09 juni 2022

Ladies first (nieuws, 2022)

Bekroonde auteurs op de Avond van het Spannende Boek: Marjolein van der Gaag, Susan Smit die de Strop namens Marion Pauw in ontvangst nam, Bas Haan en Anya Niewierra
 (foto: Jelmer de Haas)


Marion Pauw wint haar tweede Gouden Strop
Zul je net zien: ben je ziek, win je je tweede Gouden Strop. Het overkwam Marion Pauw vanavond. In de Bibliotheek Neude nam collega-auteur Susan Smit de trofee en een cheque van 10.000 euro namens haar in ontvangst. Pauws thriller Vogeleiland was volgens de jury het spannendste van vijftig ingezonden boeken.

Pauw is de eerste vrouwelijke auteur die de prijs voor de tweede keer wint. Ze staat nu op gelijke hoogte met Bob Mendes, René Appel, Bram Dehouck en Gauke Andriesse, de laatste won onder het pseudoniem Felix Weber ook de Strop. Tomas Ross en Charles den Tex wonnen de prijs drie keer. 

Terwijl Pauw met de NBD Biblion Gouden Strop 2022, dé prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek van het jaar, in de wacht sleepte, won schrijfster Anya Niewierra met De Camino de Hebban Thrillerprijs, de lezersjuryprijs voor thrillers.

De NBD Biblion Schaduwprijs, de aanmoedigingsprijs voor het beste thrillerdebuut, werd gewonnen door Bas Haan voor zijn debuut Lenoir. De Zilveren Strop, de juryprijs voor het beste Nederlandstalige spannende verhaal, werd gewonnen door Marjolein van der Gaag met haar verhaal ‘Onder de waterspiegel’.

Steeds luguberder
De jury kende de Gouden Strop toe aan Marion Pauw omdat haar Vogeleiland 'geschreven is door een auteur die de lezer weet mee te slepen in een geschiedenis die onschuldig begint maar steeds luguberder wordt. Een boek dat de juryleden in één ruk uitlazen, dat een fraaie spanningsboog heeft en door de originaliteit van het verhaal zich lastig laat voorspellen.’ Pauw won de prijs al eerder in 2009, toen met de later verfilmde bestseller Daglicht.

De jury, onder leiding van juryvoorzitter Martijn Bennis (directeur ANP), bestond uit Anne Terwisscha (NBD Biblion), Erik de Vries (freelance recensent VN Detective & Thrillergids), Monique de Heer (thrillerrecensent Trouw) en Jacqueline Lamper (Stoerste thrillerverkoopster van Nederland 2021). Zij kozen uit 50 inzendingen vier genomineerden. Naast Pauw waren dat Thomas Olde Heuvelt met Orakel, Gerrit Barendrecht met De Russische connectie en Bas Haan met Lenoir.

Op de Avond van het Spannende boek werd tevens de Hebban Thrillerprijs uitgereikt aan Anya Niewierra voor haar boek De Camino. Deze door lezerscommunity Hebban.nl opgezette prijs is de enige prijs voor spannende boeken waarbij een lezerspubliek een grote rol speelt.

Meer dan honderd leden van de Hebban lezerscommunity beoordeelden de longlist bestaande uit vijftien oorspronkelijk Nederlandstalige thrillers. Een tienkoppige jury van thrillerspecialisten, bestaande uit boekverkopers, bibliotheekmedewerkers en recensenten, las de vijf genomineerden en bepaalde de winnaar van de Hebban Thrillerprijs 2022. Anya Niewierra won ook de eerste editie van de Hebban Thrillerprijs in 2020. De overige genomineerden naast Niewierra waren Bas Haan met Lenoir, Dominique Biebau met Het mollenfeest, Marion Pauw met Vogeleiland en Eva Nagelkerke met De perfecte engel.

Rauw inkijkje

Onderzoeksjournalist Bas Haan, die met zijn thrillerdebuut Lenoir tevens kans maakte op de Gouden Strop, mocht de NBD Biblion Schaduwprijs mee naar huis nemen. Volgens de jury is zijn boek 'een volwassen, afgewogen boek, waarbij je geen moment het idee hebt dat je een debuut in handen hebt. Het geeft een rauw en realistisch inkijkje in grootstedelijk straatgeweld.' Haan ontving een cheque van € 1000 en een litho van 'De schaduw' van Daan Jippes.

Stichting Gouden Strop en Hebban.nl organiseerden dit jaar voor de tweede keer de Zilveren Strop. Deze schrijfwedstrijd voor spannende verhalen turfde dit jaar 121 inzendingen. Het verhaal ‘Onder de waterspiegel’ werd tot winnaar uitgeroepen, en auteur Marjolein van der Gaag mocht de hoofdprijs van € 500 in ontvangst nemen. De vijf beste verhalen worden tevens gebundeld in een e-book dat bij Hebban gedownload kan worden.

De NBD Biblion Gouden Strop & Schaduwprijs worden financieel mogelijk gemaakt door een bijdrage van NBD Biblion, Stichting Lira Fonds en de Nederlandse uitgevers. De prijzen zijn een initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs en worden beheerd door Stichting Gouden Strop. Partners zijn De Auteursbond en AD Media.

Geen opmerkingen: