27 december 2022

Augustus (nieuws, 2022)


Het Thrillerjaar 2022 - 8



Het is terugbliktijd. De Spanningsblog biedt een overzicht van het thrillerjaar 2022 in twaalf afleveringen. Vandaag: augustus. Over Gouden Strop-winnaar die Vinex-thriller schrijft, een andere Gouden Strop-laureaat die nieuwe held introduceert en Herman Brusselmans die zijn pet afneemt voor Saskia Noort.

Ouwe macho eert literaire influencer

Acht jaar geleden zei Herman Brusselmans over Saskia Noort dat zij uitsluitend boeken schrijft voor vrouwen in de menopauze. Drie jaar later beweerde deze 'ouwe macho' het volgende: 'God zorgt ervoor dat de romans van Saskia Noort bestsellers zijn.' De schrijfster zelf signaleerde dat hij zich uitliet over 'haar vierkante kop en grijze doos'. Maar nu noemt de Vlaamse auteur in de Volkskrant de schrijfster van Terug naar de kust een van zijn literaire influencers (naast onder anderen Hella Haase en Max Dendermonde). Noort zorgde ervoor dat Brusselmans, destijds volledig in de greep van de coke, weer zin kreeg in schrijven. Zegt-ie.

Nieuwe tuxedo
Ook klassiekers verdienen een nieuw jasje, bedacht HarperCollins Holland. De uitgeverij voegde de daad bij het woord en sneed op maat een nieuwe cover voor de eerste twee delen van de beroemde James Bond-reeks van Ian Fleming. Het gaat om de boeken Casino Royale en Live and Let Die. Later zullen ook andere delen een nieuw jasje aangemeten krijgen.

Esther Verhoef zoekt vertaalster

Schrijfster Esther Verhoef plaatst een opmerkelijke oproep op Facebook. Ze zoekt de Belgische vrouw die haar succesroman Rendez-Vous naar het Frans vertaalde. 'Ene 'Michelle' stuurde haar jaren geleden haar eigen Franse vertaling van de thriller. Door 'omstandigheden' raakte Verhoef de gegevens van de vertaalster kwijt.

Mijn naam is Boorman, Leo Boorman
Drie jaar na zijn laatste thriller (die hij schreef onder het pseudoniem Felix Weber) komt tweevoudig Gouden Strop-winnaar Gauke Andriesse met een nieuwe reeks, waarin rechercheur Leo Boorman centraal staat. Bij uitgeverij Volt verschijnt Dodelijke gelijkenis, die zich afspeelt tegen het decor van de Vietnamoorlog. Leo Boorman  is rechercheur van de divisie Moordzaken van de Baltimore Police Department. 



Nieuwe Buren revisited

Vijftien jaar geleden schreef Saskia Noort Nieuwe buren. Een Vinex-thriller die niet onopgemerkt bleef: het werd een geheide bestseller die later een televisiebewerking kreeg met het toen nog gelukkige koppel Thijs Römer en Katja Schuurman. Het boek kreeg ook kritiek, onder anderen van Tomas Ross. 'Het is Agatha Christie, met seks in de Vinex-wijk.' Schrijfster Bernice Berkleef, Gouden Strop-winnares van 2021, kondigt haar eigen doorzonthriller aan. Bij The House of Books verschijnt haar nieuwe thriller met de titel Vinex. 'Een doodgewone nieuwbouwwijk in Nederland. Daar gebeuren geen rare dingen. Toch?'

Rollercoasterjaar
Het is een rollercoasterjaar, schrijft Marelle Boersma (1957) op Facebook. Naast auteur is ze ook schrijfdocent. Dit jaar heeft ze haar handen vol aan de zorg voor haar hoogbejaarde ouders, stond er  een stressvolle verhuizing gepland en ziet ze kans om ziekenhuisbezoek en chemotherapie op geraffineerde wijze te combineren met het geven van schrijftips aan haar volgers. En alsof dat niet genoeg is, voltooit ze een nieuwe thriller in de Vertrek-serie, getiteld De engel van Sevilla

Zie ook het overzicht van januarifebruarimaartapril, mei, juni, juli 








Geen opmerkingen: