21 december 2022

Februari (nieuws, 2022)


Het Thrillerjaar 2022 - 2
Het is terugbliktijd. De Spanningsblog biedt een overzicht van het thrillerjaar 2022 in twaalf afleveringen. Vandaag: februari. Over Saskia Noort, die stopt...  als columniste, Nederlandse thrillerauteurs die het een ietsiepietsie beter doen en Charles den Tex die in de voetsporen treedt van John le Carré.

Achtste avontuur van Jeff Meeks
Om de omikronverveling tegen te gaan, heeft schrijver Peter de Zwaan deze maand een nieuw avontuur van zijn antiheld Jeff Meeks aan de openbaarheid toevertrouwd. Het boek heet De meidenschuur en is de achtste misdaadroman waarin de loner zijn opwachting maakt. Peter de Zwaan schreef ruim twintig misdaadromans. Hij kreeg twaalf keer een nominatie voor een boekenprijs en won in 2000 De Gouden Strop met Het Alibibureau.

Een coronathriller
Uitgeverij A.W. Bruna kondigt de publicatie aan van de thriller De samaritaan van Cilla & Rolf Börjlind. Het Zweedse topduo schreef met dit zevende deel uit de Rönning & Stilton-reeks een actuele thriller over de coronapandemie. Iemand lijkt erop gebrand te zijn om transporten van covid-vaccins te saboteren. eerder schreven Karin Slaughter en Jens Vern ook al een coronathriller. 

Beangstigend realistisch
Er is een nieuwe thriller van drievoudig Gouden Strop-winnaar Charles den Tex in aantocht, kondigt uitgeverij HarperCollins Holland aan. Het boek heet De Repair Club en is een onvervalste, 'beangstigend realistische' spionageroman.  
John le Carré, de meester van de spionageroman, is een van Den Tex' favoriete schrijvers, zo valt hier op De Spanningsblog te lezen. In deze podcast spreekt hij over technologische ontwikkelingen en de gevaren daarvan. 

Lijkwagenbestuurder

Uitgeverij The House of Books laat de Nederlandse thrillerlezer kennis maken met het werk van de Amerikaan S.A. Cosby
 (Shawn Cosby), een auteur uit Zuid-Oost Virginia. Zijn Een laatste uitweg won onder meer de Los Angeles Times Book Prize. Als Cosby niet schrijft, werkt hij als bestuurder van de lijkwagen van een begrafenisonderneming. Daarnaast is hij een fervent hiker en schaakspeler. Cosby heeft tot dusver drie thrillers geschreven: My Darkest PrayerBlacktop Wasteland (vertaald als Een laatste uitweg) en Razorblade Tears.

Ietsiepietsie beter
In 2021 behaalden 15 verschillende Nederlandse thrillerauteurs de top 10 spanning van de bestsellerlijst, zo wordt deze maand bekend. Dat zijn er iets meer dan in voorafgaande jaren. 'Een gunstige ontwikkeling voor de Nederlandse thriller', zegt voorzitter Michael Berg van de sectie Nederlandse misdaadauteurs van de Auteursbond. ‘Een marktaandeel van 21% blijft een knappe prestatie. Zeker gezien het feit dat er van buitenlandse thrillerauteurs vier tot vijf maal meer boeken op de Nederlandse markt verschijnen.'

Haattsunami
Bestsellerauteur Saskia Noort stopt als columniste voor het AD. Zaterdag 26 februari verscheen haar laatste column in de krant. Ze legt de pen neer 'na rijp beraad' met zichzelf. Ze stak wekelijks haar nek uit door haar mening in de krant te verkondigen. Maar na verloop van tijd begon ze zich af te vragen of dat die 'haattsunami' wel waard was. Op Twitter krijgt Noort bijval van collega-auteurs. Manon Uphoff maakt 'een diepe buiging' voor haar. Michael Berg schrijft: 'Respect voor je beslissing en respect voor de moed die je al die jaren hebt getoond.'

Zie ook het overzicht van januari

Geen opmerkingen: