31 juli 2012

Keigo Higashino - De fatale toewijding van verdachte X (2012)

Kalverliefde, wiskunde en een fiets



(Door Hans Knegtmans)

Keigo Higashino is voorzitter van de organisatie Mystery Writers of Japan. Hij had al een lange schrijfcarrière achter de rug, toen hij in 2005 de literaire Naokiprijs kreeg toegekend voor het eerste deel van de zogenoemde Professor Galileoserie. Nu is het boek in het Nederlands vertaald als 'De fatale toewijding van verdachte X'.

De briljante geleerde Ishigami geeft les op een derderangs middelbare school. Hij vindt troost in het bedenken van wiskundige formules. En hij voelt zich een ander mens sinds hij verliefd is op buurvrouw Yasuko. Verliefd is misschien te platvloers. De auteur vergelijkt zijn gevoel met de liefde voor wiskunde: 'Alleen al de gelegenheid met sublimiteit te maken te hebben (was) voldoende voor geluk'.

Wanneer Yasuko uit zelfverdediging haar ex-man doodt, werpt Ishigami zich op als beschermer van haar en haar tienerdochter. Hij schrijft haar in detail voor wat ze bij wijze van alibi de politie op de mouw moet spelden. Wie schetst echter zijn schrik als hij ontdekt dat de politie zich laat assisteren door de natuurkundige Manabu Yukawa, bijgenaamd 'Professor Galileo'. De twee kennen elkaar nog uit hun studietijd. En jawel, als enige
ruikt Yukawa lont bij Yasuko's ingestudeerde getuigenis. Het doet hem verdriet dat zijn studievriend hier overduidelijk de hand in heeft.

Welbeschouwd is de dreigende teloorgang van de hervonden vriendschap tussen
de wetenschappers een stuk interessanter dan Ishigami's kalverliefde. Yasuko blijft een grijs muisje in de verwarrende grotemensenwereld waarin ze onware antwoorden moet geven op politievragen. Zelfs wanneer zich plotseling een andere bewonderaar aandient, kan de lezer daar niet warm of koud van worden. Verder moet men bedacht zijn op een onaangenaam hoog puzzelgehalte.

Vooral een fiets die op de plaats delict wordt gevonden, geeft aanleiding tot uitputtende speculaties van Yukawa en de politie. Dit bezwaar mag dan een kwestie van smaak zijn, serieuzer zijn de gaten in het leugenachtige scenario dat Ishigami heeft bedacht. Van een genie mag je wel iets beters verwachten. Hoe origineel het uitgangspunt ook is, bij ons zou het boek niet voor een Gouden Stropnominatie in aanmerking komen.

Keigo Higashino - De fatale toewijding van verdachte X. Vertaling: Luk Van Haute. Uitgeverij De Geus, 320 pag.

Toes & Hoeps - Het hoogste bod (2012)

Opnieuw een geslaagde Duits-Nederlandse coproductie



(Door Peter Kuijt)

Op de achterflap van de thriller 'Het hoogste bod' van het Nederlands-Duits schrijversduo Jac. Toes en Thomas Hoeps staat een foto waarop de gebolhoede auteurs schuin voor een foto van henzelf poseren. Daarboven staat de tekst 'Ceci ne sont pas les Hoeps & Toes', vrij naar 'Ceci n'est pas une pipe', de regel bij 'La Trahison des Images', het bekendste werk van René Magritte. De Belgische schilder wilde de toeschouwer herinneren aan het feit dat het hier gaat om een schilderij, en niet om een echte pijp. Het rokersattribuut is zogezegd eigenlijk een idee en heeft zijn oorsprong in de geest.

De foto van het auteursduo geeft stof tot nadenken: gaat het hier om een échte 'Toes & Hoeps' of juist niet? Of wilden de twee eigenlijk gewoon aantonen dat ze niet van gisteren zijn, hun kunstklassiekers kennen en wilden ze de lezer erop attenderen dat het hier niet om een simpel thrillertje gaat, maar om een geraffineerde misdaadroman?

In dit laatste deel van de trilogie rond de Duitse kunstrestaurateur Robert Patati en de Nederlandse ex-politievrouw Micky Spijker speelt Magritte sowieso een voorname rol. Op een veiling in Keulen brengt een onbekende het hoogste bod - enkele tientallen miljoenen - uit op het doek 'Sheherazade' van de Belgische meester. Patati krijgt de taak om het transport van het werk naar de nieuwe eigenaar in Maastricht te begeleiden. Onderweg gaat het op catastrofale wijze mis. Overvallers kapen de bestelwagen met het schilderij en Patati kan ze in zijn geleende Renault 5 slechts met moeite volgen. Het levert een spectaculaire achtervolging op in en rond de Limburgse hoofdstad, met een treinramp als apotheose.

Micky Spijker komt in beeld als zij de brand moet onderzoeken die het laboratorium van een bedrijf dat protheses maakt, in de as heeft gelegd. Daarbij is een dode gevallen. Bovendien was het een van de eigenaars van het bedrijf die de record-Magritte te koop heeft aangeboden. Spijker moet nagaan of de roof van het doek iets met de brand in het bedrijf heeft te maken en loopt zodoende haar ex Patati weer tegen het lijf.

Hun ontmoetingen zijn overigens niet eens de meest memorabele in 'Het hoogste bod'. Toes & Hoeps verhogen de leesvreugde met de introductie van een wellustige en heerszuchtige vrouwelijke restaurateur, de doortastende Duitse rechercheur Katja Hellriegel en twee beveiligingsbeambten, die liever schlagerzangers zouden zijn en zich Freddy en Heino laten noemen.

Talloos zijn de lijntjes die in 'Het hoogste bod' zijn verweven. Het boek vraagt dan ook de volle aandacht van de lezer. Maar in ruil daarvoor krijgt hij een geraffineerde thriller voorgeschoteld, vol humor, smakelijke dialogen, een doordacht plot waarin uiteraard hogere belangen zijn gemoeid, een flinke dosis actie en een knetterende finale in een Maastrichtse boekenkerk.

'Het hoogste bod' is na 'Kunst zonder genade' en 'Het leugenarchief' opnieuw een geslaagde coproductie van Toes & Hoeps. Het is te hopen dat de twee hun samenwerking zullen voortzetten.

Toes & Hoeps - Het hoogste bod. Uitgeverij De Geus, 347 pag.

Focus (nieuws, 2012)

MAAND VAN HET SPANNENDE BOEK MOGELIJK INGEKORT

De Maand van het Spannende Boek wordt mogelijk ingekort. Dat zegt adjunct-directeur Gijs Schunselaar in Boekblad. De reacties van de boekhandels op de afgelopen actiemaand waren overwegend positief. ,,Maar het blijft lastig om een maand lang campagne te voeren. De focus ligt op de eerste twee weken, daarna kalft het wat af.'' Schunselaar sluit daarom niet uit dat de Maand ingekort wordt, net als bij de Boekenweek gebeurt. ,,Maand van het Spannende Boek klinkt zo lekker, het is een begrip geworden. Maar we moeten ons wel de vrijheid gunnen om na te denken of dit de juiste vorm is.''

Overigens zorgde Juni - Maand van het Spannende Boek wederom voor een omzetpiek in de boekhandel. Volgens Schunselaar heeft de actiemaand qua effect nog lang niet aan belang ingeboet. ,,De piek was wel wat minder groot dan vorig jaar, over de gehele markt genomen daalde de omzet van spannende boeken in juni met 12,7 procent.'' Voor winkels die deelnamen aan de maand van het spannende boek is de gemiddelde daling in omzet van spannende boeken minder sterk: min 8,3 procent.

De oorzaak van de min vergeleken met 2011 zit niet eens zozeer in de afkalvende markt, maar doordat de Maand in 2011 heel erg succesvol was. De omzet bij de deelnemende boekhandels steeg dat jaar met 6,6 procent, in afzet was er sprake van een stijging van 6,2 procent. ,,Je ziet vaker bij vergelijkingen met succesvolle eerdere jaren dat je bijna niet anders kunt dan een min scoren.''

Daarnaast scoorden niet-thrillers als 'Gijp' en 'Vijftig tinten grijs' heel goed in juni, wat nadelige effecten kan hebben gehad op de spannende boeken, zegt Schunselaar.

Over 'De Ooggetuige', het actieboek geschreven door Simone van der Vlugt, kreeg de CPNB ook goede reacties uit het vak. Of boekhandels ook alle 693.000 exemplaren kwijt, zijn weet Schunselaar niet, maar hij verwacht grotendeels van wel. Van de e-boekversie zijn 14.000 exemplaren gedownload. ,,Dat is 2 procent van de papieren oplage, dat lijkt me een normaal percentage.''

De Thrillerglossy die de CPNB maakte voor de bibliotheken kreeg volgens Schunselaar ook veel positieve reacties. ,,Er zijn 69.000 exemplaren van gedrukt, dat is meer dan ze van het Boekenweek Magazine bestellen.'' Bibliotheken konden de Thrillerglossy gratis weggeven aan hun leden.

(Bron: Boekblad)

30 juli 2012

Wordt verwacht 309 (nieuws, 2012)

FINLAND-THRILLER VAN AMERIKAANSE EX-BARMAN

Je kon er op wachten: het succes van thrillerauteurs uit Zweden, Denemarken, Finland en Noorwegen lokt steeds meer schrijvers die niet uit het Hoge Noorden komen om het ook eens 'op z'n Scandinavisch' te proberen. Zo opereert de van oorsprong Duitse Jan Costin Wagner al enkele jaren niet onverdienstelijk vanuit Finland. En de Britse journalist Quentin Bates, die jarenlang in IJsland heeft gewoond, laat zijn thrillers zich afspelen op dit koude geisereiland.

Bij uitgeverij Karakter verschijnt in december 2012 'Engelen van sneeuw', het debuut van de in Finland woonachtige Amerikaan James Thompson (47). Volgens de uitgever uitermate geschikt voor de lezers van Arnaldur Indridason en Jussi Adler-Olsen. 'Engelen van sneeuw' is de eerste in een serie rond inspecteur Vaara.

Kaamos: de periode vlak voor Kerst, de meest sombere tijd van het jaar in Lapland. De niet-aflatende duisternis en extreme kou boven de Noordpool zorgen ervoor dat iedereen langzaam buiten zichzelf raakt... misschien wel net genoet om een moord te plegen.

Sufia Elmi, een Finse tv-persoonlijkheid van Somalische afkomst, wordt dood gevonden in een besneeuwd veld. Haar lichaam is op gruwelijke wijze verminkt en er staat een racistische spreuk in haar borst gekerfd. Aan het hoofd van het onderzoek staat Kari Vaara, hoofdinspecteur van het plaatselijke politiekorps. Vaara, eens een gelauwerd agent in de grote stad, heeft zich teruggetrokken in zijn geboortedorp om oude wonden te laten helen.

Vaara moet deze explosieve zaak zo snel mogelijk zien op te lossen, voordat er een schokgolf door Finland zal trekken, een land dat bang is om zijn eigen xenofobie onder ogen te zien. En alsof dat nog niet genoeg is, wordt Vaara zelf geplaagd door zijn heftige jeugd en zijn mislukte eerste huwelijk. Hij vermoedt dat de rijke man voor wie zijn ex hem heeft verlaten, de moord heeft gepleegd.

James Thompson, geboren en getogen in de Amerikaanse staat Kentucky, woont al ruim tien jaar in Finland. Voordat hij zich fulltime op het schrijven stortte, heeft hij Fins gestudeerd en werkte hij als barman, fotograaf, handelaar in zeldzame munten en militair.

Thompsons debuut werd genomineerd voor de Edgar, Anthony en Strand Critics award. De schrijver, getrouwd met een Finse vrouw, bespreekt boeken voor The New York Journal of Books.

Andere nieuwe titels:

Wouter van Mastricht - 'Het scherp van Ambon' (oktober 2012). Historische thriller, die zich afspeelt in de Gouden Eeuw. Evan Sharpe, rechterhand van de Rotterdamse admiraal Brasser, reist naar de Oost om zijn broer te vinden. Het wordt een tocht vol verschrikkingen.
Loes den Hollander - 'Bodemloos' (november 2012). Nieuwe thriller van veelschrijver Den Hollander. Tjeerd en Lizzie van Loon en Mies van Meekeren hebben een sterke familieband. Dan doet Hella, hun moeder en zus, een geslaagde zelfmoordpoging. En komt er een persoon opdagen, die meent dat er het een en ander af te rekenen valt.
Leighton Gage - 'Blinde haat' (oktober 2012). Brazilië wordt binnen een paar uur opgeschrikt door drie dodelijke aanslagen. Slachtoffers zijn onder anderen de Israëlische consul en zijn gezin. Inspecteur Silva en zijn team worden op de zaak gezet.
Corine Hartman - 'De ondergang' (december 2012). Bundel met zestal verhalen, onder meer over een succesvolle architect die in zijn luxe Franse villa in afwachting is van het einde der tijden en een oud-militair die een bloedbad aanricht.
Jeffrey B. Burton - 'De Schaakman' (februari 2013). Als er in Washington een aantal moorden wordt gepleegd waarbij er een schaakstuk in de wond van het slachtoffer wordt gestoken, gaan bij de FBI de alarmbellen af. Enkele jaren daarvoor is erop precies dezelfde manier een reeks moorden gepleegd, maar de zaak van 'De Schaakman' is nooit opgelost.
Larry Bond - 'Vluchtplan' (januari 2013). Een SEAL-team moet in Iran twee dissidenten oppikken die over gevoelige informatie omtrent Teherans nuclaire programma beschikken. Onderweg naar de kust vindt er in de mini-onderzeeër die ze aan land moet brengen, een explosie plaats. De overlevenden zien zich gedwongen naar de kust te zwemmen, maar stuiten daar op de Iraanse veiligheidsdienst.

'Hier is Johnny... weer?' (nieuws, 2012)

PLANNEN VOOR PREQUEL 'THE SHINING'

Filmmaatschappij Warner Bros is bezig met een prequel op de horrorfilm 'The Shining' uit 1980 van Stanley Kubrick. Dat schrijft de Los Angeles Times.

Warner Bros heeft scenarioschrijver en producent Laeta Kalogridis, bekend van de thriller 'Shutter Island' (naar het boek van Dennis Lehane) gevraagd om te bekijken of 'The Shining' kan worden verrijkt met een prequel. Ook haar partners Bradley Fischer en James Vanderbilt werken mee.

In 'The Shining', die door vele bioscoopbezoekers als de meest angstaanjagende film aller tijden wordt beschouwd, hoopt schrijver Jack Torrance zich als beheerder van het in de winter lege hotel te concentreren op zijn boek, maar hij wordt langzaam gek.

De prequel moet zich afspelen voordat Torrance, in 'The Shining' fenomenaal gespeeld door Jack Nicholson, met zijn vrouw en hun paranormale zoontje het Overlook Hotel betrekken.

'The Shining' is gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen King. In 2009 werd bekend dat hij werkt aan een vervolg op 'The Shining', getiteld 'Dr. Sleep'. Dat boek komt volgend jaar op de markt.

(Bron: Los Angeles Times)

29 juli 2012

Als de bom valt (nieuws, 2012)

CHARLES DEN TEX: 'E-BOOK BLAAST UITGEEFVAK OP'

Het e-book legt een bom onder de samenwerking tussen schrijver en uitgever. Dat stelt thrillerauteur en drievoudig Gouden Stropwinnaar Charles den Tex in een artikel in NRC Handelsblad.

Volgens Den Tex staat de oude keten van schrijver-uitgever-voorraad/distributie-boekhandel-lezer op springen. Van elke afzonderlijke schrijver moet elke boek via een groot netwerk van boekhandels zijn weg vinden naar de lezer. ,,De uitgever bedient dat hele netwerk met pallets vol papier, onderhandelingen, presentaties, verkoop, pr, acties en edities, om ervoor te zorgen dat het boek van zijn auteur in zo veel mogelijk winkels ligt.'' De schrijver heeft de uitgever een exclusieve licentie gegeven om dat boek te exploiteren. Die licentie is volgens Den Tex het fundament van het boekenvak.

Het e-book vaagt die oude keten weg, aldus de auteur. ,,Wat overblijft is dit: schrijver-internet-lezer. Elk individu kan zijn werk uploaden en via internet verkopen aan iemand die het downloadt.'' De uitgeverij wordt dan overbodig, tenzij zij snel en drastisch hervormt, aldus Den Tex.

Mizzi van der Pluijm, directeur-uitgever van Atlas Contact, ziet het niet zo somber als Den Tex. ,,Ik denk dat het e-book ook in de toekomst het papieren boek niet gaat vervangen maar ernaast zal blijven bestaan'', schrijft ze in NRC Handelsblad. ,,Het zal hooguit een flink deel van de pocketmarkt of andere goedkope uitgeefvormen vervangen, maar het zal zeker niet het papieren boek om zeep helpen.'' Volgens haar gaat het papieren boek door de komst van zijn digitale broeder juist meer waarde krijgen en mooier worden uitgevoerd. ,,Gebonden, goed papier, prachtige omslagen, een kwaliteitsverbetering die we allemaal zullen toejuichen.'' Van der Pluijm voorziet ook dat het e-book de verkoop van het papieren boek zal stimuleren. ,,Als meer mensen gaan lezen en zich via het net bedienen, dan zullen uiteindelijk ook meer papieren boeken worden verkocht.''

(Bron: NRC Handelsblad)

Wordt verwacht 308 (nieuws, 2012)

DRIE MEISJES IN HET BOS

Uitgeverij De Kern presenteert komend najaar het thrillerdebuut van de Britse Alex Marwood, getiteld 'Tweespalt.' Het boek verschijnt op 25 september 2012

Tweespalt vertelt het verhaal van drie meisjes die in het bos gingen spelen. Twee van hen, allebei elf jaar, kwamen terug. De twee werden veroordeeld voor de moord op het jongere meisje.

Nu, 25 jaar en twee nieuwe identiteiten later, ontmoeten de twee elkaar opnieuw. Journaliste Kirsty wordt naar Whitmouth gestuurd om verslag te doen van een moordzaak. Zij interviewt Amber, een schoonmaakster op een kermis, die het lijk heeft gevonden. Kirsty en Amber hebben alles te verliezen: hun nieuwe identiteit, hun gezin, hun leven. De moordenaar én het politieonderzoek vormen een bedreiging die ze niet kunnen negeren.

Alex Marwood is het pseudoniem van een journaliste die haar sporen bij de Britse pers ruimschoots heeft verdiend. Ze woont in het zuiden van Londen en schrijft op haar Twitterpagina, dat ze veel tijd kwijt is aan onderzoek of bepaalde huishoudelijke voorwerpen ook geschikt zijn als moordwapen.

Andere nieuwe titels:

R.J. Ellory - 'Bekraste zielen' (februari 2013, De Fontein). De halfbroertjes Clarence en Elliot wonen in een weeshuis sinds hun moeder door geweld omkwam. Hun leven neemt een bizarre wending wanneer ze worden gegijzeld door de veroordeelde moordenaar en psychopaat Earl Sheridan.
Sophie Hannah - 'Verborgen gebreken' (november 2012, De Kern). Het is de onschuldige hobby van velen: op internet huizensites bezoeken en bij allerlei droomhuizen binnenkijken. Connie doet zo'n virtuele rondleiding door een huis in Oxford. Op haar scherm ziet ze een lijk op de vloer liggen.
Tania Carver - 'Insluiper' (september 2012, De Fontein). Tania Carver, pseudoniem van echtpaar Martyn & Linda Waites, schrijft over Suzanne Perry, die een afschuwelijke nachtmerrie heeft: iemand staat in haar slaapkamer en slaat haar gade, terwijl zij geen spier kan bewegen. Ze wordt wakker, opent de gordijnen en ziet op de binnenkant van het raam een foto geplakt. Daarop staat zij zelf afgebeeld, slapend, met het shirt aan dat ze nú draagt.
Ryan David Jahn - 'Zelfkant' (oktober 2012, De Fontein). Wanneer einzelgänger Simon Johnson wordt overvallen in zijn flat, vecht hij terug. Als het voorbij is, realiseert Simon zich twee dingen: zijn aanvaller is dood én de man die daar op de grond ligt lijkt sprekend op hem.
J.M. Weiss - 'De cultus van de dood' (oktober 2012, De Fontein). Als een studente dood wordt gevonden in de catacomben van een kerk, wordt rechercheur Natalia Monte op de zaak gezet. WAt is de link tussen de studente en de camorra? Ondertussen stapelt het vuilnis zich op in de straten van Napels...
Peter James - 'Perfectie' (oktober 2012, De Fontein). Nadat John en Naomi hun zoontje verloren aan een genetische ziekte, blijken ze beiden drager te zijn. De kans dat een nieuw kind de ziekte ook zal hebben is zeer groot. Dan horen ze over een arts die een methode ontwikkelde die het gendefect uitsluit. Naomi is zwanger als ze ontdekt dat er iets gruwelijk mis is met deze methode.
David Hewson - 'Dans van de doden' (oktober 2012, De Fontein). Het is carnaval in Venetië, maar Teresa Lupo is met een ander doel in de stad: haar tante Sofia is verdwenen. Dan ontmoet ze in de wijk Dorsoduro een man die het masker van de Pestdokter draagt.
Baantjer Inc. - 'Moord op de tram' (oktober 2012, De Fontein). Baantjer Inc., oftewel Ed van Eeden heeft een nieuwe moordzaak in petto voor rechercheur Hendrick Zijlstra, neef van De Cock. Een man is doodgestoken in tram 12. Op de beveiligingscamera's is niet goed te zien hoe dat in zijn werk is gegaan. Zijlstra ontdekt dat de dode man was ingeschreven bij de universiteit en een studiebeurs had, maar óók beschikte over aanzienlijke middelen waar zijn familie niets van wist.

27 juli 2012

Wordt verwacht 307 (nieuws, 2012)

DE DONKERE ENGEL VAN DE NEDERLANDSE THRILLER

Het is een fraaie geuzennaam die Sander Knol van Xander Uitgevers, het nieuwe uitgeefhuis van Judith Visser aan deze Rotterdamse schrijfster geeft: 'De donkere engel van de Nederlandse thriller'. Niet alleen vanwege haar voorkomen waarbij ze afsteekt bij haar blonde, donkerblonde, halfblonde en platinablonde vakgenotes, maar ook, aldus de uitgever, 'dankzij haar ruige bijna on-Nederlandse fantasie en directe stijl'. Ter illustratie: Deze week nog twitterde de schrijfster: 'Tref in mijn ochtendmails een prangende lezersvraag aan: of ik ook ooit misschien eens wat romantiek ga vermengen in mijn thrillers. #hahaha'

Xander Uitgevers brengt in november 2012 de nieuwe thriller van Visser, 'Zeemansbruid', op de markt. Visser schrijft daarin over Ursula Klein. Ze is leuk, blond en single. Iedere ochtend jogt ze met haar broer over de Erasmusbrug om daarna als rechercheur bij de Rotterdamse politie aan het werk te gaan.

Maar wie is de maniakale tegenspeler van Ursula die levenloze en naakte lichamen van afgedankte vrouwen in de Rotterdamse straten achterlaat? Vanaf het moment dat ook haar broer ongewild betrokken raakt bij deze aak is Ursula niet meer te stuiten en is ze gedwongen haar eigen grenzen steeds opnieuw te verleggen.

Judith Visser (1978) schreef onder meer de boeken Tegengif, Oversteken en Time-out. Van haar werk werden al meer dan honderdduizend exemplaren verkocht. (foto auteur: © Wim Barzilay)


Andere nieuwe titels:

Ed Falco - 'De Corleone's' (november 2012). Roman geschreven in opdracht van de erven Mario Puzo (De Godfather) en gebaseerd op een filmscenario van Puzo. Over de bekendste maffiafamilie aller tijden. New York, 1933. De stad is in een diepe recessie. Hoewel de misdaadfamilies floreren in deze tijd, zien ze ook een vete aankomen. Voor Vito Corleone is niets belangrijker dan de toekomst en de veiligheid van zijn familie. Vooral om zijn oudste Sonny, die in vaders voetsporen wil treden, maakt hij zich zorgen.
James Meek - 'Het hart viel binnen' (september 2012). Volgens de uitgever roman 'vol humor en verraad'. Personages: een tv-producer met ziekelijke voorliefde voor jonge meisjes, zijn zus die een geneesmiddel tegen malaria zoekt door zichzelf te besmetten, haar aanbidders: een journalist en een wetenschapper. En de man die net uit de bak komt, waar hij een kwart eeuw zat voor de moord op de vader van de producer en zijn zus.

25 juli 2012

Camilla Läckberg (interview, 2012)



Voor altijd het meisje van Fjällbacka


(Door Monique Brandt)

Onderweg naar het grachtengordelhotel waar auteur Camilla Läckberg verblijft, zien we in de stad overal grote posters met haar beeltenis. Het onder de aandacht brengen van haar tiende boek 'Engeleneiland', is wat je noemt serieus aangepakt. Promotie beschouwt de succesvolle Zweedse thrillerschrijfster - haar werk wordt in 55 talen uitgegeven - als 'part of the job': ,,Ik wil niets aan het toeval overlaten.''

Läckberg (1974), van huis uit econoom, begrijpt dat alléén een goed boek schrijven niet garant staat voor commercieel succes. Ze is dus actief op Facebook en Twitter, verschijnt regelmatig in glossy bladen en werkt als het kan mee aan tv-programma's voor een breed publiek. Zo eindigde ze als vierde in een programma à la 'Dancing with the Stars' en is ze komend najaar weer te zien in de Zweedse versie van 'Verborgen Verleden', waarin bekende personen de geschiedenis induiken, op zoek naar sporen van hun eigen afkomst. ,,Ik stierf elke week duizend doden als ik de dansvloer weer op moest voor een tango of een chachacha voor het oog van twee miljoen mensen. Enorm beangstigend, maar aan de andere kant heb ik mijn angst voor optreden voor een groot publiek wel overwonnen. En dat moet van mezelf. Schrijverschap is niet alleen meer voorbehouden aan mensen die in een afgelegen blokhut hun oeuvre bij elkaar tikken. Auteurs, zeker van mijn generatie, worden steeds vaker 'celebrities'. Wij zijn gewend in het openbaar te spreken, om te gaan met social media, ochtendshows op tv te doen, signeersessies, lezingen. Als je je publiek wilt bereiken móét je naar buiten treden.''

Haar aanpak levert niet alleen een betere boekverkoop, maar ook mooie ervaringen op, zegt ze. ,,Ik wéét dat ik zo mensen bereik die anders nooit een boek zouden hebben opgepakt. Via Twitter leren mensen me kennen, en daardoor raken ze nieuwsgierig. Het mooiste compliment dat ik ooit kreeg was van iemand die me zei: 'Ik las nóóit boeken, maar jij bracht me aan het lezen en nu kan ik niet meer stoppen!'''

Haar laatste boek 'Engeleneiland', wederom over speurder Patrik Hedström en zijn schrijvende echtgenote Erica Falck, is er trouwens ook weer zo eentje die je maar moeilijk kunt wegleggen. Het begint allemaal met een geheimzinnige brand op het eilandje Valö, waar zich een kostschool voor welgestelde kinderen bevindt. Dan blijkt dat op die plek ooit een heel gezin, op het jongste kind na, is verdwenen. ,,Ik ben als meisje vaak op dat eiland geweest, er werden kinderkampen gehouden. Dit boek begon in mijn hoofd met het beeld van dat witte huis, de grote eetzaal, een voor een paasdiner gedekte en kennelijk overhaast verlaten eettafel. Ik wist niet wie die familie was, waarom ze waren verdwenen, laat staan hoe; niets! Zo begin ik meestal, ik ken vooraf slechts wat grote lijnen, misschien drie procent van het uiteindelijk boek weet ik vooraf.''

Nazi's

Zonder al te veel te willen verklappen, de geschiedenis die wordt ontrafeld loopt van een engelenmaakster, verantwoordelijk voor tal van dode kinderen, tot vroegere en hedendaagse nazi's.

Ze rondde het manuscript af, een week voordat Anders Breivik op het Noorse eiland Utøya een slachtpartij aanrichtte. ,,Enorm angstaanjagend, dat zoiets gruwelijks gebeurde dat ook nog raakvlakken heeft met het boek dat ik net af had. Ik mailde meteen mijn uitgever, ik vond dat we een nawoord moesten toevoegen. Ik wilde lezers laten weten dat ik het boek al geschreven had voordat dit gebeurde, en dat ik me dus zeker niet had laten inspireren door zo'n gruweldaad.''

Herhaaldelijk benadrukt ze dat ze aan entertainment doet en geen politieke boodschappen uitdraagt. ,,Maar ik schrijf natuurlijk over zaken die me bezighouden, ik ben ook maar een mens. Zo was ik erg verdrietig toen de rechtse Zweden-Democraten in het parlement werden gekozen, in mijn ogen een soort opgefriste nazi's. Deze partij zegt simpelweg: 'Alles wat fout gaat is de schuld van buitenlanders. Als we zorgen dat ze ophoepelen wordt jullie leven vanzelf beter.' Dat is natuurlijk onzin. En het beangstigt me dat mensen de keuze maken om in die nonsens te geloven. Dat hield me allemaal zo bezig dat het thema uiteindelijk een deel van mijn boek werd. Het gebeurde intuïtief, niet met de bedoeling om nu eens ferm stelling te nemen. Ik begin met het vertellen van een verhaal en mijn gezichtspunt komt naar voren als onderdeel ervan, dat gaat volkomen natuurlijk.''

Inrichting

Toen ze tijdens haar research uitvond dat nazi-kopman Hermann Göring, getrouwd geweest met een Zweedse, ooit op een feest was geweest in de buurt van Fjällbacka, het lieflijke kustplaatsje waar ze zelf werd geboren en dat het belangrijkste personage is in haar boeken, ging de verbeelding met de schrijfster aan de haal. Ze stuitte op meer van zulke wonderlijke historische feitjes.

Läckberg: ,,Göring heeft met zijn vrouw Carin zelfs een paar jaar in Zweden gewoond. Toen ze stierf in 1931 liet hij haar overbrengen naar zijn huis buiten Berlijn, dat hij omdoopte tot Carinhall en waar hij een reusachtig mausoleum liet bouwen.'' Op dit landgoed werd ook voor miljoenen aan tijdens de oorlog van joden geroofde kunst opgeslagen. Na de oorlog werd het geplunderd en verwoest. De kist van Carin verdween. Haar Zweedse familie kreeg echter in de jaren vijftig bericht dat haar stoffelijke resten werden teruggevonden. Ze werd gecremeerd en bijgezet in het familiegraf in Zweden. Maar in 1990 werd, tijdens graafwerkzaamheden op het landgoed een kist met een skelet erin gevonden. DNA-onderzoek wees uit dat het Carin moest zijn. ,,De vraag is nog steeds: wie is de vrouw die zich in het Zweedse familiegraf bevindt? Dat wonderlijke verhaal paste naadloos in mijn boek. Het drong zich zo op, dat ik er niet omheen kon.''

Weer zo'n diamanten momentje in haar schrijversbestaan. Alle auteursclichés zijn waar, wat haar betreft: de mooiste momenten zijn die waarin de personages de handel overnemen en als het ware een eigen leven gaan leiden. ,,Vaak ben ik zelf verrast door wat ik heb geschreven. Hoe kun je jezelf nou verrassen, vragen mensen me wel eens. Maar het gebeurt, bizar maar waar.''

Wat steeds hetzelfde blijft is, zo zegt ze, Fjällbacka, het kleine dorpje waar zich ondanks de lieflijke uitstraling zoveel onheil voltrekt. En dat inmiddels wereldberoemd is, want de fans komen in drommen uit binnen- en buitenland ingevlogen om een Camilla-wandeling te doen. ,,De mensen daar zijn reuze trots op al die aandacht. En al ben ik er al zo lang weg, voor de mensen ben ik nog steeds Gunnars dochter, en Ediths kleindochter. Als ik aan Fjällbacka denk als personage, zie ik haar als een eigenwijs oud dametje dat zich niets wijs laat maken. Misschien is het geheim van mijn succes wel de contrasten in mijn werk. Het is een schattig oord waar het onheil desondanks voortdurend op de loer ligt.''

Dirty details

Ook relaties tussen mensen krijgen bij haar een prominente rol. ,,Gewoon, omdat ik zelf dol ben op 'dirty details'. Zet mij op een feestje neer en binnen het uur weet ik van iedereen de ins en outs: hun scheidingen, hoeveel alimentatie ze betalen, dat ze de laatste twee jaar van hun huwelijk geen seks meer hebben gehad, wat ze denken over hun schoonmoeder; alles, alles. En dat is uiteindelijk wat iedereen wil weten, toch?''

Inmiddels is ze behalve met schrijven ook druk in een ander genre: ze is co-producer van een tv-serie die op haar boeken is gebaseerd. Ze wil betrokken zijn omdat ze niet tevreden was over een eerdere tv-serie die van haar boeken is gemaakt. De nieuwe tiendelige reeks 'Fjällbacka Murders', rond kerst in Zweden op de buis, is onderdeel van een grotere deal, inclusief twee bioscoopfilms. Het project kreeg echter een sinister tintje toen regisseur Daniel Lind Lagerlöf, onder andere bekend van de 'Beck'-verfilmingen, vorig jaar spoorloos verdween tijdens het locatiescouten in een rotsig natuurgebied. Hij is nog steeds niet terecht, de politie heeft verklaard dat hij vermoedelijk om het leven is gekomen. ,,Het was hard om zonder hem de draad weer op te moeten pakken'', zegt ze geëmotioneerd.

De vraag of de serie ook het buitenland succesvol zal zijn lijkt irrelevant in een tijd dat elke Scandinavisch boek of tv-productie lijkt aan te slaan. De auteur: ,,Het is bizar. Vroeger was het gewoon onmogelijk internationaal door te breken als Zweedse misdaadschrijver, zeker in de VS. Stieg Larsson heeft dat allemaal veranderd. Hij heeft de deur naar buiten ingetrapt, die staat nu wijd open. Amerikanen vinden alles wat uit Zweden komt opeens reuze exotisch. Dan komen ze naar je toe: de neef van de broer van mijn tante woont in Zweden. Kent u hem misschien?''

Camilla Läckberg - Engeleneiland. Vertaling: Elina van der Heijden, Wiveca Jongeneel. Uitgeverij Anthos, 384 pag. (foto auteur: © Bingo Rimér)

Hans Koppel - Ze komt nooit meer terug (2012)

Terecht gegijzeld?



(Door Hans Knegtmans)

De flaptekst van 'Ze komt nooit meer terug' belooft niet veel goeds. 'Op een dag komt Ylva niet thuis uit haar werk.' Ach jee, krijgen we dat weer.

Zullen we eens raden hoe het verder gaat? Echtgenoot ongerust, politie probeert de man te kalmeren. Als het mens niet boven water komt, verdenkt iedereen hem ervan, de verdwijning/ontvoering in scène te hebben gezet. Moest dat nou?

Gelukkig staat op diezelfde flap dat de auteur een gerenommeerd kinderboekenschrijver is, die hier zijn eerste stappen zet op het pad van de thriller. Dat geeft de burger moed, en terecht. Al in een van de eerste hoofdstukken lezen we hoe een ouder echtpaar Ylva gijzelt, en haar opsluit in een geluidsdichte villa pal naast haar echtelijke woning. Via een camera op het dak blijft ze op de hoogte van het komen en gaan van echtgenoot Mike en hun zevenjarige dochter Sanna.

Mike weet van niets en kan alleen maar speculeren of zijn vrouw een ongeluk heeft gehad of - waar hij zich eigenlijk meer zorgen over maakt - het heeft aangelegd met een andere man. Het zou de eerste keer niet zijn dat haar flirterige optreden iemands hoofd op hol bracht.

Het verhaal richt zich afwisselend op Mike en Ylva. Daardoor heeft de lezer voortdurend een kennisvoorsprong op de radeloze echtgenoot. We zien dat de ontvoerders Ylva onderwerpen aan de geijkte technieken in deze omstandigheden: sociale isolatie, dreiging of uitoefening van geweld, vernedering, beklemtonen van uitzichtloosheid.

Op de laatste pagina's blijkt waaraan Ylva haar gevangenschap verdiend heeft, althans in de ogen van de ontvoerders. De lezer mag uitmaken of hij hun visie deelt.

Volgens de uitgever zijn twee volgende delen in aantocht, bij wijze van trilogie. Als die het niveau hebben van 'Ze komt nooit meer terug', staat ons nog veel moois te wachten.

Hans Koppel - Ze komt nooit meer terug. Vertaling: Corry van Bree. Uitgeverij A.W. Bruna, 218 pag.

(Bron: Het Parool)

Wordt verwacht 306 (nieuws, 2012)

QUIQUE WIL NAAR SEVILLA

Net als bijna iedere andere uitgeverij, presenteert ook uitgeverij Q weer nieuw Scandinavisch thrillertalent. Maar daarover later meer, onder 'Andere nieuwe titels'. Nu eerst iets over wat spannends van eigen bodem, want de Nederlandstalige thriller raakt zo langzamerhand ondergesneeuwd onder het thrillergeweld uit het Hoge Noorden.

Met blijdschap geeft De Spanningsblog kennis van het feit dat er weer een nieuwe thriller van Katja Schoondergang op stapel staat. Als 'Tarantobloed', dat in april 2013 verschijnt, even doordacht en fraai is als haar debuut 'Bewezen diensten' uit 2011, dan is de thrillerlezer spekkoper.

Het is vrijdagavond op de Sprinkhaan, het tehuis waar de twaalfjarige Quique woont. Elk moment kan zijn stiefvader op de stoep staan om hem voor het weekend mee te nemen. Maar Quique wil niet naar huis, het is daar niet veilig voor hem, hij wil naar Sevilla, waar zijn echte vader woont.

Verstopt in de achterbak van de bestelauto van een bewaker, laat hij zich een nacht lang van het ene verlaten pand naar het andere rijden. Om half vijf 's ochtends stopt de auto bij een afgelegen schoolgebouw in Amsterdam-Zuidoost. Uit de gymzaal klinken geluiden van voetenwerk en flamencozang, ze lokken de jongen uit zijn schuilplaats. Quiques moeder was een getalenteerd flamencodanseres. En zijn vader is telg van een beroemde flamencofamilie in Sevilla. Althans, dat is wat zijn moeder hem vertelde vlak voordat ze door zijn stiefvader werd vermoord.

Katja Schoondergang (Velsen 1961) studeerde in 1985 af aan de beeldhouwafdeling van de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Na een paar jaar hield ze het beeldhouwen voor gezien en vertrok ze naar Madrid om aan de flamenco-academie Amor de Diós te dansen. Ze zou er jaren blijven.

Toen ze berooid terugkwam besloot ze dat het tijd werd om een beroep te kiezen waar ze ook geld mee kon verdienen. Ze werd freelance copywriter. Het gaf haar de vrijheid om zich naast haar werk ook op andere vlakken te ontwikkelen: als flamencodanseres én als scenarioschrijver. In 2005 verscheen haar eerste roman 'Het grote feest' bij uitgeverij Gianotten. In 2011 kwam ze bij Q met haar thrillerdebuut: 'Bewezen diensten'.

Andere nieuwe titels:

Elias Palm - 'Corpus Delicti' (januari 2013). Debuut van Zweedse forensisch patholoog. Diens vakgenote Ella Andersson moet een stoffelijk overschot onderzoeken, dat een vreemde connectie heeft tot Ella's upper class familie, waar ze al zo lang afstand van probeert te houden. Tijdens het onderzoek stuit Ella op een website waar een antieke klok wordt geveild, die verdacht veel lijkt op de klok uit haar ouderlijk huis. Dat huis brandde tot de grond toe af, toen Ella zes jaar was. Bij de brand verloor ze haar vader.
Unni Lindell - 'Duivelskus' (oktober 2012). Vivian Glenne, eind dertig en moeder van drie kinderen, wordt half begraven gevonden vlak bij haar huis. Terwijl Marian Dahle en Cato Isaksen op de zaak worden gezet, gaat Vivians oudste zoon zelf op onderzoek uit.
Frode Granhus - 'Maalstroom' (januari 2013). Derde thriller van auteur die woont en werkt op de Lofoten, een eilandengroep voor de kust van Noorwegen. Inspecteur Rino Carlsen van de politie in het Noorse Bodo krijgt te maken met twee gruwelijke misdaden. Beide slachtoffers zijn mannen, die ternauwernood aan de dood zijn ontsnapt en geen enkele herinnering hebben aan de gebeurtenis. De een wordt vastgeketend gevonden aan een rots in het ijskoude zeewater. De ander heeft brandwonden en is vastgemaakt aan een verwarmingsketel van een leegstaand huis.
Nele Neuhaus - 'Diepe wonden' (januari 2013). Van de auteur van de indrukwekkende thriller 'Sneeuwwitje moet sterven'. De 92-jarige Holocaust-overlevende David Josua Goldberg wordt in zijn huis gevonden, gedood door een nekschot. Bij de lijkschouwing doet de arts een bijzondere ontdekking: Goldbergs arm draagt de resten van een bloedgroeptatoeage die bij de SS gebruikelijk was. Dan worden er nog twee moorden gepleegd.

23 juli 2012

David Peace - 1980 (2012)

Halve zinnen, korte frases



(Door Guido Huisintveld)

'1980' is het derde deel uit de cyclus 'The Red Riding Quartet' rondom de Yorkshire Ripper. De Britse auteur David Peace heeft er zowel qua vorm als inhoud een ongemakkelijke reeks van gemaakt.

In '1974' volgden we misdaadjournalist Edward Dunford. In '1977' journalist Jack Whitehead en brigadier Bob Fraser. In '1980' is commissaris Peter Hunter de pineut. Hij krijgt de opdracht het politieonderzoek naar de Yorkshire Ripper te analyseren. Dit leidt tot behoorlijk wat frictie tussen betrokkenen, wat al snel resulteert in het spelletje 'Wie heeft de dikste?'.

Hunter zakt steeds dieper in de modderpoel van corruptie en smerige zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Persoonlijke intimidatie krijgt de overhand en verdringt de zoektocht naar de Yorkshire Ripper.

In deze derde partituur resoneren aardig wat klanken uit de vorige twee delen. Het is daarom eigenlijk aan te bevelen de boeken zonder al te lange tussenpauzes achter elkaar te lezen. Hoewel het de nodige inspanning vereist om het proza van David Peace te verwerken. Het ontaardt met grote regelmaat in halve zinnen, korte frases, snelle dialogen en sfeerbepalende herhalingen.

Tussen de hoofdstukken staan onnavolgbare tekstdelen zonder interpunctie, maar met veel akelige details over de slachtoffers en de zieke geest van de seriemoordenaar. In de hoofdstukken zelf trekt David Peace ons in de naargeestige wereld van commissaris Peter Hunter. Wie niet stevig in de schoenen staat dreigt net als hij het gezonde verstand te verliezen.

David Peace - 1980. Vertaling: Johannes Jonkers. Uitgeverij Cargo, 410 pag.

Wordt verwacht 305 (nieuws, 2012)

PETER DE ZWAAN BLIJFT DICHT BIJ HUIS

Na 'De vuurwerkramp van Harmen Saliger' laat schrijver Peter de Zwaan zijn held Jeff Meeks nog even met rust. Vijf thrillers schreef de auteur uit Enschede over deze eenling die langs 's heeren wegen in de Verenigde Staten trekt, op de vlucht voor de beschaving en sommige mensen die er deel van uitmaken.

Vorig jaar verscheen De Zwaans voor de Gouden Strop genomineerde thriller over de vuurwerkramp in Enschede. En dat dicht bij huis bevalt De Zwaan kennelijk, want in oktober van dit jaar brengt uitgeverij Cargo zijn nieuwe thriller 'De bruiloften van Annika Kommer' op de markt. Een boek dat zich afspeelt in en rond De Zwaans Twentse woonplaats.

Annika Kommer is een wedding planner met bijzondere klanten: drag queens, een tandarts die een hekel heeft aan kinderen en hoopt dat zijn dochter snel verhuist, liefst naar Argentinië, en een man die in zijn achtertuin een jacht heeft gebouwd en ermee wil trouwen.

De hobby van Annika is auto's, met als specialisatie aanrijdingen en het opstrijken van verzekeringspenningen. De eigenaar van een Audi betaalt opvallend snel en Annika wordt nieuwsgierig als vlak bij de plaats van de aanrijding een dode man wordt gevonden die lid is van een comité tegen de burgerluchthaven die de gemeente Enschede zo graag wil.

Ze gaat op onderzoek uit met haar ex-vriend, telg van een familie in Glanerbrug die leeft van oplichting, afpersing en verzekeringsfraude en raakt verwikkeld in een web van intriges, pesterijen en dreigingen met als voornaamste tegenstanders een lobbyist en diens tweelingbroer die geld verdient aan persoonsgebonden budgetten. Inzet blijkt een opname over rapporten die zeggen dat een luchthaven onhaalbaar is en die door de gemeente Enschede in de onderste la zijn gelegd.

20 juli 2012

Wordt verwacht 304 (nieuws, 2012)

GHOSTWRITER WORDT SPEURNEUS

Vijf jaar geleden verscheen van de hand van de Britse bestsellerauteur Robert Harris de thriller 'Geest', waarin een ghostwriter de opdracht krijgt de 'autobiografie' van de vroegere minister-president van het Verenigd Koninkrijk te schrijven. Al gravende in het verleden van de ex-premier stuit de schrijver op allerlei duistere zaken.

Bij uitgeverij PMA in Best verschijnt in oktober 2012 de achtste thriller van John Brosens (foto), 'De Mediator Dodenlijst'. En daarin is sprake van een bijna identieke rolverdeling als in 'Geest'.

Roelof Zijldijk (31) is een literair auteur met fikse schulden en grote ambities die het niet lukt onstuitbaar door te breken. Dus doet hij interviews voor het huis-aan-huisblad De Havenloods en rijdt hij twee dagen per week als chauffeur voor zijn vriend Salomo Wijnvreugd in Rotterdam.

Zijn leven neemt een drastische wending door twee gebeurtenissen: zijn oom Wiebo, het enige familielid met wie hij omgaat, treft hij dood aan in diens huis. En op een dag stapt er een oud-studiegenote in zijn wagen die aanbiedt te bemiddelen om zijn talent als auteur met ghostwriting te gelde te maken.

Spoedig dient zich een klus aan: Marjolie van Goor, oud-minister van Justitie, wil een autobiografie. Ingesproken tapes en notities worden aangeleverd. Maar Roelof trekt ook zelf op onderzoek uit en komt zaken op het spoor die de ex-politica liever stil houdt.

Roelof wordt gemanipuleerd. Door zijn schuldenlast lijkt hij een kneedbaar slachtoffer om een kritiekloze autobiografie van redelijk niveau te produceren. Als hij hardnekkig eigen initiatieven blijft ontplooien volgen er harde maatregelen om hem in het gareel te houden. Zijn vriendin Manuela verdwijnt.

Roelof moet kiezen: gaat hij voor geld of integriteit? Trotseert hij de oud-minister en de machtige kliek uit de Haagse kringen? Kan hij Manuela vinden en bevrijden?

John Brosens (Vlissingen, 1946) schrijft niet alleen thrillers, maar ook jeugdboeken. Verder publiceert hij poëzie onder het pseudoniem Adriaan Broos. Vanaf 2002 is hij fulltime auteur, daarvoor werkte hij in het onderwijs als onderwijzer, docent Engels en remedial teacher.

Bierton (nieuws, 2012)

AWARD VOOR DENISE MINA

Denise Mina heeft met 'Het einde van de wespentijd' de Old Peculier Crime Novel of the Year Award 2012 in de wacht gesleept. Dit werd op donderdag 19 juli bekendgemaakt tijdens de openingsavond van het tiende Theakstons Old Peculier Crime Writing Festival in Harrogate.

Ook SJ Watson was genomineerd, met zijn debuut 'Voor ik ga slapen'. De winnaar werd gekozen door het publiek, en een jury met collega-auteur Mark Billingham als voorzitter.

'Het einde van de wespentijd' opent met topbankier Lars Anderson. Hij hangt zich op aan de eik voor zijn herenhuis in Kent. Maar zijn dood brengt weinig opschudding teweeg. Een gehaaide bankier meer of minder maakt geen verschil voor een wereld die worstelt met de nasleep van de recessie. Maar zijn dood komt hard aan bij degenen die hij had moeten beschermen: zijn gezin. Hij laat twee getraumatiseerde kinderen en een gebroken vrouw achter.

Mina ontving een cheque ter waarde van drieduizend Britse ponden en een handgemaakte, gegraveerde bierton van brouwerij Theakston.

19 juli 2012

Gesignaleerd 153 (nieuws, 2012)

vers van het mes!

GRAHAM BROWN - ZWARTE ZON

Bij uitgeverij A.W. Bruna verschijnt volgende week de avonturenthriller 'Zwarte zon' van Graham Brown.

In een vrijwel ondoordringbaar deel van het Amazonegebied doet een onderzoeksteam van het National Research Institute een opzienbarende ontdekking: een gloeiende, ovale steen die een soort elektromagnetische pulsen uitzendt. Wat de betekenis is van de steen, blijft lang onduidelijk voor teamleidster Danielle Laidlaw. Maar dan blijken er vier van dergelijke stenen te zijn die samen een wereldramp kunnen veroorzaken.

Voor Danielle en haar team begint hiermee een race tegen de klok. Bij hun zoektocht naar de andere drie stenen – en daarmee de mogelijke redding van de wereld – worden ze van alle kanten tegengewerkt. Want niet alleen de Russen en Chinezen hebben het op de stenen voorzien, ook de CIA zit achter het team aan.

Graham Brown werkte al enkele jaren als advocaat voordat hij in 2010 debuteerde met 'Zwarte regen'. Na zijn middelbare school studeerde hij Aeronautical Science en haalde hij zijn vliegbrevet. Hij vervolgde zijn academische opleiding aan de Arizona State-universiteit, waar hij rechten studeerde. Tegenwoordig woont hij met zijn vrouw Tracey in Tucson, Arizona.

Graham Brown - Zwarte zon. Vertaling: Ed van Eeden. Uitgeverij A.W. Bruna, 299 pag., € 19,95. ISBN: 978 90 229 9979 0

Wordt verwacht 303 (nieuws, 2012)

MYSTERIEUS ALS 'TWIN PEAKS'

Iets aankondigen als een cultserie klinkt paradoxaal. Gewoonlijk krijgt een film, een boek, een tv-serie, een popgroep de cultstatus als er een kleine, maar actieve subcultuur van mensen is, die fan zijn. Uitgeverij De Boekerij bestempelt de 'Niceville'-thrillerreeks van de Amerikaan Carsten Stroud als 'de start van een nieuwe cultserie'. Als die reeks inderdaad cult blijft, dan beweegt het zich voornamelijk in de underground en raakt het nauwelijks bekend bij de massa(media). Het lijkt toch eerder voor de hand te liggen dat De Boekerij, in deze barre tijden, hoopt dat de cultreeks uiteindelijk mainstream zal worden.

'Niceville' is volgens de uitgeverij 'zo huiveringwekkend als Stephen King, met zo veel actie als Lee Child, zo lyrisch als Cormac McCarthy, zo mysterieus als 'Twin Peaks' of 'Lost', zo bizar als de films van de Coen Brothers en zo gewelddadig als die van Quentin Tarantino'. En meldt en passant dat Niceville de grote sensatie van de Frankfurter Buchmesse 2010 was. Hoezo hooggespannen verwachtingen?

'Niceville', waarvan het eerste deel 'De vermissing' in oktober 2012 verschijnt, speelt zich af in Niceville. En daar is het niet pluis. Een jongen verdwijnt letterlijk spoorloos van de hoofdstraat. Een beveiligingscamera legt het moment van zijn onverklaarbare verdwijning vast.

Vervolgens leidt een brutale bankoverval tot zeven doden, onder wie vier agenten. Het zet een reeks rampzalige gebeurtenissen in gang, die slechts in 36 uur twintig verschillende levens beïnvloedt.

Nick Kavanaugh, een agent met een duistere kant, leidt beide onderzoeken. Al snel krijgen hij en zijn vrouw Kate te maken met een schaduwwereld, waarin de tijd een ander ritme heeft en gerechtigheid raadselachtige vormen aanneemt.

Zoals al het goede de laatste jaren kennelijk in drievoud komt, is ook de 'Niceville'-serie een trilogie. Het tweede deel 'De terugkeer' verschijnt in 2013, het jaar daarop ligt deel 3, 'De vernietiging' in de winkel.

Carsten Stroud was surfer en botenbouwer in Baja California en beroepsduiker bij het Amerikaanse leger. Hij is journalist en een bekroond non-fictieschrijver. Zijn thrillers zijn bestsellers in de VS. Tegenwoordig woont hij met zijn vrouw in Toronto. Volgens de website van de auteur staat zijn thriller 'Cuba Strait' op de lijst met door Fidel Castro verboden boeken.

Andere nieuwe titels:

John Rector - 'De koudste kus' (oktober 2012). In een wegrestaurant onderweg naar Reno, waar Nate en Sara in het geheim willen trouwen, biedt een ziek man hun vijfhonderd dollar voor een lift. Ze stemmen toe, maar na uren rijden ontdekken ze dat hun passagier is overleden. Hij blijkt een koffertje met twee miljoen dollar bij zich hebben.
Michael Connelly - 'De val' (oktober 2012). Negentiende Harry Bosch-avontuur. Connelly's held wor­stelt met mo­re­le di­lem­ma's en per­soon­lij­ke keu­zes, met af­re­ke­nin­gen en in­tri­ges, met ver­bor­gen mis­da­den en oude schul­den.
Matthew Dunn - 'De waker' (november 2012). De Britse geheim agent Will Cochrane wordt opgezadeld met een onmogelijke CIA-missie. Een afgelegen Siberische onderzeebootbasis blijkt de bron van een cryptische boodschap: 'Hij heeft ons verraden en wil oorlog'.

Wordt verwacht 302 (nieuws, 2012)

MOORD OP EEN ZAKENMAN

Sterrenmanager Xenia Kasper, bijgenaamd 'Duitse herder', kan het schrijven niet laten. Na drie romans en één thriller publiceert de persagente bij uitgeverij Mistral in november 2012 haar tweede thriller 'Ongeremd'.

De bevlogen misdaadjournaliste Maja onderzoekt voor haar populaire televisieprogramma de moord op een zakenman. Ze hoopt de politie met haar onderzoek voor te zijn en de moord zelf te kunnen oplosen, zodat ze weer een primeur in handen heeft. Maar wanneer het uitloopt op een confrontatie, komt ook haar eigen leven in gevaar.

Xenia Kasper debuteerde met '38½' een roman over de zussen Andrea en Susa. Het vervolg hierop, de roman '32ºC', verscheen in februari 2008. Een jaar later kwam Kaspers derde roman uit. 'De Countdown', een moeder-dochterroman, is losjes gebaseerd op Kaspers eigen ervaringen nadat haar dochter Victoria in 2009 in Bath ging studeren.

Kaspers eerste thriller verscheen maart 2011: 'Chimaera – moord met twee gezichten'. De thriller werd als inzending geweigerd door de organisatie van de Gouden Strop 2011. De thriller was aanvankelijk in het Duits geschreven. En voor de Gouden Strop komen alleen oorspronkelijk Nederlandstalige boeken in aanmerking. Met 'Ongeremd' zal het niet veel anders gaan: ook dat boek is oorspronkelijk in het Duits geschreven.

Xenia Kasper is manager en persagent van Linda de Mol, Yfke Sturm en Bridget Maasland. Ze is van oorsprong Duitse, maar woont en werkt al jarenlang in Nederland.

Andere nieuwe titels:

Daniel Silva - 'De overloper' (januari 2013). De Israëlische kunstrestaurateur en moordenaar Gabriel Allon wordt opgeroepen een nieuw ontdekte terroristische cel te vernietigen. Om een nieuwe reeks aanslagen te voorkomen, is Allon gedwongen in zijn gewelddadige verleden te duiken.
De Waal & Baantjer - 'Een licht in de duisternis' (oktober 2012, bij uitgeverij Lebowski). Op het Johnny Jordaanplein in Amsterdam, waar vijf standbeelden van bekende zangers staan, heeft iemand een simpel geboetseerd hoofd van klei neergezet, met een brandend kaarsje ervoor. Het lijkt wel een klein ereteken, en gedenkplek voor iemand die er niet meer is. Maar voor wie is het bedoeld?

18 juli 2012

Michael Crichton en Richard Preston - Micro (2012)

'Micro' zorgt voor kippenvel



(Door Wilko Voordouw)

Michael Crichton is al ruim drie jaar dood. Toch ligt er sinds enkele weken een nieuw boek van de sciencefictionschrijver in de Nederlandse winkels en het is weer een verhaal dat bij velen voor kippenvel zorgt. 'Micro' was bijna voltooid toen de schrijver van 'Jurassic Parc' in 2008 aan kanker overleed. De erven gaven aan de Amerikaanse schrijver Richard Preston (1954) de opdracht om het verhaal af te maken.

Laten we beginnen met de vaststelling dat het goed is geweest dat de erven-Crichton besloten hebben om het manuscript niet in een diepe la op te bergen. 'Micro' is een bloedstollend spannend verhaal. Bij vlagen adembenemend en telkens verrassend. Een van de betere 'Crichtons'.

'Micro' draait om zeven studenten in de natuurwetenschappen. Ze worden uitgenodigd door het bedrijf Nanigen om in Hawaï met de allerbeste apparatuur te gaan werken aan de meest vooruitstrevende experimenten in hun vakgebied. Beter dus dan wat ze op de universiteit gewend zijn.
Inderdaad is Nanigen een bedrijf dat werkt aan medicamenten, verkregen met nieuwe micro-biotechnologie. Maar het zevental ontdekt ook dat er méér aan de hand is bij het bedrijf. Nanigen - en dan met name de directeur - heeft een geheel eigen agenda.

Tegelijkertijd onderzoekt inspecteur Dan Watanabe van de politie in Hawaï de dood van drie mannen. Aanvankelijk denkt men aan zelfmoord, maar Watanabe vermoedt dat er meer aan de hand is. Alle sporen leiden naar Nanigen, waar ook nog eens twee andere directieleden verdwijnen.

Ondertussen zijn de zeven studenten doende om heel andere problemen op te lossen. De directeur van Nanigen wil hen uit de weg ruimen. Ze hebben in hun 'nieuwe dimensie' 48 uur de tijd om het raadsel op te lossen en hun vege lijf te redden. Daarvoor moeten ze wel afrekenen met heel bijzondere vijanden.

Een bloedstollende pageturner. Zo kan deze roman van ruim 400 pagina's het beste worden genoemd. Een ideaal boek voor een zonovergoten strand in een ver, zonnig land. Het knappe van dit boek is verder dat het duo Crichton/Preston heel veel wetenschappelijke kennis verwerkt op de bladzijden. Maar zelfs op een ligbed op het strand wordt dat op geen enkel moment onverteerbaar. Er wordt met vaardige hand en juist gedoseerd gelaveerd tussen het spannende verhaal en de wetenschappelijke verhandeling. Dat er veel studiewerk is verricht om het verhaal geloofwaardig te houden moge blijken uit de literatuurlijst, die maar liefst vier pagina's omvat. Maar de hoofdmoot blijft het verhaal, zoals altijd bij Crichton. Hij weet zo consequent de spanning op te bouwen dat je zelfs op een zonovergoten strand af en toe kippenvel krijgt. En dat is razend knap.

Michael Crichton en Richard Preston - Micro. Vertaling: Gert van Santen. Uitgeverij Luitingh, 448 pag.

17 juli 2012

Wordt verwacht 301 (nieuws, 2012)

EEN MERKWAARDIGE CHEMIE

Geen rechttoe rechtaan thriller, Wolfskinderen, die in januari 2013 bij uitgeverij Signatuur Noir verschijnt. In deze thriller schrijft de Zweed John Ajvide Lindqvist over 'normale' kinderen, die toch niet zo 'normaal' blijken te zijn.

Een hulpeloze baby wordt gevonden in het bos, meer dood dan levend. De man die haar vindt, neemt het meisje mee naar huis, tot ontzetting van zijn vrouw.Het stel besluit - uit angst voor ontdekking - het kind te laten opgroeien in de kelder.

Theres wordt een kind niet van deze wereld, emotieloos en totaal geïsoleerd, met één opvallende eigenschap: ze heeft een volstrekt betoverende zangstem. Na een catastrofaal incident krijgt ze een nieuwe identiteit en langzaam begint ze te wennen aan de buitenwereld, al blijft ze een outsider.

Dan ontmoet ze Theresa, een vrij normale tiener met wat overgewicht, maar die wordt gepest en ze haat zichzelf. Er ontstaat een merkwaardige chemie tussen Theres en Theresa. Ze gaan muziek maken en de groeiende roem van Theres maakt haar een soort messias voor ongelukkige tienermeisjes. Dan neemt ze samen met Theresa haar discipelen mee op weg naar een gewelddadige afrekening.

John Ajvide Lindqvist (1968) groeide op in Blackeberg, een voorstad van Stockholm. Hij rondde een studie literatuurwetenschap af, werd illusionist, straatartiest en vervolgens stand-upcomedian. Hij is een toegewijd fan van Morrissey, ooit zanger van de Britse band The Smiths. Zijn debuut draagt de Zweedse vertaling van het The Smiths-nummer 'Let The Right One Slip In'. Ook in Lindqvists roman 'Människohamn' is Morrissey's invloed merkbaar. Twee van de voornaamste karakters zijn eveneens idolaat van de Britse zanger en spreken voornamelijk in citaten uit diens songs.

16 juli 2012

Gesignaleerd 152 (nieuws, 2012)

vers van het mes!

DON WINSLOW - SAVAGES

Bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff is verschenen 'Savages' van de Amerikaanse schrijver Don Winslow.

Winslow vertelt in korte, soms ultrakorte hoofdstukken het verhaal van de vrienden Ben en Chon. De twee leiden een luxeleventje in Laguna Beach, Californië. Ze zijn succesvolle drugsdealers en produceren eersteklas marihuana, de beste ter wereld. Hun wiet is zo goed dat een Mexicaans drugskartel de vrienden op het spoor komt en hen onder druk zet om voor hun organisatie te komen werken. Wanneer Ben en Chon weigeren, ontvoert het kartel Ophelia, een oogverblindende playmate en hun vertrouwelinge. Ze zetten alles op alles om haar te bevrijden.

Eerder werd hier gemeld dat de verfilming van 'Savages' vanaf 27 september in de bioscoop te zien is. De Amerikaanse bestsellerauteur Don Winslow schreef meer dan twaalf boeken, waaronder 'Dood en leven van Bobby Z', 'De winter van Frankie Machine' en 'Brand verzekerd'.

Don Winslow - Savages. Vertaling: Pieter Janssens. Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 253 pag., € 14,95. ISBN: 978 90 245 5947 3

Kind van zijn vader (nieuws, 2012)

ZOON STEPHEN KING ZIET THRILLER VERFILMD WORDEN

,,Mij kan je niet gelukkiger maken dan met de casting van Daniel Radcliffe voor de verfilming van Horns.'' Dat schrijft auteur Joe Hill op zijn website. Dit najaar beginnen de opnamen voor de film Horns, mét de 22-jarige voormalige Harry Potter-acteur als hoofdrolspeler. De regie is in handen van Alexandre Aja, die eerder onder meer 'The Hills Have Eyes' en 'Piranha 3D' maakte. Hill stelt verder op zijn site dat hij enorm onder de indruk was van Radcliffes prestaties in de bovennatuurlijke thriller 'The Woman in Black'.

Radcliffe vertolkt in 'Horns' Ig Perrish, wiens vriendin is verkracht en vermoord. Op een dag wordt hij wakker met uit zijn hoofd groeiende hoorns die hem de kracht geven mensen hun zonden op te laten biechten en toe te laten geven aan zelfzuchtige daden. Dat komt hem goed uit in de zoektocht naar wat er precies is gebeurd met zijn vriendin, want Perrish is de hoofdverdachte in de moordzaak.

'Horns' is de tweede thriller van Joe Hill, pseudoniem van Joseph Hillstrom King, de zoon van Tabitha en bestsellerauteur Stephen King. Klik hier voor een recensie van 'Horns'.

Wordt verwacht 300 (nieuws, 2012)

PLAATS DELICT: UTRECHT

De komende maanden verschijnen bij uitgeverij A.W. Bruna twee thrillers die zich in en rond de stad Utrecht afspelen. De Domstad als poel des verderfs, zou burgemeester Wolfsen dat wel op prijs stellen?

13 november 2012 is de publicatiedatum van 'Verdieping X', de nieuwe thriller van Kim Moelands. In een Utrechtse discotheek raken tientallen jongeren plotseling dodelijk ziek na het gebruik van de mysterieuze partydrug ELF. In het Academische Medisch Centrum Midden vecht bloeddokter Floor van Schaik voor hun leven.

Terwijl het dodental oploopt, wordt hun bloed geanalyseerd door het commerciële bedrijfje Future Medical Blood dat elders in het ziekenhuisgebouw is gevestigd. Floors chef Victor de Kauw lijkt alle vertrouwen in FMB te hebben, en des te minder in haar. Wanneer De Kauw probeert Floor op non-actief te stellen, besluit ze om 's nachts in het lab van de Utrechtse bloedbank zelf wat proeven te nemen...

Kim Moelands (Goirle, 1975) is auteur, recensent en journalist. Ze schreef twee autobiografische romans ('Ademloos', over het overlijden van haar vriend Ron en het leven daarna en 'Grenzeloos', over het leven voor en na haar longtransplantatie). Twee jaar geleden verscheen haar eerste thriller 'Weerloos', waarvan 15.000 exemplaren werden verkocht. Moelands stapte dit jaar over van uitgeverij The House of Books naar A.W. Bruna. Bij de laatste verschijnen haar fictieboeken.

Fragment uit 'Verdieping X': 'Zwart voor zijn ogen. Schimmige contouren doemen op. Hij hoort een zacht gezoem op de achtergrond. Waar is hij? Voorzichtig draait hij zijn hoofd naar het geluid. Vanuit een apparaat lopen roodgekleurde slangen naar een doorzichtige zak die half gevuld is met rode vloeistof. Bloed? Zíjn bloed?'

IN DE NOK

In 2013 is het driehonderd jaar geleden dat de Vrede van Utrecht werd getekend. De Vrede van Utrecht verwijst naar een reeks van verdragen die in 1713 werden gesloten in de Domstad. Met de Vrede van Utrecht kwam een einde aan de lange reeks van oorlogen van de Spaanse Successieoorlog (tussen Spanje en Frankrijk) en Queen Anne's war (tussen Frankrijk en Groot-Brittannië). Bijzonder aan deze gebeurtenis is dat er vrede gesloten werd aan de onderhandelingstafel. Voorheen kwam vrede hoofdzakelijk op het slagveld tot stand.

Geïnspireerd door dit historische hoogtepunt schreef Daniëlle Hermans de thriller 'In vredesnaam', die vanaf 8 januari 2013 verkrijgbaar zal zijn. Het boek zal gepresenteerd worden tijdens een bijeenkomst in de Domtoren.

De Domkerk fungeert overigens ook als plaats delict, want in de nok van het godshuis hangt het levenloze lichaam van een vrouw. Niet lang daarna worden in twee andere kerken in Utrecht lichamen aangetroffen. Ook deze vrouwen zijn op gruwelijke wijze om het leven gebracht. Rechercheurs Rob van Helden en Nicole Hessels die ook al figureerden in Hermans' fraaie thriller 'De watermeesters' (2009) verdiepen zich in de zaak.

Daniëlle Hermans (1963) is na een studie kunstbeleid en -management aan de Universiteit Utrecht het communicatievak ingegaan. Naast schrijfster is zij freelance communicatiemanager. Zij debuteerde in 2008 met 'Het tulpenvirus'.

Andere nieuwe titels:

John Grisham - 'De afperser' (25 oktober 2012). Wanneer een rechter van het Hooggerechtshof maandagochtend niet komt opdagen in de rechtszaal, schakelen zijn medewerkers de FBI in. Die vindt het lichaam van de rechter in de kelder van zijn vakantiehuisje. Naast hem ligt het lijk van zijn jonge secretaresse.
Andy McNab - 'Alarmfase rood' (25 oktober 2012). De Eurostar naar Parijs wordt in de tunnen tot stilstand gebracht en de 400 passagiers worden gegijzeld door Russische terroristen. In de trein bevindt zich trouwens ook sergeant Tom Buckingham van de SAS.
Steve Mosby - 'Donkere kamer' (13 november 2012). Inspecteur Andrew Hicks is ervan overtuigd dat achter elke moord een verklaring en een heldere motivatie zitten. Als een vrouw doodgeslagen in haar tuin wordt gevonden, verdenkt hij de ex meteen van een crime passionel. Maar algauw volgt er nog een slachtoffer, op dezelfde manier om het leven gebracht.
Deon Meyer - 'Onzichtbaar' (6 november 2012). Emma le Roux is vastbesloten haar vermiste broer te vinden, die 20 jaar geleden zou zijn gestorven. Le Roux weet zeker dat ze hem kortgeleden op het nieuws heeft gezien, als verdachte van de moord op een medicijnman en vier stropers.
Suzanne Vermeer - 'Het chalet' (15 januari 2013). Annelies en haar man willen graag kinderen, maar het lukt Annelies niet om zwanger te worden. Wanneer Wim in een dronken bui vreemdgaat, is dat voor Annelies het teken dat ze hun drastisch moeten omgooien. Zij en Wim vertrekken naar IJsland om daar een Bed & Breakfast te beginnen. Maar rond de B&B gebeuren vreemde dingen.
Ruth Rendell - 'De grafkelder' (8 januari 2013). Inspecteur Wexford is met pensioen, maar hij kan moeilijk wennen aan het leven zonder baan. Wanneer hem wordt gevraagd om de politie als adviseur te helpen bij een mysterieuze moordzaak, grijpt hij die kans met beide handen aan.
Antti Tuomainen - 'De genezer' (22 januari 2013). Debuut van Finse tekstschrijver. Wanneer Tapani Lehtinen een telefoontje krijgt van zijn vrouw Johanna, die meldt dat ze wat later thuiskomt, kan hij niet vermoeden dat het de laatste keer is dat hij haar zal spreken.
Christopher Reich - 'Wetten van bedrog' (8 januari 2013). Dr. Jonathan Ransom reisde acht jaar lang de wereld rond voor Artsen Zonder Grenzen. Maar nadat hij er ternauwernood in slaagde om een nucleaire ramp, veroorzaakt door zijn vrouw Emma, te voorkomen, ziet Jonathan zich gedwongen ontslag te nemen. Dan verdwijnt Emma.

15 juli 2012

Gesignaleerd 151 (nieuws, 2012)

vers van het mes!

HERMAN VEMDE - DOSSIER TRAPANI

Bij uitgeverij Ellessy Crime is onlangs verschenen 'Dossier Trapani', de zevende thriller van misdaadauteur Herman Vemde uit Best. Een thriller over het gevaar van databanken.

De verkoop van een restaurant aan de aantrekkelijke Jessica Dijkstraten levert Ed Evers weliswaar een leuk vakantiereisje op naar Sicilië, maar kan zijn makelaardij niet van een nakend faillissement redden. Nauwelijks terug neemt Jessica weer contact met hem op en biedt Evers de mogelijkheid zijn makelaardij te redden met meer onroerendgoedtransacties en veel cash. Maar de makelaar weigert. Hij wil integer blijven, wil niet meer dan de normale provisie. En vooral geen cash.

Op weg naar zijn kantoor wordt hij aangehouden door de politie en meegenomen naar het bureau waar hem wordt gevraagd om informatie over zijn contacten met Jessica. Tot zijn verbazing ziet hij dat de recherche een dossier over hem heeft aangelegd met allerlei gegevens over zijn doen en laten. Maar Ed Evers is een onschuldige, brave burger die 'niks te verbergen' heeft. En dus ook niets hoeft te vrezen.

Totdat zijn leven een catastrofale wending neemt als de Krab, de topcrimineel die de hele wiethandel in Zuid Nederland in handen heeft, erachter komt dat Evers' naam voorkomt in de databank van de politie.

Herman Vemde (1939) werd geboren in Apeldoorn. Met zijn debuut 'Basuko' uit 2001 won hij de Schaduwprijs. Daarna volgden 'Sarin', 'Oranjebom', 'Harry's dubbelspel', 'Tequila Sunrise' en 'Dame Blanche'.

Het idee voor Dossier Trapani ontstond een paar jaar geleden tijdens een etentje, aldus de schrijver. Iemand vroeg zich af waar al die camera's voor dienden die hij onderweg gepasseerd was. Vemde: ,,Er ontstond een discussie over privacy. En hoeveel daarvan wij bereid zijn in te leveren om het opsporingsdiensten makkelijker te maken in hun strijd tegen criminaliteit en terrorisme?''

Een filmpje op YouTube opende Vemdes ogen. ,,Letterlijk. Ik zie nu overal camera’s. En dat niet alleen. Ik verbaasde me erover dat in Nederland meer telefoons worden afgeluisterd dan in de VS en het Verenigd Koninkrijk. Dat gegevens over ons telefoon- , mail- en internetgedrag worden vastgelegd en bewaard. Dat de kentekens van onze auto’s worden gescand en opgeslagen. Ik begon me te realiseren dat we constant in de gaten worden gehouden.''

,,Wat is het gevaar van al die (aan elkaar gekoppelde) databanken? Wie hebben toegang tot al die gegevens? Alle computerbestanden kunnen gekraakt worden, zelfs die van de FBI en de NASA, dus die van onze overheid zijn evenmin veilig zoals hackers al diverse keren hebben aangetoond. Wat als die gegevens in verkeerde handen komen? Iemand kan met jouw identiteit criminele activiteiten ondernemen. Het kan zelfs leiden tot levensbedreigende situaties zoals de onschuldige, integere hoofdpersoon, in 'Dossier Trapani' overkomt. Een gewone, brave burger die ook niks te verbergen had.''

Herman Vemde - Dossier Trapani. Uitgeverij Ellessy Crime, 207 pag., € 17,95. ISBN: 978 90 8660 176 9.

13 juli 2012

Wordt verwacht 299 (nieuws, 2012)

DE DAG DAT DE LICHTEN UITVIELEN... IN HEEL EUROPA

Al sinds jaar en dag roept de overheid de bevolking op voorbereid te zijn op een eventuele calamiteit: haal voldoende flessen water in huis, kaarsen, batterijen en een transistorradio kan ook geen kwaad. Wellicht kan het lezen van 'Blackout' van de Oostenrijkse schrijver Marc Elsberg helpen bij de voorbereiding, want deze thriller gaat in op een totale uitval. De thriller, die door uitgeverij Van Holkema & Warendorf in de handel wordt gebracht, ligt vanaf november 2012 op de planken. Als het weer lekker vroeg donker begint te worden...

Op een koude dag in februari vallen de lichten uit in Italië. En niet alleen daar. Ook in Zweden. Daarna in Frankrijk, Zwitserland, België en Nederland. Al snel wordt een heel continent geteisterd door duisternis - en is de chaos compleet.

De Italiaanse informaticus Piero Manzano vermoedt dat er een hacker achter de blackout zit. Het Franse hoofd van Europol, François Bollard, is als enige bereid zijn verhaal aan te horen. Als er echter dubieuze e-mails op zijn pc worden aangetroffen, staat Manzano ineens zelf onder verdenking. Terwijl hij probeert Interpol te ontglippen, beseft Manzano dat hij nog maar één zekerheid heeft: de man achter deze terreurdaad is even geraffineerd als genadeloos.

Ondertussen breekt in heel Europa paniek uit. De temperaturen in een aantal kerncentrales lopen in rap tempo op en de bevolking vecht om te overleven. De man achter de blackout moet onmiddellijk worden gevonden.

Marc Elsberg (1967) komt uit Wenen. Hij was jarenlang columnist bij het Oostenrijkse dagblad Der Standard en is momenteel creatief directeur bij een reclamebureau. Van 'Blackout' werden in de eerste week in Duitsland meer dan 40.000 exemplaren verkocht.

Hieronder gaat Elsberg nader in op zijn thriller 'Blackout'




Andere nieuwe titels:

Patrick Woodhead - 'De geheime kamer' (oktober 2012). Wanneer een briljante jonge dokter plotseling vedwijnt in Congo, schakelt het hoofd van de Britse inlichtingendienst zijn peetzoon Luca Matthews in om naar hem te zoeken. Luca kan eigenlijk niet weigeren, maar na een traumatische ervaring in de Himalaya waarbij hij zijn klimpartner verloor, ziet hij het eigenlijk niet zitten om zich weer in een avontuur te storten.

Wordt verwacht 298 (nieuws, 2012)

PORTRET VAN AMSTERDAMSE BUITENWIJK

'Zinderende psychologische pageturner van een nieuw Nederlands talent', stelt uitgeverij Artemis over 'Tussenvrouw', het debuut van Sofia van der Sluis. En schrijver Herman Koch, die kennelijk het manuscript al heeft ingezien, prijst 'Tussenvrouw' aan als 'een buitengewoon scherp portret van een Amsterdamse buitenwijk'. De lezer kan vanaf oktober 2012 zelf toetsen of Koch en Artemis gelijk hebben, want dan ligt de roman van Van der Sluis in de winkel.

Hoofdpersoon in 'Tussenvrouw' is freelance redacteur Margot Houtman, 43 jaar en single. Ze is haar grootstedelijke leven meer dan beu en gaat in een buitenwijk van Amsterdam wonen. In deze wijk bestaat nog saamhorigheidsgevoel en hoor je de vogels fluiten. Ze raakt bevriend met een aantal buren, onder wie de mysterieuze Scarlett en haar woest aantrekkelijke vriend Bram.

Wanneer Scarlett op gruwelijke wijze om het leven wordt gebracht, is de verdachte al snel gevonden: een zwakbegaafde man die dagelijks naar vrouwen loopt te loeren in het park en verslingerd was aan Scarlett. Maar Margot gelooft in zijn onschuld, temeer omdat zij, liefhebber van Japanse horror, sinds de moord 's nachts wordt bezocht door een 'jurej' in wie ze de geest van Scarlett vermoedt.

Ondertussen ontfermt Margot zich over de radeloze Bram en bloeit er langzaam iets moois tussen hen op. Maar de moord op Scarlett laat Margot echter niet los.

Sofia van der Sluis werkte jarenlang in het boekenvak. Tegenwoordig woont ze met haar gezin in Italië.