03 januari 2022

De beste thrillers aller tijden #1 (nieuws, 2022)


De favoriet van... Willem Asman
De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. Maar in boeken weggeven zijn we niet zo bedreven, daar zijn andere websites beter in. Waar deze blog zijn volgers wel blij mee hoopt te maken, is een lijst met de allerbeste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Thrillerschrijver Willem Asman bijt het spits af.

John le Carré - Spion aan de muur


Verraderlijk, wreed en kortzichtig

(Door Willem Asman)

Tegenwoordig vertrouwen we niets en niemand meer, maar in 1963, op het hoogtepunt van de Koude Oorlog, geloofden we nog overzichtelijk in wij, de Goeden en zij, de Slechten. Als iemand nog twijfelde aan onze superioriteit, dan hadden we geheim agent 007, die al skiënd, met aan elke arm een bikinibabe, met de wrede vijand afrekende.

Volgens mij las ik The spy who came in from the cold (in het Nederlands vertaald door John M. Vermeys) als puber, en mijn wereldbeeld kantelde volledig. De spionnen van John le Carré waren geen superhelden maar mensen als jij en ik – soms beter en slimmer, maar even verraderlijk, wreed en kortzichtig als dat zo uitkwam.

Rebound schreef ik in een poging Le Carré’s schimmenwereld te evenaren, maar eerlijk gezegd liep en loop ik zijn spymaster Smiley in al mijn boeken op enig moment tegen het lijf.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Over het boek:
Spion aan de muur (1963) van John le Carré speelt zich af in Berlijn tijdens de Koude Oorlog. Het is het verhaal van Alec Leamas, een ontslagen en aan lager wal geraakte agent, moet in Oost-Duitsland een grote topspion redden die ontmaskerd dreigt te worden. Tijdens zijn verblijf wordt Leamas verliefd op Liz, een communiste. Ze beginnen een geheime relatie waarmee ze hun eigen leven op het spel zetten…

Le Carré won met het boek in 1963 een Gold Dagger van de Crime Writers’Association. Twee jaar later werd de Amerikaanse editie bekroond met Edgar Award van de Mystery Writers of America. In 2005, tijdens de vijftigste verjaardag van de Dagger Awards, werd opnieuw een – eenmalige - prijs toegekend aan het boek, de Dagger of Daggers.

Willem Asman (1959) won in 2018 de Gouden Strop voor Enter, het eerste deel van zijn Rebound-trilogie. Tot dusver schreef hij zeven thrillers. Met undercoverexpert Marcel van de Ven werkt hij aan een nieuwe thrillertrilogie.

Geen opmerkingen: