belanden. Maar als ze Bethany Krall als patiënte krijgt, een grimmige en fanatieke tiener met paranöïde fantasieën over rampen en vernietiging, groeit in haar de angst dat ze een verschrikkelijke fout heeft gemaakt.

Ondanks twee jaar intensieve therapie lijkt Bethany op geen enkele wijze tot rust gekomen en blijft ze onverschillig over het lot van haar eigen moeder, die ze koelbloedig om het leven heeft gebracht. En ze houdt stoïcijns vol dat de behandeling met electroshocks die ze ondergaat, haar in staat stelt natuurrampen te voorzien - iets wat Gabrielle beroepsmatig interpreteert als een waanidee.

Maar hoe beter ze de psyche van het tienermeisje leert doorgronden, hoe sterker de signalen klinken dat Bethany's voorspellingen beslist niet losstaan van werkelijke geologische en meteorologische incidenten als aardbevingen en tyfonen. En als Bethany's profetieën alarmerender worden en een vernietiging op wereldschaal lijken in te leiden, ziet Gabrielle zich gedwongen een persoonlijk offer te brengen.

Liz Jensen werd geboren in Oxfordshire uit een Engels-Marokkaanse bibliotheekmedewerkster en een Deense vioolbouwer. Ze studeerde Engels aan Oxford en was werkzaam als journalist in Hongkong en Taiwan en daarna als tv-producente voor de BBC. In 1987 verhuisde ze naar Frankrijk waar ze zich bekwaamde in beeldhouwen en haar eerste roman schreef. Jensen werd bekroond met onder meer de Guardian Fiction Award en de Orange Prize.

BALORIGHEID EN STILLE WENSEN

Hoe gevaarlijk is de wereld van de datingsites? Die vraag staat centraal in de psychologische ero-thriller 'Ana-Lyse' van Renata Makenneh die in maart 2010 zal verschijnen. De uitgever laat weten dat de publicatie van het boek vergezeld zal gaan van een 'enorme buzz-reclamecampagne op internet'. Dus als u iets ziet of voelt buzzen....

Het boek dan maar: De relatiegestoorde psychologe en controlefreak Rachel is beroemd en schatrijk geworden door een bestseller over het leven van Judith, een van haar vroegere patiënten wier man zich verhangen heeft en die nu haar beste vriendin is.

Via de barman van het stamcafé komen ze in aanraking met het fenomeen datingsites en door een combinatie van drank, balorigheid en stille wensen besluiten ze een tamelijk uitdagend profiel te plaatsen. Rachel neemt als nickname 'Ana-Lyse' en wordt zo overstelpt met reacties dat ze besluit een roman over internetdates te schrijven. Ze komt in contact met de in Noord-Siberië werkzame geoloog en amateurfotograaf Michiel. Een heftige romance volgt, waarbij Michiel enkele intieme momenten op de gevoelige plaat vastlegt.

Ook Judith heeft via internet een nieuwe liefde gevonden. Het is Eric, een zeer dominante man, van wie Rachel vermoedt dat hij Judith mishandelt. De relatie spat uit elkaar en Rachel helpt Judith om Eric het huis uit te werken. Dan begint een wreed spel van terreur en intimidatie: Rachel ontvangt hatelijke mail, begeleid door compromitterende foto's. Onthutsende gebeurtenissen sluiten haar steeds verder in en ontwrichten haar leven.

Wie op zoek gaat naar meer informatie over de auteur Renata Makenneh komt zo goed als niets tegen. Maar het gaat hier naar alle waarschijnlijkheid om Renata Oosterveen, de vriendin van schrijver José Hennekam, die bij Karakter de thriller 'De kindervriend' uitbracht. Oosterveen was één van de vijf winnaars van de verhalenwedstrijd die door Hart en Ziel, een initiatief van de Volkskrant, was uitgeschreven. Zie hier haar bijdrage.

Andere nieuwe titels:

Robert Schneider - 'De openbaring' (maart 2010). Organist Jakob Kemper ontdekt in de bekisting van het orgel van de St.-Wenzelkerk het originele manuscript van een onbekend werk van Johann Sebastian Bach. Maar hoe meer hij het manuscript bestudeert, des te vreemder incidenten zich voordoen en des te labieler hij wordt.
Kathryn Mackel - 'De draagmoeder' (mei 2010). Het echtpaar Dolan is wanhopig op zoek naar een draagmoeder die hun laatste ingevroren embryo zal kunnen dragen. Sable Lynde dient zich aan. Maar zij is een vrouw die niet alleen tracht te ontkomen aan de demonen uit haar verleden, maar ook aan een gevaarlijke schuldeiser.
Philipp Vandenberg - 'De koning van Luxor' (april 2010). Thriller rond Howard Carter, de Brit die in de vorige eeuw in Egypte het graf van Toetanchamon ontdekte.