25 december 2022

Juni (nieuws, 2022)


Het Thrillerjaar 2022 - 6
Het is terugbliktijd. De Spanningsblog biedt een overzicht van het thrillerjaar 2022 in twaalf afleveringen. Vandaag: juni. Over het korte succes van een Gouden Strop, Karin Slaughter die De Da Vinci Code maar niets vindt en twee uitgevers die een thrillersite lanceren.

Schrijfkamer

De sectie Misdaadauteurs van de Auteursbond komt met een nieuw initiatief: de Writersroom. In een nieuwsbrief aan de leden doet schrijfster Ilse Ruijters het idee uit de doeken. 'Welke auteur kent het niet: je loopt vast in een verhaal, je twijfelt of je manuscript wel goed genoeg is, je weet niet of je boek wel wérkt. Schrijven kan een eenzame bezigheid zijn.' Daarom wil de sectie Misdaadauteurs de mogelijkheden van een writersroom voor misdaadauteurs onderzoeken. De term writersroom komt uit de televisie- en filmwereld: scenarioschrijvers werken altijd in een team. De een is goed in plotten, de ander blinkt uit in dialogen, een derde weet karakters uit te diepen. Ze halen het beste in elkaar naar boven en zetten op die manier een zo goed mogelijk product neer. Ruijters: 'We willen kijken of dit voor ons misdaadauteurs ook kan werken.'

Pauws tweede

Zul je net zien: ben je ziek, win je je tweede Gouden Strop. Het overkwam Marion Pauw op 9 juni. In de Bibliotheek Neude in Utrecht nam collega-auteur Susan Smit de trofee en een cheque van 10.000 euro namens haar in ontvangst. Pauws thriller Vogeleiland was volgens de jury het spannendste van vijftig ingezonden boeken. Ze is de eerste vrouwelijke auteur die de prijs voor de tweede keer wint. Ze staat nu op gelijke hoogte met Bob MendesRené AppelBram Dehouck en Gauke Andriesse, de laatste won onder het pseudoniem Felix Weber ook de Strop. Bas Haan won met zijn Lenoir de Schaduwprijs voor het beste thrillerdebuut.
De kwaliteit van de Nederlandse thriller is beter geworden, signaleerde de jury in haar rapport. Let op: het gaat om het spannende boek van Hollandsche bodem, want de Vlamingen kwamen er dit jaar niet aan te pas. Uitgevers uit België mochten niet meedoen. Ook nu weer klaagde de jury dat de redactie van de ingezonden boeken wel beter kon. Nog een pluspuntje in dit van oudsher door mannen gedomineerde genre: van de vijftig inzendingen werden er 17 door een man geschreven, 31 door een vrouw, 1 door een duo en 1 door een collectief. 
De goede intenties van de Stichting Gouden Strop ten spijt, de impact van het winnende boek is slechts van korte duur geweest. Vogeleiland stond in 2021 langer in de Bestseller60 dan na het winnen van haar tweede Gouden Strop. Na de bekroning van het boek op 9 juni stond de thriller slechts twee weken lang in de lijst met plek 30 als hoogste notering. 

Slechte voorspeller
Ze eet liever in een fastfoodtent dan een sterrenrestaurant. Ze verzet zich tegen de Amerikaanse cultuur van wapenbezit, maar heeft zelf ook een geweer. En De Da Vinci Code vond ze maar niets. Het zijn spraakmakende uitspraken van Karin Slaughter, gedaan in een interview met het Vlaamse magazine De Tijd. Over het boek van Dan Brown zegt ze: ‘Ik kreeg ooit een proefversie van een boek te lezen en vond het maar niets. Achteraf bleek het om De Da Vinci Code te gaan. Dus ik ben niet echt de beste voorspeller van wat zal werken of niet.’

Thrillersite
Hij was al een tijdje operationeel, maar 30 juni werd-ie dan officieel gelanceerd: de site spannendeboeken.nl. Een initiatief van de uitgeverijen A.W. Bruna en Cargo, een imprint van De Bezige Bij. De twee willen 'een partner in crime' zijn van de lezer die een spannend boek zoekt. Het is vooral een fraai uitziende online toonbank van de thrillers van deze twee uitgevers, maar een kniesoor die daar op let.  

Zie ook het overzicht van januarifebruarimaartaprilmei
Geen opmerkingen: