25 augustus 2022

Op haar balkon (nieuws, 2022)

Nieuwe Buren revisited
Vijftien jaar geleden schreef Saskia Noort Nieuwe buren. Een Vinex-thriller die niet onopgemerkt bleef: het werd een geheide bestseller die later een televisiebewerking kreeg met het toen nog gelukkige koppel Thijs Römer en Katja Schuurman. Het boek kreeg ook kritiek, onder anderen van Tomas Ross. 'Het is Agatha Christie, met seks in de Vinex-wijk.'

Wellicht is de commotie van anderhalf decennium geleden aan schrijfster Bernice Berkleef voorbij gegaan. Want alsof Nieuwe Buren niet bestaat, lanceert de Gouden Strop-winnares van 2021 haar eigen doorzonthriller. In oktober van dit jaar verschijnt bij The House of Books haar nieuwe thriller met de onverwachte titel Vinex. 'Een doodgewone nieuwbouwwijk in Nederland. Daar gebeuren geen rare dingen. Toch?', staat er op de cover. Sinds Nieuwe Buren weten we wel beter.

Hoofdpersonen Simone en Hein zijn midden dertig. Ze hebben geen kinderen, maar wel een hond. Na jaren in Amsterdam gewoond te hebben zijn ze naar een Vinexwijk verhuisd, op zoek naar meer rust, ruimte en natuur.

Langzaam maar zeker leren ze hun nieuwe buren een beetje kennen. Evi en Thjis, jonge ouders met goede banen en drukke levens. Joyce, een jonge vrouw die in de ziektewet zit en 's ochtends regelmatig op haar balkon te vinden is.

Er wordt zelfs een feest georganiseerd om de nieuwkomers welkom te heten. Maar al snel beginnen mensen zich ook af te vragen wat de echte reden is dat Simone en Hein uit Amsterdam zijn vertrokken.

Bernice Berkleef is freelance journaliste en continu om haar heen op zoek naar dingen die haar intrigeren en inspireren. Haar thrillerdebuut Cody kreeg lovende reacties. Bloedsteen was haar tweede thriller en won de Gouden Strop 2021.

Geen opmerkingen: