31 maart 2011

Galg & Rad (nieuws, 2011)

BEURT OVERSLAAN BIJ WILLEM ASMAN

Boekwinkels en bibliotheken werden onlangs verblijd met een bordspel. Afzender was de Stichting CPNB die hiermee de aandacht wilde vestigen op Juni - Maand van het Spannende Boek. En met het spel hoopt de nationale boekpromotor dat boekwinkel en bieb ruimhartig zullen inspelen op het thema van de actiemaand, 'Galg & Rad, Misdaadverhalen door de eeuwen heen', oftewel de historische thriller, die het de laatste jaren volgens de CPNB zo goed doet.

Het spel heeft iets weg van het Oud-Hollandsche Ganzenbord: deelnemers moeten hun pion met behulp van dobbelsteen en een beetje hulp van Vrouwe Fortuna zo snel mogelijk over het bord naar vakje 45 zien te verplaatsen. In de vakjes geen afbeeldingen van ganzen in allerlei onmogelijke standen, maar covers van al dan niet historische thrillers.

Deelnemers doorlopen tijdens het spel diverse tijdperken: de Romeinse tijd, de middeleeuwen, Gouden Eeuw, Franse Tijd, Fin de siècle, WOI, Interbellum, WOII en het tijdperk van de Wederopbouw. Soms moet je wachten tot je gepasseerd bent door een tegenstander (bij vakje 26, 'De Acht' van Katherine Neville). Bij Willem Asman lees je: Het is oorlog, wacht tot u wordt bevrijd, sla 1 beurt over. Bij Mario Puzo's 'Het Laatste Graf' moet je terug naar start. Bij 'Verlos ons van het kwaad' (Romain Sardou): U bent op de goede weg, ga hetzelfde aantal vooruit. Bij Parris' 'Ketterij': U wordt beschuldigd van ketterij, sla 1 beurt over.

Spelers belanden tijdens het spel op minuscule omslagen van veel buitenlandse auteurs (Eco, Follett, Brown, Puzo, Kerr, Harris, Mosse), maar ook een aantal Nederlandstaligen, zoals Mieke de Loof ('Wrede Schoonheid'), Mariëtte Ciggaar ('Zilte Deerne'), Willem Asman ('Brittannica'), Heuvel en De Waal ('Moord in Tuschinski'), Martin Koomen ('Trein uit Warschau'), 'King Kong' van Tomas Ross, Gauke Andriesse ('De handen van Kalman Teller'), Simone van der Vlugt ('Het laatste offer'), Renée Vink ('De dood van Dantes keizer'), Ashe Stil ('De stad in het IJs'), Helène Nolthenius ('Moord in Toscane', een oudje), Wouter van Mastricht ('Spaans Vuur'), Daniëlle Hermans ('Het Tulpenvirus').

De tekst in het midden van het speelveld is een ode aan de historische thriller en informatie over het schrijversechtpaar Monaldi & Sorti, dat het geschenkboekje 'Versluiering' voor de Maand van het Spannende Boek heeft geschreven. Daarnaast wordt gewag gemaakt van de bundel die 25 Nederlandse misdaadauteurs schrijven over forensische opsporingstechnieken, getiteld 'Stille getuigen'. Op 19 april wordt meer gedetailleerde informatie bekendgemaakt over deze bundel, waarover De Spanningsblog al eerder berichtte.

Van rijk tot arm (nieuws, 2011)

THOMAS ACDA IN POLITIESERIE SEINPOST DEN HAAG

Thomas Acda, Egbert Jan Weeber, Jim Bakkum en Terence Schreurs vervullen - naast een flink aantal andere collega's hoofdrollen in de nieuwe KRO-politieserie 'Seinpost Den Haag'. Binnenkort starten de opnames van de serie. Seinpost Den Haag is vanaf zondag 4 september tien weken lang op Nederland 3 te zien.

Seinpost Den Haag is een politieserie waarin het draait om de dagelijkse beslommeringen op en rond het Scheveningse wijkbureau Seinpost. Het betreft hier een klein bureau in een uiterst gemêleerd stadsdeel. Van rijk tot arm, van chique tot volks, alle lagen van de bevolking zijn vertegenwoordigd in deze badplaats, waar de spanningen vaak dagelijks weer hoog oplaaien.

Elke aflevering bestrijkt een werkdag van twee geüniformeerde teams en een rechercheduo. De oudere politieman in de serie is Wouter (Thomas Acda), hun aller chef. Van hem krijgen ze de briefing, aan hem rapporteren zij, hem bellen ze als ze ondersteuning nodig hebben. Ook volgt de serie de lotgevallen van Barry (Tibor Lukács), een crimineel met puur Scheveningse antecedenten.

Scenarioschrijvers zijn de thrillerauteur Henk Apotheker ('Van Speijk', 'Flikken Maastricht'), Stan Lapinski ('Russen', 'Van Speijk'), Jan Harm Dekker ('Flikken Maastricht', 'Baantjer') en Simone Kome-van Breugel ('Meiden van de Wit', 'Parels en Zwijnen'). De Politie Haaglanden levert ondersteuning in de vorm van expertise.

(Bron: KRO)

Privacy (nieuws, 2011)

ONTVOERING MAG NIET IN MISDAADROMAN

Izaan Moenir-Alam, de ontvoerder van Claudia Melchers, moet alle pagina's uit zijn autobiografische misdaadroman 'Cocacabana' verwijderen die gerelateerd zijn aan de kidnap in 2005. Pas dan mag hij tot publicatie overgaan. Dat heeft de kortgedingrechter in Zutphen bepaald. Publiceert hij informatie van de betreffende pagina's uit zijn boek toch, dan moet hij elke dag dat hij in gebreke blijft 5000 euro betalen (met een maximum van 250.000 euro).

De familie Melchers vroeg de rechter op 14 maart om een verbod van het hele boek. Ze waren van mening dat de privacy van Claudia en haar kinderen ernstig werd geschaad. De vrouw heeft na de ontvoering nooit de publiciteit gezocht.

Claudia Melchers werd op 12 september 2005 door drie mannen uit haar huis in Amsterdam meegenomen onder het oog van haar twee jonge kinderen en een buurman. De ontvoerders eisten 300 kilo cocaïne als losgeld. Melchers maakte tijdens de ontvoering de afspraak om in plaats daarvan 5 miljoen euro te betalen, waarop ze werd vrijgelaten. Losgeld werd er nooit betaald.

Twee van de drie mannen werden kort na de vrijlating gearresteerd. Moenir-Alam werd later in Brazilië aangehouden. In hoger beroep werd hij veroordeeld tot een celstraf van acht jaar. Tijdens een uitzending van Pauw & Witteman (foto) op 23 februari vertelde Moenir-Alam dat hij het boek tijdens zijn detentie had geschreven.

De rechter in Zutphen vindt dat 'ieder wezenlijk belang' voor Moenir-Alam ontbreekt om gesprekken die hij met zijn slachtoffer heeft gehad, openbaar te maken. ,,Ook al blijkt uit de weergave daarvan dat zij zich bij vlagen zeer moedig heeft gedragen'', aldus de rechter. Melchers heeft er na de ontvoering voor gekozen met rust gelaten te worden en Moenir-Alam 'zou de laatste moeten zijn om haar dit recht te misgunnen, laat staan dit met voeten te treden', staat in het vonnis. Ook moet een aantal zinnen waarin gesuggereerd wordt dat vader Melchers banden zou hebben met de drugswereld, worden geschrapt.

Wordt verwacht 235 (nieuws, 2011)

'CRIME' VAN 'TRAINSPOTTING'-SCHRIJVER

De Schotse cultschrijver Irvine Welsh, die van 'Trainspotting', slaat opnieuw toe in het thrillergenre. Bij uitgeverij De Arbeiderspers verschijnt in juli 2011 de thriller 'Misdaad', als opvolger van 'Smeris' uit 1998. Een boek voor de lezers van Ian Rankin, Carl Hiaasen en Elvin Post, aldus de uitgeverij.

Na een burn-out gaat de Schotse rechercheur Ray Lennox met zijn vriendin Trudi naar Florida voor een korte vakantie. Zijn jeugd en idealen liggen achter hem, zijn toekomst is: trouwen, uitrusten en van de drugs afblijven.

In Miami doet Trudi niet veel anders dan dromen over hun bruiloft tot Lennox het meer dan zat is. Hij struint, steeds depressiever, de stripclubs van downtown Miami af. Als twee vrouwen hem seks en cocaïne aanbieden, hoeft hij geen moment na te denken. In hun appartement ontmoet hij een meisje van tien dat het slachtoffer dreigt te worden van een pedofielennetwerk. Lennox neemt haar mee naar een exclusieve marina aan de Golf van Mexico, maar komt er al snel achter dat de demonen die hem in Edinburgh bijna de kop kostten, hem ook hier weten te vinden.

Met zijn spectaculaire en controversiële debuutroman 'Trainspotting' (1993) brak Irvine Welsh (1958) alle verkooprecords in Engeland. De verfilming door Danny Boyle is inmiddels een klassieker. Na 'Trainspotting' volgden onder andere 'Acid House', 'Smeris' en 'Porno'.

Andere nieuwe titels:

Ferdinand von Schirach - 'Schuld' (september 2011). Nieuwe verhalen van de Duitse strafpleiter die in 2009 doorbrak met zijn debuut 'Misdaden'.
Leonard Rosen - 'Een en al chaos (september 2011). Debuut van Amerikaanse journalist. De wiskundige James Fenster wordt vermoord op de avond voordat hij op een bijeenkomst van de World Trade Organisation een voordracht moet houden. De plek van de aanslag is pikant: het Ambassade Hotel in Amsterdam, waar vele schrijvers hun interviewverplichtingen nakomen. Interpolagent Henri Poincaré heeft een lange lijst verdachten: de Peruaanse leider van de Organisatie voor Onderdrukte Volkeren, een groep militante christenen, een hedge-funddirecteur, Fensters ex-verloofde en een pas afgestudeerde wiskundestudent.

Indrukwekkende initialen (nieuws, 2011)

BRITSE MISDAADSCHRIJVER H.R.F. KEATING OVERLEDEN

De Britse misdaadschrijver H.R.F. Keating is zondag 27 maart op 84-jarige leeftijd overleden. Keating, geestelijk vader van de bescheiden Indiase politie-inspecteur Ganesh Ghote, stierf in Londen aan hartfalen, zo heeft zijn weduwe Sheila Mitchell aan de New York Times laten weten.

Keatings schrijversleven was doordesemd van de misdaadliteratuur. Hij schreef meer dan veertig thrillers en recenseerde misdaadromans voor The Times of London. Daarnaast publiceerde hij non-fictie over het genre, zoals een karakterstudie van Sherlock Holmes en een handleiding om misdaadromans te schrijven.

In ruim twintig boeken en evenzovele korte verhalen figureerde inspecteur Ganesh Ghote, een bescheiden man die zichzelf altijd in twijfel trok en meer begaan was met het lot van de mensheid dan de Sam Spades en Philip Marlowes van deze wereld. Ghote was niet begiftigd met een speciaal inzicht in het criminele brein, maar was wel gezegend met een onaantastbare integriteit. Keatings Ghote-romans werden geprezen om hun nauwkeurige beschrijving van het leven in Bombay, nu beter bekend als Mumbai. Keating schreef er enkele nog voordat hij zijn eerste reis naar India maakte.

Keating was zachtaardig van aard, stellen mensen die hem gekend hebben. ,,Hij was in Engeland een van de meest sympathieke figuren in het gilde van de misdaadschrijvers'', aldus Otto Penzler, eigenaar van de Mysterious Bookshop in Manhattan. ,,Hij gedroeg zich bijna als een boeddhistische monnik.''

Volgens Penzler was Henry Reymond Fitzwalter Keating een detectiveschrijver van de oude stempel, in die zin dat hij raadsels in zijn boeken verstopte en de lezer in staat stelde om samen met de speurder het mysterie op te lossen. ,,Het wat klassieke detectiveliteratuur, niet uitermate gewelddadig en gemaakt tijdens de gouden jaren van het genre, tussen de twee wereldoorlogen.''

Keating werd op 31 oktober 1926 geboren in St. Leonards-on-Sea, Sussex, Engeland. Zijn vader was hoofdonderwijzer. Volgen een anekdote die de ronde doet in zijn familie, gaf zijn vader hem zijn formidabele voornamen in de overtuiging dat zijn zoon een schrijver zou worden en dat zijn initialen indrukwekkend zouden staan op de cover van een boek.

Na zijn diensttijd werkte hij als journalist voor The Daily Telegraph en The Times of Londen. Met 'A perfect murder' won hij in 1964 de Gold Dagger voor beste misdaadroman. In 1996 ontving hij de oeuvreprijs Diamond Dagger van de Britse Crime Writers' Association. Zijn laatste Ghote-roman dateert uit 2009 en is getiteld 'A small case for Inspector Ghote?'.

(Bron: New York Times)

30 maart 2011

De laatste elf (nieuws, 2011)

VAN ANDRIESSE TOT VIS

Zo'n honderd schrijvers van Nederlandstalige misdaadromans zijn vandaag - al naar gelang hun hooggespannen verwachtingen - een beetje, behoorlijk dan wel diep teleurgesteld door de jury van de Gouden Strop 2011. Hun thriller staat namelijk niet op de longlist, de lijst met elf spannende boeken die nog voor de literaire onderscheiding in de race zijn.

De lijst bestaat uit:

Gauke Andriesse - De handen van Kalman Teller (Uitgeverij Atlas)
Peter Buwalda - Bonita Avenue (De Bezige Bij)
Lieneke Dijkzeul - Verloren zoon (Anthos)
Jessica Durlacher - De held (De Bezige Bij)
Lupko Ellen - Herenboer (Passage)
Tess Franke - Maskerade (Anthos)
Linda Jansma - Caleidoscoop (Verbum Crime)
Kisling/Verhuyck - De duim van Alva (De Arbeiderspers)
Siska Mulder - Na Delphine (Boekerij)
Felix Thijssen - Lydia (Sijthoff)
Jacob Vis - De imker (Ellesy Crime)

Er waren in totaal 111 boeken ingezonden. Uit het overgebleven elftal zal de jury, onder voorzitterschap van actrice Inge Ipenburg, een shortlist van vier of vijf titels samenstellen. Deze genomineerden worden op 19 april bekendgemaakt.

Een vluchtige analyse van de lijst leert dat werk van zowel Gauke Andriesse, Lieneke Dijkzeul, Felix Thijssen als Jacob Vis eerder op een long- of shortlist voor de Gouden Strop voorkwam. En dat het duo Kisling/Verhuyck een nominatie ontving voor de Diamanten Kogel, de Vlaamse evenknie van de Gouden Strop.

Verder ontving Jessica Durlacher vorige maand voor 'De held' de Opzij Literatuur Prijs en werd Buwalda's 'Bonita Avenue' genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Tess Franke, zo werd onlangs bekend, is het pseudoniem van literatuurwetenschapper en thrillerrecensent Gert Jan de Vries.

De Gouden Strop wordt op 31 mei uitgereikt. De winnaar ontvangt een cheque van tienduizend euro en een sculptuur van de Amsterdamse beeldhouwer Marianne van den Heuvel.

Van de shortlist (nieuws, 2011)

LE CARRÉ ZEGT 'NEE'

De Britse thrillerschrijver John le Carré heeft de organisatie van de Man Booker International Prize verzocht zijn naam van de shortlist te schrappen.

Le Carré, auteur van boeken als 'The spy who came in from the cold' en 'The constant gardener', werd met twaalf collega's genoemd als kanshebber op de literaire onderscheiding. Deze prijs wordt iedere twee jaar toegekend aan een auteur voor zijn of haar bijdrage aan de literatuur. De prijs staat los van de meer bekende Man Booker Prize for Fiction, waarmee jaarlijks een bepaald boek wordt bekroond.

De winnaar van de prijs, een geldbedrag van omgerekend meer dan 62.000 euro, wordt op 18 mei bekendgemaakt. Le Carré liet in een verklaring weten dat hij zich weliswaar gevleid voelde met een plek op de shortlist, maar dat hij nooit meedoet aan literaire competities. Andere genomineerden zijn Phillip Roth, Anne Tyler en David Malouf.

In een reactie zegt juryvoorzitter Rick Gekoski dat de naam van Le Carré op de lijst zal blijven staan. ,,We zijn wel teleurgesteld dat hij wil dat we zijn werk niet in onze overwegingen meenemen, want we zijn enorme bewonderaars van zijn oeuvre.''

(Bron: Man Booker International Prize)

Jed Rubenfeld - Doodsinstinct (2011)


Adembenemend goed

(Door Hans Knegtmans)

In Jed Rubenfelds romandebuut 'oordduiding verrichtte in 1909 Freudiaan Stratham Younger de eerste psychoanalyse op Amerikaans grondgebied. De therapie was een doorslaand succes, inclusief de noodzakelijke 'overdracht': na afloop trouwden Stratham en zijn patiënt Nora met elkaar.

Elf jaar later is er veel veranderd. De Eerste Wereldoorlog is ten einde, maar in de VS gaat het sociale leven allerminst over rozen. Niet alleen de oorlog, maar ook de wereldwijde griep heeft zijn tol geëist. De regering heeft de drooglegging uitgevaardigd. Corruptie en schaamteloze graaizucht hebben vrij spel in politieke en economische krijgen.

Het persoonlijke leven van hoofdpersoon Stratham Younger verloopt al even turbulent. Zijn huwelijk met Nora is jammerlijk mislukt. Door de helse praktijk van de loopgravenoorlog heeft zijn mensbeeld een forse knauw gekregen. Zelfs heeft hij zich van de psychoanalyse afgekeerd, zonder dat overigens de vriendschap met Freud daaronder leed.

Tijdens de oorlog is Younger bevriend geraakt met de mooie Colette Rousseau, radiumonderzoeker en protegee van Nobelprijswinnaar Madame Curie. In januari 1920 bezoeken ze in New York zijn oude vriend en strijdgenoot, rechercheur Jimmy Littlemore. De volgende dag overleeft het drietal ternauwernood een bomaanslag op Wall Street, pal voor de deur van de J.P. Morgan bank. Bij die historische aanslag, op dat moment de grootste in de geschiedenis van de VS, kwamen 38 mensen om het leven, terwijl meer dan 140 gewond raakten. Tot de dag van vandaag is die misdaad nooit opgelost. Maar je kunt het wel aan Younger en Littlemore overlaten om in 'Doodsinstinct' de fictieve toedracht te ontrafelen.

Het factiegenre - de schrijver onthult feiten die de officiële geschiedschrijving nooit gehaald hebben - herbergt het risico dat het de auteur niet lukt zijn onthullingen even losjes en vanzelfsprekend te presenteren als de romanpassages die hij uit zijn duim zuigt. Zelfs onze nationale expert Tomas Ross nam in zijn trilogie Voor koningin en vaderland soms zijn toevlucht tot futloos journalistiek proza om de lezer voldoende te informeren.

Jed Rubenfeld heeft daar geen last van. Hij behoort tot die zeldzame auteurs die over vrijwel alles meeslepend en met gezag kunnen schrijven. Bij hem is een gesprek tussen Younger en Freud even spannend als het afluisteren van een bijeenkomst van corrupte politici en zakenlui.

Het onderzoek naar de bomaanslag vormt maar een van de vele verhaallijnen. Het jongere broertje van Colette vertikt het te praten, hoewel hij het fysiek wel kan. Younger is smoorverliefd op zijn vriendin, maar om redenen die alleen zij begrijpt, is ze geobsedeerd door een Duitse soldaat die ze in de oorlog verpleegde. En een ogenschijnlijk goedmoedige industrieel stelt zijn personeel bloot aan levensgevaarlijke arbeidsomstandigheden. Het kan niet op. Toch heb je nooit het idee dat Rubenfeld te veel hooi op zijn vork neemt. Doodsinstinct is adembenemend goed.

Jed Rubenfeld - Doodsinstinct. Vertaling: Gertjan Cobelens. Uitgeverij Sijthoff, 400 pag.

(Bron: Parool)

29 maart 2011

De andere Beatrix (nieuws, 2011)

VAN AMMELROOY SPEELT TITELROL IN ROSS-REEKS

Willeke van Ammelrooy neemt de rol van de koningin op zich in de nieuwe VPRO-serie 'Beatrix, Oranje onder vuur'. Het vierdelige drama is een vervolg op de serie 'Bernhard, Schavuit van Oranje' en gaat over de periode vanaf de Leidse studententijd van Beatrix en vertelt over de diverse crises die zich binnen het koningshuis hebben afgespeeld. Het scenario is van thrillerschrijver Tomas Ross, die ook het script van de Bernhard-serie voor zijn rekening nam.

Van Ammelrooy speelt de vorstin zoals we haar nu kennen. Mara van Vlijmen vertolkt de rol van Beatrix in haar jonge jaren. Eric Schneider en Ellen Vogel zijn opnieuw de oude Bernhard en Juliana.

Van Ammelrooy, die volgende week 67 jaar wordt, verheugt zich op haar rol. ,,Toen ik voor de rol van Beatrix werd gevraagd, zei ik: Wat geweldig, dank u wel. Ik hang nu even op, want ik ga even uit mijn bol.'' De actrice wil het grote publiek inzicht geven in 'de andere Beatrix'. De serie komt in januari volgend jaar op televisie.

(Bron: VPRO)

Wordt verwacht 234 (nieuws, 2011)

HET MYSTERIE VAN DE OVERLEDEN BABY

Bij uitgeverij Artemis, die onlangs een alternatieve, vrouwelijke literaire pikorde publiceerde, verschijnt deze zomer een tweetal spannende romans. Het boek 'Doorwaakte nachten' van de Britse academica Sarah Moss, dat in juli 2011 in de winkel moet liggen, is er een van.

Historica Anna Bennett moet nodig werken aan haar proefschrift over de opvoeding van kinderen door de eeuwen heen. Ze heeft echter ook een peuter die nog geen nacht doorslaapt, een veeleisende zevenjarige zoon én ze is getrouwd met een bioloog die hen heeft meegenomen naar het afgelegen Schotse eiland Colsay om daar papegaaiduikers te tellen.

Dan ontdekt Anna tijdens het tuinieren het skelet van een baby in de tuin van hun huis en op zolder vindt ze een stapel brieven die rond 1870 zijn geschreven door May, een jonge vroedvrouw die naar het eiland is gestuurd om de grote babysterfte tegen te gaan. Ze raakt meer en meer geobsedeerd door deze ontdekkingen en vraagt zich zelfs af of haar schoonfamilie meer weet over de overleden baby. Ondanks de tegenwerking is Anna vasstbesloten het mysterie van de overleden baby te ontrafelen.

Sarah Moss studeerde aan Oxford University en is nu docente literatuur aan de universiteit van Exeter. In de afgelopen twee jaar doceerde ze creatief schrijven en negentiende-eeuwse literatuur aan de universiteit van IJsland. 'Doorwaakte nachten' is na 'Koude aarde' haar tweede roman.

Andere nieuwe titels:

Rachel Klein - 'Nachtvlinder' (juli 2011). Op een exclusieve kostschool schrijft een 16-jarige meisje al haar intieme gedachten op in een dagboek. Ze is geobsedeerd door haar kamergenote Lucy Blake, maar deze sluit vriendschap met een nieuwe klasgenote Ernessa, een gesloten meisje met een buitengewoon blanke huid en een indringende blik. Al gauw doen allerlei geruchten over haar de ronde en er gebeuren vreemde ongelukken op school. Het eerste slachtoffer is de hond van een lerares...

28 maart 2011

In het Vondelpark (nieuws, 2011)

ACTEUR MARCEL HENSEMA IN VERFILMING FISCHER-THRILLER

De Nederlandse acteur Marcel Hensema gaat in een Duitse film spelen samen met acteur Peter Haber. Zij zullen dit najaar samen te zien zijn in de thriller 'Bürger van Leeuwen: Die Stadt und die Angst'. Haber is vooral bekend geworden als commissaris Martin Beck in de gelijknamige Duitse detectiveserie.

De thriller is een verfilming van het boek En vergeef ons onze schulden van schrijver Claus Cornelius Fischer. Het verhaal speelt zich af in Amsterdam. Daar worden de opnames ook gemaakt in mei en juni. Haber en Hensema spelen twee rechercheurs die zich werpen op de zaak van een twaalfjarige jongen die in het Vondelpark op rituele wijze lijkt te zijn vermoord. Enige tijd later wordt een andere moord gepleegd. Commissaris Bruno van Leeuwen ziet verbanden met wetenschapper en antropoloog Josef Pieters.

De commissaris heeft het in zijn privé-leven niet gemakkelijk. Hij zorgt voor zijn vrouw die de ziekte van Alzheimer heeft. Hij weigert haar op te bergen in een zorginstelling maar de zorg valt hem zwaar.

Marcel Hensema zit op dit moment midden in de opnames van 'De Heineken Ontvoering', waarin hij net als in de Duitse thriller de rol van rechercheur vertolkt. Ook deze film moet in het najaar in première gaan.

Wordt verwacht 233 (nieuws, 2011)

DE SLAAP WIST HET GEHEUGEN

Uitgeverij Anthos presenteert deze zomer een aantal nieuwe namen in het thrillersegment. Een daarvan is SJ Watson. Zijn debuut 'Voor ik ga slapen' ligt vanaf juni 2011 in de winkel.

Christine wordt 's ochtends wakker in een vreemd bed, in een vreemd huis, naast een man die ze niet kent. Ze herinnert zich niets van wat er die nacht is gebeurd en besluit snel haar kleren aan te trekken en naar huis te gaan. Maar dan ziet ze zichzelf in de spiegel. Christine herkent zichzelf niet: ze is veel ouder dan ze dacht.

De man vertelt haar dat hij Ben heet en dat ze al 22 jaar getrouwd zijn. Dat ze in haar eigen huis is. En dat haar geheugen jaren geleden is aangetast door een ernstig ongeluk. Elke nacht als Christine slaapt, worden haar herinneringen gewist. Elke ochtend opnieuw moet iemand haar vertellen wie ze is. Christine is volledig afhankelijk van Ben. Maar dankzij een dagboek, dat ze op advies van haar dokter gaat bijhouden, ontdekt ze dat Ben haar lang niet alles vertelt.

Steven J. Watson werd geboren in Engeland, woont in Londen en werkte enkele jaren bij de National Health Service. In 2008 werd hij toegelaten tot de eerste cursus romanschrijven van de Faber Academy. 'Voor ik ga slapen' is daarvan het resultaat. De internationale rechten zijn verkocht aan meer dan dertig landen. Het boek wordt verfilmd door Rowan Joffe ('The American').

HONDENGEVECHTEN

In juli 2011 verschijnt 'Bloedhond', het eerste deel van een serie met inspecteur Alec Blume in de hoofdrol. Het is een thriller over maffiapraktijken en corruptie in Rome, van de hand van de Britse schrijver Conor Fitzgerald.

Samen met een journalist onderzoekt dierenrechtenactivist Arturo Clemente undercover een afgelegen terrein in het zuiden van Rome. Ze vinden een pand dat volledig is ingericht voor hondengevechten.

Een maand later wordt Clemente dood aangetroffen in zijn Romeinse appartement. Inspecteur Alec Blume, een Amerikaanse expat en ervaren politieman, krijgt opdracht de moord te onderzoeken. Hij ontdekt al snel dat Clemente een opvallende persoonlijkheid was: niet alleen was hij getrouwd met een prominente politica, hij had ook een affaire met de bloedmooie dochter van een maffiabaas.

Blume denkt te weten wie de dader is, maar al snel raakt hij zichzelf kwijt in het corrupte Italiaanse machtssysteem. Zijn diepgravende onderzoek wordt gedwarsboomd door de Senaat en de maffia en brengt steeds meer levens in gevaar.

Conor Fitzgerald (1964) werd geboren in Cambridge, maar woont al sinds 1989 in Italië. Lange tijd werkte hij mee aan de vertaling van de 'Scritti Italiani' van James Joyce. Tussen 1992 en 1998 deed hij dagelijks verslag van Italiaanse politieke en economische affaires en meer recentelijk gaf hij les in vertalen en tolken in Ostia.

Andere nieuwe titels:

Ali Knight - Het moordenaarsspel (juni 2011). Debuut van Britse journaliste Alison Potter. Paul is eigenaar van een productiebedrijf van realityprogramma's. Onlangs heeft hij met een show over een seriemoordenaar zoveel sympathie weten te wekken voor de veroordeelde, dat deze vervroegd is vrijgelaten. Dan wordt een medewerkster van zijn bedrijf dood aangetroffen.
Joost Heyink - 'De verzekering' (september 2011). Schrijver bedenkt samen met zijn vriendin een fantastisch plot voor een nieuw boek: 'Man draait verzekeringsmaatschappij een poot uit door zijn eigen dood te ensceneren'. Dolenthousiast over het verhaal besluiten ze de plot in werkelijkheid uit te voeren.
Gordon Reece - 'Muis' (juni 2011). Elizabeth en haar 16-jarige dochter Shelley, beiden slachtoffer van dagelijkse pesterijen en psychologische mishandeling, besluiten zich terug te trekken in Honeysuckle Cottage. Daar dénken ze eindelijk hun problemen achter zich te kunnen laten. Debuut van Brise illustrator.
Simone van der Vlugt - 'In mijn dromen' (juni 2011). Kapster Rosalie heeft paranormale gaven. Zij krijgt een droom over een terroristische aanslag die zal plaatsvinden tijdens een drukbezocht evenement in Amsterdam. Ze zal in actie moeten komen om de aanslag te voorkomen.
Vidar Sundstøl - 'De raven' (september 2011). Laatste deel van Minnesota-trilogie. Het is winter. In een motel dicht bij de Canadese grens houdt Lance Hansen zich schuil voor zijn broer. De moord op een Noorse toerist is nog altijd niet opgelost.
Cammie McGovern - 'Buurtwacht' (juli 2011). Voormalig bibliothecaresse Betsy Treading slaapwandelt sinds haar jeugd. Als haar buurvrouw wordt vermoord en haar bloed op Betsy's nachtjapon blijkt te zitten, bekent Betsy de moord. Hoewel ze zich niet kan herinneren wat er die nacht gebeurd is, kan ze ook de bloedsporen niet verklaren.
Caro Ramsay - 'Donker water' (augustus 2011). Op de zolder van een verlaten woning in Glasgow hangt het levenloze lichaam van een misdadiger van wie men dacht dat hij zich de afgelopen jaren schuilhield aan de Costa del Sol. Zijn gezicht is gruwelijk verminkt.

26 maart 2011

Onbekend maakt onbemind (nieuws, 2011)

TATORT: NIEDERRHEIN

In de herfst van 1986 werd het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) opgericht. In hetzelfde jaar besloten Duitstalige misdaadauteurs de vereniging Das Syndikat in het leven te roepen.

Beide organisaties hebben dit jaar dus een feestje te vieren. Van het GNM hoor je er vooralsnog niets over. Sterker nog, het genootschap riep zijn leden vorig jaar nog op om na te denken over de vraag of het gilde nog wel bestaansrecht had. Van de circa honderd leden namen er een stuk of tien de moeite hun gedachten op papier te zetten. Daarna bleef het angstwekkend stil.

Radiostilte ook over het feit dat het GNM twee thrillerkenners mag aanwijzen die namens het Letterenfonds aanvragen van misdaadauteurs voor een werkbeurs gaan beoordelen. Of er überhaupt twee deskundigen zijn aangezocht, is niet bekend. En men doet er bij het genootschap tot dusver ook het zwijgen toe over de verhalenbundel die 25 misdaadauteurs schrijven over forensische technieken. Het GNM heeft de publiciteit en promotie daarover in handen gesteld van de Stichting CPNB, die informatie over de bundel met hand en tand beschermt, totdat het haar goeddunkt om er mee naar buiten te treden. De persbreidel van de CPNB leidt ertoe dat het GNM nauwelijks bekendheid kan verwerven. En onbekend maakt nu eenmaal onbemind.

Van het bedrijven van pr kan het GNM nog wat leren van de Duitse broeders en zusters van Das Syndikat. Want dat die een kwart eeuw bestaat, dat willen ze wel laten weten. De meer dan zeshonderd Oostenrijkse, Zwitserse en Duitse leden vieren van 4 tot en met 8 mei op een grootse wijze feest in de regio Nederrijn.

Met een grappige trailer wordt aangekondigd dat in maar liefst negentien Duitse steden zo'n 260 schrijvers en schrijfsters zullen optreden om hun laatste boek voor het voetlicht te brengen. Onder hen veel nieuwkomers, maar ook gearriveerde en reeds gelauwerde auteurs.

De feestelijke opening van het jubileumfestival is op 4 mei in het Stadttheater in Krefeld met onder andere stevig muzikaal geweld van het politieorkest, drie dagen later worden in Mönchengladbach de Friedrich-Glauser-Preise, de Oscars onder de Duitse thrillerprijzen, toegekend in Mönchengladbach. Tussendoor zijn er Krimidiners, lezingen, discussies, onder andere over de stelling 'Import Top, Export Flop', en andere evenementen. Traditiegetrouw treedt tijdens de festiviteiten ook FC Criminale in het veld, een voetbalploeg bestaande uit Syndikat-leden.

Het gaat er, kortom, met zo'n honderd activiteiten een stuk feestelijker aan toe in Duitsland dan bij de Nederlandse thrillerauteurs, waar de stilte overheerst.

Klik hier voor meer informatie over het jubileum van Das Syndikat.

24 maart 2011

Kil en berekenend (nieuws, 2011)

HOOFDROL VOOR HEADHUNTER

De thriller 'Headhunters' van de Noorse schrijver Jo Nesbø wordt verfilmd. In het voorjaar van 2012 moet de film in de Nederlandse bioscopen te zien zijn. Bekijk hier de trailer van de verfilming.

Hoofdpersoon in de film (én het boek) is de kille, berekenende Roger Brown, headhunter uit de titel, gladde bemiddelaar met duister verleden. Uit schuldgevoel over iets waarvoor hij nooit genoeg kan boeten, probeert hij zijn vrouw Diana een luxeleventje te geven. Met een kapitaal optrekje en een verliesdraaiend kunstgalerietje.

Brown financiert dit alles door bij te beunen als kunstdief, maar overspeelt zijn hand als hij besluit een Rubens te stelen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in handen van de nazi's zou zijn gevallen en verloren werd gewaand. Het schilderij duikt op bij een verbouwing in het huis van Browns droomkandidaat voor een bestuursfunctie.

Het nieuwste boek van Jo Nesbø, 'De ratten', verschijnt overigens dit najaar bij uitgeverij Cargo.

Katja Schoondergang - Bewezen diensten (2011)


Het lijk in de duinen


(Door Peter Kuijt)

Copywriter Katja Schoondergang (1961) publiceerde zes jaar geleden haar eerste roman Het grote feest, die zich afspeelt in Jemen tussen moslimfundamentalisten. Voor haar eerste thriller, Bewezen diensten, zocht ze het veel dichter bij huis, haar geboorteplaats Velsen (en omstreken).

De basis voor de thriller werd haar op een presenteerblaadje aangereikt. De vader van een vriendin was kok op de hotelboot Casa Marina, waar Spaanse en Italiaanse gastarbeiders van de Hoogovens in de jaren zestig en zeventig verbleven en vertelde over hun handel en wandel. Schoondergangs broer was betrokken bij een actiecomité dat streed tegen de aanleg van een immense voorhaven bij IJmuiden en haar vader was een journalist, op wie zij de stadsverslaggever Onno Braks uit de thriller baseerde.

Die Braks ontdekt dat er in de duinen het skelet is gevonden van een grote man met een kogelgat in zijn hoofd. De stoffelijke resten moeten er al zo'n dertig jaar liggen. Braks' speurtocht naar de identiteit van de vermoorde man voert hem terug naar de tijd waarin ene Joop den Uyl grootse havenplannen had. De tijd ook waarin Italiaanse gastarbeiders na gedane arbeid de stad in gingen en de Hollandse meisjes het hoofd op hol brachten oftewel een poging deden om hun 'sigaar' in een 'melkpannetje' te dopen. Het waren ook de glorieuze jaren van Inter Heemskerk, een voetbalclub van gastarbeiders en woonwagenbewoners. En de tijd waarin een drugsbaron zijn imperium begon met een van de eerste coffeeshops van Amsterdam.

Bewezen diensten dat eerst als feuilleton Spaanse ruiters in de IJmuider Courant door het leven ging, is een fraaie, doordachte thriller met diepgang geworden. Veel van het feuilleton heeft het boek niet gehaald, stelt de schrijfster. Wat rest is een aantal verhaallijnen dat Schoondergang tot een geloofwaardig geheel heeft geweven. Haar enigszins afstandelijke stijl verschilt van die soms emotioneel overdreven verteltrant die veel andere literaire thrillers eigen is. Soms staat ze zichzelf een droogkomische terzijde toe, zoals 'Stofzuigen is als winden laten: alleen als je het zelf doet heb je er geen last van'. Bewezen diensten smaakt naar meer thrillers van Schoondergangs hand.

Katja Schoondergang - Bewezen diensten. Uitgeverij Q, 285 pag.

Go ahead... (nieuws, 2011)

'SILENCE OF THE LAMBS' IS BESTE THRILLER

'Silence of the lambs', de verfilming van de klassieker van Thomas Harris, is de beste thriller aller tijden. Dat blijkt uit een online peiling in opdracht van televisiezender ABC en People Magazine. De film, met een vleesetende Anthony Hopkins (foto) als dr. Hannibal Lecter in de hoofdrol, liet thrillers als 'Jaws', 'Psycho', 'The Shining' en 'Pulp Fiction' achter zich. Lecter eindigde op de vierde plaats in het rijtje meest aansprekende filmkarakter, dat wordt geleid door Forrest Gump (vertolkt door Tom Hanks).

'Frankly, my dear, I don't give a damn', is door 500.000 mensen uitgeroepen tot de beste filmquote allertijden. De zin komt uit Gone with the wind, uit 1939. Op nummer 2 eindigde 'Go ahead, make my day', uitgesproken door Clint Eastwood in de thriller 'Sudden impact' (1983).

'The Excorcist' (1973) werd verkozen tot beste horrorfilm boven 'Halloween', 'Poltergeist', 'Carrie' en 'A Nightmare on Elm Street'. Er kon alleen op Amerikaanse films worden gestemd.

(Bron: ABC News Entertainment)

Dat zoeken we op... (nieuws, 2011)


DE TWITTERTHRILLERKWIZZZ!

Sinds 9 februari plaatst De Spanningsblog via het medium Twitter bijna dagelijks een quizvraag onder de noemer Thrillerkwizzz. En zoals de titel al doet vermoeden hebben de breinbrekers betrekking op het thrillergenre. Bij elke vraag kunnen deelnemers punten (en bonuspunten bij snelle antwoorden) verdienen.
Het spelletje, waarbij je alleen voor de eer kunt strijden (er worden geen boekenpakketten of winterbanden weggegeven), mag zich in een groeiende schare volgers verheugen, die met de dag fanatieker worden.

De eindstand na 275 vragen, de Hall of Fame, ziet er als volgt uit:

1. Monique Brandt: 2851 punten
2. Jan ter Harmsel: 2063
3. Ellen den Hollander: 1878
4. Remko Meddeler: 1669
5. Karin de Vries: 1665
6. Hanneke Keultjes: 1493
7. Daan van 't Westeinde: 951
8. Berrit de Lange: 827
9. Esther V: 469
10. Linda van Laar: 416
11. Gijs van Oosten: 372
12. Jurgen Timmermans: 355
13. Eric Herni: 286
14. Tupla Mourits: 277
15. Leesdame: 192
16. Theo Hakkert: 170
17. Niels Janssen: 139
18. Nicoline Lopez: 139
19. John Brosens: 115
20. Simon de Waal: 97
21. Bernard Harfsterkamp: 67
22. Claar: 64
23. Jeroen Beghin: 58
24. Isa Maron: 53
25. Nicolet Steemers: 48

Joska de Kruijf: 37
Jurgen Joosten: 35
Charlotte Veltman: 32
Sylvana Berendsen: 30
Marijn de Jong: 30
Marjolijn de Cocq: 28
Bart Wessels: 28
Karin Voolstra: 21
Wilko Voordouw: 17
Uitgeverij Karaat: 15
Jolien Storsbergen: 6
Alex van Galen: 4
Koos van Wees: 4
Ilse Karman: 3
Willem Asman: 2
Melissa Bielsma: 1
Annet de Jong: 1
Ingrid Oonincx: 1
Patricia Sanchez: 1
Joost Willemsen: 1

Dit zijn de vragen die inmiddels gesteld zijn:

23 maart 2011

Almar Otten - De afstammeling (2011)


De ongeloofwaardigheid spat van de pagina's af


(Door Maarten Moll)

Almar Otten wordt in de folder van uitgeverij Sijthoff aangekondigd als groot Nederlands talent. Je moet wat om in het thrillergeweld uit Zweden en de vele uitstekende romans uit de Verenigde Staten overeind te blijven. Otten schreef een historische thriller - die zich overigens merendeels afspeelt in deze tijd - die 'De afstammeling' heet.

'De afstammeling' werd al 'De Da Vinci Code aan de IJssel' genoemd. Dat is grappig, omdat het grote, wereldomspannende mysterie uit Dan Browns 'De Da Vinci Code' wordt gespiegeld in een provinciestad, Deventer, aan een kabbelende rivier. Als ondertitel voor de roman is gekozen voor De jacht op een eeuwenoud handschrift. Dat klinkt dan wel weer lekker vintage Dan Brown.

Otten pakt het groots aan (hulde!) en begint met een proloog die zich afspeelt in 782. De slag bij Verden, waar de Franken vechten met de Saksen. Otten weet wat een proloog vraagt. Tegen het einde van de proloog, als de Frankische leider toeziet hoe zijn mannen de laatste Sasken vermoorden, schrijft hij: 'Hij weet niet dat een monnik, gehuld in een donkere pij, het bloederige schouwspel vanaf de overkant van de rivier in ontzetting heeft gadegeslagen.' Echt zo'n cliffhanger die een thriller in het begin nodig heeft.

En dan schakelt Otten over naar het heden. Een jonge historica wil meer weten over de plotselinge dood van haar vriend. Hij was een amateurarcheoloog, die vlak voor zijn dood in haar kelder iets in de muur metselde. Een jonge promovendus doet een ontdekking, hij vindt een onbekend Saksisch (proloog!) handschrift, dat noopt tot herschrijving van de geschiedenis van Nederland. Maar hij wordt door zijn hoogleraar middeleeuwse geschiedenis, die het handschrift liever zelf had ontdekt, ontslagen. Die hoogleraar wordt weer door een Duitse baron met duistere plannen uitgenodigd om over de vernietiging van het Saksische heiligdom Irminsul in 772 te komen praten.

Meer verraden zou zonde zijn, al weet u natuurlijk wel dat de jonge historica en de ontslagen promovendus elkaar zullen vinden. En Otten mag gerust een talent worden genoemd. Net als bij Dan Brown spat de ongeloofwaardigheid van de pagina's af, maar dat is geen probleem. Otten heeft zijn verhaal zo vakkundig in elkaar gestoken dat je ook echt wilt weten hoe de vork in de steel zit. 'De afstammeling' is een zeer prettig leesbare thriller.

Almar Otten - De afstammeling. Uitgeverij Sijthoff, 336 pag.

(Bron: Het Parool)

22 maart 2011

Michael Connelly - De herziening (2011)


Familiefeestje wil maar geen pageturner worden


(Door Guido Huisintveld)

Met De Lincoln-advocaat sloeg Michael Connelly destijds een interessante nieuwe weg in: die van de rechtbankthriller, met in de hoofdrol de sympathieke en stronteigenwijze advocaat Mickey Haller. Harry Bosch werd kennelijk erg gemist, want in het daaropvolgende Het laatste oordeel mocht hij weer komen opdraven. Haller bleef ook en werd voorgoed aan Bosch gelinkt als zijn halfbroer.

In De herziening staan de halfbroers wederom in het middelpunt van de belangstelling. Mickey Haller wordt door het OM benaderd in verband met de herziening van een oude rechtszaak. Jason Jessup werd vierentwintig jaar geleden veroordeeld voor de moord op een twaalfjarig meisje. Recent DNA-onderzoek lijkt naar een andere dader te wijzen. Bij hoge uitzondering kiest Haller de zijde van het OM. Samen met Harry Bosch en hulpofficier van justitie Maggie McPherson (by the way: tevens Hallers ex-vrouw) moet hij proberen Jessup weer achter de tralies te krijgen.

Michael Connelly handelt de boel keurig chronologisch af: de voorbereiding van de rechtszaak, het zoeken naar (nog levende) getuigen, het ontdekken van mogelijk nieuwe invalshoeken en tenslotte de rechtszaak zelf. De halfbroers, ex-vrouwen en puberende dochters dwarrelen over de pagina’s. De auteur houdt wel van een familiefeestje.

Vrijwel elke thriller van Connelly laveert tussen onderhoudend en steengoed. Zijn fans scanderen 'we want more' en dat is precies wat hij hen doorgaans geeft: meer van hetzelfde. De herziening is echter iets minder van hetzelfde. De spanning laat te lang op zich wachten. De dialogen zijn weliswaar gevat en de rechtbankscènes af en toe lekker scherp, maar een pageturner wil het boek maar niet worden. Pas tegen het einde geeft Connelly het voortkabbelende verhaal een zetje, resulterend in een apotheose die er een beetje met de haren is bijgesleept. In de bandbreedte onderhoudend-tot-steengoed stuitert De herziening op de ondergrens.

Michael Connelly - De herziening. Vertaling: Arthur Wevers. Uitgeverij De Boekerij, 350 pag.

Champagne (nieuws, 2011)

CARGO GELOOFT IN MILOU

Schrijfster Milou van der Will heeft vandaag met uitgeverij Cargo een contract getekend voor twee thrillers. Dat heeft de auteur vandaag via Twitter laten weten.

Milou van der Will (Naarden, 1985) begon haar schrijvende carrière in de journalistiek. Tegenwoordig werkt ze bij dagblad Metro, waar zij zich vooral bezighoudt met sociaal maatschappelijke onderwerpen. Ze verdiepte zich in de loverboy-problematiek en sprak met slachtoffers, hulpverleners en politie. Hun verhalen dienden als basis voor Van der Wills thrillerdebuut, 'Rood licht', dat in oktober 2010 verscheen.

Bij de ondertekening van een contract in de uitgeversbranche hoort traditiegetrouw champagne. En die ontbrak ook niet toen Van der Will vandaag haar handtekening zette. Op de foto kijken De Bezige Bij-directeur Robbert Ammerlaan en Cargo-redacteur Marjolein Schurink toe of een en ander naar behoren verloopt.

Wordt verwacht 232 (nieuws, 2011)

EEN LARSSONESQUE HOOFDPERSOON

Je hebt als schrijver eeuwigheidswaarde verdiend als door jou verzonnen woorden een eigen leven gaan leiden. Neem bijvoorbeeld 'de aaibaarheidsfactor' van Rudy Kousbroek, 'Als u begrijpt wat ik bedoel' van Toonder, 'Denkend aan Holland...' (Marsman), of 'nurks' (misantropisch type uit 'Camera Obscura' van Hildebrand).

Nog hoger op de ladder sta je natuurlijk als van jouw schrijversnaam een bijvoeglijk naamwoord wordt gemaakt. Had Franz Kafka ooit kunnen bevroeden dat zijn oeuvre zou leiden tot de woorden 'kafkaiaans' en 'kafkaësk'?

De Zweedse thrillerauteur Stieg Larsson valt nu ook deze eer te beurt. Het is niet zijn eigen Nederlandse uitgeverij Signatuur die het bijvoeglijk naamwoord 'Larssonesque' heeft verzonnen, maar concurrent Luitingh. Deze ziet in de debuutthriller 'Sanctus' van de Brit Simon Toyne een 'Larssonesque, krachtige vrouwelijke hoofdpersoon' opduiken. Wat er mee wordt bedoeld, maakt Luitingh niet echt duidelijk, maar we gaan er maar van uit dat het een heldin betreft die alle goede en slechte trekjes van hacker Lisbeth Salander in zich heeft.

'Sanctus' is het eerste deel van een trilogie en verschijnt in augustus 2011. Luitingh verliest zich in superlatieven en gejubel bij het aanprijzen van deze thriller. Het boek heeft namelijk 'de cliffhangers van een Dan Brown', 'de snelle actie van een Lee Child' en 'de authenticiteit van een Harlan Coben. En dan natuurlijk die 'Larssonesque' heldin.

Het verhaal dan maar. Een oudtestamentische tak van het christendom, zetelend in een eeuwenoude citadel in het huidige Turkije, bewaakt sinds mensenheugenis een groot geheim dat het wonder van al het leven op aarde zou kunnen verklaren. Onthulling van het geheim zou de hele wereld op zijn kop kunnen zetten - en de macht van deze groep, de orde der Sancti, teniet kunnen doen.

Verschillende religieuze groeperingen schuwen geen enkel middel om te voorkomen óf juist te bespoedigen dat de oplossing van het raadsel bekend wordt. De politie, de geheime dienst, het leger - tot op het hoogste niveau zitten infiltranten. Niets is meer veilig, niets is meer zeker. Uiteindelijk is er maar één jonge vrouw die het lot van de mensheid kan bepalen.

Simon Toyne studeerde Engels en Drama aan het Goldsmiths College in Londen. Hij werkte bijna twintig jaar voor de televisie voordat hij aan Sanctus begon. Zijn boek is inmiddels aan dertig landen verkocht. ,,De filmrechten'', schrijft Toyne op zijn website, ,,zijn echter nog steeds te koop.''

Andere nieuwe titels:

21 maart 2011

Filmpje! (nieuws, 2011)

STEMMEN OP DE UTRECHTSE HEUVELRUG

Er zijn uitgeverijen die zich kosten noch moeite sparen om de lancering van een nieuw boek van een van hun sterauteurs vergezeld te doen gaan van een gelikte, professioneel gemaakte trailer. Er zijn er ook die daar geen geld voor (over) hebben.

Schrijver M.P.O. Books (1972) uit Doorn zit bij zo'n uitgever. Maar deze misdaadauteur zit niet bij de pakken neer. Hij geeft een geheel eigen draai aan de promotie van zijn werk. Zo was hij eerder te zien in een filmpje op YouTube, pratende vanuit een kliko.

Om zijn jongste thriller 'De laatste kans', die deze zomer verschijnt bij uitgeverij De Leeskamer, onder de aandacht te brengen, maakte Books onlangs weer een filmpje. Hier is hij te zien op de Utrechtse Heuvelrug, zo'n beetje Books' achtertuin.

In de film wandelt de auteur door het natuurgebied en meent hij plotsklaps stemmen te horen. Hij vertelt over zijn eerste thrillers en noemt enkele inspiratiebronnen, schrijvers die zijn werk beïnvloed hebben, maar die allen inmiddels niet meer leven. Een van hen is de afgelopen jaar overleden schrijver Appie Baantjer. Het filmpje straalt een en al amateurisme uit, maar is aandoenlijk om te zien. Hoewel de meningen verdeeld zullen zijn over het reli-achtige slot...

20 maart 2011

Uit de praktijk (nieuws, 2011)

EX-CIA-AGENTE SCHRIJFT THRILLER

Voormalig CIA-agente Valerie Plame Wilson (1963) stort zich op de spannende roman. De New York Times weet te melden dat ze met Penguin Group USA een deal heeft gesloten voor de publicatie van een serie internationaal georiënteerde thrillers. Volgens de krant zal ze samenwerken met Sarah Lovett, auteur van onder andere 'Geschonden geest' en 'De Santa Fe Killer'. In de thriller zal een - uiteraard fictieve - CIA-agent de hoofdrol spelen.

De in Anchorage, Alaska, geboren Wilson (foto) verklaarde tegenover de krant dat zij gefrustreerd is door de beschrijvingen van vrouwelijke CIA-agenten in populaire boeken. Daarin zouden de vrouwen het meer van hun 'looks' moeten hebben dan van hun intellect.

Wilson publiceerde in 2007 haar memoires in het boek 'Fair Game'. Haar identiteit als CIA-agente werd onthuld in een artikel van de journalist Robert Novak op 14 juli 2003. De controverse die daarop volgde gaf aanleiding tot het naar haar vernoemde Plamegateschandaal, en tot een gerechtelijk onderzoek waarbij ook medewerkers van het Witte Huis werden ondervraagd.

Valerie Plame is de vrouw van Joseph Wilson, een voormalig ambassadeur, die in een krantenartikel scherpe kritiek had geuit op verklaringen van George W. Bush dat Saddam Hoessein geprobeerd had uranium aan te kopen in Afrika. Wilson had dit onderzocht en ontdekt dat het verhaal berustte op vervalste documenten. Wilson beweert ook dat de identiteit van zijn vrouw als CIA-agente met opzet gelekt werd aan verschillende journalisten, wat een misdrijf is in de Verenigde Staten.

19 maart 2011

Meedogenloos (nieuws, 2011)

VERFILMING ''I, ALEX CROSS' OP STAPEL

Er zijn vergevorderde plannen voor een verfilming van de 'I, Alex Cross', de thriller uit 2009 van de Amerikaanse bestsellerauteur James Patterson. Er is al een regisseur aangetrokken: Rob Cohen ('The Fast and the Furious') en Tyler Perry ('Madea's Big Happy Family') kruipt in de huid van detective Alex Cross.

Perry krijgt als tegenspeler Matthew Fox (tv-serie 'Lost'), die de rol van moordenaar op zijn bordje heeft liggen. Fox speelt Michael Sullivan, een meedogenloze huurmoordenaar die onder andere Cross' echtgenote over de kling jaagt. Het project heeft nog niet definitief een filmmaatschappij aan zich gebonden, maar er zouden al drie filmstudio's aan het onderhandelen zijn over de distributierechten. Dus met die film komt het wel goed.

(Bron: Firstshowing.net)

Wordt verwacht 231 (nieuws, 2011)

BRAM DEHOUCK MIJDT 'LITERAIRE THRILLER'

Bram Dehouck, de winnaar van de Gouden Strop 2010 met 'De minzame moordenaar', houdt er bijzondere opvattingen op na over de term 'literaire thriller'. In een interview met De Spanningsblog. ,,De term 'literaire thriller' heeft bij thrillers blijkbaar dezelfde reputatie als de term 'paaldanseres' bij danseressen. Jammer, want ik blijf het een mooie benaming vinden voor een waardevol subgenre.''

In een eerder interview op deze site zei hij: ,,'Literair' wordt haast onvermijdelijk geassocieerd met 'elitair', maar ik houd niet van elitair. Literatuur hoeft helemaal niet elitair te zijn, integendeel. Ik heb een bloedhekel aan 'eliterair' gedoe. Ik vind het jammer dat de term 'literaire thriller' verbrand is, en daarom lijkt het me best dat de term voor eens en voor altijd van boekflappen wordt gebannen. Al was het maar omdat goede boeken soms niet gelezen worden net omdat ze dat etiket krijgen.''

Op zijn eigen blog schreef Dehouck eerder dit jaar dat zijn boek overigens wel een literaire thriller wordt. ,,Maar zal die term ook op de cover prijken? Dat lijkt geen goed idee.''

En Dehouck heeft woord gehouden. Op de cover van zijn tweede spannende roman ontbreekt het gewraakte etiket. Maar veel moeite heeft hij niet hoeven doen om dat gedaan te krijgen bij zijn nieuwe uitgeverij De Geus, waarvoor hij Van Halewyck verliet. De Geus plaatst nooit 'literaire thriller' op de cover, slechts het predicaat 'spanning'. En zo hoort het ook.

De cover van zijn in mei 2011 te verschijnen thriller 'Een zomer zonder slaap' toont ook geen paaldanseres, laat staan een roodharige vrouw. We zien een blondine met de fiets aan de hand een landweg aflopen. 'Alex van Warmerdam meets Quentin Tarantino', belooft De Geus over Dehoucks nieuwe roman. Overdrijven is ook een vak...

'Een zomer zonder slaap' vertelt over Blaashoek, een vredig dorp, waar de seizoenen vloeiend in elkaar overgaan en de mensen in saamhorigheid bij elkaar wonen. Waaien doet het er wel en daarom worden er grote windmolens geplaatst. De energieopwekkers worden verwelkomd met een groot feest en aanvankelijk lijken ze ook alleen maar voordelen op te leveren.

Totdat slager Herman Bracke de slaap niet meer kan vatten door een geluid, een irritante brom die alleen hij hoort en die afkomstig is van de molens. Zijn slapeloosheid verergert en veroorzaakt een serie gebeurtenissen die bijna alle inwoners van Blaashoek kapotmaken. Achter het leven van alledag blijken heftige emoties schuil te gaan.

Andere nieuwe titels:

18 maart 2011

Lars Kepler (interview, 2011)In het spoor van Stieg Larsson 

Zoals bijna alle Zweedse misdaadromans tegenwoordig, gaan ook de boeken van Lars Kepler steevast vergezeld van het wervend bedoelde stempel 'de nieuwe Stieg Larsson'. De auteurs die achter dit pseudoniem schuilgaan voelen zich echter oprecht verwant aan het ongekend succesvolle Zweedse exportproduct. Alhoewel ze de Millenniumauteur beslist niet nodig hebben om meer boeken te verkopen, zo blijkt uit de verkoopstaatjes in de dertig landen waar hun debuutthriller Hypnose verscheen. Met nieuweling Contract hopen ze ook op eigen kracht in Nederland door te breken. ,,Wij hebben onze eigen verhalen te vertellen.''

(Door Monique Brandt)

Lars Kepler is sinds zijn debuutthriller Hypnose een gevierd en geprezen auteur. Toch leeft hij nog steeds het leven dat hij leidde voor zijn doorbraak: de wat morsige lange man met baard werkt 's nachts in een opvanghuis voor daklozen en brengt overdag door in zijn krappe huis in Zuid-Stockholm. Hij houdt van thee met citroenkoekjes en van eenvoud, en zweert bij stevige, typisch Zweedse kost.

Het koppel dat binnenstapt in het kantoor van de in Stockholm gehuisveste uitgeverij van Kepler, lijkt in niets op de teruggetrokken levende auteur. Toch waren het deze vrolijke veertigers die de man tot in detail in het leven riepen toen ze besloten samen thrillers te gaan schrijven. Ze hebben zijn gezicht zelfs gefotoshopt en als 'top-secret'-bestand op hun computer staan. Zowel Alexandra als echtgenoot Alexander Ahndoril stond in Zweden bekend als auteur van een behoorlijke aantal literaire romans. Maar het thrillergenre bepaalt nu hun werkdagen.

17 maart 2011

In de put (nieuws, 2011)

NOORT OPNIEUW IN KORTSTONDIGE CATFIGHT

Twee jaar geleden raakte thrillerschrijfster Saskia Noort in een catfight verwikkeld met de literaire auteur Connie Palmen. De laatste vond dat Noort niets had te zoeken op het 'literaire' Boekenbal. ,,Scheer je weg, nietsnut'', riep Palmen destijds voor de tv-camera. Dat leidde tot een uitnodiging van het programma De Wereld Draait Door, waarin de twee nog even doorbakkeleiden.

De geschiedenis heeft zich dit jaar herhaald. Afgelopen dinsdag bezocht Noort opnieuw het Boekenbal en schudde daar de hand van Naima El Bezaz (foto), schrijfster van onder andere 'Vinexvrouwen'. Na afloopt maakte El Bezaz haar collega via Twitter uit voor 'arrogant rotwijf'.

,,Nu thuis van Boekenbal... erg warm daar'', twitterde Naima. ,,Saskia Noort was erg arrogant. Kader Abdolah en zijn vrouw waren schatten. Net als andere topschrijvers.'' Vervolgens twitterde ze aan Jan Heemskerk, met wie Saskia Noort een bundel columns uitbracht: ,,Die Saskia Noort is vriendin van je, toch? Wat een arrogant rotwijf zeg. Met Kluun gaat weer alles oké, ik wil Saskia in een put gooien.''

Saskia reageerde via Twitter enigszins beduusd. ,,Geen idee wat ik Naima El Bezaz heb aangedaan, behalve haar vriendelijk de hand schudden.'' El Bezaz is kennelijk geschrokken van de commotie die haar tweets veroorzaakten. ,,Heb spijt dat ik Saskia uitschold. Fout van me. Sorry.'' Daarna kondigde ze aan met twitteren te stoppen. ,,Ongelofelijk wat voor ellende en verdriet Twitter veroorzaakt.''

Wordt verwacht 230 (nieuws, 2011)

EXIT VOOR FILMREGISSEUR

Hij regisseert de telefilm 'Cop vs Killer', gebaseerd op de ijzersterke thriller van Simon de Waal, maar nu heeft de regisseur zelf ook de tekstverwerker ter hand genomen. 'EXIT' heet het thrillerdebuut van filmproducent en -regisseur Hans Pos, dat in september 2011 bij uitgeverij Q verschijnt. De Waal en collega Tomas Ross hebben kennelijk Pos' manuscript al mogen lezen en zij stuiteren werkelijk van enthousiasme. 'Spannender dan de werkelijkheid', zegt Ross over 'EXIT', terwijl De Waal het boek 'een prachtcombinatie van ademloze spanning en diepe ontroering' noemt. Deze collegiale knuffels scheppen natuurlijk verwachtingen.

Het verhaal: Op het moment dat de celdeur achter haar dichtklapt, beseft de Nederlandse Cecilia dat er een abrupt einde is gekomen aan haar carrière als zakenvrouw in een Colombiaans drugskartel. Ze wordt voor de keuze gesteld: de rest van haar leven de cel in, of een getuigenis afleggen in ruil voor een nieuwe identiteit in Amerika. Hoewel ze weet dat ze door te praten haar eigen doodvonnis tekent, besluit ze mee te werken. Na een geruchtmakend proces verdwijnt Cecilia even plotseling als definitief in de anonimiteit.

Juist op het moment dat ze in haar tweede leven eindelijk haar draai gevonden lijkt te hebben, wordt ze gedwongen terug te keren naar Amsterdam. Terug naar de wereld die ze vaarwel had gezegd.

Hans Pos (1958) studeerde rechten in Amsterdam. Na zijn studie begon hij (samen met Dave Schram en Maria Peters) zijn eigen filmproductiemaatschappij Shooting Star Filmcompany. Sindsdien is hij werkzaam als scenarist, regisseur en filmproducent (van o.a. 'Kruimeltje' en 'Sonny Boy'). Momenteel schrijft hij aan zijn tweede roman, 'De tranen van Tamara'.

Andere nieuwe titels:

Michael Gregorio - 'Boetedagen' (juni 2011). Historische thriller. Drie kinderen dood in bed, hun moeders lichaam verbrijzeld door een ongeluk in een pakhuis, hun vader overleden tijdens een militaire oefening - en dat allemaal binnen één week. Tragisch toeval of onderdeel van een groter plan? Achter Michael Gregorio gaat het echtpaar Michael G. Jacob en Daniela De Gregorio schuil.
Viveca Sten - 'Stille wateren' (augustus 2011). Op een hete ochten in juli spoelt het lijk van een man aan op het strand van het vakantie-eilandje Sandhamm. Een week later wordt er op Sandhamm een vermoorde vrouw gevonden. De spanning bij de bevolking loopt op. Welke geheimen liggen er verborgen op dit eiland? Viveca Sten (1959) wordt bestempeld als 'rijzende ster van de Zweedse misdaadliteratuur'.
José Rodrigues dos Santos - 'De toorn van God' (augustus 2011). Uit een nucleair complex in Rusland worden twee dozen met hoogverrijkt uranium gestolen. De grootste nachtmerrie van de mensheid lijkt uit te komen. Wat als Al Qaida een atoomwapen zou hebben?

16 maart 2011

Simon Lelic - Opgesloten (2011)


Een futuristische nachtmerrie


(Door Hans Knegtmans)

Tandarts Arthur Priestly wordt opgepakt door de politie. Hij heeft geen idee wat hij heeft misdaan, maar zijn sarcastische ondervragers wel. Al snerend dagen zij hem uit om zijn homoseksuele geaardheid te bekennen, en andere viezeriken van zijn soort aan te geven.

Dat hij sinds kort gescheiden leeft van zijn vrouw Julia en een driejarig zoontje heeft, doet zijn zaak geen goed. Elke flikker kan een vrouw bevruchten, en die breuk spreekt boekdelen. Na het verhoor wordt hij overgeplaatst naar een naamloze inrichting.

Julia - die een video van de arrestatie heeft - probeert verslaggever Tom Clarke, werkzaam bij een hyperactueel internetmagazine, voor de zaak te interesseren. Zij vermoedt dat Arthur is gearresteerd onder de Verenigde Veiligheidsverordening. Die geeft in Engeland politie, leger en de geheime dienst volmacht om van terrorisme verdachte personen onbeperkt vast te zetten. Uiteindelijk overreedt Tom zijn weerspannige hoofdredactrice, en gaat met Julia op zoek naar Arthurs onbekende verblijfplaats.

In een derde vertellijn voert de auteur Henry Graves ten tonele. Na een succesvolle loopbaan als gevangenisdirecteur is hij door de minister van justitie uitverkoren - lees: gedwongen - om leiding te geven aan de inrichting waar Arthur verblijft. Meer en meer knaagt zijn geweten vanwege de barbaarse omstandigheden waaronder onschuldig gedetineerden hun dagen slijten.

Opgesloten is een futuristische nachtmerrie van het type 1984. Simon Lelic ontving in 2010 de John Creasy Award voor de debuutroman Doorgeslagen (Rupture). Hij lijkt geschrokken te zijn van die erkenning en spant zich bijna zichtbaar in, het publiek en de critici opnieuw te behagen.

Lelic kan echter niet op tegen de beperkingen van het thema. Vanaf de eerste pagina lijkt het onvermijdelijk dat de good guys - Arthur, Julia, Tom en Henry - het onderspit zullen delven in hun strijd tegen een almachtig, nietsontziend overheidsapparaat. Daardoor ontbreken de spanning, vaart en vooral geloofwaardigheid die in 'Doorgeslagen' de lezer tot oprechte verontwaardiging brachten. We moeten hopen dat Lelic in zijn volgende boek de onbevangen toon van 'Doorgeslagen' hervindt.

Simon Lelic - Opgesloten. Vertaling: Els van Son. Uitgeverij Mouria, 302 pag.

(Bron: Het Parool)

15 maart 2011

Gesignaleerd (15)

(vers van het mes)

MICHEL BERG - HÔTEL DU LAC

Bij uitgeverij The House of Books is vandaag verschenen Hôtel du Lac, de vierde thriller van de in Frankrijk woonachtige Michel Berg.

Amsterdam, de jaren zeventig. Eerstejaars Maarten Walda sluit vriendschap met de gewiekste Hugo – rechtenstudent, kraker en handelaar – en de flamboyante Stefan, die ook rechten studeert maar liever een beroemde zanger wil worden.

Een tijd lang bewonen ze een pand op Bickerseiland. Dan scheiden hun wegen. Wanneer jaren later Maartens vrouw bij een ongeluk om het leven komt, staan Hugo en Stefan klaar om hun vriend te helpen. Voor zijn vijftigste verjaardag huurt Maarten in Frankrijk een vakantiehuis met zwembad. Hij nodigt zijn oude vrienden en hun vrouwen uit. Maarten, die net terug is uit Afrika, heeft een verrassing in petto. Hij komt met een nieuwe vriendin op de proppen: jong en oogverblindend mooi…

Michel Berg - Hôtel du Lac. Uitgeverij The House of Books, 384 pag., ISBN 9789044329896, € 17,95

Wordt verwacht 229 (nieuws, 2011)

OP ZOEK NAAR DE MAYA-VERSIE VAN 'GENESIS'

De lezer die de literaire thrillers een beetje beu is en graag een avonturenroman tot zich wil nemen, moet even wachten tot juni 2011. Dan verschijnt bij uitgeverij A.W. Bruna de thriller 'Zwarte regen' ('voor liefhebbers van Crichton en Cussler'), het debuut van de Amerikaanse schrijver Graham Brown.

Het boek gaat over een team van onderzoekers dat op expeditie gaat om een legendarische Maya-stad te vinden. Daar zouden volgens de overlevering zich de teksten van Popul Vuh bevinden, oftewel de Maya-versie van het bijbelboek Genesis. De belangrijkste personages in dit verhaal zijn de overheidsfunctionaris Danielle Laidlaw, die er niks voor voelde deze expeditie te leiden, een professor die nog rouwt om de dood van zijn vrouw en een huurling, die ooit voor de CIA werkte.

Graham Brown verhuisde vroeger als kind vaak met zijn familie en groeide derhalve op in Illinois, Connecticut en Pennsylvania. Hij was werkzaam als piloot en advocaat en startte zijn eigen onderneming op het gebied van de gezondheidszorg. Daarna besloot Brown, een toegewijd fan van Michael Crichton, Stephen King en tv-series als 'The X-files', schrijver te worden. Browns tweede boek, 'Black Sun', verschijnt in augustus in de Verenigde Staten en gaat over de Maya-profetie over het einde van de wereld in 2012.

Andere nieuwe titels:

Suzanne Vermeer - 'Bella Italia' (juni 2011). Als een Nederlands echtpaar gaat kamperen aan het Gardameer maakt hun zoon al snel vrienden. Maar op een avond komt hij niet op de afgesproken tijd thuis.
Mari Jungstedt - 'Dubbele stilte' (juni 2011). Een weekendje weg van drie bevriende echtparen mondt uit in een nachtmerrie.
Petros Markaris - 'Het late journaal' (juli 2011). Een onderzoeksjournaliste wordt vermoord vlak voor ze in het late journaal een onthulling zou doen. Commissaris Kostas Charitos leidt het moordonderzoek.
Ann Cleeves - 'Blauw licht' (augustus 2011). Door een zware storm kan niemand Fair Isle betreden of verlaten. Juist dan wordt er op het eiland een bekende vrouw vermoord.
Gregg Hurwitz - 'Dan sterft ze' (augustus 2011). Patrick Davis begint de grip op zijn leven te verliezen. En dan ontvangt hij een dvd waaruit blijkt dat hij in de gaten wordt gehouden.
Havank Ross - 'Het teken van de Schorpioen' (september 2011). Nieuw avontuur waarin hoofdinspecteur Charles C.M. Carlier, alias de Schaduw, een actuele misdaadzaak tegen het licht houdt.
Birger Baug - 'Verlossing' (september 2011). Wanneer zijn collega met een anonieme tipgever in een park afspreekt en ze wordt neergestoken, keert inspecteur Halvor Heming noodgedwongen terug van zijn vakantieades.
John Sandford - 'Vuile handen' (september 2011). Bij een overval op een ziekenhuisapotheek sterft een van de personeelsleden. Eén vrouw kan de daders identificeren: zij is de echtgenote van rechercheur Lucas Davenport.
Eric Van Lustbader - 'Het Syriër complot' (september 2011). Alli Carson, dochter van de overleden president, wordt tijdens haar opleiding tot FBI-agent verdacht van een gruwelijke moord. Jack McClure moet haar beschermen.
Åke Edwardson - 'Allen die gestorven zijn' (september 2011). Het is midzomer in Göteborg en snikheet. Iedereen wacht op de koelte van de korte nacht, maar voor één man komt die nacht nooit.

14 maart 2011

T. Jefferson Parker - Bloedgeld (2011)


Pretentieloze politiethriller


(Door Guido Huisintveld)

T. Jefferson Parker laat zijn thrillers vaak afspelen in Californië, zijn thuisbasis. Op enkele uitzonderingen na zijn de boeken 'stand-alones'. Bloedgeld is daarentegen het tweede boek met politieagent Charlie Hood en onderdeel van een serie waar inmiddels vier delen van zijn geschreven. Zonder voorkennis van het eerste deel (L.A. Outlaws) is dit verhaal overigens prima te volgen.

De jonge politieagent Charlie Hood wordt gekoppeld aan Terry Laws. Tijdens een routineritje wordt Laws overhoop geknald en komt Hood er met een schram vanaf. Interne Zaken betrekt Hood bij het onderzoek naar de moord op Laws, dat vervolgens leidt naar dubieuze praktijken binnen de Los Angeles Sheriff's Department.

Bloedgeld is een pretentieloze en tamelijk conventionele politiethriller. Geen al te verrassende plotwendingen, maar wel een goed geschreven verhaalstructuur. Parker trekt tijdig aan de spanningsboog zodat we niet indutten. Met gebruikmaking van niet al te moeilijke thema's als corruptie, verraad en hebzucht heeft T. Jefferson Parker een onderhoudende en spannende thriller afgeleverd. Niets meer, niets minder.

T. Jefferson Parker - Bloedgeld. Uitgeverij A.W. Bruna, 288 pag.