29 juni 2022

Exit (nieuws, 2022)


Succes Gouden Strop beklijft niet
De goede intenties van de Stichting Gouden Strop ten spijt, de impact van het winnende boek is slechts van korte duur geweest. Vogeleiland van Marion Pauw stond vorig jaar langer in de Bestseller60 dan na het winnen van haar tweede Gouden Strop. Na de bekroning van het boek op 9 juni stond de thriller twee weken lang in de lijst met plek 30 als hoogste notering. Vandaag is het boek uit de lijst verdwenen.

Vogeleiland stond in 2021 zes weken in de Bestseller 60. Plaats 16 was toen de hoogste notering. Het korte verblijf in de verkooplijst is des te opmerkelijker, want Pauws eerste boek waar ze een Gouden Strop mee won, Daglicht, was een enorm succes. Het boek stond in 2008, 2009, 2010 en 2013 in totaal 39 weken in de Bestseller60. Na de toekenning van de Strop in 2009 vloog Daglicht direct naar plek 2 in de lijst.

De Stichting Gouden Strop wil dat het boek dat met de thrillerprijs wordt bekroond meer aandacht krijgt en een groter publiek bereikt. Om dat te bewerkstelligen sloot de stichting Vlaamse uitgevers uit van deelname aan de thrillerprijs. De gedachte was dat dan in ieder geval de winnende Nederlandse thriller meer bekendheid zou krijgen. Vooralsnog lijkt dat experiment niet echt het gewenste resultaat op te leveren.

De vakantiethrillers van Suzanne Vermeer doen het beter. 'Haar' jongste boek, Roadtrip, stond eerder dit jaar twee weken lang op de eerste plaats. En Linda van Rijn staat met haar Ciao Bella al tien weken in de CPNB-lijst. 

Bas Haan, die met Lenoir de Schaduwprijs won, zag zijn eerste thriller nog niet in de Bestseller60 verschijnen.   

Geen opmerkingen: