20 december 2022

Januari (nieuws, 2022)


Het Thrillerjaar 2022 - 1
Het is terugbliktijd. De Spanningsblog biedt een overzicht van het thrillerjaar 2022 in twaalf afleveringen. Vandaag de eerste: januari. Over de protégé van Tomas Ross, de mantelzorger als hoofdrolspeler in een thriller en de teloorgang van het spannende geschenkboekje. 

Vertraging voor De man zonder gezicht
Begin dit jaar houdt het coronavirus nog flink huis. Sinds de intrede van het virus wordt er veel meer gelezen. Dat heet: van de nood een deugd maken. Maar het levert ook weer een probleem op. Zo wordt er meer papier besteld, maar is de totale capaciteit om boeken te drukken de afgelopen jaren juist verminderd. Een combinatie van factoren zorgt ervoor dat De man zonder gezicht, de nieuwste thriller van Tomas Ross, later in de winkel ligt: niet eind januari, maar pas in maart.

Nieuwe 'Toes' alleen in het Duits
De nieuwe thriller van Jac. Toes is, zoals de schrijver zelf zegt, 'goed voor je Duits'. Want het boek dat de Gouden Stropwinnaar samen met zijn Duitse partner in crime Thomas Hoeps schreef, is alleen in de taal van onze oosterburen te lezen. Bij Unionsverlag in het Zwitserse Zürich verschijnt Der Tallinn Twist, de opvolger van Die Cannabis Connection. 'Het is inmiddels onze vijfde gezamenlijke misdaadroman', zegt Jac. ToesHoofdpersoon is de Nederlandse Marie Vos, ex-medewerkster van de AIVD. Het is een politieke thriller met een verrassend actueel geworden plotlijn namelijk de Koude Oorlog 2.0. Toes laat op 12 januari aan De Spanningsblog weten: 'Het zal je niet ontgaan zijn dat aan de oostgrenzen van de Europese Unie een verscherping van de Oekraïnecrisis door de Russische militaire opbouw plaatsvindt. Een dergelijk scenario hebben wij in Der Tallinn Twist uitgewerkt voor Estland.' Op 24 februari begint Vladimir Poetin 'een speciale militaire operatie' tegen Rusland.

Mini-Baantjer
Op 25 januari verschijnt deel 90 in de Baantjer-serie, De Cock en moord op stand, geschreven door Peter Römer. In dit deel wordt de Amsterdamse rechercheur De Cock van bureau Warmoesstraat geconfronteerd met een moord in het Paleis op de Dam. Bij de eerste oplage verpakt uitgeverij De Fontein een meegeseald mini-boekje: Appie Baantjers recent ontdekte, onafgeschreven laatste manuscript, inclusief een schrijfwedstrijd. 

Fors minder inzendingen
Het besluit van de Stichting Gouden Strop om Vlaamse uitgevers uit te sluiten van deelname aan de strijd om de thrillerprijs, heeft een flinke weerslag op het aantal inzendingen. Voor de editie 2022 zijn in totaal vijftig boeken geaccepteerd, dertig minder dan de jongste editie die gewonnen werd door Bernice Berkleef
Het kleine aantal inzendingen heeft ook te maken met het feit dat de organisatie tot een kortere 'looptijd' heeft besloten. Voortaan worden boeken beoordeeld die in één kalenderjaar zijn verschenen. Omdat vorig jaar kon worden ingezonden tot 1 maart, worden nu de boeken tegen het licht gehouden die in de periode vanaf 1 maart tot 1 januari 2022 op de markt kwamen.

Spannend geschenkboekje sneuvelt
Met de uitgave van De jaloezieman van 
Jo Nesbø (oplage 375.350 exemplaren) is in 2021 een eind gekomen aan het fenomeen spannend geschenkboekje. Het cadeautje dat bij aankoop van een boek tijdens de Maand van het Spannende Boek, de Spannende Boeken Weken of  de Week van het Spannende Boek door de boekhandelaar werd gegeven, is na 33 edities door de Stichting CPNB bij het grofvuil gezet. Dat valt op te maken uit een persbericht van de CPNB over het 'Zomerlezengeschenk'. De bijbehorende campagne 'krijgt een nieuwe vorm en daarbij een nieuw soort geschenk'. Wie in de maand juni minimaal €15 aan Nederlandstalige boeken uitgeeft krijgt van de boekhandel een bundel korte verhalen cadeau, samengesteld door de later dit jaar in ongenade gevallen Matthijs van Nieuwkerk.

De getuigenis van een mantelzorger

De molenaarsdochter heet de nieuwe thriller van Jacob Vis. 'Het is, behalve een spannend verhaal vooral een persoonlijke getuigenis van mijn huidige taak als mantelzorger voor mijn geliefde', zegt de schrijver. Commissaris Ben van Arkel, bekend uit tien vorige thrillers van Jacob Vis, keert ook in deze nieuwe thriller terug. Hij trouwt met de mooie molenaarsdochter Lynn Vos. Hoewel zij elkaar de liefde van hun leven noemen wordt hun geluk ernstig verstoord als Ben onomkeerbare geheugenproblemen vertoont. In de thriller komt het Syndroom van Capgras regelmatig ter sprake, een aandoening bij iemand die zijn/haar geheugen verliest en maakt dat hij of zij de levenspartner (tijdelijk) niet meer herkent. Vis: 'Ik kon grotendeels uit eigen ervaring putten om te laten zien wat een enorme impact deze aandoening heeft op de patient(e) en zijn of haar mantelzorger/zorgster.'

Met de zegen van Tomas
Ruim dertig jaar geleden begon hij te schrijven aan verhalen over Charlie Swieninck, rechercheur in Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen hij met pensioen ging had journalist John Kuipers al acht delen klaar. Nu verschijnt zijn eerste thriller Musserts schaduw bij uitgeverij Cargo. Schrijver Tomas Ross, editor at large bij de uitgeverij, deed een goed woordtje voor Kuipers nadat hij diens manuscript had gelezen. 

Geen opmerkingen: