14 december 2022

Fictief universum (nieuws, 2022)


Zweedse auteur Karin Smirnoff zet Millennium-reeks voort
Onverwacht en goed nieuws voor fans van Lisbeth Salander en Mikael Blomkvist. Na Stieg Larsson en David Lagercrantz zal de Zweedse auteur Karin Smirnoff een vervolg schrijven in de serie over dit iconische duo. De titel van het boek is De schreeuw van de zeearend en het verschijnt op 29 mei 2023. De Millennium-serie is populair: tot nu toe werden er meer dan 2,83 miljoen exemplaren verkocht in Nederland en Belgiƫ.

Karin Smirnoff (1964) is geen thrillerauteur pur sang. Ze brak in Zweden door met haar debuut Mijn broer. Het werd genomineerd voor de Augustpriset, de belangrijkste Zweedse literaire prijs. Het is het eerste deel in de Jana Kippo-trilogie, waarvan in Zweden al 600.000 exemplaren werden verkocht. Smirnoff schijnt het aanbod om drie Millennium-thrillers te produceren zonder aarzeling te hebben geaccepteerd, ook al betekent het dat projecten om 'originele' romans te schrijven, worden uitgesteld.  

Karin Smirnoff: ‘Het voelt bijna plechtig om het vervolg op Millennium te schrijven. Het is een geweldige kans om zelfstandig iets nieuws te creĆ«ren op basis van een uniek fictief universum dat over de hele wereld bekend is. De Millennium-boeken zijn klassiekers in hun genre, met de fascinerende combinatie van onvergetelijke personages en de sterke politieke en maatschappelijke betrokkenheid. Ik bouw voort op de kernthema's van Stieg Larsson, zoals geweld, machtsmisbruik en hedendaagse politieke stromingen. Het is spannend om te kunnen schrijven over Lisbeth Salander, een complex personage van wie ik echt hou.’

Wat er tot dusver bekend is over De schreeuw van de zeearend: In de wildernis van het hoge noorden van Zweden ruiken grote rijke bedrijven kansen om onontgonnen gebied te ontwikkelen en mensen te exploiteren. De enorme toestroom van nieuw geld trekt ook criminele bendes aan die in de schaduw opereren.

Lisbeth Salander is naar het noorden gereisd om een verbroken familieband te herstellen en Mikael Blomkvist is op weg naar de bruiloft van zijn dochter, maar het duurt niet lang voordat hun paden weer kruisen en ze meegesleept worden in zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Het boek speelt zich af in de regio waar Stieg Larsson, de auteur van de eerste drie delen van Millennium, opgroeide en waar het eerste deel zich deels afspeelt.

(Foto auteur: Thron Ullberg

Geen opmerkingen: