31 juli 2018

Wordt verwacht 445 (nieuws, 2018)

Een vergismoord of niet?


Het was een tijdje stil rond Heleen van der Kemp, maar haar uitgeverij Cargo geeft met vreugde kennis van het feit dat er een nieuwe thriller van haar hand op stapel staat. Het boek heet Voor de meisjes en verschijnt dit jaar op Dierendag. Er is verder geen relatie tussen het boek en de feestdag voor onze blaffende, miauwende en gakkende vrienden. 

Elk huisje heeft zijn kruisje en dat geldt zeker voor de woning waarin Anna opgroeit. Ze ontvlucht op jonge leeftijd haar rijke familie. Ze heeft daarvoor redenen genoeg: Haar vader Manfred heeft het te druk met zijn eigen leven, stiefbroer Leonard reageert zijn frustraties af op zijn zusje, en haar jongste broer Jean kiest altijd de kant van zijn oudere broer.

Dertig jaar later lijken de verhoudingen iets verbeterd: Manfred doet moeite de familieband te herstellen met een maandelijks familiediner, en Anna past regelmatig op bij haar favoriete nichtjes, de dochters van Jean.

Dan wordt Leonard neergeschoten voor zijn huis. Het lijkt het werk van een huurmoordenaar, maar niets wijst erop dat Leonard criminele banden had. Politie-inspecteur Nina Hansen leidt het onderzoek en ontdekt dat elk familielid zijn eigen geheimen heeft. Of was het toch een vergismoord?

Met deze nieuwe thriller neemt Heleen van der Kemp (1974) afscheid van haar heldin, rechercheur Britt Franken, die in haar eerdere thrillers Blond 15, Afrekening, Onschendbaar en Bijwerking achter slechteriken aanzat.

29 juli 2018

Betere lezers (nieuws, 2018)

James Patterson blijft koning van de Britse biebDe Amerikaanse thrillerfabrikant James Patterson, op dit moment succesvol met President vermist dat hij samen met Bill Clinton schreef, is voor het elfde jaar de meest uitgeleende auteur in de Britse bibliotheek. Dat blijkt uit cijfers van de organisatie Public Lending Right.

Sinds 2007 zijn de boeken van James Patterson 22 miljoen keer uitgeleend. Patterson liet volgens The Guardian weten opgetogen te zijn om nog steeds de koning van de Britse bieb te zijn.

Hij sprak nogmaals zijn steun uit voor de boekenuitleen in het Verenigd Koninkrijk die voortdurend met bezuinigingen en sluitingen wordt bedreigd. 'Ik geloof sterk in het feit dat betere lezers betere denkers worden', aldus Patterson. 'Bibliotheken zijn een belangrijk onderdeel van de maatschappij omdat zij essentieel zijn in het onder de aandacht brengen van het plezier dat lezen kan brengen.'

De tien meest uitgeleende boeken in Engeland zijn trouwens zonder uitzondering thrillers. Voor het tweede achtereenvolgende jaar staat The Girl on the Train van Paula Hawkins op de eerste lijst van populairste bibliotheekboeken. Ze wordt op de voet gevolgd door Lee Child met meerdere titels.

Public Lending Right, dat in 1979 was opgericht en wordt gefinancierd door het Departement van Cultuur, Media en Sport, betaalt schrijvers 8.2 pence (ruim 9 eurocent) per keer dat hun boek wordt uitgeleend.

Bron: The Guardian

28 juli 2018

Stuart Turton - De zevenvoudige dood van Evelyn Hardcastle (2018)

Zeven dagen speeltijd voor een moord(Door Hans Knegtmans)

Stuart Turtons romandebuut De zevenvoudige dood van Evelyn Hardcastle begint ontregelend spannend. De hoofdpersoon bevindt zich in een bos, maar weet niet waarom. Evenmin weet hij wie hij is. En al helemaal niet waarom hij 'Anna' schreeuwde tegen een vrouw die hij niet kent en die voor hij haar kan inhalen door een onbekende wordt neergeschoten.

Geschokt klopt hij aan bij het eerste het beste huis dat hij tegenkomt. De man die opendoet noemt hem bij zijn naam, Sebastian, hoort zijn warrige verhaal aan en haalt er een arts bij. Die constateert een spectaculaire maar tijdelijke geheugenstoornis.

Het is een geruststelling dat op de hoofdpersoon na iedereen hem als Sebastian herkent.Zijn herwonnen zielenrust krijgt echter een knauw wanneer hij de volgende dag zichzelf tegenkomt. Een andere man heeft zich zijn lichaam en naam toegeëigend. Ook zelf is hij iemand anders geworden. Men noemt hem 'meneer Collins', zijnde de butler die op hetzelfde adres woont als hij.

Een geheimzinnige man die kennelijk achter de schermen een hoge functie vervult, legt hem de ins en outs uit van de bizarre gebeurtenissen. De hoofdpersoon moet een test ondergaan. Vanavond, op het gemaskerd bal van Lord en Lady Hardcastle, zal een moord worden gepleegd die niemand als zodanig herkent, zodat de moordenaar vrijuit gaat. Als de hoofdpersoon dit onrecht herstelt, mag hij terug naar zijn eigen wereld. De dag van de moord wordt zeven keer herhaald, en de hoofdpersoon krijgt de gebeurtenissen steeds door de ogen van een van de andere personages te zien. Is echter de 'speeltijd' verstreken zonder dat hij de moord heeft opgelost, dan begint de beproeving van voren af aan.

Dit uitgangspunt is intrigerend genoeg, maar het heeft natuurlijk niet de minste realiteitswaarde. Een van de andere personages vindt dat blijkbaar ook, en beschrijft zichzelf en de hoofdfiguur als 'stukken in een spel waarvan we geen van beiden de regels kennen'.

Om het spel te spelen moet de hoofdpersoon zich geestelijk in alle bochten wringen die kenmerkend zijn voor de conventies van de puzzelroman. Het is allemaal nogal gekunsteld. We moeten maar hopen dat dit boek niet de revival van een stoffig thrillergenre inluidt.

Stuart Turton - De zevenvoudige dood van Evelyn Hardcastle, uitgeverij Prometheus, 416 pag.

Deze recensie, met toestemming van de auteur overgenomen, verscheen eerder in Het Parool

27 juli 2018

Gesignaleerd 441 (nieuws, 2018)

Blake Crouch -  VluchtEerder schreef hij al een tiental thrillers en de Wayward Pines Trilogy. Nu verschijnt er bij Karakter Uitgevers weer een standalone thriller van Blake Crouch, getiteld Vlucht.

De titel dekt de lading volledig. Want vluchten is wat hoofdpersoon Jack moet doen. Hij weet niet waarom, maar wel dat 'ze' komen. Om hem en zijn familie uit te schakelen.

Vijf dagen geleden. Een 'invasie' van bizarre moorden trekt over het land. Een agent richt een bloedbad aan in een bejaardentehuis, er zijn meerdere schietincidenten op scholen, hevige opstanden in gevangenissen en het land wordt overspoeld door onbegrijpelijke agressie in alle staten.

Vier dagen geleden. De moorden vertienvoudigen...

Drie dagen geleden. De president smeekt het volk vooral de kalmte te bewaren...

Twee dagen geleden. De moordenaars verenigen zich...

Gisteren. De elektriciteit valt uit...

Vanavond. Op de radio worden namen voorgelezen: zij moeten worden gedood. Je zit in de keuken en hebt zojuist je eigen naam gehoord. Jij heet Jack Colcough. Je hebt een vrouw, een dochter en een zoontje. Je woont in Albuquerque. Mensen zijn onderweg naar je huis om jou en je familie te vermoorden. Je weet niet waarom, maar je hebt geen tijd om daarover na te denken, je moet weg, rennen: vlucht!

Blake Crouch (1978) is geboren in North Carolina en studeerde Engels en Creative Writing aan de University of North Carolina in Chapel Hill. Sinds zijn afstuderen heeft hij verschillende thrillers geschreven. De tv-serie van Wayward Pines werd in 2015 door FOX uitgezonden.

26 juli 2018

Duplicaties (nieuws, 2018)

Henning Mankell op shortlist International DaggerHenning Mankell is genomineerd voor de International Dagger, de thrillerprijs die jaarlijks wordt toegekend door de Crime Writers' Association (CWA). De in 2015 overleden Zweedse misdaadauteur maakt kans op de prijs met zijn thriller After the fire (Zweedse laarzen in Nederlandse vertaling), dat pas vorig jaar in het Engels werd gepubliceerd. 

Henning Mankell
Naast Mankell zijn niet de minste thrillerschrijvers genomineerd: Dolores Redondo met Offering to the Storm, Fred Vargas (The Accordionist) en Pierre Lemaître (Three Days and a Life). Oliver Bottini (Zen and the Art of Murder) en Jon Michelet (The Frozen Woman) completeren het rijtje.

Het Britse schrijversgilde noemt het opmerkelijk dat in diverse categorieën dezelfde auteurs met hetzelfde boek zijn genomineerd. Zo staat Resurrection Bay van Emma Viskic zowel op de shortlist van de Gold Dagger als de John Creasey (New Blood) Dagger, terwijl A Necessary Evil van Abir Mukherjee op de Gold-shortlist en die van de Historical Dagger opduikt. Bluebird, Bluebird van Attica Locke vinden we op de Gold- en de Ian Fleming Steel Daggershortlist, hetzelfde geldt voor London Rules van Mick Herron

Andere bekende namen zijn die van Lee Child en Denise Mina (beiden genomineerd voor Short Story Dagger), Dennis Lehane (Gold Dagger), Emily Koch en C.J. Tudor (Ian Fleming Steel Dagger) en Peter May en Nicci French (Dagger in the Library). Eerder werd al bekend dat de Diamond Dagger, de oeuvreprijs, is toegekend aan Michael Connelly. De winnaars van de Daggers worden op 25 oktober bekendgemaakt tijdens een galadiner in Londen. 

25 juli 2018

Gesignaleerd 440 (nieuws, 2018)

Consuelo Roland - Lady LimboBij Karakter Uitgevers is recent de thriller Lady Limbo verschenen.  Het is het eerste deel van een trilogie van de Zuid-Afrikaanse schrijfster Consuelo Roland. 


Tijdens Paola's studie overlijdt haar vriend Nicky door een bizar ongeluk. Jaren later trouwt ze met de schrijver Daniel, een studievriend van Nicky.

Paola en Daniel de Luc hebben een goed huwelijk. Maar dan breekt die kwade vrijdagavond aan. Daniel, een misdaadschrijver met - verrassenderwijs - een grote liefde voor de dichtkunst, verdwijnt uit hun appartement aan Camps Bay in Kaapstad terwijl hij een pastamaaltijd aan het bereiden is.

Echtgenote Paola is de wanhoop nabij als ze na dagen nog niets van hem gehoord heeft. Maar dan wordt ze benaderd door een vreemdeling die zegt haar man te kennen. Maar Daniel gebruikt nu een andere naam. De vreemdeling waarschuwt Paola om niet op zoek naar hem te gaan. Paola ontdekt gaandeweg dat Daniel betrokken is geraakt bij de duistere wereld van de seksindustrie, waar hooggehakte dames goed betalen voor een man die anoniem sperma wil afstaan. Dit zet Paola's wereld op z'n kop en wat volgt is volgens de uitgever een voortrazende thriller die zich afspeelt tussen Kaapstad en Parijs.

Consuelo Roland begon op tienjarige leeftijd haar fantasie de vrije loop te laten toen ze een dagboek (met een slotje) als cadeau kreeg. Ze is blijven schrijven, ook toen ze een baan kreeg in de IT-sector. Poëzie was toen haar uitlaatklep. Roland volgde enkele schrijfcursussen en slaagde erin om haar eerste boek The Good Cemetery Guide bij een lokale uitgever gepubliceerd te krijgen. Ze heeft plannen voor nog meer boeken na haar Limbo-trilogie, zo staat er een feministische sciencefictionroman op de agenda.

24 juli 2018

Stijlvol en intelligent (nieuws, 2018)

'Blinde drift' op longlist Man Booker PrizeVandaag is de longlist van The Man Booker Prize 2018 bekendgemaakt. Een opvallende naam tussen de dertien kanshebbers is Belinda Bauer met haar thriller Snap. Het is pas de tweede keer in de geschiedenis van de Man Booker Prize dat er een thriller op de longlist staat. In 2008 stond Tom Rob Smith met Child 44 op de longlist.


De jury van de Man Booker Prize is vol lof over Snap dat in Nederlandse vertaling onder de titel Blinde drift is verschenen: 'Een scherpzinnige, stijlvolle en intelligente roman over hoe we trauma's overleven. Blinde drift weet in een vlot geschreven tempo de belevingswereld van kinderen op te roepen, en de wijze waarop zij drama's waarnemen en daarmee omgaan. Dit boek overstijgt de grenzen van zijn eigen genre en laat je achter met een gevoel dat nog lang blijft hangen.'

De Man Booker Prize is de grootste prijs voor Engelstalige literatuur. De winnaar krijgt een prijs van 50.000 Britse pond. De shortlist van zes boeken wordt op 20 september vrijgegeven. De uiteindelijke winnaar wordt op 16 oktober bekendgemaakt.

Belinda Bauer is voormalig journalist en scenarioschrijfster en sleepte al meerdere prijzen in de wacht, onder andere de CWA Gold Dagger, de Theakstons Old Peculier Crime Novel of the Year Award en ze kreeg de CWA Dagger in the Library voor haar gehele oeuvre.

Over Blinde drift: Nadat Jacks moeder wordt vermoord en zijn vader de kinderen in de steek laat, komt de zorg voor zijn zusjes op Jacks schouders terecht. Vrijwel tegelijkertijd wordt aanstaande moeder Catherine midden in de nacht wakker en ontdekt zij in haar slaapkamer een mes en een briefje naast haar bed met een lugubere boodschap: Ik had je kunnen vermoorden. En dan is er nog de zoektocht van de politie naar de inbreker die 'Goudhaartje' wordt genoemd, omdat hij in de bedden slaapt van de woningen waarin hij inbreekt. De drie verhaallijnen worden op een ingenieuze manier met elkaar verweven.

Lees hier de recensie van Hans Knegtmans over Blinde drift

21 juli 2018

Julia Heaberlin - Vergeet me niet (2018)

Wraak is geen sinecure(Door Hans Knegtmans)

De nieuwe thriller van Julia Heaberlin - hier bekend geworden door Black-Eyed Susans - heet in vertaling Vergeet me niet. Die titel klinkt eerder als een damesroman dan als een spannend boek, maar schijn bedriegt. Hoofdpersoon is de 24-jarige Grace. Zij is al twaalf jaar op zoek naar haar oudere zus Rachel, die op een kwade dag niet van school thuiskwam. Iedereen is het erover eens dat ze vermoord moet zijn. Sindsdien ziet Grace het als haar levenstaak de dader op te sporen.

Onlangs is ze op het spoor gekomen van Carl Louis Feldman, lang geleden gevierd documentairefotograaf en -filmer. Tegenwoordig verblijft hij, vanwege oprukkende dementie, in een rehabilitatiecentrum. Ooit werd hij in verband gebracht met een ander vermoord meisje, maar het bewijs was niet sterk genoeg.

Grace verdenkt hem van aanzienlijk meer moorden. Zogenaamd als zijn dochter heeft zij zich tot vaste bezoeker opgewerkt, en uiteindelijk weet ze hem te strikken voor een tiendaagse vakantie in Texas. Niet toevallig op locaties waar eerder meisjes zijn omgebracht. Ze koestert de wat naïeve hoop dat ze hem ertoe kan bewegen de moord te bekennen.

De auteur wisselt de 'vakantiereis' af met eerdere belevenissen en hersenspinsels van Grace. Ook de interactie met de al-dan-niet-moordlustige Carl wordt vanuit haar perspectief beschreven. Bij hun vertrek was ze heilig overtuigd van Carls schuld. Door zijn incidenteel oplevende slimheid en zijn onmiskenbare dierenliefde beseft Grace dat haar verdachte nummer 1 misschien wel over meer menselijke trekjes beschikt dan ze eerder voor mogelijk had gehouden. Nee, wraak nemen op een medemens is geen sinecure.

Julia Heaberlin schrijft helder en puntig genoeg, maar soms zou je willen dat haar hoofdpersoon wat minder monomaan in het leven stond. Een serieuzer bezwaar is de ontknoping waarop ze ons vergast. Die verdient twee dubieuze prijzen: de ene voor beknoptheid (minder dan één pagina), de andere voor knulligheid. Je zou bijna een persiflage vermoeden.

Julia Heaberlin - Vergeet me niet. Uitgeverij A.W. Bruna, 352 pag.

Deze recensie, met toestemming van de auteur overgenomen, verscheen eerder in Het Parool.

19 juli 2018

Code oranje (nieuws, 2018)

Winnaar Gouden Strop doet het beter met e-boekVoor wie het nog niet wist: Willem Asman won begin juni de BookSpot Gouden Strop met zijn thriller Enter, het eerste deel van het Rebound-drieluik. De laureaat dook meteen - en ook voor het eerst - op in de Bestseller60. Nu blijkt uit onderzoek dat zijn winnende e-boek het beter doet dan de paperback.

Willem Asman
verkocht al in de week voor de uitreiking van de prijs aanzienlijk meer fysieke boeken, maar de piek nam in de tweede week na de bekendmaking al snel af. Andersom ging het met het e-boek Enter. De piek begon echter pas in de week van de uitreiking en bereikte de top in week 2. De gemiddelde afzet bleef daarna ook langer op een hoger niveau.

Een en ander blijkt uit de boekenbarometer van het Centraal Boekhuis (CB) over het tweede kwartaal van dit jaar. De cijfers geven reden tot een beetje zorg om het spannende boek, misschien wel tot het afkondigen van code oranje. Het is een populair genre, maar toch neemt de afzet in de afgelopen jaren af (met een kleine opleving in 2009/2010). Ook het aandeel spannende boeken ten opzichte van het totaal neemt af. Ieder jaar is in de afzet een piek zichtbaar in het tweede kwartaal. Door de Spannende Boeken Weken en waarschijnlijk ook door de zomervakantie.

In het genre zijn 'literaire thrillers' en 'gewone' thrillers het populairst. Er zijn verschillen zichtbaar per verkoopkanaal. In de online verkoop van het fysieke boek zijn avontuur, fantasy en sciencefiction populair. In de boekhandel is dit horror en true crime. In de e-bookverkoop zijn de genres literaire thriller, spanning algemeen, horror, spionage en true crime het best vertegenwoordigd. In de e-book uitleningen zijn dat pockets spanning, oorlog, avontuur en detectives. E-book abonnees kiezen het meest voor thrillers, literaire thrillers en sciencefiction.

Een op de acht verkochte fysieke boeken (12,6%) en een op de drie e-boeken (33,7%) is nog steeds een spannend boek. Het marktaandeel van het genre neemt echter wel af, aldus het CB.

De gemiddelde prijs van een spannend e-book is het laatste jaar gemiddeld 5,1% goedkoper dan van andere e-books. Spannende fysieke boeken zijn juist gemiddeld iets duurder dan de rest: in de afgelopen 12 maanden 5,8%, in het laatste halfjaar zelfs 15,5%.

Bron: CB, foto: Roy Beusker

18 juli 2018

Wordt verwacht 444 (nieuws, 2018)

Een kastanjepoppetje op de plaats delictWe waarschuwen alvast: uitgeverij A.W. Bruna start komende maand een grote publiciteitscampagne die zal duren tot en met de feestdagen. En dat allemaal ter promotievan één boek, een thriller nog wel: Oktober van Søren Sveistrup.

In een aparte folder roeptoetert de uitgeverij al over 'de belangrijkste Scandinavische thriller sinds de Millennium-serie'. Het boek is al aan twintig landen verkocht. Uitgevers buitelden over elkaar heen om de rechten te bemachtigen, zegt de uitgever zelf.

Dit is onze belangrijkste acquisitie uit Scandinavië sinds Stieg Larsson,' liet redacteur Susan Sandérus eerder weten. 'De verwachtingen zijn overal zeer hoog gespannen.'

Wellicht klinkt de naam Søren Sveistrup bij deze en gene bekend in de oren. Sveistrup is namelijk de scriptschrijver van The Killing (Forbrydelsen), de moeder aller Scandi-series. A.W. Bruna is dolenthousiast over de aankoop: 'Alles wat The Killing zo goed maakte - de dwingende spanningsboog, de personages van vlees en bloed, het sfeervolle Kopenhagen en de politieke en sociale geëngageerdheid - zit in deze thriller.' Oktober is Sveistrups thrillerdebuut.

Het boek komt op 2 oktober uit en die datum is niet toevallig gekozen. Want het verhaal begint ook op die dag. Op die eerste dinsdag van oktober keert Rosa Hartung terug op haar post als minister van Sociale zaken. Na de dramatische verdwijning van haar twaalfjarige dochter heeft ze een jaar verlof genomen. Een psychisch gestoorde man heeft de moord op Hartungs dochter bekend, maar het lichaam is nooit gevonden.

Op dezelfde dag dat Hartung in het parlement haar rentree maakt, wordt een jonge vrouw op brute wijze vermoord in haar huis in een buitenwijk van Kopenhagen. Een van haar handen is eraf gehakt.

Wanneer de rechercheurs Thulin en Hess arriveren op de plaats delict treffen ze een poppetje aan dat gemaakt is van een kastanje. Het poppetje blijkt een sinister geheim bij zich te dragen. En dan wordt er nog een vrouw vermoord. Het heeft er alle schijn van dat de missie van de moordenaar nog niet voorbij is…

Søren Sveistrup (1968) is niet alleen de bedenker van de meermalen bekroonde en aan ruim honderd landen verkochte The Killing, hij is ook verantwoordelijk voor de scripts van de films The Day Will Come en Jo Nesbø’s The Snowman.

Sveistrup behaalde zijn masters in Literatuur en in Geschiedenis aan de Universiteit van Kopenhagen en studeerde af aan de Deense Filmschool. Hij won talloze prijzen, waaronder een Robert Award voor The Day Will Come (2017), een Emmy Award voor Nikolaj and Julie (2003) en een BAFTA voor The Killing (2011).

16 juli 2018

Een tweepersoons bed (nieuws, 2018)

Barack Obama, de crimefighterLanceerde begin juni Bill Clinton - in samenwerking met James Patterson - zijn thriller President vermist, nu ligt sinds kort een thriller in de Amerikaanse boekwinkel waarin een andere oud-president zelfs een heldenrol vervult. Het is Barack Obama, die samen met zijn buddy en toenmalige vicepresident Joe Biden het onrecht bestrijdt.

Hope Never Dies, zo heet de thriller die uit de tekstverwerker van Andrew Shaffer vloeide. Eerder publiceerde de auteur de satirische thriller The Day of the Donald: Trump Trumps America en de parodie Fifty Shames of Earl Grey.

De thriller begint als Obama en Biden het Witte Huis hebben verlaten. Joe Biden zit een beetje achter de geraniums te verpieteren als hij hoort dat de treinmachinist met wie hij goed bevriend was geraakt toen hij als senator forensde tussen Delaware en Washington, dood is aangetroffen op het spoor bij de stad Wilmington. De politie vindt een zakje heroïne in de broekzak van de machinist en concludeert dat hij een drugsslachtoffer is, een van de velen.

Maar die constatering wil er bij Biden niet in. Verveeld geraakt met het nietsdoen als oud-vicepresident stelt hij zelf een onderzoek in en hij gaat er met gestrekt been in. Biden gaat op pad met de enige man die hij ooit volledig heeft vertrouwd, de 44ste president van de Verenigde Staten, Barack Obama. Samen verkennen zij de donkerste uithoeken van Delaware, reizend van goedkope motels naar bars waar motorbendes zich ophouden. En dan komen ze op het spoor van duistere krachten die de VS met een tsunami van sterk verdovende middelen bedreigen.

Volgens de critici die het boek inmiddels gelezen hebben is Hope Never Dies deels een thriller en deels een roman waarin de 'bromance' hoogtij viert. Op een bepaald moment zijn Biden en Obama zelfs gedwongen een tweepersoons bed in een motel te delen. Volgens Shaffer is dit boek de eerste van een serie Biden-Obama thrillers.

Bron: The Washington Post

14 juli 2018

Kasper van Beek - Vogelvrij (2018)

De groene envelop op de deurmat(Door Peter Kuijt)

Als thrillerveteraan Tomas Ross jouw boek ‘een onovertroffen droomdebuut’ noemt, dan schept dat hoge verwachtingen. Ross’ pupil, filmproducent Kasper van Beek, maakt die slechts ten dele waar. Zijn Vogelvrij bevat een intrigerend plot, maar aan de stijl had nog wel wat meer geschaafd mogen worden.


Hoofdpersoon is advocaat Olaf, werkzaam op een bedrijf in productontwikkeling in Naarden-Vesting. Olaf heeft niets te klagen, want hij zit er warmpjes bij. Immers, de firma wordt geleid door zijn schoonvader.

 Maar dan ontvangt Olaf een groene envelop. Daarin een foto van hemzelf, aan de oever van een dichtgevroren meer, met zijn arm om de schouders van een andere man. Breed lachend. Olaf kan zich niet herinneren waar de foto is genomen. En de naam van de man naast wie hij staat, kent hij evenmin.

Hij gaat op onderzoek uit en belandt in Finland. Er zijn echter tegenstanders die verwoed proberen te voorkomen dat Olaf antwoord op zijn vragen krijgt. Op zijn trip wordt hij vergezeld door zijn IT-collega Mila, die zo haar eigen plannen heeft.

 Filmmaker Van Beek schrijft – uiteraard - beeldend en houdt de spanning goed vast. Olaf weet echter niet meteen het hart van de lezer te stelen. Hij komt over als een wat besluiteloze sukkel, die overigens zijn vuisten op de juiste momenten weet te gebruiken. De stijl is rechttoe rechtaan, waarbij het veelvuldig gebruik van bijvoeglijke naamwoorden (‘kolkende water’, ‘scherpe klauwen’) ietwat stoort. De thrillertruc om dromen dan wel nachtmerries te beschrijven wordt iets te uitbundig toegepast.

Kasper van Beek - Vogelvrij. Uitgeverij Cargo, 286 pag.

Deze recensie verscheen eerder in het AD

13 juli 2018

Wordt verwacht 443 (nieuws, 2018)

'Dé thriller over Noord-Korea''Dit is een belangrijk boek', zegt Lee Child. 'Buitengewoon slim, vindingrijk en razendspannend.' En uitgeverij Cargo doet voor Childs klaroengeschal niet onder: 'Dit is dé thriller over Noord-Korea.' Begin september kan de lezer zelf een oordeel vellen, want dan ligt Ster van het noorden van D.B. John in de winkel.

In 1998 wordt de tweelingzus van Jenna Williams door Noord-Koreaanse geheim agenten ontvoerd vanaf een strand in Zuid-Korea. Jenna is nog steeds op zoek naar bewijzen of haar zus leeft. Ze probeert toegang te krijgen tot het geheimzinnige en afgesloten land, wat de aandacht trekt van de CIA.

Als er aanwijzingen zijn dat haar zus is opgesloten in een speciaal strafkamp, besluit Jenna deel te nemen aan een geheime en gevaarlijke missie diep in het hart van het Noord-Koreaanse regime. Een levensgevaarlijk kat-en-muisspel volgt, waarbij Jenna een onverwachte bondgenoot vindt in een hooggeplaatste Noord-Koreaanse diplomaat die opgejaagd wordt door zijn eigen geheime dienst en wil overlopen naar het Westen.

Schrijver D.B. John is journalist en heeft lange tijd in Zuid-Korea gewoond. Hij is een van de weinige westerlingen die regelmatig Noord-Korea hebben bezocht. Zo was hij in 2012 in het land om de festiviteiten rond de honderdste geboortedag van de 'oprichter' van het land, Kim Il-sung (de opa van Kim Jong-un), bij te wonen. Wat John meemaakte op deze reis zou de basis vormen voor deze thriller. Ook gesprekken met degenen die er in geslaagd waren de dictatuur te ontvluchten, hielpen hem enorm bij het schrijven van dit boek, vertelt hij in een interview. Op dit moment werkt hij in Londen.

11 juli 2018

Naar een prachtig, maar sinister landhuis (nieuws, 2018)

Nieuwe misdaadroman van J.K. Rowling op stapelOp 18 september ligt een vierde deel in de serie misdaadromans rond speurder Cormoran Strike in de winkel. Dit heeft de Schotse bestsellerauteur J.K. Rowling, die de thrillers onder de naam Robert Galbraith schrijft, laten weten. 

Via de Twitter-account van Robert Galbraith gaf de schrijfster de cover van de thriller Lethal White vrij. Van de eerste drie misdaadromans, Koekoeksjong, Zijderups en Het slechte pad zijn tot dusver ruim 1 miljoen exemplaren verkocht.

Volgens uitgeverij Little, Brown gaat het nieuwe boek over een jongeman genaamd Billy, die de hulp van privédetective Cormoran Strike inroept. Strike wordt gevraagd een misdrijf te onderzoeken waar Billy als kind getuige van is geweest. Maar Billy kan zich geen details van het misdrijf herinneren. En voordat Strike kan doorvragen vlucht Billy in paniek zijn kantoor uit.

De zoektocht naar de ware toedracht leidt Strike en Robin Ellacott - voorheen zijn assistente, nu zijn partner 'in crime' - via de achterbuurten van Londen en geheime plekken in het Parlement naar een prachtig, maar sinister landhuis op het platteland. Volgens de uitgever geeft het boek ook meer weer over de ontwikkeling van de relatie tussen Strike en Ellacott.

Boekhandelsketen Waterstones heeft Lethal White nu al getipt als mogelijke bestseller voor komend najaar. In de voorverkoop biedt de winkel het boek aan voor de helft van de prijs: 10 Britse pond. Kopers maken bovendien kans op een gesigneerd exemplaar van de thriller.

Bron: The Bookseller

Al dente (nieuws, 2018)

Is de Vampier van Bergamo weer terug?Op 14 augustus verschijnt bij HarperCollins Holland de thriller Heimwee naar bloed van het schrijfkoppel Dario Correnti. Centraal hierin staat de vraag: wie schept er in vredesnaam plezier in om een copycat te worden van de eerste Italiaanse seriemoordenaar?

Een stadje in het noorden van Italië wordt opgeschrikt door een aantal moorden. De lijken van de slachtoffers zijn gruwelijk toegetakeld en de moordenaar laat telkens een mysterieuze, in bloed geschreven boodschap achter: ViVe.

Twee journalisten, Marco Besana, een oude rot, en de jonge, onhandige Ilaria Piatti, besluiten de moorden te onderzoeken. Ilaria is ervan overtuigd dat de moordenaar een copycat is die zich laat inspireren door Vincenzo Verzeni, de eerste Italiaanse seriemoordenaar (afbeelding).

Verzeni, bijgenaamd ‘de vampier van Bergamo’, werd in de negentiende eeuw veroordeeld voor de moord op twee vrouwen en de aanranding van zes andere, waarbij hij hen beet, organen verwijderde en hun bloed dronk. De in 1849 geboren Verzeni, wordt in 1872 gearresteerd en een jaar later tot levenslang veroordeeld. Hij sterft op 31 december 1918.

Wat hebben deze nieuwe moorden echter te maken met een seriemoordenaar die al een eeuw dood is? De twee journalisten bijten zich - niet letterlijk - vast in de zaak, maar worden van alle kanten tegengewerkt. Zullen zij in staat zijn om deze zaak op te lossen voor er opnieuw een slachtoffer valt?

Dario Correnti is een pseudoniem waarachter twee auteurs schuilgaan. Nog voor Heimwee naar bloed verscheen in Italië was de internationale belangstelling al heel groot. En terecht, zegt de uitgever: 'Het verhaal is gebaseerd op feiten, zeer goed geschreven en ongekend spannend.' Heimwee naar bloed verschijnt in zestien landen en is genomineerd voor de Premio Bancarella, een belangrijke literaire prijs.

10 juli 2018

In de wolken (nieuws, 2018)

Hollywoods nieuwste goudmijn: Megan AbbottAl meer dan tien jaar is de Amerikaanse schrijfster Megan Abbott een vaste waarde in het thrillergenre. Haar boeken halen steevast de bestsellerstatus en ook mocht ze enkele awards mee naar huis nemen. Nu pas wordt ze ontdekt door Hollywood


Van de twee meest recente thrillers zijn de filmrechten verkocht. Het magazine Entertainment Weekly berichtte dat de thriller You will know me uit 2016 en haar volgende week te verschijnen Give me your hand worden verfilmd door respectievelijk AMC en Skydance Media.

Dit brengt het aantal filmprojecten gebaseerd op thrillers van Megan Abbott op drie: van haar boek Dare Me is momenteel een pilotaflevering van een tv-reeks in de maak. Steph Green, bekend van de serie The Americans voert de regie. Ze is uitermate opgetogen over de filmprojecten laat Abbott aan Entertainment Weekly weten. 'Ik ben in de wolken.' Hollywood kreeg lucht van het talent van Megan Abbott, toen zij vorig najaar werd ingehuurd als lid van het schrijfteam van David Simon (The Wire) voor de nieuwe dramareeks The Deuce.

Tien jaar geleden won Abbott een Edgar Award for Best Novel met haar derde thriller Queenpin, waarin een feministische draai wordt gegeven aan een verhaal over een jonge vrouw die in een nachtclub werkt en met de maffia in aanraking komt. Dare me speelt zich af in en rond een cheerleadersteam op een high school, dat de aandacht van de politie op zich weet na een zelfmoord. Ook You will know me kent een competitieve omgeving: een turnteam met Olympische beloften dat wordt verscheurd door de gewelddadige dood van een betrokkene. En hetzelfde kan gezegd worden over Give me your hand, waarin de rivaliteit tussen twee oud-schoolgenoten, die nu beiden in de wetenschap werkzaam zijn, centraal staat.

Net uit de bajes (nieuws, 2018)

Netflix lijft privédetective Spenser inDe Amerikaanse streamingdienst Netflix weet zich verzekerd van de avonturen van Spenser, privédetective uit Boston. Het bedrijf stort zich op de productie van een bewerking van de thriller Wonderland van Ace Atkins. Mark Wahlberg gaat de hoofdrol spelen.

Wonderland is een deel uit de Spenser-reeks, die aanvankelijk door Robert B. Parker werd geschreven en na diens dood door Ace Atkins werd voortgezet. Wonderland werd in 2012 door Atkins gepubliceerd.

De thriller vertelt het verhaal over Spenser, die net uit de gevangenis is ontslagen. Hij wordt weer de onderwereld van Boston in getrokken en ontdekt daar de waarheid achter een sensationele moordzaak en een samenzwering.

Spenser duikt op in 48 thrillers, die door Parker en Atkins zijn geschreven. Ze kwamen alle op de bestsellerlijst van de New York Times terecht.

Robert B. Parker overleed in januari 2010, volgens zijn uitgever 'zittend aan zijn bureau' in zijn woning in Cambridge, Massachusetts. De auteur is 77 jaar geworden. Parker blies met de Spenser-reeks het hardboiled thrillergenre begin jaren 70 weer nieuw leven in. Voor de Amerikaanse televisie werd in die periode al een serie van Parkers detectives gemaakt: 'Spenser: For Hire'.

Parker gold lange tijd als de nestor van de Amerikaanse misdaadschrijvers. Zijn Spenser-reeks leverde hem een grote schare trouwe fans en veel goede kritieken op. Een recensent van de New York Times Book Review bestempelde de Spenser-avonturen als een van de grote series in de geschiedenis van de Amerikaanse misdaadliteratuur.

Parker, een uitgesproken bewonderaar van Raymond Chandler, werd op 17 september 1932 geboren in Springfield, Massachusetts. Hij ging in dienst en werd uitgezonden naar Korea. Daarna studeerde hij af in Engels aan Boston University. Hij trouwde in 1956 met Joan met wie hij later Pearl Productions oprichtte, een onafhankelijke filmmaatschappij, vernoemd naar hun hond Pearl.

In 1971 begon Parker met het schrijven van zijn Spenser-reeks, terwijl hij nog les gaf aan de Northeastern University in Boston. Hij won twee Edgar Awards. In 2002 werd hij door het genootschap Mystery Writers of America uitgeroepen tot Grand Master, een titel die eerder was toebedacht aan onder anderen Alfred Hitchcock en Ellery Queen.

Bron: Variety.com

Wordt verwacht 442 (nieuws, 2018)

Commissario in een bootje'De grootmeester van de sfeervolle crime', zoals uitgeverij Cargo haar noemt, heeft weer een thriller klaar. Op 13 september verschijnt Wat niet verdwijnt van Donna Leon.

Opnieuw is de hoofdrol weggelegd voor commisario Guido Brunetti uit Venetië. Maar hij beleeft een valse start, want hij valt tijdens een verhoor onverwacht hardhandig uit naar een verdachte. Brunetti krijgt de wind van voren en wordt op verlof gestuurd. Er wordt hem opgedragen even rust te nemen.

Echtgenote Paola stuurt hem naar een villa op Sant'Erasmo, een van de grotere eilanden in de Venetiaanse Lagune. Brunetti brengt er zijn dagen door in een bootje en geniet van de stilte. Alles verloopt volgens plan, tot Davide Casati, de beheerder van de villa, na een heftige storm onverwachts verdwijnt. Niemand weet waar hij is, en zelfs de vrouw die hij in het geheim bezocht, heeft hem sinds de storm niet meer gezien.

Brunetti voelt zich verplicht de verdwijning te onderzoeken, en zet zijn vakantie opzij om uit te vinden wat er gebeurd is met de man die nog maar net een vriend was geworden.

De Amerikaanse schrijfster Donna Leon (1942) woonde sinds 1981 meer dan dertig jaar in Venetië, de stad waaraan ze al in haar jeugd haar hart verloor. Tegenwoordig is een klein dorp in Zwitserland haar woonplaats.

 Met haar sociaal bewuste misdaadromans over commissario Brunetti heeft ze al miljoenen lezers voor zich gewonnen.Zij was docent Engelse literatuur aan de University of Maryland College- Europe (UMUC-Europe) in Italië en werkte vervolgens als professor van 1981 tot 1999 bij de Amerikaanse militaire basis van Vicenza. Ze stopte met lesgeven om zich te concentreren op het schrijven en andere culturele activiteiten op het gebied van met name barokmuziek. Haar thrillers worden in veel talen vertaald, maar op dringend verzoek van Leon niet in het Italiaans.

09 juli 2018

Lange schaduwen (nieuws, 2018)

Toneelstuk van Ian Rankin wordt thrillerUitgever Orion brengt dit najaar het toneelstuk Rebus: Long Shadows van Ian Rankin als thriller op de markt. Long Shadows is het 'toneeldebuut' voor rechercheur John Rebus, de hoofdrolspelers in tientallen boeken van de Schotse misdaadschrijver.

Het toneelstuk is geen bewerking van een al bestaande Rankin-thriller, maar een geheel nieuwe 'whodunit', die misdaadauteur in samenwerking met toneelschrijver Rona Munro maakte. Volgens Ian Rankin wordt Rebus getart door schaduwen uit het verleden in een 'spannend, aangrijpend, diepgaand en ideeënrijk verhaal'.

De thriller verschijnt tegelijk met de wereldpremière van Long Shadows op 20 september in het Birmingham Repertory Theatre. Na Birmingham reist het stuk het land door, zo wordt het ook opgevoerd in King's Theatre in Edinburgh, de woonplaats van Rankin.

'Ik had al heel lang de wens om John Rebus op de planken te zien', aldus Rankin. 'Het was een voorrecht om met Rona Munro aan een gloednieuw verhaal te werken.' Rankin bedacht het personage van de morsige, ouderwetse en dwarse rechercheur in 1987. Sindsdien maakte Rebus in vele boeken van Rankin zijn opwachting.

Een maand na de première van Long Shadows ligt er weer een nieuwe Rebus-thriller in de winkel, getiteld In a House of Lies.

Bron: The Bookseller 

07 juli 2018

Belinda Bauer - Blinde drift (2018)

Jack is gezinshoofd, inbreker en kind(Door Hans Knegtmans)Tijdens een landelijk ritje door Devonshire begeeft de auto van Eileen Bright het. Zij heeft geen verstand van autopech en gaat op zoek naar een praatpaal. Haar kinderen Jack (11), Joy (9) en Merry (2) wachten haar terugkeer af. Wanneer die eindeloos op zich laat wachten, gaan ze zelf op onderzoek uit. Bij de praatpaal is geen spoor van moeder en de telefoon bungelt aan het snoer. Paniek bij de meisjes, maar Jack heeft in zijn oren geknoopt dat moeder hem uitdrukkelijk de leiding heeft gegeven.

Kort daarna vindt de politie het lijk van Eileen. Vader zorgt zogenaamd voor de kinderen, maar in de praktijk komt die zorg neer op Jack. Elf jaar en dan al gezinshoofd, het is een zware last.

Het verhaal verspringt naar drie jaar later. Vader is verdwenen en Jack heeft een clandestien baantje bij zijn oudere vriend Louis. Die staat aan het hoofd van een bende kinderen. Jack toont zich een begenadigd inbreker. Als wraak op de wereld richt hij vernielingen aan in elk huis dat hij aandoet. Omdat hij soms zelfs een hazenslaapje doet in het bed van de bewoner, duidt de pers hem aan als Goudhaartje.

De prettig dwarse inspecteur John Marvel, overgeplaatst uit Londen, krijgt de leiding over het onderzoek. Het duurt niet lang of hij beseft dat de geheimzinnige inbreker en de half verweesde jongen een en dezelfde zijn. Dat is een stimulans om, drie jaar na dato, het onderzoek naar de moord op Eileen te heropenen.

Belinda Bauer - opgegroeid in Engeland en Zuid-Afrika - debuteerde in 2009 met Rusteloos land, waarvoor ze in 2010 de Gold Dagger Award ontving. Ook latere boeken van haar vielen in de prijzen.

In Blinde drift toont ze eens te meer haar schrijverschap. Het lijkt of de complexe intrige haar is komen aanwaaien. Haar taalgebruik is even beeldend als welgekozen, en sommige passages zijn zo hilarisch dat ik er luidkeels om moest lachen. Zie hoe zij een wat gemakzuchtige politieagente typeert: 'Ze deed geen knijper op de Frosties om ze vers te houden, maar vouwde de bovenkant van de zak gewoon dicht en hoopte er dan het beste van'. We moeten ver teruggaan in de vrouwelijke misdaadroman om dit soort observaties te lezen. Naar Ruth Rendell in haar beste jaren, als je het mij vraagt.

Belinda Bauer - Blinde drift. Uitgeverij A.W. Bruna, 396 pag.

Deze recensie, met toestemming van de auteur overgenomen, verscheen eerder in Het Parool

05 juli 2018

Van de transfermarkt (nieuws, 2018)

Camilla voor een habbekratsGoed nieuws voor fans van Camilla Läckberg, die nog enkele lacunes hebben in hun collectie thrillers van de Zweedse thrillerkoningin. In november komen twee wat oudere boeken voor een 'midpriceje' op de markt. Uitgeverij Ambo|Anthos wil van haar stapel Läckbergs af ('op = op'), want de auteur verkast naar The House of Books.

De thrillers Engeleneiland (oorspronkelijk verschenen in 2011) en Vuurtorenwachter (2009) zijn dan voor 11 euro te koop. Van Engeleneiland en Vuurtorenwachter zijn respectievelijk 80.000 en 85.000 exemplaren verkocht.

The House of Books publiceert volgend voorjaar het eerste, nog titelloze deel van een tweeluik. De psychologische thriller, die zich in Stockholm afspeelt, draait om Faye, een vrouw die bereid is heel ver te gaan om haar doel te bereiken: wraak. Naast het tweeluik brengt The House of Books – dat zegt zeer verguld te zijn met de overstap – ook een nieuw deel in de Fjällbacka-serie.

Camilla Läckberg debuteerde in 2003 met IJsprinses, het eerste deel in deze serie. De schrijfcarrière van deze econome nam daarna snel een internationale vlucht. Haar werk verschijnt inmiddels in meer dan veertig talen en zestig landen. Na tien wereldwijde bestsellers staat de teller op 22,5 miljoen verkochte exemplaren. Al haar thrillers zijn ook verfilmd. 'Läckberg is met recht de Europese koningin van de thriller', aldus The House of Books.

Behalve thrillers schrijft Läckberg kook- en kinderboeken. Ook is ze maatschappelijk zeer betrokken en zet ze zich in voor goede doelen waaronder het kankerfonds voor kinderen. Verder steunt zij actief ondernemingen die door vrouwen zijn opgericht.

Bestaat hij echt? (nieuws, 2018)

Kijk uit voor de lange manUitgeverij HarperCollins Holland noemt het dé najaarsthriller van 2018, hoewel de publicatiedatum op haar website is vastgesteld op 15 januari 2019. Hoe dan ook, er zal met posters, interviews en een blogtournee flink op de trom worden geslagen als de verschijning van Schaduwman van Phoebe Locke eenmaal een feit is.

Schaduwman is het debuut van de Britse Phoebe Locke, die onder haar eigen naam Nicci Cloke al twee literaire romans en YA-boeken heeft gepubliceerd. De lange man zou een betere titel voor het boek zijn geweest, omdat daar in de thriller permanent sprake van is. The Tall Man, zoals de oorspronkelijke uitgave is genoemd, heeft inmiddels wel de recensente van The Guardian dermate angst aangejaagd dat ze het boek niet durfde te lezen als ze alleen thuis was.

Schaduwman is geïnspireerd door de 'urban legend' over Slenderman, een mysterieuze figuur die zich zou ophouden in de omgeving van het dorpje Waukesha, Wisconsin. Om de gunsten van deze bleke, gezichtsloze en onwaarschijnlijk lange man te winnen, besloten de twee twaalfjarige schoolvriendinnen Anissa Weier en Morgan Gheyser hun klasgenootje Payton Leutner te doden. Ze staken haar neer in het bos en lieten haar voor dood achter. Maar Leutner overleefde de aanval.

Schaduwman gaat over dochter Amber en moeder Sadie. Een week nadat Amber is geboren, pakt de jonge moeder Sadie haar biezen. Zestien jaar later staat ze ineens weer voor de deur.

Langzaam probeert het gebroken gezin weer aan elkaar te wennen. Maar Sadie is psychisch onstabiel: ze ziet schaduwen, hoort stemmen en is ervan overtuigd dat Amber bij haar zou zijn weggehaald als ze niet zelf was vertrokken.

En ze blijft maar praten over 'de lange man', die in het bos zou wonen en het op haar gemunt zou hebben. Als dochter Amber ook nog eens wordt verdacht van moord, is het familiedrama compleet.

'De lange man' die zich in de schaduwen ophoudt is volgens HarperCollins een van de meest enge figuren die je in een thriller kunt tegenkomen. Bestaat hij echt? Of is er iets anders aan de hand? Door tijdsprongen, Sadies visioenen en de televisiedocumentaire die over Amber wordt gemaakt, worden de gebeurtenissen langzaam ontrafeld, totdat, zo zegt de uitgever, 'alleen de rauwe en duistere waarheid overblijft'.

04 juli 2018

Bloed en inkt (nieuws, 2018)

Perfecte pitch leidt tot boekendealPitchen, je moet het maar kunnen. En Alison Belsham kan het. Twee jaar geleden hield ze een promotiepraatje over haar eerste boek op het Pitch Perfect-onderdeel van het Bloody Scotland Crime Writing Festival. And guess what? De jury koos haar als winnaar. Prompt stonden de uitgevers voor haar in de rij. Ook The House of Books uit Nederland. 

De ambitie om een scriptschrijver te worden zette haar achter de tekstverwerker. In 2000 werd ze geroemd om haar beeldende manier van vertellen in de race om de Orange Prize for Screenwriting. Een jaar later was Alison Belsham een van de genomineerden in de BBC Drama Writer-competitie.

Het leven in het algemeen en kinderen in het bijzonder zorgden voor een onderbreking en een switch naar fictie. In 2009 werd haar roman Domino geselecteerd voor begeleiding door de prestigieuze organisatie Adventures in Fiction. En toen kwam haar perfecte pitch op het Schotse thrillerfeest. Uitgevers klopten vervolgens op haar deur. Ze koos voor de uitgeverij van Ragdoll van Daniel Cole, waar haar thriller The Tattoo Thief zal verschijnen. The House of Books brengt medio september de Nederlandse vertaling, De Tattooverzamelaar, op de markt.

Hoofdpersoon in het verhaal is Mani Mullins, een tatoeëerder uit Brighton. Wanneer zij een gevild lichaam ontdekt, heeft de onlangs gepromoveerde inspecteur Francis Sullivan haar hulp dringend nodig. Er loopt een seriemoordenaar rond die de inktcreaties van de lichamen van zijn slachtoffers afsnijdt terwijl ze nog leven.

Marni kent de wereld van inkt en opperhuid als geen ander. Maar ze heeft zo haar eigen redenen om de politie te wantrouwen. Ze achterhaalt de identiteit van de volgende persoon die van zijn of haar tattoo zal worden beroofd, maar zal ze het aan Sullivan gaan vertellen. Of gaat zij zelf achter de tattooverzamelaar aan?

Alison Belsham is getooid met een uit de kluiten gewassen tatoeage op haar rechterarm. Die liet ze zetten in Berlijn in november 2015. De 'operatie' duurde zo'n zes uur. 's Avonds, liggend op haar hotelbed en vol bewondering kijkend naar de tatoeage, kwam het verhaal tot haar, zo vertelt ze op haar website.