23 oktober 2022

Voorspelbare formule (column, 2022)


Suzanne Vermeer hoeft niet op een prijs te rekenen
(Door Peter Kuijt)

Voor de derde keer is Suzanne Vermeer genomineerd voor de NS Publieksprijs. Nog nooit won hij/zij deze prijs van de lezer of een andere thrillerprijs. En terecht.

Hij zei het echt, afgelopen week, voor de camera's van EenVandaag en in een persbericht. Steven Maat, uitgever A.W. Bruna Uitgevers: 'Er is geen belangrijkere prijs voor Suzanne Vermeer dan een publieksprijs. De lezers en trouwe fans hebben ervoor gezorgd dat we nu voor de derde keer genomineerd zijn, daar zijn we enorm trots op!'

De overige genomineerden papegaaiden allemaal Maat na. Esther Verhoef, Susan Smit, Annejet van der Zijl: 'De NS Publieksprijs is een prijs van de lezer en die heeft altijd gelijk.' Als het gesjoemel met de stemmodule door Thierry Baudet-getrouwen niet zou zijn ontdekt, zou de FVD-leider waarschijnlijk hetzelfde hebben gezegd. 

Dat Maat zijn uitspraak over de NS Publieksprijs deed, valt wel te begrijpen. De man, vrouw of het collectief dat achter Suzanne Vermeer schuilgaat, zal nooit een serieuze prijs winnen. Elke jury van de Gouden Strop laat het wel uit zijn hoofd deze auteur te nomineren dan wel te bekronen. Daarvoor werkt Vermeer volgens een te voorspelbare formule: in vlakke stijl geschreven vakantiethrillers met saaie titels, die de lezer alweer vergeten is als de laatste pagina is omgeslagen. 

Suzanne Vermeer is een nog immer renderende erfenis van de in 2011 overleden schrijver Paul Goeken. Hij bedacht een paar jaar eerder de vakantiethrillerformule, die navolging kreeg van onder anderen schrijfster Linda van Rijn, pseudoniem van feelgoodromanschrijfster Mariëtte Middelbeek. Uitgeverij A.W. Bruna doet al zestien jaar goede zaken met de vondst van Goeken. Vermeer is met ruim 3,5 miljoen afgezette exemplaren door de Auteursbond uitgeroepen tot de bestverkopende thrillerauteur van Nederland. Het valt te hopen dat destijds met de familie goede afspraken zijn gemaakt en dat ook de nabestaanden de vruchten plukken van de erfenis van Goeken.

Suzanne Vermeer zal ook nu de publieksprijs niet winnen. Wie geeft nu zijn of haar stem aan een auteur die niemand kent? Dat weet Steven Maat ook. Maar die gratis reclame voor zijn bestsellerauteur is wel weer mooi meegenomen. 

UPDATE 26 oktober: De Stichting CPNB heeft besloten dit jaar geen NS Publieksprijs uit te reiken. Er is geconstateerd dat het stemproces op grote schaal is gemanipuleerd. Daardoor is het onmogelijk geworden een eerlijk verloop van de stemming veilig te stellen. Hetzelfde geldt daarmee voor de uitkomst van die stemming. De CPNB verdeelt het prijzengeld over de zes genomineerde auteurs en ze ontvangen alle zes een jaarkaart van NS. Dus de kans is groot dat u Suzanne Vermeer in een treincoupé kunt spotten. Ach, wisten we maar hoe hij/zij eruit ziet.... 

Geen opmerkingen: