06 december 2022

Negen bestsellers (nieuws, 2022)

Schrijfwedstrijd vernoemd naar bedenker Suzanne Vermeer   Ben je een dode schrijver en heb je je bij leven en welzijn verdienstelijk gemaakt voor een bepaald genre, dan bestaat de kans dat er een prijs naar je vernoemd wordt. Dat overkwam Paul Harland, een grote naam in de zogenaamde speculatieve literatuur (fantasy, sciencefiction). En nu valt ook thrillerschrijver Paul Goeken die eer te beurt. 


Lezerscommunity Hebban.nl organiseert vanaf 2023 vier schrijfwedstrijden voor beginnende en ervaren auteurs. Vandaag maakte de site de naam van de schrijfwedstrijd voor spannende verhalen bekend: de Goeken Prijs. De prijs is vernoemd naar de in 2011 overleden thrillerschrijver Paul Goeken, geestelijk vader van en auteur achter de succesformule Suzanne Vermeer, de geldmachine van uitgeverij A.W. Bruna.

Paul Goeken (1962) debuteerde twintig jaar geleden als thrillerschrijver met Hammerhead. Hij overleed in 2011 met een bibliografie waarop zes thrillers onder eigen naam pronkten (waaronder De oversteek) en negen bestsellers onder de naam Suzanne Vermeer. Pas na zijn overlijden werd bekend dat hij schuilging achter een deze succesvolle Nederlandse auteur. Goekens eerste korte verhaal Fatale afdaling wordt ter gelegenheid van de bekendmaking van de Goeken Prijs op Hebban gepubliceerd.

Naast de wedstrijd voor spannende verhalen organiseert Hebban schrijfwedstrijden voor speculatieve verhalen (Harland Prijs) en in 2023 voor het eerst ook literaire verhalen. Daarnaast komt er vanaf volgend jaar één thematische schrijfwedstrijd. De naam voor de literaire prijs wordt begin 2023 bekendgemaakt.

Alle wedstrijden verlopen volgens het concept waarbij lezers uit de community een belangrijke rol hebben bij de voorselectie van de verhalen. Een vakjury bepaalt de winnaar. Onder de winnaars van de Hebban schrijfwedstrijden bevinden zich Hugo Luijten (Zilveren Strop 2020) en Marjolein van der Gaag (Zilveren Strop 2021). De Harland Prijs (eerder bekend onder de naam Harland Awards, Paul Harland Prijs, Millenniumprijs en King Kong Award) werd in het verleden o.a. gewonnen door Thomas Olde Heuvelt (in 2009 en 2012), Erik Betten (2010) en Lisette Jonkman (2015).

Geen opmerkingen: