25 februari 2024

Ademloos, weerloos, grenzeloos (nieuws, 2024)

Schrijfster Kim Moelands overledenThrillerauteur en journalist Kim Moelands is vrijdag op 48-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar echtgenoot Jan Born vandaag aan het ANP laten weten. Moelands leed aan taaislijmziekte en was jarenlang in de media voorvechter van de donorwet.

Kim Moelands werd in 1975 in Goirle geboren. Ze schreef twee autobiografische romans, Ademloos en Grenzeloos over haar leven met Cystic Fibrosis (taaislijmziekte), een chronische aandoening met een zeer beperkte levensverwachting.

In 2009 daalde Moelands longcapaciteit in enkele maanden tijd van iets meer dan vijftig procent naar minder dan dertig procent. Ademen zonder zuurstoffles was voor Moelands toen al geen optie meer. Een jaar later onderging zij een dubbele longtransplantatie. In datzelfde jaar verscheen ook haar eerste thriller, 
Weerloos.

Ze ging daarna verder als thrillerauteur en won in 2015 met De vrouw in de spiegel de Hebban Award, de publieksprijs voor beste Nederlandstalige thriller. De thriller werd in 2016 genomineerd voor de Belgische thrillerprijs De Diamanten Kogel. Daarna schreef ze nog de psychologische roman Schaduwleven.

Naast boeken schreef 
Moelands onder meer voor de LINDA. en andere magazines. Van 2003 tot 2005 was Moelands, samen met Sander Verheijen, de drijvende kracht achter de thrillersite Crimezone.nl.

Ondanks de longtransplantatie ging haar gezondheid de laatste jaren achteruit. Mede door de uitbraak van corona begin 2020 leefde Moelands de laatste jaren een teruggetrokken bestaan in het Gelderse Epe, waar zij ook overleed.

09 februari 2024

Intense situatie (nieuws, 2024)

Simon de Waal schrijft speelfilm over gijzeling in Apple StoreBij streamingsdienst Netflix is in 2025 een speelfilm te zien over de gijzeling in de Amsterdamse Apple Store. Op 22 februari 2022 gijzelde een gewapende man urenlang medewerkers en klanten van de winkel op het Leidseplein. De gijzeling eindigde met de overmeestering van de gijzelnemer door de politie. 

Netflix omschrijft de film als ‘een aangrijpende thriller’, die ‘heen en weer schakelt tussen de perspectieven van verschillende belangrijke personages die betrokken zijn bij deze intense situatie; van de dader tot de gijzelaars en de hulpverleners, als een mozaïek van ervaringen’.

De film is geschreven door Simon de Waal, die eerder scripts schreef van de speelfilm Lek (2000) en van de tv-series Het gouden uur en Sleepers. De Waal is in het dagelijks leven rechercheur zware misdaad bij de politie van Amsterdam.

De Netflixfilm, waarvan de titel nog niet bekend is gemaakt, wordt geproduceerd door Horizon Film. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Soufiane Moussouli, Marcel Hensema, Loes Haverkort, Louis Talpe en Emmanuel Ohene Boafo. De regie is in handen van Bobby Boermans, onder meer bekend van Mocro Maffia en Het gouden uur (waarvoor hij al samenwerkte met De Waal).

Boermans: 'Met deze film streven we naar een verhaal dat zowel oprecht als meeslepend is en dat het publiek een realistisch beeld geeft van de ervaringen van de betrokkenen tijdens de vijf uur durende gijzeling’.

(Bron: Het Parool)

Wordt verwacht 585 (nieuws, 2024)

Een dode historica in een garageEind maart verschijnt bij uitgeverij Querido De garage van John Banville. Het is volgens de uitgeverij 'zijn meest ambitieuze misdaadroman tot nu', waarin rechercheur Strafford en patholoog Quirke moeten samenwerken om een wereldwijd mysterie op te lossen.

In het Dublin van de jaren vijftig wordt de jonge historica Rosa Jacobs dood aangetroffen in haar auto in een afgesloten garage. Rechercheur Strafford en patholoog Quirke vermoeden al snel kwade opzet.

Rosa’s zus, een journaliste uit Londen, keert terug naar Dublin om samen met hen de waarheid te achterhalen. Terwijl ze Rosa’s relatie onderzoeken met een rijke Duitse familie die kort na de Tweede Wereldoorlog onder mysterieuze omstandigheden in Ierland aankwam, en het onderzoekswerk dat ze mogelijk in Israël heeft gedaan, worden ze geconfronteerd met een steeds groter wordend mysterie.

De zaak komt op scherp te staan als die Quirkes dochter in gevaar brengt.

De garage, het derde deel in de Strafford & Quirke-reeks, bestrijkt volgens de uitgeverij de bergtoppen van Italië, de Beierse frontlinies uit de Tweede Wereldoorlog, de stenige straten van Dublin en andere onverwachte locaties. 'Het is een ambitieuze en aangrijpende roman van een van ’s werelds meest gevierde auteurs.'

John Banville werd in 1945 geboren in Wexford (Ierland). Hij schreef onder meer Het boek der getuigenis, De zee, waarvoor hij in 2005 de Man Booker Prize ontving, en in 2023 zijn roman Singulariteiten. Daarnaast verschenen zijn spannende romans De geheime gasten, Sneeuw en April in Spanje, alle vertaald door Arie Storm.

Gesignaleerd 615 (nieuws, 2024)

Chris De Bruyn - De bloedpremièreBij uitgeverij Manteau verschijnt op 13 februari de whodunit De bloedpremière van Chris De Bruyn. Een moordmysterie om zelf op te lossen. 

Wat een opvoering had moeten zijn van het tragische toneelstuk Romeo en Julia, loopt voor de Henry Rutherford Theatre Group uit op een echte tragedie. Wie heeft het op de groep gemunt, en waarom?

1873, Texas, het Wilde Westen. De Henry Rutherford Theatre Group doet het stadje Jefferson's Creek aan om Romeo en Julia te spelen en de nieuwe toneelzaal in te wijden. Het wordt hun laatste opvoering voordat het rondreizende gezelschap ermee ophoudt.

De avond verloopt evenwel helemaal anders dan de acteurs hadden verwacht. Iemand heeft namelijk besloten dat sommigen de bühne niet levend zullen verlaten.

Het publiek heeft niets door.

Of toch?

Weet iemand in de zaal meer? Is de dader een lid van de groep? Of gaat het om een geest uit hun verleden? De acteurs hebben maar één keuze: verder spelen en proberen de dader(s) te ontmaskeren voor de laatste akte ten einde loopt.

Chris De Bruyn (1989) werkt als eerste stuurman op een offshoreschip van de Belgische baggermaatschappij Jan De Nul. In 2021 debuteerde hij met Een onschuldige moord, een whodunit waarin de moordenaar met naam en toenaam op bladzijde één bekent, terwijl de lezer zich tot de laatste pagina blijft afvragen wie het gedaan heeft en waarom. De bloedpremière schreef hij, net zoals zijn eerste boek, tijdens zijn vrije tijd op het schip.

07 februari 2024

Mooie duistere rol (nieuws, 2024)

Zestigste thriller van Tomas Ross in aantochtTomas Ross publiceert eind mei bij uitgeverij Cargo zijn thriller Het D-Day Complot. Het is dan wen week voor de tachtigste herdenking van de start van Operatie Neptune, beter bekend als de invasie van Normandië. Voor wie van nog meer ronde getallen houdt: het is dan ook de zestigste thriller van de Haagse godfather van de faction. 

De uitgeverij meldt dat de thriller gaat over het best bewaarde geheim van de Tweede Wereldoorlog. Vanaf de zomer van 1943 worden in Engeland voorbereidingen getroffen voor de invasie van West-Europa. De ware plannen zijn slechts bij enkelen bekend en de Duitsers doen er alles aan om erachter te komen wáár en wanneer het zover zal zijn.

In het diepste geheim wordt Operatie Fortitude ontwikkeld, een geniaal plan om Berlijn ervan te overtuigen dat de invasie niet in Normandië maar in Calais, of zelfs in Noorwegen zal plaatsvinden.

De Nederlandse geheim agent Guus de Koning jaagt al jaren op de moordenaar van zijn broer, een
Nederlandse nazispion die bekendstaat onder de codenaam Sonja. Tot grote schrik van de Engelsen weet Sonja in mei 1944 dicht bij het plan achter D-day te komen.

Guus de Koning zet samen met de Française Yvette Latour de achtervolging op Sonja in, maar in Frankrijk ontdekken ze dat ze zijn misbruikt in een meedogenloos complot dat al aan tientallen mensen het leven heeft gekost.

'Ik kom, alles meegerekend, dus ook de geschenkboekjes voor de Maand van het Spannende Boek, uit op in totaal 79 geschreven boeken', zegt Tomas Ross. 'Deo Volente begin ik volgende maand aan het schrijven aan mijn tachtigste boek. Dat zal dus mijn 61ste thriller zijn.'

'Misschien aardig om te weten is dat ik in 1984 in opdracht van de VARA de documentaire Verlate Veldpost maakte. Die ging over de Nederlandse militairen die bij de invasie waren betrokken.' Bij de veertigjarige herdenking van D-Day maakte hij toen persoonlijk kennis met prins Bernhard. 'Een in diverse opzichten onvergetelijk moment dat tot op heden een bron van inspiratie is!'

Thriller nummer 61 moet verschijnen in mei 2025, exact tachtig jaar na de bevrijding. 'Met weer een mooie duistere rol voor Bernhard sr', aldus Ross. 

03 februari 2024

Kansloos, afgeschreven, alter ego en nieuw bloed (nieuws, 2024)

Vijftig boeken op groslijst voor Gouden StropTwintig uitgeverijen hebben in totaal vijftig spannende boeken ingeleverd die meedingen naar de Gouden Strop voor beste spannende Nederlandstalige roman en/of de Schaduwprijs voor het beste spannende Nederlandstalige debuut. De uitreiking van beide prijzen vindt plaats tijdens de Avond van het Spannende Boek op 30 mei in de bibliotheek aan het Neude in Utrecht. 

In tegenstelling tot voorgaande jaren wordt het een pure ‘Gouden Strop-avond’. De Stichting CPNB, geldschieter van lezerscommunity Hebban, heeft laten weten dat op deze avond niet de Hebban Thrillerprijs en de Goekenprijs worden uitgereikt.

Als er na John Kuipers op 30 mei opnieuw een man de Gouden Strop wint, kunnen vrouwelijke auteurs als vanouds gaan piepen, want de jury van de Gouden Strop 2024 bestaat in meerderheid uit mannen. Voorzitter is NRC-journalist Bram Endedijk. Verder maken voormalig uitgever Hanca Leppink, boekhandelaar Wim Krings, Volkskrant-recensent Rob van Scheers en Annemieke Tetteroo, inkoper NBD Biblion, deel uit van de jury.

De groslijst:

René AppelWaarom niet
Wim BaxVerloren pelgrim
Martyn van BeekDe jacht van de Wolf
Bernice BerkleefVinex
Marelle BoersmaDe lijst
Johnny BolléAlsof ik nooit heb bestaan
Lineke BreukelKwaad zaad
Marieke DamenHet perfecte gezin
Mathijs DeenDe duiker
Evi DekkerMonte Carlo
Kiki van Dijk - Amsterdam
Kiki van DijkSaint Tropez
Yvonne Doorduyn
- De affaire
Anne van Doorn - Het Delfts blauw mysterie
Hans FaberDe zondaar
Mireille Geus - Achter de façade
Angelique Haak - Afgeschreven
Corine HartmanDe vrouw die vergat te leven
Duco HellemaRendez-vous in Praag
Ilona van HilstLeegte
Loes den Hollander - Geloof mij nooit
Linda Jansma Zwarte leugens
Eveline Karman - Verknipt
Janine KeijserOntworteling
Hetty KleinloogMoederweelde
John KuipersHet bedrog van Göring
Carina van LeeuwenFeniks
Ellen LinaHet stockholmsyndroom
Eva NagelkerkeNiet mijn droom
Gerard NanneDe moord op Roos Landgraaf
Dag NeijzenOp de huid
Saskia NoortDe nazaten
Lex NoteboomDe man met duizend gezichten
Marion PauwTijgerlelie
Linda van RijnBeach Resort
Tomas RossPoetins dochter
Emile Schrijver
De Firkovich-bende
Dana SmitZonder boete
Inge SpaanNooit meer thuis
Petra SparkKansloos
Nicolet SteemersDiepe gronden
Charles den TexTrauma
Esther Verhoef Alter ego
Jacob VisDe stamhoudster
Luc VosPaternoster
Jet van Vuuren - Nieuw bloed
Jeroen WindmeijerDe schaduw van Vermeer
Windmeijer & EvenboerOpenbaring
Annejet van der ZijlRijke mensen zijn anders
Frank van ZwolSpeciale opdracht

Vijftig thrillers, het zijn er in ieder geval meer dan het bedroevende aantal van 39 spannende boeken die werden ingezonden voor de Gouden Strop 2023.

De winnaar van de Gouden Strop ontvangt een geldbedrag, een trofee en mag zich winnaar van de Gouden Strop 2024 noemen. Het juryreglement vermeldt overigens niet de hoogte van het prijzengeld. Ook de winnaar van de Schaduwprijs ontvangt een nog onbekend geldbedrag. Overigens betekent het winnen van de Gouden Strop niet automatisch dat een bestseller in het verschiet ligt. De winnende Gouden Strop-titel van vorig jaar, Musserts schaduw van John Kuipers, komt niet voor op de top 100 van bestverkochte boeken van 2023.  

Waar hangt de Belgorod uit? (nieuws, 2024)

'Hunt for Red October' krijgt een vervolgDe iconische thriller Hunt for Red October van Tom Clancy krijgt na veertig jaar een vervolg. Niet geschreven door Clancy natuurlijk, want hij is allang niet meer onder ons. Nee, Tom Clancy | Act of Defiance is een coproductie van schrijvers Brian Andrews en Jeff Wilson. Waarin niet alleen een hoofdrol is weggelegd voor de vertrouwde Jack Ryan, maar ook voor zijn dochter Katie.

De Koude Oorlog is weer in alle hitte losgebarsten in Act of Defiance, dat in mei in de Amerikaanse boekhandel verschijnt. De Amerikaanse president Jack Ryan heeft in de smiezen dat Rusland weer iets van plan is. Maar wat? Het antwoord komt van een luitenant die gestationeerd is op de National Maritime Intelligence Center en luistert naar de naam Kathleen (of Katie) Ryan, inderdaad de dochter van...

Katie achterhaalt dat de Russen de nieuwe superonderzeeër Belgorod in de vaart gaan brengen.  De onderzeeër fungeert als een 'moederschip', die plaats biedt aan miniduikboten en onderwaterdrones die onderzeese communicatiekabels kunnen saboteren. Waar de Belgorod nu uithangt is onbekend en dat baart de CIA zorgen. 

Volgens de website The Real Book Spy is Act of Defiance een moderne variant van Hunt for Red October. Er staat niet zoveel technische jargon meer in, de hoofdstukken zijn korter, maar de spanning is intenser. De ware Tom Clancy-fan zal vast een paar 'paaseieren' herkennen in het nieuwe boek, zoals de bijrollen van wat karakters uit de eerdere thriller. 

Brian Andrews en Jeffrey Wilson schreven samen eerder de thrillers Tier one, Sons of Valor en The Sheperds Andrews was in 'een vorig leven' een Amerikaanse marinier. Wilson heeft beroepen als acteur, brandweerman, straaljagerpiloot, duikinstructeur en traumachirurg op zijn cv staan. Ook diende hij veertien jaar in de Amerikaanse marine. 

Wordt verwacht 584 (nieuws, 2024)


Verdwenen in de AlpenMet Omringd door idioten schreef de Zweedse gedragsdeskundige Thomas Erikson een boek over het aanduiden van vier persoonlijkheidstypes met de kleuren rood, geel, groen of blauw. Het werd een bestseller van jewelste. Erikson schreef ook enkele thrillers rond gedragswetenschapper Alex King. In zijn nieuwe thriller De miljardair, die in mei verschijnt bij HarperCollins Holland, duikt de lezer opnieuw in de vele raadsels van de menselijke psyche.  

Voormalig beroepsmilitair Joseph 'Joe' Carling staat erom bekend dat hij feilloos het gedrag en de gedachten van mensen kan interpreteren. Bekende politici, bedrijfsleiders en zelfs de leider van een land zijn naar hem gekomen voor advies.

Joe is een elegante man, die alleen woont in een groot landhuis, sinds zijn vrouw Catarina op vreemde wijze verdween.

Georg Bromarck kan terugkijken op een zeer succesvolle carrière waarin hij een miljardenimperium heeft opgebouwd. Nu wordt het tijd dat zijn kleinzoon Filip het bedrijf overneemt.

Voordat het zover is, verdwijnt Filip echter spoorloos tijdens een klimtocht in de Alpen…

Georg moet onder ogen zien dat hij met de verdwijning van zijn kleinzoon ook zijn enige erfgenaam kwijt is. Hij zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, de enige aan wie Georg de taak toevertrouwt. Makkelijk wordt het niet, want het lijkt erop dat iemand er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt…

Thomas Erikson is naast gedragsdeskundige ook coach en auteur. Hij is een veelgevraagd spreker en geeft lezingen voor verschillende grote organisaties en bedrijven, zoals IKEA, Volvo, Microsoft en Coca-Cola. Van zijn boeken werden wereldwijd al meer dan 3 miljoen exemplaren verkocht. De miljardair is het eerste deel in de Joe Carling-serie. Erikson behaalde eerder al met zijn debuutthriller Illusies de shortlist van VN Thriller van het Jaar.

Iets geheel anders (nieuws, 2024)


Terry Hayes is de helft van Elly ConwayTien jaar lang schreef Ik ben Pelgrim-auteur Terry Hayes aan de opvolger Het jaar van de Sprinkhaan. 'Het werd een langere reis dan verwacht', meldde hij bij de aankondiging van het boek. Dat hij mede schreef aan de spionagethriller Argylle, zal ook hebben bijgedragen aan de vertraging.  

Wie gaat er schuil achter Elly Conway, de geheimzinnige auteur van de spionagethriller Argylle? Het bleef maandenlang een mysterie en de geruchtenmachine draaide volop: vooral de naam Taylor Swift kwam vaak voorbij.

Dit weekend werd in The Telegraph onthuld welk auteursduo achter het pseudoniem schuilgaat: Terry Hayes en Tammy Cohen sloegen de handen ineen voor dit unieke project.

Terry Hayes, scenarist van o.a. Mad Max en auteur van de bestsellers Ik ben Pelgrim en Het jaar van de Sprinkhaan, is een van de meest succesvolle thrillerschrijvers van het moment. De freelance journalist Tammy Cohen schrijft ook thrillers, onder haar eigen naam verschenen onder meer De nieuwe collega (2016) en De afdeling (2017). Onder het pseudoniem Rachel Rhys schreef ze Fatale erfenis (2018) en Eiland van geheimen (2020).

Terry Hayes zei in The Telegraph dat met name de 'tongue-in-cheek toon' van de film Argylle hem aansprak. Het gaf ons de gelegenheid om iets geheel anders te doen, veel plezier te hebben, een boek te schrijven dat zich over de hele wereld afspeelt en de jacht op een schat. Wie houdt daar niet van?' Cohen is zeer geïnteresseerd in het scheppen van personages, motivatie en dynamiek. 'De uitgever dacht dat ik met Terry een goede mix zou vormen, die zeer filmisch schrijft, goed is in plotwendingen en actie.'

Het boek Argylle verscheen op 4 januari en de gelijknamige film ging eerder deze week in première. Zowel de film als het boek heeft een eigen verhaallijn.