De favoriet van... Marlen Visser
De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. We hopen onze lezers blij te maken met een lijst met de beste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Vandaag: schrijfster Marlen Visser.
Herman Koch - Het Diner
Bloedspannend
(Door Marlen Visser)
Ik heb er eerder wel over nagedacht, maar vond het waanzinnig moeilijk om één titel aan te wijzen als favoriete spannende boek.
Het eerste wat me te binnen schoot was Het Diner van Herman Koch. Toen ik net begon met schrijven, was dit boek wel een voorbeeld voor mij: een moreel dilemma, verpakt in ‘de traagheid’ van een gesprek tijdens een diner, maar desondanks bloedspannend. Maar toen bedacht ik me dat Het Diner een roman is (hoewel me ergens bijstaat dat het oorspronkelijk als thriller in de markt is gezet).
Verder vond ik destijds Rendez-vous van Esther Verhoef een geweldig boek, omdat het - net als De Eetclub van Saskia Noort en De Reünie van Simone van der Vlugt - een min of meer ‘nieuw’ genre, namelijk de psychologische thriller, representeerde.
Als ik naar het heden kijk, kies ik voor De Camino van collega-Moordwijf Anya Niewierra.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Flaptekst:
Het diner van Herman Koch is een briljante en grensverleggende roman. Het verhaal voltrekt zich binnen de tijdspanne van een avond en ontwikkelt zich tot een adembenemende thriller. Verfilmd in 2017.
Herman Koch brak wereldwijd door met Het Diner, een weergaloze roman die de vraag opwekt in hoeverre je als ouder verantwoordelijk bent voor de daden van je eigen kind. In soepel proza schotelt Herman Koch de lezer een bloedstollend verhaal voor dat zich binnen de tijdsspanne van een avond voltrekt.
Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, vakantieplannen. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen.
De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick, hebben samen iets uitgehaald wat hun toekomst kan verwoesten. Tot dusver zijn alleen vage beelden van de twee in Opsporing verzocht vertoond en zit het onderzoek naar hun identiteit vast. Maar hoe lang nog? Wat de situatie nog ingewikkelder maakt is dat de vader van Rick de beoogde nieuwe minister-president van Nederland is.
Herman Huibert Koch (Arnhem, 1953) is een Nederlandse televisie- en radiomaker, acteur en schrijver. De verhalenbundel Hansaplast voor een opstandige publiceerde hij onder het pseudoniem Menno Voorhof.
Koch verhuisde met zijn ouders op zijn tweede naar Amsterdam-Zuid. Zijn middelbare school begon hij op het Montessori Lyceum. Daar werd hij wegens wangedrag weggestuurd. Later studeerde hij een aantal maanden Russisch en werkte een jaar op een boerderij in Finland.
Hij is bekend als televisiemaker en acteur in de televisieserie Jiskefet, columnist en schrijver van romans en korte verhalen. In de jaren 80 maakte hij sketches en parodieën voor het radioprogramma Borát. In 2005 schreef hij het Groot Dictee der Nederlandse taal.
Zijn literaire romandebuut was Red ons, Maria Montanelli uit 1989. De roman Het diner werd onder meer geïnspireerd door de moord op de dakloze vrouw María del Rosario Endrinal Petit in Barcelona in december 2005, die door drie jongens uit een zogenoemd fatsoenlijk milieu in het portaal van een bank werd mishandeld en daarna in brand gestoken. Het boek won in 2009 de NS Publieksprijs. In 2013 was dit boek een bestseller in de Verenigde Staten. Nooit eerder stond een van origine Nederlandse roman zo hoog genoteerd in een Amerikaanse bestsellerlijst. Het boek is drie keer verfilmd.
Sam Garret vertaalde Het diner naar het Engels. Deze uitgave werd in juli 2012 in het Verenigd Koninkrijk en verscheen in de zomer van 2013 ook in de Verenigde Staten. Het boek verscheen in 33 talen en werd uitgegeven in 37 landen.
Marlen Visser is journalist, auteur en schrijfcoach. Ze studeerde commerciële economie aan de Haagse Hogeschool. In het dagelijks leven combineert zij het geven van schrijfcursussen en schrijfcoaching met het schrijven van boeken, verhalen en artikelen. Ze is mede-oprichter van Moordwijven, een collectief van thrillerauteurs, die een herkenbaar gezicht willen vormen naar lezers, boekhandel en pers door het organiseren van gezamenlijke activiteiten en pr.
Tot 2011 schreef Marlen voornamelijk zakelijke teksten. Eind 2011 begon zij met het schrijven van haar eerste thriller. Stem! verscheen in april 2015 en werd genomineerd voor de Schaduwprijs 2016, de prijs voor de beste spannende debuutroman van Nederland. Eind 2016 verscheen haar tweede thriller, Meesterdeal. In 2019 tekende Marlen een boekencontract voor twee thrillers bij Uitgeverij Prometheus. Haar thriller Noodlot verscheen in 2020 bij deze uitgever.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering):
Isabel Allende - Het Huis met de Geesten (1982) favoriet van Anya Niewierra
Baantjer - De Cock en de wurger op zondag (1965): favoriet van P. Dieudonné
Richard Bachman (aka Stephen King) - De marathon (1979); favoriet van Ingrid Oonincx
Desmond Bagley - Op dood spoor (1970); favoriet van Frank van Zwol
Desmond Bagley - Vlucht in het verleden (1978); favoriet van Charles den Tex
John le Carré - Edelman, bedelman, schutter, spion (1974); favoriet van Almar Otten
John le Carré - Spion aan de muur (1963); favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler - Het lange afscheid (1953); favoriet van Bavo Dhooge
Agatha Christie - En toen waren er nog maar... (oorspronkelijke titel: Tien kleine negertjes) (1939); favoriet van Dominique Biebau en Corine Hartman
Agatha Christie - Het doek valt (1975); favoriet van Hilde Vandermeeren
Arthur Conan Doyle - De avonturen van Sherlock Holmes (1892); favoriet van Anne van Doorn
Umberto Eco - De naam van de roos (1980); favoriet van Jeroen Windmeijer en Jo Claes
James Ellroy - Bloed op de maan (1984); favoriet van Jos Pierreux
Gillian Flynn - Teerbemind (2006); favoriet van Daniëlle Hermans
John Fowles - De verzamelaar (1963); favoriet van Nicolet Steemers
Ken Follett - Code Rebecca (1980); favoriet van Tomas Ross
Nicci French - Bezeten van mij (1999); favoriet van Anita Terpstra
Eva García Sáenz de Urturi - De stilte van de witte stad (2016); favoriet van Heleen van den Hoven
Jef Geeraerts - Diamant (1982); favoriet van Jac. Toes
John Grisham - Advocaat van de duivel (1991); favoriet van Jens Vern
Terry Hayes - Ik ben Pelgrim (2013); favoriet van Carina van Leeuwen en Steven Van Belleghem
Gerben Hellinga - Merg en Been (1985); favoriet van Peter Römer
Stephen King - De Shining (1977); favoriet van Nathalie Pagie
Stephen King - Misery (1987); favoriet van Wim Bax
Stephen King - Over leven en schrijven (2000); favoriet van Frederik Baas
Tim Krabbé - Het gouden ei (1984); favoriet van Bram Dehouck
Ira Levin - Een kus voor je sterft (1953); favoriet van Lieneke Dijkzeul en Saskia Noort
Gavin Lyall - Tylers oorlog (1981); favoriet van Peter de Zwaan
Henning Mankell - Honden van Riga (1992); favoriet van Gerard Nanne
Isa Maron - De Noordzeemoorden (2014); favoriet van Michael Berg
Jo Nesbø - Headhunters (2008); favoriet van Kasper van Beek
Marion Pauw - Daglicht (2008); favoriet van Loes den Hollander en Annet Hulst
Ian Rankin - Gerechtigheid (2004); favoriet van Wouter Dehairs
Dolores Redondo - De beschermengel (2013); favoriet van Soraya Vink
Ruth Rendell - Het stenen oordeel (1977); favoriet van René Appel
Sjöwall & Wahlöö - Man op het balkon (1967); favoriet van Joop van Riessen
Martin Cruz Smith - Tokio Centraal (2002); favoriet van Chris Rippen
Donna Tartt - De verborgen geschiedenis (1992); favoriet van Mariska Overman, Marion Pauw en Donald Nolet
Scott Turow - De aanklager (1986); favoriet van Elvin Post
Esther Verhoef - De kraamhulp (2014); favoriet van Ilse Ruijters
Geen opmerkingen:
Een reactie posten