22 december 2022

Maart (nieuws, 2022)


Het Thrillerjaar 2022 - 3
Het is terugbliktijd. De Spanningsblog biedt een overzicht van het thrillerjaar 2022 in twaalf afleveringen. Vandaag de derde: maart. Over de thriller over Poetin die net voor de invasie in Oekraine af was, thrillerauteurs die Groningen overslaan en Zeeuwse boekhandelaren die een rol krijgen in een thriller.

Simon de Waal verkoopt Nemesis aan Disney+
Streamingdienst Disney+ maakt van de thriller Nemesis van Simon de Waal een originalserie. In deze thriller, die in 2016 verscheen, gaat het om de vraag hoe ver je mag gaan in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. De thriller werd genomineerd voor zowel de Diamanten Kogel als de Gouden Strop. Over de cast is nog niks bekend, maar Disney+ heeft al laten weten dat scenarioschrijver Willem Bosch en regisseur Pieter Kuijpers betrokken zijn bij dit project.

Saskia Noort schrijft zwarte komedie voor Viaplay
Saskia Noort krijgt haar eigen serie op de streamingdienst Viaplay. De schrijfster werkt aan de duistere komedie Something stupid. De serie, die wordt geproduceerd door Levitate Film, gaat over drie vrouwen die wraak willen nemen op de man die hen heeft verraden en verkent thema’s als (on)gelijkheid en uitbuiting in de tv-industrie. Dit nieuws komt ruim een half jaar voordat bekend wordt dat Matthijs van Nieuwkerk er een schrikbewind op nahield in De Wereld Draait Door.

Nicolet Steemers komt na zeven jaar met thriller

Begin maart verscheen Wat niet deert bij uitgeverij Volt, de nieuwe thriller van schrijfster Nicolet Steemers. Het is zeven jaar geleden dat haar laatste boek verscheen. Waarom duurde het zo lang? 'Ik had een soort writersblock', zegt ze in Tubantia. 'Ik begon gigantisch hoge eisen aan mezelf te stellen. Alles wat ik schreef gooide ik weg.' 

Parton en Patterson schrijven samen thriller
James Patterson produceerde al twee thrillers met oud-president Bill Clinton. Nu heeft hij een nog grotere ster aan de haak geslagen: Dolly Parton, zangeres van evergreens als Jolene en Nine to Five en bedenker van wereldberoemde quotes als 'Als je een regenboog wilt zien, moet je de regen ook verdragen'. Het vermogen van Patterson wordt door Celebrity Net Worth net iets hoger ingeschat dan dat van Parton: 800 miljoen dollar tegen 650 miljoen dollar. Hun thriller Ren, Rose, ren gaat over een zangeres op de vlucht.

Zeeuwse boekverkopers op Paaseiland
De stenen goden, de nieuwe thriller van Jeroen Windmeijer, staat medio maart op nummer 1 in de verkooptoptien van boekhandel De Drvkkery in Middelburg. Misschien niet geheel toevallig, want twee verkopers uit deze winkel hebben een rol in het boek. Het boek 
speelt zich af in Zeeland én op Paaseiland. Het is dit jaar driehonderd jaar geleden dat de Zeeuw Jacob Roggeveen Paaseiland ontdekte. Jeroen Windmeijer gebruikt dat als haakje in deze thriller. Gouden Stropwinnaar on tour
Bibliotheken in tien provincies zijn deze herfst gastheer voor de Gouden Strop Thrillertour. Dit initiatief van NBD Biblion en de Stichting Gouden Strop is bedoeld om meer Nederlandse thrillerauteurs een groter podium te bieden. De Gouden Strop Thrillertour maakt deel uit van NBD Biblion Gouden Strop. De winnaar van deze vakprijs voor het beste spannende boek van het jaar wordt donderdag 9 juni bekend gemaakt tijdens de Avond van het Spannende Boek in Bibliotheek Neude in Utrecht. De provincies Groningen en Flevoland worden om onbekende redenen niet meegenomen in de thrillertour.

Poetin op een Overijssels landgoed
Hij had zijn nieuwe thriller over Vladimir Poetin en de Koude Oorlog naar de drukker gestuurd, toen een dag later Russische troepen Oekraïne binnen vielen. 'Het gaf me wel een ongemakkelijk gevoel', zegt schrijver Almar Otten. In zijn nieuwe thriller Het Alerdinck mysterie ontvouwt hij een complot dat de hoofdpersoon naar een Overijssels landgoed én naar Sint-Petersburg brengt.

Zie ook het overzicht van januari, februari

Geen opmerkingen: