08 oktober 2022

Geestelijk vader van DCI Banks (nieuws, 2022)

Thrillerschrijver Peter Robinson overleden
De Brits-Canadese misdaadauteur Peter Robinson is deze week op 72-jarige leeftijd overleden. De in Leeds geboren schrijver verwierf faam met zijn serie boeken over hoofdinspecteur DCI Alan Banks. De thrillers werden voor tv-bewerkt met Stephen Tompkinson in de hoofdrol als Banks.

Volgens zijn uitgever overleed Robinson op 4 oktober na een kort ziekbed. Collega-auteurs als Val McDermid en Ian Rankin reageerden geschrokken op het nieuws van zijn overlijden.  

Peter Robinson (1950) emigreerde naar Canada in 1974 nadat hij zijn studie Engelse Literatuur aan de universiteit van Leeds had voltooid. Hij woonde met zijn vrouw Sheila Halladay in Toronto. Robinsons eerste Banks-thriller verscheen in 1987 en speelde zich af in de fictieve stad Eastvale in Yorkshire. Volgens zijn Britse uitgever Hodder & Stoughton zijn er meer dan 8,75 miljoen boeken verkocht over de Yorkshire hoofdinspecteur.

In 2020 ontving Robinson de Grand Master Award van het genootschap Crime Writers of Canada. Zijn boeken leverden hem ook tweemaal de Arthur Ellis Award, de Macavity Award, de Dagger in the Library, de Deense Palle Rozenkrantz, de Grand Prix de Littérature Policière en de Martin Beck Award op.

Sommige lezers hadden er moeite mee dat Robinsons thrillers voor tv werden bewerkt. 'Wat lezers willen is dat Banks er net zo uitziet als het beeld dat ze van hem hebben gevormd in hun hoofd', zei Robinson in een interview uit 2012. 'Geen woord mag ontbreken. Elke scène moet erin. Maar dat kan nooit. Ik moet daar vaak om lachen. En ach, de meeste mensen die kijken, lezen nooit een van de boeken en zij zullen dat ook niet doen. Zo heb ik twee soorten publiek.'

De misdaad was de laatste jaren volgens hem veel internationaler geworden. 'Grenzelozer. De moord in Eastvale op een arme Poolse immigrant kan in verband staan met de Baltische maffia. Met een rol voor iemand in Londen. Misdaden resoneren verder. Of ze komen ver van buiten Yorkshire binnen. Al zijn er ook lokale misdaden. Yorskhire is nog geïsoleerd genoeg.'

Lees hier het interview uit 2012

Geen opmerkingen: