17 september 2022

Dezelfde route (nieuws, 2022)


'De Camino' wordt televisieserie
De filmrechten van de prijswinnende thriller De Camino van Anya Niewierra zijn verkocht, meldt haar uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Producent Hollands Licht wil er een serie van maken waarin 'liefde, spanning en geschiedenis centraal staan'.

Anya Niewierra zegt uit te kijken naar de verfilming. 'Ik ben vooral benieuwd hoe deze vredige sfeer op de Camino gaat werken naast de beelden van de oorlog in Bosnië.' Hollands Licht werkte al aan prijswinnende series als Het jaar van Fortuyn en Red Light. Regisseur Anna van der Heide won eerder al een Gouden Kalf voor de korte film MissiePoo16.

De Camino gaat over een Limburgse chocolatier wier echtgenoot in Frankrijk zelfmoord pleegt tijdens het lopen van de Camino. Een jaar na zijn dood besluit zij de route ook te lopen, waarbij er een duister verhaal over haar man ten tijde van de oorlog in Bosnië naar boven komt.

In de lente van 1997 ontmoet de Nederlandse chocolatier Lotte Bonnet op een terras in Aken de Bosnische vluchteling Emil Jukic. Ze trouwen, krijgen twee zoons en hebben een gelukkig huwelijk en wonen vredig in het Limburgse Mechelen. Totdat Emil twee decennia later tijdens het lopen van de Camino in het Franse Massif Central op mysterieuze wijze zelfmoord pleegt.

Wanneer de 44-jarige weduwe Lotte elf maanden na zijn dood Bosnië bezoekt om aldaar zijn as uit te strooien, ontdekt ze dat Emil gelogen heeft over zijn identiteit en dat de echte Emil Jukic 25 jaar eerder door een Bosnisch-Servische militie is vermoord.

Lotte start via een advocaat in Sarajevo een onderzoek en achterhaalt dat er iets gebeurd is op de Camino dat haar man aanzette tot zijn wanhoopsdaad.

Lotte beslist daarop om zelf de Camino te lopen en volgt daarbij exact dezelfde route als haar overleden echtgenoot. Maar ze is niet alleen. Iemand volgt haar, iemand die niet wil dat Lotte ontdekt wie haar man werkelijk was...

Het boek verscheen in mei 2021, won in juni de Hebban thrillerprijs 2022 en staat al vijftien weken in de Bestseller60.

Geen opmerkingen: