30 december 2022

November (nieuws, 2022)


Het Thrillerjaar 2022 - 11
Het is terugbliktijd. De Spanningsblog biedt een overzicht van het thrillerjaar 2022 in twaalf afleveringen. Vandaag: november. Over een alleenstaande moeder als rechercheur, een psychopaat als president en de terugkeer van een spion.

Officier
Thrillerauteur Saskia Noort is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De schrijfster kreeg de koninklijke onderscheiding uitgereikt door burgemeester Femke Halsema tijdens de première van de verfilming van haar boek Stromboli in Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam. Noort werd onderscheiden vanwege haar grote bijdrage aan de Nederlandse literatuur en haar maatschappelijke inzet. De schrijfster droeg de onderscheiding op aan ‘alle vrouwen die moeten vechten voor hun bestaan en voor wie ze zijn'. 'Een typische Saskia Noort is niet alleen moeilijk weg te leggen, maar ook heel herkenbaar', zei Halsema. Volgens de burgemeester heeft Noort met bestsellers als Terug naar de kust en De eetclub ‘talloze mensen aan het lezen gekregen.’

Psychopaat wordt president

Wat als er iemand president van de Verenigde Staten zou worden die net zo'n psychopaat is als Donald Trump maar tegelijkertijd ook competent is? Dat is de vraag die James Patterson stelt in zijn nieuwe thriller Terugslag. Thrillerauteur Stephen King is een uitgesproken tegenstander van Trump en dat steekt hij niet onder stoelen of banken. Maar collega Patterson deed gedurende de ambtstermijn van de vorige president hooguit wat uitspraken waarin zijn teleurstelling doorklonk. De psychopaat in de Oval Office luistert naar de naam Keegan Barret, oud-CIA-directeur.

Alleenstaande moeder
Hij is de geestelijk vader van onder anderen Sean King en Michelle Maxwell, John Puller, Will Robie, Amos Decker, Atlee Pine en Aloysius Archer. David Baldacci lijkt onverzadigbaar als het gaat om het tot leven wekken van nieuwe seriepersonages. Zij uitgeverij kondigt aan dat hij een nieuw karakter aan zijn team toevoegt. Het is Mickey Gibson, behalve een alleenstaande moeder (van twee) ook een voormalig rechercheur in New Jersey. Nu werkt ze voor een onderzoeksbureau dat 'de rekeningen probeert te traceren van welgestelden die hun schuldeisers proberen te ontlopen'. Simply lies is de titel van het eerste deel in deze serie.

Deuce

Bij uitgeverij Ambo|Anthos verschijnt de nieuwe thriller van Elvin Post. In Breekpunt schrijft de Gouden Strop-winnaar van 2004 over een toptennisser wiens familie wordt gegijzeld tijdens een belangrijke wedstrijd. Post liet zich voor deze thriller inspireren door de overval in mei 2021 op voetballer Eran Zahavi.

Antink keert terug
Vijf sterren kende VN Detective en Thrillergids toe aan De Repair Club van Charles den Tex. Meer dan terecht: het is een sublieme, actuele spionagethriller die zich grotendeels op - herkenbaar - Nederlandse bodem afspeelt. Met een intrigerende hoofdrolspeler: John Antink,  voormalig chef van de geheime dienst. Gelukkig keert Antink terug in de nieuwe thriller van Den Tex, zo kondigt hij aan. Trauma is de titel van de nieuwe thriller, die in april 2023 bij HarperCollins Holland verschijnt. 

Zie ook het overzicht van  januarifebruarimaartaprilmeijunijuliaugustus, september, oktober

Geen opmerkingen: