26 december 2022

Juli (nieuws, 2022)


Het Thrillerjaar 2022 - 7
Het is terugbliktijd. De Spanningsblog biedt een overzicht van het thrillerjaar 2022 in twaalf afleveringen. Vandaag: juli. Over de overleden schrijvers Felix Thijssen en Rinus Ferdinandusse, de terugkeer van Hilde Vandermeeren en een nieuwe protagonist van David Baldacci.

Nog een keer Aspe

Het is al weer een jaar geleden dat de bestverkopende Vlaamse misdaadauteur overleed. Maar er komt toch nog nieuw werk van Pieter Aspe aan. De imprint Aspe NV kondigt het boek Volbloed aan. Daarin staan vier nog nooit eerder gebundelde verhalen. Zo onderzoeken in het verhaal De laatste rit commissaris Van In en zijn rechterhand Versavel aan de vooravond van de Tour de France een doodsbedreiging aan het adres van Vlaanderens bekendste wielrenner.

De Nazaten volgt op Debet
Als je een vervolg wilt schrijven op je boek uit 2013, dan is het verstandig om die titel nog eens te herlezen. En krijg je op vragen als 'hoe zat dat ook alweer?' vanzelf antwoord. Dat is wat Saskia Noort deze dagen doet, meldt ze op Twitter. Want volgend jaar staat een vervolg op haar bestseller Debet in de planningOp Twitter gaf Noort al de nieuwe titel van het boek vrij: De nazaten. Meer informatie wilde ze nog niet aan De Spanningsblog verstrekken. 'Daar is het nog veel te vroeg voor.'

Weer een nieuwe held!
John Puller, Will Robie, Amos Decker, Atlee Pine, Aloysius Archer. Namen van helden over wie David Baldacci meerdere thrillers heeft geschreven. De veelschrijver - we tellen zo'n 50 titels op zijn cv, de jeugdromans niet meegerekend - heeft weer een nieuwe protagonist in het leven geroepen. Het is Travis Devine en hij doet iets met geld. Bij uitgeverij A.W. Bruna verschijnt de thriller De 6:20 man van David Baldacci. De uitgever heeft een sticker geplakt op de cover met de tekst 'Wall Street meets The Firm'.

Rinus Ferdinandusse overlijdt

Voormalig Vrij Nederland-hoofdredacteur en thrillerschrijver Rinus Ferdinandusse is zaterdag 23 juli op 90-jarige leeftijd overleden. n. Ferdinandusse gaf van 1969 tot 1991 leiding aan de redactie van Vrij Nederland en was initiator van de Detective & Thrillergids.

Ferdinandusse laat een oeuvre van 24 boeken na, voornamelijk misdaadromans. Een van zijn boeken, Naakt over de schutting (1966), werd in 1973 verfilmd door Frans Weisz. In 2001 werd hij gevraagd om het boekengeschenk te schrijven voor de Maand van het Spannende Boek. Dat werd de novelle Dovemansoren.

Hilde is back

In 2020 maakte de Vlaamse thrillerauteur Hilde Vandermeeren bekend geen boeken meer te schrijven en terug te keren naar het onderwijs. Maar het schrijfbloed kruipt waar het niet gaan kan.  Ze kondigt een aantal domestic noir-novelles aan.

Felix Thijssen overlijdt
Misdaadauteur Felix Thijssen is dinsdag 26 juli overleden op ‘zijn’ tempeliersvesting La Garde’ in het Franse St. Germain de Calberte. Daar woonde hij sinds midden jaren tachtig, samen met zijn echtgenote Fé Mylène. De schrijver is 88 jaar geworden. 

Thijssen
 (Rijswijk, 1933) werd geboren uit een geslacht van journalisten, avonturiers, notarissen, kunstenaars en globetrotters. Hij was lange tijd één van Nederlands bekendste thrillerauteurs. In 1999 won hij met Cleopatra (het eerste Max Winter mysterie) de Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandse misdaadroman. In 2006 ontving Felix Thijssen voor Het diepe water de Diamanten Kogel, de Belgische prijs voor de beste misdaadroman. In de Max Winter-serie zijn elf delen verschenen.

Zie ook het overzicht van 
januarifebruarimaartaprilmeijuni

Geen opmerkingen: