30 januari 2022

De beste thrillers aller tijden #28 (nieuws, 2022)

 


De favoriet van... Bram Dehouck




De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. Maar in boeken weggeven doen we niet, daar zijn andere websites beter in. Waar we onze volgers wel blij mee hopen te maken, is een lijst met de allerbeste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Vandaag: de Vlaamse tweevoudig Gouden Stropwinnaar Bram Dehouck.



Tim Krabbé - Het gouden ei


Een eenvoudige, maar schokkende plot

(Door Bram Dehouck)


Er zijn twee thrillers die wat mij betreft strijden om de eer van het spannendste boek aller tijden. Beide zijn voor mij van buitenlandse bodem. Ik kies voor die uit Nederland, Het gouden ei van Tim Krabbé.

Net als veel Nederlanders en Vlamingen las ik Het gouden ei op school. Het was voor mij een openbaring dat dit soort verhalen ook geschreven werd in de Lage Landen. Ik was toen al een fervente lezer maar zocht mijn leesvoer uitsluitend bij buitenlandse schrijvers.

Het gouden ei heeft alles wat ik persoonlijk aantrekkelijk vind: spanning, psychologie en een eenvoudige maar schokkende plot. En dat alles kort, krachtig en goed geschreven. Het type verhaal dat ik graag lees, en ook zelf graag schrijf.

Op nummer 2 staat Vaderland van Robert HarrisVaderland was mijn eerste kennismaking met het werk van Robert Harris, en sindsdien is hij mijn favoriete auteur. Zijn combinatie van geschiedenis en spanning is uniek.

Vaderland is een 'Wat als?'-roman. Het is 1964 en Berlijn bereidt zich voor op de 75e verjaardag van Adolf Hitler, die de Tweede Wereldoorlog heeft gewonnen. In die bijzondere setting plaatst Harris een redelijk traditioneel verhaal waarbij een politieagent de moord op een minister onderzoekt en op een complot stuit dat beter niet ontdekt kan worden.

Harris situeert zijn verhalen vaak tijdens momenten in de geschiedenis die me sterk interesseren, zoals het Romeinse Rijk en (de aanloop naar) de Tweede Wereldoorlog. Meestal is er ook politiek mee gemoeid, denk maar aan de Cicero-trilogie of Conclaaf, dat een pausverkiezing beschrijft.

Spanning is niet Harris' grootste zorg, maar zit er wel altijd in.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Tim Krabbé, voluit Hans Maarten Timotheus Krabbé (Amsterdam, 13 april 1943), won de Gouden Strop 1995 met Vertraging, hoewel hij meer dan eens uitdrukkelijk te kennen heeft gegeven geen misdaadauteur te willen zijn. Bij de aanvaarding van de prijs heeft hij duidelijk gesteld dat hij niets met misdaadromans te maken heeft of wil hebben, dat Vertraging geen misdaadboek is, en dat hij de prijs alleen in ontvangst nam vanwege de bekroonde spannendheid van het boek.

Krabbé debuteerde in 1967 met de roman De werkelijke moord op Kitty Duisenberg. Hij maakte wereldwijd faam als auteur van Het gouden ei dat werd verfilmd als Spoorloos. Zijn werk werd vertaald in achttien talen. Tim Krabbé heeft twee grote passies: schaken en wielrennen. Zijn boek De Renner (1978) beleefde inmiddels de 43ste druk.

Het gouden ei is een korte thriller. Het boek werd in 1984 uitgegeven, en is een favoriet op de leeslijsten van middelbare scholieren. Behalve verfilmd was in seizoen 2011-2012 in Nederlandse theaters ook een toneelbewerking van het verhaal te zien.

Rex Hofman en Saskia Ehlvest kennen elkaar al een tijd en zijn op weg naar hun vakantiebestemming in Frankrijk. Onderweg stoppen ze bij een benzinestation om even te rusten. Saskia gaat iets te drinken halen en Rex maakt een foto van haar. Rex denkt aan de vakantie van drie jaar geleden. Op een gegeven moment was de benzine op, Saskia heeft toen drie uur in de auto moeten wachten totdat Rex met brandstof terugkwam. Ze was helemaal overstuur geweest. Als kind had ze een nachtmerrie gehad, waarin ze opgesloten zat in een gouden ei. Tijdens haar verblijf in de auto was deze nachtmerrie weer naar boven gekomen. In die nachtmerrie zweefde ze in een gouden ei door de ruimte zonder sterren en de enige manier om daar uit te komen was door tegen het enige andere gouden ei aan te botsen, maar het heelal is zo groot....

Ondertussen wacht Rex al een hele tijd op haar, maar Saskia komt niet terug. Hij gaat naar de servicewinkel om haar te zoeken maar de medewerkers weten niet waar ze is. Daarna belt hij de politie en het hotel waar ze naar toe zouden gaan, maar niemand kan hem helpen. Saskia is spoorloos verdwenen.

De Vlaamse schrijver Bram Dehouck groeide op in Poperinge. Hij volgde daar lessen op het Sint-Stanislascollege. Op zijn achttiende ging hij studeren in de Arteveldehogeschool in Gent. Hij volgde een artistieke opleiding en deed daarna journalistiek. Behalve auteur is hij sinds 2002 communicatieadviseur bij zorgverzekeraar CM.

In 2007 publiceerde hij het non-fictieboek Het meisje dat vergeet. Het verhaal gaat over zijn zus die na een verkeersongeval niets meer onthoudt. Het boek toont de impact ervan op het gezin en belicht de kracht en levenslust van zijn zus. In 2009 debuteerde hij als romanauteur met De minzame moordenaar, bekroond in 2010 met de Schaduwprijs en de Gouden Strop. Geen enkele misdaadauteur slaagde er eerder in beide prijzen in hetzelfde jaar te veroveren. In tegenstelling tot de meeste detectives gaat het niet om de vraag wie het gedaan heeft, maar waarom.

Na het succes kwam in 2011 Een zomer zonder slaap. Knack nomineerde hem voor de Hercule Poirotprijs waarvan hij de publieksprijs wint. Ook kreeg dit boek De Gouden Strop.

Op 12 november 2012 lag zijn derde roman Hellekind in de boekhandel. Zowel Hellekind als Een zomer zonder slaap werd in het Duits vertaald door uitgeverij btb Verlag. Een zomer zonder slaap verscheen ook in het Engels bij World Editions. In september 2016 verscheen Witte Raaf, Dehoucks vijfde roman.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering):

Isabel Allende - Het Huis met de Geesten (1982) favoriet van Anya Niewierra
Baantjer - De Cock en de wurger op zondag (1965): favoriet van P. Dieudonné
Desmond Bagley - Vlucht in het verleden (1978); favoriet van Charles den Tex
John le Carré - Edelman, bedelman, schutter, spion (1974); favoriet van Almar Otten
John le Carré - Spion aan de muur (1963); favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler - Het lange afscheid (1953); favoriet van Bavo Dhooge
Agatha Christie - En toen waren er nog maar... (oorspronkelijke titel: Tien kleine negertjes) (1939); favoriet van Dominique Biebau
Agatha Christie - Het doek valt (1975); favoriet van Hilde Vandermeeren
Arthur Conan Doyle - De avonturen van Sherlock Holmes (1892); favoriet van Anne van Doorn
Umberto Eco - De naam van de roos (1980); favoriet van Jeroen Windmeijer
James Ellroy - Bloed op de maan (1984); favoriet van Jos Pierreux
John Fowles - De verzamelaar (1963); favoriet van Nicolet Steemers
Ken Follett - Code Rebecca (1980); favoriet van Tomas Ross
John Grisham - Advocaat van de duivel (1991); favoriet van Jens Vern
Stephen King - Misery (1987); favoriet van Wim Bax
Ira Levin - Een kus voor je sterft (1953); favoriet van Lieneke Dijkzeul
Gavin Lyall - Tylers oorlog (1981); favoriet van Peter de Zwaan
Henning Mankell - Honden van Riga (1992); favoriet van Gerard Nanne
Isa Maron - De Noordzeemoorden (2014); favoriet van Michael Berg
Marion Pauw - Daglicht (2008); favoriet van Loes den Hollander en Annet Hulst
Ian Rankin - Gerechtigheid (2004); favoriet van Wouter Dehairs
Ruth Rendell - Het stenen oordeel (1977); favoriet van René Appel
Sjöwall & Wahlöö - Man op het balkon (1967); favoriet van Joop van Riessen
Donna Tartt - De verborgen geschiedenis (1992); favoriet van Mariska Overman en Marion Pauw
Scott Turow - De aanklager (1986); favoriet van Elvin Post

Geen opmerkingen: