29 december 2022

Oktober (nieuws, 2022)


Het Thrillerjaar 2022 - 10
Het is terugbliktijd. De Spanningsblog biedt een overzicht van het thrillerjaar 2022 in twaalf afleveringen. Vandaag: oktober. Over een prijzenregen, Het Gouden Uur en een overleden thrillerschrijver.

Geestelijk vader van DCI Banks overleden

De Brits-Canadese misdaadauteur Peter Robinson overlijdt op 4 oktober op 72-jarige leeftijd. De in Leeds geboren schrijver verwierf faam met zijn serie boeken over hoofdinspecteur DCI Alan Banks. De thrillers werden voor tv-bewerkt met Stephen Tompkinson in de hoofdrol als Banks. 
Robinsons eerste Banks-thriller verscheen in 1987 en speelde zich af in de fictieve stad Eastvale in Yorkshire. Volgens zijn Britse uitgever Hodder & Stoughton zijn er meer dan 8,75 miljoen boeken verkocht over de Yorkshire hoofdinspecteur.

Drie keer prijs voor Bas Haan
Drie keer een thrillerprijs winnen met een en hetzelfde boek: het is weinigen gegeven. Maar NRC-journalist Bas Haan flikte het. In Ermelo won hij op 8 oktober voor zijn thrillerdebuut Lenoir de Hermes Thriller Award. Vorig jaar oktober en afgelopen zomer won Haan al de Bronzen Vleermuis en de Schaduwprijs voor zijn eersteling
Het Gouden Uur
Op 23 oktober is de eerste aflevering van de thrillerserie Het Gouden Uur geschreven door Simon de Waal. Voorafgaand aan elke episode verschijnt er een disclaimer op het scherm met een extra waarschuwing wegens gewelddadige beelden. Maar de AVROTROS-serie, die vertelt wat er in Nederland gebeurt na een terreuraanslag, bestaat niet louter en alleen uit geweervuur, explosies en brute achtervolgingen. ‘Het gaat ook over hoe mensen reageren onder extreme druk en hoe toeval een enorme rol kan spelen in het leven', zegt De Waal.

NS Publieksprijs sneuvelt

Er wordt dit jaar geen NS Publieksprijs uitgereikt. Er is geconstateerd dat het stemproces op grote schaal is gemanipuleerd, er werden onwaarschijnlijk veel stemmen uitgebracht op het boek van Thierry Baudet. Geen prijs dus voor de genomineerde Suzanne Vermeer en Esther Verhoef. Hoewel? De NS besluit de zes kanshebbers het geldbedrag van 7.500 euro onder elkaar te laten verdelen. En ze krijgen allemaal een NS Jaarkaart, wat in feite neerkomt op gratis reizen in ingekorte en overvolle treinen. 

Hercule Poirotprijs naar thrillerkomedie

Schrijfster Anne-Laure Van Neer wint eind oktober de Knack Hercule Poirotprijs 2022. In haar thrillerkomedie Jos├ęphine breekt de Vlaamse auteur een lans voor een waardig levenseinde.  De auteur was drie keer eerder genomineerd voor de Hercule Poirotprijs. Het is de  vijfentwintigste keer dat het magazine Knack zijn award uitreikt voor beste Vlaamse misdaadroman. 

Oeuvreprijs voor Toni Coppers
Toni Coppers is op 31 oktober in het Stadstheater van Zoetermeer bekroond met de MAX Gouden Vleermuis. Het is de eerste keer dat een Vlaamse thrillerschrijver deze oeuvreprijs krijgt toegekend. De uitreiking was in het kader van het Nederlands Thrillerfestival, de veertiende editie al weer. Het was niet de enige prijs die Coppers deze maand ten deel viel. Een dag eerder won hij in zijn geboorteland al de Knack Hercule Poirot oeuvreprijs. 

Zie ook het overzicht van 
  januarifebruarimaartaprilmeijunijuliaugustus, september

Geen opmerkingen: