05 januari 2022

De beste thrillers aller tijden #3 (nieuws, 2022)


De favoriet van... Jos Pierreux
De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. Maar in boeken weggeven zijn we niet zo bedreven, daar zijn andere websites beter in. Waar deze blog zijn volgers wel blij mee hoopt te maken, is een lijst met de allerbeste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Vandaag: de Vlaamse misdaadauteur Jos Pierreux over zijn favoriet.


James Ellroy - Bloed op de maan


Mix van humor, negativisme, waarheid en verzinsel

(Door Jos Pierreux)

Wat is jouw favoriete misdaadroman? Dat is niet enkel een moeilijke, maar ook een zeer pijnlijke vraag. Er schieten namelijk heel veel titels en auteurs door mijn hoofd.

Kiezen is verliezen.

In mijn ogen is James Ellroy de beste misdaadauteur omdat hij niet enkel waarheid en verzinsel door elkaar mengt, maar ook humor en negativisme, zijn persoonlijke en het maatschappelijke leven, fictie en non-fictie.

Bloed op de maan is misschien niet James Ellroys beste boek (kenners gaan vaak voor Amerikaans riool), maar het is (een van) zijn eerste en meest toegankelijke. Het heeft mij zeker beïnvloed.

Als er één hedendaagse misdaadauteur de Nobelprijs voor de Literatuur verdient, dan is dat James Ellroy!

Flaptekst:
In Los Angeles worden vrouwenlijken gevonden, behoorlijk verminkt en opengesneden. In naam van de wet jaagt rechercheur Lloyd Hopkins op een sluwe, gruwelijke en doortastende vrouwenmoordenaar. Hopkins begint een ware kruistocht om de perverse vrouwenmaniak te vinden.

Hij wordt verliefd op een vrouw die zonder het te weten het middelpunt van de gepleegde moorden is.

Bloed op de maan bevat veel actie, veel adrenaline en mooie stukken over Los Angeles (o.a. de Watts-rellen), waar de politie heuse veldslagen leverde met (vooral) zwarte betogers en plunderaars.

Toch blijft Hopkins overeind in deze verschrikkingen omdat hij zijn tegenstanders zelf bedacht zou kunnen hebben. Hij is uit hun wereld voortgekomen. In zijn jeugd was hij zelf bijna een moordenaar. Hij had het evenbeeld kunnen worden van de mannen die hij nu achtervolgt en vernietigt.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Deze thriller met als oorspronkelijke titel Blood on the Moon verscheen in 1984. Het was het eerste deel uit de Lloyd Hopkins Trilogy. Hierna volgden Because the night (1984) en Suicide Hill (1985). Het was het eerste boek van James Ellroy dat een filmbewerking kreeg. werd bewerkt tot film. In 1988 kwam die uit onder de titel Cop met James Woods als hoofdrolspeler.

Jos Pierreux (1957) was eerst bouwhandelaar, nu professioneel misdaadauteur. De meeste van zijn verhalen met inspecteur Luk Borré vaak in een hoofdrol spelen zich in de badstad Knokke af. Hij werd driemaal genomineerd voor de Hercule Poroitprijs en schreef onder meer een Witse-verhaal. In 2018 won Pierreux met Niets erger dan spijt de Hercule Poirotprijs. De jury noemde het een 'tour de force'. In de zomer van 2019 verscheen alweer een nieuw verhaal van inspecteur Luk Borré met de titel Rot fruit, in 2020 gevolgd door Het tweede skelet en in 2021 door Russische poppetjes. Komend voorjaar verschijnt er een Wablieft-thriller van Jos Pierreux: De eerste moord. 'Lectuur op het puntje van je
stoel in klare taal', aldus zijn uitgever.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Zie ook: 
De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering):

John le Carré - Spion aan de muur; favoriet van Willem Asman
Stephen King - Misery; favoriet van Wim Bax

Geen opmerkingen: