31 augustus 2020

Exit (nieuws, 2020)

Krant wijst boekrecensenten de deur  Het Algemeen Dagblad plaatst met ingang van 12 september geen boekrecensies meer in het zaterdagkatern. Dat heeft de redactie aan de recensenten laten weten.


Het AD Magazine gaat op de schop. Om ruimte te geven aan twee nieuwe columnisten, moet het Lezen-gedeelte het met twee pagina's minder doen.

Consequentie daarvan is dat er geen besprekingen meer worden geplaatst. Ook de interviews met auteurs zullen in lengte met ongeveer een derde worden teruggebracht.

De rubrieken Schrijver Leest en Topboeken blijven bestaan. Dat geldt ook voor de rubriek Gipharts Verrukkelijke Vijf, maar dan wel in afgeslankte vorm.

Mannelijke bril (nieuws, 2020)

Hilde Vandermeeren (foto: Florian Van Eenoo)

Hilde Vandermeeren stopt mogelijk met schrijvenDe Vlaamse thrillerauteur Hilde Vandermeeren overweegt sterk om voorgoed een punt achter haar schrijversloopbaan te zetten. Dat zegt zij in een interview met het Brugsch Handelsblad. 'Het boek dat straks uitkomt, wordt mogelijk mijn laatste.'

Eind september verschijnt Meedogenloos, het laatste deel uit de trilogie die ze samen met de Antwerpse strafpleiter Walter Damen heeft geschreven. In maart maakte ze een einde aan haar status als zelfstandige auteur. Binnenkort keert ze als leerkracht weer terug in het onderwijs.

'In de Vlaamse thrillerwereld is het als vrouwelijke schrijver ongelooflijk hard knokken om erkenning en zichtbaarheid te krijgen', zegt Vandermeeren (49). 'Vrijwel alles wordt bekeken door een uitsluitend mannelijke bril. Vooral de mannelijke auteurs krijgen een podium en media-aandacht.'

In totaal heeft Hilde Vandermeeren meer dan vijftig boeken geschreven, naast thrillers ook veel jeugdboeken.

30 augustus 2020

De paardenfluisteraar (nieuws, 2020)


Dan Brown raakt verzeild in eigen thriller
Bestsellerauteur Dan Brown beleeft dezer dagen zijn eigen persoonlijke thriller. De schrijver heeft zijn ex-eega Blythe de oorlog verklaard, nadat ze hem heeft verweten hun fortuin te verkwisten aan een reeks minnaressen.

Volgens Blythe heeft 'manlief' zich in de laatste jaren van hun huwelijk 'onrechtmatig en flagrant' gedragen. Hij zou hebben gelogen over buitenechtelijke tussenbeense escapades. 'Dan heeft gedurende een aantal jaren in het geheim geld overgeheveld van het huwelijksvermogen om z'n vreemdgaan te bekostigen', aldus Blythe. Reden waarom ze de 'Inferno'-auteur voor de rechter heeft gedaagd.

In een interview laat de auteur weten dat zijn ex zich schuldig maakt aan smaad en laster. Dan Brown benadrukte in de Daily Mail dat zijn vrouw de helft van al zijn bezittingen heeft gekregen. De schrijver bevestigde ook dat hij een relatie heeft met de Nederlandse paardentrainster Judith Pietersen. 'We zijn heel erg samen en heel gelukkig.'

(Bron: PZC)
27 augustus 2020

Wordt verwacht 471 (nieuws, 2020)

Dat het gedrukt staat   De clevere redactie van website Hebban had het al opgemerkt: er verschijnen de laatste tijd wel heel veel boeken met 'leugen' in de titel. Vooral in het thrillergenre vliegen ze je om de oren: Kleine, zwarte leugens, Mijn laatste leugen, Laatste leugen, Web van leugens, Een web van leugens, Huis vol leugens, Valse leugens en ga zo maar door. Bestsellerauteur Michael Robotham doet ook een leugenachtige duit in het zakje. Op 24 september verschijnt zijn nieuwste thriller bij uitgeverij Cargo, getiteld Meisje zonder leugens


Evie Cormac is een meisje zonder familie. Ze houdt haar identiteit al jarenlang geheim – alleen daardoor is ze veilig. Maar forensisch psycholoog Cyrus Haven is vastbesloten erachter te komen wie Evie is, en hoe ze zich verborgen kon houden in het huis waar een man werd doodgemarteld.

Intussen zijn machtige mensen op zoek naar Evie, de enige getuige van hun misdaden. Evies gave om te zien wanneer iemand liegt helpt Cyrus bij het oplossen van een onmogelijke zaak, maar hoe verder hij Evies verleden weet te ontrafelen, hoe meer hij haar blootstelt aan gevaar.

Uiteindelijk zullen ze allebei moeten beslissen of het misschien beter is de monsters uit het verleden niet wakker te maken...

De thrillers van Michael Robotham (1960) worden in ruim vijftig landen uitgegeven en zijn meermalen bekroond, onder andere met de Gold Dagger en de Ned Kelly Award. Van zijn hand verschenen onder meer de zeer succesvolle thrillers De verdenking, Gebroken en Leven of dood, en het eerste deel rond Evie Cormac, Meisje zonder verleden.

26 augustus 2020

Gesignaleerd 487 (nieuws, 2020)

 Amy Lloyd - Valse leugens  Bij uitgeverij De Fontein is de thriller Valse leugens van Amy Lloyd verschenen. 'Een sinister boek over bedrog en wraak', aldus de uitgever.


In de thriller Valse leugens (One More Lie) is Charlotte de hoofdpersoon.

Charlotte wil een nieuwe start maken. Met een enkelband om, als voorwaarde voor vervroegde vrijlating, maar toch.

Ondanks haar therapiesessies, vervalt Charlotte toch weer in de oude patronen die haar eerder zo diep in de problemen brachten. En hoewel ze uit alle macht probeert het verleden te vergeten, wordt haar dat onmogelijk gemaakt door Sean, degene die meer te maken heeft met de gruwelijke misdaad die ze ooit beging.

Alleen zij tweeën kennen die waarheid en Sean heeft er alle belang bij dat dat zo blijft…

Amy Lloyd woont en werkt in Cardiff. Ze debuteerde met De onschuld zelve waarin ze net als in Valse leugens haar fascinatie voor true crime combineert met haar passie voor fictie.

In de verdrukking (nieuws, 2020)

René Appel viert 75ste verjaardag met thriller nummer 25  Op 19 september wordt schrijver René Appel 75 jaar. De taalwetenschapper viert die bijzondere mijlpaal met de publicatie van een nieuwe thriller, Overschot. Het is zijn vijfentwintigste thriller, meldt uitgeverij Ambo|Anthos die het boek op 9 oktober publiceert. 


René Appel
was tot 1986 recensent bij NRC Handelsblad en was erg onder de indruk van de thrillers van Patricia Highsmith. Er waren toen nog geen Nederlandse thrillerschrijvers die dit soort psychologische thrillers schreven, en Appel besloot het zelf te doen.

In 1987 debuteerde hij met Handicap, dat positief werd ontvangen in de media. Hij is een pionier dus, en zo werd er toen ook over hem geschreven in de kranten. Nu zijn we 25 thrillers en twee Gouden Stroppen verder en Appel is inmiddels al lang niet meer de enige Nederlandse auteur in het genre. Maar de eerste is hij wel nog steeds.

In zijn nieuwe thriller, Overschot, krijgt Arend Meulenhoek een dreigtelefoontje van een man die claimt dat zijn stiefzoon Ferry hem duizenden euro’s schuldig is. Wanneer hij Ferry hierop aanspreekt, wuift die de kwestie gemakzuchtig weg.

De problemen met de obscure, criminele schuldeiser en de onhandelbare Ferry maken het dagelijks leven zo moeilijk dat Arend en zijn vrouw Maud het nauwelijks meer aankunnen. Tot overmaat van ramp raakt Arend betrokken bij een ernstig verkeersongeluk met een tienermeisje als slachtoff
er.

Zijn werk als makelaar raakt in de verdrukking, terwijl Ferry zich verder in de nesten werkt, de vriend van het meisje hem op zijn huid zit en de pressie uit het criminele circuit toeneemt. Hoe redden Arend en Maud zich hieruit?

Eerdere titels van René Appel waaronder ook niet-thrillers: 
Handicap (1987), Spijt (1989), De derde persoon (1990), Oppassen (1991) Persoonlijke omstandigheden (1992), Vlekkeloos (1993), Geronnen bloed (1994), Tegenliggers (1995) Van kwaad tot erger (korte verhalen, 1996), Geweten (1996), Tweestrijd (1998), Spanning (1998) De echtbreker (2000), Met angst en beven (2000), Zinloos geweld (2001), Noodzakelijk kwaad (2002), Doorgeschoten (2003), Misbruik wordt gestraft (2004), Als broer en zus ( 2005), Loverboy (2005) Los geld (2006),  Hittegolf (2007),  Retourtje Hato (2007),  Schone handen (2007), Weerzin (2008) Van twee kanten (2010), Goede vrienden (2011), De Advocaat (2013), De kortste nacht (2014), Verzwegen (2016) Dansen in het Donker (2018), Overschot (2020)

Wordt verwacht 470 (nieuws, 2020)

Geen contact met de buitenwereld  Uitgeverij A.W. Bruna brengt op 22 september de thriller Bevroren goud van Cilla & Rolf Börjlind op de markt. Het is deel 6 van de Rönning & Stilton-serie. 'Zo spannend als Jussi Adler-Olsen, zo ingenieus als Stieg Larsson en zo sfeervol als Henning Mankell', belooft de uitgever.


Als aan het einde van een lange zomer de sneeuw wegsmelt in de bergen van Noord- Zweden, wordt het lichaam van een man gevonden die ongeveer twintig jaar daarvoor werd neergeschoten. Olivia Rönning reist ernaartoe om de zaak te onderzoeken.

Op weg naar de vindplaats wordt hun helikopter verrast door een sneeuwstorm, en stort neer. Als Olivia bijkomt, ontdekt ze dat de piloot bij de crash is omgekomen en dat de noodradio is vernietigd. Ze kan geen contact maken met de buitenwereld.

Ze verlaat het wrak en weet een nabijgelegen huisje te bereiken. Maar Olivia blijkt niet de enige persoon op de berg die de waarheid probeert te achterhalen over de dode man. Als Tom Stilton hoort van Olivia's verdwijning, verlaat hij halsoverkop zijn rustige bestaan in Thailand om haar te gaan zoeken.

Cilla & Rolf Börjlind zijn de meest gevierde scenarioschrijvers van Zweden, aldus hun Nederlandse uitgever. Hun tientallen crimeseries en films worden gekenmerkt door 'sterke plots en charismatische personages die worstelen met herkenbare conflicten'. Hun inmiddels zesdelige thrillerserie over Olivia Rönning en Tom Stilton verschijnt in dertig landen.

Gesignaleerd 486 (nieuws, 2020)

 Sarah Pinborough - Over haar lijk  Op 1 september verschijnt bij The House of Books de thriller Over haar lijk van Sarah Pinborough. 'Het huwelijk kan dodelijk zijn', meldt de uitgeverij over dit boek.


Het verhaal: De affaire van Marcie met Jason Maddox deed haar midden in de wereld van de gegoede klasse belanden. Oud geld, oude vriendjes, oude geheimen. Marcie is deze wereld misschien wel in getrouwd, maar ze zal er nooit echt toe behoren.

Dan komt Jasons compagnon terug van een reis naar Londen, met een nieuwe echtgenote. Jong, aantrekkelijk, roekeloos... Iedereen raakt in de ban van Keisha. Ook Jason.

Sommige mensen zouden een moord plegen voor het leven dat Marcie leidt. Hoe ver is ze zelf bereid te gaan om het te behouden? Na een pagina of 400 weet de lezer het antwoord.

De Britse Sarah Pinborough (Milton Keynes, 1972) heeft tientallen YA- en fantasyboeken op haar naam staan.Ook is ze niet vies van het schrijven van romantische fictie. Haar psychologische thriller Wat jij niet ziet belandde op de bestsellerlijst van de New York Times. Ook schreef ze scenario's voor de BBC en andere tv-bedrijven.   

25 augustus 2020

Gratis en voor niks (nieuws, 2020)


Lee Child en Ian Rankin doen mee aan Bloody Scotland 
 Bestsellerauteurs Lee Child en Ian Rankin zijn - naast talrijke vakgenoten - dit jaar van de partij op het Bloody Scotland International Crime Writing Festival. De twee schrijvers worden aan een kruisverhoor onderworpen door panels geleid door Val McDermid en Lawrence Block.

Het festival dat duurt van 17 tot en met 30 september verwelkomt naast Child en Rankin ook schrijvers als Jo Nesbø, Atticka Locke en Oyinkan Braithwaite. Op 18 september worden de winnaars bekendgemaakt van de Bloody Scotland Debut Prize en The McIlvanney Prize. Verder is er het zogeheten Never-Ending Panel, waarin 27 Schotse schrijvers hun werk bediscussiëren. 

Vanwege corona is dit jaar gekozen voor een online thrillerfestival, dus afstand is in dit geval geen probleem. Tickets voor het festijn zijn gratis te verkrijgen, voor bepaalde programmaonderdelen (masterclasses) moet wel betaald worden.  

Bron: The Bookseller

22 augustus 2020

Preston & Child - Gevaarlijke stroming (2020)

Jammer van die idiote fantasy-intrige  (Door Hans Knegtmans)

Het Amerikaanse schrijversduo Preston & Child is vooral bekend geworden om de avonturen van Aloysius Pendergast, topagent bij de FBI. (De teller staat inmiddels op negentien delen.) De auteurs beogen zichtbaar hem te karakteriseren als 'een type'. In dit geval een super-individualist met een hoger dan gemiddelde intelligentie, eigenwijs (en niet een beetje zelfgenoegzaam) en extreem competent. Begrijpelijkerwijs werkt hij het liefst alleen, zodat hij geen rekening hoeft te houden met collega's die zich rigide - uit luiheid, kortzichtigheid of gemakzucht - aan de regels houden. In communicatie met zijn ondergeschikten is hij zo aimabel als zij zich maar zouden kunnen wensen.

Gelukkig heeft hij enkele collega's die net als hij ook niet achterlijk zijn, wat het politieleven dragelijk maakt. In Gevaarlijke stroming stuiten Pendergast en de zijnen op een bizar incident. Bij hun werkterrein aan de Golf van Mexico spoelen tal van sneakers aan, allemaal in dezelfde kleur groen met de afgesneden voet er nog in. De ene voet is de andere niet, maar desondanks is het moeilijk regelmaat te ontdekken in de lichaamsdelen.

Wel concludeert het onderzoeksteam dat er sprake moet zijn van zelfverminking, maar dan nog. De auteurs nemen de tijd (400 pagina's) om hun verhaal te vertellen.

Met wat meer zelfdiscipline hadden ze de helft hiervan - grotendeels gewijd aan technische beschouwingen over de zeevaart - kunnen besparen, zonder merkbaar kwaliteitsverlies. De vrijgekomen tijd hadden ze dan kunnen benutten door de idiote fantasy-intrige te vervangen door een plot met een volwassener karakter. Dan hadden ze ook de onvermoede reuzekrachten van de frêle Constance (tot dan toe geschetst als een grijze muis) minder breed hoeven uitmeten.

Want de schrijvers kunnen het wél, en hebben het nu eens getroffen met de vertaler, Marjolein van Velzen. Het boek telt tal van leesbare en zelfs spannende passages. Het hoofdstuk waarin het duo schetst hoe een van de personages ongewild bijdraagt aan zijn eigen ondergang is zelfs huiveringwekkend te noemen.

Soms verwijzen de auteurs zonder uitleg naar een eerder deel uit de serie. Een schoonheidsfoutje.

Preston & Child - Gevaarlijke stroming. Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 400 pag.

Deze recensie, met toestemming van de auteur overgenomen, verscheen eerder in Het Parool.  

Na de hersenbloeding (nieuws, 2020)

Loes den Hollander put voor thriller uit eigen dossier  Bij uitgeverij De Crime Compagnie verschijnt medio november de zesentwintigste thriller van Loes den Hollander, Wacht maar af. Inspiratie voor dit boek vond ze in haar eigen medische geschiedenis. 


In maart 2018 werd Loes den Hollander getroffen door een hersenaneurysma. Elf maanden eerder kreeg haar man Harry een hersenbloeding. Loes is inmiddels hersteld, maar haar echtgenoot is nog steeds aan het revalideren.

Voor het boek putte Loes uit haar eigen ervaringen. Net als hoofdpersoon Franka is ze herinneringen aan de eerste weken na haar hersenbloeding kwijt. Franka ontdekt dat haar moeder in de tussentijd is overleden en haar man gedraagt zich ineens erg afstandelijk.

Franka is niet meer de vrouw die ze was voordat ze de hersenbloeding kreeg en ze voelt zich allesbehalve zichzelf. Maar zijn alle veranderingen wel aan haar ziekte toe te schrijven of is er meer aan de hand.

Loes den Hollander, voormalig directeur van een zorgcentrum in Julianadorp, debuteerde in 2006 met de thriller Vrijdag. Van haar boeken zijn ruim één miljoen exemplaren verkocht.

Den Hollander is niet de eerste thrillerschrijfster die inspiratie vindt in haar eigen medische dossier. In 1997 publiceerde Peter de Zwaan de voor de Gouden Strop genomineerde thriller Een keel van glas. Daarin mengde hij een thrillerverhaal met fragmenten uit het dagboek dat hij bijhield toen hij een behandeling wegens keelkanker moest ondergaan.  

 

21 augustus 2020

Sleutelpositie (nieuws, 2020)

Opnieuw prijs voor Camilla Grebe  De Zweedse thrillerauteur Camilla Grebe heeft voor de tweede keer de prestigieuze Glass Key Award gewonnen. Alleen Stieg Larsson en Arnaldur Indriðason wonnen deze prijs eveneens twee keer. Grebe ontving de onderscheiding voor haar meest recente thriller Skuggjägaren, waarvan de Nederlandse vertaling (De schaduwjager) in de zomer van 2021 bij uitgeverij Cargo zal verschijnen.

In 2018 werd Camilla Grebe ook bekroond met de Glass Key Award. Dat was destijds voor haar boek Dagboek van mijn verdwijning.

Uit het juryrapport: 'De schaduwjager begint met een moord in 1944 en volgt het intrigerende politieonderzoek dat eindigt in de huidige tijd. Tegelijkertijd krijgt de lezer inzicht in de uitdagingen en problemen van politieagentes in deze tijdspanne. Grebe maakt vakkundig gebruik van klassieke thrilleringrediënten en heeft een volstrekt uniek en origineel verhaal gecreëerd, met een totaal onvoorzien einde.'

De Glass Key Award, oftewel de Glazen Sleutel, is in 1991 opgericht door de Crime Writers of Scandinavia. Elk jaar wordt er per Scandinavisch land één thriller genomineerd voor de shortlist. De leden kiezen dan een winnaar die de gewaardeerde literaire prijs en titel 'Beste Scandinavische thriller' krijgt. De eerste auteur die bekroond werd met de Glass Key Award was Henning Mankell.

Camilla Grebe (1968) is volgens uitgeverij Cargo een van de meest toonaangevende Zweedse thrillerauteurs. Ze schreef eerder succesvolle thrillers met haar zus Åsa Träff en Paul Leander-Engström. De minnares was Grebes debuut als solo-auteur. Voor haar tweede thriller Dagboek van mijn verdwijning werd zij voor de eerste keer bekroond met een Glass Key Award. Dit jaar verscheen In slaap gevallen en hiervoor ontving zij de Swedisch Crime Writers' Award. In de zomer van 2021 verschijnt de Nederlandse vertaling van Skuggjägaren. Grebe woont met haar man en twee kinderen in Stockholm.

18 augustus 2020

Noirwich (nieuws, 2020)

Anita Terpstra wordt writer in residence van Brits thrillerfestival  Schrijfster Anita Terpstra wordt Writer in Residence van het Crime Writing Festival in het Britse Norwich. De Friese schrijfster verkast overigens niet naar Norwich, voor deze gelegenheid Noirwich genaamd, want het betreft een vanwege corona online thrillerfestijn. Maar de bezoekers (ook online) kunnen in ieder geval kennis maken met haar werk. 

Anita Terpstra
schrijft speciaal voor het festival, dat duurt van 10 tot en met 13 september, twee verhalen. 'Een gaat over Leeuwarden, dat vorig jaar werd bestempeld als UNESCO City of Literature. Daarnaast werk ik mee aan een podcast, waarvan de inhoud later wordt bekendgemaakt.'

Terpstra is niet de enige auteur 'in virtual residence'. Ook haar collega Paddy Richardson uit het Nieuw-Zeelandse Dunedin is hier voor uitgenodigd. Samen schrijven ze nieuw werk en werken ze aan versteviging van de banden tussen Norwich, ook UNESCO City of Literature, en hun eigen woonplaats. 

Op de website van het thrillerfestival schrijft Terpstra trots te zijn op haar uitverkiezing als writer in residence. 'Helaas hebben wij in Nederland geen festivals die gewijd zijn aan het spannende boek. Norwich zal best trots zijn dat er zo'n evenement binnen haar poorten plaatsvindt. Wellicht kan Leeuwarden ooit de gastheer zijn van een dergelijk festival. Ik hoop in ieder geval dat mijn residentie de Friese hoofdstad op 'de thrillerkaart' zal zetten. Ik kijk er naar uit om mijn werk te delen met de online bezoekers van het festival.'

Anita Terpstra (1974) debuteerde met haar thriller Nachtvlucht, die genomineerd werd voor de Schaduwprijs. Met Samen belandde ze op de shortlist van de Gouden Strop. Haar boeken zijn vertaald in het Duits en het Frans. Terpstra en Richardson doen mee aan de The Writing Life Podcast die tijdens het festivalweekend onlie komt.  

08 augustus 2020

Nostalgisch en actueel (nieuws, 2020)

De Cock heeft de langste   Een suggestieve kop doet het altijd goed. Zeker als-ie ook grotendeels de lading dekt. De kop van dit bericht voldoet aan alle voorwaarden. Want De Cock heeft binnenkort daadwerkelijk de langste. De rechercheur met cee-oo-cee-ka speelt vanaf begin volgend jaar de hoofdrol in de langstlopende boekenserie die rond één hoofdpersoon is gebouwd. Een plek in het Guinness Book of Records lonkt. 

Op 5 januari 2021 breekt de rechercheur het record. Dan verschijnt namelijk De Cock en de schim uit het verleden, het 88ste deel in de boekenserie rond de Amsterdamse speurder. Het is, zo heeft uitgeverij De Fontein uitgezocht, de langstlopende boekenserie ter wereld rond een detective. Het record zal worden opgenomen in het Guinness Book of Records 2022

Deel 88 is geschreven door acteur, producent, regisseur en schrijver Peter Römer. Hij schreef ook de voorgaande 16 delen en zette de reeks voort nadat geestelijk vader Appie Baantjer was overleden, op 29 augustus is dat al weer tien jaar geleden. Baantjer had toen zeventig delen geschreven en met die serie ruim zeven miljoen boeken verkocht. 

Kort geleden zag deel 87 het licht, De Cock en de schaduw van de dood. In dat deel snijdt Römer een actueel thema aan: de agressie tegen hulpverleners. De Cock wordt opgeroepen: een dode vrouw op straat, onder verdachte omstandigheden uit een hotelraam gevallen. Wanneer De Cock ter plekke is, wordt tot zijn ontzetting een van zijn collega's neergestoken door een onbekende omstander...

Peter Römer over dit boek: 'Een van de actuele thema's, ook in Amsterdam, is het onbegrijpelijke geweld tegen hulpverleners. Ambulancepersoneel, BOA's en ook politiemensen worden belaagd door het publiek dat zij van dienst willen zijn. Hoewel de verhalen van De Cock doorgaans niet door de directe actualiteit gedreven worden, vond ik het van belang om rechercheur De Cock met dit fenomeen te confronteren. Het geweld tegen een collega is niet alleen een onbegrijpelijke misdaad, het is een gebeuren dat diep ingrijpt binnen het team van De Cock, waar het slachtoffer werkzaam is. Dat is een verhaal dat moet worden verteld.'

04 augustus 2020

Veelschrijver (nieuws, 2020)

Nieuwe 'King' heet 'Later'  De Amerikaanse bestsellerauteur Stephen King brengt volgend jaar een nieuw boek uit. De horrorschrijver maakte vandaag bekend dat op 2 maart 2021 zijn nieuwste werk Later verschijnt.


De 72-jarige auteur maakte verder weinig details bekend over Later, maar het belooft opnieuw een spannend boek te worden. 'Alleen de doden hebben geen geheimen', luidde zijn korte omschrijving. Volgens The Bookseller vertelt King het verhaal van Jamie Conklin, een jongen met buitengewone gaven. Hij kan daarmee zijn alleenstaande moeder helpen en de rechercheur met wie ze een relatie heeft. Maar er hangt wel een wreed prijskaartje aan. 

Later voegde hij er op Twitter aan toe: 'Het boek bevat echo's van It.' Later maakt deel uit van de serie Hard Case Crime van Titan Books. In deze serie werden ook Kings boeken The Colorado Kid en Joyland uitgebracht. 

In april bracht Stephen King nog If It Bleeds uit en vorig jaar verscheen zijn horror-thriller The Institute. De schrijver heeft meer dan zestig boeken en honderden korte verhalen op zijn naam staan. Veel van zijn werk werd ook verfilmd, zoals onder meer Carrie, The Shining, The Green Mile, The Shawshank Redemption en Stand By Me.

01 augustus 2020

Christian Frascella - Het is te koud om te sterven (2020)

Detective tussen het wasgoed  
(Door Peter Kuijt)

‘Er is niets wat je kunt doen om niet te sterven. Je kunt alleen proberen niet slecht te sterven, te sterven zoals het hoort.’

Ziehier een uitspraak van de 40-jarige detective Contrera, die, omdat hij geen huur kan betalen, kantoor houdt in de wasserette van zijn vriend Mohamed. Die bevindt zich in Barriera, niet bepaald de meest elegante buitenwijk van Turijn. Of zoals Contrera zegt: ‘Barriera is een handelscentrum geworden. Hier komt de heroïne vandaan die de halve stad verdooft’. 

Contrera’s vader was een rechtschapen politieman, maar zoonlief werd uit het korps gezet wegens corruptie en het achteroverdrukken van een partij drugs. Sindsdien vergaart hij bewijzen van overspel door echtbrekers.

In Het is te koud om te sterven, de eerste thriller van de Italiaanse jeugdboekenschrijver Christian Frascella, vraagt Mohamed hem zijn verdwenen neef Driss op te sporen. In een besneeuwd Turijn gaat Contrera het gevecht aan met criminelen van diverse pluimage, een hufterige politiechef, een vijandige ex, een niet minder vijandige puberdochter en zichzelf.

Wie wil weten waarom Contrera zijn voornaam niet prijsgeeft, moet dit boek maar lezen. Maar niet alleen daarom.

De stijl is speels, het tempo zit er goed in en de karakters zijn stuk voor stuk geraffineerd neergezet. Wat bijzonder is, is de humor en de zelfspot van deze antiheld. Zelden leidt een thriller tot schaterlachen, maar dit is er zo een. Vooral de passages waar Contrera de woordenstrijd aangaat met Luca, de irritant eigenwijze zoon van zijn minnares Erica, zijn om te smullen.

Een goede keuze van de nog jonge uitgeverij Brooklyn.

Christian Frascella - Het is te koud om te sterven. Uitgeverij Brooklyn, 319  pag.

Deze recensie verscheen eerder in het AD.