10 mei 2022

Shortlist (nieuws, 2022)


Marion Pauw in de race voor tweede Gouden Strop 
 De shortlist voor de NBD Biblion Gouden Strop 2022 is bekend. Nadat op 19 april een longlist van acht spannende boeken bekend werd gemaakt, heeft de jury het aantal kanshebbers op de grootste thrillerprijs van Nederland nu teruggebracht tot vier genomineerden. Een van hen is oud-winnaar Marion Pauw.

De genomineerden zijn: Gerrit Barendrecht met De Russische connectie (Luitingh-Sijthoff; de jury: 'Zeer geslaagde mix van avontuur en geschiedenis'), Bas Haan met Lenoir (Ambo Anthos; 'Een rauw en inktzwart verhaal'), Thomas Olde Heuvelt met Orakel (Boekerij; 'Gruwelijk, meeslepend en origineel') en Marion Pauw met Vogeleiland (The House of Books; 'Je leest deze thriller in één ruk uit').

De jury, onder leiding van juryvoorzitter Martijn Bennis (directeur ANP), bestaat uit Anne Terwisscha (NBD Biblion), Erik de Vries (freelance recensent VN’s Detective & Thrillergids), Monique de Heer (thrillerrecensent Trouw) en Jacqueline Lamper (Stoerste thrillerverkoopster van Nederland 2021).

De uitreiking van de NBD Biblion Gouden Strop vindt plaats op 9 juni tijdens de Avond van het Spannende Boek in de Bibliotheek Utrecht. Die avond worden ook de Zilveren Strop (de prijs voor het beste korte spannende verhaal), de NBD Biblion Schaduwprijs (voor het beste spannende debuut) en de Hebban Thrillerprijs (lezersjuryprijs) uitgereikt.

De winnaar van de NBD Biblion Gouden Strop ontvangt een cheque van € 10.000 en een beeld van kunstenaar Marianne van den Heuvel. De genomineerden op de shortlist die buiten de prijs vallen ontvangen een cheque ter waarde van € 500,-. De winnaar van de NBD Biblion Schaduwprijs ontvangt een cheque van € 1.000 en een litho van ‘de Schaduw’ van Daan Jippes.

De winnaar van de NBD Biblion Gouden Strop zal in wisselende samenstelling met collega-thrillerauteurs komend najaar een tour maken langs een tiental bibliotheken door heel Nederland.

Geen opmerkingen: