08 december 2022

Groteske dreigementen (nieuws, 2022)

Seriemoordenaar slaat slag in nieuw boek Bret Easton Ellis
Een wereldprimeur in Nederland, toetert uitgeverij Ambo|Anthos over Scherven, de nieuwe roman van Bret Easton Ellis. Het boek verschijnt op 13 december in de boekhandel.

Ambo|Anthos beschrijft Scherven als een sensationele roman over een groep rijke middelbareschoolvrienden in Los Angeles, waar begin jaren 80 een seriemoordenaar toeslaat.

Bij Bret, een zeventienjarige scholier op een exclusieve prep school, komt een nieuwe leerling in de klas: Robert Mallory. Hij is slim, knap en charismatisch, maar heeft een geheimzinnig verleden.

Bret raakt geobsedeerd door hem, en bovendien door een seriemoordenaar die de stad terroriseert. The Trawler, zoals hij genoemd wordt, lijkt steeds dichter in de buurt van de vriendengroep en vooral van Bret te komen, met groteske dreigementen en gruwelijke geweldsdelicten.

De toevalligheden zijn onmiskenbaar, of zijn ze bedacht door een teenager met veel fantasie, die de literaire sensatie van zijn generatie lijkt te gaan worden? Hebben zijn vrienden – en Bret zelf – wel in de gaten in welk gevaar ze verkeren? Gekweld door wellust en ongezonde obsessies, vervalt Bret in paranoia en isolatie. Ondertussen stevent de relatie tussen The Trawler en Mallory af op een explosieve confrontatie.

Tegen de achtergrond van het LA van de jaren 80 waarover Bret Easton Ellis schreef in zijn roman Minder dan niks, is Scherven volgens de uitgeverij 'een fascinerende mix van feit en fictie, werkelijkheid en verbeelding, die op briljante wijze het emotionele brein van de zeventienjarige Bret onder de loep neemt'.

Bret Easton Ellis (1964) baarde in 1986 opzien met zijn debuut Minder dan niks. Vijf jaar later verscheen American psycho, het meest omstreden boek van de jaren 90. In totaal heeft Ellis zes romans en een verhalenbundel op zijn naam staan. Zijn werk is in meer dan dertig landen verschenen. Hij woont momenteel in Los Angeles. De schrijver is op 30 en 31 januari 2023 in Nederland om zijn boek te promoten.

Geen opmerkingen: