23 december 2022

April (nieuws, 2022)


Het Thrillerjaar 2022 - 4
Het is terugbliktijd. De Spanningsblog biedt een overzicht van het thrillerjaar 2022 in twaalf afleveringen. Vandaag: april. Over Jo Nesbø die ook over een pandemie schrijft, Toni Coppers die ervan overtuigd is dat auteurs plagiaat plegen en Linda van Rijn die uit de kast komt.

Eind Q-serie in zicht

De Deense thrillerauteur Jussi Adler-Olsen houdt het na tien delen over de coldcase-afdeling Q voor gezien. Kort geleden verscheen Natriumchloride, deel 9 over het team van de gecompliceerde inspecteur Carl Mørks. 'Zoals het zich nu laat aanzien schrijf ik nog een allerlaatste deel over de afdeling Q. En dan is alles wel gezegd', vertelt hij aan de Volkskrant.

Schrijver Jack Higgins overleden
De Britse schrijver Harry Patterson, vooral bekend onder zijn pseudoniem Jack Higgins, overlijdt op 9 april. Hij was 92 jaar. Pattersons bekendste werk was het later verfilmde boek The Eagle Has Landed (1975), dat gaat over een fictief complot om de Britse premier Winston Churchill te ontvoeren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij schreef vele romans onder vele pseudoniemen. Zo gebruikte hij James GrahamMartin Fallon en Hugh Marlowe als pseudoniem en schreef hij romans onder zijn eigen naam. In de late jaren 60 begon hij te schrijven onder het pseudoniem Jack Higgins. De auteur schreef 85 boeken. Wereldwijd werden er meer dan 250 miljoen van zijn boeken verkocht.

De Spanningsblog bestaat vijftien jaar
Op 14 april vierde De Spanningsblog zijn derde lustrum. Om dat te vieren plaatste de blog een lijst met de beste thrillers aller tijden. Niet zelf uit de duim gezogen, maar aangeleverd door tientallen thrillerschrijvers uit Nederland en Vlaanderen. De populairste schrijver onder de auteurs is Stephen King. Op 14 april telde De Spanningsblog meer dan 5.700 posts

En Linda van Rijn is...
Wie er nu achter Suzanne Vermeer schuilgaat, is nog altijd een goed bewaard geheim. Maar de echte naam achter vakantiethrillerschrijfster Linda van Rijn werd 22 april bekend. Het is de 3
8-jarige Mariëtte Middelbeek, auteur van feelgoodromans. Na 29 bestsellers en tweeënhalf miljoen verkochte exemplaren vond Van Rijn het tijd haar identiteit te onthullen. 

Plagiaat plegende auteurs
'Ik ben er zeker van dat er auteurs zijn die plagiaat plegen. Die een obscuur boekje lezen en het adapteren.' Dat zegt de Vlaamse succesauteur Toni Coppers in het Nieuwsblad. Een boek schrijven of uitgeven dat bij wijze van spreken twee jaar eerder al in de boekenwinkel lag is volgens hem niet ondenkbaar. 'Je beschikt natuurlijk maar over een bepaald aantal emoties en een beperkt aantal plots. Daarom zal ik ook nooit naar een rechter stappen als ik in een boek of in een serie een verhaallijntje lees of zie passeren dat ik ook al eens gebruikte voor een van mijn meer dan twintig boeken. Dat zou ik pas doen als iemand mijn verhaal klakkeloos steelt.'

In de greep van een pandemie

Uitgeverij Cargo kondigt nieuw werk aan van de Noorse bestsellerauteur Jo Nesbø. Een verhalenbundel dit keer, met Rateiland als titel. In een van de verhalen staat een pandemie centraal.
 Nesbø richt zijn blik op een wereld die in de greep is van een pandemie waar geen vaccin tegen bestand is. Aan de westkust van de Verenigde Staten probeert een groep wetenschappers een veilige haven in zee te creëren terwijl op straat een dodelijke strijd heerst om te kunnen overleven.

Zie ook het overzicht van januari, februari, maart 

Geen opmerkingen: