08 oktober 2022

Opnieuw prijs! (nieuws, 2022)


Bas Haan wint Hermes Thriller Award
Drie keer een thrillerprijs winnen met een en hetzelfde boek: het is weinigen gegeven. Maar NRC-journalist Bas Haan flikte het vandaag. In Ermelo won hij voor zijn thrillerdebuut Lenoir de Hermes Thriller Award.

In een zalencentrum in Ermelo ontving Bas Haan de award uit handen van BBB-Kamerlid Caroline van der Plas. Aan de trofee is een geldbedrag verbonden van 500 euro. De uitreiking werd - onbedoeld - gecompleteerd door een inval van de politie. Wat bleek: Van der Plas, die enige tijd bedreigd wordt, had per ongeluk de noodknop ingedrukt die ze bij zich droeg. Daarmee werd de politie gealarmeerd die voortvarend optrad. Van der Plas constateerde droogjes: 'Het systeem werkt in ieder geval.'

Vorig jaar oktober en afgelopen zomer won Haan al de Bronzen Vleermuis en de Schaduwprijs voor zijn boek Lenoir. Haan was een van de vijf genomineerden voor de award. De overige kanshebbers waren Anja Felliers met Carte Blanche, Thomas Olde Heuvelt (Orakel), Elvin Post (De cursus) en Sandra J. Paul met Mijn waarheid. 

De prijs is een initiatief van het in 2021 opgerichte Hermes Thriller Collectief dat zich voornamelijk richt op het aanboren van nieuw schrijftalent en het begeleiden daarvan. Om dit schrijftalent te ontdekken zal er jaarlijks een schrijfwedstrijd worden georganiseerd, waarbij de winnaar 250 euro krijgt, een uitgeverscontract in de wacht sleept en daarnaast kan rekenen op professionele ondersteuning.

Het Hermes Thriller Collectief wil het thrillergenre breder onder de aandacht brengen. Mede om deze reden wordt jaarlijks de Hermes Thriller Award uitgereikt. De gekozen naam Hermes is ontleend aan de figuur Hermes uit de Griekse mythologie. Hij is de zoon van oppergod Zeus en de bergnimf Maia. Tevens is hij de God van de welbespraaktheid en beschermer van dieven en ander gespuis.

Geen opmerkingen: